Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Duitsland: asiel voor Russen die niet willen vechten

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2063 keer bekeken
  •  
ruslandprotest

Duitsland is bereid om Russen op te vangen die niet in Oekraïne willen vechten, meldt persbureau AFP. De Bondsdagfracties van de groenen en de liberalen hadden de regering woensdag al opgeroepen om Russische deserteurs te hulp te schieten.

Niemand mag gedwongen worden om deel te nemen aan de Russische invasie in Oekraïne, meent Robin Wagener, de buitenlandwoordvoerder van de Groenen. “De Russen die aan de kant van gerechtigheid en vrede staan, staan aan de goede kant”, stelt Johannes Vogel van de liberale FDP.

Sinds Vladimir Poetin woensdagochtend een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde, is er sprake van een grote uittocht uit Rusland. Volgens de Russische minister van Defensie zullen er in eerste instantie 300.000 reservisten worden opgeroepen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

PamVlam
PamVlam23 sep. 2022 - 8:37

Niet meer dan terecht dat Duitsland dat doet. Ze nemen ook mensen op die niet voor Oekraïne willen vechten.

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing23 sep. 2022 - 4:51

Heel terecht dat West-Europa zo begaan is met de Oekraïners en nu dus ook met deserterende Russen, maar zitten er niet ergens nog een paar Afghanen en Syriërs te wachten op een menswaardig bestaan?

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 sep. 2022 - 0:41

Estonia en Latvie niet. Czechie ook niet. Finland wil een strenger Europeesch beleid en een strak gereguleerde grens. Polen zegt laat ze maat naar Frankrijk of zo gaan. Hoe zit dat met Schengen? Los van hoe je daar inzit (het is makkelijker voor Duitsland dan als voormalige kolonieen van Rusland) hebben landen eigenlijk nog wel rechten om te beslissen of kunnen ze alleen maar zorgen voor inefficientie als ze de zaak willen tegenwerken?

PamVlam
PamVlam22 sep. 2022 - 15:23

Natuurlijk verdient het Oekraïense volk alle geluk van de wereld, maar waarom horen we zo weinig over het lot van de Russischsprekende Oekraïense bevolking. Net of die niet bestaan. In ons parlement heeft niemand het daar over. En voor die vechten de Russen heb ik begrepen. Misschien als we ons hun lot wat meer aan zouden trekken de waanzin kan eindigen. Hoeft er niemand opgeroepen te worden en niemand dienst te weigeren of te vluchten.

14 Reacties
JasDon
JasDon22 sep. 2022 - 16:07

"En voor die vechten de Russen heb ik begrepen." Daarvoor zeggen de Russen te vechten, maar kritisch denken is niet voor iedereen weggelegd.... blijkt maar weer.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine22 sep. 2022 - 16:55

@PamVlam, "het lot van de Russischsprekende Oekraïense bevolking." dat is zwaar klote onder Russische invasie en bezetting. In 1991 stemden de meeste van deze mensen ook gewoon voor onafhankelijkheid. >85% of zo in Loehansk en Donetsk. Ook voor de invasie van 2014 was er geen meerderheid van Russischsprekenden die wilden eindigen als 'zelfstandige republieken'. Velen zijn er ook gevlucht. Zelfs op de Krim wilde maar 25% van de bevolking aansluiten bij Rusland, de meesten vonden hun aparte status in Oekraïne prima (iets wat ze nu helemaal kwijt zijn) Tijdens de laatste verkiezing was in het (toen) vrije gedeelte van Loehansk was Zelensky overigens de grote overwinnaar. Zelensky, die overigens zelf ook Russischsprekend is van geboorte. (nu zullen ze overigens op magische wijze wel allemaal voor aansluiting bij Rusland stemmen) Russischsprekend wil helemaal niet zeggen dat mensen ook bij Rusland willen horen. Houd aub op met klakkeloos overpennen van propaganda.

MG1968-2
MG1968-222 sep. 2022 - 17:08

@PamVlam "Misschien als we ons hun lot wat meer aan zouden trekken de waanzin kan eindigen." Als Poetin hun lot had aangetrokken had hij twee dingen gedaan: - Voor degene die zich in Rusland wilde vestigen zijn grenzen te openen - Goede relaties met de Oekraïne onderhouden, wellicht wel steunen in de wetenschap dat er mensen wonen die wat met beide landen hebben. Met de inval heeft hij nooit willen opkomen voor de belangen van dat deel van de Oekraïne want dat was voor deze groep het slechtst denkbare scenario. Poetin is de Oekraïne binnengevallen, een oorlog mee ontketend. De russisch sprekende Oekraïense bevolking is instrumenteel ingezet tegen het belang van deze groep in en heeft ze daarmee domweg als niet relevant verklaard en verraden. Zoals hij nu ook weer doet met dat nep-referendum. En jij doet hetzelfde. Ook jij verschuilt je achter de groep waar je voor zegt op te komen. Je ruilt ook hun belang om te kunnen tonen dat je achter Poetins oorlog staat. Stoer hoor.

Jopie666
Jopie66622 sep. 2022 - 17:29

Die worden massaal vermoord door de Russen. Dat weet je toch. Een eeuwen oude Russische tactiek is overwonnen volken laten vechten tegen hun eigen volk. Rusland is altijd de nr 1 geweest in het vermoorden van Russen en overwonnen volken.

Miss Piggy
Miss Piggy22 sep. 2022 - 19:51

Zover ik begrijp is het Russisch sprekende deel van de Oekraïense bevolking zwaar pro-Oekraïne. De meeste gevechten (en daarmee ook de misdaden van het Russische leger) vinden plaats op hun grondgebied. Je hebt natuurlijk nog de nep-republiekjes in het Oosten, maar het enthousiasme voor de Russische zaak is daar behoorlijk gedaald.

PamVlam
PamVlam22 sep. 2022 - 20:42

Het discrimineren van Russischsprekende bevolking na de Maidan revolutie is dus niet waar. Russischsprekende Oekraïners worden niet in elkaar gerost omdat ze Russisch spreken. Russische Oekraïners worden niet al acht jaar lang met raketten beschoten. Dan kunnen we rustig gaan slapen. Ons geweten is zuiver.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 sep. 2022 - 0:27

Dat heb je verkeerd begrepen. Wanneer er over Oekraïers praat praat mat uiteraard al over Russisch sprekers, en het is steeds duidelijk dat die bevolking massaal tegen Rusland en voor Oekraine is. Je herhaalt oude leugenachtige propaganda gebruikt door die paar Russische agenten en Russisch aangestuurde militie. Toevallig, net zo voor de nep referendums. Not.

Volrin
Volrin23 sep. 2022 - 6:27

Hoeveel roebels kreeg je voor het plaatsen van dit bericht?

PamVlam
PamVlam23 sep. 2022 - 7:55

Ik weet niet of het hier gebruikelijk om betaald te worden voor het hebben van een mening. Ik in ieder geval niet. Was dat maar waar. Want ik maak me ook zorgen over het discrimineren van Marokkanen, Zwarten, Turken, Oeigoeren, Joden, Homo's. En nog veel meer minderheden in de wereld. Overigens kan je lezen dat ik meega in de flow van het ontkennen en wegkijk dus die betaling van Poetin kan ik wel vergeten. Helaas, voor de mening om tegen een oorlog te zijn levert helemaal niks meer op. Dan ben je wel erg fout bezig heb ik begrepen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2022 - 8:00

De Oekraine heeft een verschillende taalgemeenschappen. Russisch was tijdenlang het lingua franca dat ook in de scholen werd gebruikt. Sinds 2014 is Russisch zijn dominante positie kwijt maar het is het Kremlin dat claimt dat Russisch sprekenden werden onderdrukt. Ongeveer eenderde van de Oekrainers inclusief Zelenskyy heeft Russisch als moedertaal en een groter deel is tweetalig. Dat wil niet zeggen dat ze daarom ook bij Rusland willen horen. Ook buiten Rusland kun je de Russische taal en literatuur bewonderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2022 - 8:01

een aantal

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 8:23

@PamVlam "Ons geweten is zuiver." Ik kan geen uitspraak doen over ons geweten, maar wel over dat van jou. Als jij je doelen wilt bereiken over de rug van een groep waarvan je zegt de belangen te willen behartigen maar bewust deze inwisselt voor je eigen belang kan je geweten niet zuiver zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 sep. 2022 - 11:15

PamVlam, ik denk dat je voor je met die onzinnige uitspraken komt beter wat meer te weten komt van hoe het daar werkelijk is. De helft van de Oekraïners spreekt Russisch, er is geen scheidslijn. Vele families bestaan uit Russen en Oekraïners. Dat heeft nooit tot problemen geleid. Tot Poetin het op zijn heupen kreeg en mensen tegen elkaar ging opzetten. Wie beschoten worden zijn geen Russisch sprekende Oekraïners maar een klein groepje rebellen die met financiële steun van Rusland aan het muiten zijn gelsagen. Lieden die een ware terreur uitoefenen op iedereen die het niet met ze eens is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 sep. 2022 - 1:49

Het komt er dus op neer dat Oekrainiers die Russisch spreken prima konden meedoen en tegen een Russische invasie waren en vechten, maar dat je nu herhaalt wat Putin zei en hoe hij het zag en fantaseerde voor zijn doelen.

Jopie666
Jopie66622 sep. 2022 - 14:27

Slimme zet Duitsland kan die vaak goed geschoolde Russische arbeiders goed gebruiken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2022 - 13:25

Met name de jongens uit het armere oosten zijn de klos. Die halen Duitsland niet.

r v b
r v b22 sep. 2022 - 14:18

Niet meer dan logisch natuurlijk. Landen met dienstplicht zijn geen veilige landen. Dienstplicht is slavernij.

23 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem22 sep. 2022 - 16:11

'Landen met dienstplicht zijn geen veilige landen. ' Noorwegen heeft ook een dienstplicht, levensgevaarlijk land dat Noorwegen.

LaBou
LaBou 22 sep. 2022 - 16:16

In Nederland is de dienstplicht nooit afgeschaft. Alleen de opkomstplicht is geschorst.

Wie o Wie
Wie o Wie22 sep. 2022 - 16:45

Bedankt Labou dat je even gewoon wat kreten vermeld. Niemand zei overigens dat Nederland de dienstplicht heeft afgeschaft. Goed dat je probeert te mengen in een discussie. Het doet me een beetje denken aan dat ik met een vriend weer eens aan de bar sta met een biertje over politiek te praten en dat er dan ineens iemand heel ongemakkelijk over mijn schouder mee wil doen en uit het niets roept “in Nederland is de dienstplicht niet afgeschaft”

Jopie666
Jopie66622 sep. 2022 - 17:31

Mooi ik heb me al gemeld om dienstweigeraars op te pakken en te interneren bij een oorlog.

MG1968-2
MG1968-222 sep. 2022 - 17:49

@WieOWie "Het doet me een beetje denken aan dat ik met een vriend weer eens aan de bar sta met een biertje over politiek te praten en dat er dan ineens iemand heel ongemakkelijk over mijn schouder mee wil doen...." Voeg daar aan toe "... en ook nog altijd offtopic frustraties afreageert door terug te komen op eerdere discussies waarin hij het onderspit delfde" mag jij je afvragen wieowie je daar beschreef.

Wie o Wie
Wie o Wie22 sep. 2022 - 18:14

Mag jij verwijzen naar een topic waarin het onderspit werd gedelfd. Labou heeft vaak nooit antwoord en gaat dan snel naar een ander topic. Legio voorbeelden waarin iemand vraagt naar bewijs en er nooit wat komt. De ongemakkelijke man die nu ook weer uit het niets komt met “Nederland heeft de dienstplicht niet afgeschaft” Alsof iemand dat stelt

LaBou
LaBou 22 sep. 2022 - 21:16

"Labou heeft vaak nooit antwoord en gaat dan snel naar een ander topic." Antwoord heeft bij wie ook geen enkele zin want die verzint gewoon zijn eigen verhaal. En op onzin reageren is natuurlijk compleet nutteloos.

oproerkraaier
oproerkraaier23 sep. 2022 - 0:27

WoW,jij verwijt nu iemand iets wat jij bijna dagelijks zelf doet alhier.

Zandb
Zandb23 sep. 2022 - 6:34

wieowie Als, zoals LaBou terecht opmerkt, in Nederland de dienstplicht nog steeds bestaat, dan maakt dat Nederland tot een onveilig land. Dat lijkt mij een zeer waardevolle opmerking naar aanleiding van wat rvb beweert.

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 7:31

@WieOWie 80% van je laatste 50 berichten zijn berichten die labou en daan stalken en niets met inhoud van doen hebben en alleen je frustratie ten opzichte van deze twee personen uit. Je mag het best niet met ze eens zijn. Bestrijd ze dan op inhoud. Niet op deze manier.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2022 - 8:14

Ik ben benieuw waar RVB zich nog veilig zou kunnen voelen. Dienstplicht is wijdverbreid. Zweden heeft de dienstplicht opnieuw ingevoerd, net als Noorwegen nu ook voor vrouwen.

Jan Wijn
Jan Wijn23 sep. 2022 - 10:40

Landen met een dienstplicht zijn veiliger voor hun bevolking dan landen met een beroepsleger of huurlingen. Een dienstplichtige zal eerst nadenken voordat deze zich laat dwingen om op zijn eigen volk of familie te schieten.

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 11:54

@danielle @jan Volgens mij heeft rvb gelijk met zijn uitspraak dat dienstplicht een vorm van slavernij is. Volgens de definitie ervan is dat nou eenmaal. Het opent wel een dilemma. Want anders dan rvb vind is het niet hebben van dienstplicht niet automatisch te transporteren naar de veiligheid/onveiligheid van een land. Zoals jan al aangeeft, voor het geheel -het land- zou de relatie wel eens andersom kunnen liggen. Maar voor het individu, tja, hoe is het niet een vorm van slavernij? Rvb zal deze vorm van slavernij sowieso afkeuren, maar vermoed dat hij uberhaupt tegen legers is (is dat zo? @rvb) maar ook als dat niet zo is... Is als je dan voor een leger kiest een beroepsleger voor gaan omdat er nou eenmaal geen acceptabele vormen van slavernij zijn. Of gaan we betogen dat dit die enige uitzondering op de anders staande regel is?

Wie o Wie
Wie o Wie23 sep. 2022 - 12:29

Labou, en MG, Ik probeer het niveau hoor te houden. Labou geeft bijvoorbeeld aan dat “als je al 2 jaar roept dat het een griepje is”. Wie “je” is, is nog steeds onduidelijk. Labou zegt “dat willen ze je doen geloven”. Wat hij met “dat” bedoelt, is onduidelijk. Het meest logische heb ik aangeven, maar dat was het niet. Meer zei hij niet. Labou gaf aan dat de betrokken Engelse dames geen diesel roken. Ik gaf aan dat ze in Londen wonen. Vervolgens niks op gehoord. Labou gaf aan dat de Raleigh fietsen in nl gemaakt werden. Ik gaf de fabriek aan in de uk. Vervolgens kwam hij nooit met bewijs. Etc etc

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 15:02

@WieOWie Ik heb echt niet iedere discussie met jou en labou gevolgd en ook niet relevant met betrekking tot ik hierboven schrijf. Bij sommige zaken die je een ander aanrekent weet ik echter dat je je conclusie volledig uit de context haalt en aan de haal gaat met een catchfrase die helemaal niets van doen heeft met andermans mening maar dit terzijde, want nogmaals, het is niet relevant met wat ik hierboven concludeerde. "Ik probeer het niveau hoor te houden." En je zult er van overtuigd zijn dat je dat doet. Doet me denken aan die auditieprogramma's op tv waar je je soms afvraagt waarom niemand in de sociale omgeving niet daadwerkelijk de persoon die auditie doet in bescherming heeft genomen en getoond dat zijn/haar perceptie van het niveau niet algemeen gedragen zal zijn. Ik kom niet op voor Labou of Daan. Die hebben dat niet nodig en staan er zeer zeker ook niet om te springen. Ik probeer alleen te laten zien hoe je wat mij betreft overkomt. Als je het daar niet mee eens bent en volhard, van mij mag je natuurlijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 sep. 2022 - 15:10

@mg Dienstplicht is toch geen slavernij als je er voor betaald wordt? Misschien gedwongen tewerkstelling, Wie Klagen over het gebruik van het woord 'dat' (typisch een verwijzing naar iets wat voorafgegaan is in de discussie, en als reactie vaak verwijzend naar wat jij net hebt ingebracht. Als onduidelijk is wat je net hebt gezegd, dan moet je dat niet een ander verwijten. Voorzichtig met het gebruik van 'vaak nooit' daar is namelijk niet zinnig op te reageren. (ik heb even op je laatste vijftig berichten gezocht, daar komt 26 keer de naam 'LaBou' in voor. Dat is toch een teken van pre-occupatie zou ik denken).

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 15:27

@WieOWie En voor de duidelijkheid: het gaat me er niet om daar waar je on-topic (door het onderwerp of inhoudelijk inhakend op het geen de ander schreef). Het gaat mij om de keren dat je dat wel antwoord maar verwijzend naar het op die plaats niet ter zake doende discussies met die persoon in het verleden. Ik schrijf het er maar bij, voordat je me bewust verkeerd interpreteert.

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2022 - 19:02

@Stock Ja, je hebt gelijk. Het is geen slavernij maar gedwongen tewerkstelling. En het verschil tussen die twee is wel degelijk principieel. Niettemin... gedwongen tewerkstelling zou ook niet als eerste optie naar voren moeten komen als er alternatieven zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2022 - 19:19

Dienstplicht is m.i. geen slavernij, zeker niet als er een vorm van dienstweigering mogelijk is. RVB voelt zich wellicht tot niets verplicht. Maar dat moet hij zelf maar verder uitleggen.

Wie o Wie
Wie o Wie23 sep. 2022 - 20:07

Stikkie, ik klaag niet over het gebruik “dat”, want het was volstrekt duidelijk wat Labou zei. Echter, hij ontkent dat hij het onderwerp “met dat” bedoelde en gaat vrolijk naar een ander topic. Zoals hij altijd doet. Vervolgens herinner ik hem er graag even aan bij dat topic. En telkens loopt hij weg. Zielig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 sep. 2022 - 1:45

Het is dom om een plicht als slavernij te zien. Die dingen zijn niet hetzelfde, en het is Kleuterboek grootspraak om net te doen alsof dat wel zo is. Het is vrij normaal om een zelf verdediging als een gezamelijke taak voor burgers te zien. De rest is zorgen dat er geen misbruik of onrechtvaardigheid daarbij gebeurt, maar dat is iets anders dan het princiepe an sich.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 sep. 2022 - 10:37

Beroepslegers zijn aantrekkelijk voor mensen met rechtse opvattingen, dat bleek oa uit Zweeds onderzoek. Lijkt mij een nadeel.

MG1968-2
MG1968-224 sep. 2022 - 11:42

@Danielle "Lijkt mij een nadeel." Is het natuurlijk ook, maar hetzelfde geld voor de politie en/of andere geüniformeerde diensten. Ook daar zijn beroepsdiensten van gemaakt. Het blijft een afweging tussen voor en nadelen van dienstplicht en beroepsleger waar meer factoren spelen dan degene die we nu even benoemen. En ja, de opt-out mogelijkheid maakt het wel degelijk anders. Persoonlijk zou ik me niet kunnen voorstellen als de nood aan de man komt ik me niet als vrijwilliger datgene wat ik -inderdaad- als iets wat ervaar dat logisch is. Als het al niet vanwege wetgeving me gevraagd wordt zal ik mij zelf wel melden. Maar ik zie niet waarom ik ook mijn buurman -die dat toch heel anders ziet- daartoe moet verplichten als er ook andere opties zijn. Zijn die opties er niet of echt af te raden is het huidige systeem inderdaad niet onlogisch of automatisch immoreel. Dat waardeer ik anders dan (waarschijnlijk) een rvb. @Paul Spijkers "en het is Kleuterboek grootspraak om net te doen alsof dat wel zo is" Alsof dit helpt voor een zinnige discussie.