Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Den Haag stopt 100.000 boeken in de versnipperaar

  •  
26-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
15356860497_83e48a8ab6_k

© cc-foto: Raymond Snijders

Beschaafde beheerders van zo’n boekenschat stellen de vaste klanten in staat een keuze te maken uit de werken waarvoor geen plaats meer is in de bibliothecaire herberg
Je zou zeggen: een bibliotheek kan niet genoeg boeken hebben. Toch doet die van Den Haag er 100.000 in de versnipperaar. Er is geen behoefte meer aan, vinden politiek en ambtenarij. Dit geschiedt allemaal onder verantwoordelijkheid van D66-wethouder Robert van Asten, fiscaal jurist en Sam Hermans, sinds een paar maanden directeur van gemeentearchief en bibliotheek tegelijk. Zij is pedagoge en werkte in het verleden vooral bij de belastingdienst waar ze leiding gaf aan allerlei digitale communicatieprojecten. Een kleine vijf jaar geleden werd zij directeur Onderwijs, Cultuur en Media bij de gemeente Den Haag.
Nul verstand van bibliotheken en archieven, die twee. Toch respectievelijk de politieke en de ambtelijke baas. U weet nu wat er komen gaat: een woedend betoog over de teloorgang van de cultuur en de barbaarse omgang met de bijbehorende schatten. Dat gaat ook gebeuren. Maakt U zich daarover geen zorgen. Maar éérst de nuance.
Bibliotheken nemen aan de lopende band afscheid van boeken. Zij zijn inhoudelijk verouderd of vervangen door nieuwe verbeterde edities, zij worden nooit meer door het publiek geleend, ze zijn zo versleten dat je ze eigenlijk niet meer mee kunt geven. De laatste decennia zijn die processen in een stroomversnelling geraakt. Dat komt door de digitalisering van de maatschappij. Wil een bibliotheek bij de tijd blijven, dan moet ze zich ontwikkelen tot een all round informatiecentrum waarvoor het internet belangrijker is dan de papieren boekenschat.
Neem bijvoorbeeld een atlas: wie pakt nog een atlas nu je alle cartografische gegevens sneller en gedetailleerder met de computer vindt dan in zo’n dik en onhandig boek? Wie in het werk van Lou de Jong naar bepaalde informatie over de Tweede Wereldoorlog speurt, kan beter de gratis online versie gebruiken want die heeft een uitstekende zoekfunctie. Iemand heeft mij ooit voor mijn verjaardag de wetenschappelijke editie geschonken met alle voetnoten erin. Zij zijn een sieraad in de boekenkast maar als ik wat uit het werk van De Jong wil weten, trek ik mijn laptop.
Toch hebben Robert van Asten en Sam Hermans een barbaarse daad verricht door al die boeken te laten versnipperen. Beschaafde beheerders van zo’n papieren erfenis stellen het publiek in staat een keuze te maken uit de werken waarvoor geen plaats meer is in de bibliothecaire herberg. Je organiseert verkoopmiddagen waar de liefhebbers voor een paar euro hun slag kunnen slaan. Die zijn er genoeg: kijk maar naar de duizenden bezoekers van tweedehands boekenmarkten zoals die van Deventer of Dordrecht. Zo krijgen mooie boeken een tweede leven bij echte fans. Reken maar dat er de nodige typografisch prachtig uitgevoerde standaardwerken uit de vorige eeuw de shredder zijn ingegaan. Je zult dan aan het eind van de rit altijd wel het een en ander overhouden waarvoor recycling de beste oplossing is. Daar is dan niets aan te doen.
Er waren vast een hoop bureaucratische en zakelijke redenen om niet voor deze aanpak te kiezen. Vernietigen was goedkoper. Het is de vele liefhebbers door Hermans en Van Asten niet gegund.
Niet zo lang geleden stopte de Rotterdamse politie op de Erasmusbrug met geweld een vreedzame demonstratie tegen de woningnood. Dezer dagen worden de Rotterdammers opgeschrikt door de gedeeltelijke afbraak van het Rotterdamse hoofdpostkantoor, een rijksmonument dat in 1923 werd voltooid. Het staat naast het stadhuis op de Coolsingel.
De gedeeltelijke afbraak is zogenaamd nodig omdat er een 150 meter hoge woontoren in wordt opgenomen. Een plan uit de burgerij om in het al jaren leegstaande gebouw enkele musea en het Stadsarchief te vestigen, werd door de politiek verworpen. In plaats daarvan leverden de machthebbers het complex uit aan de in de Maasstad vanouds bekende en beruchte vastgoedgiganten.
Dit land is van hoog tot laag in handen gevallen van harteloze, cultuurarme wheelers en dealers , die denken dat ze zonder serieuze inhoudelijke kennis elk probleem met bestuurs- of bedrijfskundige trucs aan kunnen. Ze denken in schema’s en sjablonen. Ze verwarren statistieken en begrotingen met de werkelijkheid. Ze zien niet wat ze aanrichten in de harten van de gewone mensen. Het is godvergeten achteloosheid die boeken naar de shredder brengt en een monument overlaadt met een woontoren van ik wil niet eens weten hoeveel verdiepingen.
“Alles van waarde is weerloos”, zei ooit de dichter Lucebert. Het lot van de Haagse bibliotheek en het Rotterdamse Hoofdpostkantoor legt daar het zoveelste getuigenis van af.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Naschrift: mijn lief beveelt dringend ter onmiddellijke lezing aan Het Kerkhof der Vergeten Boeken, een vierluik van de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 6:28

D66 vertel mij wat! Alles van waarde verdwijnt, wat blijft is D66. De geschiedenis in de shredder. Internet is vluchtig, nu D66 nog.

Joop den Uil
Joop den Uil28 okt. 2021 - 8:02

D66 ; de snipperpartij. Tell me more...

Starter2
Starter228 okt. 2021 - 6:53

Onder verantwoordelijkheid van Robert van Asten D66 die in heel de stad een spoor van vernieling achter laat. Dat hij mag blijven zitten is een wonder.

Pater
Pater28 okt. 2021 - 6:16

R'dam zit met de grotendeels foeilelijke hoogbouw al jaren op het verkeerde spoor. Kwestie van tijd voordat het stadhuis ook wordt aangetast. Want met die toren er pal naast vervalt toch al de klassisistische charme. Het postkantoor stond al jaren leeg: wat lag nou méér voor de hand dan het te betrekken bij de huisvesting van de gemeentelijke ambtenaren? Aan de schanddaad van de Hagenezen valt niks toe te voegen.

Paul250371
Paul25037127 okt. 2021 - 11:44

De staat van het land kan je veel dingen aflezen. De gebitten van mensen is er 1. Maar hoe de machthebbers binnen het land met boeken omgaan is absoluut een maatstaf.

CharlesdeValois
CharlesdeValois27 okt. 2021 - 8:34

Terwijl de Billy serie van de grootste woon- warenhuis nog steeds op 1 staat Je kan ze gewoon gratis met de Billies meegeven.

1 Reactie
CharlesdeValois
CharlesdeValois27 okt. 2021 - 8:34

de is het

Effie2
Effie227 okt. 2021 - 8:09

‘Waarom zou je de moeite nemen je lezers een plezier te doen als er een simpelere oplossing is om van die troep af te komen?’

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 6:30

Troep? Je bedoelt D66!

Break on through
Break on through27 okt. 2021 - 4:49

Laatste keer dat in Europa iets met boeken vernietigen was hadden we daarop volgend één hele gigantische grote moordpartij. En totale vernietiging van het continent. Dus maak in Den Haag je borst maar nat dan, de Arbeits Einsatz is vast de volgende stap... Doe even een paar middagen marktjes voor de bieb regelen waar je je boekies anbied voor wainig. Kun je dan als particulier nog pareltjes op de kop tikken en er van genieten. Schoont mooi op, levert nog iets op en je publiek heeft weer een leuke happening meegemaakt waar het wat unieks kan kopen.

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans27 okt. 2021 - 8:00

Flauwekulvergelijking weer.... en nee, die hoeft niet aan jou uitgelegd te worden (doe maar andersom, maar dan wel met een degelijke onderbouwing).

adriek
adriek27 okt. 2021 - 10:24

Kom toch Peter, het is 2021, onderbouwen doen we niet meer aan hoor, dat is van vorige eeuw. Een mening is de waarheid is een feit, argumenten en onderbouwingen zijn voor watjes.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 okt. 2021 - 1:04

Men is niet meer Filistijn dan vroeger. Het gaat over de formaat en taal verandereing. Zo gaat dat telkens bij een technologishe omgang. Neem bijvoorbeeld de Karolingische Rennaisance. Erg mooi en makkelijk te lezen die nieuwe texten en boeken. Erg goed bedoelt. Maar het was maar een selectie. De papyrussen en rollen met oudere scripten werden weggegooid en erg veel ging verloren. Het meeste uit de oudheid. Het waren niet de barbaren uit het oosten, het was die Rennaisance die voor de vergetelheid zorgde. Zo is het nu weer met de digitalisering. Door verdrietig maar helaas pindakaas. En het archiveren van de nieuwe of geselecteerde informatie is een ramp, want formaten en programmas om de code te weergeven veranderen steeds en ze worden in enorme diverse vormen opgeschagen in netwerken en servers. Wat het Geschiedenis vak erg zal veranderen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst27 okt. 2021 - 8:34

Je zou hopen dat men sinds Karel de Grote wat heeft bijgeleerd, Paul. Je opmerking over digitale archieven is volkomen terecht. En een ander risico voor de toekomst.

OlavM
OlavM26 okt. 2021 - 23:11

[.....een woedend betoog over de teloorgang van de cultuur en de barbaarse omgang met de bijbehorende schatten.] Geheel op z'n plaats! :) [Neem bijvoorbeeld een atlas: wie pakt nog een atlas nu je alle cartografische gegevens sneller en gedetailleerder met de computer vindt dan in zo’n dik en onhandig boek?] Ik vind het telkens fantastisch te grasduinen in mijn Times Wereldatlas van 1977. (De allermooiste versie). [Beschaafde beheerders van zo’n papieren erfenis stellen het publiek in staat een keuze te maken uit de werken waarvoor geen plaats meer is in de bibliothecaire herberg......kijk maar naar de duizenden bezoekers van tweedehands boekenmarkten zoals die van Deventer of Dordrecht. Zo krijgen mooie boeken een tweede leven bij echte fans.] Yep. En Centrum EMMA in Utrecht herbergt de papieren bibliotheek van UNESCO Nederland -met echt wel bijzondere boeken vanaf eind jaren veertig-, welke organisatie rond 2007 vanuit Amsterdam naar een kleinere behuizing in Den Haag verkaste. “Alles van waarde is weerloos”, maar soms lukt het gelukkig wel iets wat van waarde is te behouden. Zoals de genoemde UNESCO-bibliotheek.

Verver
Verver26 okt. 2021 - 20:22

Ach wat mensen, wiens keuzes je niet aanstaan, en wat boekvernietiging. Daar kan een mens alleen maar voor zijn toch?

1 Reactie
Verver
Verver26 okt. 2021 - 20:43

Wat mensen afzonderen van de rest, was de bedoelde tekst.

Wieowie
Wieowie26 okt. 2021 - 19:19

Wat een gezeur. Voor de het postkantoor dat al enorm lang leegstond zonder onderhoud is geen enkel haalbaar plan ingediend. Bij de nieuwe bestemming is zorgvuldig gehandeld en is oa rekening gehouden met de monumentale kenmerken en publieke bestemming. Zie ook de RB uitspraak. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2020:1780 Het woonprotest mocht gewoon doorgaan nadat enkel de mensen waren opgepakt die leuzen riepen waar de honden geen brood van lusten. Maar het is natuurlijk allemaal niet goed. Onbegrijpelijk dat mensen hier asiel aanvragen. Ow wacht, Nederland staat in de top van landen om in te wonen. Voor kinderen zelfs het beste land. https://www.unicef.nl/nieuws/2020-09-03-nederland-op-nummer-1-in-onderzoek-naar-welzijn-van-kinderen

8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 okt. 2021 - 21:03

Dat gedoe met het Postkantoor is de zoveelste vuistslag op het hart van de Rotterdamse binnenstad. Het volk van Rotterdam moet er niets van hebben. Die rechter heeft de wet gevolgd en vastgesteld dat allerlei eigenvleeskeurders zich volgens die wet hebben gedragen.Weer probeer je hete onderwerp te veranderen. Dat zal je niet lukken.

Wieowie
Wieowie26 okt. 2021 - 22:51

Er was geen enkel ander enigszins haalbaar alternatief plan ingediend. Het pand stond enorm lang leeg. Goed dat er uiteindelijk een mooie bestemming voor is gevonden met respect voor de monumentale kenmerken. Er was door niemand een goed alternatief ingediend. Dit heeft niets met bestuurscultuur te maken. Ook zijn er rotterdammers die het wel mooi vinden. Maar dat is natuurlijk positief.

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 okt. 2021 - 8:40

Er zijn wel goede alternatieven ingediend. Heel wat zelfs. Maar die waren de machthebbers niet megalomaan genoeg. Zie voor nadere informatie Vers Beton.

Zakenpief
Zakenpief27 okt. 2021 - 11:31

@Han, Maar hadden die alternatieven ook de financiering rond? Dat is toch vaak een probleem waar je tegenaan loopt. Culturele, maatschappelijke alternatieven zijn meestal afhankelijk van publieke financiële steun. Vraag is of de gemeente Rotterdam haar geld niet beter kan spenderen. Ik kan niet zeggen dat ik het ontwerp van de toren mooi vind. 150m is vrij hoog voor een eenzame, smalle toren. Ze kunnen beter een keer de Lijnbaan aanpakken. Mijn God, wat een gribus is dat nog steeds. Maar goed, het zal een monument zijn of zo? Eén van de mooie dingen van Rotterdam is, vind ik, dat er wat meer geëxperimenteerd wordt op het gebied van architectuur. Niet zoals hier in Amsterdam, waar bijna niets meer mag, tenzij het een buitenwijk betreft.

Wieowie
Wieowie27 okt. 2021 - 12:41

Die hadden geen sluitende financiering. Ja, met hun handje ophouden. Er was geen enkel haalbaar alternatief in de afgelopen jaren gepresenteerd. Dan komt er wel een haalbaar plan, waarin ook nog rekening wordt gehouden met vanalles, is het weer niet goed.

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 okt. 2021 - 15:52

Het hele plan is megalomane onzin.

Wieowie
Wieowie27 okt. 2021 - 16:55

Er was al jaren geen enkel financieel haalbaar plan ingediend. Het pand stond weg te rotten. Als niemand met een financieel haalbaar alternatief plan komt om, dan niet zeuren als iemand anders het uit de verrotting haalt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 okt. 2021 - 6:35

Of werd er niet een plan door dezelfde bestuurders goedgekeurd. Want zo gaat dat meestal als die iets in hun achterhoofd hebben.