Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Duizenden minima raken goedkope gemeentepolis kwijt

30 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Ruim 14000 minima raken hun goedkope zorgverzekering via de gemeente kwijt of dreigen die te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. In zeker tien gemeenten stopt de gemeentepolis of gaat die waarschijnlijk verdwijnen. Vaak omdat de zorgverzekeraar besluit te vertrekken, soms omdat de gemeente uit ontevredenheid over het aanbod zelf de stekker uit de gemeentepolis trekt.

Verzekering verdwijnt uit diverse gemeenten

Volgend jaar verdwijnt de verzekering uit Apeldoorn, Brummen, Epe, Woudenberg, Renkum, Dalfsen en Borger-Odoorn. Bij de eerste vijf gemeenten is nu Menzis nog de aanbieder, bij de laatste twee gaat het om Zilveren Kruis. In deze gemeenten hebben nu nog 8367 mensen een gemeentepolis. In 2021 dreigt in nog eens drie gemeenten de gemeentepolis geheel te verdwijnen. Dan vertrekt zorgverzekeraar Menzis ook uit Almere, Heerde en Hattem. Het is de drie gemeenten nog niet gelukt een alternatieve aanbieder te vinden. Hier hebben nog eens een 5930 op dit moment een gemeentepolis.
Uit gegevens van BS&F, een adviesbureau dat gemeenten helpt bij de gemeentepolis, blijkt dat het aantal gemeenten zonder polis volgend jaar bijna gaat verdubbelen. Op dit moment gaat het om acht gemeenten, volgend jaar zijn het er al vijftien. Dat aantal loopt dus in 2021 mogelijk nog verder op.
De gemeentepolis is ooit opgezet om mensen met een klein inkomen bij te staan. Zij krijgen een korting op hun premie doordat gemeenten een bijdrage leveren. De polissen hebben vaak een uitgebreide dekking en samen met de optie om het eigen risico te verzekeren voorkomt dat onverwachte hoge kosten. Dat voorkomt schuldproblemen bij de financieel kwetsbare verzekerden. Voor de gemeenten zit er ook een voordeel aan de gemeentepolis. Vanwege de uitgebreide dekking hoeven verzekerden minder vaak een beroep te doen op de bijzondere bijstand. Dat scheelt gemeenten een hoop administratie.

Vaak hoge zorgvraag bij minima

De uitgebreide dekking van de gemeentepolis is vaak een punt van kritiek. Mensen zouden goedkoper uit kunnen zijn met een normale zorgverzekering. Dat kan zo zijn voor gezonde mensen die weinig zorg nodig hebben. Maar minima hebben juist vaak een hoge zorgvraag.
Gemeenten waar de minimapolis verdwijnt, kiezen nu voor alternatieven. Zo vergoeden Apeldoorn en Epe nu de helft van het eigen risico. Maar voor mensen die het gehele eigen risico gebruiken, kan dat betekenen dat ze volgend jaar een stuk duurder uit zijn.

Kaart: wel of geen gemeentepolis?

Wel of geen gemeentepolis? Bekijk op deze pagina de kaart en kijk of jouw gemeente erbij zit.

Verzekeraar Zilveren Kruis geeft in een reactie aan al voor 2019 gestopt te zijn in Diemen, Hattem, Lelystad en wel actief te zijn in Putten. De verzekeraar zegt gek genoeg de gemeente Noordenveld niet te kennen.
Kassa: zaterdag 30 november, 19.05 uur op NPO 1.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

audb
audb1 dec 2019 - 17:57

"goedkope"?
Als ik een gemeente (heerlen/vgz) polis afsluit dan betaal ik € 179,59 per maand hier betaal je "geen" eigen risico maar dat kost je wel €26,32 per maand (€315,84 per jaar) wat in het bedrag is opgenomen ofwel, je betaald €116 voor de basis verzekering, Aanvullende verzekering VGZ Zuid-Limburgpakket € 36,92 welke redelijk uitgebreid is en de €26,32 
Maar als je geen tandarts, bril of fysio nodig hebt ben je echt niet goedkoper uit.Neem ik me huidige verzekering (de Friesland) + 9x Fysio * er bij dan betaal ik €118 daar ik verder geen bijzondere kosten heb is dit voor mij veel goedkoper.Ben je chronisch ziek en heb je wel veel medicijn kosten dan kan het goedkoper zijn 
* Bij 18 fysio behandelingen ben je bij bewust €134 kwijt en is ook van VGZ.
Ofwel kijk eerst of je echt goedkoper uit bent met een gemeente polis en verzeker je zeker voor fysio al neem je maar 6 behandelingen.
Als je het wel nodig hebt dan ben je minimaal €30 kwijt per behandeling maar brillen of contact lenzen daar ben je meestal veel meer kwijt aan aan je verzekering dan een bril kost!.
Er is namelijk een verzekering waar je €200 per jaar betaald en je krijgt maximaal €150 vergoed en dat je een bril al voor €45 incl glazen hebt dan weet je wat ze aan je verdienen.

ptokkie
ptokkie1 dec 2019 - 12:55

De belangrijkste oorzaak van dit probleem is het besluit van minister Bruno Bruins dat de collectieve korting zorgverzekering 2020 teruggebracht moet worden tot maximaal 5%.
Jammer dat daar geen aandacht werd besteed.

bharmsen
bharmsen1 dec 2019 - 10:19

De gemeentes kunnen toch gewoon hun bijdrage aan hen die in aanmerking kwamen/komen voor een dergelijke verzekering gewoon maandelijks op hun rekening storten en de mensen kunnen zelf met korting een polis bij menzis afsluiten incl. korting door code 59107 te gebruiken..

manwijf
manwijf1 dec 2019 - 9:54

Het is fijn dat we solidair zijn in dit land, maar soms het kan ook te gek. Dat er nog mensen zijn die schulden maken, is heel vaak verwijtbaar gedrag. Als je 50,- boven de toeslagengrens zit, ben je mogelijk slechter af. Maar die mensen hoor je niet of ze worden weggehoond. Ben er vast nog wel een vergeten, maar als je alle toeslagen allemaal bij elkaar optelt mag je niet klagen. Ik heb recht op niets, maar mag mn huis opeten, want zuinig leven wordt niet beloond.Huurtoeslag of WoonkostentoeslagZorgtoeslagKinderopvangtoeslag Kindgebonden budgetBijzondere bijstand Toeslag UWVIndividuele inkomenstoeslag bij 5 jaar of langer laag inkomenAftrekposten belastingKwijtschelding belastingheffingKindregelingen sport, cultuur, studerenVervoersfaciliteiten korte en lange afstand  ook: Rolstoel, scootmobiel en aanpassing autoVoedsel- en kledingbankEn dan de gemeentepolis nog.

4 Reacties
korenbloem2000
korenbloem20001 dec 2019 - 10:45

Overigens: Voedsel/kledingbank, alleen voor diegene in de schuldhulpverlening. Eigen bijdrage per maand, rolstoel, scootmobiel: per 01/01/2020 19 Euro p.m.Ik heb met een inkomen op bijstandsniveau met alle macht en zuinigheid kunnen voorkomen dat ik in de schulden raak. Door o.a. ook met erge kou, de thermostaat niet hoger dan 17 te zetten. Nu staat die zelfs op 15,5 graden, dikke sokken, vest aan en plaid over.Als het verzekeren via de gemeente vervalt, zal ik met een rot gebit rond lopen of nu laten trekken, niet meer kunnen bewegen, omdat ik niet meer naar fysiotherapie kan, maar het wel nodig heb, vanwege chronisch ziek zijn. 

audb
audb1 dec 2019 - 18:03

En vergeten wordt dat er energie belasting geheven wordt a 50% plus btw over de energie omdat ze je willen dwingen om LATEN  isoleren.Zelf mag je het blijkbaar niet doen wat stukken goedkoper is maar omdat je al weinig geld hebt en je aan de einde van de maand ook al bijna niet rond komt gaat dat niet lukken omdat je energie rekening zo hoog is.

Nog een tip, koop een fleece deken die houden de warmte beter vast.
Ik moet zelfs deze van me afgooien omdat het te warm wordt en van de winter heb ik er zelfs een onder me voeten tegen de kou.

audb
audb1 dec 2019 - 18:06

En u vergeet de gasten in den Haag die voor minimaal €5000 per maand hun vingertje mag op steken of gewoon nooit in de tweede kamer aanwezig zijn omdat ze met hun koppie op tv komen waar voor ze ook een paar duizend euro opstrijken.

manwijf
manwijf2 dec 2019 - 10:12

@korenbloem Ik zal niet beweren, dat dat niet erg is. Het is echter ook niet ok, dat als je meer dan 30 jaar fulltime gewerkt hebt en je je werk verliest niets meer krijgt. Iedereen krijgt wel een of andere toeslag of uitkering, ook mensen die nog nooit een euro bijgedragen hebben, maar ik mag op de zak teren van een man. Dat voelt niet goed, want ik heb altijd voor mezelf kunnen zorgen. Waarom wordt er voor 50+ers zonder werk geen stageplaats geregeld, zoals ze dat voor Marokkanen wel doen? We mogen toch niet discrimineren? Waarom mogen moeders van 5 kinderen wel betaald thuisblijven? Geen werk maar wel je gezin uitbreiden! Allemaal zaken die niet deugen. Daar bij jij ook de dupe van. Ik heb overigens ook een chronische aandoening en ook mijn medicijnen worden niet geheel vergoed. Ook oneerlijk als ik lees dat mensen uit het buitenland hier gratis omgebouwd worden. Oh wat zijn we solidair, maar een werkende, zieke of Nederlander op leeftijd kan de pot op!

harmsen
harmsen1 dec 2019 - 9:04

Ik vind dit werkelijk schandalig. Op deze manier gaan minima zorg mijden en dat gaat ten koste van hun gezondheid. Verder nemen de schulden toe bij deze groep. Dat kost de samenleving op den duur een lieve duit. Vervolgens gaan de premies van de zorgverzekeringen ook weer stijgen. Kortom, niets en niemand schiet hier iets mee op. En denk vooral niet dat er ook maar iemand is die zich hier verantwoordelijk voor voelt. Nee hoor, lekker met de vinger naar elkaar wijzen.