Joop

De zeven vinkjes van Joris Luyendijk

  •  
06-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3095 keer bekeken
  •  
26932490134_eace06aacb_c

© cc-foto: OECD

Als de zaak je aan het hart gaat, maakt het niet uit wie de boodschap verspreidt, als het maar impact heeft
‘Dat na een lezing altijd meteen 5 mannen ‘met een tip’ met hun arm in de lucht hengelen, wordt waar als Joris het zegt. Dat er een vermogensprobleem is wordt waar als Sander het zegt.’
Zo vatte Sheila Sitalsing op twitter de discussie samen naar aanleiding van het interview en artikel van Joris Luyendijk over de zeven vinkjes en de tv-serie van Sander Schimmelpenninck over kansenongelijkheid. Met name Luyendijk kreeg kritiek omdat zijn verhaal over de privileges van witte autochtone hoogopgeleide heteromannen van goede komaf al zo luid, duidelijk en eloquent is verwoord door mensen met minder privileges, bijvoorbeeld Sylvana Simons. Die worden dan als zeikerds gezien, en nu kan Luyendijk ineens punten scoren met precies dit verhaal?
Deels is dit eigenlijk kritiek op de media, die meer ruimte lijken te bieden aan Luyendijk dan aan niet-zevenvinkjes-auteurs. Daar kan hij zelf niets aan doen. Evenmin kan hij er iets aan doen dat de samenleving hem serieuzer neemt. Ja, hij had misschien meer krediet moeten geven aan anderen die hetzelfde hebben gezegd en werden weggehoond; ik kan me goed voorstellen dat het frustrerend is als je je eigen ideeën terugziet waar nooit serieus naar werd geluisterd terwijl nu iedereen opeens juicht. Het overkomt mij ook, dat ik mijn ideeën zie in stukken van zevenvinkjesmannen die veel meer aandacht en instemming oogsten dan mijn werk ooit zal krijgen. Dan vind ik het naar dat ik geen erkenning krijg voor mijn pionierswerk. Maar dat is mijn eerste reactie, die wordt ingegeven door het ego. Het ego reageert primair en automatisch en heeft een nogal beperkte kleinzielige blik, dus je kunt beter niet je eerste reactie volgen.
Als ik het wat meer tijd geef, vind ik het juist fijn dat mijn inzichten, over onderwerpen die mij aan het hart gaan, worden verwoord door mensen naar wie wordt geluisterd en die het goed weten te brengen – want het is niet alleen die zeven vinkjes: vaak zijn deze mannen ook beter in het verpakken en verkopen van een verhaal, waardoor het meer impact heeft.
Als je alle kleinzieligheid opzijzet is dat alleen maar mooi, en zo kun je ook de serie van Schimmelpenninck en het boek van Luyendijk bekijken. Het is goed dat zij hun privileges gebruiken om deze boodschap te verspreiden, want er zijn enorme problemen wat betreft ongelijkheid in onze samenleving. Als de zaak je aan het hart gaat, maakt het niet uit wie de boodschap verspreidt, als het maar impact heeft. Luyendijk en Schimmelpenninck weten niet alleen hun verhaal goed te verwoorden, op een manier die aanspreekt, maar in de ogen van het publiek vallen ze ook buiten elke verdenking omdat ze niet voor zichzélf opkomen, maar voor anderen. Als dat ertoe leidt dat meer mensen aan het denken worden gezet: prima.
De problemen die ze aan de kaak stellen zijn veel te groot om te neuzelen over wie het krediet verdient. Zoals Stella Bergsma zei op twitter: Ik begrijp dat iedereen nu eindelijk doorheeft dat er zoiets is als privileges en sociale achterstand omdat het gewhitemansplained wordt? Zo is dat Stella, en als iedereen het doorheeft is dat goed nieuws.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

Déjà vu
Déjà vu14 feb. 2022 - 0:50

"Als ik het wat meer tijd geef, vind ik het juist fijn dat mijn inzichten, over onderwerpen die mij aan het hart gaan, worden verwoord door mensen naar wie wordt geluisterd" Heel benieuwd om welke originele inzichten dat dan gaat!

Schrobberbol
Schrobberbol12 feb. 2022 - 0:20

Hehe. Geloofwaardigheid.

dirk den boer
dirk den boer9 feb. 2022 - 12:37

Ik moet inenen denken aan wat mijn vader ooit eens zei, toen ik hem vertelde van de man in een peruaans dorpje die met zijn cirkelzaag alle mahoniebomen in de buurt (oerwoud) omzaagde en met de verkoop daarvan evenveel verdiende als de hele rest van het dorpje bij elkaar (schatting). " Ja, die zat dus op een goeie wei natuurlijk, dan kan dat". Van vinkjes hadden en hebben ze daar nog nooit gehoord (hij had er hoogstens 2, als ik nog eens naga wat ik ervan weet).

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2022 - 11:33

Gisteren was Joris op de Belgische TV. Hij kwam met een sterk voorbeeld uit de bankenwereld: als het gaat om het maken van financiele producten ('derivatives') dan zit die afdeling vol met van alles, omdat je er wat voor moet kunnen. Zodra je op de afdeling Vermogensbeheer komt zijn het alleen nog maar zevenvinkers. Ook: kinderen van zevenvinkers krijgen steevast een te hoog schooladvies, kinderen van arbeiders van mensen van kleur krijgen structureel een te laag schooladvies. https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-afspraak/2022/de-afspraak-d20220208/

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2022 - 18:11

[kinderen van arbeiders van mensen van kleur krijgen structureel een te laag schooladvies. ] als er een school achievement test wordt gebruikt niet.

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 20:42

Ook interessant misschien de gevallen van precies tegenovergestelde als in de vinkjes;hoog opgeleide of welgestelde ouders, minstens een ouder in NL geboren. Neem Lale Gul, die heeft dat feit juist aangegrepen en uitgebuit om zich in toppositie te manoevreren, 200.000 boeken verkocht, en ktanten en talkshow masters vechten om haar te laten aanschuiven.Ook is ze geen man natuurlijk, en ook al niet roomblank. Anecdotisch, OK, maar toch opmerkelijk geval......

3 Reacties
Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 7:27

dirk Dergelijke vinkjes garanderen dan ook niets. Sterker nog; ze bestaan niet eens in de vorm die 'men' er aan wil geven. Vinkjes zijn een soort van abstractie van de oneindig ingewikkelde werkelijkheid, waarin god mag weten wat allemaal meespeelt dat een mens gekomen is waar die is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 13:13

De vinkjes zijn de onafhankelijke variabelen in een statistisch model dat groepsverschillen kan verklaren. Voor individuen is zo'n model minder/niet bruikbaar. Een persoon kan altijd slagen resp mislukken in het leven op basis van individuele omstandigheden die het effect van de vinkjes teniet doen.

dirk den boer
dirk den boer8 feb. 2022 - 16:35

Het gaat maar door en door, wat heeft die Joris losgepeuterd? Vandaag in de Volkskrant, Sylvia Witteman heeft dus slechts 5 vinkjes, Erdal Balci en Oz maar twee, waarbij Balci vooral klaag dat hij eronder geleden heeft , onder die 2. Oz (in het AD) denkt er weer anders over (want zeer geslaagd, en dikke vrindjes met Prometeus baas Spijkers). In de lezerskring vd VK nog een lezeres die met vinkje 8 kwam, de R van Relaties (zie hieronder ook). Dat is in andere landen natuurlijk nog altijd alles overheersend, maar bij ons? In het bastion van gelijkheid boven alles? Dacht het niet, of althans veel minder zo.

Porcupine tree
Porcupine tree7 feb. 2022 - 18:59

Zandb Ik put niet alleen uit mijn eigen ervaringen. Dat is inderdaad slechts anekdotisch bewijs.Iets waar Gloria Wekker zich overigens ook altijd van bediend, maar dat terzijde. Luyendijk en met name Schimmelpenninck spreken altijd met veel dedain over het gewone klootjesvolk. Dat is nu net het milieu waarin ik opgegroeid ben. Mijn vrienden en kennissenkring bestaat voornamelijk uit mensen die op hun zestiende of zeventiende begonnen zijn met werken. Velen in de bouwsector of in de fabriek. Allemaal mensen met 4 vinkjes. Moet je kijken wat er gebeurt als je een discussie over white male privilege aanzwengelt. Maar ga vooral zo door met woke geleuter over privileges. Ik heb mijn hele leven links gestemd, altijd PvdA of GroenLinks. Das war einmal. Bij de gemeenteraadsverkiezing een lokale partij. Bij de landelijke ben ik vorig jaar al thuis gebleven.

2 Reacties
Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 7:33

tree "U put niet alleen uit uw ervaringen", zegt u. En vervolgens put u slechts en weer uit uw ervaringen. En waarom zo boos agressief: "Maar ga vooral zo door met woke geleuter over privileges." Bestaan privileges dan niet? Dit is waar het om gaat: "Welke factoren bepalend zijn of niet, daar hebben normale mensen alleen maar ideeën over en nooit bewijzen voor." Maar dàt er desondanks factoren zijn en dàt we daar desondanks oog voor moeten hebben, dat staat als een paal boven water.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 feb. 2022 - 23:42

Ten eerste: goed dat u Gloria Wekker als voorbeeld heeft. Ten tweede: 'Luyendijk en met name Schimmelpenninck spreken altijd met veel dedain over het gewone klootjesvolk.' Is dat zo? Ik geloof er nniks van, althans, ik lees dat niet in Luyendijk's boeken. Sterker nog, ik lees eerder dedain jegens Engelse bankiers (Dit kan neit waar zijn) en mensen die van een afstand de situatie elders denken te kunnen duiden (bijvoorbeeld aflevering met Leon de Winter in Zomergasten). Dat heeft niks met klootjesvolk te maken, eerder met (oh oh) 'de elite'. Schimmelpenninck ken ik minder.

Pater
Pater7 feb. 2022 - 15:24

Of Joris het zegt of Renske of Rutger maakt me eerlijk gezegd geen reet uit. Karl Marx was ook van de zeven vinkjes hoor. Oninteressante discussie.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2022 - 13:03

Freud had ook een heleboel vinkjes. Neemt niet weg dat zijn werk op de eigen merites moet worden beoordeeld. Darwin ditto.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2022 - 11:39

Wat vind je oninteressant, de vinkjes of wie het zegt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2022 - 14:52

Darwin had zelf ook iets met vinkjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2022 - 14:55

PS de vinkjes als onderdeel van een statistisch model vind ik wel interessant. Vogels zijn niet mijn forte al kan ik een vink van een koolmees onderscheiden.

Porcupine tree
Porcupine tree7 feb. 2022 - 15:11

In tegenstelling tot wat Roos Vonk in bovenstaand artikel beweert, is er op social media juist heel veel kritiek op de vinkjestheorie. Josse de Voogd (nu nog groen links) heeft er bijvoorbeeld al de nodige kritiek op geleverd. Er zijn namelijk heel veel factoren die het hebben van 5 of meer vinkjes volledig te niet doen en veel bepalender zijn. Ik spreek uit eigen ervaring als wanneer je gezegend bent met een onaantrekkelijk uiterlijk gecombineerd met dodelijke verlegenheid en een oostelijke tongval, dat succes gegarandeerd is. Ben - oh ironie - in de jaren 90 bijvoorbeeld al afgewezen omdat ik blank en man was en er voorkeur aan vrouwen en mensen van kleur gegeven werd. Ook toen bestond positieve discriminatie al. Inmiddels, bijna 60, ben ik in bezit van VWO diploma werkzaam in de zorg als schoonmaker. Ik durf dus rustig te stellen dat Sylvana Simons als aantrekkelijke welbespraakte vrouw veel gepriviligeerder is. Het enige privilege dat ik bezit, is dat mijn wieg in Nederland stond. Mensen als Luyendijk en Schimmelpenninck zitten allemaal in dezelfde bubbel en hebben geen idee wat het echte leven inhoudt.

4 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 15:46

tree Misschien weet u nog wel minder van dat "echte leven", omdat u uw zeer subjectieve want persoonlijke ervaringen als maatstaf voor het beoordelen van de "echte wereld" neemt. Welke factoren bepalend zijn of niet, daar hebben normale mensen alleen maar ideeën over en nooit bewijzen voor. We kunnen er allemaal wat van vinden maar er is geen enkele reden om elkaar zo af te branden. Natuurlijk is er "kritiek" op de vinkjes theorie. Zelfs van links. Maar over de kwaliteit van die kritiek zegt het feit dàt er kritiek is niets.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen7 feb. 2022 - 15:47

@Tree...ik heb met dezelfde verbazing het artikel over de 'vinkjes' gelezen. Ik ben blank, man, hetero. Drie vinkjes. Mijn moeder is Nederlands, dus dat is vinkje vier. En zodoende ben ik kennelijk verdacht van het hebben van privileges. Waar mijn familie vandaan komt, hoe hard mij (groot)ouder hebben moeten werken, waar ik mijzelf doorheen heb moeten worstelen, het doet allemaal niet terzake. Wat Luyendijk hier doet is ZIJN vermeende privileges op de wereld om hem heen projecteren. En dat zegt heel veel over hem.

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 7:37

Twee keer bellen Hoe zou u willen duidelijk maken dan, dat in bepaalde situaties mensen bepaalde voordelen/nadelen hebben? Meent u nu echt dat u iets anders doet dan projecteren? Wanneer mensen een model aanvallen op het feit dat het geen werkelijkheid is, dan klopt dat natuurlijk per definitie. Dat is dan ook geen kritiek; dat is gelul.

Wieowie
Wieowie9 feb. 2022 - 19:33

Zandb; “ Hoe zou u willen duidelijk maken dan, dat in bepaalde situaties mensen bepaalde voordelen/nadelen hebben?” Dat wordt dus nergens gezegd en hoeft het ook niet duidelijk gemaakt te worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 feb. 2022 - 12:35

er zijn veel meer dan zeven vinkjes zoveel dat de generalisatie mooi is voor de mensen die tegen de ander zijn laten we bijvoorbeeld gewoon eens stellen dat iedereen al 10 vinkjes heeft de op tv en in de krant zijn mening mag ventileren en doe er nog maar 100 bij voor elke politicus .

9 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 15:52

Griezel Het om de gedachte dat mensen soms door omstandigheden een voorsprong hebben t.o.v. vergelijkbare mensen in andere omstandigheden. Dan kan je gaan vitten over het aantal vinkjes maar dat is totaal oninteressant. Vindt u het aannemelijk, dat iemand in Nederland geboren wordt meer kansen heeft, dan iemand die in ergens op het platteland in Centraal Afrika wordt geboren? Denkt u dat een kinderen van oorspronkelijk Nederlandse ouders in het algemeen in Nederland een voorsprong hebben t.o.v. kinderen van vluchtelingen/asielzoekers? Dat zijn zaken die u zich niet alleen kunt afvragen maar waar u ook nog een antwoord - in de vorm van een mening - op zou kunnen hebben.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 feb. 2022 - 17:07

@zand het aantal vinkjes is te complex en er zijn heleboel zaken die mensen op voorsprong of achterstand zetten die vinkjes zie ik als woke geleuter van mensen met heel veel privileges dat meten met een aantal vinkjes doet de realiteit geweld aan. Er is eigenlijk maar 1 echte vink - rijkdom!

Dronevliegenier
Dronevliegenier7 feb. 2022 - 19:35

@Griezel in post-gezellig Nederland 7 februari 2022 at 18:07 die vinkjes zie ik als woke geleuter van mensen met heel veel privileges dat meten met een aantal vinkjes doet de realiteit geweld aan. Zoals jij het gebruikt: woke = zweverig (gelardeerd met sofisterij). Roxane van Iperen vind ik woke (scherp) en links. Hetzelfde -en nu niet schrikken-geldt voor jou.

Dronevliegenier
Dronevliegenier7 feb. 2022 - 21:25

Bonus voor Griezel in post-gezellig Nederland: https://theinvisiblementor.com/wake-up-and-live-by-dorothea-brande/ Bijpassend muziekje: https://www.youtube.com/watch?v=V-tJrjqwxzA P.S. "Woke": weeïg, week

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 22:36

De kinderen van werkeloze laagopgeleide Oost-Groningers zijn enigszins uit beeld geraakt sinds onderwijskundigen ed. andere groepen kansarmen hebben ontdekt.

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 7:40

Griezel Die vink van u -rijkdom - is net zo 'woke'. We kunnen de werkelijkheid niet vervangen door 'vinkjes'. Die vinkjes kunnen slechts een soort van hulpmiddel zijn. Tenminste, wanneer we er een beetje verstandig mee omgaan. Zoals u 'die vinkjes' af serveert, dat is onverstandig

Dronevliegenier
Dronevliegenier8 feb. 2022 - 10:41

Aan het eind van zijn essay laat Joris Luyendijk zelf de vinkjes achter zich en noemt hij zes componenten van essentiële leiderschapskwaliteit: Meertaligheid, incasserings-, aanpassings-, inlevings- en improvisatievermogen en kwetsbaarheid (zich kwetsbaar op durven te stellen). Wat mij betreft voldoen Sigrid Kaag en Sylvana Simons aan voorgaande. Zie eventueel mijn reactie 8 februari 2022 at 09:35

dirk den boer
dirk den boer8 feb. 2022 - 16:46

Geldt wel voor politici als Kaag en Ploumen, maar niet voor bv de baas van the Voice, met zijn referentie naar loketten, maar voor de entertainmen(en andere grote industrieen) heb je natuurlijk ook heel andere talenen nodig dan voor een nlse poiticus/ca. Totaal anders namelij. En talent voor merketeering (het verkopen van gebakken lucht, Vuitton enzo, zie NRC van gisteren) ook weer heel andere, totaal andere.....

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 feb. 2022 - 23:52

'Er is eigenlijk maar 1 echte vink – rijkdom!' De vinkjes proberen statisch de verdeling van die rijkdom te verklaren, Talent, doorzettingvermogen, financiele middelen en geluk staan ook niet op 1 lijn met het winnen van een gouden plak.

Farmer 2.0
Farmer 2.07 feb. 2022 - 12:33

De gehele tweede kamer bestaat uit het old boys/girls network. ( incl. pers ) Uitzonderingen: Sylvana, Omtzigt, en BBB. De overige partijen hebben elkaar allemaal nodig om zich te kunnen afzetten ! ( incl. PVV en Forum )

3 Reacties
Satya
Satya7 feb. 2022 - 13:01

Ook Omtzigt, heeft jaren meegedaan

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 15:57

Farmer Ik ben er van overtuigd dat in elke groep bepaalde mensen een voorsprong hebben op anderen: in fabrieken (de zoon van de baas), in religies, in een criminele organisatie enz. en ja ook in de politiek. Door het een vast te stellen, maak je het ander niet ongedaan. Ik bedoel, het voordeel van de juiste huidskleur, afkomst e.d. verdwijnt niet, los je niet op, wanneer je wijst op het oude jongens netwerk in de politiek.

Wieowie
Wieowie7 feb. 2022 - 19:55

Zandb: je moet er wel wijzen en blijven benoemen. Anders komt er geen verandering.

Arend Wortel
Arend Wortel7 feb. 2022 - 12:02

Het zou niet moeten gaan om het hebben van die zes of zeven vinkjes, maar wel om maatschappelijke gevolgen van die vinkjes: de meeste van die vinkjes zouden geen enkele rol mogen spelen bij iemands kansen op succes (het lijkt me natuurlijk wél te billijken dat iemands opleidingsniveau invloed heeft op zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt). Je kunt volgens mij niemand kwalijk nemen dat hij zeven vinkjes heeft, want de meeste vinkjes krijg je bij je geboorte al mee, en ik denk ook niet dat we een twaalfjarige jongen met een heel hoge citoscore een verwijt kunnen maken als hij voor vwo kiest in plaats van heel schuldbewust een vmbo-k opleiding te gaan volgen. Ja, ook mensen met minder privileges moeten natuurlijk aan het woord komen, maar dat betekent niet automatisch dat mensen met veel vinkjes een stap terug moeten doen. Ze hebben niet meer recht op succes dan anderen, maar ook niet minder. Ik krijg toch weer het gevoel dat mensen met meerdere vinkjes iets kwalijk genomen wordt en dat "zeven vinkjes" een pejoratief wordt. "Afstand doen van je privileges", het klinkt zo mooi, maar je krijgt alleen mensen zover om hun baan of positie op te zeggen ten gunste van iemand met minder vinkjes als je ze kunt overtuigen dat ze hun positie en geld niet verdiend hebben, dat ze die alleen maar te danken hebben aan hun huidskleur, afkomst of heteroseksualiteit. Weinigen zullen dat willen toegeven en in veel gevallen hoeft dat ook helemaal niet. Je moet het vanuit het individu bekijken en ik begrijp best dat ook witte hoogopgeleide heteroseksuele mannen een interessante loopbaan en een succesvol bestaan willen. Het wordt pas vervelend als ze op onjuiste gronden voorrang krijgen. Overigens: zou in Nederland het vinkje 'heteroseksueel' écht zo'n privilege zijn? Ik heb niet de indruk dat homoseksuele Nederlanders minder kansen hebben op de arbeidsmarkt en dat ze minder vaak aan het woord worden gelaten.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2022 - 11:48

'Het zou niet moeten gaan om het hebben van die zes of zeven vinkjes, maar wel om maatschappelijke gevolgen van die vinkjes' Daar gaat de discussie ook om? ' Ja, ook mensen met minder privileges moeten natuurlijk aan het woord komen, maar dat betekent niet automatisch dat mensen met veel vinkjes een stap terug moeten doen' Statistisch wel, 'geen gezeik iedereen rijk' kan niet, 'rijk' is het contrast met andere niveaus van bezittingen. 'Ik krijg toch weer het gevoel dat mensen met meerdere vinkjes iets kwalijk genomen wordt en dat “zeven vinkjes” een pejoratief wordt. ' Om met Joris Luyendijk te spreken: probeer mij maar eens te discrimineren, dat lukt je niet.

Duralex
Duralex7 feb. 2022 - 11:37

Het is opmerkelijk dat dit verhaal zoveel sympathie oproept. Kennelijk leven we in fase van zelfhaat. Wij als in, de ruime meerderheid van Nederland kiest hier al decennia voor. We doen het zelf. Wij willen dit. Daar zit het probleem. Het is als of de leider van het schoolplein het plein toespreekt en zegt, kijk eens wat oneerlijk dat ik de leider ben. Maar het probleem zit bij de rest. De rest vindt het wel best dat er een leider is, dat geeft duidelijkheid over de eigen positie. En vervolgens kiest de rest van het plein er voor dat er (volgens mij is dat op elk schoolplein) een paar buiten de boot vallen. Zij die geen raakvlak hebben met de leiders en dus ook niet met de door de groep opgelegde cultuur in dienst van die leiders. Het ligt dus niet in de rede dat dit inzicht in de 7 vinkjes iets verandert, anders dan nieuwe wijn in oude zakken. We kunnen de hokjes wel herdefiniëren, maar niet het systeem. We krijgen alleen 7 nieuwe vinken. Wij willen nou eenmaal een leidende cultuur en de outcasts blijven. Want de stille meerderheid vindt het wel best. Het enige dat enigszins werkt in het bestrijden van de ergste uitwassen, is het recht serieus nemen. Het recht om de leiders, staat te laten corrigeren, als het de spuigaten uitloopt. Zie toeslagen affaire. De grondrechten zoals eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, het recht om met rust gelaten te worden door een al te bevoogdende overheid. En een rechter die daar voor open staat en die er niet vanuit gaat dat de staat het wel weet. Natuurlijk spelen daar die 7 vinken een rol en dat is precies de plek waar het echt uit den boze is. Die blinddoek van vrouwe justitia hangt als een mondkapje om haar kin. Alleen een robuuste rechtsstaat met checks and balances en niet een polderverhaaltje, die zal de wetten van het schoolplein in enige mate kunnen mitigeren. Reden te meer om nog eens naar onze grondrechten te kijken in relatie tot de macht van de staat, de 7 vinkjes en de zwijgende meerderheid. Maar ik vermoed dat die zwijgende meerderheid druk is met de nieuwe vinkjes in de nieuwe wereld en niet geïnteresseerd is in de nieuwe outcast.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 13:24

Hahaha, Duralex, zo is het maar net, en heet Self Flagellation, indraad zeer in de mode ineens, ik weet niet waarom, want in mijn tijd ging het nog juist wel om die enkeleinen die het gemaakt hadden en op schild verheven waren, geboren leiders heette dat, niemand vroeg zich af waarom precies. In Mexico had je in processies altijd groepje mannen die zichzelf geselden, tot bloedens toe, die hadden steeds veel bekijk, dat is bij ons dus ook zo, ietsje anders, maar lijkt er wel veel op. En maar emmeren dat niet iedereen aan de top zit, hehehe

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 16:02

Duralex Op de een of andere manier zal je moeten aantonen dat mensen niet allemaal dezelfde kansen krijgen. Daar zou je vinkjes voor kunnen gebruiken. Maar het is en blijft een model van de oneindig veel ingewikkelder werkelijkheid. Net als u die werkelijkheid erg schematisch -dus versimpeld - weergeeft over uw "leidertheorie", zo is "de vinkjestheorie" weinig meer dan een andere theorie. Misschien dat ze, wanneer ze met elkaar in verband worden gebracht, wel de werkelijke werkelijkheid meer benaderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2022 - 12:01

Ik begrijp er niks van Dus de stille meerderheid vind het fijn als hun kinderen minder kansen krijgen? Waaroim is dat?

Hans Modder
Hans Modder7 feb. 2022 - 11:12

De vinkjes van Luyendijk zijn even gratuit als dat ze stigmatiserend zijn terwijl het pretendeert dit te bestrijden. Het gebruik van de aanduiding wit privilege als stigma voor blanken, en dan daar overheen ook nog eens mannen, is een boemerang die vooral de werper zelf zal treffen als deze beoogd te strijden tegen beoordeling naar huidskleur of sekse. Dat in westerse landen als het onze meer mensen blank zijn betekent nog niet dat zij in hogere mate samenspannen om anderen te discrimineren. Wie dat beweert bedient zichzelf van een racistische kijk. Onder andere niet blanke of niet autochtone culturele groepen heersen niet minder vaak vooroordelen jegens "de ander" maar heeft dat door de kleinere aantallen minder gevolgen. Bovendien zijn verschillende van deze groepen vaker minder hoog opgeleid terwijl dat niet voortkomt uit discriminatie. Net als dat mannen vaker een hogere maatschappelijke positie bereiken dan vrouwen zijn daar behalve zekere discriminerende elementen als oorzaak, die voorwaar niet bepaald beperkt zijn bij blanke autochtonen, ook oorzaken dat vrouwen zelf er vaker voor kiezen niet met net zoveel ambitie en participatie evenveel kans te hebben. De reële discriminatie van vrouwen dient volop bestreden te worden omdat zij een belangrijke rol speelt maar de remmende oorzaken die veel vrouwen zichzelf opleggen moeten niet ontzien worden.

10 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 16:08

Hans Wanneer de vinkjes bepalend worden, dan hebt u gelijk. Maar dat lijkt me onzinnig. Die vinkjes zijn - hoop ik - alleen maar bedoeld om mensen aan het denken te zetten. Om mensen te stimuleren anders (= beter?) over dingen na te denken. In uw derde alinea beweert u onzin. Want wie heeft over samenspannen om te discrimineren? Die mensen zullen er zijn vast. Maar meestal realiseer je je niet eerder een voordeelpositie, dan dat je daar zelf mee geconfronteerd wordt. Of omdat je er 'slachtoffer' van bent of omdat het je 'verweten' wordt. Het kan bv net zo'n voordeel zijn dat je de zoon/dochter van een bekende voetballer bent, als dat het nadelig kan werken. Maar het gezonde verstand van de meeste mensen zal, zeker in het algemene zin, menen dat het een voordeel is. Dus zou ik u willen voorstellen uw reactie te heroverwegen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen7 feb. 2022 - 16:36

@Zand: U ondergraaft hiermee uw eigen verhaal en dat van Luyendijk. Ja, er zijn mensen die op wat voor manier dan ook ergens een voordeel hebben. Vermeend of niet. Een bekende papa of mama, veel geld, een hoog IQ, een goed balgevoel, of noem het maar op. Wat mij bij dit alles vreselijk stoort, is dat er een discussie wordt aangeslingerd die tot niets kan leiden, behalve kinnesinne....'hullie wel en ikke niet'....Want, ondanks jouw zalvende woorden komt het daar op neer. En in de praktijk zal zich dat vertalen in quota's en het uitsluiten van groepen. Zo wilde ik in de jaren '90 mijn licht eens opsteken bij de brandweer. Had geen zin, zo werd mij duidelijk gemaakt. Verkeerde kleur en geslacht...

Hans Modder
Hans Modder7 feb. 2022 - 17:26

@Zandb Ik stel dat een meer ervaren discriminatie door niet blanke medeburgers, wat ik als feit beaam, niet voortkomt uit dat blanken meer discrimineren dan niet blanke medeburgers. Het komt voort uit het feit dat er veel meer blanke medeburgers zijn en niets anders. Omdat dat niets verandert aan het feit dat niet blanke medeburgers vaker slachtoffer zijn van discriminatie, en dat bestreden moet worden, wil dat zeker niet zeggen dat een meer beschuldigend wijzen naar blanke Nederlanders gerechtvaardigd is. Wat wel gerechtvaardigd is de blanke Nederlanders meer bewust te maken van het feit dat niet blanke medelanders veel vaker geconfronteerd worden met discriminatie. De schuld ligt daarbij enig en alleen bij mensen die discrimineren en die komen in dezelfde mate voor bij alle bevolkingsgroepen van allerlei kleur en achtergrond. Met een toegenomen bewustzijn is er een goed begin, en dat is dus zonder beschuldigende vingertjes die naar blanke Nederlanders wijzen, om gezamenlijk druk uit te oefenen dit uit te bannen. Met vrouwen is er, waar het om verschillende bevolkingsdelen gaat, sowieso nog een weg te gaan discriminatie te veranderen, en dat gaat zeker niet zonder de vrouwen zelf.

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 7:48

Hans Uw eerste alinea van uw tweede reactie levert dus een 'vinkje' op. En dat 'vinkje' kan zowel een bewust discriminatoire achtergrond hebben als een onbewuste. U wilt het per se allemaal als 'bewust' zien en dat is onjuist. Ik heb altijd gezegd, dat een meerderheid aan zwart nadelig zal zijn voor wit, zoals u ongetwijfeld weet, omdat ik mijn naam nooit verander. Twee keer bellen. U laat alleen maar zien slecht gelezen te hebben, dan wel slecht begrepen, dan wel dat u trolt.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 feb. 2022 - 11:46

@Zand Ik trol niet. En als ik u verkeerd heb begrepen ligt dat wellicht aan uw wijze van redeneren die kennelijk niet helder overkomt. Mijn pleit is dit: vinkjes zetten is niet alleen onzin, het is een gevaarlijke manier van denken. En daar sla ik op aan. Het zetten van vinkjes om willekeurig wel 'privilege' dan ook te scoren kan maar één doel hebben. Het wegzetten van degenen op wie deze vinkjes zien. En dat vertaalt zich uiteindelijk in hele tastbare, concrete en discriminatoire maatregelen. Zie het 'voorkeursbeleid' van de brandweer in de jaren '90. Gelukkig deed defensie niet mee aan deze gekte en vond ik daar een prettig en leerzaam onderdak.

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 18:04

Tweekeerbellen Dat u nog niet duidelijk is, dat wanneer alles waar je verkeerd mee om KAN gaan gevaarlijk is, dat er dan niets is, dat je kan gebruiken, daar kan ik weinig aan doen. Die vinkjes kan je gebruiken als hulpmiddel om zaken inzichtelijk te maken. maar niet meer dan dat. Als het om individuele gevallen gaat, heb je niets aan vinkjes. En dat strookt niet met u strakke opvatting, dat die vinkjes MAAR tot een ding kunnen leiden: "Het wegzetten van degenen op wie deze vinkjes zien. En dat vertaalt zich uiteindelijk in hele tastbare, concrete en discriminatoire maatregelen." Is het discriminatoir om in te zien, dat het logisch te verklaren valt, waarom, wie in Nederland geboren wordt een voorsprong heeft op wie op het platteland in Centraal Afrika geboren wordt? Tot welk handelen dat inzicht leid, dat kan alle kanten op. Op de discriminatiekant, helaas. Maar niet noodzakelijk. Verre van. Oh ja. Ik beweer niet dat u een trol bent; ik zoek een verklaring voor het feit dat u niet lijkt te begrijpen wat ik beweer. Blijkbaar vergeet ik mijn eigen rol daar in. Waarvoor excuus, ook al weet ik niet of mijn rol inderdaad doorslaggevend is.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 feb. 2022 - 20:11

@Zand: ik waardeer oprecht uw reactie, dat wij beschaafd van mening mogen verschillen en elkaar beleefd de maat blijven nemen. On topic dan: natuurlijk heeft iemand die in Nederland geboren en getogen is een voorsprong op iemand die dat niet is. Al is het maar vanwege de taalbeheersing. De vraag is alleen waarom een dergelijke open deur ineens een privilege moet worden genoemd. Het woord 'privilege' impliceert een voorrecht. Een voorrecht op basis van kleur, geslacht, ouders, opleiding van de ouders, enzovoorts. Al deze aspecten hebben niets met de persoon zelf te maken; het zijn omstandigheden buiten de macht van degene die het aangaat. Ik kan mijn kleur, geslacht, ouders of wat dan ook niet veranderen, vooropgesteld dat ik dat zou willen. Tegelijk worden deze aspecten wél gebruikt om mij (of u, in zoverre het u natuurlijk aangaat) te laten 'zien' hoe bevoorrecht wij zijn. Immers was dat het doel van het hele verhaal van Luyendijk. Ik lees uw pleit aldus dat u stelt dat hier op zichzelf niets mis mee is. Dat zal zijn, maar waarom dan een dergelijke discussie die, zoals ik daarnet al beschreef, een open deur van jewelste is? Daarom ook mijn verwijt aan Luyendijk dat hij doet aan projectie. Welnu, het woord 'privilege' heeft, zeker binnen de sociale wetenschap, een connotatie van onterecht verkregen voordeel. Ik nodig u uit om het bovenstaande artikel van mevrouw Vonk nog eens door te lezen en vooral uw aandacht te vestigen op de laatste alinea van dat artikel. Lees en huiver hoe na een -naar ik hoop oprechte- persoonlijke analyse van Luyendijk, hem de maat wordt genomen aan de hand van datzelfde lijstje! Het artikel van mevrouw Vonk ademt wat velen al eerder neerpenden (zeker hier op deze site) en wat in de praktijk al wordt uitgedragen en waar naar wordt gehandeld. Blanke hetero kerels van middelbare leeftijd moeten hun hoofd buigen in schaamte voor hun privilege, hun mond houden en plaats maken voor 'de ander'. Goedschiks of kwaadschiks, voeg ik daar aan toe op basis van mijn eigen ervaringen. Nu ben ik een volwassen kerel en worstel ik mij er wel doorheen. Maar, ik heb ook twee zoons....en ik maak mij heel veel zorgen over de vraag in hoeverre zij in de toekomst op basis van hun kleur, geslacht of andere karakteristiek door onze samenleving bewust op achterstand worden gezet in het kader van de 'wiedergutmachung' van hun vermeende privilege...En tot op heden ben ik nog niet gerustgesteld.

Zandb
Zandb9 feb. 2022 - 7:49

Tweekeerbellen Eens: het woord privilege, hoe we dat definiëren, dat is van belang. Ik geloof in het principe "adeldom verplicht"; je krijgt een privilege wanneer je er voor zorgt, dat jouw privilege anderen ten goede komt. Denk aan een hele goede rechter, die zo goed is, dat hij het privilege krijgt zich alleen met rechtspreken te hoeven bemoeien. In die zin is het woord privilege voor mij van belang; niet als middel om misbruik van te maken maar als middel om jouw eventuele 'meerwaarde' ten dienste te stellen. Zo zijn die vinkjes dus geen voorrecht om van te profiteren maar om anderen van te laten profiteren. Omdat, hoe het in werkelijkheid zit, bijna niet meer te ontwarren is, daarom geloof ik in een pogingen om kritisch jouw 'voorrechten' en het gevolg voor andere mensen kritisch te benaderen. Ik meen dat Joris Luyendijk (een bevoorrecht mens) dat doet, met zijn boek. Ik meen dat dat is wat Sylvana Simons (zeker ook een bevoorrecht mens) in haar politiek. Wie met deze voorrechttheorie probeert om de werkelijkheid te vertekenen - de ene dan wel de andere kant op - is verkeerd bezig. Nogmaals: het is veel te ingewikkeld om er hele straffe conclusies aan te verbinden. Mijn kritiek op u is, dat u dat wel lijkt te doen. Ik vat het dus op als een bewustwordingsproces dat helaas per definitie een 'verkeerd' resultaat oplevert maar wel heel zinvol is met name omdat adeldom verplicht!

dirk den boer
dirk den boer9 feb. 2022 - 12:48

In de nrc aardig verhaal van de nlse adel, die in hun vervallen patricierspanden bij een kacheltje in de enige verwarmde ruimte huizen, terwijl de nakomelingen van hun vroegere koks en en tuinmannen het helemaal gemaakt hebben, in leuke grote villas wonen en met hun bootje in de mediterrannee cruisen. Howcome? Hoeveel vinkjes?

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 feb. 2022 - 12:05

Hans, blijf jezelf nou eens hetzelfde noemen man, het lijkt wel of je je schaamt voor je berichten. Waarom wil jij dat je kinderen minder kansen hebben dan andere kinderen?

Markzelluf
Markzelluf7 feb. 2022 - 10:50

Wat een piepverhaal van Luyendijk, zeg. Hij had me daar in Londen toch een slechte tijd, want hij werd niet op handen gedragen. Jasje uit, andere schoenen, proberen met ander accent te praten. De enige conclusie die ik uit zijn betoog kon trekken was dat er tenminste nog een vakje nodig is om in zijn ogen succesvol te zijn. Namelijk het vakje dat je bereid bent jezelf volledig te verlaten om gewaardeerd te worden. Een Luyendijkje doen, wie weet wordt het nog eens een begrip. Het lijkt me een sneue aanpak met een hoge prijs. Be yourself!

3 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 16:14

Mark Erg ongenuanceerd. Voor Sander Schimmelpenninck waren en zijn afkomst en de rijkdom nu niet bepaald factoren waar hij blij mee was, in zijn jeugd. Maar desondanks ziet hij toch wel in in hoeverre hij daar een groot voordeel van heeft ondervonden. Je kunt met hard werken ook de top bereiken. Maar de logica zegt dat bepaalde mensen harder moeten werken dan anderen omdat ze bepaalde 'vinkjes' - die er in feite niet toe mogen doen! - missen.

Markzelluf
Markzelluf7 feb. 2022 - 17:40

Zand, maar ik ben ontken toch nergens dat er condities zijn die het succes bepalen? En hard werken lijkt me niet echt doorslaggevend, inderdaad. Ik weet niet of je het artikel in VK gelezen hebt, maar doe dat eerst even, dan snap je wat ik bedoel

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 18:07

Mark U hebt gelijk. Ik heb u verkeerd begrepen. Sorry.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 feb. 2022 - 9:44

Goed om te zien dat mijn dochters dadelijk meer vinkjes hebben dan ikzelf. Moet wel goedkomen dan toch? Ik ga niet ontkennen dat deze vinkjes bestaan, ik denk wel dat er veel meer vinkjes zijn waardoor het voor mensen die wat van deze vinkjes missen het ook gewoon mogelijk is inmiddels alles te bereiken. Vinkjes zoals betrokken ouders (veilig opgroeien), intelligentie, uiterlijk (in de zin van aantrekkelijk), sociale vaardigheden en doorzettingsvermogen. Daarnaast heeft elke Nederlander nog een heleboel vinkjes tot zijn beschikking die veel mensen op deze wereld missen zoals toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, Het zijn maar de vinkjes waar je op wilt focussen.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 16:19

sunshine Nou, ik denk dat het veel meer is dat iedereen zich focust op de vinkjes die er werkelijk toe doen dan dat het verstandig is te focussen op willekeurig welk vinkje. Kijk, wanneer iemand zich toelegt op de vinkjes aanleg, kennis, kunde, maar degenen die de macht hebben lijkt het verstandiger bv zich op het vinkje afkomst te focussen, dan klopt er iets niet.

Wieowie
Wieowie7 feb. 2022 - 20:03

Zandb, wat een een onzin. Het kan dan ook prima kloppen. Soms moet je met Vinkjes bewust ander gedrag aannemen. Iemand kan wel vinkjes zetten bij “kunde” en dan een niet divers team hebben. Dan is het goed om vinkjes te zetten bij afkomst, om je daar bewust van te worden.

Nina4
Nina47 feb. 2022 - 8:24

Sylvana is verreweg het meest aansprekende kamerlid. Intelligentie, eloquentie en kracht worden niet gewaardeerd in een zwarte vrouw. Ze had vanaf het begin gelijk. Ze koos voor de waarheid in het gesprek met die vileine Simek, de rest is geschiedenis. En inderdaad; goed dat Luyendijk op de schouders gaat staan van de wegbereiders.

10 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 feb. 2022 - 9:22

Ik kan niemand bedenken in de tweede kamer die ook maar de helft van haar integriteit heeft. Ik ben het niet altijd met haar eens maar dat hoeft niet. En ik word zo kwaad wanneer ondoordachte collegas zelfs de regels ontwijken om haar als een kleuter denken te kunnen behandelen. Dat is natuurlijk niet de schuld van Luyendijk. Welke domme splijtzwam heeft dat media frame nu weer bedacht dat men als man niet EN trots op werk EN bewust mag zijn. Het blijven mensen, mannen. Die gewoonte om mannen samen lekker te kleineren is ook dom.

OpelGT69
OpelGT697 feb. 2022 - 10:58

@Paul Spijkers: Omtzigt?

Dronevliegenier
Dronevliegenier7 feb. 2022 - 13:28

@Nina vileine Vileine minister-president met een overtal aan vileine TK-leden is een understatement als je kijkt naar het 'coronadebat' van 14 juli 2021 (link hieronder) Het is ook aantoonbaar inconsequent: 02:30 ben ik al bijna geneigd gaan verdedigen 02:31 dat er in Nederland relatief minder 02:33 doden zijn en andere landen ik nee dat 02:34 ga ik helemaal niet verdedigen dit is zo 02:36 belachelijk 06:25 we hebben niets vreemds gedaan niets 06:27 afwijkends in Nederland is het aantal 06:28 doden groot 30.000 relatief als je kijkt 06:31 met heel veel andere landen is het 6:33 aantal door stekkers dodelijke 06:36 slachtoffers gelukkig nog iets beperkt https://www.youtube.com/watch?v=X01Vky7Wh48

Hernandez
Hernandez7 feb. 2022 - 13:48

@Paul Omtzigt en Renske Leijten.

Pater
Pater7 feb. 2022 - 15:39

Sylvana gooit Quinsy Gario uit haar partij op basis van zeer vage klachten over hem. De NOS indertijd: "Gario werd half juli door het bestuur geschorst omdat hij zich "manipulatief gedroeg, tweedeling zaaide en zich mannelijk dominant opstelde". Het is nog steeds onbekend om wat voor beschuldigingen het precies gaat. Het zou niet om seksueel grensoverschrijdend gedrag gaan, maar er zou wel sprake zijn van "slachtoffers", zo liet het bestuur eerder weten. Tot onvrede van sommige Bij1-leden is een onderzoeksrapport over de situatie tot nu toe niet openbaar gemaakt. Dat is volgens het bestuur gebeurd om slachtoffers te beschermen." Als we op zulke vage gronden leden gaan schorsen gloort de dictatuur, om te beginnen in de eigen partij, aan de horizon. Sylvana had terechte kritiek op de slapheid van het coronabeleid van Rutte en De Jonge, maar maakte zich belachelijk door alle 30.000 dozen als gevolg van corona in hun schoenen te schuiven. In beide gevallen is er sprake van een schrikwekkende rechtlijnigheid, zonder ook maar de minste nuance. Wel zeer eloquent, dat erken ik graag.

Nina4
Nina47 feb. 2022 - 16:23

Dronevliegenier Mag ik je pols even voelen?

Dronevliegenier
Dronevliegenier7 feb. 2022 - 22:27

@Pater alle 30.000 doden als gevolg van corona in hun schoenen te schuiven Ik interpreteer dit als 30.000 doden waaronder veel onnodige doden (en long covid patiënten).

Dronevliegenier
Dronevliegenier8 feb. 2022 - 1:24

@Nina Mag ik je pols even voelen? Yep. Links of rechts, jij mag het zeggen. Mocht je overigens last hebben van mijn geëxperimenteer met de layout: mijn excuses hiervoor. ???? ⚖ ✂️

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 feb. 2022 - 1:27

Pater, Het is gewoon waar dat die doden ergens tussen een fijvde en een tiende hadden moeten zijn. En het excuus is dat in veel andere landen ze het ook zo slecht deden. Ja, in een Europa waar geak voor een vrij markt belangrijker is dan regeren voor het algemeen welzijn. Niet in meer ontwikkelde sociale democratien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers8 feb. 2022 - 1:29

Ok, Omtzigt en Leijten zijn ook niet slecht.

pahan
pahan7 feb. 2022 - 6:59

Ik ben een viervinker. Mijn kinderen zijn vijfvinkers. Hun kinderen waarschijnlijk weer viervinkers. Om te komen waar ik ben, zal je in mijn schoenen moeten lopen. Vermogen komt en gaat. Invloed ook. In Nederland zijn een paar oude families die grote vermogens beheren, maar er zijn er al veel meer kapot gegaan. In plaats van de afgunst te laten regeren, kijk eens naar de weg die ze afgelegd hebben. De top op dit moment is het resultaat van tientallen jaren en meerdere generaties inspanning. Over tien, dertig, vijftig jaar is dit beeld compleet om. Een deel van de mensen die nu krom liggen om een dynastie te bouwen hebben het dan voor elkaar. Wie dat zijn? Geen idee. Maar ik weet wel dat deze discussie dan gewoon geknipt en geplakt van worden, en de 7 vinkjes vragen aangepast zijn.

Karingin
Karingin6 feb. 2022 - 23:43

Nou ja, op zich wel eens, maar het is wel rete-irritant dat Sylvana Simons wordt weggezet als hysterisch schreeuwende SJW, terwijl dat mens de kalmte zelf is, óók door mensen die "gematigd" zijn (vinden ze zelf in elk geval), en dat er wel een lampje gaat branden als een bekende kaaskop hetzelfde zegt. Maar goed, zo werkt het wel natuurlijk. Eigenlijk een perfect voorbeeld van hoe cultuur werkt

4 Reacties
Hernandez
Hernandez6 feb. 2022 - 23:52

'terwijl dat mens de kalmte zelf is' Eens.

Dronevliegenier
Dronevliegenier7 feb. 2022 - 1:24

@Karingin Naast wat jij schrijft vind ik reacties dat Joris Luyendijk er nu pas mee komt ook navrant. Het kan zijn dat hij dankzij #boos (The Voice) zichzelf (meer) rekenschap geeft van zijn machtspositie.????

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 12:57

- Dat mens -, Hernandez en Karingin? Oei! weggejorst, wat mij betreft.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 16:51

Rhetorisch talent. Dat valt maar in beperkte mate aan te leren. De koning bijvoorbeeld heeft het niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2022 - 21:47

Ik denk niet dat Sylvana de eerste was die over een old boys network vertelde. Luyendijk ook niet en dat zegt ie ook. We zijn maar dragers van wat we leren. Niet bezitters. En wat we leren zijn maar beetjes. Niet allomvattende verklaringen of wapens ter massa destructie.

Dronevliegenier
Dronevliegenier6 feb. 2022 - 19:20

Het essay van Joris Luyendijk bevindt zich achter een paywall. Zo wordt dit (alweer) onbedoeld een schier onmogelijke discussie: reageren op een interpretatie van dit essay. Voor degenen die het essay zelf willen lezen: https://www.maroc.nl/forums/wie-schrijft-die-blijft/414628-de-witte-man-wordt-zondebok-gemaakt-wentelt-ie-zich-slachtofferrol-post5705931.html#post5705931 Aan het eind van zijn essay concludeert hij in de een na laatste alinea: Zolang wij de ‘definitiemacht’ behouden om te bepalen wat kwaliteit is, zullen wij zelf altijd vooraan staan. We maken de eigenschappen en vaardigheden die we dankzij ons nest en lichaam bijna als vanzelf meekrijgen heel belangrijk: uitdrukkingsvaardigheid, zelfvertrouwen, een typisch middenklasse CV vol met de juiste activiteiten naast onze studie, en een uitgebreid netwerk in de hogere middenklasse. (uit het vertoog van Roos Vonk) Het ego reageert primair en automatisch en heeft een nogal beperkte kleinzielige blik, dus je kunt beter niet je eerste reactie volgen. Bescheidenheid siert de mens (m/v)! De laatste alinea uit het essay: Intussen zullen wij eigenschappen en vaardigheden die we zelf nooit hoeven of ook maar kunnen ontwikkelen, consequent negeren, relativeren of zelfs in het geheel niet waarnemen. Meertaligheid bijvoorbeeld – want dat zijn wij niet. Incasserings-, aanpassings-, inlevings- en improvisatievermogen. Laat staan dat in het land van de zeven-vinkjes eerstehands ervaring met kwetsbaarheid ooit zal worden gezien als een essentiële leiderschapskwaliteit. Het is wat het is. Some linguistic facts illustrate the social-psychological gap between East and West. in Chinese there is no word for "individualism". The closest one can come is the word for "selfishness". The Chinese character jên-benevolence-means two men. In Japanese, the word "I"-meaning the trans-situational, unconditional, generalized self with its attributes, goals, abilities, and preferences-is not often used in conversations. Instead, Japanese has many words for "I" depending on audience and context. When a Japanese woman gives an official speech, she customarily uses Watashi, which is the closest Japanese comes to the trans-situational "I". When a man refers to himself to his college chums he might say Boku or Ore. A young girl might refer to her nickname when talking to a family member: " Tomo is going to school today." The Japanese call themselves Jibun, the etymology of which leads to a term meaning "my portion.' (The Non-Western Self, Geography of Thought, Richard E. Nisbett)

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 16:29

Friezen zijn twee-talig (niet allemaal) en linguisten rekenen ook dialectsprekers tot de meertaligen.

Dronevliegenier
Dronevliegenier8 feb. 2022 - 1:06

Frisian Frisian languages have the greatest percentage of lexical similarity with English. They are spoken in the Netherlands and Germany. In the Netherlands, Frisian dialects have been influenced by Dutch. Although the vocabulary of Frisian and English is 60 percent similar, they are not mutually intelligible. The Frisian dialects are not mutually intelligible either. The varieties spoken in the Netherlands and Germany are very different from each other. West Frisian, the dialect spoken in the Netherlands, is the most similar to English. However, English speakers can easily learn any of the Frisian dialects. They already know thousands of Frisian words. Dutch Dutch is the second closest relative of English. Many Dutch and English words and phrases are the same. However, some Dutch dialects have been influenced by other tongues of the region and don’t have a lot of similarities with English. The grammatical rules of English and Dutch are also similar. This is one of the reasons why the people of the Netherlands are so fluent in English. Dutch speakers can easily learn and speak English, and it is the same for English speakers. If you’re looking for Dutch Translation services. (Bron: https://www.universal-translation-services.com/which-language-is-most-similar-to-english/)

Dronevliegenier
Dronevliegenier8 feb. 2022 - 8:35

Dankzij de positieve bijdragen in deze dicussie zie ik nu meer diepte. Ik herplaats de laatste alinea van het essay: "Intussen zullen wij eigenschappen en vaardigheden die we zelf nooit hoeven of ook maar kunnen ontwikkelen, consequent negeren, relativeren of zelfs in het geheel niet waarnemen. Meertaligheid bijvoorbeeld – want dat zijn wij niet. Incasserings-, aanpassings-, inlevings- en improvisatievermogen. Laat staan dat in het land van de zeven-vinkjes eerstehands ervaring met kwetsbaarheid ooit zal worden gezien als een essentiële leiderschapskwaliteit. Het is wat het is." (Joris Luyendijk) 'essentiële leiderschapskwaliteit' sluit aan op wat door velen ervaren wordt als leiderschapscrisis in Nederland. Ook op dit forum hebben sommigen hierover (leiderschapscrisis) geschreven. Meertaligheid in deze context kun je uitleggen als het onvermogen-op dit moment-van politici subculturele talen te spreken. Een andere insteek is dat meertaligheid, die er is, wordt ondergewaardeerd. Een Marokkaanse Nederlander moet om in Marokko te kunnen communiceren 3 talen spreken: Arabisch, een Imazighen streektaal en Frans. In Nederland wordt uiteraard Nederlands gesproken. Omdat dit erbij hoort moet ook-als inmiddels vijfde taal-Engels gekend worden. Iemand die vijf - en indien in Friesland woonachtig zes talen beheerst is een polygloot en er zijn weinig politici die dit eveneens zijn (een spiegel voorhouden?). De rest van wat Joris Luyendijk schrijft laat ik over aan de lezer ????‍????????‍???? die al dan niet kan meedenken over wat essentieel leiderschap inhoudt. Hoe het ook zij, Joris Luyendijk is doelgerichter bezig dan wat op maken is uit het gros van de sociale media. Zijn profielschets sluit aan op een op dit forum gevoerde discussie elders: https://joop.bnnvara.nl/opinies/wie-moet-de-linkse-wolk-gaan-leiden-na-een-fusie

Paul250371
Paul2503716 feb. 2022 - 19:18

ik vind Luyendijk een sympathieke vent. Ik heb zijn "Islamboeken" met smaak gelezen. Ik vind Schimmelpenninck een sympathieke vent omdat hij als liberaal, de vinger op de wond van neo liberalisme legt. Op zijn niet zeuren, werken, liberalisme verschillen we van mening maar ik vind hem in ieder geval consequent. Dat Luyendijk nu tot zijn conclusie komt is van de gekke. Er is iemand die dit beter uitlegt. https://www.frontaalnaakt.nl/archives/ga-toch-fietsen-met-je-zeven-vinkjes.html

8 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier6 feb. 2022 - 23:02

Ik waardeer Maurits Berger ten zeerste omdat hij beschreven heeft hoe de shari'a als vigerend instrument de positie van vrouwen verbetert: "De wetgevers praktiseerden ijtihad (ook wel neo-ijtihad genoemd – Coulson 1964: 202 e.v.). Enkele voorbeelden hiervan zijn: - In Tunesië rechtvaardigde een nieuwe lezing van de Koran de afschaffing van polygamie. Zij baseerde zich hiervoor op Koranvers 4:229 dat de ‘billijke en gelijke behandeling’ van meerdere echtgenotes – wat de voorwaarde is voor polygamie (Koranvers 4:3) – aanmerkt als onmogelijk. - In Egypte is in 2000 op basis van een nieuwe lezing van de Sunna de regeling inzake de khul-scheiding gewijzigd: indien de man weigert te voldoen aan het verzoek van de vrouw om haar tegen compensatie te verstoten (hetgeen voorheen normaliter betekende dat de scheiding geen doorgang vond), dan spreekt de rechter alsnog de scheiding uit mits er sprake is van een gangbare compensatie. - In de nieuwe Marokkaanse familiewet van 2004 is de nieuwe (want voor klassieke sharia-begrippen onbekende) scheidingsvorm shiqaq ingevoerd, die de vrouw in staat stelt om op grond van ‘duurzame ontwrichting’ echtscheiding aan te vragen. - Sommige wetgevers hebben gronden aangevoerd om aan gescheiden vrouwen een eenmalige uitkering toe te kennen die dient als alimentatie. Dit gebeurt vooral in de vorm van een ‘schadevergoeding’ die wordt berekend op basis van de maandelijkse onderhoudsplicht van de man. De hoogte van deze vergoeding wordt afgemeten naar de schuld die de man wordt aangerekend in de scheiding. - In Iran bestaat sinds 1992 de mogelijkheid dat de gescheiden vrouw van haar man een bedrag kan vorderen op grond van verrichte werkzaamheden in het huishouden gedurende het huwelijk." p.72 Klassieke sharia en vernieuwing: https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/35170 .

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 10:17

Als een huisvrouw betaling eist voor haar diensten moet ze inderdaad bij haar echtgenoot zijn. Huisvrouwenloon is echter niet bepaald "progressief" te noemen. Zie het artikel van Marga Bruyn-Hundt uit 1994. " Huisvrouwenloon een valkuil". https://www.academia.edu/3151227/Huisvrouwenloon_een_valkuil_Marga_Bruyn-Hundt_

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 10:26

Off Topic: ligt het niet meer voor hand compensatie te eisen voor het salaris dat ze mislopen door thuis te blijven ipv betaald werk te doen buitenshuis?

Dronevliegenier
Dronevliegenier7 feb. 2022 - 12:52

@DanielleDefoe 7 februari 2022 at 11:17 betaling Die uitbetaling kan worden gezien als een naheffing bruidschat. Conform de oude Muda(w)wanah (Marokkaans familierecht) mocht-na echtscheiding-de vrouw berooid naar haar ouders worden teruggestuurd. ???? Het bestand (Huisvrouwenloon een valkuil) kan ik niet inzien omdat ik daarvoor met Google of Facebook dien in te loggen. Wel heb ik gelezen https://www.volkskrant.nl/mensen/emancipatie-econome-zag-tijdig-gevaar-in-van-huisvrouwenloon~b70870bc/ (achter een paywall die te omzeilen is door tweehandig- als een pianiste- razendsnel op F5 en X linksboven te klikken; wordt vooralsnog gedoogd). Overigens nog bedankt voor de links: https://www.theguardian.com/world/2018/feb/18/susan-brownmiller-against-our-will-interview-metoo & https://www.trouw.nl/nieuws/leuk-een-dependance-van-de-rug-in-china-maar-hoe-zit-het-met-de-academische-vrijheid~b37088b09/ Heb er veel aan gehad. ???? @DanielleDefoe 7 februari 2022 at 11:26 compensatie Daar zou dan-onder de strikte voorwaarde dat het geen verkapt huisvrouwenloon wordt-het basisloon voor ingesteld kunnen worden. Op zich interessante dicussie die dan wel weer met een verplichte econometrische dans etc. rondom o.a. ∑ gepaard zal moeten gaan. Off topic wordt het pas wanneer mannen even weinig als vrouwen verdienen voor hetzelfde werk: pak 'm beet in 2140 als de laatste ₿itcoin is 'gemined'. ???? Nu ik ff off topic: https://www.youtube.com/watch?v=K5L9ELEdLjI (mooie man, mooie stem ????)

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 13:38

Ik zou zeggen, Drone, meer, meer, meer neo van zulke neo- ijtihad, ook in NL maar ik vrees dat niet iedereen het hiermee eens zal zijn. Heeft God het wel zo bedoeld, of redeneren de mensen nu een en ander naar zich toe?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 18:19

Bruyn-Hundt zag de ongelijke verdeling van betaald en onbetaald werk als het grote probleem, al in de jaren 80. Wat haar voor ogen stond was afschaffen van het kostwinners-huisvrouwen model. Daar kan ik mij prima in vinden. Onderstaande link naar NEMESIS zou moeten werken Off topic: Gescheiden vrouwen in Nederland gaan niet al dan niet berooid terug naar hun vader en moeder met achterlating van de kinderen. Ze worden al te vaak bijstandsmoeder, iets waar Bruyn-Hundt ook van gruwde. Bruyn-Hundt, M., Huisvrouwenloon een valkuil, in: Nemesis, 1993, nr. 2, p. 39-46. http://docplayer.nl/131351052-1-maart-april-1993-special-huisvrouwenloon-zorg-en-emancipatie-kinderzorgverzekering-nemesis.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2022 - 22:57

PS nu het sociale stelsel dringend op de schop moet zou het herlezen van het werk van deze opmerkelijke pioneer geen gek idee zijn. http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Hundt

Dronevliegenier
Dronevliegenier8 feb. 2022 - 8:39

@DanielleDefoe Ⓣⓗⓧ Een lezenswaardig stuk op dit forum met helaas zorgwekkende cijfers: https://joop.bnnvara.nl/opinies/kansen-voor-kaag-in-aanpak-ongelijkheid

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen6 feb. 2022 - 18:22

"Dan vind ik het naar dat ik geen erkenning krijg voor mijn pionierswerk. Maar dat is mijn eerste reactie (...) Als ik het wat meer tijd geef, vind ik het juist fijn dat mijn inzichten, over onderwerpen die mij aan het hart gaan, worden verwoord door mensen naar wie wordt geluisterd en die het goed weten te brengen" Als het om stukken in de krant of een opinieartikel online gaat kan ik me hier wel in vinden, maar ik zou toch een uitzondering maken voor de wetenschappelijke vakliteratuur, daar is het toch wel belangrijk dat de pionier erkenning krijgt, anders valt er een belangrijke stimulans voor wetenschappelijk onderzoek weg.

Jan Man
Jan Man6 feb. 2022 - 18:11

Ik miste in het verhaal van Luyendijk eigenlijk het achtste en belangrijkste vinkje “talent”. Dat hebben lijkt me toch het belangrijkste privilege om veel kans te hebben op een succesvol leven.

7 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier6 feb. 2022 - 21:20

Doorzettingsvermogen lijkt mij een belangrijker privilege dan "talent" om veel kans te maken op een succesvol leven.

dirk den boer
dirk den boer6 feb. 2022 - 22:28

Dat is wel zo Jan, maar is genetisch bepaald, dus daar moet je tegenwoordig niet meer aan komen, dan zit je al gauw in de foute hoek.Hou het voor de veiligheid maar beter bij de 7 van Joris dus.

Karingin
Karingin6 feb. 2022 - 23:50

Natuurlijk niet, talent moet zich ontwikkelen, je moet het ook maar net ontdekken trouwens. En dan moet je nog de kans krijgen om er iets mee te gaan doen. En dat laatste is voor de vinkjesman bijna vanzelfsprekend, want die wordt standaard serieus genomen. Vrouwen en mensen van kleur moeten er veel harder aan trekken om diezelfde kans te krijgen

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 8:15

JanMan Hoe ver zal iemand komen, die alleen het vinkje 'talent' heeft? En hoe ver komt iemand die alle vinkjes, behalve talent heeft? Ik weet. Het is niet eerlijk zoals ik het 'dilemma' stel. Maar toch, ter overdenking.

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 11:33

Talent dus, zegt Man, en de kansen, volgens Karingin, en nog belangrijker lijkt mij: DRIVE, je inzetten en doorzetten, daar loopt het maar al te vaak op stuk. Bij mij bijvoorbeeld, alle 7 vinkjes plus talent en kansen, maar nauwelijks doorzettingsvermogen, dus niets bereikt. Vorige week zat ik met vriendin aan tafel die Indonesie goed kent. Daar hoorde ze van een vader, van wie de dochter rechten wilde studeren(meerdere vinkjes), dat hij dat haat ten sterkste afraadde, waarom?? Zijn familie had geen CONNECTIES. Met andere woorden, in elk land en elke tijd is het type vinjkjes waar het om gaat weer anders (ben niet de enige die dat zegt hier, zie ik)j

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 13:12

Nog iets over dat ontbrekende talent: bij mij in de buurt koop ik bij een bakker, een kaasman en een winkeltje dichtbij. Die mensen staan altijd voor me klaar, hebben altijd alles wat ik wens, en zijn vriendelijk en behulpzaam. Hebben die talent? Hebben ze een toppositie, of ambieren ze die misschien? Nee (2x), maar nederland drijft wel voor 90% op zulke (en andere soortgelijke) mensen, meer nog misschien dan op de Rutte's en de Kaag's, met hun topposities! Topposities?? M'n reet....

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2022 - 0:08

@Zandb, Janman Ik vind het wel een goed denkmodel eigenlijk, en ik zou aan de opties willen toevoegen: Hoe ver zal iemand komen, die geen enkel vinkje heeft zelfs niet het vinkje ‘talent’ ? En hoe ver komt iemand die alle vinkjes, inclusief talent heeft? En nu het verschil in resultaat (financieel, gezondheid, status) tussen de twee sets van vragen bekijken.

Sam V
Sam V6 feb. 2022 - 17:28

Het probleem waar Luyendijk, Bregman en Schimmelpenninck goede exponenten van zijn, heeft niets met de onzin van die zeven vinkjes te maken, maar met de arrogantie van de cultureel-intellectuele elite (met de gegoede burgerij die daar graag bij wil horen). Grosso modo zeg maar de GroenLinks, D66 en VVD-stemmer, incl. tegenwoordig Volt. Deze lieden vertegenwoordigen veel minder dan de helft van de burgers, maar beheersen wel nagenoeg de gehele media en politieke macht. Politiek en media, die twee handen op één buik zijn geworden en een verhaal verkondigen waar ze het wel regelen voor de rest. Ze zullen de dommen en minderheden wel helpen met hun problemen, want ze weten het immers beter. Daarom ook de grote aandacht bij hen voor het negatieve van de social media. Geen controle op het juiste verhaal. Het is immers niet de bedoeling dat de ander zelf gaat nadenken, terwijl Luyendijk, Bregman en Schimmelpenninck ze juist zo goed kunnen helpen. Ongelijkheid bestrijd je door mensen zelf te laten nadenken en actie te laten ondernemen. Niet door het ze voor te kauwen en aan te reiken. Dat heeft bij ontwikkelingshulp ook nooit gewerkt.

8 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier6 feb. 2022 - 21:14

Plus dat het een conditio sine qua non is dat men abonnee van NRC/Volkskrant moet zijn om te delen in de macht (de macht van kennis is macht). Is men geen abonnee dan krijgt men feitelijk het wurgkoord van reductionisme om de hals gestrengeld. In hoeverre de door jou/u genoemde cultureel-intellectuele elite zelf aan het koord van de multinationals bungelt, is op te maken uit een op deze website geplaatst artikel: https://joop.bnnvara.nl/opinies/red-de-socialistische-beschaving

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 8:26

Sam U veronderstelt van alles als waar. En uit wat u veronderstelt waar te zijn, trekt u conclusies alsof het feiten betreft. Stel nu eens dat de "cultureel intellectuele elite" niet arrogant is. Dat GL, D66, de VVD en Volt niet de intellectuele elite vormen. Dat "deze lieden" niet de "de gehele media en politieke macht" beheersen. Dan kunnen al uw conclusies de vuilnisbelt op. En wanneer je ongelijkheid bestrijdt door alle mensen "zelf te LATEN nadenken en actie te LATEN ondernemen", hoe zal je dat dan doen zonder hen voor te kauwen en aan te reiken; immers die mensen denken nu niet na en ondernemen nu geen actie.

Sam V
Sam V7 feb. 2022 - 11:53

@ Zandb Dan denkt u maar “Ik vind dat” voor elk van mijn alinea’s. Voor mij is dat op een opiniesite niet nodig, behalve als het aantoonbare onzin is. Dat bewijs zie ik graag tegemoet.

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 16:24

Sam Stel nu eens, dat u ongelijk heeft. En dat hebt u hier, omdat u niet aannemelijk kunt maken en/of bewijzen. Dus hebt u geen poot om een mening op te baseren. Wilt u die mening op drijfzand tegen alle verdrukking presenteren, dan krijgt u terechte kritiek waar u geen verweer op hebt. Zo duidelijker?

Sam V
Sam V7 feb. 2022 - 17:43

@ Zandb Het is uw mening dat mijn mening op drijfzand is gebaseerd. Dat mag u vinden. Net als ik wat mag vinden van de analyse van mevr. Vonk of de mening van de drie genoemde heren. Daar doen uw veronderstellingen niets aan af. Maar ik zal gul zijn. Geef maar één punt aan waar u een onderbouwing op wenst. Zal ik die deze keer speciaal voor u geven.

Zandb
Zandb8 feb. 2022 - 18:21

Sam Helaas. Het is een feit dat uw mening slechts uw mening is en daarom niet serieus genomen mag en kan worden. Stel dat ik vind en bekend maak dat u lid bent van een criminele organisatie maar ik onderbouw die mening niet; hoeveel kans denkt u dat ik zal maken met mijn gejank, dat ik toch zeker mijn mening er wel op na mag houden? Zo vindt u zo maar, dat vinkjes onzin zijn. Dat er een arrogante cultureel-intellectuele elite is. Dat GL, D66 en VVD en Volt die elite voor grootste deel vormen.

Sam V
Sam V8 feb. 2022 - 19:06

@ Zandb Ik heb er vrede mee dat mijn mening u niet overtuigd. Het is aan anderen te beoordelen of het ze wel overtuigd. Niet aan u. Hoe vaak u het ook probeert.

Zandb
Zandb9 feb. 2022 - 14:36

Sam Als ik nu beweer: "Ik vind van niet." Hoe zou u dat ooit kunnen overtuigen? U zegt in feite: "Ik vind dat appelmoes lekker is en ik vind het raar dat mijn mening u niet overtuigt." Feit is dan slechts dat u appelmoes lekker VINDT maar dus niet dat appelmoes lekker IS. Begrijpt u? En ik wil u niet overtuigen. Ik probeer u te laten zien hoe wat u beweert bij mij (en anderen?) overkomt. Als ik u dat heb doen begrijpen, is het mij om het even wat u er mee doet. Blijkbaar laat u mij niet zo vrij.

PGS
PGS6 feb. 2022 - 16:30

"mensen met minder privileges, bijvoorbeeld Sylvana Simons" Dit klinkt wel heel leuk maar is dit nu echt zo ? Als jij kijkt wat zij bereikt heeft, moet je toch hele grote vraagtekens bij zo'n uitspraak zetten. Of heeft dit te maken met de ideologische gedachtengang dat te maken heeft dat zij kenmerken heeft van een bepaalde groep waardoor zij bestempt mag worden als een persoon met minder privileges ? Het is een voldongen feit dat zij heel veel bereikt heeft door hard te werken en veel op te offeren. Ik vind dat bewonderingswaardig en dat gun ik haar van harte. Maar het gaat mij toch een brug te ver om haar als een persoon met minder privileges te zien omdat zij een gekleurde vrouw is.

11 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier6 feb. 2022 - 22:40

Black Workers Really Do Need to Be Twice as Good: https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/10/why-black-workers-really-do-need-to-be-twice-as-good/409276/

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 8:42

PGS Mag u het feit dat niet te bewijzen valt of Sylvana meer moeite heeft moeten doen om op te klimmen dan een vergelijkbare witte vrouw gebruiken als bewijs dat ze 'dus' geen nadeel heeft gehad van haar huidskleur. We hebben maar een armzalig al dan niet gezond verstand en met dat uiterst gebrekkige middel moeten wen een oneindig ingewikkelde werkelijkheid bevatten. Desondanks lijkt het mij logisch te veronderstellen dat in het algemeen mensen uit minderheden meer moeite moeten doen om op te klimmen. Al zegt dat niets over individuele gevallen.

PGS
PGS7 feb. 2022 - 9:40

@ Zandb Als Indo heb ik heel mij leven moeten mee maken dat als ik op een baan solliciteerde, de voorkeur wordt gegeven aan of een vrouw of een allochtoon of een vrouwelijke allochtoon. Ik heb harder moeten knokken om te komen waar ik nu ben dan menig persoon die genieten van de voordelen van positieve discriminatie. Maar ik weiger mee te gaan met die vreemde gedachtekronkel dat als jij als individue succesvol bent maar je behoort bij een bepaalde groep dat je dan automatisch het stickertje opgeplakt krijgt van " mensen met minder privilege". Vanuit mijn jarenlange ervaring kan ik dus stellen dat vrouwen of allochtonen of vrouwelijke allochtonen omdat zij gezien worden als mensen met minder privileges, meer privileges toegeschoven krijgen omdat zij in gedeeld worden bij een groep. Ik kan in elk geval zeggen dat alles wat ik bereik hebt is mijn verdienste en niet te danken aan de "welwillendheid " van een ander.

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 12:21

Hahaha, PGS, dat is mij ook vaak opgevallen. helaas, daar kun je in NL geen boek mee vullen dat verkoopt. Nee, het moet iets zijn in de trant an Joop's 7, dat is wat men wil horen, dat het een schande is zoals het er nu toegaat. Weg met de privileges en de standbeelden van de witte man op een sokkel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 feb. 2022 - 14:56

@PGS Niet te veel liegen. Ik geloof best dat je een keer hebt gesoliciteerd en dat je toen die baan niet kreeg. maar dat ze jouw iedere keer op een briefje geven dat dat komt vanwege positieve discriminatie is niet waar. Dat je dat er zelf van hebt gemaakt, dat wel.

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 16:31

PGS U zegt van de een: "mensen met minder privileges, bijvoorbeeld Sylvana Simons” Dit klinkt wel heel leuk maar is dit nu echt zo ?" En u geeft met u zelf als voorbeeld antewoord: "Ja. Het is zo." Mij gaat het om "in het algemeen", wat we met ons gezonde verstand kunnen bedenken dat logisch is. Individuele gevallen zeggen maar heel weinig omdat uw verhaal - wat ik zeker geloof - door bijna niemand te controleren is. Omdat ieder mens anders is, ieder mens anders oordeelt, niemand zeker weet in dit soort dingen en omdat je nooit kan weten hoe het zou zijn geweest, wanneer het anders was. Dat wil ik duidelijk maken. Meer niet.

PGS
PGS7 feb. 2022 - 21:23

@ Stockkickhuysen Ik vind het wel heel diep triest om voor leugenaar uitgemaakt te worden als mij ervaring niet klopt met jouw ideologische wereldbeeld. Het is kenmerkend voor mensen die graag deze white privilege-ideologie aanhangen. Zodra er mensen zijn die buiten het verhaal cq narative vallen, dan moet er iets mis zijn met die persoon. Dus die persoon liegt of heeft whiteness toegeeigend zodat die persoon past in het beeld van de blanke man die gekleurde mensen onderdrukt en meer privileges heeft. Kennelijk mogen alleen donkere mensen geloofd worden op hun ervaringen. Alles wat afwijkt, moet wel liegen. En jouw reactie geeft precies weer wat wij als Indo's moeten ervaren in Nederland: weggezet worden als leugenaars. Kennelijk niets geleerd van de 400 jaar geschiedenis wat Nederland gedaan heeft in Indonesie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 feb. 2022 - 11:47

'Indonesiers' leugenaar noemen is racisme maar PGS een leugenaar noemen niet. 'Als Indo heb ik heel mij leven moeten mee maken dat als ik op een baan solliciteerde, de voorkeur wordt gegeven aan of een vrouw of een allochtoon of een vrouwelijke allochtoon. ' Waarom staat er in dat rijtje van mensen die de baan wel kregen geen witte man? Dat is nooit gebeurd? Misschien waren die andere mensen wel beter? 'Zodra er mensen zijn die buiten het verhaal cq narative vallen, dan moet er iets mis zijn met die persoon.' Nee. Maar zodra mensen allerlei dingen zeggen te weten die ze niet kunnen weten dan klopt het niet wat er gezegd wordt. Hoe vaak heb jij eigenlijk gesolliciteerd?

PGS
PGS8 feb. 2022 - 19:18

@ stokkickhuysen Als een echte blanda reageer jij zoals jij nu doet. Met beledigingen en verdachtmakingen. Met je slotopmerking insinueer je dat ik nooit gewerkt heb. Door jouw opmerkingen moet ik misschien die hele woke manier van kijken naar blanke mannen gelijk gaan geven. Toch triest dat jij hun misopvattingen bevestigt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2022 - 12:54

@PGS Ik suggereer niks? Jij put uit ervaring dat positieve discriminatie voor jou niet goed heeft uitgepakt. k vind het vreemd dat na een afwijzing de HR afdeling van het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd met zoveel detail over de gekozen kandidaat naar jou komt. Jij begint dan een beeetje te vertellen dat ik nogal ?? (ik weet niet wat Blanda is) ben. Dat zal allemaal wel, maar vooralnog heb je niks duidelijk gemaakt, en ik denk dat ik weet waarom, 's all. Ik zke ook niet andere beledigingen dan dat ik je vertel dat ik je verhaal niet geloof. Dat komt omdat je verhaal ongeloofwaardig is. Ik heb hierboven uitgelegd waarom.

PGS
PGS18 feb. 2022 - 15:41

@ Stockkickhuijzen Laat ik tegen beter weten in het nog 1 keer in Jip en Janneke-taal proberen. In mijn oorspronkelijke reactie ageer ik tegen het gebruik van de term “mensen met minder privileges, bijvoorbeeld Sylvana Simons”. De term “mensen met minder privileges” komt uit een denkwijze die stelt dat jouw gedrag bepaalt wordt door de groep waartoe je behoort. In dit geval is Sylvana Simonis een vrouw van kleur. Zij behoort dus bij een groep mensen die minder privileges zou hebben. En dient daarom ook zo benadert en behandelt te worden als iemand met minder privileges. Die zelfde denkwijze schrijft voor dat mensen met minder privileges last hebben van mensen met white privilege. 1 van de kenmerken van white privilege is de kunde van redeneren vanuit een positie met objectieve bewijzen. Mensen met white privilege moeten hier mee stoppen. En luisteren naar mensen van kleur. Naar hun geleefde ervaringen, naar hun ervaringen. Want dat is nu de werkelijkheid, niet objectiviteit dmv tastbare bewijzen. Hier zit dus de crux: als je tastbare bewijs wilt hebben, is dat een teken van white privilege. En dat is onderdrukkend. Ik ga er gemakshalve uit dat jij deze zienswijze onderschrijft en het dus als waarheid ervaart dat Sylvana Simons een vrouw van minder privilege is. Dat betekent dat jij geen waarde hecht aan objectieve maar geleefde oftewel subjectieve waarheid. Dat is jouw goed recht. Echter dan moet je consequent zijn in je denken en als dus iemand van kleur !!! beroep doet op dit soort manier van denken door zijn beleefde ervaringen te delen, moet jij dus consequent zijn om af te zien van jouw white privilege. En dat is vragen naar een objectief bewijs en dat is een briefje van een HR-persoon. En jij weet drommels goed dat zo’n briefje er nooit zal komen. Want zo’n briefje is bewijs van racisme en discriminatie. Jouw conclusie is dus dat ik een onwaarheid vertelt. Jij bent dus inconsequent in je denken en handelen. Of jij beaamt dat Sylvana Simons een vrouw van mindere privilege is. En dat jij afstapt van jouw white privilege manier van denken en bewijs voeren. En ervaart de ervaringen van mensen van kleur als waarheid, hoe subjectief dat ook mogen zijn. Of je beaamt dat Sylvana Simons niet een vrouw van minder privilege is. Dan kan jij vragen om een objectieve bewijsvoering. Maar in jouw reacties ben jij een type die van 2 walletjes wilt eten. En laat dat nu een onderdeel zijn van white privilege. En volgens het denken wat oa white privilege heeft voort gebracht is dat een teken van racisme. Dus jij kunt mij wel beschuldigen van racisme. Maar jij toont duidelijk tekens van white privilege dus ……….

dirk den boer
dirk den boer6 feb. 2022 - 15:38

Ik zag dat Joris verhaal zowel in de nrc als de volkskrant is afgedrukt dit weekend, kan dat zomaar? Vinden ze dat goed bij de hoofdredactie? En het verhaal valt me vies tegen van Joris, wat hij zei over journalist in het midden oosten en de bankwereld in Londen had te melden, kon ik wel waarderen , maar nu gewoon met de woke stroom meedeinen? en niets origineels eraan toevoegen? Wordt hij oud en versleten misschien? Ja, ook niet zo erg natuurlijk, ben ik zelf ook.

6 Reacties
watcher3
watcher36 feb. 2022 - 16:24

"Maar nu gewoon met de woke stroom meedeinen? " Jij begrijpt er echt helemaal niets van. Waarom ben jij zo bang om privileges kwijt te raken? Is het omdat je bang bent dat andere mensen jouw net zo gaan behandelen als jij hen?

Dronevliegenier
Dronevliegenier6 feb. 2022 - 19:25

@dirk den boer 6 februari 2022 at 16:38 https://www.powned.tv/artikel/woke-of-niet-woke

dirk den boer
dirk den boer6 feb. 2022 - 19:53

jouw is adjectief, watcher, het substantief (dat je kennelik bedoelt) is jou, niet jouw dus.

Zandb
Zandb7 feb. 2022 - 8:49

Dirk Als het maken van fouten is, waar het om gaat, dan moet u wat u bijdraagt 'kennelijk' ook nog maar eens lezen. Verder zou het helpen, wanneer u eens uitlegde wat iemand dan precies doet, wanneer hij "op de woke-stroom meedeint" en vooral waarom dat dan niet goed is. Het interesseert me nog steeds niet, overigens, wie u bent al noemt u zich nu Dirk de Boer.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 feb. 2022 - 12:28

@dirkdb Met 'kennelik' bedoel je mogelijk 'kennelijk'. Evengoed fijn dat je een bijdrage levert aan correct taalgebruik. Als echter daarmee je reactie ophoudt, dan rijst het vermoeden dat je taalonderricht gebruikt als afleiding, om zodoende de vragen (en veronderstellingen) van watcher uit de weg te gaan. Of nog minder respectabel: dat je taalonderricht gebruikt om jouw 'superioriteit' te infereren. Hopelijk zijn beide vermoedens onterecht.

dirk den boer
dirk den boer7 feb. 2022 - 12:31

Het is dirk den boer, zand, en tikfouten zal ik nooit corrigeren, fouten tgen d of dt of jou of jouw wel, soms. Ik zit weer ondersteboven te tikken, als dat maar goed gaat.....