Joop

Een beeld van Willem de Zwijger op het Plein is niet meer van deze tijd

  •  
10-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Denhaag_kunstwerk_prins_willemI
Het is beter op zijn plaats in het Openluchtmuseum te Arnhem waar we het Nederland van weleer zichtbaar maken voor jongere generaties.
Op het Plein in Den Haag, aan de achterzijde van het Binnenhof, prijkt sinds 1848 een standbeeld van Willem van Oranje. Het verbeeldt de prins als bestuurder. Zijn hand rust op paperassen, die volgens sommigen verwijzen naar de Unie van Utrecht, een soort voorloper van de Grondwet. Het contrasteert dan ook sterk met het andere monument voor de vader des vaderlands, op het Noordeinde. Daar is hij neergezet als een krijgsman te paard. Twee standbeelden voor dezelfde persoon in één stad is wel een beetje teveel van het goede. Zeker in een land als het onze waar bescheidenheid als een grote deugd geldt.
Nieuwe spelregels Wij kunnen Willem van Oranje dan ook met een gerust hart van het Plein verwijderen. De maker, Louis Royer, zag de prins als de verpersoonlijking van de vrijheid en de rechtsstaat. Daarom was het ook zo op zijn plaats aan het Plein. Daar immers verzamelde de nette burgerij zich voor de gezelligheid in Sociëteit de Witte. Tegelijk gaf een poort toegang gaf tot het Binnenhof waar in 1848 onder invloed van Thorbecke nieuwe spelregels waren opgesteld voor het politieke leven en de rechten van de burger. Die zijn niet meer van deze tijd. Daarom kan het beeld beter verdwijnen. Niet dat Royers schepping maar meteen de recycling in moet. Het is beter op zijn plaats in het Openluchtmuseum te Arnhem waar we het Nederland van weleer zichtbaar maken voor de jongere generaties.
De sokkel hoeft niet leeg te blijven. Er is een kostenefficiënte manier om het Plein op te sieren met het beeld van een staatsman die representatiever is voor de nieuwe geest op het Binnenhof. In Oost-Europa vindt men meestal in de opslag nog konterfeitsels van hem te kust en te keur: Jozef Djugashvili, beter bekend als vadertje Stalin.
Waarom Stalin? Hij verpersoonlijkt het soort staat dat kamermeerderheden met verschillende maten van enthousiasme aan het creëren zijn. Tijdens het kabinet Rutte 2 al schiep de bekende volksman Lodewijk Asscher grote mogelijkheden om gegevens over burgers te verzamelen zodat men met algoritmes kon vaststellen in welke mate zij geneigd zijn tot fraude met de sociale voorzieningen. Daartoe is het Syri-systeem in het leven geroepen ondanks ernstige bedenkingen van de Raad van State. Hebt U volgens de criteria van dit persoonsvolgsysteem een risicoprofiel, dan komt U in een aparte database terecht.
Hoeksteen Op 19 februari metselt de Eerste Kamer een nieuwe hoeksteen in het gebouw van de totale controlestaat. Dan gaat ze naar verwachting in meerderheid akkoord met een wetsvoorstel van minister van Engelshoven waarin onder meer wordt vastgesteld – ergens achteraf uiteraard – welke gegevens scholen moeten vastleggen over hun leerlingen. Het zijn er er bij elkaar honderd en ze worden vijfentwintig tot zestig jaar lang bewaard. Zij zullen gedeeld worden met tal van instanties, waaronder de GGD, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. Uiteraard mag ook Asschers Syri-systeem ervan profiteren bij het opstellen van de ‘risicoprofielen.’ Zo kunnen gegevens over je verzuim je nog jarenlang worden aangerekend. Dit alles staat los van de leerlingvolgsystemen die al jaren in gebruik zijn.
Willem van Oranje past niet bij een overheid die zijn burgers vanaf hun jeugd zo nauwkeurig registreert, besnuffelt en voorziet van risicoprofielen. Dankzij de moderne technologie is over Nederlanders bij de autoriteiten waarschijnlijk meer bekend dan over de gemiddelde Sovjetburger in de tijd van Jozef Stalin. Hij moest het tenslotte zonder computers doen en beschikte over veel minder middelen om gegevens snel en effectief te koppelen en te laten circuleren over de verschillende bureaus van zijn bureaucratische systeem. Bij hem waren het niet zozeer wetten als praktische bezwaren die tussen droom en daad in de weg stonden.
Toch is het juist deze visionair die in de eenentwintigste eeuw de ereplek verdient op de sokkel aan het Plein. Zo´n opgeslagen beeld uit Polen of Tsjechië hoeft ook geen kapitaal te kosten. Voor de centen hoeven wij het niet te laten. Laten wij onze schatplichtigheid aan de grote Russische leider erkennen en Stalin de eer geven die hem toekomt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Jacoba2
Jacoba211 feb. 2019 - 17:06

Gewoon laten staan die twee beelden.

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 1:26

Een standbeeld van Erich Mielke zou overigens een aardig alternatief zijn voor het Stalin standbeeld. Aan Stalin kleven teveel negatieve aspecten. Een politiestaat ok, maar genocide gaat misschien wat ver. De pointe zou de burger misschien ook ontgaan. Erich Mielke daarentegen, onder wie het Ministerium für Staatssicherheit in de DDR resorteerde en dus ook jet hele Stasi-netwerk van spionage, verklikkers, afluistermogelijkheden etc., sluit naadloos aan bij de praktijken van onze eigen voyeuristische overheid. Als er iets de spitzel-mentaliteit van onze overheid belichaamt dan is het wel de persoon van Erich Mielke. Er werd zelfs bijgehouden wie het met wie deed (ik bedoel maar). In den Haag droomt men van zulke mogelijkheden (nat uiteraard).

2 Reacties
OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 11:39

@ JanB: [Er werd zelfs bijgehouden wie het met wie deed (ik bedoel maar). In den Haag droomt men van zulke mogelijkheden (nat uiteraard).] Nou, dit is al heel lang ook gangbare praktijk bij b.v. de FBI en CIA. Ik denk dat je de vazallen in Den Haag -met name BVD resp. AIVD- hier onderschat.

JanB2
JanB212 feb. 2019 - 1:04

Kan goed zijn dat je gelijk hebt. Smeerpijpen zijn het.

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 1:14

Die beelden hebben inmiddels een historische waarde. Ze kunnen daarom wat mij betreft blijven staan maar dan ook slechts om die reden. Bij (voorgenomen) plaatsing van een nieuw standbeeld voor deze opportunistische gluiperd zou het huis daarentegen te klein zijn bij ondergetekende.

1 Reactie
JanB2
JanB211 feb. 2019 - 1:16

PS Ik heb het over beelden van Willem van Oranje.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 15:21

Zapata: "En wat verwacht de overheid er mee op te schieten? Wie moet al die data gaan doorspitten of beoordelen? In Vietnam hadden de Amerikanen ook een enorme veiligheidsdienst opgezet en enorme hoeveelheden data moest beoordeeld worden. Het liep volledig vast, ze werden helemaal gek van al die data." Zo werkt dat dan ook al lang niet meer: die data worden gebruikt om een soort "digitale vingerafdruk" van je te maken. Daar kun je een aantal kenmerken in onderbrengen, zoals -bijvoorbeeld- de plaats waar jij je morgen om 10:00 uur zult bevinden. Zolang jij je nu maar met een bepaalde foutmarge binnen de kenmerken van die vingerafdruk beweegt/gedraagt kijkt geen mens er naar. Maar zo gauw er een ernstige afwijking plaatsvindt gaat er een belletje rinkelen om te kijken wat daar de reden voor is. In het geval van twee afwijkingen binnen dezelfde categorie (mensen) die aan elkaar gerelateerd zijn, gaat er bovendien een rood lampje branden. Natuurlijk is dit een wat simpele voorstelling van zaken, maar je begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel. Wil je het naadje van de kous weten, dan moet je bij William Binney zijn, het grote genie op dit gebied.

2 Reacties
Zapata
Zapata10 feb. 2019 - 18:26

Ongetwijfeld Meulen, maar het probleem is dat er mensen moeten zijn die al die alarmbelletjes gaan beoordelen. En aangezien mensen niet rationeel maar emotioneel handelen en dus niet de logica volgen die de staat verlangt bestaat de kans in grote mate dat de beoordelaars heel grote inschattingsfouten gaan maken die anderen onterecht grote schade toebrengen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 feb. 2019 - 1:03

Ook al volgen ze wel de logica van de staat, dan nog is dit zeer gevaarlijk, want wat is de logica van de staat? Maar eigenlijk was het mijn bedoeling om er op te wijzen dat de gang van zaken zoals die zich in Vietnam voltrok, zich niet zal herhalen en dat dat allerminst een vooruitgang is.

Poezenmens
Poezenmens10 feb. 2019 - 15:13

Ik vond het wel komisch dat minister Ollongren als door een adder gebeten en er als de kippen bij was om te reageren op een uitzending van DWDD met De Verleiders (ook van het theaterstuk “Ons Geld”) met hun nieuwe theaterstuk #niksteverbergen Er niks mis met zo’n knuppel in het hoenderhok, ook al is het een tikje ongenuanceerd, maar in de kern is er niks mis met dit theaterstuk. De burger staat met 10-0 achter als het gaat om privacy. https://www.bd.nl/politiek/minister-ollongren-ergert-zich-aan-privacy-opmerkingen-theatergroep~a5b7794b/

3 Reacties
tempest
tempest10 feb. 2019 - 18:36

Ach, dat is haar taak als minister. Ze moet opkomen voor haar veiligheidsdiensten. Dus ik snap het volledig, bovendien klopte er geen hout van de borrelpraat van de heren bij DWDD. Er werken heus goede mensen bij AIVD en ook de politiek heeft heus goede intenties met het gebruik van deze dienst en de regels daaromheen. En dat is dus ook precies de reden waarom zij er heel goed aan deed direct voor haar mensen op te komen. Het imago moet positief blijven, anders krijg je geen goede mensen meer en wordt het uiteindelijk echt een rotzooi. Hetzelfde geldt trouwens voor alle beroepen, maar zeker ook die in de publieke sector. Dus ja, ze begrijpt haar functie.

M7
M710 feb. 2019 - 20:13

Maar die heren olv George Houts zijn natuurlijk ook geheel van het padje. Zij kramen dermate veel onzin uit en krijgen daarvoorook nog eens een podium , zonder dat daar kritische opmerkingen bij geplaatst worden. Terwijl daar toch alle aanleiding voor is. De mythe van het verhaal Ons Geld is vrij recent ook definitief naar de prullenbak verwezen door een onderz ek van de WRR. En dan heb ik het nog niet over de vele complottheorieen waar de heren een grote fan van zijn.

Poezenmens
Poezenmens11 feb. 2019 - 9:59

@ M “De mythe van het verhaal Ons Geld is vrij recent ook definitief naar de prullenbak verwezen door een onderz ek van de WRR.” Het ongebreideld scheppen van geld door banken, een gruwel die De Verleiders aan de kaak stellen, beschouwt u als een mythe? De WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) heeft op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek gedaan naar ons geldstelsel. Dit verzoek kwam na de voorstelling over het bankwezen van De Verleiders en het burgerinitiatief van Ons geld. Dit burgerinitiatief is zeer serieus genomen door de Haagse politiek! En terecht!

[verwijderd]
[verwijderd]10 feb. 2019 - 13:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LaBou
LaBou 10 feb. 2019 - 17:56

Altijd handig, die Chinezen. Dat leidt mooi de aandacht af van de belangstelling die onze eigen overheid heeft voor het doen en laten van zijn eigen burgers.

Zapata
Zapata10 feb. 2019 - 18:29

Inderdaad, Stalin zou er jaloers op zijn geweest. Als de DDR ons inlichtingensysteem had gehad dan hadden we nu nog voor duizenden jaren archieven gehad om door te lezen over dat leven van de anderen.

Bouwman2
Bouwman210 feb. 2019 - 13:29

Ik weet het niet hoor,, maar ik dacht altijd dat je sociëteit De Witte niet kon betreden als burger, zelfs niet als nette burger. Die was besloten, zeg maar elitair.En of er mensen kwamen die van de oppositie waren - zeg maar vrouwen - dacht 't niet. Die zaak is inmiddels gesloten. Willem van Oranje was niet vrij van enig oportunisme, wat blijkt uit het wisselen van religie gelijk aan het wisselen van dessous. Op het Princenhof in Delft staat een beeld van hem, dat geeft duidelijk aan hoe overschat zijn betekenis wordt. En die van Pim, maar zijn beeld staat op particulier terrein en dat is goed. Het is natuurlijk wél zo dat de Polen zeer geleden hebben van de Stalinterreur net als veel burgers in de USSR. En natuurlijk de burgers van de westelijke en gehate Ukraïne. Er stierven miljoenen van hen, in Kiev en Lemberg en op talloos veel andere plekken. Josef Stalin was een van de drie grootste massamoordenaars van de twintigste eeuw. Heel terecht dat de Stalinlaan niet meer zo heet. Toen hij in 1953 de laan uitging dansten ze in het Kremlin van enigszins voorbarige opluchting , maar in de straten van Moskou klonk veel geween. Het communisme werd bijgezet, maar achter de baar weende men.en dat wenen is nooit helemaal opgehouden.In Nederland werd ook menig traantje weggepinkt en menig vuist gebald.. En af en toe valt er nog steeds een traan. Op de tompouce, dat wel natuurlijk.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 feb. 2019 - 15:34

Het lezen va de reacties van Bouwman wordt steeds avontuurlijker. Voorheen kon je er ook geen kaas van maken, maar toch wist je bij al voorbaat: Rutte. Maar nu zijn we al bij de banketbakker aangeland en toch weet ik het nog steeds niet.

Klaas Punt
Klaas Punt10 feb. 2019 - 12:28

Han, ik dacht waarom nou toch. Toen ik jouw stukje goed las werd mij de context pas duidelijk. Ik stel voor een beeld van mevr. Ollongren te plaatsen, met een wat vrolijke uitstraling moet dat best een goede ruil zijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2019 - 14:57

Dan nog beter Van Engelshoven en een kleintje van Asscher, er is toch nog wel een pleintje over? Al zullen die minder mooi zijn, het zij zo. Dat past in de huidige tijdsgeest. Heeft de voorzitter van de Eerste Kamer de doorslaggevende stem? Haar kop past prima in het plaatje. Zij is ook erg voor het vermengen van functies en dat belang te laten meewegen in haar stem heb ik begrepen. Of is die dan al weg?

OlavM
OlavM10 feb. 2019 - 11:52

Het beeld van Willem de Zwijger kan inderdaad vervangen worden. Maar is een beeld van Iosif Wissarionovitsj Dzjoegasjvili niet te veel weer voor deze man? Ik denk eerder aan Feliks Edmoendowitsj Dzjerzjinski, de oprichter van de TsjeKa, voorloper van de KGB. Officieel gaat het bij deze nieuwe wet om bestrijding van fraude. Feitelijk wordt op totalitaire wijze een ongeremde gegevensverzameling van individuele burgers opgezet. De Raad van State was hier zeer kritisch over, maar zoals tegenwoordig vaker gebeurt haalt de regering haar schouders daarover op. De noe-liberalen hebben kennelijk lak aan die ouderwetse bescherming van individuele vrijheid. Animal Farm is here!

4 Reacties
OlavM
OlavM10 feb. 2019 - 11:54

Herstel in twee-na-laatste regel: Neoliberalen, natuurlijk.

OlavM
OlavM10 feb. 2019 - 11:55

Hee, ik zie nu dat Wilco mij al voor is geweest!

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2019 - 12:13

Speciaal voor jou Olav, de mars van het Feliks Dzierszynski regiment uit de DDR https://www.youtube.com/watch?v=auOagBafbzQ

OlavM
OlavM11 feb. 2019 - 11:28

@ HanvanderHorst: Dank! Deze opgewekte marsmuziek doet het bloed sneller stromen..... Maar waarom, waarom toch schieten mij hierbij de woorden "Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen!" te binnen?

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal10 feb. 2019 - 11:36

Wat meneer van der Horst betoogt is in ieder geval in strijd met wat de belangrijke functie dat deze en andere beelden aanleiding vormen tot noodzakelijk herinneren van andere tijden en daarmee behalve gebeurtenissen, ontwikkelingen ook andere zeden, gewoonten, opvattingen, in wat de weg naar het Nederlandse heden gevormd heeft. Een historicus zou daarom deze beelden, in hun context van toen en dus niet een hedendaagse, juist in letterlijk zin onaangeroerd moeten willen laten om ze ten volle in figuurlijke zin met hun geschiedkundige betekenis en rol te gebruiken om ze in onze hedendaagse blik te willen duiden en begrijpen. Het is dus m.i. heel onverstandig, te kiezen om dergelijke beelden met andere zaken uit ons geschiedkundige geheugen te wissen, want dat bereik je als je deze lieux de memories weghaalt zeker.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2019 - 13:20

Ik wil het beeld dan ook niet verwijderen maar opstellen in het Openluchtmuseum waar het hoort.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal10 feb. 2019 - 13:38

Dat zag ik maar dat geldt dan toch voor ieder beeld? Mijn punt is dat beelden in de openbare ruimte zeker als zij een figuur of gebeurtenis uit de Nederlandse historie weerspiegelen, nog meer dan beelden van figuren die daar geen onderdeel van waren, juist ook als zij vanuit de hedendaagse blik kritiek behoeven hun plaats daar ook behoeven. Dan blijven ze voor iedereen historisch nodige lieux de memories aanleiding gevend voor discussie en contemplatie en niet alleen voor museumgangers.

Zapata
Zapata10 feb. 2019 - 11:24

Vreemd dat Nederland toch die neiging heeft. (zie bevolkingsregister in donkere jaren) Is het bestuurlijk apparaat en de wetgevende macht zo bang voor haar burgers? Is onze overheid zo paranoide? Of zijn Nederlanders zo dociel dat ze zich zonder protest laten bespioneren en verdacht maken terwijl ze niets op hun geweten hebben en dat een overheid daar gaarne gebruik van maakt? Het is een mix. Nederlanders praten ook graag over elkaar maar niet graag met elkaar, of het moet over futiliteiten gaan. En wat verwacht de overheid er mee op te schieten? Wie moet al die data gaan doorspitten of beoordelen? In Vietnam hadden de Amerikanen ook een enorme veiligheidsdienst opgezet en enorme hoeveelheden data moest beoordeeld worden. Het liepvolledig vast, ze werden helemaal gek van al die data. Een standbeeld van Richard Helms of Harry Truman zou dus ook wel kunnen en is wat minder schokkend. Verder natuurlijk, waar halen ze het gore lef vandaan? Alles achter gesloten deuren bekonkelen, een commissie stiekem, WOB verzoeken dwarsbomen of onbruikbaar maken, transparantie is ver te zoeken bij onze overheid. Maar wel alles willen weten van haar inwoners. Hele nare mensen die Nederlandse overheid.

frankie48
frankie4810 feb. 2019 - 10:50

Zo hebben wij op het Rokin in Amsterdam een ruiterstandbeeld voor de sier staan van koningin Wilhelmina, één die iets anders uitviel dan waar de opdrachtgevers op gehoopt hadden. Dus weghalen dat afschuwelijke standbeeld zonder echte historische betekenis, en een nieuw ruiterstandbeeld neerzetten van de mensen die veel meer voor onze stad hebben betekend, zoals de oprichters van Airbnb, B. Chesky, J. Gebbia en N. Blecharczyk. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruiterstandbeeld_koningin_Wilhelmina_(Amsterdam) https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Oranje

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2019 - 12:16

Wilhelmina weet ik uit betrouwbare bron was een uitzonderlijk goede ruiter.

Wilco4
Wilco410 feb. 2019 - 10:43

Misschien kunnen we dan het andere monument op het Noordeinde vervangen door een standbeeld van Feliks Dzerzjinski...

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 feb. 2019 - 12:28

Dit is weliswaar aan het adres van Voroshilov maar dit vind je ook mooi. https://www.youtube.com/watch?v=myg8Q0r8JnQ

Wilco4
Wilco410 feb. 2019 - 15:22

Bedankt voor de link beste Han! Die Sovjets konden er toch wel wat van!

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2019 - 10:41

Als dit erdoor komt is dat werkelijk gruwelijk. Alleen de gedachte eraan maakt me al ziek. Ik zou me tien keer bedenken om kinderen te krijgen. Wie wil hen dit aandoen? Het is destijds begonnen met de CU en het hek lijkt sindsdien van de dam. Hoe moeten mensen hun kinderen beschermen tegen de overheid. Ze maar van school houden dan? Lijkt me dat daar maar eens een grootschalig begin mee gemaakt dient te worden. Alle kinderen iedere dag van de week voor het 'verziekte klimaat' dan maar?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2019 - 10:42

Of moet ik zeggen tegen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2019 - 11:03

Artikel 30 Bewaartermijn van al deze verregaande gebundelde gegevens spreekt boekdelen. Enge maatschappij wordt dat! Nog vele malen enger dan ik sowieso al dacht. Van ook wel een heel enge minister. Dat laatste is sowieso al langer mijn geheel eigen gedachte. Ik zat er dus niet zo ver naast.