Joop

‘Dodenherdenking gekaapt door nazihaters’

  •    •  
04-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2754 keer bekeken
  •  
vlaggendenhaag

De politiek correcte elite grijpt de dodenherdenking consequent aan om extreem-rechts gedachtengoed in een kwaad daglicht te stellen. Dat wekt wrevel bij politici in die hoek van het parlement. Zij herdenken voortaan met een omgekeerde vlag.

De dodenherdenking zorgt al langer voor onrust in extreem-rechtse gelederen. Drie jaar geleden, bijvoorbeeld, greep Arnon Grunberg zijn speech tijdens de herdenking aan om moslimhaat aan de orde te stellen. Dit jaar is het bezoek van de Oekraïense president Zelensky, nazaat van holocaustslachtoffers, aanleiding tot misbaar. Het constante drammen dat fascisten slechte dingen doen, is sommige politici een doorn in het oog. Het karakter van 4 mei zou daardoor te eenzijdig worden.

“De dodenherdenking moet iets van het verleden zijn dat niet relevant is voor het heden”, zegt PVV-leider Geert Wilders. “We hebben allemaal keurige Arische doden om te herdenken. Daar moet je niet van alles en nog wat bij slepen. Schandalig dat zo’n Zelensky met zijn smerige praatjes over Poetin überhaupt in de buurt van onze dodenherdenking mag komen. Je kunt wel zeggen dat dingen die toen gebeurd zijn nu herhaald worden, maar ik vind van niet. Dus is het controversieel en voor controverse hoort geen plek te zijn bij een plechtigheid. Het is schunnig dat links onze nationalistische gedenkdag aangrijpt om te polariseren.”

Omgekeerde vlag
Uit protest willen politici van BBB, FvD, PVV, JA21 en BvNL in samenwerking met de troepen van Farmers Defence Force hun eigen dodenherdenking organiseren, met een omgekeerde vlag. Daarbij zullen ook de boeren herdacht worden die misschien worden uitgekocht om de stikstofemissies in hun regio te verminderen. Naar eigen zeggen hopen de partijen zo de polarisering rondom de dodenherdenking te doorbreken.

“Links heeft wel de mond vol over een inclusieve samenleving, maar als je een oprechte racist of neonazi bent, hoor je er ineens niet bij”, aldus een anonieme gebruiker op een FvD-telegramkanaal. “Dit geeft maar weer eens aan hoe hypocriet de elitereptielen zijn. Voor onze helden van het Oostfront is ook geen aandacht bij de ontzettend eenzijdige dodenherdenking. Fascisten zijn de nieuwe Joden. Wij mogen niet bestaan in deze maatschappij.”

Om de klagers tegemoet te komen heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een veldje onder een viaduct in Duivendrecht aangewezen als locatie voor de alternatieve herdenking met de slogan “Nooit meer oorlog, Zelfbestuur en Godsvrede”. De gemeentelijke plantsoenendienst zou al opdracht hebben gekregen om er glyfosaat te spuiten. “Heel fijn dat ze wegblijven van de Dam”, aldus Halsema’s woordvoerder. “Dat zouden ze vaker moeten doen.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

PamVlam
PamVlam5 mei 2023 - 7:52

Ultrarechts is ontevreden over extreemrechts. Dat is aan de hand in Nederland. Onderling mopperen om aandacht te trekken. Krachten die elkaar ondersteunen. Links is helemaal verdwenen. Dat bestaat niet meer. Al willen sommige zich als zodanig presenteren. Links ben je tegenwoordig alleen nog als je zegt niet rechts te zijn. Maar laten zich wel verleiden om in te haken op het extreemrechtse gekibbel. Over de dodenherdenking. Denk daarbij maar het is de nazis niet gelukt de joodse cultuur te vernietigen en het zal ze ook niet lukken de Russische cultuur te vernietigen. Overdenking bij 5 mei. Een presentatie van alle culturen in de wereld. Zonder uitsluitingen en sancties. Dat onze kinderen kennis mogen nemen van alle culturele uitingen. Boeken, geloof, muziek, kunst. Als daaraan voldaan zou worden mag iemand zich pas links noemen en uitgenodigd mogen worden voor een nationale herdenking op 4 mei die de slachtoffers van het nationaalsocialisme nu en in het verleden hebben veroorzaakt.

Mathijsco
Mathijsco4 mei 2023 - 17:14

Hop, nog een tandje erbovenop! Maar het kan uiteraard nog veel grover, veel generaliserender en veel respectlozer op drze 4e mei. (Echt? Ja echt!) Wie overschreeuwt deze man?!

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier4 mei 2023 - 18:17

Hij heeft gewoon gelijk.

gravin2
gravin25 mei 2023 - 10:11

Wie bedoelt u met "deze man"?

PVDB2
PVDB25 mei 2023 - 19:56

@ Math ijsco: Sommige mensen hebben geen idee wanneer iets satire is. Ook staat het er gewoon bij. Nu vinden onze (extreem) rechtse verwende vrienden nogal snel dat ze achtergesteld worden. Meestal is satire een uitvergroting van de actuele gebeurtenissen. Nu wordt het omgedraaid, wat rechts graag doet, alleen tegen hun helden. Dan is het hek van de dam. Want wij mogen wel onder de gordel uitdelen maar men is vaak geen man genoeg om het ook te accepteren antwoord te krijgen. Zo jammer weer.

oproerkraaier
oproerkraaier4 mei 2023 - 14:48

“Links heeft wel de mond vol over een inclusieve samenleving, maar als je een oprechte racist of neonazi bent, hoor je er ineens niet bij” Zeer treffend verwoord. Hier een mooie columns van Hassnae Bouazza. https://archive.ph/leIbn Origineel: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/03/wie-polarisatie-roept-moet-een-rode-kaart-krijgen-a4158626

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas4 mei 2023 - 17:12

Links? We hebben geen links in het kabinet. De neoliberale rechtse partijen links noemen zegt wel in welk kamp u zich graag bevindt.

oproerkraaier
oproerkraaier4 mei 2023 - 18:18

pindakaas, waar beweer ik dat?

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mei 2023 - 8:03

Je schrijft z'n naam verkeer Oproerkraaier. Dat is nogal een dingetje bij Pindaklaas.

oproerkraaier
oproerkraaier5 mei 2023 - 16:59

Thanks Bert, sorry klaas

Proletarier
Proletarier4 mei 2023 - 12:12

Gezien de huidige idioterie van guur rechts zou je bijna over het hoofd zien dat dit satire is.

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde4 mei 2023 - 11:57

Wat ben ik blij dat ik niet rechts ben! Want dan zou ik ontvankelijk zijn voor angst en boosaardigheid zodat ik een naargeestig leven zou hebben waarin me dagelijks werd gedicteerd bevelen op te volgen.