Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Duizenden minima raken goedkope gemeentepolis kwijt

  •  
01-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kassagemeentepolis
Ruim 14000 minima raken hun goedkope zorgverzekering via de gemeente kwijt of dreigen die te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. In zeker 10 gemeenten stopt de gemeentepolis of gaat die waarschijnlijk verdwijnen. Vaak omdat de zorgverzekeraar besluit te vertrekken, soms omdat de gemeente uit ontevredenheid over het aanbod zelf de stekker uit de gemeentepolis trekt.
Verzekering verdwijnt uit diverse gemeenten Volgend jaar verdwijnt de verzekering uit Apeldoorn, Brummen, Epe, Woudenberg, Renkum, Dalfsen en Borger-Odoorn. Bij de eerste 5 gemeenten is nu Menzis nog de aanbieder, bij de laatste 2 gaat het om Zilveren Kruis. In deze gemeenten hebben nu nog 8367 mensen een gemeentepolis. In 2021 dreigt in nog eens 3 gemeenten de gemeentepolis geheel te verdwijnen. Dan vertrekt zorgverzekeraar Menzis ook uit Almere, Heerde en Hattem. Het is de 3 gemeenten nog niet gelukt een alternatieve aanbieder te vinden. Hier hebben nog eens een 5930 op dit moment een gemeentepolis.
Uit gegevens van BS&F, een adviesbureau dat gemeenten helpt bij de gemeentepolis, blijkt dat het aantal gemeenten zonder polis volgend jaar bijna verdubbelt. Op dit moment gaat het om 8 gemeenten, volgend jaar zijn het er al 15. Dat aantal loopt dus in 2021 mogelijk nog verder op.
De gemeentepolis is ooit opgezet om mensen met een klein inkomen bij te staan. Zij krijgen een korting op hun premie doordat gemeenten een bijdrage leveren. De polissen hebben vaak een uitgebreide dekking en samen met de optie om het eigen risico te verzekeren voorkomt dat onverwachte hoge kosten. Dat voorkomt schuldproblemen bij de financieel kwetsbare verzekerden. Voor de gemeenten zit er ook een voordeel aan de gemeentepolis. Vanwege de uitgebreide dekking hoeven verzekerden minder vaak een beroep te doen op de bijzondere bijstand. Dat scheelt gemeenten een hoop administratie.
Vaak hoge zorgvraag bij minima De uitgebreide dekking van de gemeentepolis is vaak een punt van kritiek. Mensen zouden goedkoper uit kunnen zijn met een normale zorgverzekering. Dat kan zo zijn voor gezonde mensen die weinig zorg nodig hebben. Maar minima hebben juist vaak een hoge zorgvraag.
Gemeenten waar de minimapolis verdwijnt, kiezen nu voor alternatieven. Zo vergoeden Apeldoorn en Epe nu de helft van het eigen risico. Maar voor mensen die het gehele eigen risico gebruiken, kan dat betekenen dat ze volgend jaar een stuk duurder uit zijn.
Kaart: wel of geen gemeentepolis? Wel of geen gemeentepolis? Bekijk op deze pagina de kaart en kijk of jouw gemeente erbij zit.
Verzekeraar Zilveren Kruis geeft in een reactie aan al voor 2019 gestopt te zijn in Diemen, Hattem, Lelystad en wel actief te zijn in Putten. De verzekeraar zegt gek genoeg de gemeente Noordenveld niet te kennen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

DaanOuwens
DaanOuwens2 dec. 2019 - 9:26

Ik heb de totstandkoming van de Rotterdampolis over langere periode gevolgd. Het Zilveren Kruis was de aanbieder. Het pakket was zeer compleet maar kostte meer dan 160 euro per maand. Vergelijkbaar met de kosten van andere complete VGZ pakketten. De enige conclusie die daar uit getrokken kan worden is dat de gemeente heel slecht heeft onderhandeld met de zorgverzekeraar. Iets wat ook door de betrokken ambtenaren werd erkend. Het was ook een speeltje van Hugo de Jonge van het CDA als wethouder. Dus het moest er komen. Resultaat was dat een deel van de armste inwoners van Rotterdam meer aan ziektekosten hebben betaald dan wat zij voor een andere polis zouden betalen. Voor 2020 is er een andere aanpak. Er zijn drie verschillende polissen. https://www.vgz.nl/zorgverzekering/gemeenten/rotterdam. Op het eerste gezicht lijkt dat een verbetering. Er is een goedkoop compact pakket echter zonder gemeentelijke bijdrage van 10 euro die er op de allerduurste pakket er wel is. Het wordt hiermee nauwkeurig en gedetailleerd rekenwerk om het beste pakket te bepalen. Het lijkt mij dat de premie voor het goedkoopste pakket nogal hoog is gezien de inhoud en dat er op de markt veel goedkopere pakketten zijn te vinden met dezelfde dekking. Ik vind dit soort specifieke pakketten wel een prima idee. Maar dan moet je er als overheid wel voor zorgen dat je overduidelijk het allerbeste pakket kan bieden voor de zwakste groep. Volgens mij is dat nu niet het geval. En in het verleden was dat dus zeker niet zo.

2 Reacties
JasDon
JasDon2 dec. 2019 - 11:14

Tja, ik snap wel dat het Zilveren Kruis geen baat had bij een al te goedkoop pakket, vooral i.v.m. die hogere zorgvraag is de kans zeer groot dat zo een polis verlieslatend wordt. Marktwerking in de zorg en bijstand is sowieso een vreemde combo. Wat ik ook wel weer verschrikkelijk vind is dat alternatieve geneeswijzen ook in die uitonderhandelde pakketten zitten van gemeenten. Eerste de beste voorbeeld is het Den Haagpakket van VGZ (2019), 300 euro voor alternatieve zorg. Sowieso zou deze verzekeringscombinatie verboden moeten worden (doe dat buiten het reguliere stelsel om), maar dat de gemeente dit meeneemt in de onderhandelingen maakt wel duidelijk dat de overheid helpt met het vullen van de zakken van kwakzalvers.

DaanOuwens
DaanOuwens2 dec. 2019 - 13:55

@ JasDon Jij schrijft: Tja, ik snap wel dat het Zilveren Kruis geen baat had bij een al te goedkoop pakket, Grappig want ik heb mij hier nogal in verdiept en ik snap het niet. Zilveren Kruis kreeg namelijk een pakket met 50.000 verzekerden overgedragen. Met alle gegevens en hoefde dus niet uit te geven aan marketting. En de korting was minder dan een willekeurig bedrijf dat nog geen 5000 nieuwe klanten kon binnenbrengen. Er is hier ook geen sprake van marktwerking maar het doorkruisen van marktwerking. Ten nadele van de klant. Het Den Haag pakket ken ik niet. Maar als de lokale overheid doet waar de burgers om vragen is dat het resultaat.

JasDon
JasDon2 dec. 2019 - 6:59

"Vaak hoge zorgvraag bij minima" Dit vereist maatwerk, niet een algemeen geldende korting. Sowieso is het doel van de bijstand mensen een vangnet te bieden, zodra je op verschillende plekken dat vangnet uitbreidt krijg je een onwenselijke ongelijkheid.

L.Brusselman
L.Brusselman2 dec. 2019 - 2:32

Hewt eigen risico is niet meer op te brengen,we zijn samen meer dan 800 euro per jaar kwijt.Dat is bijna een maandinkomen voor ons. I hoor ze het nog zeggen"mensen maak je vooral geen zorgen,het wordt echt niet duurder na de privatisering,hoor"

Gi Raf
Gi Raf1 dec. 2019 - 18:39

Zolang de ''progressieve'' oppositie de Rutte3 regering in het zadel houdt zullen dit soort misstanden wel blijven bestaan. En nog steeds erger worden. Het zit ook in het huidige systeem ingebakken. Speciaal voordelig voor de middenklasse en de superrijken die vroeger met particuliere verzekering veel duurder uit waren. (gelijk Obamacare) Voor arme mensen zijn de premies en eigen risico's voor het basispakket onbetaalbaar. En voor de aanvullende verzekeringen, tandarts e.d., al helemaal. De premie voor ziekenfonds was inkomensafhankelijk. (betalen naar draagkracht). Nu krijgen arme mensen een ziektekosten toeslag waarmee ze nauwkeurig op het minimum worden gehouden. De premie die ze met die toeslag betalen dient vooral om de ziektekosten van de middenklasse en de superrijken te dekken. Door het hoge eigen risico zien arme mensen vaak af van medicijnen en gespecialiseerde zorg.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens2 dec. 2019 - 9:12

@ Kees Jij schrijft: De premie die ze met die toeslag betalen dient vooral om de ziektekosten van de middenklasse en de superrijken te dekken. De armen zijn de grootste gebruikers van zorg. Niet de middenklasse of superrijken. Dus betalen armen niet voor andere groepen. Dat mensen hun zorg niet altijd kunnen betalen en dat Obama care niet perfect is zijn geheel andere zaken. Maar jij huldigt blijkbaar het standpunt dat armen helemaal geen zorg moeten krijgen. Dat gaat zelfs de VVD te ver.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 dec. 2019 - 17:36

In onze gemeente vergoeden ze bij mijn weten, geen ziektekosten uit de bijzondere bijstand indien die bij een ziektekostenverzekering niet gedekt zijn. Vel mensen sluiten zich er ook niet bij aan omdat ze alleen een heel duur pakket aanbieden. Ik vond dat zo vreemd omdat het juist voor minima zou zijn. Die verzekering kunnen minima m.i. niet eens betalen.

1 Reactie
Luneau
Luneau1 dec. 2019 - 23:39

Idem in mijn gemeente. Toen ik langere tijd zonder werk zat, heb ik ook eens gekeken of het gunstig was, maar met de gemeentepolis was ik duurder uit én slechter verzekerd dan bij enkele gewone verzekeringen.

tinus1969
tinus19691 dec. 2019 - 16:01

Die gemeentepolis is alleen maar een lapmiddel, omdat er vervolgens weer mensen zijn die er geen recht op hebben omdat ze 1 euro teveel verdienen, etc. De echte oplossing is natuurlijk om zowel nominale zorgpremie als eigen risico af te schaffen.

JaapBo
JaapBo1 dec. 2019 - 13:39

Zelf zoek ik ieder jaar een goedkope polis. Een vriend van mij heeft via de bijstand een gemeentepolis in Groningen. Ik ben een paar tientjes per maand goedkoper uit!

de Boer2
de Boer21 dec. 2019 - 13:05

Het fenomeen is simpel op te lossen: Als gemeenten niet meer korting willen geven dan met de Belastingdient maar een tandje bij zetten. Dan verhoog je de toelage voor ziekenkosten.Dan laat je de solidariteit maar spreken, de sterkste schouders de zwaarste zakken weer dragen. Dan maak je de verschillen maar kleiner, want dan is iedereen tevreden, en gelukkig. Dat vindt de Boer een fijn idee, nivellering. Maar het moet natuurlijk niet zo worden dat er zo wordt genivelleerd als in ex Joegoslavië. Want dat werkt nog sterker dan PFAS, dan werkt er helemaal niemand meer.

9 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander1 dec. 2019 - 16:19

En daar gaan we weer: weer verder niveleren; Verhoog de belasting maar weer op de zgn sterkste schouders… en wie zijn dat in NL, de beroemde middenklasse, waarvan al meerdere keren geconstateerd is dat die al te ver is uitgeknepen, met als gevolg dat het 'gat' (is dat er nog?) naar de minima volledig dichtslibt…

madbako
madbako1 dec. 2019 - 17:49

@Norm 1 december 2019 at 17:19 Verhoog de belasting maar weer op de zgn sterkste schouders… en wie zijn dat in NL, de beroemde middenklasse, waarvan al meerdere keren geconstateerd is dat die al te ver is uitgeknepen, Je zal maar bij die middenklasse horen. Dat is best behelpen. Niets meer kan je nog.........verdomme

Dehnus
Dehnus1 dec. 2019 - 20:13

@Norm: Zie hier de Calvinist, de reden waarom Nederland tegenwoordig op niveautje Zuidelijke VS staat zit. Die de naam "middenklasse" misbruikt terwijl hij dondersgoed weet dat er woekerwinsten worden gedraaid en dat Nederland een belasting paradijs is voor de hypercapitalist. Die lekker jaloersigheid opstookt over een "gat" naar de minima dat er hoort te zijn, terwijl hij dondersgoed weet dat die mensen geen huis mogen hebben (moet worden verkocht) aan het werk worden gezet (werk weigering is korting van al heel karig loon en vaak verdoemenis in de schuldenlast) en controleurs langs komen in je huis of je wel samenwoont. Maar nee net als een echte VVDer en CDAer lult de Calvinist van :"werken moet lonen!" wat gewoon betekent van :"Ik ben jaloers op de armen!". Want ja de armen die moeten het VOELEN van de calvinist... die moeten TUCHT! REGELMAAT EN IN DE KAMPEN! van de Calvinist, maar dat moet je niet tegen hem zeggen want dan gaat hij huilen dat hij zo gemeen behandeld word. Alleen hij mag dat zeggen. En laten we wel wezen het is toch ook echt meestal een "hij". Vaak worden de woorden ook gesproken door iemand die nooit in iets van een uitkering heeft gezeten of er in heeft gezeten toen het nog niet volledig was uitgekleed. Maar goed de Calvinist denkt dat mensen wel gaan werken als ze verplicht aan het werk gesteld worden voor bedrijven. Niet dat bedrijven denken "verrek! Gratis werk volk! Ik dacht dat we daarmee gestopt waren na de jaren 50!". Nederland.. een land van "Ikke ikke ikke, en de rest kan stikke, want zo heeft Jezus dat gewild!". In de jaren 20 eventjes bang voor de socialisten en dus maar gauw wat toegestaan tussen het in elkaar meppen van stakers door, in de jaren 60 nog een keertje (laatste plaggenhut is pas opgedoekt in de jaren 50 mensen!) , jaren 70 toen maar gauw nog wat extra dingetjes doorgevoerd. Maar ja die angst hoeft niet meer, want we hebben "de afgunst en racisme verdeel en heers" ontdekt. En nu stemmen de Henken er wel op uit afgunst, terwijl ze al jubelend naar de nieuwe plaggenhutten gaan (caravannetjes op een camping waar ze verrekken van de kou, of jongeren die op straat zwerven.). EN LACHEN DAT ZE DOEN DIE CALVINISTEN! ..... triest word ik er van.

de Boer2
de Boer22 dec. 2019 - 8:03

Mag de Boer even iets antwoorden? Solidariteit is niet altijd leuk. En het valt niet mee hoor, om tot die enorme groep bijdragers te horen. Soms wordt het zelfs de Boer die enkel verstrekt en nooit iets ontvangt benauwd om z'n hart, Maar dan pakt ie weer de oude statenbijbel erbij, waarin veel wijsheid is verstopt. En dan leest ie dat het beter is te geven dan te ontvangen. En dan voelt de Boer met zijn klompen aan dat zoiets geen uitleg behoeft, maar van een diepe wijsheid getuigt. En dan valt ie niet dankbaar op zijn knieën, maar steekt ie een kaars voor zichzelf aan omdat ie wel weet dat ie maar een eenvoudige boer is zonder veel pretenties en omdat het gezellig en warm staat in de donkere dagen voor kerstmis. De boer doet overigens niet aan kerstmis, hij gaat niet naar de kerk en op 25 december eet ie gewoon boerenkool. Maar wel met zo'n stuk verboden worst en veel boerenmosterd uit Doesburg er bij.

Buitenstaander
Buitenstaander2 dec. 2019 - 12:19

@Dehnus Ik neem aan dat Calvinist op mij slaat, en dan maar ongecontroleerd losgaan op het orgel? Kijk, simpele ziel, ik heb het helemaal niet over het feit dat armen nog verder tucht moeten voelen, en dated midenklasse hyperwinsten maakt. Dat l#l verhaal sleept u erbij om vooral maar zielig te lijken. Ik heb het alleen over het feit dat de middenklasse, niet nog verder naar beneden kan worden getrokken. Punt. Dus dan komt het geld maar ergens anders vandaan.

tinus1969
tinus19692 dec. 2019 - 13:20

@deBoer, de verschillen zijn al klein. Dat heeft onze rijksoverheid zelf dit jaar voorgerekend. Zie bijvoorbeeld hier: https://twitter.com/jvanwensen/status/1070449152742580225 (twitter) https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/11/30/bijlage-1a.-tabellen-marginale-druk (rijksoverheid.nl) De marginale lastendruk loopt voor mensen met een modaal inkomen op tot 70-90%, niet eens door belasting maar door verlies van toeslagen. Er valt voor deze groepen niet meer te nivelleren. Het ironische is, dat dit vooral het gevolg is van VVD beleid, waarin allerlei 'eigen bijdragen' centraal staan.

Paul250371
Paul2503712 dec. 2019 - 14:26

Dehnus Inderdaad triest. Mooie bijdrage.

L.Brusselman
L.Brusselman2 dec. 2019 - 15:18

@Dehnus Wat een schitterende repliek.

Diantha2
Diantha22 dec. 2019 - 16:16

@Norm Doe nou niet alsof je neus bloedt, want je weet dat Dehnus gelijkt heeft. Je verschuilt je achter extremistische propaganda met de boodschap dat solidariteit de middenklasse zou schaden, alsof je direct uit een Alt-Right talkshow uit de VS komt. Feit is gewoon dat meerendeel van de Nederlanders netto ontvanger is, en netto afdragers inkomensgrens ligt dusdanig hoog, dat er van middenklasse geen sprake meer is. Nederland heeft een veel grotere ongelijkheid dan de Scandinavische landen en de tendens is al jaren is dat die ongelijkheid alsmaar meer wordt. Dat is een politieke keuze, niet omdat we de middelen niet hebben. Het gevolg is dat de diensten worden uitgekleed zodat ze alleen de absolute onderkant bedienen en ze van de afgrond redt, waardoor de efficientie, de kwaliteit en solidariteit achter de diensten afneemt. Meer belasting is juist iets wat de middenklasse baadt, dat zie je ook in de Noordelijke landen. Het naar beneden schoppen naar de onderklasse als middenklasse is onwijs dom. Dat gat is er sowieso niet - men is nog steeds netto ontvanger. Ik zie naar beneden schoppen als identity politics en zie dit ook bij veel vrienden in Nederland "ik ben toch zeker niet links" of "die uitvreters leven van mijn geld". Helaas, ga er maar vanuit - ook als ondernemer of manager op WO niveau dat je ook ontvanger bent. Dit soort afschuw naar de onderklasse alsof je zelf een haar beter bent werkt alleen in het voordeel van de absolute bovenste laag: verdeel en heers.