Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deense voetbalbond overweegt vertrek uit FIFA na verbod op one love-armband

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6550 keer bekeken
  •  
ANP-458205915

De Deense voetbalbond (DBU) overweegt wereldvoetbalbond FIFA te verlaten nadat het verboden werd de one love-armband te dragen. Denemarken is een van de zeven landen, naast onder andere Engeland, Duitsland en Nederland, waar de aanvoerder de anti-discriminatie armband zou dragen. Dat werd op het laatste moment door de FIFA tegengehouden die met gele kaarten dreigde voor spelers die de band wel droegen.

DBU-voorzitter Jesper Moller zegt “woest” te zijn over de beslissing. Binnenkort staan er verkiezingen op de agenda voor het voorzitterschap van de FIFA. De huidige voorzitter Infantino is de enige kandidaat, Denemarken zal daarom geen stem uitbrengen. Volgens Moller spreken de Scandinavische landen al sinds augustus over een afscheid van de FIFA. De manier waarop de wereldbond zich opstelt op en rond het omstreden WK voetbal in Qatar zet voor de Denen dat besluit in een stroomversnelling. 

Moller zegt wel dat het moeilijk kan zijn wanneer Denemarken als enige die stap zet. Daarom wil het land de discussie aangaan met andere FIFA-landen om de mogelijkheden van een nieuwe bond te bespreken. De Nederlandse bond KNVB zei eerder nog bezwaar te willen maken tegen een verbod op de one love-band, maar ziet daar nu toch vanaf. Bondscoach Van Gaal zei donderdag “een punt achter alle politieke kwesties” te hebben gezet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (39)

Jax Teller
Jax Teller25 nov. 2022 - 13:48

Welnee.

wittecisnoot
wittecisnoot25 nov. 2022 - 11:58

Beetje vreemd dat het alleen om die band gaat... Fifa is al jaren een corrupte boevenbende. Wat vooral slim is, zijn de plannen voor een nieuwe bond. Als heel West Europa en Noord Amerika mee doen, dan kan Fifa wel inpakken.

korheiden
korheiden25 nov. 2022 - 11:33

Gaat niet gebeuren. Een eigen competitie met eventuele medestanders is geheel kansloos. Denemarken zal het toernooi gewoon uit voetballen en Deense clubs blijven meedoen aan Europese competities. Die vallen weliswaar onder de UEFA maar daarboven staat dan weer de FIFA. Het is stoere praat, meer niet.

Kuifje3
Kuifje325 nov. 2022 - 10:54

Pure grootspraak van de Denen. Natuurlijk doen ze dat niet. Het waren slechts zes landen (waaronder Nederland) die de band wilden gaan dragen en toen dat niet mocht waren er van een paar landen een klein piepje als protest, maar verder gebeurde er uiteraard niets. Voetbal is niet het podium voor dit soort protesten blijkt maar weer. De Denen gaan na dit WK gewoon weer aan de lijnband verder.

1 Reactie
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 12:18

Kuif Er blijkt dus nog niets: De Denen overwegen..... Het besluit is nog niet gevallen. U kan dus nog hopen dat er eindelijk eens een land is, dat het wel aandurft om tegen zo veel onrecht in te gaan. (Hoe is het met die trainer in Hongarije, bv?) Verder is het de 'leiband'. 't Is maar dat ik dat dan toevallig weet.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 nov. 2022 - 10:08

Veel praten niets doen. wedden dat die denen het tournooi gewoon afmaken ? (en dan bedoel ik met afmaken tot het einde blijven ) (en dan bedoel ik tot het einde natuurlijk het einde van het tournooi) (uiteraard gaat het tournooi gewoon door dan zonder de denen) (1 deen en 2 denen)

Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 7:01

Ze zouden voor mij onbetwist de wereldkampioen zijn.

Romeo164
Romeo16425 nov. 2022 - 4:51

Hoop dat het gezeik een keer stopt , het is een voetbal toernooi geen politiek spelletje. Hier in Nederland is ook genoeg mis maar dat deugt niet genoeg. Ga voetballen.

2 Reacties
Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 9:48

"Hoop dat het gezeik een keer stopt , het is een voetbal toernooi geen politiek spelletje." Er enorm veel geld mee gemoeit. Dat alleen al maakt het een politiek spelletje. Daarnaast zijn voetballers en de sport een inspiratie en voorbeeld voor veel kinderen. " Hier in Nederland is ook genoeg mis maar dat deugt niet genoeg." Een knullig combinatie van whataboutisme en een relativeringdrogredenatie.

wittecisnoot
wittecisnoot25 nov. 2022 - 11:59

Juist daarom een nieuwe bond zonder corruptiestank.

EricDonkaew
EricDonkaew25 nov. 2022 - 2:20

Eerst het WK afmaken, dan nadenken over Infantino, FIFA, Qatar et cetera. Laat Van Gaal en zijn spelers met een schoon hoofd hun (en ons) ding doen. Erst der Fußball, dann die Moral. Inderdaad, maar laten we niet té principieel zijn.

3 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 9:04

"Erst der Fußball, dann die Moral. Inderdaad, maar laten we niet té principieel zijn." Nee, stel je voor dat het geld zou gaan kosten #hollandsekoopmando kaew

Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 9:48

Wat maken die doden nou eenmaal uit, een balspel is veel belangrijker. Of niet dan?

Kuifje3
Kuifje325 nov. 2022 - 10:56

@Volrin: Daar gaat het gebruik van die band niet over. Je reactie slaat nergens op.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2022 - 0:30

Stelletje hypocrieten van het ergste soort. Dan gaan ze lekker in Syrië voetballen, die Denen, want dat is volgens ze wel een lekker veilig landje waarnaar je zelfs kinderen rustig kunt terugsturen. Dus ga daar maar lekker voetballen. En hoe gaat Denemarken zelf om met arbeidsmigranten. Lees en huiver. https://www.demorgen.be/nieuws/deense-conservatieven-willen-meer-arbeidsmigranten-maar-geen-moslims~b9778221/ One Love, iedereen met respect behandelen en uitsluiten van discriminatie.

2 Reacties
Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 9:49

De Deense voetbalbond =/= de regering van Denemarken, je reactie slaat nergens op.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2022 - 10:38

Volrin. Ee grote bek over de regering van Qatar maar hun bek dichthouden over hun eigen regering. Vind het best wel ergens op slaan.

JohnVKR
JohnVKR24 nov. 2022 - 23:42

"De Deense voetbalbond (DBU) overweegt wereldvoetbalbond FIFA te verlaten nadat het verboden werd de one love-armband te dragen." Uit het land dat asielzoekers hun bezittingen afpakt zodra ze in Denemarken asiel aanvragen. Het land dat Syrische asielzoekers terug naar Syrië gaat sturen omdat het daar onder Assad zo veilig en vreedzaam is. Het land dat een deal heeft met Rwanda om daar asielzoekers heen te sturen. De bond uit een van de meest racistische landen van Europa komt nu opeens op voor mensenrechten? Serious?

1 Reactie
Volrin
Volrin25 nov. 2022 - 9:49

U snapt ook het verschil niet tussen de Deense regering en de Deense voetbalbond.

Volrin
Volrin24 nov. 2022 - 21:30

"De Deense voetbalbond (DBU) overweegt wereldvoetbalbond FIFA te verlaten nadat het verboden werd de one love-armband te dragen." Klinkt dapper, maar vraag me af of ze daad bij woord zetten. Zo wel, dan hoop ik dat er meer volgen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot24 nov. 2022 - 20:02

'Bondscoach Van Gaal zei donderdag “een punt achter alle politieke kwesties” te hebben gezet.' Dat is, kort samengevat, de heersende mores in voetballand. En natuurlijk geen idee van moraliteit. Want sport gaat boven uitbuiting, racisme en fascisme (zie ook 1936).

2 Reacties
Zandb
Zandb25 nov. 2022 - 7:04

Willem Dat kan Van Gaal wel beweren maar hij lult uit z'n nek: Hij wordt (zeker politiek) gemanipuleerd of liever misbruikt en de enige manier om daaraan te ontkomen, is om er niet aan mee te doen. Dat is op zich de enige manier om politiek geen stelling te nemen.

Ivan61
Ivan6125 nov. 2022 - 9:05

WillemdeGroot, FIFA is te machtig en heeft te veel geld. Ik las vorige week dat Ronaldo 572.000 pond per week verdiende bij MU. Dan is geen wonder dat hij losgerukt is van werkelijkheid. En de rest ook. Nog 1 voorbeeld: Jesse Owens moest via dienstingang naar binnen voor zijn huldiging in VS. Hij kon held van VS zijn maar zijn huidskleur was belangrijker

PGS
PGS24 nov. 2022 - 18:45

Ik wil het eerst zien dan pas geloven. Laat ze inderdaad maar eerst een ruggegraat tonen dat zij pal staan voor hun principes. Anders is het alleen maar mooie maar holle woorden.

van Putten
van Putten24 nov. 2022 - 16:58

Ik hoop dat andere voetballanden zich hierbij aansluiten, met name prominente bonden zoals oa de Duitse, de Britse, de Argentijnse en natuurlijk de Nederlandse. De positie van Infantino lijkt onhoudbaar. Maar waarschijnlijk is dit wensdenken. Principes en topvoetbal was nooit een gelukkige combinatie…

1 Reactie
Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 10:33

@Van putten Positie onhoudbaar, hij wordt herkozen zonder tegenkandidaat.... Er zijn 211 landen lid van de FIFA. Als je alleen wil spelen op basis van de west Europese morele waarden dan moet je een EK houden voor west Europa.

gerryj
gerryj24 nov. 2022 - 16:35

Dat zouden er meer moeten doen. Ik begrijp niet dat er niemand op het idee is gekomen om in de kousen die de voetballer dragen smalle streepjes van de regenboogkleuren in te weven. Dan had er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid.

TeeJee2
TeeJee224 nov. 2022 - 16:35

Denemarken als gidsland, terwijl de KNVB weer slaafs de corruptie volgt. Duidelijker wordt het niet!

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 16:32

Hier ligt een gouden kans voor al die reaguurders die vonden dat Denemarken een lichtend voorbeeld voor ons was. Nú kunnen ze hier hardop roepen dat de KNVB het voorbeeld van Denen moet volgen en daarmee duimpjes verzamelen.

8 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 nov. 2022 - 19:42

@LaBou, inderdaad, Denemarken is het bewijs dat je progressief kunt zijn en toch een streng asielbeleid kunt voeren. Gewoon zo maar, als de meerderheid van je bevolking dat allebei wil.

Piet Helmons
Piet Helmons24 nov. 2022 - 20:33

Gaan die Denen dan ook uit Internationaal Olympisch Committee? Die organiseerden de spelen ook in landen die nu niet bekend staan om hun goede mensenrechten (China, Rusland).

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 22:09

Zon, definieer progressief. Want zoals het door jou wordt voorgesteld klinkt het meer als een draai naar guur-rechts.

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 22:10

@Helmons: geen idee maar wat mij betreft prima. Als ze dan ook gelijk álle landen boycotten met de door jou aangedragen fouten, dus ook Israël!

JohnVKR
JohnVKR24 nov. 2022 - 23:46

@A little bit of sunshine Progressief en racisme gaan toch echt niet samen. Een racistische sociaal -democratische partij is dus never nooit progressief.

Kuifje3
Kuifje325 nov. 2022 - 11:02

@John: Goed opletten de volgende keer als Silvana Simons spreekt.

korheiden
korheiden25 nov. 2022 - 11:37

Ik denk inderdaad dat Nederland het Deense voorbeeld m.b.t. immigratie geheel of gedeeltelijk zal gaan volgen. Rutte heeft al strengere asielregels beloofd en binnen de VVD is daar een ruime meerderheid voor. Wat het voetbal betreft : de Denen zullen de FIFA niet verlaten. Andere landen ook niet. Daar kun je wat van vinden, maar het is de realiteit.

TeeJee2
TeeJee225 nov. 2022 - 13:55

@korheiden De VVD weet elke verkiezing weer wat stemmen te trekken met gouden bergen en vergezichten, maar in de realiteit komt daar bar weinig van terecht en vindt men visie maar belemmerend.

Olav Meijer
Olav Meijer24 nov. 2022 - 16:19

De KNVB heeft slappe knieën. Niet best voor een voetbalbond.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje325 nov. 2022 - 11:00

Waarom? Ze zijn daar om ze ver mogelijk te komen op het WK en niet om op te komen voor bepaalde (ja natuurlijk ook belangrijk, maar nu even niet) rechten.