Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duizenden mensen geëvacueerd van Canarische Eilanden wegens extreme hitte en bosbranden

  •  
16-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3817 keer bekeken
  •  
ANP-473703970

Meer dan vierduizend mensen zijn geëvacueerd vanaf het Canarische Eiland La Palma. Als gevolg van de door de klimaatcrisis aangewakkerde hittegolf kampt het eiland met immense bosbranden op het noordwestelijke deel van het eiland. De regionale overheid van de populaire vakantie-eilanden heeft ook Tenerife en Grand Canaria in de hoogste staat van paraatheid gesteld.

Volgens Fernando Clavijo, president van de eilandregering, is het een ‘perfecte’ samenloop van omstandigheden waardoor het vuur zo snel om zich heen kon slaan: ‘De wind, de staat van het klimaat en de hittegolf die we nu doorstaan’ zorgde ervoor dat inmiddels 4500 hectare land in vlammen op is gegaan. Tientallen huizen zijn verwoest.

De hittegolf waar de Canarische Eilanden mee te maken hebben trekt vanuit Noord-Afrika het zuiden van Europa in. In Italië geldt voor meerdere grote steden de noodtoestand, waaronder Rome, Bologna en Florence. Voor de komende week wordt in Rome een temperatuur van minstens 43 graden verwacht, op het zuidelijke eiland Sardinië minstens 47 graden. Het Europese hitterecord werd in augustus 2021 gemeten op Sicilië, toen werd het daar 48,8 graden. Experts verwachten dat dit record deze zomer wordt verbroken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.