Joop

Den Haag, sta mars van klimaatstakers toe

  •    •  
21-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Klimaatstaking in Maastricht

© ANP

De gemeente Den Haag wil jonge klimaatactivisten niet toestaan om donderdag door de stad te lopen.
Update: De gemeente Den Haag heeft inmiddels toestemming gegeven voor een mars. Het is de eerste lopende demonstratie in Den Haag. sinds het begin van de pandemie.
Geachte mr. Van Zanen,
Mijn naam is Jesse (16 jaar), en ik schrijf namens mijzelf en mijn medescholieren. Wij maken ons echt enorme zorgen over de klimaatcrisis. Met de dag wordt het urgenter, zijn de gevolgen duidelijker te zien en wordt de kans dat we het nog op tijd kunnen afremmen kleiner.
Wij als scholieren (iedereen in onze groep is onder de 18, de meesten zelfs onder de 15), worden hier bang van. Momenteel is het 2021, zijn er slechts 7 landen in lijn met het Parijs akkoord (waarvan Nederland er niet één van is), en stevenen we af op het worst-case scenario.
Daarom organiseer ik samen met andere scholieren een Klimaatstaking in Den Haag, op donderdag 24 juni. De gemeente Den Haag heeft ons echter verboden te lopen, zogenaamd “vanwege de pandemie”.
Wij snappen dat er een pandemie gaande is en zien ook zeker de gevaren van corona (dat is ook waarom we het afgelopen 1,5 jaar geen marsen hebben gehouden), maar toch denken wij dat lopen voor dit protest in kwestie niet alleen essentieel is, maar ook volledig corona-verantwoord kan. Omdat:
1. In Amsterdam en heel veel andere steden zijn al meerdere grote (groter dan die van ons überhaupt zal worden) lopende protesten gehouden (met mondkapjes), en zonder grote besmettingen of andere corona-problemen.
2. Twee dagen na onze staking worden de maatregelen versoepeld, met versoepelingen die nog veel minder streng zijn dan de regels die wij voor onze staking nog steeds tijdens het lopen zouden hanteren.
3. Wij organiseren dit als jongeren, en verwachten ook een opkomst van minstens 90% bestaande uit jongeren. Voor ons geldt de regel van 1,5 meter afstand houden voor zowel buiten als op school niet meer.
4. De vaccinaties komen meer en meer op gang, en de besmettingen gaan sterker omlaag. Het risico op besmetting wordt dus ook nog met de dag kleiner.
5. We zullen alsnog de coronaregels hanteren en uitdragen: iedereen 1,5 meter afstand bewaren, iedereen vragen mondkapjes te dragen, stippen zetten op onze eindlocatie, en genoeg sfeerbeheer in hesjes om aanwezigen aan al deze regels te herinneren.
6. Lopende demonstraties zijn een fundamenteel onderdeel van ons demonstratierecht, zeker voor een scholierenklimaatstaking. Het is essentieel voor ons dat wij door de straten, langs de rechtbank Den Haag kunnen lopen naar de Lange Vijverberg, omdat beide delen de kern vormen van onze demonstratie.
Op 24 juni is het 6 geleden dat de rechtbank Den Haag in het Urgenda-vonnis oordeelde dat de overheid haar uitstoot in 2020 drastisch moest inperken. Het is nu 2021, en hoewel de officiële berekeningen van de totale uitstoot tussen 2015-2020 van het CBS nog niet door zijn, hebben vorige tussentijdse berekeningen al aangetoond dat het zeer dramatisch is gesteld, en de overheid er niet in zal slagen het Urgenda-vonnis te halen.
Dit baart ons als scholieren enorme zorgen, omdat wij nog zo’n 70 jaren aan leven voor ons hebben, die er allesbehalve rooskleurig uit zullen zien met deze naderende klimaatcatastrofe. Daarom willen wij op de “verjaardag” van het Urgenda-vonnis (24 juni dus) de overheid eraan herinneren zich te houden aan een rechterlijke uitspraak (die in hoger beroep en in cassatie ook nog steeds dezelfde uitkomst gaf), en aan haar verplichting om voor de inwoners van Nederland te zorgen.
Hiervoor vormen tijdens onze demonstratie zowel de rechtbank Den Haag als de Lange Vijverberg een essentieel onderdeel. Wij willen namelijk het rechterlijk vonnis aan de politiek verbinden, waarbij we dus eerst langs de rechtbank willen komen om vervolgens te kunnen eindigen dichtbij de politiek. Beide onderdelen zijn onmisbaar en vormen de kern van onze demonstratie.
Om al deze bovenstaande redenen willen wij ons beroepen op ons demonstratierecht, een van de mooiste en belangrijkste rechten in Nederland, en zien wij momenteel niet genoeg gegronde redenen van de gemeente om dat recht op deze drastische wijze in te dammen.
Ik hoop dat u dit allemaal zult lezen in goede gezondheid en de juiste afwegingen zult maken.
Groetjes,
Jesse & de rest van de scholierengroep.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2021 - 14:31

De jeugd heeft de toekomst. Mijn steun heb je. Er kan niet vaal genoeg op gewezen worden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2021 - 14:31

vaak..

Berend22
Berend2222 jun. 2021 - 14:14

Goed zo Jesse, gewoon doorzetten en vooral niet luisteren naar alle smoezen die je hoort.

mea maxima culpa
mea maxima culpa22 jun. 2021 - 9:57

Gewoon doorzetten jongen. Demonstreer waar en hoe je wil, en voor welk doel dan ook. Demonstreren is een recht in een vrij en democratisch land. Zolang er geen geweld wordt gebruikt heb je de zegen van heel veel mensen, ook ouderen zoals ik.

poeslief
poeslief22 jun. 2021 - 8:57

Offtopic vraag voor je Jesse: Als alle klimaatbewuste scholieren in NL en hun ouders en grootouders iedere week maximaal 8 uur hun smartphone zouden gebruiken aan hoeveel energievervuiling/-verspilling zouden jullie dan al helemaal zelf zonder (afgedwongen) hulp van anderen reeds een end gemaakt hebben? Let wel dat als jij je smartphone gebruikt je ook zendmasten en allerlei datacenters inschakelt. Is er een meldpunt voor hypocriete klimaatalarmisten? Die veel vliegen en/of veel oplaadbare apparaten hebben waar schadelijke accu's voor nodig zijn en/of veel autorijden. Demonstreren is prima maar maak jezelf svp niet wijs dat je daarmee goed bezig bent geweest voor het klimaat want dat doe je altijd en immer in je eigen tijd uitvoeren. ps. en wel enkel en alleen met de fiets of benenwagen komen en niet met vervuilend vervoer.

1 Reactie
Berend22
Berend2222 jun. 2021 - 14:13

Zooo kinderachtig, ken er nog wel een paar: tegen belasting en toch op de snelweg rijden, hypocriet; tegen kapitalisme maar toch naar de supermarkt, hypocriet; voor kapitalisme maar toch vrijwilligers werk doen, hypocriet; tegen klimaat maatregelen maar toch ademhalen, hypocriet.....

Bouwman2
Bouwman222 jun. 2021 - 7:38

Tja, je zult eens een keer niet demonstreren, gewoon van rust niet willen weten en geen tijd hebben om te selecteren en na te denken. Geen tijd om verbaasd te kijken naar al degenen die permanent demonstreren geen recht maar een dure plicht menen te zijn. Quod erat demonstrandum.

ergveel
ergveel22 jun. 2021 - 5:54

En de moeder van Jesse was (is?) een veelvlieger. En daarom nu klimaatactie nodig. Wrang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2021 - 21:10

https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/pers/geactualiseerd-demonstratiebeleid-gemeente-den-haag.htm Misschien heb je hier iets aan?

Petra Privacy
Petra Privacy21 jun. 2021 - 19:23

Dat doet me even terugdenken aan de Klimaatmars van zondag 10 maart 2019. Waar ik zelf en bijna de hele Tweede Kamerfractie van de SP, samen met circa 40.000 mensen aanwezig waren. Op die koude, gure dag in maart van dat jaar. Maar bij die circa 40.000 mensen waren vele jongeren aanwezig. Onze dank daarvoor. Want het is jullie toekomst waar het over gaat. En dus mag je zeker opkomen voor die toekomst. De aarde kan wel 'zonder' mensen, maar mensen niet zonder een leefbare aarde. Vandaag is het Midzomer, volgens de kalender van de jaarfeesten. Feesten die nog steeds door natuurgemeenschappen overal worden gevierd. Dat is meer nodig dan ooit. En als Ierse vier ook ik vandaag Midzomer. Zelf heb ik in 2019 een bosproject gedaan in Ierland als cadeau voor Omslag. Door 25 bomen te planten. Dat is het internationale kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven. Ze bestaan dit jaar al 27 jaar. Zij verzamelen en verbinden mensen, middelen en mogelijkheden. Om onze jeugd ook een toekomst te geven, die vandaag begint. En als kaderlid voor de SP, actief lid voor een ecogroep in mijn eigen stad, mogen we onze jeugd toch wel de kansen geven om samen duidelijk te maken, dat ook jullie een leefbare aarde willen met drinkwater, voedsel, frisse lucht en stilte.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator22 jun. 2021 - 7:39

@ Petra Privacy - dit is een mooie inzending; dank hiervoor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jun. 2021 - 4:55

Petra heeft altijd mooie inzendingen! En ze doet ook nog wat ze zegt! Daar zit muziek in!

Brent Dysta
Brent Dysta21 jun. 2021 - 19:04

Gewoon doen Jesse!

johannn2
johannn221 jun. 2021 - 18:27

Jesse, Als jullie je aan de coronaregels houden heeft de gemeente Den Haag geen grond om jullie je demonstratie te ontzeggen. Het recht van demonstratie is een Grondrecht. Ga gewoon demonstreren en houd je duidelijk aan de coronaregels, dan kan de gemeente niet anders doen dan jullie demonstratie plaats te laten vinden en jullie de gebruikelijke politiebegeleiding te bieden. .

2 Reacties
Starter2
Starter221 jun. 2021 - 19:17

De demonstratie mag, er is alleen een beperking, je mag niet door de stad lopen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jun. 2021 - 4:57

Behalve natuurlijk toen het om brandstapels op het strand ging! Toen waren er geen beperkingen.