Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Den Haag dumpt daklozen in andere gemeenten: 'Egoïstisch en asociaal'

  •  
16-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3803 keer bekeken
  •  
ANP-440401174

De gemeente Den Bosch dient een officiële klacht in bij de gemeente Den Haag, omdat die op “stiekeme” wijze daklozen deporteert. Haagse dak- en thuislozen krijgen met hulp van de gemeente onderdak, maar dan wel elders in het land. Den Bosch is niet te spreken over de manier waarop dat gebeurt.

In twee jaar tijd wist Den Haag voor honderden daklozen uit de stad onderdak te vinden. Alleen niet in Den Haag zelf, maar naar gemeenten ver buiten de stad. Die gemeenten worden daarover niet ingelicht, tot grote woede van de gemeenten en hun inwoners. Zo ook Den Bosch, dat van mening is dat Den Haag zijn problemen “over de schutting” gooit.

De Bossche wethouder van Wonen Pieter Paul Slikker (PvdA) was onaangenaam verrast door eerdere berichtgeving over de Haagse daklozenaanpak in het AD. Hij belde met collega’s in Den Haag die de aanpak beaamden: “Toen het werd bevestigd, heb ik duidelijk gemaakt dat we hier niet van gediend zijn. Dit is echt schandalig. Den Haag gooit het probleem bij andere gemeenten over de schutting, zo gaan we toch niet met elkaar om? Dat is toch geen beleid?”

Volgens Slikker helpt Den Haag het woonbeleid in Den Bosch om zeep door zich in te schrijven voor de sociale huurwoningen en die zo weg te kapen voor Bosschenaren op zoek naar een woning in hun eigen woonplaats: “En de woningnood in Den Haag is echt niet erger dan in Den Bosch. Ook hier moeten woningzoekenden helaas vaak jaren wachten op een huurwoning.”

SP-Tweede Kamerlid Maarten Hijink had eerder ook al kritiek op de Haagse aanpak. Volgens hem kiest Den Haag ook voor deze aanpak, om zo miljoenen aan bijstandsuitkeringen te besparen en die op het bord van andere gemeenten te leggen. Niet alleen Den Bosch kreeg hiermee te maken, ook de gemeente Aalten (Gelderland) ‘ontving’ tientallen dakloze gezinnen zonder van iets te weten. Daar ontdekten ze het pas toen ze de nieuwe inwoners uitnodigden voor een welkomstgesprek: “Deze mensen komen zo uit de crisisopvang voor dak- en thuislozen. Daar moeten we als gemeente echt welzijnswerkers en zorgtrajecten op inzetten.”

Den Bosch is inmiddels een traject gestart om officieel bezwaar te maken tegen de Haagse werkwijze. Wethouder Slikker wil dat zijn Haagse collega’s “hun eigen problemen zelf oplossen”. Den Haag beroept zich ondertussen op het feit dat iedereen in Nederland zich overal vrij mag vestigen, ook dak- en thuislozen. Rotterdam en Utrecht hebben zich inmiddels bij Den Haag gemeld voor meer informatie, want ook zij hebben interesse in de Haagse methode.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Mathijsco
Mathijsco17 apr. 2023 - 7:20

Ah, daar is de Rutte-doctrine weer. 'Zo'n dakloze', dat is een melaatse en horige. Een last op je Gemeentelijke balans! Die kun je gewoon naar hartelust als 'een ding' van je afschuiven (decentraliseren) zodat hij/zij jou niet meer tot last is. Gewoon als mens helpen en kijken wat er aan de hand is? Hahahahaha! Het is hier geen fatsoenlijk land.

1 Reactie
Ewout Pool
Ewout Pool17 apr. 2023 - 14:14

Ja, daar heeft Rutte écht de hand in. Er zitten 5(!) partijen in dit college en de verantwoordelijk wethouder is van Groenslinks. Van mij mag ie opzouten, maar hij heeft ook weer niet van alles de schuld. (Waar ie wel de schuld van heeft is al meer dan zat.)

Gio Servas
Gio Servas17 apr. 2023 - 4:37

De grote steden in het westen van Nederland hebben daar nogal een geschiedenis in. Iedereen die ze niet willen deporteren ze, dat was in de 19e eeuw al. (Zie de Koloniën van Weldadigheid.) Het ziet er naar uit dat het nu weer gaat gebeuren.

Kit2
Kit216 apr. 2023 - 20:23

Als je een tekort aan huizen hebt zoals in dit domme land, heeft het helaas erg weinig zin je energie te steken in het huisvesten van daklozen. Voor iedere dakloze doe je helpt, staat er een nieuwe die in de problemen raakt klaar: degene die het huis niet kreeg. Die gaat vervolgens ook naar de donder. Dakloosheid leidt tot totale verloedering en traumatisering en die mensen krijg je in meederheid doorgaans niet meer aan een baan. Meestal volgt alsnog jarenlange begeleiding. Het is kei- en keihard, maar je maakt door deze mensen aan een huis te helpen alleen maar meer brokken, dan wanneer je maar niets doet. Schandalig? Helemaal met je eens.

1 Reactie
Mathijsco
Mathijsco17 apr. 2023 - 10:33

Mensen die dakloos zijn hebben niet zelden een psychiatrische achtergrond. Doordat de psychiatrie en GGZ door Rutte kapot zijn bezuinigd, worden ze niet (adequaat) geholpen. Een vlucht in verdovende middelen doet vervolgens de rest, en dan rest inderdaad het keiharde leven op straat. Woningen zijn er nauwelijks: laat staan voor mensen met een ernstige verslaving. Er is denk ik wel een remedie: die is (net zoals dat ooit met heroine-verslaafden gebeurde) het investeren in speciale huisvesting met begeleiding. Dan kan men binnen de eigen mogelijkheden weer wat van het leven gaan maken. Het is echter een pleister op de wonde, en doet niets af aan hoe deze mensen doelbewust verder de afgrond zijn ingetrapt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 apr. 2023 - 17:57

Dus dit is "Zelfverzekerd links" van Jesse Klaver. Je problemen over de schutting gooien.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood17 apr. 2023 - 9:57

Bert: Waar staat in het artikel dat dhr.Klaver dit doet? Is die anderhalve hersencel van jouw al zo in de war dat die dingen leest die er niet staan?

RoepToeter
RoepToeter17 apr. 2023 - 11:07

''Waar staat in het artikel dat dhr.Klaver dit doet?'' Dat staat helemaal nergens. En dat is ook niet te verwachten, daarvoor is GL Klaver te goed in linkeballen. Nee, GL kijkt hypocriet weg van dit soort misstanden. Als er al geprotesteerd wordt dan is het dus blijkbaar door de SP. Want dit staat wel in het artikel: ''SP-Tweede Kamerlid Maarten Hijink had eerder ook al kritiek op de Haagse aanpak. Volgens hem kiest Den Haag ook voor deze aanpak, om zo miljoenen aan bijstandsuitkeringen te besparen en die op het bord van andere gemeenten te leggen.''

Bert van der Neut
Bert van der Neut17 apr. 2023 - 12:12

Dus de Haagse wethouder Mariëlle Vavier van maatschappelijke opvang die dit plan bedacht en uitvoert is niet van GroenLinks? Ik stel nergens de Klaver dit doet. Wellicht minder op de man speler, dat is armoedig en dom.

Jozias2
Jozias216 apr. 2023 - 17:34

Vraag me af of de mensen die hier tegen zijn ook voor het strikt handhaven van het Dublin verdrag zijn.

Adaestuo
Adaestuo16 apr. 2023 - 16:21

Een groot aantal van de daklozen zijn mensen met een psychiatrische achtergrond of zelfs een dubbele diagnose die overdag net als alle andere daklozen met hun ziel onder de arm over straat zwerven. Wat bij veel mensen niet bekend is, is dat dakloos zijn een traumatische ervaring is die psychische en psychosociale klachten teweeg kan brengen. Een situatie van dakloosheid zou eigenlijk altijd met uitzonderlijk hoge snelheid moeten worden opgelost. Dat is het aller beste voor de dakloze maar ook voor de samenleving. De hulp voor daklozen met een psychiatrische achtergrond of dubbele diagnose vergt meer inspanning, daklozen met een psychiatrische achtergrond kan je het beste helpen door het bieden van langdurige gemeenschappelijke onderkomens met daarin voor ieder persoon een bescheiden appartement, gemeenschappelijke ruimtes, 24/7 begeleiding, snelle toegang tot eventuele medische zorg, en een luisterend oor zodat die mensen zich gehoord weten. Voor daklozen met een dubbele diagnose moet je doen aan soortgelijke onderkomens maar dan wel met interne begeleiding en waar mogelijk behandeling voor de verslaving. En het uitsluiten van de zogeheten 'zelfredzame daklozen' van daklozenhulp moet met onmiddellijke ingang tot een einde worden gebracht. Niemand is zo zelfredzaam als hij/zij van zichzelf of een ander meent te weten. En het is ook nog een grove schending van een aantal onderdelen van de Grondwet.

7 Reacties
Jozias2
Jozias216 apr. 2023 - 17:26

@aduesto Het gaat hier om mensen die een woning hebben gekregen. Het zijn dus geen daklozen en ze hoeven niet over straat te zwerven. Eens dat mensen in de problemen zsm een dak boven hun hoofd nodig hebben. Maar dat is hier toch gebeurt?

DaanOuwens
DaanOuwens17 apr. 2023 - 7:02

@ Jozias Jij schrijft: Het gaat hier om mensen die een woning hebben gekregen. Het gaat ook om mensen die dakloos waren. Dat ben je zelden als geen dak je enige probleem is. Jij kijkt daar blijkbaar liever van weg. Zo hebben volgens jou de slachtoffers van de toeslagenaffaire alleen een financieel probleem? En de Groningers als af en toe een bevinkje? Verder niets aan de hand toch? Alleen met een een set bureaucratische oogkleppen op kan je op deze manier naar problemen kijken. En dat is dan tegelijk de oorzaak van het feit dat de overheid zo waardeloos functioneerd.

Jozias2
Jozias217 apr. 2023 - 14:58

@daan Dat zeg ik toch nergens? Maar ze hoeven toch niet ‘met hun ziel onder de arm over straat te zwerven’. En de vraag blijft. Als het Den Haag lukt deze woonruimte te regelen waarom lukt dat de gemeente Den Bosch zelf niet?

DaanOuwens
DaanOuwens17 apr. 2023 - 15:24

@ Jozias2 Jij schrijft: Dat zeg ik toch nergens? Dat zeg je wel. Daar waar je schrijft: Het zijn dus geen daklozen en ze hoeven niet over straat te zwerven Voor jou was het probleem dus opgelost terwijl een normale overdracht kan voorkomen dat mensen in no time weer dakloos zijn. Of het Den Haag wel lukt en Den Bosch niet is helemaal niet de vraag. De vraag is hoe ga je als overheid op een normale manier met je burgers om. Hoewel dat is natuurlijk niet de vraag die jouw bezig houdt. Jij wil vanuit Den Haag meer daklozen elders dumpen.

Jozias2
Jozias217 apr. 2023 - 17:58

@daan Je leest wederom dingen die ik niet schrijf. De stelling van aduesto was dat ze dakloos waren, over straat zwierven en zo snel mogelijk een dak boven hun hoofd moesten hebben. Dat klopt dus niet. Ze zijn niet dakloos, zwerven niet over straat en hebben zo snel mogelijk een dak boven hun hoofd gekregen. Zijn deze daklozen allemaal geboren hagenezen denk je? En het is dus maar de vraag of deze een plek van Bossche daklozen innemen. Dan had Den Bosch dit dus ook zelf kunnen regelen.

DaanOuwens
DaanOuwens18 apr. 2023 - 8:52

@ Jozias2 Jij schrijft: Je leest wederom dingen die ik niet schrijf. Ik lees exact wat je suggereert. Namelijk dat het probleem is opgelost bij depoirtatie naar Den Bosch. Terwijl aduesto een prima inhoudelijk betoog houdt en de complexiteit van het probleem schetst. En jij zet daar een bagatalliserende kinderachtige reactie onder waarmee je suggereert dat er niets aan de hand is. Kortom mijn verwijt aan jouw ten aanzien van je tekst is geheel terecht en je poging om dat te ontkennen is nogal kinderachtig.

Jozias2
Jozias218 apr. 2023 - 16:08

@daan Dat uitstekende inhoudelijke betoog is volgens mij feitelijk onjuist. En ik heb exact aangegeven waar het niet klopt. Maar een dakloze die eerst in Den Haag verbleef mag zich niet vestigen in Den Bosch. En hoe werkt dat dan met vrij verkeer van personen binnen de eu en vluchtelingen die al in een veilig land aan de randen van Europa verblijven. Is het dan ook eigen daklozen/ vluchtelingen eerst?

DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2023 - 15:49

Domme actie van Den Haag. Dit doe je in overleg. Trouwens de daglozen concentreren zich in de grote steden, primair in Amsterdam. In mindere mate in de G4. Dat gaat al decenia zo. Maar veel daklozen hebben hun roots in de provincie. De provincie gooit het probleem dus bij de grote steden over de schutting. Ik stel dat maar even vast gezien een aantal reacties hier. Maar mensen trekken niet voor niets weg uit de gemeenschappen waar zij hun roots hebben. En het is asociaal beleid mensen uit je gemeente te deporteren. Typisch rechts beleid, het is dan ook de aanpak van Leefbaar Rotterdam. Dat Den Haag het ook doet is schaamteloos. Als herhuisvesting van kwetsbare mensen ook voor henzelf zinvol is doe je dat in overleg met de ontvangende gemeente. Ik denk dat dit vooral een ambtelijk idee is.

2 Reacties
VerdwaaldeHagenaar
VerdwaaldeHagenaar16 apr. 2023 - 19:49

AD komt ook na 4 artikelen over dit onderwerp niet verder dan 1 verhaal waar het niet goed ging. Overleg? Hoezo, het zijn Nederlanders en ze mogen zich vestigen waar ze willen. Ze hebben bijstand en geen woning, ...De snelste manier om je situatie te veranderen is je te verplaatsen. Er wordt niemand gedeporteerd, ze verhuizen graag en willen een nieuwe start.

DaanOuwens
DaanOuwens17 apr. 2023 - 6:56

@ VerdwaaldeHagenaar Jij schrijft: Overleg? Hoezo, het zijn Nederlanders en ze mogen zich vestigen waar ze willen. Omdat deze mensen vervolgens snel weer in dezelfde problemen zitten als die zij hadden in Den Haag. Een nieuwe start is niet druk uitoefenen om te verhuizen.

E w T
E w T16 apr. 2023 - 13:57

De Randstad manier. Alles ten noord oosten van Utrecht en onder de rivieren voor dom verslijten.Opbrengsten van het Gas uit Groningen of eerder de steenkool uit Limburg in de aflossing van de staatsschuld stoppen en nauwelijks compensatie voor deze gebieden.Maar wel je "probleem gevallen" hier dumpen. Beetje zoals de Koekoek te werk gaat . Je hebt een probleem en dat flikker je dan maar in het nest van de buren. Eea heeft ook niets met vrij vestigen in het land te maken maar met met het niet willen inzien dat het westen overvol raakt . mensen verspreiden over het land is niet het probleem maar dan moeten er wel voldoende sociale /betaalbare woningbouw komen. Je kans armen over de gemeentegrens gooien is puur aso gedrag. En wederom bedankt GL die het allemaal mogelijk maakt.

4 Reacties
Jozias2
Jozias216 apr. 2023 - 15:39

Ewt Volgens mij is de randstad de belangrijkste motet van de Nederlandse economie. Ook de inwoners van de randstad (ook veel mensen die vanuit de regio zijn verhuisd) hebben de nadelen van de havens, industrie en luchthavens. Zijn al die daklozen in de grote steden ook in die steden geboren of oorspronkelijk van elders gekomen. Beetje nimby benadering op het niveau van de pvv.

GeenProbleem
GeenProbleem16 apr. 2023 - 17:10

@jozias2 'Volgens mij is de randstad de belangrijkste motet van de Nederlandse economie. ' Eindhoven doet het anders prima hoor.

Jozias2
Jozias216 apr. 2023 - 19:00

@geenprobleem. Klopt natuurlijk. Maar aduesto ging terug naar 50 jaar geleden toen men nog kolen won in Limburg. En over deze periode (en de paar honderd jaar er voor) werd het meeste geld in de randstad verdiend. En de afgelopen paar jaar gaat het ook goed in Eindhoven (en het oosten)

E w T
E w T16 apr. 2023 - 21:32

Jozias2 . Hoezo nimby? Ik schrijf dat mensen over het land verspreiden niet het probleem is. Ook het dorp waar ik woon groeide sinds de jaren 70 tot nu van 10.000 naar 50.000 inwoners voornamelijk door import. Dat kon ook prima omdat er gebouwd werd. Nu worden mensen ook hier geconfronteerd met jarenlange wachttijden voor een huurwoning want er is ook hier een tekort .En dan komt den Haag ff rechtsvoorbij om z'n "probleem gevallen te dumpen . En nou zullen het niet allemaal Hagenaars zijn . Maar ik geloof ook niet dat er tientallen gezinnen ooit uit Aalten naar den Haag geemigreerd zijn en nu thuiswaarts gezonden zijn omdat ze dakloos geworden zijn. Trouwens waarom mensen naar Aalten sturen en niet naar bijvoorbeeld Wassenaar? Is dat te dichtbij dan?.

Folkward
Folkward16 apr. 2023 - 13:39

Bemoedigende reacties hieronder, weer. Ja, je kunt het (linkse) college van Den Haag hierop aankijken, dat is lekker makkelijk en deels terecht. Maar die werken ook maar in een systeem waar ze mee te maken hebben. Het hoeft niet zo te zijn: zeker na de decentralisaties van 2015 (Rutte-2), hebben gemeenten veel meer verplichtingen om geld te besteden, maar niet de rechten om meer belasting te innen. De VNG was erop tegen, omdat het eigenlijk gewoon verkapte bezuinigingen waren. Jaren later heeft de VNG gelijk gekregen door een arbitragecommissie. Totdat de wet verandert, kun je echter deze suboptimaliserende praktijken blijven verwachten. Door het over de schutting te gooien, is het probleem niet opgelost, maar ben je er als gemeente wel vanaf. Kortom: hier ligt een taak voor een hogere overheid, namelijk het Rijk. Gewoon weer de zoveelste miskleun. Op naar de volgende crisis!

1 Reactie
VerdwaaldeHagenaar
VerdwaaldeHagenaar16 apr. 2023 - 19:52

Deze reactie is verwijderd

Sententia
Sententia16 apr. 2023 - 13:09

Ach, we zijn het wel gewend, dat de Randstad z'n problemen bij ons in 'de provincie' dumpt, of dat nou om asielzoekers, windmolens of zwervers gaat. En als hier hulp nodig is, hebben we het nakijken. De politieke kleur van de Randstedelijke bestuurders is daarbij ook niet relevant.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen16 apr. 2023 - 12:22

Vluchtelingen verplicht spreiden over het land is kennelijk prima, daklozen spreiden is fout. Leg mij dat eens uit. Duidelijk is dat sommige steden disproportioneel veel ellende moeten opvangen en andere makkelijk wegkomen.

VerdwaaldeHagenaar
VerdwaaldeHagenaar16 apr. 2023 - 11:56

Heel grappig dat jullie wel de pvda van Breda noemen en NIET de partij die daklozen dumpt: GroenLinks. Het is niet anoniem " den haag" dat dit doet. Het is ROODGROEN-beleid GroenLinks dat daklozen " deporteert" Overigens doet Groenlinks dit al een paar jaar en groenlinks wethouder Mariëlle Vavier vindt dan ook dat er helemaal niks mis is met haar beleid.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 apr. 2023 - 11:02

Is dit een nieuwe overheidstrent: ''eigen daklozen eerst'' ?

2 Reacties
Nejras
Nejras16 apr. 2023 - 14:15

Begrijpend lezen vind ík lastig. Dus ik zal het vast fout hebben als ik zeg dat Den Bosch het gewoon raar vind dat een andere gemeente haar probleem ‘oplost’ door het probleem letterlijk te deporteren naar een andere gemeente. Dat is niks oplossen, slechts verplaatsen. Lijkt me dan ook totaal logisch om tegen deze praktijk bezwaar te maken.

Jozias2
Jozias216 apr. 2023 - 17:31

@nejras Het is geen verplaatsen. De mensen die eerst dakloos waren hebben nu onderdak. Voor hen is het probleem is daarmee opgelost. Het zou deporteren zijn als ze nu dakloos in Den Bosch waren. Je zou je eerst moeten afvragen waarom het de gemeente Den Haag wel lukt om 200 woningen in Den Bosch te vinden en dat het de gemeente Den Bosch kennelijk niet lukt. Het is dus maar de vraag of deze woningen anders beschikbaar zouden zijn voor Bossche daklozen.

Jozias2
Jozias216 apr. 2023 - 11:01

Wat is nu precies het standpunt van de gemeente Den Bosch? Eigen daklozen eerst?

TheunT
TheunT16 apr. 2023 - 10:59

Hoe groter de stad, hoe groter de problemen er worden. Toch wil geen partij zich wagen aan het verlagen van de nationale bevolkingsdichtheid.