Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Domme deskundigen?

  •  
15-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
27906526021_0f6c563a66_z
Net als gewone mensen blijken experts ontvankelijk voor een groot aantal cognitieve vooroordelen en denkfouten
Een van de redenen waarom ik blogs schrijf is dat ik mijzelf op een aantal gebieden beschouw als een deskundige. Ik ben zeker geen Nobelprijswinnaar, maar ik schroom er niet voor om mezelf een degelijke wetenschapper te noemen. Je zou zeggen dat in deze tijd van fake news en populistische volksverlakkerij mensen als ik meer nodig zijn dan ooit, maar dat valt erg tegen. Deskundigen zijn juist enorm van hun voetstuk gevallen.
Daar is een aantal goede redenen voor, waarvan ik er twee wil noemen: (1) de deconfiture van de neo-liberale beleidsconsensus en de experts die hem verdedigden en (2) de groeiende overtuiging dat deskundigen eigenlijk een vrij belabberde track record hebben als het gaat om het voorspellen van gebeurtenissen en het vaak slechter doen dan de algoritmische data-analyse van computers en netwerken.
Op de huidige crisis van de deskundigheid is een begindatum te plakken en dat is de economische crisis van 2007-2008. Voor een periode van 30 jaar was er een breed gedragen beleidsconsensus onder westerse politici, beleidsmakers, en academici dat vrije markten, een kleine overheid, minimale regulering, en onbelemmerde handel de sleutel waren voor economische groei en welvaart voor iedereen. Dit was niet alleen een economische theorie, het was een wereldbeeld dat van invloed was op alle aspecten van het sociale leven van het recht tot het onderwijs en van de ouderenzorg tot het openbaar vervoer.
Lange tijd werkte het fantastisch, maar met de financiële crisis van 2007-2008 werd dit beleidsrecept op een spectaculaire manier gediskwalificeerd. De neoliberale beleidsconsensus leeft sindsdien bij bestuurders en beleidsmakers nog voort als een soort zombie-theorie waarnaar ― bij gebrek aan een alternatief ― nog steeds ritueel verwezen wordt, maar de magie is weg en de burgers geloven niet meer in de heilzaamheid van de markt. De experts hebben hen knollen voor citroenen verkocht en daarmee hun intellectuele autoriteit verspeeld. Dit is een belangrijke oorzaak van de populistische revoltes die tal van westerse democratieën nu parten spelen.
De tweede reden voor de crisis van deskundigheid is de digitalisering. In Machine Platform Crowd (2017) ― een van de boeken achter de veelgehoorde voorspelling dat in de nabije toekomst de helft van de werknemers vervangen zal worden door machines en robots ― zetten Andrew McAfee en Erik Brynjolfsson experts op hun plaats. Een algoritme dat eenvoudige weerdata van de Bordeaux streek verwerkte, voorspelde feilloos welke onrijpe wijnen door de consumenten gewaardeerd zouden gaan worden en welke prijs er voor gevraagd kon worden, traditioneel een taak voor de ervaren wijnexpert (McAfee & Brynjolfson 2017, 38-9). Een algoritme met gegevens over de verschillende rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof voorspelde in 75% van de gevallen wat voor besluit het Hooggerechtshof zou gaan nemen, terwijl een panel van 83 prominente juridische experts, waaronder een groot aantal voormalige assistenten van de verschillende Hoge Rechters, slechts in 60% van de gevallen het besluit juist voorspelde (McAfee & Brynjolfson 2017, 40-1). Door de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data wordt de voorspellende kracht van data-analyse steeds krachtiger, terwijl de cognitieve beperkingen van gewone stervelingen ― inclusief experts ― steeds zichtbaarder worden. (Een inzicht waarvoor de gedragseconoom Richard Thaler recentelijk de Nobelprijs heeft gewonnen.) Net als gewone mensen blijken experts ontvankelijk voor een groot aantal cognitieve vooroordelen en denkfouten. Dat gegeven wordt nog eens versterkt als je de deskundigen bij elkaar zet en elkaars vooroordelen laat napraten. Een team van deskundigen, zo lijken McAfee en Brynjolfsson te suggereren, is een tamelijk gebrekkig instrument om besluiten te nemen of ideeën te ontwikkelen.
Er is niets mis met dergelijke kritiek en het is altijd goed om je eigen denkprocessen kritisch tegen het licht te houden. De declassering van deskundigen door McAfee en Brynjolfsson moet echter ook met een zekere scepsis tegemoet worden getreden. Zeker, hun voorbeelden zijn sprekend, maar ook vrij beperkt. Ten eerste betreffen ze noodzakelijk alleen problemen die gecodeerd en geclassificeerd kunnen worden ― zonder data geen data-analyse. Veel vraagstukken zijn echter helemaal niet kwantificeerbaar. Veel juristen zullen bijvoorbeeld louter de voorspelling van de uitspraken van de rechter een zeer beperkte weergave vinden van wat hun juridische werk inhoudt. Eigenlijk geldt dit probleem evenzeer voor de bespreking van deskundigheid door McAfee en Brynjolfsson zelf. Er is geen kwantificeerbare algemene maat van expertise waartoe alle gevallen van succes en falen herleid kunnen worden. McAfee en Brynjolfsson vallen daarom terug op het geven van een heleboel sprekende voorbeelden waarin de deskundigen worden afgetroefd door de computer en het algoritme. Maar hoe betrouwbaar is dat? In de gedragseconomie noemen ze dat confirmation bias , het zoeken naar bevestiging van je eigen theorie.
Het tweede punt van McAfee en Brynjolfson is saillanter. Conformisme en groepsdenken is ook wetenschappers niet vreemd. Gesloten groepen kunnen zich bovendien volledig loszingen van de wereld om hen heen. De filosoof John Dewey vergeleek de relatie tussen de deskundige en de burger ooit met die van de schoenmaker en zijn klant: De schoenmaker is de expert die de schoen kan verstellen, maar alleen de klant weet waar de schoen wringt. De onverwachte keuze voor Brexit en Donald Trump hebben iedereen wakker geschud en ervan doordrongen dat er grote onvrede leeft bij grote groepen mensen. Veel deskundigen kunnen vinden dat ze de laatste decennia prachtige stappers hebben gefabriceerd waarmee we in de 21 ste eeuw nog lang vooruit kunnen, maar de burgers laten steeds luider weten dat de schoenen wringen en pijn doen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak2
16 okt. 2017 - 14:05
"In de gedragseconomie noemen ze dat confirmation bias, het zoeken naar bevestiging van je eigen theorie." Mooi verhaal en die confirmation bias zal zeker bestaan, maar de money bias is nog veel sterker. Economen die beweren dat ze de steen der wijzen hebben gevonden waarmee je met geld nog mee geld kunt scheppen worden goed betaald. Voor economen die beweren dat zoiets hoogstens een tijdelijk effect heeft, maar altijd leidt tot een terugslag en dat daarom het hele systeem op de schop moet, valt daarentegen geen droog brood te verdienen. Dus zoeken ze allemaal naar de steen der wijzen en sommigen beweren zelfs die gevonden te hebben en degenen die er baat bij hebben, gaan er gewoon van uit dat ze schaapjes aal op het droge hebben mocht die terugslag komen. Dat is de money bias. De probleemstelling is vrij simpel schreef ik al: hoe verdeel je de productie (van goederen en diensten, door mensen, machines en/of robots) op een enigszins evenredige manier onder de burgers/consumenten. Nee, dat doe je niet door middel van het onderwijs, zoals Piet deGeus schreef, want een wereld vol academici en zonder loodgieters raakt verstopt. Ook niet door ze een zak geld te geven om te consumeren, maar door te zorgen dat de stijging van de lonen gelijke tred houden met de stijging van de productie. En dat is niet iets dat je aan de arbeids"markt" kunt overlaten, want die beweegt zich -dat is de aard van het beestje- in tegengestelde richting, omdat er -binnen dit economische model- altijd sprake is van een overschot aan arbeidskrachten. Dat is een argument extra voor de redenering dat het hele systeem op de schop moet, want er is natuurlijk genoeg te doen
2 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 okt. 2017 - 14:28
oeps, -in de sectoren die door ondernemingen met een winstoogmerk niet worden bediend, om de eenvoudige reden dat er geen winst gemaakt kan worden, afgezien op de werkzaamheden die door de gemeenschap worden gefinancierd en in opdracht worden gegeven. Sommige beweren dat de concurrentie tussen de bedrijven automatisch tot de laagste prijs zal leiden, maar het resultaat daarvan is dat alle overheidscomputers Windows als OS hebben, ook al is Linux gratis.
Piet de Geus
Piet de Geus18 okt. 2017 - 0:57
"dat doe je niet door middel van het onderwijs, zoals Piet deGeus schreef, want een wereld vol academici en zonder loodgieters raakt verstopt" Kennelijk ontgaat het je dat onderwijs of permanente educatie niet betekent dat iedereen maar academicus kan worden of dat dat gewenst zou zijn. Onderwijs is ook dat je mensen die cv-installaties installeren en onderhouden niet alleen met de nieuwste apparaten om leert gaan maar hen tevens leert om zulk werk te verrichten aan zonnepanelen en omvormers, opdat ze nog emplooi hebben als straks de laatste cv-ketel is verdwenen. Goede onderhouds- en installatiebedrijven doen dat overigens uit zichzelf, omdat zij straks ook verder willen. Liefst door ervoor te zorgen dat het eigen personeel straks nog steeds vakbekwaam is. "door te zorgen dat de stijging van de lonen gelijke tred houden met de stijging van de productie" Dan moet je ervoor zorgen dat ze een bijdrage kunnen leveren aan die stijgende productie, anders creëer je gesubsidieerde banen. Aan de absolute onderkant kun je niet zonder zulke banen maar allereerst zul je toch moeten zorgen dat er voldoende mensen meer dan rendabel aan de slag zijn, opdat ze de lasten daarvan kunnen ophoesten.
Cliff Clavin
Cliff Clavin
16 okt. 2017 - 10:10
Neoliberalisme bestaat helaas, het is welomschreven, bijzonder goed gedocumenteerd, en ik vestig er regelmatig de aandacht op - in plaats van een lang verhaal met verwijzingen naar serieuze teksten die toch geen van mijn opponenten lezen zal (de waarheid kan pijn doen), geef ik namen: Philip Pilkington, Philip Mirowski, Colin Crouch, David Harvey, Gareth Stedman-Jones, Simon Springer, en Kean Birch. Zoek de artikelen en boeken, en lees ze. Verder raad ik aan: Michel Foucault, Pierre Bourdieu, en onze eigen Merijn Oudenampsen. George Monbiot in Groot-Brittannië is ook een uitstekende bron: http://monbiot.com Neoliberalisme bewijst al veertig jaar lang dat het alleen maar enorme menselijke en materiële schade veroorzaakt, en als we niet ingrijpen zal deze voodoo-cultus klimaat en aardatmosfeer vernietigen, inclusief onszelf. Neoliberale economen vormen streng afgesloten gemeenschappen. Onderling zijn het beklagenswaardige ja-knikkers en non-valeurs. Naar buiten toe acteren ze dat ze wetenschappelijke arbeid verrichten. Als breed georiënteerd econoom kom je er bij hen niet in, ook niet aan de universiteiten. Ze doen alsof ze iets kunnen voorspellen. Maar waar verstandige vakgenoten (Steve Keen, Nouriel Roubini, Ann Pettifor, Michael Huson, Dean Baker, en anderen) de crisis van 2007 (die altijd nog doorgaat) zagen aankomen, bleven neoliberale economen, stumpers die ze zijn, elk zinnig antwoord, elke serieuze overweging, schuldig. Ik ben er eens voor gaan zitten. Die wichelroedelopers die ik op het oog heb, die scoren, als ze de toekomst in het vooruit willen beschrijven, lager dan men op grond van louter toeval zou kunnen verwachten. Ze doen het slechter dan: - astrologen - de tarotkaartenlezeressen van RTL5 - piskijkers met een doktersjas aan Dat brengt me tot de volgende overweging: stuur neoliberale economen allemaal de bijstand in. Om daar tenminste nog nuttige maar onbetaalde arbeid voor de gemeenschap te kunnen verrichten: in de vuilnisophaal, als putjesschepper, en bij de verwerking van slachtafval. Dat bespaart de samenleving astronomische sommen geld. Vervang die types door kleuters (gewoon, op een schooltje in Den Haag). Die mogen bij elk economisch beslismoment een Euromunt opgooien. Ik weet zeker dat dan zo'n 50% van alle besluiten goed uit zal pakken. Dat heet: vooruitgang.
Ver Bazing
Ver Bazing
16 okt. 2017 - 0:08
Met interesse de opinie van de De Been gelezen. Hieruit blijkt m.i. voor alles dat De Been zich 'pienterder' dan allerlei andere deskundigen acht. "Waarom, dacht ik "mag ik daar vraagtekens bij plaatsen?" Als je 'deskundigheid' hoog hebt staan dan kom je met oplossingen voor een probleem. De Been citeert wel allerlei criticasters van de neo-liberale economie, naar een poging om zelf te 'voorspellen' (als deskundige of als geleerde 'koffiedikkijker'??) mis ik toch echt in het stuk. Want als vooruitberekenen met de huidige economische modellen en hun parameters foute boel is dan is 'voorspellen' of liever vooruitdenken de enige oplossing. Of toch maar alles op zijn beloop laten? Laat de sterkste maar winnen? "We' zien wel? De 'wetten van de jungle' van Homo Sapiens als toekomstbeeld? Of is dat ook te 'tricky' Ben ik misschien leesblind en zle ik De Been's oplossing(en) over het hoofd? Zeker dat kan, maar vooralsnog onderscheid ik zelf voor de toekomst 3 elementen die 'ons' eigen economisch lot zullen bepalen. Dat is allereerst de groei/krimp van de hoeveelheid goederen en diensten uitgedrukt in prijzen. Ten tweede de verdedeling van deze materiele welvaart over groepen en individuen in de samenleving (internationaal?/nationaal?). Ten derde de mate van welzijn of het welbevinden van de burger die de materiele welvaart genereert. De vraag is dan wel welke burger wordt de maatstaf. De nodale? De 'normale', de boze?, de 'uitgestotene' ? (bijv. structureel werkloos, ouden van dagen??) Hieronder som ik mijn mogelijke punten van leeslindheid op: Leesblindheid 1. Ik was/ben van mening dat de globalisatie wel degelijk welvaartsgroei voortbrengt m.n. voor de 'nieuwe' winnaars, die minder geven om een meer sociale verdeling ervan. Leesblindheid 2. Als de wereldeconomie maar sterk genoeg groeit, dan kan het met het welvaartsverlies in de 'oude' economieen misschien nog wel meevallen, maar de klimaatkosten zullen dan desastreus oplopen. Leesblindheid 3: Er is geen coordinerend systeem dat de welvaartsgroei van de WERELDeconomie coordineert. 'Luizige' neo-liberale impulsen (markten en pijzen als coordinerende mechanismen) zijn in het huidige mondiale politieke landschap immers gigantisch sterk (territoriale expansiespanningen, merkbaar in de verovering van nieuwe markten en hun welvaartsopbrengst, ook al zijn die spanningen voorlopig nog onderhuids). Leesblindheid 4. De enige mogelijkheid voor de 'oude' economieen om de mondiale ratrace vol te houden is een eveneens gigantische sprong voorwaarts in kostenbesparende en marktverbredende technologische inovatiies. TOt slot leesblindhei 5: HELP DE ROBOTS KOMEN ERAAN. "AT YOUR SERVICE". Maar ook op dit terrein kan China DANK ZIJ haar semi-dictatoriale politieke systeem 'ons' de baas. Op grond van deze 5 factoren -die mogeijk op mijn bias in denken stoelen- kom ik tot de weinig verrassende conclusie dat alleen een nieuwe wereldoorlog 'purificatie' kan brengen. Maar hoe die nieuwe wereldbrand er exact zal uitzien kan m.i. alleen worden afgeleid uit de deeloorlogjes die nu al mondiaal worden uitgevochten: politiek, economisch of met 'wapengekletter'. Ik persoonlijk zou op basis van mijn gezond verstand geen peil op 'onze' economische toekomst durven trekken. Dan toch maar de neoliberale aanpak, zoals door afschaffing van de dividendbelastingen buitenlandse investeringen proberen uit te lokken of toch liever een nietsontziende oorlog van allen tegen allen (gesloten grenzen, protectionisme, isolationisme en behoud 'eigen culturele waarden', wat die ook mogen zijn)? We' zien in de praktijk dan wel welke oplossingen werken en welke invloed deze op de 'eigen' welvaartsgeneratie en -verdeling zullen hebben. Dat laatste is en blijft in elk economisch(-politiek) model immers de 'corebusiness'. De vraag blijft hoe doen we dat dan beter dan nu? " Voila de slang bijt in haar eigen staart". Dankzij onder meer mijn leesblindheid. Of is dat pas een toppunt van arrogantie???
Klaas Vaak2
Klaas Vaak2
15 okt. 2017 - 22:38
Het lijkt me dat Wouter de Been de fout begaat om het neo-liberalisme als een echte economische theorie te beschouwen, in plaats van een strategie van het bedrijfsleven/de kapitaalbezitters om de macht over te nemen.
2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 okt. 2017 - 12:31
Inderdaad - neoliberalisme is geen serieuze theorie. Er is één centrale obsessie (vrije markten), en één ongeldig postulaat (de mens als louter rationeel kiezende economische actor). De wetenschappelijke pretentie van deze leer is in een kwartier aan flarden te schieten. Wat blijft er dan over? Inderdaad: een criminele strategie van de rijksten om alle macht naar zich toe te trekken. (Er is veel voor te zeggen dat deze strategie nu wereldwijd aan staten en bevolkingen opgelegd wordt, met psychologisch en militair geweld. Dat is dan wel een historisch unicum, of nouveauté, maar wel eentje dat ik liever niet zich had zien voltrekken. Het bestaat uit onnoemelijk veel menselijk leed (dat de media ons maximaal onthouden), armoede, (kind)slavernij, marteling, moord en doodslag. Aan al dit lijden valt op de beurzen goud geld te verdienen, omdat de constructies in het spel immoreel zijn. De bedenkers spreken van 'knappe, complexe financiële produkten'. Ik noem het: manieren om mee te werken aan grootschalige roofmoord en daar rijk van worden.)
Cliff Clavin
Cliff Clavin16 okt. 2017 - 15:32
(Er is veel voor de indruk te zeggen dat deze strategie nu wereldwijd...)
Uitgekleed
Uitgekleed
15 okt. 2017 - 21:28
" De neoliberale beleidsconsensus leeft sindsdien bij bestuurders en beleidsmakers nog voort als een soort zombie-theorie waarnaar ― bij gebrek aan een alternatief ― nog steeds ritueel verwezen wordt " Er is slechts één oorzaak waardoor alles na van loop van tijd vastloopt. Zoals milieu, oplopende ongelijkheid, de krediet crisis, onbetaalbaarheid van gezondheidszorg, private schuldberg etc. Ons geld is niet meer waardevast. Hierdoor is niets meer duurzaam en waardevast. Want tot aan de afschaffing van, de goudstandaard en invoering van vrij verkeer van kapitaal in samenhang met globalisatie van het geldverkeer, ging het nog goed. Het global casino hierdoor ontstaan holt de reële economie uit. Het enige alternatief is de herinvoering van de goudstandaard. Dat kan want wereldwijd is er voldoende goud beschikbaar. Dat er een tekort aan goud is blijkt een leugen verspreid door de FED ECB en Centrale banken, met als doel alle geld als schuld te creëren met de daarbij behorende rente inkomsten voor de financiële sector. De sector welke zoals bekend niets bijdraagt aan de reële economie. Die rente inkomsten zij het het nieuwe goud voor de sector
Bert Vlierman
Bert Vlierman
15 okt. 2017 - 20:32
De voornaamste oorzaak van falen door deskundigen is hun onwil om echt te luisteren naar hun opponenten. De heer De Been noemt het missen van de economische crisis van 2007. Het geval wil echter dqt er ruim voldoende deskundigen waren die voor de komst van die crisis waarschuwden, maar er werd niet naar hen geluisterd. Om een eufemisme te gebruiken. Of neem de stortvloed aan voorspellingen van kommer en kwel als de euro zou worden ingevoerd. Ze werden weggehoond door de politiek-bestuurlijke elite, haar media-entourage en 'gezaghebbende' woordvoerders uit het bedrijfslleven. En, uiteraard, door de deskundigen. De deskundigen hebben zich in belangrijke mate gediskwalificeerd door arrogantie zonder maat. Toppunt: de deskundigen die precies weten hoe de crises moeten worden bestreden die ze zelf hebben veroorzaakt. Schoolvoorbeeld: de economisch specialisten van RTL.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak2
15 okt. 2017 - 17:50
"Lange tijd werkte het fantastisch" Dat wordt gelogenstraft door de feitelijke resultaten van de economische politiek van Ronald Reagan: het werkte niet, het heeft nooit gewerkt en dat de prijs van bloembollen niet oneindig blijft stijgen weten we ook al 300 jaar. Al die pogingen om het economische perpetuum mobile uit te vinden zijn bij voorbaat tot mislukking gedoemd. De probleemstelling is vrij simpel: hoe verdeel je de productie (van goederen en diensten, door mensen, machines en/of robots) op een enigszins evenredige manier onder de burgers/consumenten. Dat doe je niet door het verschil in bestedingsruimte steeds groter te maken. Henry Ford wees er 100 jaar geleden al op dat de werknemers wel in staat moeten zijn om de auto's te kopen die ze zelf produceren, omdat het systeem anders onherroepelijk vastloopt. De economie wordt niet gestuurd door het aanbod, maar door de vraag. Het zijn niet de producenten die voor arbeidsplaatsen zorgen, maar de consumenten.
15 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus15 okt. 2017 - 23:09
"De probleemstelling is vrij simpel: hoe verdeel je de productie (van goederen en diensten, door mensen, machines en/of robots) op een enigszins evenredige manier onder de burgers/consumenten." Door te investeren in onderwijs, opdat zoveel mogelijk van die burgers/consumenten ook in staat zijn om hun deel van de productie te leveren. Dus door ze een aandeel in het aanbod te laten leveren. Niet door ze een zak geld te geven om te consumeren, want dan kun je net zo goed een boterberg en een melkplas subsidiëren: producten waar geen koopkrachtige vraag naar is. "Henry Ford wees er 100 jaar geleden al op dat de werknemers wel in staat moeten zijn om de auto’s te kopen die ze zelf produceren, omdat het systeem anders onherroepelijk vastloopt." Henry Ford was er een kei in om zichzelf te verkopen met groteske flauwekul waar alleen de grootste gekkies in trappen. Zo verkocht hij zijn auto ook in iedere kleur die de consument wenste, zolang het maar zwart was. Natuurlijk wist Ford best dat hij zijn auto's ook prima kon verkopen als anderen dan zijn eigen werknemers zich er eentje konden permitteren. Net zoals Nederland zijn productie altijd prima kwijt kon als de vraag in Duitsland toenam. Dat Ford zijn werknemers steeds meer betaalde had een heel andere reden en was bepaald niet op vrijwillige basis. De auto-industrie in Detroit had zoveel behoefte aan lopendebandmedewerkers dat ze deze van over steeds grotere afstanden moesten zien te ronselen: hele volksstammen kwamen uit het door de dust bowl getroffen zuiden van de VS. En reken maar niet dat deze zich een Fordje konden permitteren, zo hoog waren de salarissen ook weer niet: ze waren net hoog genoeg om hen ertoe te bewegen de boerderijen met hun laagbetaalde seizoensarbeid achter zich te laten en de industrie in te gaan. De massa kon zich pas een auto veroorloven toen diezelfde massa door de verdergaande automatisering helemaal niet meer nodig was om die auto te produceren.
Pater
Pater16 okt. 2017 - 4:53
De scherpzinnige kritiek van De Been, heerlijk. En dan de botte bijl van Vaak ...
Pater
Pater16 okt. 2017 - 8:05
En ik wens vurig, dat Piet alleen nog schrijft over zaken waar hij verstand van heeft, en de economie hoort daar niet bij. Zal wel een ijdele wees blijven. En nee Piet, ik ga je niet uitleggen dat de Effectieve Vraag inderdaad bepalend is voor de groei van de economie. De massaproductie maakte luxe goederen toegankelijk voor de massa, mits die ook koopkracht had. Heertje, De kern van de economie. Niet gehad op school ?
Pater
Pater16 okt. 2017 - 8:06
Wees moet zijn wens.
Zephyr3
Zephyr316 okt. 2017 - 8:52
@Piet de Geus: Zo verkocht hij zijn auto ook in iedere kleur die de consument wenste, zolang het maar zwart was. Niet correct. Zwart was de snelst drogende verf en daarmee kon de productie opgevoerd worden. Ik zou Ford geen sociale motieven toedichten. Hij schroomde niet om van 1 dag op de ander vrijwel alle medewerkers te ontslaan omdat de T ford niet meer verkocht en er nog geen nieuw model beschikbaar was.
Bert Vlierman
Bert Vlierman16 okt. 2017 - 10:04
Piet, je geeft, waarschijnlijk ongewild, een aardig voorbeeld van het onvermogen van deskundigen, zogenaamd en nietgennaamd. Klaas Vaak wijst op de invloed van verdeling van middelen over een groep. De essentie is, dat Ford meende dat meer bestedingsmogelijkheden leiden tot meer consumptie. En jij komt met de kritische noot dat Ford's arbeiders niet Ford's auto's konden betalen. M'n neus: Boeing's werknemers kunnen ook niet Boeing's vliegtuigen kopen. En toch profiteert de productiesector en alles wat er mee samenhangt van hogere lonen bij Boeing. Een terechte vraag is, of dat voordeel voor de gewone man relevant is.
Piet de Geus
Piet de Geus16 okt. 2017 - 11:57
"En ik wens vurig, dat Piet alleen nog schrijft over zaken waar hij verstand van heeft" We hebben al eerder geconstateerd dat 'verstand van zaken' in jouw kinderbreintje hetzelfde is als de vraag of je het ergens mee eens bent.
Piet de Geus
Piet de Geus16 okt. 2017 - 11:59
"En jij komt met de kritische noot dat Ford’s arbeiders niet Ford’s auto’s konden betalen." Dat is nu eenmaal de populistische prietpraat waarmee Ford zich populair maakte bij de domkoppen: iedere werknemer verdiende een salaris waarmee ze zich een Ford konden permitteren.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 okt. 2017 - 14:35
Nee Piet, dat was populistische prietpraat om te betogen dat dat de stijging van de lonen gelijke tred moet houden met de stijging van de productie. Op het voorbeeld valt een hoop af te dingen, maar op het argument niet.
Piet de Geus
Piet de Geus16 okt. 2017 - 17:39
"dat was populistische prietpraat om te betogen dat dat de stijging van de lonen gelijke tred moet houden met de stijging van de productie" Je vergeet dat we nog veel meer dan in de tijd van Ford in een geglobaliseerde samenleving leven. Het dondert niet waar er vraag naar de producten is, laat staan dat die van de eigen werknemers van een bedrijf moet komen. De Chinese economie is niet gaan draaien door het toenemen van de binnenlandse vraag maar door te produceren voor landen waar die vraag wel bestond, net zoals Nederland het altijd goed doet als er maar vraag is vanuit onze oosterburen. Er zijn uiteraard wel andere redenen om de verschillen niet teveel op te laten lopen maar dat de economie is gebaseerd op binnenlandse vraag (of zelfs de vraag van het eigen personeel) is onzin. Als je die twee al met elkaar wilt verbinden, dan kun je wel stellen dat de gezondste economie er een is die is gebaseerd op koopkrachtige vraag die een gevolg is van deelname aan de productie. Dus niet op het verstrekken van uitkeringen omdat een deel daarvan weer terug komt in de vorm van bestedingen (die je uiteindelijk zelf betaald hebt, dus vanwaar al die moeite?) maar op het zoeken en vinden van een nuttige rol als producent voor alle deelnemers aan die samenleving.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 okt. 2017 - 23:54
Ik ben het volledig me je eens dat de beste oplossing is, dat zoveel mogelijk mensen deelnemen aan het productieproces, alleen wil jij dat laten afhangen van "de markt" Ik ben zelfs voorstander van "het recht op werk" -volledige werkgelegenheid- als onderdeel van de mensenrechten. Blijkbaar vind ik dat dus nog belangrijker dan jij.
Piet de Geus
Piet de Geus17 okt. 2017 - 17:50
'alleen wil jij dat laten afhangen van “de markt”' De markt, dat zijn jij en ik. Als jij (ik noem maar wat geks) er lol aan beleeft om een lapje grond in te zaaien met wilde bloemen en ik en nog wat anderen willen best betalen om daar in het seizoen een bosje uit te plukken, dan heb je voor jezelf al emplooi gevonden waar een markt voor is. Om het nog gekker te maken: als jij helemaal gaga bent en tarotkaarten gaat leggen, dan hoef je maar wat andere gekkies te vinden die daar waarde aan hechten en je hebt een markt gevonden. "Ik ben zelfs voorstander van “het recht op werk” -volledige werkgelegenheid- als onderdeel van de mensenrechten. Blijkbaar vind ik dat dus nog belangrijker dan jij." Dan moet je toch wat beter opletten. Onophoudelijk pleit ik ervoor om mensen niet alleen van een inkomen te voorzien maar ook van een nuttige dagbesteding, ook als dat laatste alleen maar geld kost en in feite een vorm van bezigheidstherapie is. Omdat het een illusie is om te menen dat iedereen het op de markt wel zal redden: daarvoor hebben sommige mensen teveel beperkingen. Een van de weinige lichtpunten van het regeerakkoord is in mijn ogen dan ook dat de sociale werkvoorziening niet verder wordt afgebroken maar weer wordt uitgebreid. Al zou ik nog wel even willen soebatten over de inhoud van het werk dat daar wordt aangeboden.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak217 okt. 2017 - 18:47
Mag ik daaruit concluderen dat jij er ook voorstander van bent om het recht op werk uit te roepen tot een van de fundamentele mensenrechten?
Klaas Vaak2
Klaas Vaak217 okt. 2017 - 18:54
In werkelijkheid denkt Piet weer eens een sluipweggetje te hebben gevonden om alle activiteiten die niet voldoen aan de voorwaarde van het winstoogmerk, onder te brengen bij de overheid, zolang die maar niet te groot wordt.
Piet de Geus
Piet de Geus18 okt. 2017 - 1:02
"In werkelijkheid denkt Piet weer eens een sluipweggetje te hebben gevonden om alle activiteiten die niet voldoen aan de voorwaarde van het winstoogmerk, onder te brengen bij de overheid" Hoe wilde je anders betaald worden als je je uitgaven niet bij elkaar kunt verdienen? Als je het buiten de overheid om wilt doen kan ik je crowdfunding aanbevelen. Maak je maar vast klaar voor een elevator pitch.
MarjoleinS2
MarjoleinS2
15 okt. 2017 - 17:34
Het dogma van het Neo Liberalisme heeft zichzelf ingehaald. Maar dat schijnt bij beleidsmakers, en bv economen als Vermeend en vd Ploeg, nog niet te zijn ingedaald. Theorie wordt vaker ingehaald door de praktijk. Dat zien we ook nu weer gebeuren. Alleen hebben we niet uitsluitend met strong believers te maken, maar ook met machtsfactoren waar beleidsmakers hun hoofd naar laten hangen. Je kan dan nog zulke sterke argumenten hebben om het tegendeel aan te tonen, er spelen helaas belangen mee die zich weinig gelegen laten liggen aan argumentatie die is onderbouwd met de realiteit van de dag.
2 Reacties
LaBou
LaBou 15 okt. 2017 - 21:08
Als de theorie door de praktijk wordt ingehaald, dan klopt de praktijk niet. En dan moet die praktijk zodanig worden veranderd dat hij wél aan de theorie voldoet. Onder een bubbel is dat niet zo moeilijk te realiseren. Helaas wil het populistische janhagel daar niet zo aan meewerken.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak215 okt. 2017 - 22:43
Het is dan ook geen economische theorie, maar een strategie om de macht over te nemen.
MarjoleinS2
MarjoleinS2
15 okt. 2017 - 17:24
". De schoenmaker is de expert die de schoen kan verstellen, maar alleen de klant weet waar die wringt " Mijn versie van de WMO; gemeenten die als bestuurder ineens de Zorg moeten reguleren: " Schoenmaker blijf bij uw leest".
1 Reactie
Pater
Pater16 okt. 2017 - 4:54
Yes!! En dat zit met geringe kennis over er mensen te beslissen. Vreselijk.
bv-user-84072
bv-user-84072
15 okt. 2017 - 15:13
--- Dit bericht is verwijderd —
4 Reacties
LaBou
LaBou 15 okt. 2017 - 21:13
Brussel is nog nooit een democratie geweest en als dat al ontwikkeld wordt dan de verkeerde kant uit. Er is ooit aan die "domme kiezertjes" (je eigen woorden meneer Lamme) een vraag voorgelegd met als uitleg: "als je dit niet aanneemt gaat in Europa het licht uit" en toen die kiezer daar niet intrapte hebben ze het gewoon zónder vragen alsnog ingevoerd. Daarna hebben het gewoon nooit meer gevraagd. Wat zei Juncker ook al weer: we voeren het stukje bij beetje in en tegen de tijd dat de mensen door hebben wat we aan het doen zijn is het te laat.
Pater
Pater16 okt. 2017 - 5:13
Knap werk Lamme. De federalisering van de EU overal bij slepen, met een enorme hardnekkigheid, alleen al die ijver verdient respect. Maar eerlijk gezegd, Lamme, ik ken je mening nu wel.
Zephyr3
Zephyr316 okt. 2017 - 8:57
Erwin: ik ben blij met jouw reactie. Iemand met een uitkering die beseft dat daar solidariteit voor nodig is. Ik betaal graag een paar Euro meer belasting om jouw koopkracht te handhaven. Heel wat beter dan de solidariteits afdwingers die mensen zoals mij (veelverdiener in het bedrijfslevens) voortdurend als profiteurs afschilderen.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak216 okt. 2017 - 15:26
Erwin zal wel blij zijn met deze complimenten van een veelverdiener in het bedrijfsleven.
stokkickhuysen
stokkickhuysen
15 okt. 2017 - 14:57
Op de huidige crisis van de deskundigheid is een begindatum te plakken en dat is de economische crisis van 2007-2008 Wat een vreemd statement, een prachtig voorbeeld van de oversimplificatie waar wetenschap zich tot nu toe aan heeft schuldig gemaakt.
4 Reacties
Pater
Pater16 okt. 2017 - 5:17
Wat is er precies fout aan stok? Vertel, ik leer graag.
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 okt. 2017 - 13:13
de financiele crisis van 2008 is het gevolg van een heel aantal factoren, ik heb er een paar benoemd in een andere post (verplichte fondsenwerving, druk op resultaten (negatief resultaat wordt niet gepubliceerd), het feit dat wetenschappers mensen zijn (echt, lees 'a short history, en eventueel wat biografieen vn mensen wetenschappers, dan zie je de kleinmenselijke kant van grote jongens), Allemaal factoren die de kwaliteit van de wetenschap aantasten. In de Lancet schrijft de redactie een jaar of wat geleden dat de methode echt moet veranderen, omdat van gepublceerd onderzoek een groot deel niet correct blijkt bij nadere bschouwing. En nog eentje dan: een vriend van me is professor in een zeer gespecialiseerd vakgebied in de biologie. Als zijn artikelen ge-peer-reviewed worden dan weet hij na drie commentaren wie heeft gereviewed (en omgekeerd ook: als de ander schrijft en mijn vriend reviewt zal hetzelfde gebeuren. Dit komt ook de kwaliteit van wetenschapelkijk onderzoek niet ten goede. De wetenschap is niet in de beste vorm op dit moment, maar om de financiele crisis daarmee te verbinden is voor mij een beetje hetzelfde als dat je aggressief wordt van rood vlees eten. Tenslotte: De Been is jurist, hij schrijft over economie, noemt dat vervolgens 'de wetenschap' en gaat op daarop zijn kasteel bouwen. Ik ga er niet in wonen.
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 okt. 2017 - 17:23
Sorry, mijn vorige post is heel onduidelijk. Wat ik wilde zeggen is het volgende: de financiele crisis van 2008 is het resultaat geweest van veel factoren. Die financiele crisis heeft vervolgens veel gevolgen gehad, maar verslechtering van het wetenschappelijke klimaat (of wetenschappelijke resultaten) hoort daar niet bij volgens mij. 'Voor een periode van 30 jaar was er een breed gedragen beleidsconsensus onder westerse politici, beleidsmakers, en academici dat vrije markten, een kleine overheid, minimale regulering, en onbelemmerde handel de sleutel waren voor economische groei en welvaart voor iedereen' Hier wordt opeens het algemene 'wetenschap' vervangen door economische wetenschap (lijkt het?) En veralgemeniseert Been al eerder de term 'expert' ? Waarom is een jurist expert (Amerikanistiek, Politieke Theorie) expert op economisch gebied? Economie is geen wetenschap, de ene expert is de andere niet. pure data-analyse zorggt ervoor dat de menselijke kant van wetenschap (rood vlees maakt agressief) minder invloed heeft. Het wensdenken wordt nog verder teruggedrongen.
Pater
Pater18 okt. 2017 - 4:32
ik dacht al. de voornaamste reden van de financiële crisis was de financiële deregulering. Wetten die de les uit de jaren '30 vastlegden werden op hrote schaal ingetrokken. Grootschalige verkoop van hypotheken in anonieme pakketjes waren eerder helemaal niet toegestaan. Daarom vind ik de grens die been ligt wel goed.
stokkickhuysen
stokkickhuysen
15 okt. 2017 - 14:55
Is de eerste misser niet om economie als wetenschap te zien? Ik geloof meer in Naseem Taleb's claim dat als je een nobelprijs voor economie wil uitreiken, er eigenlijk ook eentje voor dobbelen zou moeten bestaan. Volgens hem is het een gevolg van gebrekkige rekenmodellen. Gebruik van fractals zou een en nader kunnen verbeteren. Tja en als iemand 1 voorbeeld van succesvolle implementatie van 'trickle down economics' zou kunnen geven zou dat ook helpen. En verder beschrijft Bill Bryson de menselijke kant van wetenschappers, en dan bijkt dat ook daar een behoorlijk vertragende werking vanuit gaat. Nog los van de invloed van fondsenwerfverplichting op wetenschappelijk onderzoek, ik denk dat daar het meeste mis gaat.
Kruimeltjes2
Kruimeltjes2
15 okt. 2017 - 12:47
Economie is de wetenschap, die achteraf precies weet te vertellen, wat er gebeurd is. Al 30 jaar zijn er niet-economen, die aantonen dat het (neo)-liberalisme een doodlopende weg is, die de ongelijkheid in de maatschappij vergroot. De cijfers hebben dat ook aangetoond. Rijken worden rijker en armen worden armer. Bovendien leidt de ongebreidelde hang naar groei tot de volledige uitputting van de aarde. Ecomomie is geen wetenschap, het zijn stokpaardjes, vaak verkondigt door zelfbenoemde experts met oogkleppen voor.
1 Reactie
Pater
Pater16 okt. 2017 - 4:58
Yes ! Denk ook aan die economen die denken dat BTW-verhoging niet denivellerend is. Wat zou ik ze graag een maandje het inkomen vaneen bijstandstrekkers geven.
rbakels
rbakels
15 okt. 2017 - 12:01
Niet iedere "deskundige" uit de kaartenbak van de actualiteitenrubrieken is werkelijk een deskundige. Bovendien is er een "perverse prikkel" voor échte deskundigen om te gaan orakelen, of hoe dan ook buiten hun eigenlijke vak te treden. Het publiek is medeplichtig want smult van sensatie en vraagt niet door naar argumenten. Economie is een nuttig vak als je reële verwachtingen hebt.
1 Reactie
LaBou
LaBou 15 okt. 2017 - 21:18
"Economie is een nuttig vak als je reële verwachtingen hebt" Economie is hooguit nuttig om achteraf te vertellen wat we fout deden. En reële verwachtingen? Ja, dat het morgen weer licht wordt, dat is een reële verwachting. Niet wat de stand van zaken is over 40 jaar m.b.t. de economie.
bv-user-84072
bv-user-84072
15 okt. 2017 - 11:49
--- Dit bericht is verwijderd —
7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens15 okt. 2017 - 12:49
@ E.S. Op zich aardig verhaal maar dit is zulk slap gelul: Oplossing: praktisch geschoolden evenzeer diep respecteren om hun intelligentie als theoretici en niet te veel aandacht voor Greet (of Thierry. Volgens mij zijn er weinig academici die tegen de onderhoudsmonteur van hun leaseauto doen alsof zijn exact weten hoe de auto in elkaar zit. Er zijn ook weinig academici die de vaklui die hun nieuwe keuken in elkaar komen zetten vertellen hoe dat moet. Als er al sprake is van neerbuigend gedrag is dat wanneer iemand met 3 jaar VMBO en werkervaring als vorkheftrukchauffeur gaat vertellen dat de Nederlandse economie erop vooruit gaat als Nederland de EU verlaat en de gulden invoert. Want die situatie of vergelijkbaar doet zich veel vaker voor dat de academicus die doet alsof hij een echt beroep heeft geleerd. Het kwalijke achter jouw verhaal is volgens mij dat er een hele ideologie achter hangt. Althans ik lees die manier van denken vaak hier, vooral van mensen die je kan omschrijven als zeer rechts of extreem recht. Dat is namelijk mensen die doorgeleerd hebben zijn graaiers en schuldig aan de economische crisis en het gewone boerenverstand van Jan met de Pet had het allang aan zien komen. En soort Lof op Domheid. Ik zeg; heb respect voor mensen die respect verdienen door wat ze presteren. Een auto herstellen, goed stucwerk afleveren, goede ouderenzorg leveren, een degelijke economische analyse maken of een bedrijf goed leiden. Maar dom gelul blijft dom gelul zeker als mensen uitspraken doen over zaken waar ze niets van af weten. Volgens mij heb je dus een onjuist verhaal dat ook nog schadelijk kan zijn.
rbakels
rbakels15 okt. 2017 - 19:32
@E.S.: Re klimaatverandering: 1) dat het klimaat verandert is wel bewezen 2) dat menselijk handelen daarbij een rol speelt staat ook wel vast. 3) Welk menselijk handelen van belang is weten we NIET 4) Boze tongen beweren dat bijv. de CO2 uitstoot door het platbranden vsn oerwouden om daar gewassen te verbouwen voor "milieuvriendelijke" biodiesel groter is dan dat van alle auto's bij elkaar. Of alle vliegtuigen. Maar ja, er wordt dik verdiend aan milieutechnologie, van spaarlampen tot zonnecellen.
Piet de Geus
Piet de Geus15 okt. 2017 - 23:20
"Onderschat ook niet dat het kwetsend is voor mensen die uitblinken in hun vak als ze door sommigen uit de elite zeer onderschat worden. Onterecht." Het probleem is dat die mensen niet genoeg hebben aan waardering voor hun vak maar tevens waardering eisen als ze zich uitspreken over zaken waar ze de ballen verstand van hebben. "chronisch lekkende daken repareren is moeilijker dan iets uit een boek leren" Het is deze vorm van zelfoverschatting waar het allemaal mee begint: niet het geringste benul van wat je allemaal uit een boek kunt leren maar er toch even een sweeping statement ingooien. En daar dan nog voor gewaardeerd willen worden ook, als het een beetje tegenzit. Uit een boek kun je leren hoe je een dak ontwerpt en aanlegt, hoe sterk de materialen daarvoor moeten zijn, hoe de krachten worden verdeeld enzovoorts. Allemaal zaken waar die reparateur zich gelukkig niet druk om hoeft te maken. De heeft alleen materiaalkennis op uitvoerend niveau nodig en moet door ervaring leren dat een dak op een heel andere plek kan lekken dan waar de oorzaak zit. Met wat geluk weet hij daarbij wel iets van capillaire werking.
JanB2
JanB216 okt. 2017 - 4:18
Volgens mij zijn er weinig academici die tegen de onderhoudsmonteur van hun leaseauto doen alsof zijn exact weten hoe de auto in elkaar zit. Natuurlijk niet. Ze zouden keihard op hun bek gaan. En dat weten ze. Als ik echter in een vreemde garage kom (gebeurd heel zelden, ik doe veel onderhoud en reparatie's zelf en ga voor klussen waar ik het gereedschap niet voor heb naar een vertrouwd adres) dan laat ik echter meteen duidelijk doorschemeren dat men mij geen onzin hoeft te verkopen omdat ik er snoeihard doorheen prik. Ik weet namelijk wel degelijk hoe mijn wagenpark (2 voertuigen) ongeveer in elkaar zit. En dat als academicus. De oldtimer ken ik zelfs door en door (mag ook wel als je zelf de restauratie hebt gedaan). Levert dat wrijving op in het contact met monteurs? Nee, helemaal niet. Wel eventueel in het contact met verkopers in jasjes met stropdassen, managers, showroompersoneel en andere lieden die ik bij voorkeur meteen voorbij loop, naarstig op zoek als ik ben naar iemand in een overall met olievlekken omdat ik op niveau wil kunnen converseren over mijn auto. De verkoper mag zich dan gepasseerd voelen, de monteur is daarentegen altijd één en al medewerking.
Pater
Pater16 okt. 2017 - 5:08
@Daan ES zegt niet dat we beter naar de automonteur moeten luisteren als die zijn mening over de EU geeft, maar dat de andersoortige intelligentie van de monteur hoger gewaardeerd moet worden. Graag goed lezen. Onze maatschappij is ver doorgeschoten in de waardering, en beloning, van theoretisch intellect boven maar praktische gerichtheid. De verzorgende beroepen bijv. worden zwaar onderbetaald. Het hele westerse loongebouw moet m.i. diepgaand veranderen in genoemde richting.
DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2017 - 8:12
@ E.S. Jij schrijft: Ik bedoel vooral dat we van het etiket ‘laagopgeleid’ af moeten, van tweedeling en ook van lager loon voor mensen die een vak hebben geleerd. We moeten af van de mening van sommige mensen uit de elite dat hoe ‘hoger’ opgeleid mensen zijn, hoe intelligenter. Ik blijf het "gelul" vinden. Mensen die een academische opleiding afronden zijn ook intelligenter. het is zelfs een idioot idee dat te willen ontkennen en vinden dat we ervan af moeten. @ Pater Al vaker heb ik een soort vingerwijzend tekstje van jou gezien waarin je mensen maant tot beter lezen. Doe dat zelf maar eens want veel zie niet of zie je niet goed. Wat ik beschrijf is namelijk exact wat E.S. stelt. Hij wil letterlijk af van de term intelligent. En vraagt ook om gelijke beloning zoals je in zijn laatste tekst kan zien. Kortom ga jij eens beter lezen. Ik heb er geen enkele moeite mee als mensen het niet met mij eens zijn, maar dat quasi verstandige toontje van jou doet de discussie geen goed. Vooral niet als je de plank helemaal mis slaat. Als je kritiek hebt op mijn tekst neem dan zelf een standpunt in, je hebt hier geen taak als moderator.
Pater
Pater16 okt. 2017 - 13:05
@Daan Ja, lullig hé, als iemand je vertelt dat je het mis hebt. ES toont in zijn vervolg aan dat ik hem goed begrepen heb. Hij erkent volgaarne de inzichten van de klimaatwetenschappers, maar hij vraagt om meer respect voor de andersoortige kennis van de praktische vakman. En meer loon. In beide opzichten ben ik het volledig met hem eens. Duidelijk standpunt, van ES, en van mij. @frits Ik meen dat we verdomd goed weten welk menselijk handelen zo slecht is voor het klimaat: handelen dat leidt tot uitstoot van broeikasgassen. Daar valt zeker ook het in brand steken van de tropische wouden onder. Maar ook de intensieve veeteelt, het opstoken van kolen en gas, enz. De milieuvriendelijke biodiesel klopt inderdaad geen donder van, dat was vooral een zakelijke reden om meer bossen te kappen. Hier houdt de nieuwe regering op termijn op met de subsidie van biobrandstof. Voor 1 x eens met het regeerakk., althans, voorzover het niet gaat om bioafval.
Factum
Factum
15 okt. 2017 - 11:43
"De deconfiture van de neo-liberale beleidsconsensus en de experts die hem verdedigden" Lost me.
5 Reacties
Reza2
Reza215 okt. 2017 - 14:23
Me too. Ik wilde eenzelfde reactie plaatsen maar was een beetje bang dom over te komen. Google translate na een aantal keer vertalen: "De vervreemding van de neoliberale politieke consensus en de deskundigen die het verdedigen" Dat klinkt al beter. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Paddy3
Paddy315 okt. 2017 - 15:22
"Deconfiture" is "ontjamming" letterlijk vertaald, maar daar wordt de zin niet logischer van.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2017 - 22:19
Maak er van: "de ontmaskering van de neo-liberale beleidsconsensus en de experts die hem verdedigden", als herformulering wel zo helder. Ik sta niet in voor het waarheidsgehalte.
Albert Bakker
Albert Bakker16 okt. 2017 - 4:21
Mislukking betekent het. De mislukking van het vrije markt denken en de deskundigen die het daar mee eens waren. Dat gaat over het heen en weer gaan van tijden waarin privatiseren in de mode is en dan weer het nationaliseren. En dat zijn weer twee verschillende woorden waardoor dingen duurder worden en minder goed.
Pater
Pater16 okt. 2017 - 5:16
Maak er maar van: De vreselijke afgang van de neoliberale enz. enz.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor