Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Doodstraf voor Soedanese kindbruid die haar echtgenoot en verkrachter doodstak

  •  
11-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
download (1)
De Soedanese Noura Hussein was 16 jaar oud toen ze door haar vader gedwongen werd om haar neef te huwen. Twee jaar later moest ze bij haar man intrekken. Toen ze weigerde seks met hem te hebben, verkrachtte hij haar terwijl drie van zijn familieleden haar in bedwang hielden. Toen hij haar een paar dagen daarna opnieuw wilde verkrachten, stak ze hem dood. Ze vluchtte naar haar ouders, maar haar vader bracht haar naar de politie. Afgelopen donderdag werd de inmiddels 19-jarige Noura Hussein ter dood veroordeeld voor het doodsteken van haar echtgenoot.
In het overwegend islamitische Soedan kunnen meisjes vanaf hun 10e levensjaar worden uitgehuwelijkt. Gedwongen huwelijk voor meisjes en verkrachting binnen het huwelijk zijn er schering en inslag. Nadat de familie van de gedode man financiële genoegdoening had geweigerd werd ze door een sharia-rechtbank veroordeeld tot executie door middel van ophanging. Husseins advocaten hebben vijftien dagen om in beroep te gaan, maar mensenrechtenorganisaties hebben al protest aangetekend. Amnesty International spreekt van ‘een ondraaglijke daad van wreedheid’. Equality Now vraagt president Omar al-Bashir van Soedan om clementie voor Hussein.
Afbeelding: herkomst onbekend

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (102)

Inspector Gadget
Inspector Gadget14 mei 2018 - 10:07

"De Soedanese Noura Hussein was 16 jaar oud toen ze door haar vader gedwongen werd om haar neef te huwen. Twee jaar later moest ze bij haar man intrekken" Zal wel aan mij liggen, maar ze was dus 18 toen ze echt getrouwd zijn? Waarom is dit soort berichtgeving altijd zo vaag? Dit wekt voor de zoveelste keer irritatie op bij mij, want zoveel informatie word gewoonweg weggelaten of niet benoemd. Je kan het je haast niet voorstellen dat de familie van je geforceerde man jou vast houd terwijl je verkracht wordt. Dat gedrag kun je niet koppelen aan geloof, afkomst of cultuur. Dat ligt puur aan die mensen en aan niets anders. Dat soort mensen mogen ze van mij kei hard aanpakken!

2 Reacties
michellekepen
michellekepen14 mei 2018 - 21:30

@Inspector Gadget: "Je kan het je haast niet voorstellen dat de familie van je geforceerde man jou vast houd terwijl je verkracht wordt. Dat gedrag kun je niet koppelen aan geloof, afkomst of cultuur. Dat ligt puur aan die mensen en aan niets anders." Gedragingen van mensen liggen puur aan mensen zelf. En aan niets anders. Dus geloof, afkomst of cultuur (en misschien nog andere 'invloeden') kun je nooit aan gedrag koppelen. - "In het overwegend islamitische Soedan kunnen meisjes vanaf hun 10e levensjaar worden uitgehuwelijkt. Gedwongen huwelijk voor meisjes en verkrachting binnen het huwelijk zijn er schering en inslag" - (linkje) "In 2014 bleef een christelijke Soedanese vrouw de doodstraf bespaard na grote internationale ophef. Meriam Ibrahim was veroordeeld voor afvalligheid en beviel van een meisje terwijl ze samen met haar zoontje in de dodencel zat." Allemaal niets met geloof of cultuur te maken, want uiteindelijk zijn het mensen die het allemaal uitvoeren.........

Ozon
Ozon14 mei 2018 - 22:43

@Inspector “Je kan het je haast niet voorstellen dat de familie van je geforceerde man jou vast houd terwijl je verkracht wordt.” Ik kan het me ook haast niet voorstellen dat mijn ouders dat zouden doen, maar de kans is bijzonder groot (87%) dat eerder haar familie haar al met de benen wijd dwong om haar genitaliën af te snijden met een bot scheermesje/dicht te stikken om maar te zorgen dat ze niet te sletterig werd. Ik denk dat dat absoluut met cultuur en geloof te maken heeft, net als de gedwongen huwelijken. In tegenstelling tot jou geloof ik namelijk niet dat een volk uit zoveel puur slechte mensen bestaat, maar uit mensen die op grond van wat ze geleerd worden door hun omgeving, hun geloof, hun religie menen dat ze doen wat “goed” is: vrouwen moeten kuis zijn, hun smoel houden en hun man dienen. Leestip voor je: lees eens iets van Waris Diri of andere vrouwen die streden tegen hun (vrouwonvriendelijk) lot, zonder direct “extreem rechts” te brullen. Onthoud dan dat je hier zei “kei hard aanpakken” over de daders.

Appie Mohamud
Appie Mohamud13 mei 2018 - 16:22

Zucht..... Het komt eigenlijk nirt eens meer als verrassing dat de mensen die uit een toren blazen als je begint met "de Nederlander" of "de Europeaan" precies hetzelfse mensen zijn die nu voor het gemak vergeten hoe ruim de Islam werkelijk, maar als het gaat om Iran wel feilloos het verschil zien. Dit zegt me wederom dat deze mensen niet gaat om het ontrecht wat aangedaan word maar om gewoon moslims uit te schelden. Jongens toch, Sudan is salafistisch net zo als Saudie Arabië onze bondgenoot in strijd tegen Iran en eigenlijk al het andre goedgelovige van de religie Islam. In de slafisme bestaat geen verkrachting in het huwelijk, maar zelf salafisten weten dat een 10 jarig kind uithuwelijken zeer haram is en word verboden onder welke sharia wet dan ook. Dit lijkt me meer een lokaal eigenschap van de Noord Sudanese (belangerijk om te dit te melden) aangezien geen enkel land in de omgeving hier aan mee doet. Wel verbazend dat het nu pas bekend word hier terwijl het dame al 2 jaar vast zit voor moord, ook onbegrijpelijk dat ik nergens in het westerse media lees over de slachtpartij in zuid africaanse moskee of de steniging van een Somalische vrouw door alshabaab omdat ze zogezegd met 11 man getrouwd zou zijn. Vraag me nog steeds af wat het eene nieuws belangerijke maakt dan het ander nieuws.

9 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 18:59

"In de slafisme bestaat geen verkrachting in het huwelijk, maar zelf salafisten weten dat een 10 jarig kind uithuwelijken zeer haram is en word verboden onder welke sharia wet dan ook" Is Mohammed (de profeet) niet met een kind van 6 of 7 getrouwd? Willen salafisten niet terug naar de begintijd van de islam? (die begintijd waarin de profeet met een kind van 6 of 7 trouwde)

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 19:06

"Wel verbazend dat het nu pas bekend word hier terwijl het dame al 2 jaar vast zit voor moord, ook onbegrijpelijk dat ik nergens in het westerse media lees over de slachtpartij in zuid africaanse moskee of de steniging van een Somalische vrouw door alshabaab omdat ze zogezegd met 11 man getrouwd zou zijn." Beide verhalen zijn gruwelijk. In datzelfde Zuid-Afrika zijn er regelmatig slachtpartijen waar de blanke minderheid slachtoffer van is. En in Indonesië zijn gister in 10 minuten tijd, in dezelfde stad, drie kerken getroffen door bomaanslagen. Dat lees je ook niet overal terug. Vooral de gruwelverhalen uit Zuid-Afrika worden systematisch genegeerd. Of wat denk je van de Pakistaanse seksbende in het Engelse Telford? Paar weken terug kwam boven water dat daar ruim duizend meisjes jarenlang zijn aangerand, bedreigd en zelfs vermoord. De politie wist er van maar deed er niets mee. Gruwelijk, ik begon echt te trillen toen ik het las. Maar heb het alleen in het AD gelezen, de meeste landelijke kranten hebben er niets over gezegd.

Appie Mohamud
Appie Mohamud13 mei 2018 - 21:43

"Is Mohammed (de profeet) niet met een kind van 6 of 7 getrouwd?" Het zou goed zijn om uzelf te informeren alvorens u valsheden gaat verspreiden. Aisah was 10 toen ze beloofd werd aan de profeet (pboh) was 12 toen ze getrouwd waren en 15 dat ze een bed gedeelt hadden, zelf voor e profeet was seks met kinderen haram. Kom aub met iets anders dan overduidelijk propoganda praat, en de leeftijd wat u hier opnoemt word zelf in de meeste geharde propoganda site niet eens genoemd. Dat verhaal van die pakistaanse bende heeft echt wel in de kranten gestaan en hier in Engeland weken lang het nieuws beheerst.

Inspector Gadget
Inspector Gadget14 mei 2018 - 5:52

"Is Mohammed (de profeet) niet met een kind van 6 of 7 getrouwd? Willen salafisten niet terug naar de begintijd van de islam? (die begintijd waarin de profeet met een kind van 6 of 7 trouwde)" @Appie Ga hier aub niet op in. Een fatsoenlijk mens zou eerst onderzoek doen naar de oprechtheid van zo'n uitspraak, dus hieruit kun je concluderen dat deze opmerking puur en alleen is om een reactie uit te lokken. "Vraag me nog steeds af wat het eene nieuws belangerijke maakt dan het ander nieuws" We weten precies waarom, maar als je je mening daarover geeft ben je volgens sommigen paranoïde.

Kevin3
Kevin314 mei 2018 - 7:48

''Aisah was 10 toen ze beloofd werd aan de profeet (pboh) was 12 toen ze getrouwd waren en 15 dat ze een bed gedeelt hadden, zelf voor e profeet was seks met kinderen haram.'' Zelfs voor de profeet was sex met kinderen haram maar ze deelde wel al het bed toen ze 15 was. En hij was hoe oud op dat moment??? Vast geen 16. Het is natuurlijk zeer beschamend dat je in je stuk niet eens je afschuw uitspreekt maar stuurt op het feit dat we de Islam 'ruimer' moeten bekijken. Wat dat in hemelsnaam ook mag in houden . En wat bedoel je met verkrachtingen bestaan niet in het salafisme? Bedoel je dat er dan geen verkrachtingen zijn of bedoel je dat salafisten verkrachtingen helemaal prima vinden, want de vrouw hoort maar te luisteren naar de man? Dat je niet alles leest hier uit Sudan en/of Zuid Afrika kan ik mij nog enigszins voorstellen. Maar dat er hier geen enkel artikel staat van de terroristische aanslag in Den Haag waar een geloofsgenoot een aantal mensen aan zijn kromzwaard probeerde te rijgen verbaast mij dan weer.

Appie Mohamud
Appie Mohamud14 mei 2018 - 9:51

Kevin. Zowel in het jodendom christelijk en laaste islam staat de leeftijd van volwassenheid op 15 jaar, dat wij besloten hebben op 18 te zetten is ook maar slechts een overeenkomst tussen mensen. Volgens de wetenschap ben je pas echt volwasse op je 21st. En voor de rest lees nogmaals wat ik heb geschreven zonder uw eigen invulling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2018 - 10:53

Trouwen op je 15de impliccert ook vaak vroeg zwanger. Kinderen krijgen tussen de 15 en 19 is geassocieerd met een hele reeks van negatieve gevolgen, niet alleen op het gebied van gezondheid van moeder en kind, maar ook sociale en (macro)economische. Iedere samenleving doet er goed aan kinderhuwelijken te voorkomen en het krijgen van kinderen uit te stellen tot de ouders minimaal begin 20 zijn.

michellekepen
michellekepen14 mei 2018 - 22:09

@Kevin: "Het is natuurlijk zeer beschamend dat je in je stuk niet eens je afschuw uitspreekt maar stuurt op het feit dat we de Islam ‘ruimer’ moeten bekijken. Wat dat in hemelsnaam ook mag in houden." Kevin, het lijkt er op alsof sommige mensen er een sport van maken om te ontkennen en wegkijken. En als dat echt niet meer lukt, dan begint het bagatelliseren en goedpraten. Of het is allemaal mensenwerk, dus(?) niets met geloof of cultuur te maken. Of het is slechts een lokaal iets, alleen Noord-Soedanese mensen. Of betreft slechts salafisten-mensen. - "Vrouwen in Zuid-Sudan kunnen op last van de rechtbank in de gevangenis belanden als zij een door de ouders gearrangeerd gedwongen huwelijk weigeren. Ook kunnen zij als gevolg van een familiedispuut op instigatie van hun echtgenoot de gevangenis belanden zonder aanklacht of proces." - "landen met een prevalentie van kindhuwelijken van 40% of meer: Bangladesh, Burkina Faso, Centraal Afrikaanse Republiek, Dominicaanse Republiek, Eritrea, Ethiopië, Guinee, India, Madagaskar, Malawi, Mali, Mozambique, Nepal, Nicaragua, Niger, Sierra Leone, Somalië, Tsjaad..." Dit en nog veel meer, zie o.a.: _ file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/stcrt-2014-9837.pdf _ https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/458/350/RUG01-001458350_2011_0001_AC.pdf _ https://www.mensenhandelweb.nl/system/files/documents/27%20jan%202014/algemeen-ambtsbericht-sudan-juni-2011.pdf

Ozon
Ozon14 mei 2018 - 22:50

@Appie Volgens mij zit ze geen 2 jaar vast. Ze was tegen haar wil uitgehuwelijkt op 15 of 16, is toen gevlucht naar tante, na 2 teruggekletst door paps met vals verhaal, overgedragen aan manlief om huwelijk te “consumeren”, verkracht met behulp van familie, volgende dag weer (poging tot) verkrachting, noodweer/moord en nu ter dood veroordeeld.

Joop den Uil
Joop den Uil13 mei 2018 - 9:47

Bij het lezen draait mijn maag 3x in de rondte.... kan nou niemand hier wat aan doen ? staat dat ook te wachten in westerse wereld ? of is dat er al ? ''er is meer gaande op dees aard dan een normaal mens kan bevroeden...''

Rick Hofland
Rick Hofland13 mei 2018 - 8:26

Ik heb er maar één woord voor en dat is "barbaars". Het maakt mij niet uit of dit wel of niet mag volgens een bepaalde religie. Het enige wat ik zie is dat in landen waar deze religie door de meerderheid wordt aanbeden er een cultuur ontstaat met uitspattingen die ik als barbaars zie. Helaas hebben we ook barbaarse onderdrukking en uitspattingen gekend in het verleden in Europa onder het schrik bewind van de religies hier, maar gelukkig hebben steeds meer mensen ingezien dat het beter is om afstand te nemen van die sectarische sprookjes clubs. Hopelijk zullen in de toekomst ook de volgelingen van die andere religie inzien dat het niets anders dan sprookjes zijn en dat zij een beter mens kunnen zijn zonder religie aan te hangen.

4 Reacties
Quibus2
Quibus213 mei 2018 - 11:13

Barbaars inderdaad. Maar dat ligt natuurlijk niet aan religie. Dat ligt aan machtsstructuren in het algemeen. De vrijwel openlijke plutocratie in dit land, mogelijk gemaakt door het onvolprezen liberalisme, is natuurlijk geen haar beter. Integendeel, want geld is veel anoniemer. Dat is zo handig... Om in het barbaarse thema te blijven: Zeg eens 10.000 prostituees in en rond Amsterdam, waarvan 10% (lage schatting) gedwongen, met wellicht gemiddeld 10 'keurig betalende cliënten' per nacht. Dan tel ik 10.000 bedrijfsmatige verkrachtingen per nacht. Als dat in tien procent van de gevallen zou eindigen in een steekpartij waarbij de verkrachter overlijdt, hebben we 1000 hoerenlopers per nacht minder in Nederland. Iets in mijn onderbuik zegt "dat ruimt lekker op", maar ik denk niet dat meneer de rechter die mening ook (openlijk) toegedaan zou zijn. Geen idee of het voor de strafmaat bepalend is of men vooraf betaald heeft voor de niet geleverde dienst, of niet. Mij lijkt de geldfactor in het grote geheel niet zo relevant, maar ja, ik ben dan weer geen fundamentalistische liberaal.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 12:25

"Zeg eens 10.000 prostituees in en rond Amsterdam, waarvan 10% (lage schatting) gedwongen, met wellicht gemiddeld 10 ‘keurig betalende cliënten’ per nacht. " Aantal werkzame prostituees per jaar is 5600 https://amsterdam.org/nl/feiten-en-cijfers.php Dus je eerste schatting is al absurd hoog. Voor de andere schatting zou ik ook wel eens wat onderbouwde percentages willen zien voordat we conclusies trekken.

W-74
W-7413 mei 2018 - 13:15

Quibus Het gaat niet enkel om verkrachting hier ook al is dat blijkbaar het enige waarover u en anderen het hebben, maar het gaat ook om het feit dat deze vrouw de doodstraf heeft gekregen voor een noodweerexces-achtige kwestie. Een noodlottige daad voortkomend uit een zelfverdedigingssitiatie. Een kwestie waarbij trouwens bij die shariarechtbank een man allang was vrijgesproken. Misschien kunt u mij en anderen even vertellen hoelang het precies geleden is dat zoiets plaatsvond in Noord-Brabant?

Ozon
Ozon13 mei 2018 - 15:46

@Quibus Het is inderdaad wonderlijk in ons systeem dat een mishandelende vrouwenhandelaar als Saban B. op kraamvisite mocht om vervolgens met de noorderzon te vertrekken. Vrouwenrechten mogen zeker wat beter verdedigd worden door de strafmaat wat scherper te nemen.

W-74
W-7413 mei 2018 - 7:36

Veel ‘whataboutism’s hier en als er dan toch iemand is die iets van dit leed vind is het een PVV’er die alleen maar zijn trollengrot uit komt als het over moslims gaat. Mag ik dit sfeertje ontaard, sneuig en wat ziekjes vinden? In hoeverre getuigt het van betrokkenheid met dit leed als het voor sommigen enkel aanleiding is om de ander weer eens te besmeuren en te belasteren. Gaat het dan echt altijd en alleen maar over je eigen politieke agenda? Opmerkelijk genoeg door lieden die zichzelf zo laten voorstaan op hun morele besef. Iets wat meer geacteerd dan oprecht gevoeld wordt zo blijkt maar weer.

3 Reacties
Quibus2
Quibus213 mei 2018 - 11:33

Het is ook wonderlijk, hoe dit soort verhalen (in Sudan en vooral India) groot opspelen in de media, terwijl je eigenlijk nooit iets hoort uit Brazilië, een land met zeer ernstige statistieken op het gebied van geweld tegen vrouwen. (Het doet de vraag opkomen of de brazilianen niet 'anders' genoeg zijn, voor een leuk 'vijandsbeeld' oftewel een 'negatieve identiteitsbevestiging' voor de kijker thuis). Afgaande op de media zou je geneigd zijn aan te nemen dat de laatste verkrachting in het zo niet-barbaarse Nederland plaatsvond in een weiland bij Veenklooster in 1999. Terwijl de statistiek zegt dat we er sindsdien in eigen land rond 35.000 nieuwe verkrachtingsslachtoffers bij zouden hebben (prostitutie niet meegerekend, en meervoudige verkrachtingen -zelfs al is dat jarenlang- een enkele maal geteld). Als er geen grote regionale verschillen bestaan is dat gemiddeld een nieuw geval per dag in Noord-Brabant alleen. Is Noord-Brabant daarmee een extreem onveilige plaats voor vrouwen? Het lijkt me dat dat nog wel meevalt. Zijn alle Brabanders (of voeg ze onder een groep van jouw gading) daarmee barbaars? Dat lijkt me een bijzonder onterechte conclusie. Toch lastig, zo'n pars-pro-toto toepassen op een groep die meer op jezelf lijkt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 mei 2018 - 12:41

@Quibus [ Afgaande op de media zou je geneigd zijn aan te nemen dat de laatste verkrachting in het zo niet-barbaarse Nederland plaatsvond in een weiland bij Veenklooster in 1999. ] Natuurlijk niet. Iedere verkrachting is er een te veel en je zou hopen dat autoriteiten meer verkrachtingen opleggen en stevigere straffen oplegden. Of de dader nou een katholieke Brabander is of een atheïstische Fries. Maar misbruik de statistieken nou niet om de gruwelijkheid en het onrecht in die Somalische zaak te bagatelliseren: [ Toen ze weigerde seks met hem te hebben, verkrachtte hij haar terwijl drie van zijn familieleden haar in bedwang hielden. ] [ Nadat de familie van de gedode man financiële genoegdoening had geweigerd werd ze door een sharia-rechtbank veroordeeld tot executie door middel van ophanging. ]

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 14:18

"Het is ook wonderlijk, hoe dit soort verhalen (in Sudan en vooral India) groot opspelen in de media, terwijl je eigenlijk nooit iets hoort uit Brazilië, een land met zeer ernstige statistieken op het gebied van geweld tegen vrouwen. (Het doet de vraag opkomen of de brazilianen niet ‘anders’ genoeg zijn, voor een leuk ‘vijandsbeeld’ oftewel een ‘negatieve identiteitsbevestiging’ voor de kijker thuis)." Als je er over nadenkt is het inderdaad vreemd. Maar ik denk niet dat het komt omdat Brazilianen niet 'anders' genoeg zijn of dat het iets met een 'vijandsbeeld' te maken heeft. Ik lees in Engelstalige media af en toe de meest schrikbarende verhalen uit voornamelijk Pakistan, die hier regelmatig niet worden overgenomen. Wat vaak terugkeert in die verhalen uit Pakistan zie je ook in dit verhaal en uit veel verhalen in India. En dat is dat een rechter or autoriteitsfiguur uit het dorp uitspraak doet over de situatie en dat de verkrachter er mee weg komt, of voor straf wat geld moet betalen en 100 sit ups doen. (nee echt, http://www.bbc.com/news/world-asia-india-44016176) En dat is waar Brazilië zich onderscheid van de rest. In Brazilië is veel misdaad waar de politie geen grip of heeft, maar ze proberen het wel. Je wilt als verkrachter niet opgepakt worden in Brazilië, en al helemaal niet als je kinderen hebt aangerand. Want je wordt gegarandeerd de gevangenis ingegooid. Het is bekend dat de meeste gedetineerde een bloedhekel hebben aan pedofielen en je leven daar tot een ware hel zullen maken. Het punt is, Brazilië doet er iets aan. Want het schokkende aan dit verhaal is niet alleen dat het meisje is verkracht. Ze is door haar ouders aan de verkrachter overhandigd, toen ze vluchtte hebben haar ouders haar bij de autoriteiten ingeleverd. Alles wat zo gruwelijk is aan dit verhaal, de verkrachting, het uithuwelijken, de straf, zijn volgens het boekje gegaan in Soedan. Dat brengt me bij de rest van je reactie. "Is Noord-Brabant daarmee een extreem onveilige plaats voor vrouwen? Het lijkt me dat dat nog wel meevalt. Zijn alle Brabanders (of voeg ze onder een groep van jouw gading) daarmee barbaars?" In Noord-Brabant wordt verkrachting niet geaccepteerd en is vrijwel iedereen er op tegen. Als je iemand verkracht dan ben je strafbaar, de politie zal je oppakken en de rechters zullen je straffen om je te leren dat je onze iets hebt gedaan wat in onze cultuur absoluut niet wordt getolereerd, in onze wetgeving staat vastgesteld wat er allemaal zo ver van onze cultuur afstaat dat het bestraft wordt, en welke straffen er kunnen worden opgelegd.

ruma ankka
ruma ankka12 mei 2018 - 20:59

Zoals in Trouw staat: "De kern van het probleem is dat verkrachting binnen het huwelijk volgens de Soedanese wet niet bestaat", zegt Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom. "Als je getrouwd bent, is dat dus niet aan te vechten. Net als in veel andere moslimlanden. De man heeft altijd recht op seks en de vrouw dient altijd gehoorzaam te zijn." Ga daar als buitenstaander maar eens tegenaan bemoeien. Het is gewoon de wet in dat land, en kennelijk is dat nog conform de plaatselijke religie ook.

5 Reacties
W-74
W-7413 mei 2018 - 7:49

Ik vind dat toch wat magertjes. We kunnen tenslotte niet universele mensenrechten prediken om dan vervolgens te verzuchten dat het ook wel een beetje ‘s lands wijs, ‘s lands eer is en dat wij daar eigenlijk niet zoveel over kunnen zeggen. Hoe universeel zijn die mensenrechten dan? Of komen die pas in beeld bij veilige onderwerpen zoals genderneutrale toiletten, de Intertoyscatalogus, ongelijke beloningen en glazen plafonds?

ruma ankka
ruma ankka13 mei 2018 - 9:49

De mensenrechten zijn universeel maar in de praktijk zijn er een heleboel landen die zich daar weinig van aantrekken. Wat je in dit geval zou kunnen doen als buitenland zonder dat het leidt tot diplomatieke rellen of beschuldigingen van neokolonianisme zou ik eerlijk niet weten.

Hiltermann
Hiltermann13 mei 2018 - 11:06

Je zou kunnen beginnen door alle diplomatieke banden met dit soort landen te verbreken want verder dan een slap protest komen de diplomaten toch niet. " EU-ambassadeurs zullen duidelijke boodschap overbrengen bij Sudanese autoriteiten: tegen kindhuwelijken, tegen doodstraf, tegen geweld tegen vrouwen. " Alle financiële hulp stop zetten, NGO's verbieden zich in Soedan te bemoeien met het land. Dan bestaat de kans dat de burgeroorlog in Soedan ook tot een einde komt.

W-74
W-7413 mei 2018 - 13:18

Rum U weet het niet? Nou laat me u helpen: wat zou u hebben gedaan als het hier niet de Soedan betrof maar Israël. Wedden dat u nu wel iets weet te verzinnen?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 14:23

"Je zou kunnen beginnen door alle diplomatieke banden met dit soort landen te verbreken want verder dan een slap protest komen de diplomaten toch niet. EU-ambassadeurs zullen duidelijke boodschap overbrengen bij Sudanese autoriteiten: tegen kindhuwelijken, tegen doodstraf, tegen geweld tegen vrouwen. ” Het probleem is dat je dan je eigen normen en waarden op een ander soeverein land oplegt. Waar leg je de grens? Stel je voor dat alle Arabische landen en Rusland de olie en gaskranen dichtdraaien omdat we hier te vriendelijk zijn tegen homoseksuelen. "Alle financiële hulp stop zetten, NGO’s verbieden zich in Soedan te bemoeien met het land. Dan bestaat de kans dat de burgeroorlog in Soedan ook tot een einde komt." Ik ben het met je eens dat de financiele hulp en NGO's moeten worden stopgezet, omdat ik van mening ben dat ze weinig positieve invloed hebben. Maar verwacht niet dat de burgeroorlog stopt als dat gebeurd.

Lunatiek
Lunatiek12 mei 2018 - 19:39

Hopelijk werkt internationale druk. Dus teken de petitie. https://www.change.org/p/justice-for-noura-maritalrape-deathsentence-sudan?recruiter=2617876&utm_source=share_petition&utm_medium=twitter&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_term=share_twitter_responsive

2 Reacties
Lunatiek
Lunatiek12 mei 2018 - 21:48

Nee hoor het staat gewoon in de risala de figh van de maliki wetschool..de school die ook dominant is in Soedan..dat de vader met of zonder toestemming de beslissing mag nemen. https://archive.org/stream/TheRisala/TheRisala-ATreatiseOnMalikiFiqh_djvu.txt Scrol naar 32.2a

W-74
W-7413 mei 2018 - 7:49

Gedaan.

Thuiszitter
Thuiszitter12 mei 2018 - 15:45

Niet voor te stellen in ons vrije westen al was het hier tot 1991 ook niet mogelijk om verkrachting binnen het huwelijk strafbaar te stellen en voor 1971 moest men nog schriftelijke toestemming van de ouders hebben om te mogen huwen of de kantonrechter verleende de toestemming. Hier was het vooral de adel die uithuwelijken in stand hield, de vorige eeuw nog en ook op kinderleeftijd . Heden ten dage nog best veel landen waar de ouders de partner regelen door religie en of tradities zoals in China en Japan. Maar verschrikkelijk voor dit meisje natuurlijk dit nu zo te moeten beleven, ik vrees voor haar leven ondanks de druk van buiten nu.

2 Reacties
michellekepen
michellekepen13 mei 2018 - 11:37

@Thuiszitter "Heden ten dage nog best veel landen waar de ouders de partner regelen door religie en of tradities zoals in China en Japan." In Japan komt het gearrangeerde huwelijk (o-miai) nauwelijks nog voor. In 2012 ongeveer 5% (Trouw). Bovendien is er binnen deze vorm van 'kennismaken' meestal ruimschoots ruimte om nee te zeggen. In Japan is er wel een trend van trouwen zonder daten (Kousai zero Nichikon), dwz trouwen binnen je vrienden- en bekenden kring, soort gemakstrouwen. Wellicht dat u in verwarring bent met India? Want daar is het percentage echt gearrangeerde huwelijken inderdaad nog altijd zeer hoog (vanuit westers oogpunt bekenen).

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 11:50

Voor zover mij bekend varieerde de leeftijd tot wanneer toestemming was vereist in de loop van de tijd. Tijdens de Republiek was dat tot 20 jaar voor meisjes en tot 25 jaar voor jongens, volgens het idee dat meisjes eerder volwassen zijn. Nieuwe wetgeving van 1809 voerde een levenslange toestemming in, wat twee jaar later weer werd teruggedraaid tot 21 jaar voor beide seksen. Allicht om de genoten vrijheid in te tomen werd de leeftijdsgrens in 1838 verhoogd tot 30 jaar, wat tot 1970 zo is gebleven. Inmiddels is men op zijn 18de meerderjarig. Minderjarigen hebben toestemming nodig en er is nog een achtelijke dispensantieregeling voor zwangere meisjes. Door de bruid zwanger te maken is het in principe mogelijk een legaal kinderhuwelijk te forceren.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)12 mei 2018 - 13:41

Even terug naar dat veelbesproken filmpje van Geert Wilders met de opsomming "islam = : discriminatie, geweld, terreur, vrouwenhaat, homohaat, jodenhaat, christenhaat, onderwerping, gedwongen huwelijk, eerwraak, totalitair, doodstraf voor afvalligheid, sharia, dierenleed, onrecht, slavernij, dodelijk" Gedwongen huwelijk, ✓ Eerwraak, ✓ Sharia, ✓ Dodelijk, ✓ Als je een beetje soepel bent met de definitie kun je ook vrouwenhaat, geweld, onderwerping en onrecht erbij zetten. ✓, ✓, ✓ en ✓. Zo ongeveer de helft van de lijst is hier al bevestigd. Zit wellicht toch een kern van waarheid in dit controversiële filmpje.

6 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter12 mei 2018 - 21:58

Soedan heeft een cultuur met zijn religie waar dit gebeurd. Mijn moslim vrienden in onze cultuur beleven de religie geheel anders.

Quibus2
Quibus213 mei 2018 - 11:35

(Zucht) Er zijn Nederlanders lid van de Antifa. Dus heel Nederland is extreem-links.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 12:14

"Mijn moslim vrienden in onze cultuur beleven de religie geheel anders." Aan de ene kant heb je jou vrienden. Aan de andere kant hele landen zoals Soedan, Somalië, Pakistan, Saudi-Arabië en noem maar op. En hoewel ik er vanuit ga dat jou vrienden er niets mee te maken hebben, (dat zeg ik er toch maar even bij) worden er ook in Nederland zo'n 250 kinderhuwelijken per jaar gesloten. Vooral door mensen die hier zijn gekomen vanuit islamitische landen. De ene bron spreekt over Syrische, Marokkaanse, Turkse, Egyptische, Pakistaanse en de Romagemeenschap http://www.ckm-fier.nl/Nog-steeds-kindhuwelijken-in-Nederland.ashx De ander over voornamelijk Somaliërs. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/02/12/jaarlijks-ongeveer-250-kindhuwelijken-in-nederland

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 12:19

"Er zijn Nederlanders lid van de Antifa. Dus heel Nederland is extreem-links." Inderdaad zucht. Probeer het verschil eens te zien. In Nederland wordt extreem-links (net als andere vormen van extremisme) bestreden door de autoriteiten, het is tegen de wet en in onze cultuur dus niet toegestaan. Het artikel hier schetst duidelijk dat alles in het verhaal van het uithuwelijken, kinderhuwelijk, en verkrachting binnen het huwelijk allemaal normaal wordt gevonden door de rechter. Het is conform de Soedanese wetgeving dus deel van hun cultuur.

Inspector Gadget
Inspector Gadget14 mei 2018 - 6:01

Als u nou eens voor mij 1 moslim in uw omgeving kunt vinden die het eens is met deze uitspraak, dan zou u nog enige geloofwaardigheid hebben. Gelukkig zien verstandige mensen dat in en zullen uw haat reacties alleen effect hebben op mensen die al in uw onzin verhalen geloofden.

michellekepen
michellekepen14 mei 2018 - 9:24

@Inspector Gadget: "Als u nou eens voor mij 1 moslim in uw omgeving kunt vinden die het eens is met deze uitspraak, dan zou u nog enige geloofwaardigheid hebben." Misschien handig om aan te geven aan welke uitspraak u refereert. Suggestie, maak gebruik van een citaat of verwijzing. Uw vraag, naar ik hoop serieus bedoeld, is anders sowieso niet te beantwoorden.

JanBakker2
JanBakker212 mei 2018 - 13:04

Gruwelijk maar onze beschaving is niet beter of mogen we niet beter vinden wordt mij hier steeds voorgehouden.

5 Reacties
madbako
madbako12 mei 2018 - 15:21

Ach zo heeft elke cultuur en beschaving zijn extremen. Jongetjes verkrachten is typisch iets van onze katolische beschaving en zo kan ik nog wel wat excessen benoemen.

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 18:32

Het hangt ermaar vanaf wat je met "onze" bedoelt. Is onze christelijke westerse samenleving gaat het voor duizenden minderjarige meisjes zo. https://www.cosmopolitan.com/lifestyle/a9941712/thousands-of-underage-girls-are-wed-each-year-in-the-united-states/ Maar onze waarden schrijven voor dat we dit niet willen weten wan anders is de kritiek op de anderen zo lastig.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)12 mei 2018 - 21:55

"Jongetjes verkrachten is typisch iets van onze katolische beschaving " Nee dat is het niet. Dat is gebeurt en het is gruwelijk, maar toen het naar buiten kwam werd er door alles en iedereen met woede en walging gereageerd. Het was ook absoluut niet legaal, dat wil zeggen dat het zo ver van onze beschaving afstaat dat het bestraft wordt wanneer ontdekt. Wat in dit artikel gebeurt is geheel volgens de Soedanese wetgeving, dus conform de normen van hun cultuur.

W-74
W-7413 mei 2018 - 7:19

Madbako Jongetjes verkrachten is niet typisch, echter het is wel veel voorkomend. Spijtig genoeg.

michellekepen
michellekepen13 mei 2018 - 11:57

@madbako, "Jongetjes verkrachten is typisch iets van onze katolische beschaving en zo kan ik nog wel wat excessen benoemen." Dit soort gruwelijke zaken hebben inderdaad plaatsgevonden (en zullen ongetwijfeld nog steeds ergens plaatsvinden), maar: - ik kan me niet herinneren dat er katholieke boeken of geschriften bestaan waarin ook maar op enigerlei wijze opgeroepen wordt tot dit soort gedrag - noch dat er katholieke voormannen zijn die hier toe oproepen - laat staan dat de katholieke gemeenschap hier voorstander van is. Of hier zelfs maar (stilzwijgende) goedkeuring aan geeft. Misschien kunt u uw "typisch" verklaren of nader toelichten?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)12 mei 2018 - 8:19

Gruwelijk. Maar vooral blijven zeggen dat alle culturen gelijk zijn.

16 Reacties
madbako
madbako12 mei 2018 - 15:20

Wie zegt dat. In het algemeen heeft men het over een multi culturele samenleving. Als alle culturen gelijk zouden zijn, zou dat ook niet relevant zijn. Kan mij dan ook niet voorstellen dat er iemand gezegd heeft dat alle culturen gelijk zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter12 mei 2018 - 15:46

Wie zegt dat dan ?

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 18:33

Een andere cultuur. https://www.nytimes.com/2015/10/14/opinion/americas-child-marriage-problem.html

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)12 mei 2018 - 21:52

"Wie zegt dat. " "Wie zegt dat dan ?" Cultuurrelavisten die te ver doorschieten. Dit zijn (in mijn ervaringen) ook vaak de mensen die buitengewoon kritisch/altijd negatief zijn over westerse culturen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)12 mei 2018 - 22:07

"Een andere cultuur." In het artikel waar je het hebt wordt gepraat over duizenden op een bevolking van 320 miljoen. Het noemt ook dat het merendeel gaat over 16 en 17 jarige met toestemming van de ouders. Daar ben ik het absoluut niet mee eens, maar het klinkt al wat aangenamer dan vanaf 10 jaar (in Soedan) 163 daarvan tussen de 13 en 15 jaar (in de staat New Jersey tussen 1995 en 2012). Dat is absoluut verkeerd, het artikel vertelt ook dat wereldwijd 250 miljoen vrouwen en meisjes zijn getrouwd voor hun 15e. Enkele honderden op de 250 miljoen. Ik wil het niet bagatelliseren maar het lijkt niet echt mainstream cultuur in de VS te zijn. Denk dat we wel wat kritischer mogen kijken naar de landen die de tientallen miljoenen leveren aan de statistieken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2018 - 22:15

DeRedeMist 12 mei 2018 at 20:33 Uit het door u gelinkte artikel: [The survey found child marriage or forced marriage, or both, in families of many faiths, including Muslim, Christian (particularly Catholic), Hindu, Buddhist and Sikh. I have seen child and forced marriage in the Orthodox Jewish community, and I know survivors from Mormon and Unification Church backgrounds.] De gemene deler: georganiseerde religie, hofleverancier van geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat.

W-74
W-7413 mei 2018 - 8:20

Nick Kweenie Ik persoonlijk zie dit meer als symptoom van meestal agrarische gemeenschappen met een zeer sterke patriarchale structuur. Het is dan ook voor de hand liggend dat de daar gebruikte religie die cultuur weerspiegeld. Ergo: het is niet de aard van de religie die de cultuur vormt, het is de cultuur die bepaald hoe een specifieke religie er uit ziet in een bepaalde regio. Je kunt dan ook niet echt zeggen dat georganiseerde religies hofleverancier zijn van vrouwenhaat. Vaak wordt de vrouwenhaat wel verder gelegitimeerd door de lokale interpretatie van de religie. Het is de vaagheid en de veelheid van regeltjes binnen een religie die ervoor zorgen dat iedereen er iets van zijn gading in kan vinden. Zowel de vrouwenhater als de liefhebber, zowel de pacifist als de oorloghitser, zowel de nationalist als de internationalist, zowel de racist als de niet-racist etc etc. Het is dus de multi-interpreteerbaarheid van religies die ze een zo gewaardeerd instrument maken voor de haters.

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 mei 2018 - 9:08

@W-74 [Ergo: het is niet de aard van de religie die de cultuur vormt, het is de cultuur die bepaald hoe een specifieke religie er uit ziet in een bepaalde regio.] Nogal wiedes. Aangezien er geen god, aliens of andere hoge machten bestaan, die de religie aan de mens konden geven, moet die religie wel door mensen - en meer specifiek mannen - bedacht zijn. Religie is per definitie een cultuurproduct. Maar ook al is het blatante seksisme in de Abrahamitische religies dan ingegeven door de mores van middenoosterse herdersvolkeren: in de loop van de tijd zijn die georganiseerde religies zelfstandig draaiende molochen geworden. Aangezien zulke religies destijds (deels) door mannen zijn opgezet om vrouwenonderdrukking te legitimeren is het logisch dat die religies ook in hun 'moderne' varianten gebruikt worden om vrouwen onder de duim te houden. En dus hou ik staande: georganiseerde religie is de grootste leverancier van geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 10:10

De Amerikaanse kinderhuwelijken komen voor het merendeel voort uit een benepen moraal. Een zwanger minderjarig meisje kan toestemming krijgen van de overheid, omdat ongehuwd een kind krijgen als erger wordt zien dan trouwen wanner je nog geen 16 bent. In Nederland bestaat die vorm van dispensatie overigens ook (nog?). In Noorwegen worden kinderhuwelijken niet erkend, ook al zijn ze in het buitenland gesloten. Zweden is/was halfslachtig in dat opzicht, maar er is soortgelijke wetgeving in de maak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 10:16

"En dus hou ik staande: georganiseerde religie is de grootste leverancier van geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat." Mee eens. Religies zijn man-made en een bij uitstek geschikt instrument voor het instandhouden van geinstitutionaliseerd seksisme met alle schadelijke gevolgen vandien.

W-74
W-7413 mei 2018 - 13:37

Nick ”En dus hou ik staande: georganiseerde religie is de grootste leverancier van geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat.” Nee, de heersende patriarchale cultuur is de leverancier van vrouwenhaat. Zo zien we de archaische gewoonte van vrouwenbesnijdenis in sommige delen van Afrika -een cultuurgewoonte dus- niet alleen terug in de daar heersende vorm van islam maar ook in het christendom. Terwijl je vrouwenbesnijdenis niet ziet in de Indonesische islam noch in het Europese christendom. Oftewel voordat het christendom of de islam werden geïntroduceerd in een regio moet daar al vrouwenhaat hebben bestaan om vervolgens geïncorpereerd te worden in die religie. Net als bij ons een specifieke germaanse vorm aan het kerstfeest is gegeven of aan Pasen. Cuktuurgebruiken blijven zeer lang bestaan en zijn zeer hardnekkig. Zo hardnekkig dat men geneigd is te denken dat ze van origine bij de islam of bij het christendom horen terwijl ze al veel ouder zijn. De specifieke vorm van islam in Soedan zegt net zo veel, of net zo weinig, over vrouwenhaat binnen de islam als de Tunesische vorm of het wahabisme in Saoedi Arabie. Wat ik wel weet is dat vrouwenhaat in Soedan al veel ouder is dan de aanwezigheid van de islam in Afrika.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 16:13

"Wat ik wel weet is dat vrouwenhaat in Soedan al veel ouder is dan de aanwezigheid van de islam in Afrika." Bron? Bedenk wel dat de islamisering van Sudan geleidelijk ging, en begon bij de islamitische invasie van halverwege de zevende eeuw.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 17:00

W-74 13 mei 2018 at 15:37 Vroiwenbesnijdenis is een groeiend probleem in Indonesie. Voor de ziekenhuizen daar ook een bron van inkomsten. www.theguardian.com/society/2012/nov/18/female-genital-mutilation-circumcision-indonesia

Nick the Stripper
Nick the Stripper13 mei 2018 - 18:45

W-74 13 mei 2018 at 15:37 [ Oftewel voordat het christendom of de islam werden geïntroduceerd in een regio moet daar al vrouwenhaat hebben bestaan om vervolgens geïncorpereerd te worden in die religie. ] Uiteraard. Vrouwenmeppers zullen niet zo gauw een religie omarmen die hen het vrouwenmeppen belet. Een reeds bestaande misogyne grondhouding is dan ook zeker en vast een belangrijke voorwaarde voor het aanslaan van een religie. Maar het is vervolgens de religie die het vrouwvijandige gedrag sanctioneert en normaliseert. Als die religie dan ook nog eens generaties lang de kinderen die erin opgroeien indoctrineert en misvormt dan doet het er echt geen zier meer toe dat in de prereligieuze tijd de mannen ook al losse handjes, voetjes en piemeltjes hadden. Na zoveel generaties is die religie de drager geworden van de reeds gememoreerde institutionele vrouwenhaat.

madbako
madbako14 mei 2018 - 13:28

@Big guy Bane (4u) 12 mei 2018 at 23:52 “Wie zegt dat. ” “Wie zegt dat dan ?” Cultuurrelavisten die te ver doorschieten. Dit zijn (in mijn ervaringen) ook vaak de mensen die buitengewoon kritisch/altijd negatief zijn over westerse culturen. Die zeggen dat niet. Die zeggen dat het fijn is dat er verschillende culturen zijn. Jij lult gewoon ontiegelijk stom.

DeRedeMist
DeRedeMist26 mei 2018 - 21:09

[De gemene deler: georganiseerde religie, hofleverancier van geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat.] Inderdaad, maar het is de cultuur die het de religies toelaat. En inderdaad, dat gaat fout in de Somalische cultuur, maar ook in de Indiase, de Joodse, de Amerikaanse en ga zo maar door.

Appie Mohamud
Appie Mohamud12 mei 2018 - 5:48

Wat een tragisch gebeurtenis en wat een achterlijk gedachtegang. Zonde dit.

1 Reactie
W-74
W-7413 mei 2018 - 8:07

Eens. Een meer dan achterlijke gedachtegang.

Appie Fries
Appie Fries12 mei 2018 - 4:51

En weer een stukje waarmee de rechtse politieke agenda mooi gevuld kan worden.

8 Reacties
koffieleut2
koffieleut212 mei 2018 - 13:08

Heb je liever dat het niet benoemd wordt?.

madbako
madbako12 mei 2018 - 15:23

@koffieleut 12 mei 2018 at 15:08 Heb je liever dat het niet benoemd wordt?. Wat klopt er dan niet aan wat Appie benoemt?

Ozon
Ozon12 mei 2018 - 15:50

Appie Fries 12 mei 2018 at 06:51 Ja, vreselijk, want zij, die rechtse mensen die ageren tegen dit soort praktijken, zijn het echte kwaad... En jij, wat vind jij nu van dit soort nieuws?

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 18:35

Het zou vooral een stukje moeten zijn waarmee de anti-religieuze agenda gevuld wordt. Het is hoog tijd voor een effectieve anti-relikul lobby wereldwijd.

W-74
W-7413 mei 2018 - 7:18

Appie Uw agenda is in ieder geval weer gediend, zo te lezen. Is het leed van deze vrouw tenminste niet voor niks, toch. Het leed van deze vrouw en haar gruwelijke lot gebruiken als stok om rechts (wat dat dan ook in uw ogen moge zijn) te slaan is ook een vorm van vrouwenhaat (vrij naar A. Grunberg). Misschien in zijn gevoelloze achterbaksheid nig wel een ergere vorm: haar leed is ondergeschikt en instrumenteel aan uw ’strijd’ tegen rechts.

Appie Fries
Appie Fries13 mei 2018 - 7:49

@Ozon, ik? Ik wil dat deze discussie uit de duisternis gehaald wordt en openbaarlijk gevoerd kan worden zonder dat de racisme kaart wordt getrokken.

W-74
W-7413 mei 2018 - 8:04

De racismekaart die uzelf in het spel bracht door anderen racisme in de mond te leggen, bedoeld u?

Ozon
Ozon13 mei 2018 - 9:53

@Appie Misschien moet je daar dan mee beginnen. Je hebt trouwens mijn vraag nog niet beantwoord: wat vind je van dit soort nieuws, of wellicht duidelijker voor je: wat vind je van het feit dat er jonge meisjes zijn die uitgehuwelijkt worden om daarna verkracht te worden door manlief en vervolgens doodstraf krijgen als ze in zelfverdediging hun verkrachtende man doodde? Heb je daar ook een mening over?

dirk van de berg
dirk van de berg12 mei 2018 - 2:36

Pfff klote religie!

5 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk12 mei 2018 - 13:28

Hmm volgens de Islamitische regels is uithuwelijken verboden. De Islamitische regels schrijven voor dat een goedkeuring vereist is van 2 partijen voordat een meisje mag trouwen. 1.. meisje moet zelf goed keuren. 2.. haar ouders moeten dat goedkeuren. Als 1 van de 2 partijen geen vrede heeft mag een meisje niet trouwen. Dat dat wel gebeurt is iets cultureels. Noemen ze traditie.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)12 mei 2018 - 22:10

"Als 1 van de 2 partijen geen vrede heeft mag een meisje niet trouwen. " Dus sowieso geen vrije partnerkeuze want de ouders moeten instemmen.

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 22:11

Dat geldt natuurlijk voor alle religies die dit doen, alle dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 11:24

Voor zover mij bekend, zijn het niet de ouders maar is het de voogd die moet instemmen. Alle vrouwen hebben toestemming nodig van een mannelijke voogd om te kunnen trouwen ook volwassen vrouwen. Die voogd is vaak de vader maar dat hoeft niet. Moeder heeft geen veto recht. Voor trouwlustige mannen gelden andere regels. Die hebben geen toestemming nodig. Daarbij, je bent een jaar of 13-15 (SOMS AANZIENLIJK JONGER) en beloofd aan een neef. Hoe ga je als volslagen afhankelijk tiener je "nee' effectueren? Die toestemming is een dood vogeltje.

Hiltermann
Hiltermann13 mei 2018 - 11:44

@ TurkseTurk, Lees dan maar eens wat er staat in de risala de figh van de maliki wetschool. https://archive.org/stream/TheRisala/TheRisala-ATreatiseOnMalikiFiqh_djvu.txt Scrol naar 32.2a De koran biedt de mogelijkheid kinderen uit te huwelijken. Ontkennen dat deze misstanden op basis van de koran bestaan heeft geen enkele zin. In de Risala wordt expliciet beschreven hoe kinderen door de vader kunnen worden uitgehuwelijkt.

Eric Minnens
Eric Minnens11 mei 2018 - 23:35

Zij stak haar man dood. Zou ik ook doen. Maar dat is strafbaar helaas. Verder natuurlijk een dramatisch verhaal. "Ze vluchtte naar haar ouders."... Maar die hadden haar nu juist gedwongen uitgehuwelijkt... "verkrachtte hij haar terwijl drie van zijn familieleden haar in bedwang hielden."... Stelletje achterlijken.

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2018 - 22:20

Eric Minnens 12 mei 2018 at 01:35 [ Zij stak haar man dood. Zou ik ook doen. Maar dat is strafbaar helaas. ] Tenzij het door de rechter wordt gezien als noodweer. Maar ja, kom daar maar eens om in een shariarechtbank. [ Stelletje achterlijken. ] Ik zou eerder zeggen: smerige criminelen.

FairTrade
FairTrade11 mei 2018 - 23:08

Volgens mij moet zelfs in fundamentalistische vormen van de islam nog altijd het meisje dat gehuwd gaat worden, instemmen met het huwelijk. Wat die vader heeft gedaan druist zelfs tegen de fundamentalistische islam in. Imams vanuit alle islamitische landen zouden dit gebruik moeten bestrijden en bespreken in hun moskeeën. Verschillende hadith verbieden gedwongen huwelijken. Net zoals eerwraak ook verboden is in de islam.Eigenlijk is het eerder een cultureel probleem dan een religieuze. Zowel gedwongen huwelijken als eerwraak komen voor in islamitische , hindoeïstische, sikh en yezidi gemeenschappen.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 mei 2018 - 13:25

Het als een "cultureel"probleem benoemen lost overigens niets op. Aan culturele gebruiken wordt ook hardnekkig vastgehouden. De meeste gelovigen zijn geen theologen. Culturele en religieuze gebruiken vormen gewoonlijk een onontwarbare knoedel.

bakkwast
bakkwast12 mei 2018 - 15:02

Zowel gedwongen huwelijken als eerwraak komen voor in islamitische , hindoeïstische, sikh en yezidi gemeenschappen. gelukkig doen hun het ook......

Ozon
Ozon12 mei 2018 - 15:40

FairTrade 12 mei 2018 at 01:08 "Wat die vader heeft gedaan druist zelfs tegen de fundamentalistische islam in. Imams vanuit alle islamitische landen zouden dit gebruik moeten bestrijden en bespreken in hun moskeeën. Behalve natuurlijk dat er nogal wat imams van mening zijn dat het niet tegen de fundamentalistische islam indruist. Die gaan dat dus niet bestrijden.

Ozon
Ozon12 mei 2018 - 15:46

FairTrade 12 mei 2018 at 01:08 "Eigenlijk is het eerder een cultureel probleem dan een religieuze. Zowel gedwongen huwelijken als eerwraak komen voor in islamitische , hindoeïstische, sikh en yezidi gemeenschappen. Behalve natuurlijk als het vanuit het oogpunt van of op grond van, de betreffende religie gedaan wordt. Dan is het vooral een religieus probleem. En dan maakt het niet uit of dat binnen die religie breed gedragen wordt of niet, of dat andere religies het ook doen.

Starter3
Starter312 mei 2018 - 19:52

Dat kan je allemaal vinden, de praktijk is helaas gruwelijk anders. De Islam zou prima te pruimen zijn als niet steeds die extremisten de boventoon zouden voeren.

ruma ankka
ruma ankka12 mei 2018 - 21:05

Kan zijn, geen verstand van. Maar wat wil je hier nu eigenlijk mee zeggen?

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 22:07

[Zowel gedwongen huwelijken als eerwraak komen voor in islamitische , hindoeïstische, sikh en yezidi gemeenschappen.] En in joodse en christelijke gemeenschappen.

OlavM
OlavM11 mei 2018 - 22:02

Gewoonweg niet te bevatten, deze volledige "verdinglijking" van meisjes en jonge vrouwen tot gebruiksvoorwerpen, en dit spotten met het meest elementaire rechtsgevoel. Een werkelijke "Umwertung aller Werte".

9 Reacties
TurkseTurk
TurkseTurk12 mei 2018 - 13:32

In Afganistan kan je voor 1 koe of 2 x een koe een meisje kopen. In Europa was Officeel een vrouw tot 1799 een levende wezen zonder geest. Dus conform de Europese wetten was een vrouw gelijk aan een koe of een schaap. Besef wel dat vele delen van Europa rond 1800 verder waren ontwikkeld dat Afganistan nu.

Dick T.
Dick T.12 mei 2018 - 13:42

En de vlag voor ‘verdinglijking’ is de sociaal verplichte bedekking van het haar door vrouwen, omdat mannen het zien van vrouwenhaar hormonaal niet aankunnen.

DeRedeMist
DeRedeMist12 mei 2018 - 22:08

[... omdat mannen het zien van vrouwenhaar hormonaal niet aankunnen.] En precies daarom is het dragen van haarbedekking niet zoals gezegd wordt beknotting van de vrijheid van vrouwen, maar belediging van mannen door generalisatie.

W-74
W-7413 mei 2018 - 8:01

Turkse Turk We begrijpen allemaal dat ‘beschaving’ een proces is dat gebaseerd is op een morele ontwikkeling en voortschrijdend inzicht. Er dus op wijzen dat men vroeger minder ontwikkeld was dan nu biedt geen extra inzichten noch verklaard het waarom sommige landen dan de beschavingsbus hebben gemist (hij schijnt volgens u al sinds 1800 te rijden) en deze ondanks de mondialisering nog steeds blijven missen. Dus in plaats van ons te wijzen op open deuren zoals ‘vroeger waren we hier ook achterlijk’ kunt u wellicht eens verklaren waarom sommigen landen anno 2018 nog steeds in duisternis verkeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 9:20

"In Europa was Officeel een vrouw tot 1799 een levende wezen zonder geest. " in die zin zitten drie zaken die u zult moeten verklaren: wat is "Europa", "officieel" en "geest" en wat gebeurde er in 1799?

TurkseTurk
TurkseTurk13 mei 2018 - 11:01

W-74 Dat kan ik zeker verklaren tot een zekere hoogte. In de beginsel los van inzicht cultuur ontwikkeling Etc is de eerste grondslag de economische welvaart dat mensen hebben en de directe inslag daarvan op het gedrag van de mens en zijn ontwikkeling. Dus conform deze inzicht kan ik stellen dat gedrag wat voorkomt in Soedan soortgelijke barbaarsheden zeer makkelijk kunnen ontstaan en hardnekkig voorblijven bestaan in Europa. Zelfs in Nederland zelfs in Noorwegen en Zwitserland. Je hoeft enkel de economische welvaartsniveau omlaag te halen tot het niveau van Soedan en 1 generatie geduld tonen. Gevolg ervan is dan mensen zich zullen richten op de 1e levensbehoefte en de waarden en normen en inzichten en de formatie daaromheen zullen vormen. Dus strenger en harder gedrag is het eerste wat je zien zult. Afhankelijk van de kracht van de diepte van de cultuur waarden en normen en dna zul je hiervan een directe effect zien op de vorming van de mens onder moeilijke omstandigheden. Ik ben van mening dat Europa onder gelijke omstandigheden een hogere level van Beschaving zal hebben als Soedanese. . Dit op bassis van wat ik weet van de oerinsticnten van Eu mensen, hun dna etc. Maar... geloof me slavernij zal onder zulke omstandigheden wel ingevoerd worden die kwam barbaarsheid niet zal onderdoen aan de VOC. Maar de level zal wel hoger zijn dan Soedan. Dus als je mensenrechten roept zal de massa in lachen uitbarsten.... dat is de Europa van nu en de toekomst wanneer Europa armer wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mei 2018 - 13:29

Noorwegen was eeuwen lang een doodarm agrarisch land. Veel plattelanders (en dat was tot in de 20ste eeuw de grootste groep Noren) waren te arm om te trouwen. Eilert Sundt, Noorwegens eerste socioloog, noteert dat halverwege de 19de eeuw mensen uit de laagste socioeconomische vaak ongehuwd samenleefden en meerdere kinderen kregen. Over de verkoop van meisjes aan oude mannen is in zijn geschriften niets terug te vinden. Gearrangeerde huwelijken kwamen alleen voor in de hogere standen. Die maakten een miniem deel uit van de maatschappij.

Ozon
Ozon13 mei 2018 - 15:43

@Danielle Ben net bezig in “A column of fire” van Follet die je er inderdaad aan herrinnert dat het ook niet echt prettig leven was voor de adelijke vrouwen, ongeacht de “privileges”. Net een passage achter de rug waarin een (mogelijk) toekomstig koning en koningin in een huwelijk zijn gedwongen en bij hun 1e vrijage een publiek aanwezig is om te verifiëren dat het huwelijk geconsumeerd is/wordt. Ook de eerste personages worden er ter dood veroordeeld voor afvalligheid (Spanje & Engeland), net als ook nu gebeurd in Soedan. Alleen gebeurt het ene nu en het andere 500 jaar geleden.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)13 mei 2018 - 19:12

"In Europa was Officeel een vrouw tot 1799 een levende wezen zonder geest. Dus conform de Europese wetten was een vrouw gelijk aan een koe of een schaap. " Had Europa toen ook al één centraal overheidsorgaan zoals de EU met gezag over alle lidstaten, of hebben alle soevereine landen van Europa heel toevallig in hetzelfde jaar besloten om een wet aan te nemen die stelt dat vrouwen levende wezens met een geest zijn? "Besef wel dat vele delen van Europa rond 1800 verder waren ontwikkeld dat Afganistan nu." Besef wel dat zelfs de oma van mijn oma nog niet geboren was in 1800, dus zelfs als wat je zegt waar is (ik ga er vanuit dat het niet waar is) dan is de vergelijking ontzettend krom. We leven in het nu, en het artikel, over die uitgehuwde en aangerande kindbruid, is het heden.