Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De werkelijke transitie vindt onder de oppervlakte plaats

  •  
23-06-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3285 keer bekeken
  •  
cocon

Het wordt mij steeds duidelijker dat de werkelijke transitie niet gaande is aan de buitenkant, aangestuurd door bijvoorbeeld politieke leiders of grote organisaties, maar gebeurt onder de oppervlakte van de grote groepsbewegingen, zoals die van extreemrechts op dit moment. In mijn visie is de transitie die gaande is met name een transitie van bewustzijn en die begint per definitie niet in de groep, maar in het individu. 

Als we bijvoorbeeld kijken naar de energietransitie van fossiele brandstof naar elektriciteit dan kun je je afvragen wat hiervan nu werkelijk het doel is en of het wel bijdraagt aan een beter milieu als iedereen straks elektrisch rijdt en kookt. Waar komt immers de gigantische hoeveelheid energie van deze elektriciteit vandaan? Zonnepanelen, enorme hoeveelheden windmolenparken, kerncentrales? Het lijkt erop dat het doel van deze van bovenaf aangestuurde energietransitie het behoud van ons (neoliberaal) systeem is. Dat staat immers bij niemand ter discussie. Terwijl dat systeem juist de oorzaak is van de klimaatcrisis. Het woord klimaatcrisis alleen al suggereert dat de aarde in gevaar zou zijn. Dat is volgens mij onzin; de aarde kan zich met haar enorme herstelvermogen prima redden, daar heeft ze de mens niet voor nodig. Ik zie dat dagelijks in mijn eigen moestuin, die deze winter vier keer is overstroomd, maar nu op vaak onverwachte wijze, prachtige bloei laat zien.

Het enige dat in gevaar, op zijn einde loopt en stervende is, is ons neoliberaal systeem met het vrije-marktdenken als oplossing voor alle problemen. De manier waarop wij de energietransitie aanpakken vanuit de politiek is vanuit dit neoliberalisme. Het levert namelijk weer heel veel geld op en het versterkt het systeem en de machtsverhoudingen daarin. Nogmaals, die staan voor de grote spelers in ons systeem niet ter discussie. De vraag hier is cruciaal; heeft deze uiterlijke transitie zin als deze niet gepaard gaat met een innerlijke, bewustzijnstransitie?

Moeten we dan niets doen? Nee, het (extreem) rechtse beleid van het nieuwe kabinet heeft door niets te doen net zo goed het doel om ons neoliberale systeem overeind te houden en de bestaande machtsverhoudingen te behouden en te versterken. Extreemrechts met het normaliseren van termen zoals omvolking gaat nog een stap verder en wil bepaalde groepen zoals studenten, verslaafden, migranten, uitkeringsgerechtigden verder marginaliseren en bestempelen als zondebokken van onze uit blonde en lachende mensen bestaande samenleving waar de zon nu eindelijk voor opkomt. Zie de tenenkrommende beelden die Wilders regelmatig post, die herinneringen oproepen aan het nationaalsocialisme in de vorige eeuw.

Ik merk op dat de meeste mensen die over transitie praten nog steeds denken vanuit de groep. Nog steeds denken dat er zoveel mogelijk mensen zich achter hun idee van transitie moeten scharen, dus eigenlijk denken vanuit groepsmacht en massavorming. Dezelfde mensen en politici die het klimaatbeleid propageren, zijn bijvoorbeeld ook voorstander van een oorlog tegen Rusland en een gezondheidsbeleid vanuit de WHO dat alle landen moeten volgen, in het geval van een virus zoals corona. Tegelijkertijd roept deze benadering die groepsgericht is, bij andere groepen juist veel weerstand op. Misschien moeten we wel constateren dat die manier van groepsdenken oud is en op zijn einde. In ieder geval niet gaat leiden tot de transitie die werkelijk een verandering tot stand brengt. Daar gaat die bewustzijnstransitie over. Vanuit onze buitenkant, onze persoonlijkheid zijn we geïdentificeerd met de groep en het narratief wat daarin dominant is. Het is een wij dat begint aan de buitenkant en bepaalde voorwaarden heeft om bij dat wij te horen. Het zet zich af tegen een andere groep die anders denkt en als het zich nog verder verdicht, ontstaat er een vorm van groepsdenken die een andere groep als tweederangsburgers gaat beschouwen met alle gevolgen van dien. Ik schreef daar pas dit artikel over.

De vraag is nu wat we, als het gaat over de huidige transitie, wel en niet kunnen doen. Misschien is het wel zo dat we niet zoveel kunnen doen in de zin van dat wij de aarde niet hoeven te redden, die aarde kan dat prima zelf. Maar tegelijkertijd is er wel een transitie gaande, die gebeurt, die gaande is. En hoe ziet die transitie er dan uit?

Stel nu eens dat we al die groepsbewegingen en identificaties van de persoonlijkheid met de groep en verdichting van groepsdenken beschouwen als de schil van een ei of de cocon van een vlinder. Dat is boeiend, omdat je er dan meer afstand van kan nemen en ernaar kan kijken. Zonder je ermee te identificeren van ik hoor bij die groep of bij die andere, dit is goed en dat is fout. Nee, dit is wat gebeurt. 

En binnen die schil, binnen die cocon wordt iets nieuws geboren dat compleet anders is dan wat daarvoor was. En zoals ik al schreef dat is die transitie van bewustzijn dat in het individu plaatsvindt. Laten we daar eens op inzoomen.

Dat is volgens mij vrijheid; dat de een als groepsmens wordt geboren en zich helemaal kan ontwikkelen binnen het groepssysteem en de ander als mens met de potentie tot werkelijke individualiteit. En dat het beiden goed is, samenwerkt en onderdeel is van het geheel waarbinnen de transitie gaande is. Het verbaast me altijd zeer dat in eenzelfde gezin de ene persoon een hele andere ervaring heeft dan de andere persoon, terwijl ze toch in hetzelfde gezin geboren zijn. De ene kan het gezin als ondersteunend hebben ervaren, terwijl het voor de ander traumatisch was. Dat trauma, dat lijden is vaak de hefboom om tot individualiteit, tot autonomie te komen. Ik herken dat in mijn eigen ontwikkeling en menswording, maar ook bij mensen om me heen.

Vanuit dat persoonlijk lijden wordt de kracht ontwikkeld om een eigen ik, een contrapunt te vormen ten opzichte van de groep. Het antwoord op dat lijden wordt gevonden in de eigen essentie, die niet van buiten in de groep te vinden is, maar vanbinnen. Het paradoxale is dat dit contact met het eigen ik ook contact betekent met de ander als medemens. Daar begint dus het nieuwe wij, de nieuwe verbondenheid, van binnen en niet van buiten in de groep. Daar ontstaat ook het contact met die kwaliteit die men te bieden heeft aan de omgeving, het persoonlijke talent. Ik schreef daar eerder dit artikel over.

Vanuit dit talent gaan we samenwerken met andere individuen om de transitie waar we inzitten vorm te geven. Vanuit dit punt krijgt nieuw onderwijs, nieuwe zorg, nieuwe energie, nieuwe landbouw, nieuw bestuur vorm. Niet van bovenaf, maar van onderop. Onder de oppervlakte van de grote en luidruchtige groepsbewegingen aan de buitenkant krijgt een nieuwe samenleving vorm. Dat is voor wie dat wil zien nu al zichtbaar, mensen zoals Jan Rotmans en Bob de Wit laten dat zien. Dit is nog broos en kwetsbaar. Het zijn kleine cellen, kleine initiatieven onder de oppervlakte van de schil, van de cocon. Ik denk dat het goed is dat het nog verborgen is, want het kan snel vertrapt worden door de destructieve dynamiek van het uiterlijke groepsdenken dat soms de kenmerken heeft van een sekte. Van onderop groeit er iets waardevols, iets kostbaars dat de tijd nodig heeft om te rijpen. Het sterven van de cocon is een wezenlijk onderdeel van de vlinder die geboren wordt. Maar dat gaat onherroepelijk gebeuren!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Tom Ribbens
Tom Ribbens
24 jun. 2024 - 16:01
Dank voor de reacties onder mijn artikel, het helpt me om mijn visie op transitie verder te onderzoeken en verwoorden. De vraag is over welke transitie we het hebben; over die binnen ons neoliberaal systeem, zodat we dat systeem niet hoeven veranderen? Of over een fundamentelere transitie waarbij ons systeem, maar ook wij als mens dienen te veranderen? Ik heb het over de laatste. Ik denk dat veel mensen reageren vanuit het eerste idee van transitie. Als we allemaal maar aan de elektriciteit gaan, dan hoeven wij en ons neoliberale systeem niet te veranderen. Is de aarde in gevaar, nee, de andere is niet in gevaar. Ik denk wel dat onze neoliberale manier van leven in gevaar is. Ik vind dat goed nieuws. De transitie waarover ik het heb, gaat gepaard met een bewustzijnsverandering van onze persoonlijkheid gebaseerd op afgescheidenheid, angst en macht naar essentie, gebaseerd op zelfbewustzijn en verbondenheid. Dan verandert er echt iets, anders is het vormverandering waarbij er weinig verandert aan de huidige machtsverhoudingen. En blijven we mens en natuur zien als gebruiksvoorwerp voor het systeem en blijft de kloof arm en rijk groter worden, dat is inherent aan ons systeem. Ik ben zeer voor initiatieven van onderop, zoals die in reacties worden genoemd. Zoals ook Jan Rotmans en Bob de Wit benoemen. Die komen juist van individuen die vanuit samenwerking iets vormgeven. Van onderop. Dat is voor mij de toekomst.
2 Reacties
Radio-Head
Radio-Head25 jun. 2024 - 6:24
"Die komen juist van individuen die vanuit samenwerking iets vormgeven. Van onderop. Dat is voor mij de toekomst." Zeker, maar mijn ervaring is wel dat het versplinterd moet blijven, of continue in beweging van die vorm, waarin, en waardoor dus ook de basis gedachte ongrijpbaar kan blijven, want zodra dat het vaste vormen gaat aannemen is het een te kaderen Macht, en dus zichtbaar, en als het niet opneembaar is door de heersende Macht een mogelijke bedreiging voor de heersende Macht. Daarbij is het zodra dat het zichzelf kadert in een vorm, ook een bedreiging voor zichzelf wordt, denk ik. Eigenlijk zou je het toewerken naar een machten-loze Wereld, waar we ons als tijdelijke, dankbare en verantwoordelijke gasten van deze Planeet gedragen die hun verblijf schoon achterlaten voor de volgende bezoekers, als een `utopische´ voorstelling van zaken kunnen hanteren.
Tom Ribbens
Tom Ribbens26 jun. 2024 - 7:33
Mooie reactie Radio-Head, macht krijgt een ander gezicht, niet meer vanuit de wat ik noem de Persoonlijkheid die zich met de groep identificeert, maar vanuit je essentie. Dan wordt macht kracht. Kracht vanuit kwetsbaarheid ook.
Gerygrr
Gerygrr
24 jun. 2024 - 11:15
https://www.blendle.com/nl/article/f4753/de-groene-amsterdammer/2024-06-20/schoofs-missie?utm_campaign=blendle_nl_newsletter_afternoon_get_smart&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=title-3 De economie moet richting geven aan bedrijven. Niet andersom. Nu wordt gefaciliteerd. Artikel over hoe het anders moet, o.a. Stiglitz visie.
PVDB2
PVDB2
24 jun. 2024 - 10:17
De natuur kan zich alleen aanpassen als het de kans krijgt zich aan te passen. Als vervuiling stopt en het “healing” proces zich kan vormgeven. Tenzij de schade te groot is er geen herstel meer mogelijk is. Het grootste effect op de aarde heeft de mens. Het heeft ook de grootste schade toegebracht aan deze blauwe knikker. Als bijverschijnsel van (economische) vooruitgang. Met de uitwassen van het kapitalisme waar winst en financieel groeiende vermogen boven mens en natuur gaan. En daar later de prijs voor zal betalen, met name de later generaties. Het is de paradox waar een sterke economie voor welvaart zorgt maar ook deze op den duur zal beschadigen als men op de oude voet doorgaat. Want de mens kan invloed uitoefenen op de mitigatie van de uitstoot van broeikasgassen door een transitie aan te gaan en deze stapsgewijs te verminderen. Waardoor ook adaptie makkelijker en goedkoper wordt. Mitigatie is een (politieke) keuze, adaptie zal je moeten doen. Mitigatie zal moeten leiden tot een economie die daarop in speelt. Ook een transitie dus van grijs naar groen. Waar ook verdien mogelijkheden zijn waar onze rechtse vrienden kunnen leven en hun vermogen meer op kunnen bouwen. Er zullen obstakels overwonnen moeten worden, soms een terugval hebben. Maar markanalisten verwachten nog steeds dat alleen de EV's een markt zullen generen van 200 miljard dollar in 2030.
Radio-Head
Radio-Head
24 jun. 2024 - 8:25
"Het woord klimaatcrisis alleen al suggereert dat de aarde in gevaar zou zijn." Daar maak je een punt, het woord Crisis is "gewoon" een Tool van het Groot Kapitaal. Om het woord Crisis te te kunnen blijven munten zijn bij voortduring Shocks nodig. Het gebruik van Shocks zoals Naomi Klein dit geweldig uiteenzette wordt in de "Shock Doctrine" toegepast via het Neo Liberale systeem, waarbinnen ook het Zondebokmechanisme en de Mimetische begeerte geïnstrumentaliseerd en gematerialiseerd worden door het Groot Kapitaal. De (af/mis)leidende propaganda en de shockdoctrine hebben een groot gedeelte van de zogenaamd ontwikkelde wereld bevolking teruggeworpen ik het Pre-Galilei tijdperk, de Aarde en het Ik wordt door hun nu weer in het Centrum van het Universum gedacht, echt waar😁. Dat het Groot Kapitaal gewetenloos is en niets ontziend, behalve dan hunzelf, bewijzen de voorspelde klimaatveranderingen door de NASA(Wobble Effect) en andere onderbouwde theorïen over het toenemen van de aardas schommelingen die de klimaat veranderingen een veel ernstigere en onbeheersbare voorstelling van zaken geven, maar ja onbeheersbaar betekend ook machteloos, dus die info houden we uit het mains stream nieuws, want waar moeten we anders in ~Vredes~naam met de Wil tot Macht naar toe. https://science.nasa.gov/science-research/earth-science/water-energy-cycle/cryosphere/study-solves-two-mysteries-about-wobbling-earth/ https://geografie.nl/artikel/klimaatverandering-door-milankovitch-cycli
3 Reacties
Hanjo123
Hanjo12324 jun. 2024 - 9:54
Sorry, maar gaan we nu ook al complottheorieën promoten hier? Ik hoop niet dat dit de nieuwe trend is.
de passie preker
de passie preker24 jun. 2024 - 15:14
“ Groot Kapitaal” als bron van alle kwaad zien komt het als “omvolking” rechtstreeks uit het Nazi - handboek.
Radio-Head
Radio-Head25 jun. 2024 - 5:51
Beste Hanjo en De Passie Preker, de Vrijheid van het Internet geeft de mogelijkheid om je breder te informeren, zomaar een tip, doe dat.😉 https://nl.wikipedia.org/wiki/De_shockdoctrine,_de_opkomst_van_rampenkapitalisme De Groene gisteravond 20:00 Pakhuis De Zwijger "Gekaapt door het Kapitaal" https://www.groene.nl/agenda/220?utm_source Fijne dag.
Hanjo123
Hanjo123
24 jun. 2024 - 7:04
Naast het feit dat de auteur een enorm warrig verhaal neerzet (de moestuin als signaal dat het wel meevalt met de klimaatschade?) denk ik juist wel dat meer groepsvorming belangrijk is om problemen op te lossen. Noem het “coöperaties nieuwe stijl” als je wilt, maar in ieder geval samenwerking tussen burgers op lokaal of regionaal niveau. Bijvoorbeeld voor energieopwekking of sociaal wonen. Dat strookt ook niet met het neoliberalisme, dus zal ook op allerlei weerstand stuiten maar is een veel natuurlijker manier van samenwerken dan individualisme of een samenleving van “autonomen”. Waar het over Rusland gaat; ik ga er maar even vanuit dat de schrijver niet bedoelde wat hij opschreef.
1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 jun. 2024 - 10:11
@Hanjo, er zijn overal energiecoöperaties, ik ben er ook lid van. Acties gedaan voor spouwmuurisolatie en zonnepanelen voor huizenbezitters, collectieve zonnedaken (waar je op basis van je postcode, ook met een huurwoning, aan kunt deelnemen) en samen met andere coöperaties een windmolenpark opgezet (waar veel mensen certificaten van hebben). Allemaal gesteund vanuit de neoliberale overheid, geholpen door neoliberale bedrijven. Er kan in Nederland veel meer dan veel mensen denken.
Fotosynthiserend
Fotosynthiserend
23 jun. 2024 - 19:51
Individualisering is een neoliberale ideologie. Immers is het ultieme neoliberale gedachtengoed (mede) geboren uit de hoed van Ayn Rand en haar ideaalbeeld van het ultieme egoïsme. Ik begrijp dat je een oplossing zoekt voor oprukkend rechts... Maar in de Ayn Rand echoput duiken met 'Het paradoxale is dat dit contact met het eigen ik ook contact betekent met de ander als medemens', aint it.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
23 jun. 2024 - 18:15
"of het wel bijdraagt aan een beter milieu als iedereen straks elektrisch rijdt en kookt." Waarschijnlijk wel ja, want de energie voor elektrisch rijden en koken kun je duurzaam opwekken. Bij koken op gas en rijden op benzine is dat een stuk moeilijker. De kronkels die mensen maken om weer op het neoliberalisme te schieten...
2 Reacties
Hanjo123
Hanjo12324 jun. 2024 - 8:56
Het neoliberalisme is een perverse ideologie. Je hebt geen kronkels nodig om dat te zien.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine24 jun. 2024 - 10:14
@Hanjo, prima om artikelen te schrijven over hoe pervers neoliberalisme is, maar doe dat dan adhv een soort complot theorie rondom de klimaatverandering.
Gajes
Gajes
23 jun. 2024 - 15:31
Wat een ontzettend lul verhaal, lijkt wel alsof ik naar een PVV minion luister. Een goede energietransitie had de burger meer zelfredzaam gemaakt en had tegelijkertijd ook een goed stap in beleid tegen armoede kunnen zijn. Alleen bedrijven zoals Shell bv, die al hun ( schijn) groene ambities al weg hebben gegooid, houden niet van woorden zoals zelfredzaam en minder afhankelijk van fossiele energie. Werken daarom ook die transitie actief tegen bv door desinformatie op internet te gooien, een goede tactiek blijkt al door bovenstaand schrijven... Zon en windenergie zijn wel de oplossing maar omdat we zo laat begonnen zijn, staat het redelijk in de kinderschoenen en een falend infrastructuur beleid doet de rest. Thuisaccu's of batterijparken hadden al in een vierde of verder generatie moeten zitten, meer opslag in kleinere verpakking, zoutbatterijen hadden de afkoeling al moeten compenseren, eventuele groene waterstof had al een hoger rendement electrolyse moeten hebben. Het onderwerp kernenergie had al lang onbesproken in de prullenbak moeten liggen. En Tom, dat je moestuintje er zo kek bijstaat is precies hetzelfde verhaal als toen mijn tante door het rode licht reed en geen boete kreeg...
Juppé🎗
Juppé🎗
23 jun. 2024 - 13:02
Ik heb veel smoezen voorbij zien komen om geen warmtepomp te installeren maar deze slaat alles.
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2024 - 17:48
Over neoliberaal zult u mij niet horen, maar ik wacht nog even. Mijn moeilijk te isoleren huis afbreken gaat mij te ver.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2024 - 18:10
Naast de electrische auto hebben we er een probleem bij, nl de electrische fiets. Hier in Oslo (zomercursus!) slingeren ook nog steeds stepjes rond.
Juppé🎗
Juppé🎗24 jun. 2024 - 6:42
« Mijn moeilijk te isoleren huis afbreken gaat mij te ver. « ……..Iedere situatie is anders. Hier zouden we voor een optimale werking van de warmtepompen de plavuizen vloer weg moeten breken. Hebben we ook niet gedaan. Dat was met dikke vloerkleden en wat gerichte ventilatoortjes goed op te lossen. Op echte koude dagen redden we het in 2 kamers niet, maar daar kunnen we dan best zonder. Trouwens echt koud is het hier nog zelden. Ik vermoed dat men in NL de dimensionering van warmtepompen overdrijft en daardoor onnodig vaak vloerverwarming inzet. Ja neoliberaal……containerbegrip voor maatschappelijk ongemak. En voor de scribent reden om niets aan Ukraine, klimaat en natuur te doen. Grenst aan chantage.
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jun. 2024 - 11:07
Bij diverse instanties geinformeerd. Alles hopeloos.
Olav Meijer
Olav Meijer
23 jun. 2024 - 12:13
[Het lijkt erop dat het doel van deze van bovenaf aangestuurde energietransitie het behoud van ons (neoliberaal) systeem is.] Dat zal zeker gelden voor de belanghebbenden in het behoud van dit systeem. Maar over all is deze energietransitie toch noodzakelijk voor behoud van de leefbaarheid van de planeet voor de mens (en andere levensvormen). Daarnaast bestaat zeker de noodzaak de neoliberale, kapitalistische productiewijze met alle ellendige gevolgen daarvan af te schaffen en te vervangen door nieuwe vormen. Dat is een transitie die zowel persoonlijk als maatschappelijk moet plaatsvinden. De ontwikkeling van individueel en politiek bewustzijn vindt plaats door een voortdurende wisselwerking, maar dat gaat niet vanzelf. Het is een proces dat inzet en hard werken vereist.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2024 - 17:56
Van de andere levensvormen wordt nog steeds verwacht dat ze inschikken.
EenMening6
EenMening624 jun. 2024 - 11:03
@OlavM "Daarnaast bestaat zeker de noodzaak de neoliberale, kapitalistische productiewijze met alle ellendige gevolgen daarvan af te schaffen en te vervangen door nieuwe vormen. " Dat is in de twintigste eeuw een aantal keren geprobeerd, met steeds rampzalige(r) gevolgen. Dergelijke kortzichtige, wereldvreemde, theoretische experimenten eindigden onveranderd in dictatuur, stagnatie, zware onderdrukking en extreme armoede. Landen die langdurig geteisterd zijn door communisme en hardcore socialisme, zijn veranderd in economische, sociale en politieke woestijnen, waar de democratie niet meer wortel wil schieten, zie Oost-Europa.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
23 jun. 2024 - 11:00
"Dezelfde mensen en politici die het klimaatbeleid propageren, zijn bijvoorbeeld ook voorstander van een oorlog tegen Rusland" Nou ja, voorstander van een oorlog tegen Rusland, als Poetin zijn troepen terugtrekt is het snel afgelopen. Tot die tijd ben ik er wel voor om Oekraïne zoveel mogelijk te bewapenen én ben ik voor klimaatbeleid. Of dat een voorbeeld is van 'groepsmacht en massavorming' zal me worst wezen.
Gerygrr
Gerygrr
23 jun. 2024 - 10:30
Het gaat goed met het opwekken van duurzame stroom. Deze ontwikkeling bedreigt de verdienmodellen van de energiemaatschappijen. Het ging de goede kant op, en dan zou er een omslag moeten plaatsvinden, de groene prijs wordt dan de norm. Niet het dure grijs waar Rusland ons van afhankelijk wil houden. De terugleveringskosten voor zonnepanelen hadden nooit verhoogd mogen worden. Niemand houdt de energiemaatschappijen verantwoordelijk voor hun kortetermijnvisie, wel hoge tarieven maar niet investeren in de uitbreiding van de netwerken. Smoesjes . De glasvezelkabels gaan ook de grond in. Zonder klandizie zelfs.
5 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick23 jun. 2024 - 11:53
"De glasvezelkabels gaan ook de grond in. Zonder klandizie zelfs". Zal ik je een geheimpje vertellen? De meeste mensen kunnen prima met telefoonkabel internetten. Voor een paar beeldschermen/filmpjes, wat facebook, browsen en emailen heb je echt geen gigabit internet nodig. Dat is door de stad rijden in een Ferrari (De auto waarmee je iedereen voorbij rijdt, behalve het tankstation). Maar wat er gaat gebeuren is, zodra het glas er ligt, het koper gestopt wordt. Dan moet je een ander duurder abonnement nemen met een snelheid waar je geen gebruik van maakt. Leuk zo een duopolie...
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick23 jun. 2024 - 11:57
Verder heel leuk die groene stroom. Maar hoe wil je het opslaan? In de zomer hebben we zo negatieve energieprijzen en een overschot. Maar op een donkere herfst/winterweek met weinig wind, hebben we een tekort en dus een probleem. Waterstof klinkt leuk maar je mag veel investeren in elektrolyse-faciliteiten, opslag voor waterstof (zou wel eens moeilijker kunnen zijn dan methaan) en voldoende energieoverschot om die elektrolyse te voeden. Ook moet je reactoren voor die waterstof hebben en/of houden. Kernreactoren zouden wel eens goedkoper kunnen zijn.
Gerygrr
Gerygrr23 jun. 2024 - 12:59
Dat bedoel ik Vrije nick. Als de ene kabel wel de grondin gaat, waarom de andere niet. Het goedkope moet weg. De overstap verplicht van analoog naar digitaal is inmiddels ook al verrekend in forse verhogingen. Ziggo in een paar jaar tijd van amper 50 euro naar 66 euro nu. Een prijsstijging van 32%. Groene energie kun je met de buren delen en er is de thuisbatterij.
TheunT
TheunT23 jun. 2024 - 14:41
Ik betaal nu minder, maar ik zal wel weer geluk hebben...
Juppé🎗
Juppé🎗23 jun. 2024 - 14:51
« Kernreactoren zouden wel eens goedkoper kunnen zijn.« …..dat zij ze ook. Zeker voor de natuur en voor de verdere toekomst als we overgaan naar fusie.
weereenmening
weereenmening
23 jun. 2024 - 10:04
"Ik zie dat dagelijks in mijn eigen moestuin, die deze winter vier keer is overstroomd, maar nu op vaak onverwachte wijze, prachtige bloei laat zien." Dat is wel een heel anekdotisch voorbeeld. Je moestuin als graadmeter voor klimaat problematiek gebruiken lijkt me niet verstandig.
6 Reacties
Gerygrr
Gerygrr23 jun. 2024 - 13:01
Ja en dat is de natuur. Het gaat om het bodemherstel. Ieder3 boer weet, dat grond uitput. Dan moet er met rust gelaten worden en zie je bv lupines bloeien. Voor het herstel.
Karingin
Karingin23 jun. 2024 - 13:42
Daar haakte ik al bijna af. Al klopt het natuurlijk wel dat de aarde zich uiteindelijk wel redt, alleen wordt het voor de mens onleefbaar - ik ging er maar vanuit dat dat bedoeld wordt. Maar het artikel is een warrig en vermoeiend verhaal. Ik zie dat de laatste tijd vrij vaak op Joop, helaas
Gerygrr
Gerygrr23 jun. 2024 - 14:40
Karingin, Je ziet de resultaten van de onderwijsbezuinigingen. Jonge mensen weten ook niet, dat ze warrig zijn.
Juppé🎗
Juppé🎗23 jun. 2024 - 14:41
« Maar het artikel is een warrig en vermoeiend verhaal. « ……Erger dan dat Karingin, het zou door Baudet geschreven kunnen zijn. Het enige waar uit je kunt halen dat dat niet uit de koker komt is expliciete afkeer van extreemrechts. Impliciet is het hetzelfde gewappie.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 jun. 2024 - 18:03
Zelfs moestuinen die onder water komen te staan kunnen tot een epifanisch moment leiden. Klimaatwetenschap is het niet.
Gerygrr
Gerygrr24 jun. 2024 - 10:17
Daarentegen naar het Midden-Oosten kijken, waar onze beschaving is ontstaan en zien hoezeer een dood landschap de mens niets meer oplevert…. Teveel mensen moeten voeden. Teveel bomen om moeten hakken. Dode natuur. Oorlogen. Wetenschap is het niet. De les van de boer: Kijk naar je land, kijk naar je oogst en beslis. De wetenschap, die zit achter bepaalde Europese wetgeving zit helpt niet. Moeten de aardappels gerooid voor een datum. Maar ze zijn dan nog te klein. Zomaar een voorbeeld.
de passie preker
de passie preker
23 jun. 2024 - 9:54
Als we de grote uitdagingen niet gezamenlijk op basis van wetenschappelijke inzichten en samen met de kapitalistische machten aanpakken , maar allemaal pseudo wetenschappelijk gaan navelstaren en met complottheorieën naar de buitenwereld gaan kijken dan is de totale hel op aarde dichterbij dan we denken. Laten we hopen dat dit soort individualistische complotdenken beperkt blijft tot een kleine minderheden, anders kan en zal de mensheid maar beter uitsterven.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
23 jun. 2024 - 9:53
Groningen-stad en de omringende dorpen zijn niet toevallig strategisch gelegen op het meest uitlopers van de Hondsrug. De toenmalige moerassen zouden wel eens terug kunnen komen. De bouwgrond in grote delen van Nederland raakte eigenlijk al op toen de laatste plaatsjes op zandruggen werden bezet. Bouwen op palen was ook maar een noodgreep.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor