Joop

Dit vertel je een 15-jarige om te doen tegen klimaatverandering

  •  
18-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3279 keer bekeken
  •  
li-an-lim-ycW4YxhrWHM-unsplash

© Cc-foto: Li-An Lim

Ik las vandaag een bericht op twitter van iemand wiens 15-jarige dochter zei: “Klimaatverandering kan niet teruggedraaid worden mama.” Veel mensen reageerden, waaronder ouders wiens kinderen dingen zeiden als “we zijn de laatste generatie op een leefbare planeet.”

Dit was twitter, dus een groot aantal reacties was van wetenschapsontkenners. Maar laten we die even negeren (zij komen aan bod in andere stukken).

Maar wat vertel je een 15-jarige met zulke vragen?

Ik zou beginnen te zeggen dat ze gelijk heeft. Klimaatverandering kan niet teruggedraaid worden. Helaas zijn er al serieuze consequenties. Maar er is gelukkig wel heel veel dat we nu nog kunnen doen om te zorgen dat het niet nog erger wordt. En dan hebben de mensen die nu 15 zijn meer tijd om uit te vogelen hoe ze het kunnen oplossen (sorry).

Ja, dus we kunnen heel veel doen om te zorgen dat de aarde niet meer dan 1,5 graden opwarmt. Wetenschappers weten al lang wat we daarvoor moeten doen. Daar hebben we ook alle technologie voor. En wereldleiders hebben ook al afgesproken wat landen moeten doen om het te bereiken. Dus eigenlijk is er geen probleem, we moeten het gewoon doen.

Nou ja, het probleem is dat volwassenen het niet doen: politici houden zich niet aan hun beloftes. Bedrijven als Shell blijven naar olie en gas boren terwijl we zeker weten dat we daardoor 1,5 graden niet gaan halen. Banken zoals ING maar ook pensioenfondsen zoals dat van de huisartsen blijven investeren in bedrijven zoals Shell. Mensen blijven veel vliegen en vlees eten. En ze blijven ook stemmen op partijen die niet beloven om te doen wat al die wereldleiders hebben afgesproken. Zelfs ziekenhuizen bijvoorbeeld doen niet wat ze zouden moeten doen.

Ik zou haar vooral willen zeggen: laat van je horen. Maak aan alle volwassenen duidelijk dat ze in actie moeten komen. Doe mee aan protesten. Organiseer creatieve acties om aandacht te vragen. Schrijf brieven. Kijk wat jij goed kunt en hoe je dat kan gebruiken om volwassenen te overtuigen. Want ze luisteren niet naar mij. En ze luisteren ook niet naar wetenschappers. Misschien als jij ze direct vraagt waarom ze niet doen wat nodig is voor jouw toekomst geven ze wel een eerlijk antwoord. Vertel ze dan ook wat ze moeten doen: 10% uitstoot verminderen elk jaar, totdat de uitstoot 0% is.

Dus dat is één ding dat je al kunt doen. Het tweede is dat je uit kunt zoeken hoe jij zo groen mogelijk kunt leven: stop met vlees eten, stem tegen vliegvakanties als je ouders dat voorstellen. Maar dat is nu. Je kunt ook alvast beginnen met tekeningen te maken of verhalen te schrijven over hoe jij in de toekomst zou willen leven. Want zoals we nu nog leven dat kan dan niet meer. Niet zo heel lang geleden rookten mensen nog in treinen en restaurants, dat kan nu ook niet meer. Maar je kunt gaan nadenken over hoe je dan wél zou willen leven.

En het laatste dat ik zou willen vragen is om heel goed je best te doen op school. Want iedereen gaat er nu vanuit dat jij en jouw generatie de klimaatverandering gaan oplossen. Zelfs de IPCC rekent erop dat jij en jouw generatie een uitvinding gaat doen waardoor je heel veel CO2 uit de lucht kan halen. Wetenschappers hebben nu nog geen idee hoe dat kan, maar het is wel nodig. Dus ook als de volwassenen niet naar jou luisteren, geef niet op. Want dan moet jij als je 30 bent flink aan de slag. Probeer zoveel mogelijk te leren over klimaatverandering, techniek, politiek, natuur en duurzaam leven. Want dan kan je die kennis gebruiken om het probleem op te lossen. Dus er is echt nog heel veel dat we kunnen doen en heel veel dat jij kunt doen.

Cc-foto: Li-An Lim

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

pahan
pahan19 mrt. 2023 - 6:02

'Mensen blijven veel vliegen en vlees eten.' Ik lust geen vliegen! Slap, ik weet het, maar ach. 'Niet zo heel lang geleden' Daar zit het antwoord. Raak niet in paniek en draag daar ook niet aan bij, maar kijk gewoon eens terug. Ik ben van bouwjaar '65 en werk vanaf mijn negentiende. Dan zie je veel veranderen, en absoluut veel verbeteren. Maar je ziet ook dat niet elke verandering een verbetering is geweest. Dus wat die wereldleiders roepen moet niet zonder te vragen gevolgd worden, daar mag je best vragen over stellen. Je noemt roken, en dat is eigenlijk wel een mooi voorbeeld. Als je vijftien bent heb je de tijd om te kijken hoe dat proces gelopen is, wat een weerstand er was (en is) en hoe we gekomen zijn waar we nu staan. En als je dan iets wil betekenen voor het klimaat, zie je ook wat de weg er naar toe is. Een actueel voorbeeld zijn de zonnepanelen. 'Meer dan 40 ongevallen vonden er in anderhalf jaar tijd plaats bij installatie van zonnepanelen. En de afgelopen 3 jaar waren er 4 met een dodelijke afloop. Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken.' Vraag eens aan je ouders wat ze vinden van de slachtoffers bij de bouw voor het WK in Qatar, en vraag dan eens door over deze misstand. Dan weet je ook hoe serieus je je ouders kan nemen. En ga vervolgens je eigen koers varen. Je zal zien dat er meer mensen onderweg zijn naar hetzelfde doel, iedereen op zijn eigen manier.

1 Reactie
Mario Veen
Mario Veen19 mrt. 2023 - 19:23

Mooie reactie! Vooral dat laatste.

Ewout Pool
Ewout Pool18 mrt. 2023 - 23:18

Ik werk op een middelbare school en wil de volgende observaties delen: 15-jarigen leven bij de dag. Kunnen ze niks aan doen, hun hersenen zijn nog niet volgroeid. Daarnaast zijn 15-jarigen ontzettend beïnvloedbaar. Kunnen ze ook niks aan doen, ze kunnen nog niet goed dingen afwegen. Dus als een 15-jarige hierover een openbaar bericht stuurt kun je daar vraagtekens bij zetten. Op mijn middelbare school (M/H/V) heb ik in ieder geval bij de leerlingen weinig animo voor de klimaatstrijd gezien.

1 Reactie
Mario Veen
Mario Veen19 mrt. 2023 - 13:16

Krijgen ze wel onderwijs over klimaatwetenschap?

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon18 mrt. 2023 - 21:04

Ik zou tegen mijn 15-jarige dochter zeggen: "schat, we gaan deze zomer naar Bali met je broer en moeder. Ik heb net geboekt. Supermooi land, fijne mensen. Laten we dit nog samen doen met het gezin. Volgend jaar wordt het wellicht onbetaalbaar hier in Nederland"

HaloOfFlies
HaloOfFlies18 mrt. 2023 - 20:53

Sorry, maar het is een kansloze zaak. Ook een omroep als VARA promoot verre reizen; o.a. via een zekere Floortje, die naar alle uithoeken van de wereld reist met vliegtuig, auto, en alles wat verder maar Shell-producten verbrandt. Je kan NIET tegelijkertijd een programma uitzenden dat CO2 uitstoot promoot, en tegelijkertijd via websites oproepen toch vooral geen CO2 uit te stoten. Het zullen andere mensen zijn die het uitvoeren, maar als organisatie liujkt het me dat je met 1 gezicht naar buiten treedt. Persoonlijk vind ik reisprogramma's echt niet meer kunnen - ik erger me er mateloos aan en kijk ook niet meer naar. Als zelfs een linkse omroep al vervuiling van de aarde promoot is het einde zoek.

1 Reactie
Mario Veen
Mario Veen19 mrt. 2023 - 13:17

Ik vind dat u een goed punt heeft!

Sententia
Sententia18 mrt. 2023 - 20:06

De wetenschap zegt: "Er zijn nu te veel mensen op de planeet die te veel hulpbronnen gebruiken en te veel risicovol afval produceren. De groei van de menselijke bevolking op het huidige niveau verergert alle andere bedreigingen." U kiest ervoor om selectief de focus te leggen op slechts één aspect, en dát is politiek.

1 Reactie
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 20:29

Dat is helemaal niet wat de wetenschap zegt! Welke bron citeert u daar? De aarde heeft genoeg bronnen en ruimte voor iedereen. Het probleem is dat de gemiddelde Amerikaan of Nederlander veel meer uitstoot dan de gemiddelde wereldburger, en veel meer van het beschikbare land gebruikt voor bijvoorbeeld het vee voor ons vlees, het eten voor ons vee, et cetera. Als het eerlijker verdeeld zou zijn en we binnen de grenzen van de planeet zouden leven is er meer dan genoeg voor iedereen. Waar ik het over heb in het stuk is de noodzaak van 10% minder uitstoot per jaar. Hoe dat bereikt wordt, welke keuzes daarin worden gemaakt zeg ik niets over, dat is inderdaad politiek. Maar feit is dat we nu elk jaar meer uitstoten in plaats van ook maar 1% te verminderen.

KritischKijken
KritischKijken18 mrt. 2023 - 16:50

Die iemand was Laura Bromet, heel verrassend. Met een kind dat het product is van een trieste klimaat obsessie. Sterkte voor de toekomst.

korheiden
korheiden18 mrt. 2023 - 16:40

Laura Bromet. Net als Suzanne Kröger twittert zij zich wezenloos over het klimaat. Fel tegen kernenergie. Ik heb echt medelijden met haar dochter.

FelixFlex
FelixFlex18 mrt. 2023 - 15:58

OK iedereen met een beetje Twittertijdlijn weet dat bij deze klimaat-emo-porno ging om de dochter van Bromet, GL. Zij plaatste immers zelf een tweet hierover. Aan haar dochter zou ik zeggen: vraag of je ouders de houtkachel de deur uit doen, vraag of mama geen Tweede Kamer snoepreisjes meer wil maken met het vliegtuig, en of Klaver zijn tegeltuin weer groen kan maken. Dit alles allemaal vindbaar in Tweets van betrokkenen. En vertel dat alle beetjes helpen, goed voorbeeld doet volgen - vooral als ouders dat goede voorbeeld geven.

1 Reactie
LaBou
LaBou 18 mrt. 2023 - 17:19

Misschien doet die dochter dat allang maar is ze vergeten het voor deze reaguurder op twitter te zetten.

Hann63
Hann6318 mrt. 2023 - 15:51

Is vast en zeker de tweet van de dochter van GL Laura Bromet. Die heeft de wind al van voren gekregen. Op die leeftijd was ik echt niet bezig met politiek. Maar met hobby's en andere dibngen...

3 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 17:20

Politiek? Wetenschap bedoelt u.

KritischKijken
KritischKijken19 mrt. 2023 - 6:18

@Mario Selectief bewust omgaan met angsten is politiek en triest is, dat je daar een 15jarige voor gebruikt.

Mario Veen
Mario Veen19 mrt. 2023 - 13:18

Wat zou u dan antwoorden als een 15-jarige deze vraag stelt?

BartP2
BartP218 mrt. 2023 - 14:11

Ik ga mijn 15-jarige kind niet blij maken met een dode mus. Voor tegengaan van klimaatverandering ben je van zó veel factoren afhankelijk waarop je geen invloed hebt. Alle ballen op klimaatadaptatie dus. Want dat heb je wél zelf in de hand.

4 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 17:20

Dat is wetenschappelijk onjuist

Sententia
Sententia18 mrt. 2023 - 17:37

@Mario Veen, Wat BartP2 zegt is wetenschappelijk juist, lees zijn bijdrage nog eens goed door. Het komt misschien niet overeen met het ideaalplaatje in uw hoofd, maar da's iets heel anders.

Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 20:33

@Setentia, ok wat specifieker dan: klimaatadaptatie aan een wereld van 2.5 graden of hoger kan niet, maar dat is wel waar we nu op afstevenen. Tenzij je met klimaatadaptatie bedoelt dat we ergens anders moeten gaan wonen en/of honderden miljoenen vluchtelingen uit andere delen van de wereld moeten opvangen die onbewoonbaar zijn geworden. Dat we klimaatverandering niet kunnen stoppen zeg ik ook in het stuk. Maar wat we nu doen bepaalt wel hoeveel die klimaatverandering nog verder oploopt. Letterlijk elke ton CO2 die we uitstoten maakt het erger, en elke ton die we minderen beperkt het. Tenminste, dit is wat klimaatwetenschappers mij vertellen maar blijkbaar heeft u andere bronnen?

BartP2
BartP218 mrt. 2023 - 21:17

@Mario Veen Mijn punt is: ja je kunt je kind aansporen om natuurwetenschapper te worden, maar wat gaat zijn bijdrage helpen aan het tegengaan van temperatuurstijging? Ik vind dat toch een vrij ontastbaar iets. Je bent ook afhankelijk van wat andere landen doen, er zijn zó veel machten die spelen die ik niet in de hand heb. Ik heb het met mijn kinderen liever over akties die we direkt kunnen doen, en die direkt resultaat hebben. Het verwijderen van de hoge buxushaag bijvoorbeeld. Die wordt gortdroog in de zomer, die vliegt een keer in de fik natuurlijk met zomers als in de laatste jaren. En het verwijderen van tegels in de tuin, zodat water goed kan weglopen. Die van mij worden gewoon beveiliger en game designer, die mensen hebben we ook nodig. Klimaatstress speelt hier totaal niet.

JasDon
JasDon18 mrt. 2023 - 12:58

"Mensen blijven veel vliegen en vlees eten." Voor hoogopgeleid grachtengordelvolk is dit heel belangrijk, maar ze zullen wel degenen zijn die na verhoging van belastingen/heffingen nog het meest zullen vliegen. Dus zolang er geen voorstellen zijn die de beperkingen eerlijk over de inkomstenklassen verdelen doe ik niet mee.

4 Reacties
Daslief
Daslief18 mrt. 2023 - 14:28

Wat zou je denken van een progressieve vliegtax? (veelvliegers betalen meer dan af-en-toe vliegers) https://www.nationalgeographic.co.uk/travel/2021/10/hot-topic-should-we-tax-frequent-flyers

Satya
Satya18 mrt. 2023 - 17:18

"Dus zolang er geen voorstellen zijn die de beperkingen eerlijk over de inkomstenklassen verdelen doe ik niet mee." Ik hoop dat jij beseft dat jij tot de elite behoort. Het grootste deel van de mensen vliegt nooit. Ik heb altijd het idee dat jouw reacties bij dit soort onderwerpen door jaloezie zijn ingegeven. Wedden dat jij je wel aan mij wilt spiegelen maar niet aan de werkelijk armen. Die wat betreft jouw gedrag meer recht van klagen hebben als jij over de Nederlandse 'elite'.

Satya
Satya18 mrt. 2023 - 17:22

"Wat zou je denken van een progressieve vliegtax? (veelvliegers betalen meer dan af-en-toe vliegers) " Waarom niet? Van mij mag vliegen sowieso wel duurder worden. Kennelijk heeft zich bij Jasdon het gekke idee in het hoofd genesteld dat hij geen elite is, het merendeel van de wereldbevolking mag hetzelfde van hem eisen rond voedsel en schoon drinkwater? Vast niet.

JasDon
JasDon18 mrt. 2023 - 17:59

Ha Daslief, Ik denk dat dit soort belastingen heel moeilijk sluitend te maken zijn op nationaal niveau, je moet het zo ongeveer op EU niveau doen om het ontduiken hiervan veel moeilijker te maken. Daarnaast merk ik dat er nog veel zakelijk gevlogen wordt binnen de EU. Lijkt me voor vergaderingen en zelfs tekenmomenten geheel onnodig. Ik zie liever wetgeving die mensen in bv. vrije tijd beloont voor het aangaan van langere vakanties met een eenmalige reisbeweging i.t.t. meerdere korte vakanties. Ik denk dat we dit ook aantrekkelijker kunnen maken door ouders meer vrijheid te geven in de vorm van flexibele schoolvakanties. Er zijn al verschillende scholen binnen NL mee gestart.

EricDonkaew
EricDonkaew18 mrt. 2023 - 12:41

Zelfs de [moet zijn: het, ED] IPCC rekent erop dat jij en jouw generatie een uitvinding gaat [moet zijn: gaan, ED] doen waardoor je heel veel CO2 uit de lucht kan halen. ---------------------------- Vervroeg wereldwijd het levensritme met twee uur. Dus niet: wakker worden als het al twee uur licht is en gaan slapen als het al twee uur donker is. Boeren doen dat al wereldwijd goed. Veel mensen in arme landen ook. In de DDR en andere vermaledijde Oostbloklanden deden ze het ook prima. Op dit soort voorstellen wordt hier lauw gereageerd. Waarom? Nou, ik denk het wel te weten. Aan deze maatregel tegen klimaatverandering moet namelijk iedereen meedoen. Terwijl we toch liever zien dat het van de buurman moet komen. Reageer hier eens op, als je durft.

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas18 mrt. 2023 - 15:30

Ik durf daar wel op te reageren. Ik ben het namelijk met je eens. Ik leef met het licht. Ik heb onder andere kippen, en die willen uit het nachthok als de zon is opgekomen. Dan willen ze ook eten. Het is mijn eigen voordeel want hoe meer in het licht mijn kippen leven, hoe meer eieren ik heb. Zomers heb je ook minder slaap nodig dan in de winter. Het is verder voor lichaam en geest erg gezond.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 16:27

@ EricDonkaew Jij schrijft: Reageer hier eens op, als je durft. Kennelijk woon je niet in Nederland. Een flink deel van het jaar gaan mensen hier 's morgens in de schemering en soms in het donker naar hun werk. Werken 8 uur en reizen 2 uur en komen in dezelfde omstandigheden thuis. En in de zomertijd gaat de klok hier 1 uur vooruit. Als mensen verder niet reageren komt het omdat je een rare tekst hebt geschreven.

Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 20:39

Ik heb alle moed bijeen geschaapt [moet zijn: geschraapt, ED] om te reageren. Dus met trillende knieën: Ik vind het een goed voorstel! Dit heb ik ook eens door Extinction Rebellion activisten horen zeggen. In het algemeen zouden we veel meer met de ritmes van de natuur mee kunnen gaan en daarvan profiteren, ook inclusief lokaal voedsel eten, voedsel van het seizoen etc. Een moestuintje aanleggen als dat kan... Dus ja, zeker, meer als boeren leven.

EricDonkaew
EricDonkaew19 mrt. 2023 - 7:56

@Pindaklaas: dank. @Mario: ook dank en goed dat je reageert op reacties, waarmee je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen stellingen. @Ouwens: ik pas mijn stukjes soms aan aan het niveau van sommige lezers.

Sententia
Sententia18 mrt. 2023 - 12:29

Dat de jongeren de klimaatverandering wel gaan 'oplossen', is een illusie. Waarom zouden de volwassenen van de toekomst opeens anders zijn, dan die van nu? Oorlog is desastreus voor mensen. Toch zijn er talloze oorlogen geweest, en ook vandaag de dag starten mensen nog oorlogen. Het voorkomen van een oorlog is een eitje vergeleken bij het voorkomen van een wereldwijde klimaatverandering. Nuchtere, realistische mensen begrijpen dat, en daarom hebben de meeste landen een leger, voor het geval we in een oorlog belanden. Voorkomen is beter dan genezen… maar soms is genezen onoverkomelijk. Natuurlijk moeten we ons best doen om de CO2-uitstoot sterk te verminderen, maar aan het hysterische geschreeuw dat het einde nabij is, hebben we niks. Ik moet dan, voor de kenners, altijd denken aan het stripboek 'De geheimzinnige ster' van Kuifje. Vertel tegen jongeren het eerlijke verhaal, dat we onze best doen, maar ook maar mensen zijn. Jongeren kunnen hoop putten uit de gedachte, dat wij mensen voor tal van hete vuren gestaan hebben, maar altijd weer opgekrabbeld zijn, door gebruik te maken van ons verstand en samen te werken.

Gio Servas
Gio Servas18 mrt. 2023 - 12:26

Je zou ook kunnen zeggen dat zonder eten van dierlijke producten we neurologische problemen kunnen krijgen met verstrekkende gevolgen en dat doordat we dierlijke producten zijn gaan eten onze hersenen zijn gaan groeien waardoor we een kans kregen te overleven en dat mensen die dit niet doen en wel veel sporten uiteindelijk roofbouw plegen op hun lichaam en gedwongen zijn om na een aantal jaar weer terug te gaan naar het eten van dierlijke producten. Dit komt vooral omdat plantaardige vitamine B12 niet als vitamine B12 wordt gezien door het lichaam en het nog niet zeker is wat de door laboratoria aangepaste B12 met ons lichaam doet. Je zou ook kunnen zeggen dat de plantaardige eiwitten lang niet zo functioneel zijn voor ons lichaam waardoor we vaak wel tot 10x zoveel nodig hebben daarvan dan wanneer we een stukje vlees zouden eten en dat dit uiteindelijk gaat betekenen, vooral gecombineerd met de explosieve groei van de wereldbevolking dat we geen ruimte genoeg hebben om allemaal te leven. Dan zou je ook kunnen zeggen dat we voor meer balans moeten zorgen, waardoor we minder vlees eten en ervoor zorgen dat de dieren waar dit vandaan komt een goed leven hebben en dat we ervoor zorgen dat de wereldbevolking niet meer groeit waardoor we beter in harmonie kunnen leven.... Maar zucht, die vervelende details ook altijd......

1 Reactie
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 20:41

Aparte theorie. Waar heeft u die vandaan?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 mrt. 2023 - 11:50

Zie hier het maakbaarheidswensdenken. Zo onrealistisch en dat weet de wetenschap ook.

1 Reactie
Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 12:50

Gelijk Maar 'maakbaarheid' de andere kant op, dat is geen probleem? Ik bedoel, dat het veroorzaken van problemen niet op te vatten zou kunnen zijn als 'maakbaarheid'? We maken bv auto's. Dus we maken ook de problemen die we van die auto's ondervinden. Dat is toch ook een vorm van 'maakbaarheid'.

E w T
E w T18 mrt. 2023 - 11:25

Wat te zeggen tegen de huidige 15 jarigen? In de jaren 60/70 zonder i phone,gameconsole, budget vliegvakantie, véúl strengere ouders en meer sociale controle was het leven voor een 15 jarige óók meer dan de moeite waard. Bin there. Fiets ,bus,trein brengen je waar je heen wil laat je niet aanlullen dat je op 17de een rijbewijs moet hebben , de electrische auto's die nu verpatst worden zijn niet minder belastend voor het wegennet en nauwelijks minder vervuilend dan Diesel of benzine .Iedereen heeft tegenwoordig wel laptops telefoons In de kast liggen "Die égnie!! meer kunnen" allemaal marketing bullshit. Waarom wil je inferieure troep kopen bij mega vuilnisboeren als Jeff Bezos, Bol.com of Ali?? .eet geen take away voer van mac, kfc,Domino's. Het is marketing,heeft nix met lekker of zelfs voedzaam vandoen. En doe niet zo stom als je ouders. Sto0 met jezelf voortplanten de wereld bevolking loopt de spuigaten uit zoals het is . En nog wat .Waarom hebben 75 Plussers meer sex dan jullie? . Kom uit je computer hok zoek je leeftikd genoten real time op en laat je niet bang maken met armageddon kul praat. Da's ook een verdienmodel van de politiek

Gerygrr
Gerygrr18 mrt. 2023 - 10:58

De mensen zijn niet fout bezig. Ze worden ertoe gedwongen en daarbij ook belazerd. Follow the money….

4 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 12:04

Dat klopt maar er is inmiddels ook genoeg betrouwbare wetenschappelijke informatie in het domein zodat mensen zich niet hoeven te laten belazeren

Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 12:53

Gerygrr Helaas helpt je dat inzicht geen steek als je die 15-jarige antwoord moet geven.

Daslief
Daslief18 mrt. 2023 - 12:57

Belazerd worden we wel, maar lang niet altijd gedwongen...

Gerygrr
Gerygrr18 mrt. 2023 - 13:47

Inderdaad Zandb. Mijn opmerkingen komen nooit bijdie groep ter3cht. Ik richt ze tot u, lezers met stemrecht. De voedingsdeskundige Jaap Seidel legt het uit. Geef scholieren twee euro mee voor tussen de middag. Wat koopt hij/zij? Blikje energiedrank en roze koeken. Goede en milieubewuste voeding is onbetaalbaar.

Kit2
Kit218 mrt. 2023 - 10:15

(Leestijd, 30 seconden) ''Luister Jantje, we zijn bij een sekte en jij gaat je nu aanpassen. Niks vlees eten, nooit vliegen, en thuis achter de gordijnen tekeningen maken over het klimaat.'' ''De sekte zeurt over het klimaat, maar doet zelf niks. We zitten veilig op universiteiten, pakken een leuk inkomen, en doen zelf geen ruk, zelf geen kwart ruk. Maar we vertellen anderen wat ze moeten denken.'' ''Hou je mond, Jantje." "Hou je kop, kleine naarling. Later ga jij ook naar de universiteit, zodat je daar veilig zit en nooit meer een andere mening hoort.'' ''Eigenlijk vond ik je van je geboorte af onmiddellijk al een klein misselijk pestventje, weet je dat?''

3 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 12:03

Wel extreem dat u kinderen leert dat wetenschap een sekte is...

Palipka
Palipka18 mrt. 2023 - 12:37

Flauw en onwaar. Lekker wij zij denken. Hopelijk ben je gelukkig met jezelf

Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 13:00

Kit Nou, had u wat maar langer nagedacht, dat zou iedereen leestijd gescheeld hebben. Want als nou de oplossing van een probleem zou zijn dat we allemaal met de trein zouden moeten reizen, dan impliceert volgens u zoiets - "Al helemaal in democratie", sprak hij sarcastisch - noodzakelijk dat er niet meer op een andere manier gereisd kan worden. U stuurt iedereen met dit verhaaltje de verkeerde kant op. Jammer van de, ook al is dat een geringe, leestijd.

tinekea2
tinekea218 mrt. 2023 - 10:11

Misschien moet je je 15jarige gewoon vertellen dat principes heel goed zijn, maar dat gezond verstand altijd een plekje moet krijgen, want anders word je een "extremist".

5 Reacties
Zandb
Zandb18 mrt. 2023 - 13:02

tinekea Tja. Met zo'n antwoord kan niemand iets. Daar gaat het nou net om, wanneer je dan je je dan aan je principes houdt en wanneer niet. Voor iedereen, maar zeker voor een 15-jarige moet je dat concreet maken.

Babette4
Babette418 mrt. 2023 - 13:51

Liever principieel en "extremist" (ook maar een mening) dan laf wegkijken, omdat dat wellicht het gemakkelijkst is, en het onze consumptie en vliegvakanties in gevaar brengt. Wij vliegen nooit, gaan op vakantie in eigen land/provincie en proberen onze reistijd te beperken tot een uur... Ik heb niet het gevoel dat wij ook maar iets missen. En als je naar een ver land wilt, kun je altijd in een goed boek op de bank duiken, met een wijntje er bij... Weinig tot geen vlees en zuivel consumeren is ook niet echt ingewikkeld... Zet 'em, op!

tinekea2
tinekea219 mrt. 2023 - 8:11

concreet maken? heel makkelijk. Als die wiederweerga aan de slag met de klimaatcrisis, punt uit! Gezond verstand: in azie openen ze tot 2030 260 (!!) nieuwe vliegvelden. Zo enorm gaat de wereld niet veranderen als we 2030 naar 2035 halen. Dat is gezind verstand. Blijven tetteren over 2030 als vaste grens, want anders zijn we allemaal verdoemd: extremisme.

Zandb
Zandb20 mrt. 2023 - 6:49

tinekea "Als de drommel aan de slag gaan", dat is zo abstract als de pest. Wat gaat u concreet doen! Dat blijft dan de vraag.

tinekea2
tinekea220 mrt. 2023 - 7:24

beste Zandb Ik heb wel eens betere bijdragen van u mogen lezen:-). Wat ik ga doen? Niets. Ik ben geen minister. En zelfs dan kan ik beoordelen of 2030 of 2035 alle verschil van de wereld uitmaakt of drammerij is...

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 mrt. 2023 - 10:09

Hier bij de tieners gelukkig geen enkele klimaatangst, is ook nergens voor nodig. Ja de aarde gaat opwarmen, maar we passen ons hier wel aan. Ik leg ze gewoon uit wat de realiteit is, ik neem ze mee in de verduurzaming van ons huis en ons leven, ik probeer ze te laten consuminderen (maar lukt me niet). En verder gewoon motiveren een opleiding af te ronden, te genieten van hun jeugd, en een mooi leven te hebben zonder angsten voor zaken die je toch niet kunt voorkomen.

3 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 12:01

Helaas warmt de aarde nu zo snel op dat het de grens van waar we ons aan kunnen passen voorbijgaat. Aanpassen kan dan betekenen naar een andere plek verhuizen omdat Nederland niet meer bewoonbaar is.

EricDonkaew
EricDonkaew18 mrt. 2023 - 13:47

@Mario Veen: Aanpassen kan dan betekenen naar een andere plek verhuizen omdat Nederland niet meer bewoonbaar is. ------------------------------ Nederland niet meer bewoonbaar: dat kan volgens mij als de zeespiegel zo gigantisch hoog wordt dat bedijking niet meer helpt. Maar dan zijn we wel een paar eeuwen verder. Louter verhoging van de temperatuur is natuurlijk geen enkel probleem voor Nederland. Er mogen van mij best een paar graadjes bij.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 mrt. 2023 - 14:17

@Mario, " Aanpassen kan dan betekenen naar een andere plek verhuizen", inderdaad, dat kan noodzakelijk zijn over 50-100 jaar. En dat is volgens mij geen reden om nu al een depressie van te krijgen. Veel mooie plekken op deze wereld.

weereenmening
weereenmening18 mrt. 2023 - 10:00

Onze generatie leefde onder dreiging kernoorlog en ook deze generatie zal de klimaat dreiging overleven. De mens is immers zeer vindingsrijk. Enige dat je kan zeggen is dat het leven niet zonder gevaar is. Dat was het niet toen we moesten vechten om te overleven in de prehistorie en dat is het nu nog steeds niet. En ook een goede tip, zit wat minder op TikTok. Daardoor denken veel jongeren dat de wereld een speeltuin is en dat het geld uit de lucht komt vallen. Nee kinderen, het leven is mooi maar niet zonder gevaar, wen er maar aan. Zeur minder en doe meer.

HaloOfFlies
HaloOfFlies18 mrt. 2023 - 9:56

"stop met vlees eten, stem tegen vliegvakanties" Geef me even een seintje als meer dan 50% van de jongeren daadwerkelijk is gestopt met vlees eten en vliegen. Ik beloof dan plechtig hetzelfde te doen en OOK te stoppen met investeren in Shell . Ik vermoed echter dat ik tot aan mijn dood vlees zal eten & vliegen... Jongeren willen reizen (en liefst ver) - daar ben je jong voor.

3 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut18 mrt. 2023 - 11:51

Laten we eerst eens 10% doen. Alles wat belastend is laten staan.

Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 12:02

Maar wie zou hier de volwassene moeten zijn die het goede voorbeeld geeft? De jongeren of u?

EricDonkaew
EricDonkaew18 mrt. 2023 - 13:50

@HaloOfFlies: 50% ---------------------- Ik wil al 25% dat seintje wel.

Sententia
Sententia18 mrt. 2023 - 9:32

Van mijn ouders heb ik meegekregen, dat je zuinig moet zijn op je spullen, dat je geen geld moet verspillen en dat overdaad schaadt. Mijn ouders gooiden nooit iets weg, wat ze misschien later nog zouden kunnen gebruiken. Vandaar dat ik vrijwel altijd op de fiets naar school en werk ben gereden. Spullen vervang ik pas als als ze stuk en niet meer te repareren zijn. Mijn energieverbruik is relatief laag, mijn huis is (meer dan) 20 jaar terug al geïsoleerd en binnenkort worden (na lang twijfelen, want duur) zonnepanelen geplaatst. Ik heb dit nooit specifiek voor het milieu of klimaat gedaan en doe dat ook nu niet om die redenen. Zoals gezegd is het me enerzijds met de paplepel ingegoten, maar anderzijds zie ik het gewoon als je gezond verstand gebruiken. Ik hoop dit ook mijn kinderen mee te geven. Als ze problemen als gevolg van de klimaatverandering ondervinden, hoop ik dat ze hun gezond verstand gebruiken, niet in een hoekje gaan zitten grienen, maar zich aanpassen aan de situatie.

3 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 9:57

En moeten ze accepteren dat de volwassenen niet doen wat nodig is om hun toekomst veilig te stellen?

Sententia
Sententia18 mrt. 2023 - 11:44

Beste Mario, Ik denk dat het probleem van de klimaatverandering zo complex is, dat je zoveel mensen en partijen ertoe moet bewegen om iets te veranderen en dat de menselijke aard zich daar sowieso niet toe leent, dat je die tijd en energie beter kunt steken in dingen die (waarschijnlijk) meer effect hebben. Ik denk dan aan het leveren van bijdrages aan wetenschappelijke en technologische innovaties, en maatregelen waardoor de klimaatverandering minder schade kan aanrichten. Zeggen dat je de klimaatverandering probeert te voorkomen, klinkt natuurlijk groots en meeslepend, en ik begrijp de aantrekkingskracht daarvan, maar werkelijke verbeteringen zitten toch meestal in de relatief kleine, misschien wat saai klinkende, dingen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 mrt. 2023 - 12:49

Hun toekomst is niet onveilig, dus daar hoeft een volwassene geen rekening mee te houden.

HollandseKaas
HollandseKaas18 mrt. 2023 - 9:29

Heel goed om minder te vliegen. Als onze klimaatvoorloper Rob Jetten begint zullen veel mensen volgen. Maar dat doet Robbie niet. Hij kan prima in Nederland op vakantie , maar dat doet meneer niet. Hij plant een boompje. Nu ja, dan voel ik me ook niet geroepen. Zelfde met de heren Greenpeace, die vliegen zich suf, zelfs van Luxemburg naar Amsterdam was geen probleem. Of meneer Sunak, premier van de Britten. En privé zwembad dat 14,000 kost alleen al aan verwarming. Kompleet overbodig , en crimineel als je bovenstaand stuk zou geloven. Dus. Als de leiders het goede voorbeeld volgen, zijn veel mensen bereid . Nu onze leiders er geen bal om geven, waarom ik dan wel. PS ik vergat onze Willem, vaak in het vliegtuig naar Griekenland om in zijn speedboot benzine te slurpen.

3 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 9:54

Ik denk niet dat een 15-jarige veel boodschap heeft aan het infantiele "ja maar meester, zij deden het ook niet, waarom moet ik het wel doen?" argument. Daar is ze al overheen gegroeid.

HaloOfFlies
HaloOfFlies18 mrt. 2023 - 9:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

weereenmening
weereenmening18 mrt. 2023 - 10:17

@Mario Veen In dit geval geeft de meester zelf structureel het verkeerde voorbeeld. Ik denk niet dat de kinderen dan op het rechte pad blijven.

PGS
PGS18 mrt. 2023 - 9:18

"En het laatste dat ik zou willen vragen is om heel goed je best te doen op school. Want iedereen gaat er nu vanuit dat jij en jouw generatie de klimaatverandering gaan oplossen". Dit zou de eerste zijn wat je moet vertellen. Dat geeft hun de motivatie en uitdaging om er aan te beginnen. Maar stop dan ook gelijk met de boodschap: je hebt geen toekomst want het is 3 voor 12. Of als de temperatuur te hoog blijf stijgen, is het gedaan met het leven. Door dit soort boodschappen leg je de kiem voor psychische problemen. Wel eens gehoord van tieners die lijden aan klimaat angst ? Laat ze maar op een gewone fiets gaan ipv een electrische fiets. En leg maar uit hoe milieuvervuilend het proces is om zo'n fiets te produceren. Laat ze maar naar de boer fietsen om flessen melk te halen. Want hierdoor verminder je de plasticafval. Ga naar de markt om daar je fruit en groente te halen. Daarmee verminder je nog meer plasticafval. Laat ze maar wennen aan het idee dat zij dure maar klimaatneutrale kleding krijgen. Die niet hip en modieus zijn. Maar wel klimaatneutraal geproduceert zijn. Geef ze geen nieuwe laptop maar een refurbish laptop want zo verminder je de afvalberg. Laat ze ook maar direct voelen wat de veranderingen betekent in hun leven.

3 Reacties
Mario Veen
Mario Veen18 mrt. 2023 - 9:56

De klimaatangst van tieners komt vooral voort uit het feit dat de volwassenen niet doen wat nodig is. En liegen tegen een 15-jarige die blijkbaar een goed beeld heeft van de wetenschap lijkt me ook niet echt pedagogisch verantwoord.

weereenmening
weereenmening18 mrt. 2023 - 10:21

@Mario Veen Over het algemeen doen kinderen niets wat bijdraagt aan vermindering CO2 uitstoot. Zij leven immers nog bij hun ouders en hebben geen economische verantwoordelijkheid. Dus goed je best doen op school kan enige boodschap zijn.

PGS
PGS18 mrt. 2023 - 15:04

@ Mario Veen Waarom zou ik liegen omtrent wetenschap als er genoeg wettenschappers zijn die met dezelfde wetenschappelijke data een hele andere conclusie trekken. Ook dat is onderdeel van hun opvoeding: geeft ze informatie van beide kanten en laat ze zelf een conclusie trekken. Je kunt wel stellen dat de voorgaande generaties niets hebben gedaan betreffende milieu en klimaat. Maar zij hebben er alles aan gedaan om die kinderen op te laten groeien in de welvaart en luxe die zij nu als vanzelfsprekend aannemen. Als die jongeren zo bezorgd zijn om het klimaat, laten zij dan ook maar offers brengen. Want dat moeten de volwassenen toch ook doen, die tijdens hun leven al offers hebben gebracht t.b.v. van die klimaatschreeuwers.