Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Duizenden minima raken goedkope gemeentepolis kwijt

30 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Ruim 14000 minima raken hun goedkope zorgverzekering via de gemeente kwijt of dreigen die te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. In zeker tien gemeenten stopt de gemeentepolis of gaat die waarschijnlijk verdwijnen. Vaak omdat de zorgverzekeraar besluit te vertrekken, soms omdat de gemeente uit ontevredenheid over het aanbod zelf de stekker uit de gemeentepolis trekt.

Verzekering verdwijnt uit diverse gemeenten

Volgend jaar verdwijnt de verzekering uit Apeldoorn, Brummen, Epe, Woudenberg, Renkum, Dalfsen en Borger-Odoorn. Bij de eerste vijf gemeenten is nu Menzis nog de aanbieder, bij de laatste twee gaat het om Zilveren Kruis. In deze gemeenten hebben nu nog 8367 mensen een gemeentepolis. In 2021 dreigt in nog eens drie gemeenten de gemeentepolis geheel te verdwijnen. Dan vertrekt zorgverzekeraar Menzis ook uit Almere, Heerde en Hattem. Het is de drie gemeenten nog niet gelukt een alternatieve aanbieder te vinden. Hier hebben nog eens een 5930 op dit moment een gemeentepolis.
Uit gegevens van BS&F, een adviesbureau dat gemeenten helpt bij de gemeentepolis, blijkt dat het aantal gemeenten zonder polis volgend jaar bijna gaat verdubbelen. Op dit moment gaat het om acht gemeenten, volgend jaar zijn het er al vijftien. Dat aantal loopt dus in 2021 mogelijk nog verder op.
De gemeentepolis is ooit opgezet om mensen met een klein inkomen bij te staan. Zij krijgen een korting op hun premie doordat gemeenten een bijdrage leveren. De polissen hebben vaak een uitgebreide dekking en samen met de optie om het eigen risico te verzekeren voorkomt dat onverwachte hoge kosten. Dat voorkomt schuldproblemen bij de financieel kwetsbare verzekerden. Voor de gemeenten zit er ook een voordeel aan de gemeentepolis. Vanwege de uitgebreide dekking hoeven verzekerden minder vaak een beroep te doen op de bijzondere bijstand. Dat scheelt gemeenten een hoop administratie.

Vaak hoge zorgvraag bij minima

De uitgebreide dekking van de gemeentepolis is vaak een punt van kritiek. Mensen zouden goedkoper uit kunnen zijn met een normale zorgverzekering. Dat kan zo zijn voor gezonde mensen die weinig zorg nodig hebben. Maar minima hebben juist vaak een hoge zorgvraag.
Gemeenten waar de minimapolis verdwijnt, kiezen nu voor alternatieven. Zo vergoeden Apeldoorn en Epe nu de helft van het eigen risico. Maar voor mensen die het gehele eigen risico gebruiken, kan dat betekenen dat ze volgend jaar een stuk duurder uit zijn.

Kaart: wel of geen gemeentepolis?

Wel of geen gemeentepolis? Bekijk op deze pagina de kaart en kijk of jouw gemeente erbij zit.

Verzekeraar Zilveren Kruis geeft in een reactie aan al voor 2019 gestopt te zijn in Diemen, Hattem, Lelystad en wel actief te zijn in Putten. De verzekeraar zegt gek genoeg de gemeente Noordenveld niet te kennen.
Kassa: zaterdag 30 november, 19.05 uur op NPO 1.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!