Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland scherpt wapenwetgeving aan vanwege groeiende extreemrechtse terreurdreiging

  •  
11-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
845 keer bekeken
  •  
ANP-363432073

Duitsland scherpt zijn wapenwetgeving aan vanwege een groeiend gevaar van de extreemrechtse groepering “Rijksburgers”. Afgelopen week werd bij een massale antiterreuroperatie een aanslag op het Duitse parlement verijdeld. Het doel van die aanslag was het installeren van een nieuwe, extreemrechtse regering.

De strengere wetgeving werd dit weekend aangekondigd door minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD). Volgens de minister gaat er van de rechtsextremisten een groot gevaar uit vanwege hun bereidheid geweld te gebruiken. Ook wordt de beweging steeds groter, nu sinds de coronapandemie ook vele complotfantasten zich bij de groepering aansluiten. De Reichsbürger hebben volgens een schatting van de veiligheidsdiensten nu een aanhang van 23.000 mensen, 2.000 meer dan een jaar geleden. Zo’n 10 procent van hen geldt als “geweldbereid”. 

De 25 verdachten die na de invallen van afgelopen week zijn gearresteerd, zitten allemaal in hechtenis. “We hebben niet te maken met onschuldige idioten, maar met terreurverdachten,” aldus Faeser. Een van de verdachten is de Berlijnse rechter en oud-parlementariër Birgit Malsack-Winkemann van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Hoewel zij inmiddels geen deel meer uitmaakt van de Bondsdag, is ze nog altijd in bezit van een toegangspasje voor het parlementsgebouw waarmee ze de terroristen kon binnenlaten. Malsack-Winkemann werd genoemd als de minister van Justitie in het verijdelde terreurkabinet. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Duralex
Duralex13 dec. 2022 - 11:39

Toch niet zo’n onschuldige PR operatie als we moeten geloven https://www.spiked-online.com/2022/12/12/the-real-threat-to-german-democracy/

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers14 dec. 2022 - 9:20

Belachelijk domme verdachtmakingen en insinuerende roddel speculatie fantasie agit prop.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 dec. 2022 - 1:05

Hoe dan? Raporteer en journaal er dan ook over. Kijk, je kan ook zeggen dat reichsburgers grote tieten hebben. Dan krijg je ook aandacht.

EenMening3
EenMening311 dec. 2022 - 22:38

Een strenge vuurwapenwet is goed, anders krijg je Amerikaanse toestanden. Nederland heeft zo ongeveer de minste wapens per capita in de EU. In Zweden, Finland en Zwitserland hebben veel mensen een wapen. In de VS hangt er erg vanaf je woont. In de stad is extreem veel wapengeweld, op het platteland is dat veel minder.

Greendutch
Greendutch11 dec. 2022 - 21:14

groot applaus! hopelijk doet goed voorbeeld ook goed volgen...

Sonic2
Sonic211 dec. 2022 - 21:10

Heel stom van Duitsland. Laten we leren van Nederland. Wij geven extreemrechts een podium in een talkshow. En op elk opinie platform mogen alle schreeuwers met grote liefde janken hoe erg ze tekort worden gedaan. Geef ze een kopje thee een gevulde koek. En een aai en knuffel. En daarna een heel duidelijk foei. Dat werkt in Nederland ook echt fantastisch. We plukken daar elke dag de vruchten van. Gewoon het asielbeleid van Denemarken overnemen dan worden het allemaal zeer brave D66 stemmers. Zucht

1 Reactie
Ranonkel2
Ranonkel212 dec. 2022 - 8:30

"Heel stom van Duitsland. Laten we leren van Nederland. Wij geven extreemrechts een podium in een talkshow. En op elk opinie platform mogen alle schreeuwers met grote liefde janken hoe erg ze tekort worden gedaan." Beschrijf je nu hoe er met extreem links word omgegaan hier? Laatst zat er nog iemand aan een tafel vast om het alleen woord te eisen. Heb dat vanuit de rechter zeide nog niet zien gebeuren.

Thuiszitter
Thuiszitter11 dec. 2022 - 20:57

Denk niet dat een strengere wapenwetgeving er ook maar iets aan kan doen om het rechts-extremisme te verminderen.

Palipka
Palipka11 dec. 2022 - 20:40

Goede zaak er zijn te veel mensen in NL die verlangen naar een heerlijke fascistische heilstaat met geweld tegen iedereen die anders is. Sinds Fortuyn is dit alleen maar toegenomen met medewerking van de media die zogenaamd links is maar ook weer niet en de sociaal democratie die zichzelf fors verloochend heeft. Lieve fascisten jullie heilstaat komt er heus wel hoor. Jullie mogen dan alles kapot maken en met een beetje geluk kunnen we daarna echt een menselijke maatschappij opbouwen wie weet wel met een mooie alternatief voor het verdomde kapitalisme. ( maar geen communisme)

1 Reactie
r v b
r v b11 dec. 2022 - 21:36

De media zijn dan ook voornamelijk commercieel, dus zeker niet links. Rechts overheerst de Nederlandse media, hoe hard rechts ook roept dat de media links zijn.

oproerkraaier
oproerkraaier11 dec. 2022 - 17:19

23000 extreem rechtse psychopaten. Ik zou maar vast gevangenissen beginnen te bouwen voor dit schorem.

5 Reacties
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque11 dec. 2022 - 19:46

Dacht altijd dat jij meer van de heropvoedingskampen was?

toentomatentomaten
toentomatentomaten11 dec. 2022 - 20:25

En Jezus zeide: indien u een klap ontvangt op uw wang keert dan den anderen wang toe.

Sonic2
Sonic211 dec. 2022 - 21:14

@ Oproerkraaier Ik wens u veel sterkte met de fraaie reacties die u hier op gaat krijgen. Ik moest erg gniffelen om uw betoog. Ga er weinig aan toevoegen. Er zijn al weer 2 vrijheidsstrijders die diep beledigd zijn door uw betoog. Dus u heeft vast wat goed gedaan. 5 jaar geleden had ik u toon veroordeeld, maar elke dag opnieuw raak ik het meer met u eens. Wat een volk... . Mijn god. Als je geen hekel er aan had, kreeg je het wel.

toentomatentomaten
toentomatentomaten11 dec. 2022 - 21:31

@ Sonic 2 Zalig zijn de eenvoudigen van geest want zij erven het Koninkrijk Gods.

Y-Line
Y-Line12 dec. 2022 - 10:25

@sonic Mensen preventief opsluiten is niet zo kies of wel?

Zandb
Zandb11 dec. 2022 - 17:16

Helaas staat er niet bij hoe die wapenwetgeving dan precies aangepast zal gaan worden. Ik zie niet zo snel, waarom de huidige wapenwetgeving, die blijkbaar uitstekend voldeed, ineens niet meer zou voldoen.

2 Reacties
Volrin
Volrin11 dec. 2022 - 19:47

Dat was ook mijn eerste reactie, maar wat ik in het artikel lees waarnaar gelinkt wordt, is het alleen een aankondiging van de minister DAT ze de wetgeving gaan aanscherpen. Dus nog niks concreets.

oproerkraaier
oproerkraaier11 dec. 2022 - 20:16

Ik denk dat wapenwetten niet streng genoeg kunnen zijn. Er zal vast ruimte voor verbetering zijn.

ikschreeuwtochharder
ikschreeuwtochharder11 dec. 2022 - 16:19

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 dec. 2022 - 19:04

https://nl.wikipedia.org/wiki/NSU-moorden

Jan Wijn
Jan Wijn12 dec. 2022 - 11:05

'Het hele Oostblok heeft een haast eindeloze voorraad.' Welk Oostblok, ik ken alleen het Westblok (de Navo) Of leeft u nog in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Olav Meijer
Olav Meijer11 dec. 2022 - 15:34

[Volgens de minister gaat er van de rechtsextremisten een groot gevaar uit vanwege hun bereidheid geweld te gebruiken. Ook wordt de beweging steeds groter, nu sinds de coronapandemie ook vele complotfantasten zich bij de groepering aansluiten...... “We hebben niet te maken met onschuldige idioten, maar met terreurverdachten.....”] Gelukkig is het antifascistisch besef sterk verankerd in de huidige Duitse instituties. Ook Nederland moet waakzaam zijn.