Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Diederik Gommers: Sluit Chemours en test alle omwonenden op schadelijke stoffen

  •  
15-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5944 keer bekeken
  •  
ANP-473447554

De Chemours-fabriek in Dordrecht moet zijn deuren sluiten en de overheid moet een bevolkingsonderzoek doen naar de gezondheidsschade bij omwonenden. Daarvoor pleit intensivist Diederik Gommers in een interview met het AD. "Zodat je weet hoe slecht de situatie nou echt is. Gewoon bij iedereen in de omgeving het bloed afnemen", aldus de oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gommers woont zelf in de omgeving van de vervuilende fabriek.

Enkele partijen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben onlangs ook opgeroepen om een bevolkingsonderzoek te houden onder omwonenden van Chemours, de chemische fabriek die jarenlang grote hoeveelheden schadelijke PFAS-stoffen heeft geloosd in de omgeving. Zo meldt ANP. De partijen willen dat zo vastgesteld kan worden wat de effecten van PFAS op de gezondheid zijn. Het Zuid-Hollandse college benadrukte in een reactie dat het RIVM landelijk al bezig is met een dergelijk onderzoek en dat daarbij op verzoek ook specifiek wordt gekeken naar de situatie rond Chemours.

Gommers, die tijdens de coronacrisis landelijke bekendheid kreeg, woont in Wijngaarden, een dorp vlak bij Dordrecht en de fabriek. Jarenlang at de familie Gommers eieren van de kippen die op het eigen erf scharrelen. Sinds NRC in een onderzoek aantoonde dat eieren van hobbykippen uit de omgeving van Chemours hoge en gevaarlijke concentraties PFAS bevatten, durft het afdelingshoofd van de intensive care in het Erasmus MC dat niet meer.

"Het besef is doorgedrongen dat alles hier waarschijnlijk vervuild is. Ons water, de lucht, de grond waarop ik woon. Overal zit PFAS in", aldus Gommers in het AD. Hij zegt woedend te zijn op de leiding van Chemours. "Dat geld verdienen zó belangrijk is dat je willens en wetens je omgeving vergiftigt. Ik word daar echt ziedend van. Hoe kun je leiding geven aan zo'n bedrijf?" Gommers pleit ervoor de fabriek direct te sluiten. "Laten we eerst gewoon eens stoppen en dan kijken of en hoe we kunnen herstarten, op een veilige manier."

Afgelopen zomer bracht Zembla (BNNVARA) in de uitzending "De PFAS-doofpot" aan het licht dat Chemours al jaren op de hoogte was van de ernstige vervuiling maar daar niets mee deed. Dat leidde tot een massa-aangifte van omwonenden. Gommers is een van hen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.