Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Door imago geobsedeerde Dennis Wiersma heeft lange geschiedenis van woedeaanvallen en intimidatie

  •  
20-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12367 keer bekeken
  •  
denniswiersma

In zestien maanden tijd zijn er maar liefst acht van de negentien communicatiemedewerkers vertrokken bij het ministerie van Onderwijs. De uittocht heeft alles te maken met het intimiderende gedrag van minister Dennis Wiersma, schrijft NRC. De VVD’er joeg ook in eerdere functies al medewerkers weg, blijkt uit gesprekken die de krant voerde met (oud-)medewerkers.

Al zeker vijf jaar, vanaf zijn tijd als Kamerlid voor de VVD, leidt zijn autoritaire en driftige manier van leidinggeven tot het vertrek van medewerkers en tot gesprekken met hem over zijn gedrag. (…) Bij Sociale Zaken vertrokken, in de vijf maanden dat Wiersma er werkte, zeker twee communicatiemedewerkers overspannen. En in de VVD-fractie in elk geval één.

Een communicatiemedewerker die voor Wiersma werkt, verklaart dat de minister elke dag over grenzen heengaat. Als Kamerlid versleet de VVD’er vier persoonlijk medewerkers in vier jaar. Ook toen barstte hij voortdurend in woede uit. Bijvoorbeeld tegen zijn eerste medewerkster. “Als iets hem niet bevalt, schreeuwt hij tegen haar en slaat hij met deuren. Hij verlangt van zijn medewerker dat ze zijn Kamerwerk inhoudelijk ondersteunt en ook evenementen organiseert – met Wiersma als middelpunt. Zijn behoefte aan profilering is groot, merken medewerkers en andere Kamerleden.

Wiersma heeft als bewindspersoon de neiging om in de media plannen aan te kondigen die hij nog nooit met zijn ambtenaren heeft besproken. Zo kondigt hij in oktober 2021 bij Kassa aan dat er een meldpunt digitale kinderarbeid zal komen. Niemand heeft hem daar eerder over gehoord, en het meldpunt komt er ook niet.

Ambtenaren zijn verbaasd over Wiersma’s obsessie met zijn imago. Hij zit zijn negentien communicatiemedewerkers voortdurend op de huid: zij moeten foto’s en video’s van hem online zetten. De bemoeienis van Wiersma gaat ver: hij bepaalt onder meer waar de camera moet staan.

De VVD’er laat zich door niets en niemand tegenhouden. “Neem een Instagrampost in november 2021, waarop Wiersma voor een mbo-klas in Utrecht staat. De leerlingen blijken absoluut niet op de foto te willen. De fotograaf van het socialemediateam raadt Wiersma daarom af het beeld te gebruiken. Maar Wiersma wil per se een actiefoto van dat werkbezoek voor zijn Instagram-account. De staatssecretaris krijgt zijn zin: de foto staat erop.

Na eerdere berichtgeving over het grensoverschrijdende gedrag van Wiersma suggereerden columnisten en reaguurders dat er sprake zou zijn van kinnesinne, ingegeven door weerzin tegen de plannen van de minister. De directeur Voortgezet Onderwijs bij OCW, Timon Verheule, bestrijdt dat. Hij schrijft op LinkedIn dat de kritiek op het gedrag van Wiersma niets te maken heeft met de politieke lijn die de bewindsman uitzet. “Als iets onze mensen kenmerkt, is het een enorme bevlogenheid voor het onderwijs en – na uitwisseling van argumenten – grote loyaliteit aan de politiek-bestuurlijke koers.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

Joost Spits
Joost Spits24 mei 2023 - 8:03

@p@ssiepreker... Ik sta bepaald niet aan de zijlijn...weer zo'n aannamen gebaseerd op niks. Je pretendeert dat het watje dat afdruipt met de staart tussen de benen een betere keus maakt, wanneer die wordt uitgefoeterd door een leidinggevende... mooie passie heeft tu...preek maar lekker verder....

1 Reactie
Joost Spits
Joost Spits24 mei 2023 - 8:25

Correctie: aanname

Joost Spits
Joost Spits22 mei 2023 - 18:17

Ik zou nooit geïntimideerd raken als Wiersma zou uitflippen in mijn bijzijn. Hij zou van mij de wind van voren krijgen. Op zouten jij, opdonderen zou ik zeggen; ga je gezin terroriseren en laat ons met rust. Met dit soort gasten ben ik zo klaar. Deze man is niet geschikt om leiding te geven aan een ministerie. Nota bene ook nog onderwijs!! Oprotten Dennis Wiersma en wel zo snel mogelijk...zoek je een krantenwijk, zou ik zeggen...

1 Reactie
de passie preker
de passie preker23 mei 2023 - 16:29

@joost: stoere praat vanaf de zijlijn. Ik heb tientallen keren medewerkers met de staart tussen de benen zien afdruipen na een woede-uitbarsting van een dominante bullebak. En dat waren heus niet allemaal ruggengraatloze watjes.

Olav Meijer
Olav Meijer22 mei 2023 - 2:08

Minister Wiersma zegt aan zichzelf te gaan werken. Maar een ministerspost, en dan nog wel in het onderwijsveld, is geen therapeutische faciliteit. Een volkomen foute inschatting van premier Rutte dat hij deze persoon hiervoor heeft gekandideerd.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2023 - 8:07

Rutte heeft zelf toch ook last van agressieve buien? Die heeft hij na 10 jaar nog niet onder controle blijkbaar,. Slecht voorbeeld doet slecht volgen.

guy yacobi
guy yacobi21 mei 2023 - 18:28

werk aan de winkel voor Mariëtte Hamer hamer erover met hamer op zijn kop slaan uitzetten naar rusland, daar houden ze van dicktators, misschien dat ie dan bijdraait als ie ziet wat vuilbekken oplevert en allemaal aanricht

onyxcumulus
onyxcumulus21 mei 2023 - 16:24

Hoop commentaren hieronder, maar met VVD heb je toch alles samengevat

BasTrom
BasTrom21 mei 2023 - 16:07

Tsjakkaaaa

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen21 mei 2023 - 9:35

Typische casus verregaand, chronisch grensoverschrijdend gedrag en typisch VVD HR beleid, om deze zwaar gedragsgestoorde man niet alleen welbewust in de TK te positioneren, maar hem - terwijl hij aldaar reeds een spoor van mentale en emotionele vernieling onder zijn fractie-assistente had getrokken - ook nog eens op een heuse ministerspost te fêteren. Hij zal - na enige stoelendans manoeuvres binnen de VVD top en wat geschuif met ministersposten, om een zetel van voldoende zwaarte te kunnen aanbieden - ongetwijfeld worden vervangen door iemand als de notoire opportunistische tabakslobbyiste Edith Schippers, zodat Rutte op termijn eindelijk zijn politiek-bestuurlijke blikveld zal kunnen verruimen. Dat met het parachuteren van iemand als Wiersma in het landelijke politieke bestuur, een zware wissel op de geloofwaardigheid van de VVD werd getrokken, is primair voor de verantwoordelijkheid van die partij zelf. Maar dat daarmee tevens welbewust het risico werd genomen op een nog sneller accelererende teloorgang van de publieke geloofwaardigheid van ons openbaar bestuur - en daarmee indirect de dito voortschrijdende teloorgang van het totale concept van onze democratische rechtsstaat als geheel - moet de VVD (de partij van de nachtwakerstaat) zwaar worden aangerekend. Immers, door de pijlers onder onze democratische rechtsstaat aan te tasten is men mede-verantwoordelijk voor de steile opgang van extreemrechtse antidemocratische partijen in het NLse politieke krachtenveld..

KC1
KC121 mei 2023 - 9:15

Als zo'n schreeuwlelijk uitgeraasd is, heel droog zeggen 'sorry, was ff afgeleid, wil je dat even herhalen?'

2 Reacties
LaBou
LaBou 21 mei 2023 - 11:29

En na die herhaling stellen dat hij eerste keer toch echt wat anders zei.

Peterrr3
Peterrr321 mei 2023 - 15:09

@KC1, daar zou ik dan graag bij willen zijn, lijkt me een geweldig sterke reactie :-)

Norsemen
Norsemen21 mei 2023 - 8:56

Dat deze man gewoon op zijn post blijft zitten bewijst nog eens goed hoe hypocriet politici zijn.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal21 mei 2023 - 8:38

Het aantal voorbeelden in de voorbeeldfuncties voor de huidige jeugd groeit en groeit. Het abnormale wordt steeds meer normaal en toegejuicht als middel voor succes. Een publiekelijke reprimande is nu verplicht en 2 strokes OUT.

Break on through
Break on through21 mei 2023 - 7:59

Kijk er weinig van op. Is VVDer en dat zegt dan weer genoeg. Zegt overigens ook genoeg over degene die op deze club van heethoofden en schreeuwlijkerd stemt. Maar goed, niet iedere stemgerechtigde heeft vooraan gestaan bij het uitdelen van intelligentie natuurlijk.

1 Reactie
de passie preker
de passie preker21 mei 2023 - 9:57

Dus alleen rechtse directeuren en politici zijn ambitieuze bullebakken ? Dan is Pakhuis De Zwijger zeker ook rechts .

MarcusLucas
MarcusLucas20 mei 2023 - 15:06

VVD-pestkop Dennis Wiersma is absoluut niet geschikt als minister.

JohannesV2
JohannesV220 mei 2023 - 12:48

Jammer dat hij zo'n bullebak is. Had namelijk eindelijk de hoop dat er nu eindelijk eens grote verbeteringen in het onderwijs gingen plaatsvinden.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr321 mei 2023 - 15:11

Ik merkte dat Wiersma er goed op stond in het onderwijsveld. Maar ja, nu blijkt dat hij vooral bezig was met zichzelf te profileren. Misschien is die ballon doorgeprikt en blijkt het vooral een praatjesmaker... ehh... praatjesschreeuwer.

JohnVKR
JohnVKR20 mei 2023 - 12:44

Narcist volgens mij. Want alles moet om HEM draaien. En als dat niet gebeurt op de wijze die HIJ wil, barst hij in woede uit.

1 Reactie
Willem D2
Willem D220 mei 2023 - 16:45

Helemaal eens. charmant, ijdel, verbaal agressief, geen kritiek kunnen hebben. Allemaal van toepassing.

PVDB2
PVDB220 mei 2023 - 12:37

VVD hé. Proefballonnetjes, bestaande wetgeving aankondige als nieuwe maatregel, profilering en corruptie. En nu narcisme. De vraag is als Rutte weg zou gaan, naar de EU of de VN, wie de opvolger word. Schippers, Wiersma, Hermans, of een nieuw persoon. Cor Ruptie. Wiersma heeft met Rutte gemeen dat wel een boze bui heeft. Schippers die een dekking van het DSM pensioenfonds naar beneden dirigeerde. En echte VVD’er. Hermans, als dochter van Luuk die Meavita om zeep door slechte financieel toezich waar door 20.000 door op straat kwam te staan. Ook een échte VVDér. Van de vierde zou het mooi zijn dat we daar minder van zouden horen. Al jaren is VVD koploper in de integriteitsindex, of te wel, de meeste corruptie partij met de meeste zaken aan de broek, met als goede tweede het CDA.

1 Reactie
Gentleman
Gentleman20 mei 2023 - 14:40

Het CDA is voor het derde jaar (20,21,22)op rij de partij met de meeste integriteitsproblemen met als goede tweede de VVD. (Google)

Andreas4
Andreas420 mei 2023 - 12:33

Overduidelijk een narcist, met een wat minder gelijkmatig gedrag als mede narcist en VVD'er Rutte. Absoluut niet geschikt voor een ministerspost, en zeker niet bij Onderwijs. Maar helaas lijken dergelijke karakters steeds meer schering en inslag te zijn in politiek Nederland. Nog zo'n symptoom dat alles naar de kloten gaat...

2 Reacties
Willem D2
Willem D220 mei 2023 - 16:47

Vergeet Kaag en de Jonge niet in dit kabinet.

Sonic2
Sonic221 mei 2023 - 16:22

Rutte is machtsgeil en absoluut geen narcist. Je mag Rutte ook een opportunist noemen. Trump/ Baudet en Wilders. Dat zijn narcisten, maar Rutte is juist een typisch voorbeeld van een machtspoliticus. Een soort Lubbers 2.0 Wiersma is vooral een vreselijk persoon. Maar een narcist zou ik hem niet willen noemen. En de Jonge is ijdel. Dat is wat anders als narcistisch

a.doorgeest
a.doorgeest20 mei 2023 - 11:12

Lijkt erg op het gedrag van een volleerd psycho- of sociopaat. Functie elders zou de beste oplossing zijn.

TanteJuut
TanteJuut20 mei 2023 - 11:07

Hij moet de eer aan zichzelf houden en achter een marktkraam gaan staan, of gaan grunten in een metalband. Het tijdperk van de hork is voorbij, het tijdperk van de elf is begonnen. Deze stijl van leidinggeven is op zijn retour. Terecht.

2 Reacties
Andreas4
Andreas420 mei 2023 - 12:35

"het tijdperk van de elf..."? Ik hoop eigenlijk meer op het tijdperk van de humane mens, i.c.m. iemand met kennis van zaken.

TanteJuut
TanteJuut20 mei 2023 - 13:52

LOTR vergelijking. Luchtig bedoeld. Verder helemaal met u eens.

EenMening3
EenMening320 mei 2023 - 10:46

Deze man moet zich leren beheersen. Maar los daarvan is hij een verademing. Als je deze man vergelijkt met al die (PvdA) ministers van onderwijs uit het verleden, met hun wereldvreemde, contraproductieve plannen en onwerkbare ideeën, die zo schadelijk geweest zijn voor het onderwijs.

2 Reacties
MarcusLucas
MarcusLucas20 mei 2023 - 15:28

Hoezo PvdA-ministers? Je haalt zaken door elkaar. Allereerst: Robbert Dijkgraaf is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wiersma is minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, een ministerspost zonder portefeuille die pas sinds 2017 bestaat. In het vorige kabinet was dit Arie Slob (CU). Wie waren hun voorgangers? Sander Dekker, ook VVD, die over basis en voortgezet onderwijs ging, en daar zeer slecht functioneerde. (PvdA-minister Bussemaker ging in haar tijd als onderwijsminister niet over deze portefeuille). in Rutte-I was het minister Marja van Bijsterveldt (CDA), met staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD). In Balkenende IV was dit onderverdeeld onder twee staatssecretarissen van OCW: Marja van Bijsterveldt (CDA) ging over het Algemeen Voortgezet Onderwijs, en Sharon Dijksma (PvdA) over o.a. het Basisonderwijs. Plasterk ging hier niet over. Dus we moeten zo'n 14 jaar terug in de tijd, voordat we bij een PvdA'er komen die verantwoordelijk was voor een deel van de huidige portefeuille van VVD-bullebak Wiersma. Je kan van alles over Plasterk en Bussemaker zeggen, maar niet dat Wiersma hun rommel probeert op te ruimen. Zij gingen in hun tijd als minister niet over de portefeuille die nu onder Wiersma valt. (Dijkgraaf is hun opvolger). Bij Wiersma moet gekeken worden naar Slob als zijn directe voorganger, maar vooral ook naar de schade die VVD-prutser Sander Dekker heeft aangericht. Dekker kreeg in zijn tijd een 4,6 als rapportcijfers. Die was zeer zwak.

Peterrr3
Peterrr321 mei 2023 - 15:16

@EenMening, ik denk dat zijn 19 communicatiemedewerkers de indruk hebben gewekt dat hij een verademing is. Als je heel eerlijk kijkt, dan heeft Wiersma nog helemaal niets bereikt. Zijn plannetje om mobiele teams op te tuigen die ingevlogen kunnen worden om scholen die zwak te presteren was ten eerste volkomen onzinnig, ten tweede niet uitvoerbaar en ten derde zou het gaan ten koste van de kinderen die hun meester/juf kwijt zouden raken omdat hij/zij hierheen zou gaan.

Noordermeer2
Noordermeer220 mei 2023 - 10:45

Heel goed, dat die kinderen van de MBO-klas niet gebruikt willen worden voor de PR van zo’n eng mannetje.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr321 mei 2023 - 15:17

Toch kwam die foto er wel, als ik het goed las...

west012
west01220 mei 2023 - 10:42

Duidelijk dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft. Zou in therapie moeten. Voor het ministerschap totaal ongeschikt.

4 Reacties
Adaestuo
Adaestuo20 mei 2023 - 13:18

Nogal gemakzuchtig dat je het onder een persoonlijkheidsstoornis wil scharen, hij kan gewoon een klootzak met een veel te hoog zelfbeeld zijn, en dat ligt ook veel meer voor de hand.

PepoineLeTerrible
PepoineLeTerrible20 mei 2023 - 23:09

@Adaesteo: je beschrijft hier een narcist of een psychopaat. Allebei persoonlijkheidsstoornissen...

Adaestuo
Adaestuo21 mei 2023 - 9:59

@PepoineLeTerrible 21 mei. 2023 - 1:09 Daar komt weer zo'n hobby-psycholoog even bijdehant doen. Hoeveel etiketjes heb je voor vandaag gereed liggen?

GeenProbleem
GeenProbleem21 mei 2023 - 15:22

Regel nummero 1. Doe NOOIT een diagnose op afstand.

Gerygrr
Gerygrr20 mei 2023 - 10:14

Waarom hebben politici een leger aan communicatiemedewerkers nodig? Van ons belastinggeld? En zijn er geen ambtenaren voor het oplossen van de toeslagenaffaire!

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:52

In dit geval zou ik zeggen; Het is maar goed dat hij communicatiemedewerkers heeft. :))

Andreas4
Andreas420 mei 2023 - 12:38

"Het is maar goed dat hij communicatiemedewerkers heeft. :))" Of eigenlijk niet, want dan was het mannetje al veel eerder door de mand gevallen.

Gerygrr
Gerygrr20 mei 2023 - 13:33

Maar Minoes, Ze hebben juist helemaal niets kunnen veranderen aan de communicatie van de minister….. En dan zit je overspannen thuis!

Ouru
Ouru20 mei 2023 - 9:28

Wat een verademing , eindelijk een bewindspersoon met ballen?

7 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem20 mei 2023 - 9:43

Nee, een clown die geen leiding kan geven en dit moet compenseren met razen, tieren en intimidatie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 mei 2023 - 11:02

Je bedoelt ongetwijfeld: hij is een klootzak.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 mei 2023 - 11:02

Je bedoelt: hij is een klootzak?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2023 - 11:54

Han van der Horst Hij heeft niet voor niets Rutte als lichtend voorbeeld.

Andreas4
Andreas420 mei 2023 - 12:40

Je bedoelt denk ik een "bewindspersoon" wiens ballen zich genegeerd voelen :-3

Ouru
Ouru20 mei 2023 - 15:14

Han van der Horst , is op zijn oude dag nog behoorlijk grof in de mond . Ben aan het wachten dat de PvdA en GroenLinks met een sterk team deze ploeg kan opvolgen na de komende verkiezingen Alleen waarom krijgen de linkse partijen zo weinig stemmen ?

Peterrr3
Peterrr321 mei 2023 - 15:20

@Ouru, dat de oppositie er niets van bakt klopt. Daar heb je gelijk in, maar dat betekent niet dat Wiersma het wel goed doet. Lijkt me duidelijk dat hij behoorlijk door de mand is gevallen met zijn wangedrag.