Joop

Duitse deelstaat start 'democratieonderzoek' naar extreemrechtse verkiezingswinnaar AfD

  •  
27-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1984 keer bekeken
  •  
ANP-472462714

De Duitse deelstaat Thüringen start een officieel onderzoek na de verkiezingswinst van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) in het district Sonneberg. Dat meldt ANP. Het gaat om een zogeheten "democratiecontrole", aldus de deelstaat.

AfD'er Robert Sesselmann wist afgelopen zondag een bestuursmandaat te bemachtigen, iets wat nog nooit eerder is voorgekomen sinds de oprichting van de partij in 2013. In Thüringen schrijven de regels voor dat een district alleen kan worden geleid door iemand die opkomt voor democratie zoals vastgesteld in de grondwet en deelstaatwetten. In hoeverre dat voor het neofascistische AfD geldt, moet nu uit onderzoek blijken.

Sesselmann werd met 52,8 procent van de stemmen verkozen tot de zogeheten Landraad van Sonneberg. De Duitse inlichtingendienst waarschuwt voor het extreemrechtse gedachtegoed van de AfD'er. Critici stellen dat diens partij, vooral populair in het oosten van Duitsland, xenofobisch en antidemocratisch is.

Hoewel Sonneberg met 57.000 inwoners een van de kleinste districten van het land is, wordt de verkiezingsuitslag gezien als een doorbraak voor de AfD. De extreemrechtse partij wint volgens peilingen landelijk aan populariteit. De volgende Duitse parlementsverkiezingen worden in 2025 gehouden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Jansen7
Jansen728 jun. 2023 - 11:06

Zolang 'democratiecontrole' maar niet inhoudt of je wel links genoeg bent. Er zijn normen van facisme waar zowel de Islam, het CDA en de VVD aan voldoen.

4 Reacties
Zandb
Zandb28 jun. 2023 - 14:14

Jansen Dat kunt u dan wel beweren: "Er zijn normen van facisme waar zowel de Islam, het CDA en de VVD aan voldoen." Maar daarom is het nog niet zo.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen28 jun. 2023 - 17:50

Kunt u voorbeelden geven?

Jansen7
Jansen730 jun. 2023 - 14:45

Umberto Eco met een recente publicatie van "How to Spot a Fascist" Umberto Eco is bekend van de 14 kenmerken die niet allemaal tegelijk hoeven voor te komen. 1. The cult of tradition. "One has only to look at the syllabus of every fascist movement to find the major traditionalist thinkers. The Nazi gnosis was nourished by traditionalist, syncretistic, occult elements." 2. The rejection of modernism. "The Enlightenment, the Age of Reason, is seen as the beginning of modern depravity. In this sense Ur-Fascism can be defined as irrationalism." 3. The cult of action for action's sake. "Action being beautiful in itself, it must be taken before, or without, any previous reflection. Thinking is a form of emasculation." 4. Disagreement is treason. "The critical spirit makes distinctions, and to distinguish is a sign of modernism. In modern culture the scientific community praises disagreement as a way to improve knowledge." 5. Fear of difference. "The first appeal of a fascist or prematurely fascist movement is an appeal against the intruders. Thus Ur-Fascism is racist by definition." 6. Appeal to social frustration. "One of the most typical features of the historical fascism was the appeal to a frustrated middle class, a class suffering from an economic crisis or feelings of political humiliation, and frightened by the pressure of lower social groups." 7. The obsession with a plot. "The followers must feel besieged. The easiest way to solve the plot is the appeal to xenophobia.

Jansen7
Jansen730 jun. 2023 - 14:45

8. The humiliation by the wealth and force of their enemies. "By a continuous shifting of rhetorical focus, the enemies are at the same time too strong and too weak." 9. Pacifism is trafficking with the enemy. "For Ur-Fascism there is no struggle for life but, rather, life is lived for struggle." 10. Contempt for the weak. "Elitism is a typical aspect of any reactionary ideology." 11. Everybody is educated to become a hero. "In Ur-Fascist ideology, heroism is the norm. This cult of heroism is strictly linked with the cult of death." 12. Machismo and weaponry. "Machismo implies both disdain for women and intolerance and condemnation of nonstandard sexual habits, from chastity to homosexuality." 13. Selective populism. "There is in our future a TV or Internet populism, in which the emotional response of a selected group of citizens can be presented and accepted as the Voice of the People." 14. Ur-Fascism speaks Newspeak. "All the Nazi or Fascist schoolbooks made use of an impoverished vocabulary, and an elementary syntax, in order to limit the instruments for complex and critical reasoning."

TwoTone
TwoTone28 jun. 2023 - 10:09

Tsja, Afd wordt alleen maar groter als de heersende politiek in europa niet naar zijn kiezers luistert ten faveure van het vergroten van de macht van bijvoorbeeld een Brussel. Al 20 jaar wordt elke inhoudelijke discussie platgeslagen over wat Brussel wel en niet moet regelen. Het wordt tijd dat daar in de europese landen een openlijke discussie over komt met de kiezer. Beleid over uitbreiding Eu, klimaat, migratie, welzijn etc zijn buiten de democratische orde van landen geplaatst zonder daar de kiezer in te kennen. Vooral het migratievraagstuk zal europese bevolkingen extremer laten kiezen.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 jun. 2023 - 14:18

TwoTone Tegen een ongelimiteerde immigratie zijn, dat betekent zeker niet dat je dan noodzakelijk de wet overtreedt. Ik zie dan ook niet goed in, hoe inzake het migratievraagstuk gekozen kan worden voor een onwettige aanpak. Want dat moet dan in dit verband dat "extremer" van u wel betekenen.

VeganHarrie
VeganHarrie28 jun. 2023 - 8:53

Misschien hadden ze beter naar de kiezers moeten luisteren, die blijkbaar naar extreemrechts vluchten omdat hun problemen niet serieus worden aangepakt?

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood28 jun. 2023 - 12:58

Dus je hebt problemen. Naar jouw smaak worden jouw problemen niet goed genoeg aan gepakt. En dan word je maar nazi. Want dat is de AfD. Waar hebben we dat meer gezien in de geschiedenis en weten we de gevolgen?

Zandb
Zandb28 jun. 2023 - 14:20

Harrie Dat is een veronderstelling die u doet. Maar waar is die op gebaseerd? Het is in ieder geval, voor wie wil dus, terug te brengen tot het volgende. In feite komt wat u beweert er op neer, dat wie vindt dat zijn problemen niet serieus worden genomen de wet aan de kant mag schuiven.

Frits Jansen
Frits Jansen27 jun. 2023 - 19:20

Gelukkig heeft het Duitse systeem alle mogelijke waarborgen tegen extreem rechts. Alleen verbieden ze liever geen partijen want dan gaan die "ondergronds". Ik zou wel eens willen weten of dit succes van de AfD komt doordat ze zo briljant campagne hebben gevoerd, of dat het een proteststem is. Thüringen is een van de "neue Länder" en daar lopen nog mensen rond die de teloorgang van de DDR betreuren.

7 Reacties
Pater
Pater28 jun. 2023 - 0:47

De teloorgang van de DDR betreuren is wel erg kras uitgedrukt. Het gaat meer om een gevoel van achterstelling. En dat is ook reëel, de lonen liggen er bijv. lager. Hoeveel verdienen ze per maand in Duitsland? Minimum en ... autobahn.com.de https://www.autobahn.com.de › 2022/11/19 › 19 nov 2022 — In het oosten van Duitsland liggen de lonen voor handelsarbeiders gemiddeld 14,5% lager dan in het westen en beginnen ze bij € 2.108.

CarniceroArgentino1
CarniceroArgentino128 jun. 2023 - 7:02

@pater Duitsland is echt niet zo'n modern en rijk land als mensen denken..

EenMening3
EenMening328 jun. 2023 - 9:12

@Carnicero "Duitsland is echt niet zo'n modern en rijk land als mensen denken.." Dat klopt. Op veel punten doet Duitsland het slechter dan Nederland. Het ouderdomspensioen is in Duitsland veel lager dan onze AOW. Tot voor kort had Duitsland zelfs geen minimumloon, nu wel maar het is lager dan bij ons. De levensverwachting is er ook lager. En het corona-beleid bleek ook al niet beter. De Duitse infrastructuur is matig, het internet is primitief. Van watermanagement hebben ze geen verstand. De Duitse auto-industrie is ook niet meer wat het geweest is. etc.

EenMening3
EenMening328 jun. 2023 - 9:34

@Pater De DDR heeft nooit willen inzien dat het ook deel uitmaakte van het land van de daders, van nazi-Duitsland. De DDR zag zichzelf als antifascistisch, dus was er geen noodzaak om het eigen verleden onder ogen te zien. Terwijl de inwoners van de DDR, net als in West-Duitsland, ook hadden gediend in de Wehrmacht en de SS en lid geweest waren van de NSDAP en de Hitlerjugend. Het nazi-gedachtegoed en het antisemitisme verdwenen niet, maar gingen ondergronds. In West-Duitsland was men wel bereid om het naziverleden onder ogen te zien en er was ruimte voor Wiedergutmachung. Dat heeft heilzaam gewerkt. Toen de DDR opging in het Verenigde Duitsland kwam, wat zolang ondergronds voortgewoekerd had, weer boven. Daarom hebben de AfD en aanverwante partijen veel meer aanhang in het voormalige Oost-Duitsland dan in het Westen van het land.

BrotherV
BrotherV28 jun. 2023 - 10:55

Een mening, je praat onzin over de denazificering van de BRD. De BRD is daar totaal niet goed mee omgegaan. Rechters van tijdens het Hitler regime bv. bleven gewoon zitten. Ik weet niet waar dat rare frame vandaan komt. https://en.wikipedia.org/wiki/People%27s_Court_(Germany)

EenMening3
EenMening328 jun. 2023 - 12:11

@BrotherV Jij hebt het over denazificatie na de oorlog. Die was inderdaad gebrekkig. Vanaf de jaren zestig is er in de Bondsrepubliek steeds meer aandacht gekomen voor de misdaden van het naziregime. Het onderwijs ging er veel aandacht aan besteden, schoolklassen bezochten concentratiekampen, slachtoffers en nabestaanden kregen compensatie (Wiedergutmachung) en bondskanseliers boden excuses aan. Kortom, de Bondsrepubliek nam verantwoording voor zijn naziverleden. In de DDR gebeurde dit niet. Dat zien we nu terug in de aanhang van de AfD en andere extreemrechtse partijen. Die aanhang is in de voormalige DDR veel groter dan in de rest van Duitsland. Maar er speelt nog iets anders. In landen die langdurig geteisterd zijn door het communisme, is het heel moeilijk om een echte democratie van de grond te krijgen. Dit speel o.a. in Rusland, Belarus, Polen, Hongarije en Roemenië. Dat komt omdat de communisten een nieuwe maatschappij wilden stichten en daarom de oude instituties vernietigden. Er is dus weinig om op terug te vallen. In rechtse dictaturen ging en gaat het meestal alleen om de macht en blijven de instituties intact. De overgang van dictatuur naar democratie is daardoor veel eenvoudiger. Daarom werden Spanje en Portugal na het einde van de dictatuur in enkele jaren stabiele democratieën. Hetzelfde gold voor Griekenland in 1977.

Pater
Pater29 jun. 2023 - 1:23

@Een mening In de DDR zijn meer voormalige nazi's vervolgd dan in de Bondsrepubliek. Na een goed begin stopten ze daar snel mee, de Koude Oorlog was belangrijker. Zie bijv. https://www.groene.nl/artikel/een-wedstrijdje-antifascisme Anderzijds, het collectieve schuldgevoel is na de jaren '60 in de BRD wel op gang gekomen, in de DDR niet.

pahan
pahan27 jun. 2023 - 18:14

'In hoeverre dat voor het neofascistische AfD geldt, moet nu uit onderzoek blijken.' Dat is een onderzoek om te volgen. Dat er aanhang is is helaas een gegeven. Of ze mogen besturen en regeren is een discussie die in Nederland ook gevoerd wordt, maar dit is wel een scherpe lakmoesproef. Ik ben benieuwd.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV27 jun. 2023 - 19:40

Eens!

Zandb
Zandb28 jun. 2023 - 7:21

Brother Idem

Paul250371
Paul25037127 jun. 2023 - 17:32

Sie sind wieder da. Ze waren er altijd maar net zoals in Nederland en de rest van de kapitalistische wereld is het nu geen misdaad meer om nazihaat te propaganderen. Het probleem is dat het wel een schande is en dat dit juist de reden is dat nazihaat vergroot.

1 Reactie
MaxBG
MaxBG27 jun. 2023 - 17:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

MaxBG
MaxBG27 jun. 2023 - 17:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ger Meesters
Ger Meesters27 jun. 2023 - 17:20

Thuringen één van de deelstaten afkomstig uit het voormalige socialistische DDR-regime is net als de andere gevoelig voor rechts en links extremisme waartussen m.b.t. opvattingen over verschillende zaken weinig tot geen licht gloort, daarom gemakkelijk wordt overgestapt door de aanhang, en er zelfs aan de politieke top van die uitersten, zoals AFD en Die Linke wederzijds respect geldt. Goed voorbeeld daarvan is Sahra Wagenknecht van Die Linke die op dezelfde pro-Poetin-lijn en tegelijkertijd het aloude anti-amerikanisme als de AFD. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-dankzij-dogmatisch-denken-komen-extreem-rechts-en-extreem-links-geregeld-uit-op-eenzelfde-pro-poetin-standpunt~b8fb979f/

6 Reacties
EenMening3
EenMening328 jun. 2023 - 9:43

@Ger Het is het zoveelste bewijs voor het hoefijzermodel. Rechtse en linkse extremisten hebben verschillende doelen, maar gebruiken dezelfde methoden. En komen dus regelmatig op hetzelfde standpunt uit. Dat blijkt ook uit jouw voorbeeld. Communisten werden in 1933 nazi, na 1945 weer communist en als ze lang genoegd leefden, na 1989 weer nazi.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 jun. 2023 - 10:52

Wat Mening beweert is wensdenken: Het hoefijzermodel bestaat niet. Doch in Holland slechts binnen het psychisme van rechtse scherpslijpers zoals het Oudstrijderslegioen, dat elke vorm van links denken als anti-patriottisch ziet. En dat onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eist aan God, Washington en Tel Aviv. Hoefijzerdenken is een stokpaardje van dubieuze partisanen binnen Neêrlands gemilitariseerde zelfkant.

Vuurrood
Vuurrood28 jun. 2023 - 13:07

EenMening3: Communisten werden in 1933 nazi, na 1945 weer communist en als ze lang genoegd leefden, na 1989 weer nazi. Een regelrechte leugen! Als je wil liegen doe het g.v.d. goed! Verdiep je in de Duitse politieke geschiedenis vanaf einde 1e wereldoorlog tot de opkomst van Hitler! Daar vindt je het onomstotelijke bewijs dat jij bewust liegt! Wie waren Rosa Luxemburg en Karl Liebknegt en door wie werden zijn vermoord. Hoeveel communisten werden door de Hitlerknechten vermoord en in het Landwehrkanal gedumpt? Jij weet helemaal niets maar dumpt wel de grootste leugens hier.

Woeki Hypo
Woeki Hypo28 jun. 2023 - 21:32

@ Ger Meesters, 27 jun. 2023 - 19:20, Betreffende je verwijzing. Olaf Tempelman, redacteur van de Volkskrant, Elitekrant is een betere naam tegenwoordig, lijkt in zijn opinie het dominante narratief (van de elitaire (globaal neoliberale) consensus) te verkondigen, en geeft in zijn opinie negatief retorische diskwalificaties van de personen of groepen met alternatieve meningen. Waarom zouden we waarde moeten hechten aan negatieve retoriek of propaganda? Het enige belang om de opinie te lezen (heb ik gedaan) is om jezelf te trainen in het herkennen (van vormen of structuren) van (negatieve) retoriek (inclusief (drog) argumentaties). Bij de titel van de opinie “Dankzij dogmatisch denken komen extreem-rechts en extreem-links geregeld uit op eenzelfde pro-Poetin standpunt” begint het negatief retorische probleem al. Dogmatisch denken? Alsof het dominante globaal neoliberalisme (van de elitaire consensus), 1 binnenlands en 2 buitenlands, geen dogmatisch en extreem denken is (een ideologie of religie). Terugkaatsing. M.a.w. we kunnen (de) diskwalificaties, die hij gebruikt (o.a. “dogmatisch” en “extreem”) ook op hemzelf, zijn politieke vrienden, of zijn narratief toepassen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

EenMening3
EenMening329 jun. 2023 - 10:02

@Hannes Jij bent het levende bewijs van het hoefijzermodel. Je bent zo anti-Amerikaans, dat je van de weersomstuit Putinversteher bent geworden, daarmee zit je in hetzelfde kamp als Baudet en Wilders. Antiamerikanisme leidt onvermijdelijk tot het zich encanailleren met dictatoriale regimes. Met schurkenstaten als Rusland en China.

Prisunic
Prisunic29 jun. 2023 - 10:33

Daar heb je de mening weer met z'n smerige leugens! Zijn stokpaardje, met hoefijzers, is mensen van Putinsymphathie beschuldigen. Nou, je doet maar! Als jij dat domweg vindt vanuit je bekrompen geest, is dat dan maar zo. Meningen als die van M. getuigen van een dermate grote afkeer van anders-dan-hij denkenden dat ze moeten worden gezien als pervers & verwérpelijk. Vooral omdat hij keer op keer de ergste ad hominems lanceert, wat ik niemand anders in die mate zie doen.