Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Talibanisering van de orthodox-christelijke gemeenschap

  •  
20-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
blokhuis-31082018-ao-1251
De harde kern van de orthodox-christelijke gemeenschap heeft er net als de Taliban een handje van om vrouwen hun keuzevrijheid te ontnemen.
We lezen vol afschuw de krant waarin staat dat de Taliban het ministerie van Vrouwenzaken hebben afgeschaft. Maar nadat Kaag en Bijleveld zijn afgetreden, zitten we nog steeds met de handen in het haar.
In ons eigen land wordt de abortuswet aan de laars gelapt ten behoeve van Siriz, een organisatie die zogenaamd hulp biedt aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt. Afgelopen weekend werd bekend dat staatssecretaris Paul Blokhuis vlinders in de buik had voor de door Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind opgerichte hulporganisatie.
Zo bewijst het kabinet wederom dat de controle op de overheidsuitgaven niet op orde is. Meermaals hebben ambtenaren aangegeven dat men ‘slecht gedrag’ niet moet gaan belonen. Alleen; daar trekt het kabinet zich niks van aan. In totaal ontving Siriz miljoenen euro’s aan subsidie, waarmee het verspreiden van desinformatie en een dikke lease-auto van 12.000 euro werd gefinancierd.
Artsen geven aan dat het advies van Siriz voor ongewenst zwangere vrouwen ronduit onjuist is. Dit zal velen een ongemakkelijk gevoel geven. Terecht, want hoewel Rutte nog wel eens wat vergeet – denk bijvoorbeeld aan de bonnetjes- en toeslagenaffaire – zou je verwachten dat een hulporganisatie onthoudt dat ze onafhankelijkheid moeten uitstralen.
Het is al een tijdje een gewoonte geworden voor de radicale rechtse vleugel om op een overdreven manier de Islam te bekritiseren. Maar lieden als Geert Wilders steken zelden de hand in eigen boezem. De harde kern van de orthodox-christelijke gemeenschap heeft er net als de Taliban een handje van om vrouwen hun keuzevrijheid te ontnemen.
Talibanisering heeft wellicht een harde rechtse klank, maar we vergeten – vooral in Nederland – dat de kerk niet het braafste jongetje van de klas is. Kapelaans, priesters en bisschoppen hebben in het verleden bewezen dat ze hun handjes niet thuis kunnen houden. Zonden opbiechten om vergiffenis te vragen? Misschien wordt dat de misdienaar wijs gemaakt. Een normaal denkend mens zou dit soort middeleeuwse misselijkheid niet door de vingers zien.
Ik kan er geeneens meer om lachen dat onrechtmatige staatssteun consistent wordt verleend aan opportunisten zoals ex-directeur Ronald Zoutendijk. Hij geeft zelfs toe dat hij zijn politieke connecties heeft ingezet om het geld binnen te harken en klopt zich op de borst. ‘Gelukkig heeft in Nederland het parlement het budgetrecht en ligt het primaat als het gaat om de Rijksuitgaven niet bij ambtenaren’. Het verschil tussen hem en Abdul Ghani Baradar is naar mijn mening: flinterdun.
We zijn gezegend dat we hier kritiek kunnen uiten jegens het geloof. Laat ons dan verder kijken dan de Taliban in het buitenland. Het kwaad zit namelijk ook in het binnenland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (108)

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 16:59

De discussie lijkt alleen nog te gaan om de vergelijking van Taliban en SGP. Dat de wijze waarop SGP en Taliban zich gedragen dag en nacht verschilt, dat ziet een blinde. Maar dat veel te veel mensen niet zien dat dezelfde onzindelijke denkwijze van de Taliban gehanteerd wordt door de SGP, dat is wel heel gevaarlijk. De SGP en de Taliban gaan uit van het onfeilbaar woord van god. En voor de SGP-er geldt, dat de gereformeerde uitleg de enig mogelijke is, natuurlijk. Een SGP-er kan dus eenvoudigweg de scheiding tussen kerk en staat niet honoreren, wanneer hij het voor het zeggen heeft. Wie wel het gevaar van de Taliban inziet, maar van de SGP het gevaar niet inziet, die is oh zo verkeerd bezig.

Ewout Pool
Ewout Pool21 sep. 2021 - 16:31

2 miljoen.... Weet de schrijver hoeveel geld er naar het bijzonder onderwijs gaat? Daar wordt nog veel meer onzin verkocht, vooral bij de orthodox-gereformeerden. Dus misschien is het slim om achter de grote onzin aan te gaan, voordat je deze (kleine) stichting aanpakt.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 16:53

E-wood De financiering van het onderwijs is geen verboden vorm van staatssteun. Die financiering is een rechtstreeks gevolg van onze democratie. Dus dat kunt u hier niet mee vergelijken.

rvb2
rvb221 sep. 2021 - 14:31

Christenen die zich in het kruis getast voelen zijn nooit grappig.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 13:44

"De harde kern van de orthodox-christelijke gemeenschap heeft er net als de Taliban een handje van om vrouwen hun keuzevrijheid te ontnemen" Hier is helemaal niets op tegenin te brengen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 sep. 2021 - 12:13

Persoonlijk vind ik de term Gileadisering * meer van toepassing dan Talibanisering. * Naar The Handsmaid's Tale van Margareth Atwood.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 14:04

Aardig idee. Het OT had ook al geen bezwaar tegen veelwijverij.

rvb2
rvb221 sep. 2021 - 11:23

moslims, christenen en joden aanbidden hetzelfde fictionele wezen en delen profeten en sprookjesboeken. Het zijn verschillende stromingen van dezelfde godsdienst, 1 pot nat.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 12:22

Exact

Wappie Kappie
Wappie Kappie21 sep. 2021 - 12:24

Nazi's, fascisten, communisten en linkse partijen zijn allemaal stromingen die geënt zijn op het socialisme. Allemaal verschillende stromingen, maar 1 pot nat. Groente, fruit en vlees is allemaal voedsel. Allemaal proteïne, eiwitten en vezels. Andere vormen en kleuren, maar 1 pot nat. Dit bedoel ik sarcastisch en meen dit niet, mocht een gretige reageerder denken dat hij/zij daar een punt over kan maken. Het gaat er om dat het flauwekul is. Ook wanneer je het hebt over religies.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 14:20

"Nazi’s, fascisten, communisten en linkse partijen zijn allemaal stromingen die geënt zijn op het socialisme. Allemaal verschillende stromingen, maar 1 pot nat." Zeg dan gewoon je rukkend dom bent. Dat is wel zo eerlijk.

Thuru
Thuru21 sep. 2021 - 10:53

Iedereen weet dat de titel van dit draadje totaal nergens op slaat. Meer woorden maak ik er niet vuil aan.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 15:56

Thuru Zoals ik zei: Iemand die begint met "Iedereen weet....." heeft gewoon geen argumenten. Meer woorden maak ik daar niet aan vuil.

Flix
Flix21 sep. 2021 - 10:39

Wanneer je Denk bij de religieuze partijen telt kom je op 25 zetels . Dat word bij elke verkiezing minder dus voorlopig hoeft nog niemand te vrezen voor invloed vanuit die hoek op onze maatschappij. Als er gerommeld is met subsidie geld moet dat aangepakt worden.Dat heeft nix met talibanisering te maken. Afghanistan wordt nu door drugs criminelen bestuurd, Ik geloof dat we ons beter kunnen focussen op de drugs criminaliteit hier in Nederland. In plaats van van op een religieuze minderheid waar de groei al jaren uit is.

VaderTijd
VaderTijd21 sep. 2021 - 8:50

verg/eet vooral niet de Talibanisering in de USofA, daar is de vrouw ook steeds meer de stillekes veel kinderbarende slaaf thuis achter de strijkplank, wasmachine en of stofzuiger.

Effie2
Effie221 sep. 2021 - 8:46

Geloof. Dat woord toont aan dat we niet alles weten, dat wij wat we als waarheid zien, maar niet met bewijzen kunnen staven, maar er op basis van geloofwaardigheid vanuit gaan dat anderen, die hierover meer lijken te weten dan wij, onbevooroordeeld de waarheid verkondigen. De geschiedenis van onze planeet beschrijft het bestaan van meerdere profeten, door onze schepper gezonden heiligen, die op verschillende tijden op verschillende tijdstippen, hun kennis over het doel van ons leven op aarde zouden hebben verrijkt, door belangrijke kennis over te dragen aan groepjes mensen die daarvoor ontvankelijk waren. En door overdracht op overdracht, door de eeuwen heen, zouden hier diverse religies uit zijn ontstaan. Het lijkt erop dat de plaatselijke gewoonten en gebruiken zich steeds meer hebben vermengd met deze heilige boodschappen, waardoor er een niet te tellen hoeveelheid religieuze groeperingen is ontstaan, die elkaar keer op keer naar het leven stonden, terwijl deze heilige informatie uit dezelfde bron zou komen. Materiële rijkdom, machtsmisbruik, en brute genocide, lijken in schril contrast te staan met de boodschappen van deze profeten. Religie is, in mijn beleving, een door cultuur aangepaste heilige schrift geworden, die vanwege de symbolische taal, niet altijd letterlijk zou moeten worden opgevat. Deze kakelbonte mengvorm lijkt me niet wat deze profeten destijds voor ogen hadden. Verregaande verdeeldheid, eigenbelang en agressie belemmeren vrijheid, gelijkheid, en broederschap. ...De Theosofie, die pretendeert de moeder van alle religies te zijn, ervaar ik als een beduidend toegankelijker alternatief.

2 Reacties
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 9:32

De zogenaamd heilige geschriften zijn door mensen geschreven. Punt. Als agnost sluit ik goddelijkheid niet uit, maar je bent wat mij betreft krankzinnig als je denkt dat een God een paar eeeuwen terug wat dictaten heeft opgelegd om dan lekker met vakantie te gaan

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 9:58

Ook bij de theosofen kun je zo je bedenkingen hebben. Maar dat is een apart topic.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 8:00

De Taliban is het prefecte voorbeeld wat er gebeurt als partijen als de SGP het voor het zeggen hebben. Dat de SGP denkt haar doelen het snelst te kunnen bereiken door in het parlement te gaan zitten ipv geweld te gebruiken maakt hun qua ideologie echt niet anders dan de Taliban. Het is een enorme afgang en schande voor een vrij westers land om zo'n partij in het parlement te hebben. Het maakt Nederland totaal hypocriet en ongeloofwaardig bij het aanspreken van andere landen op bijvoorbeeld vrouwen- en homorechten.

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 9:09

"Dat de SGP denkt haar doelen het snelst te kunnen bereiken door in het parlement te gaan zitten ipv geweld te gebruiken maakt hun qua ideologie echt niet anders dan de Taliban." Het gebruik van geweld is dus volgens jou een te verwaarlozen factor. Mij lijkt het eerder een essentiële factor. Jezus was dan ook een uitgesproken pacifist, en Mohammed een krijgsheer. Een in jouw ogen wellicht subtiele nuance.

Wappie Kappie
Wappie Kappie21 sep. 2021 - 9:15

Gewoon domweg herhalen wat niet waar is maakt het nog niet een beetje waar. Dat geld voor jou en ook voor Karingin. De wrok en weerstand die ik bij jullie proef is niet meer rationeel. Het zal wel komen door slechte ervaringen uit het verleden? Ik vind het jammer dat jullie schijnbaar rotte appels zijn tegen gekomen en daar een heel vervelend beeld aan hebben over gehouden.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 12:27

@Wappie Kappie "Gewoon domweg herhalen wat niet waar is maakt het nog niet een beetje waar" Je hebt het over het geloof in god?

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 12:42

@Marcus A. "Het gebruik van geweld is dus volgens jou een te verwaarlozen factor" Apart dat jij dit uit mijn woorden haalt. Hoe de SGP en Taliban hun doel proberen te bereiken is anders, wat ze proberen te bereiken is hetzelfde. Hoe de Taliban nu doet in Afghanistan is precies wat er hier zou gebeuren met een alleenheerschappij van de SGP. En prima dat jij je religie verdedigt. Maar als jij serieus denkt dat het verschil tussen christendom en islam groter is dan het verschil tussen een rode of blauwe Fiat Panda ben je niet alleen dom maar ook een gevaar voor de samenleving.

Wappie Kappie
Wappie Kappie21 sep. 2021 - 7:59

Wat een stuk zeg... Zelden hier iets gelezen dat zo rammelt aan alle kanten. Wat fout is gegaan is dat op een onchristelijke wijze, met achterkamertjesdeals en onjuiste bevoordeling, een stichting meer geld heeft gehad dan vergelijkbare andere stichtingen. Ik vind het verwerpelijk en Blokhuis onwaardig. Eerst een stellingname dat de christenen in Nederland net zo erg zouden zijn als de Taliban. Dan het voorbeeld dat 'wij' ook de vrouwen uit de politiek hebben gewerkt omdat Kaag en Bijleveld opgestapt zijn. Zelden zo'n voorbeeld gelezen van appels en peren en daar schiet het spreekwoord nog te kort. "In ons eigen land wordt de abortuswet aan de laars gelapt ten behoeve van Siriz, een organisatie die zogenaamd hulp biedt aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt." Nog een zin die geen kant of wal raakt. De abortuswet zegt helemaal niets over stichtingen, over hun doelstelling en te besteden geld. "Artsen geven aan dat het advies van Siriz voor ongewenst zwangere vrouwen ronduit onjuist is." Dat blijkt wel wat genuanceerder te liggen. Artsen geven aan dat het advies van Siriz niet neutraal genoeg is. "De harde kern van de orthodox-christelijke gemeenschap heeft er net als de Taliban een handje van om vrouwen hun keuzevrijheid te ontnemen." Noem eens een echt voorbeeld? " Kapelaans, priesters en bisschoppen hebben in het verleden bewezen dat ze hun handjes niet thuis kunnen houden." Wellicht teveel religieuze fijnproeverij voor de mensen op deze website, maar de genoemde voorbeelden zijn katholiek en die stem(d)(m)en voornamelijk CDA. De gebeten honden in dit verhaal (CU & SGP) zijn protestants. "Het verschil tussen hem en Abdul Ghani Baradar is naar mijn mening: flinterdun." Noem eens een echt voorbeeld dat hij met Abdul te vergelijken valt? Het hele stuk is tendentieus en ongefundeerd. Ik krijg er een roze gevoel bij. ;)

4 Reacties
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 9:24

Jij bent roze, dus dat is logisch

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 10:55

Wappie Dit staat nergens: "Eerst een stellingname dat de christenen in Nederland net zo erg zouden zijn als de Taliban."

Wappie Kappie
Wappie Kappie21 sep. 2021 - 11:58

@Zandb Letterlijk misschien niet, maar impliciet staat het er wel. Het begint al met de titel: "De Talibanisering van de orthodox-christelijke gemeenschap" Dan: "De harde kern van de orthodox-christelijke gemeenschap heeft er net als de Taliban een handje van om vrouwen hun keuzevrijheid te ontnemen." En als afsluiter: "Het verschil tussen hem en Abdul Ghani Baradar is naar mijn mening: flinterdun. We zijn gezegend dat we hier kritiek kunnen uiten jegens het geloof. Laat ons dan verder kijken dan de Taliban in het buitenland. Het kwaad zit namelijk ook in het binnenland." Het is wel geschreven met het doel dat we na het lezen van deze tekst bij de SGP de associatie van de Taliban zouden moeten krijgen, inclusief misstanden rondom de onderdrukking van de vrouw.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 16:25

Wappie Ook niet impliciet. De Taliban baseren zich namelijk op de Koran, de SGP op de bijbel. Dat je in een koran wellicht andere dingen leest dan in een bijbel, doet aan het principe dat ze daarin overeenkomen niets af. Ze willen beide een samenleving waarin naar allahs, gods normen - en dat zijn die, die respectievelijk door de Taliban en door de SGP oh zo selectief in elkaar gefabriekt zijn - geleefd MOET worden. DIE associatie moet je dus krijgen, dat ze beiden religieuze normen op willen leggen.

Joop den Uil
Joop den Uil21 sep. 2021 - 7:51

dus Taliban is hier alleen onder een andere naam ? Ik vermoedde dat al jaren geleden.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles21 sep. 2021 - 6:46

Zelden zo’n vergelijking tussen appels en peren gezien die volkomen de plank misslaat. Om orthodox Christenen te vergelijken met de extreem-islamitische terroristen van de Taliban die mensen om een klein vergrijp executeren en iedereen op straffe van zware sancties verplichten de sharia na te leven is echt de Joop onwaardig.

4 Reacties
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 9:23

Welnee, het zou Joop onwaardig zijn om in jouw domrechtse frame mee te gaan waarin moslims erger zijn dan christenen

Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 9:25

"Om orthodox Christenen te vergelijken met de extreem-islamitische terroristen van de Taliban die mensen om een klein vergrijp executeren en iedereen op straffe van zware sancties verplichten de sharia na te leven is echt de Joop onwaardig." Is helaas niet joop onwaardig. Maar kritiek op christenen is vanuit sommig links perspectief nodig. En dat mag en misschien moet ook zo zijn. Het is goed als men elkaar een spiegel voorhoudt. En de islam, ja dat is iets 'vreemds '. Dat kennen we inhoudelijk nog niet zo goed. Kritiek op je ouders is wellicht makkelijker dan kritiek op een verre achterneef.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles21 sep. 2021 - 10:37

@ Karingin Je bazelt opnieuw maar dat is geen verrassing. En de Taliban is natuurlijk een hele leuke en vooral vrouwvriendelijke en inclusieve religieuze organisatie. Welterusten!

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 16:32

Damocles Het gaat er om waarom de Taliban zijn wat ze zijn; staat in de koran, hebben ze verzonnen. En dat de SGP precies om dezelfde redenen is, wat die is: staat in de bijbel, heeft ze verzonnen. Karin begrijpt dat heel wat beter dan u doet. Marcus Doe niet zo dramatisch. U redeneert zo krom dat uw eigen verstand er niet meer bij kan. Door uw gegoochel ziet u niet meer, dat kritiek op moslims of christenen heel wat anders is dan kritiek op de Taliban of de SGP. Lees een van de diverse verklaringen die ik daarvoor gegeven heb.

TwoTone
TwoTone21 sep. 2021 - 4:47

Zelden zo’n misplaatste vergelijking gezien. Knijp mijn handen dicht dat mijn drie dochters in Nl wonen en niet in Afghanistan. Verder een leaseauto van 12.000 (per jaar ?) is niet meer dan een middenklassertje. Past net 5 man in met wat geluk. Een “dikke bak” is tegenwoordig zomaar 18.000 per jaar. Komt door het extreme belastingklimaat inzake auto’s in Nl.

6 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 6:46

Tweetonig Gelukkig loopt u (nog net?) niet te beweren, dat het dus allemaal reuze meevalt.

Backtobasics
Backtobasics21 sep. 2021 - 6:56

Extreme belastingklimaat inzake auto's? Hou toch op, ..........er rijden in dit belastingparadijs ondertussen, veel dikkere "bakken" rond dan in Duitsland, wat van oorsprong pas een echt autoland is. En ondertussen slipt de boel langzamerhand ook weer lekker dicht, met al dat glimmende blik.

Libertain
Libertain21 sep. 2021 - 7:55

@twotone, ("Zelden zo’n misplaatste vergelijking gezien") U wordt geloofwaardig pas zodra een vrouw de voorzitter van SGP wordt en zouden tevens vrouwen volledig vrije zelfstandig binnen de SGP en op verkiezingen naar eigen vrije keuze mogen stemmen en helemaal vrij hun mening uitdragen. Chris Osieck durft het gewoon hardop te zeggen.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 8:26

"Knijp mijn handen dicht dat mijn drie dochters in Nl wonen en niet in Afghanistan" Dat snap ik, en dat komt omdat in Nederland de SGP het niet voor het zeggen heeft. Maar dat maakt de vergelijking niet misplaatst.

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 9:09

Owkee…belasting betalen voor je vervoersmiddelen is hetzelfde als emotionele druk op een kwetsbare vrouw…goh, zo had ik het nog niet bekeken

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 9:28

Zelden zo'n onzinnige reactie gezien. De files zijn ook weer helemaal terug.

Freddy2
Freddy221 sep. 2021 - 4:34

U weet dat Orthodox-Christenen Russen, Grieken, Serviërse en Noord Afrika zijn? Het verbaast mij te lezen dat zij hier zoveel subsidie hebben gehad. Overigens is uw vergelijking eigenlijk net als een vergelijking tussen de holocaust (zoals we deze nu kennen) en de QR code. Maar dat begrijp ik wel, het is alweer een tijdje geleden dat het Christendom hier lekker gebashed is, dus het wordt wel weer een keer tijd.

1 Reactie
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 9:02

Uuh, wat? Bedoel je te zeggen dat etnische groepen ook christelijk kunnen zijn? Joh! Hebben ze niet van een vreemde hè…

Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 1:28

"We zijn gezegend dat we hier kritiek kunnen uiten jegens het geloof." Met hét geloof wordt hier hét christendom bedoeld neem ik aan? Jahoor, kritiek is geen probleem, je hebt verder ook geen beveiliging nodig. "De harde kern van de orthodox-christelijke gemeenschap heeft er net als de Taliban een handje van om vrouwen hun keuzevrijheid te ontnemen." Oh ja? Mogen deze vrouwen ook niet naar school? Mogen ze als werk uitsluitend vrouwen toiletten schoonmaken? Mogen ze niet stemmen? Zijn er lijfstraffen? Moeten deze vrouwen hun hele lichaam bedekken? Mogen sgp vrouwen de straat niet op zonder begeleiding? "Kapelaans, priesters en bisschoppen hebben in het verleden bewezen dat ze hun handjes niet thuis kunnen houden" Dat klopt helaas, maar zegt niets over het christendom an sich. Wel kunnen we zeggen dat de voorbeeldfiguur van de islam meerdere vrouwen/meisjes had, het hebben van sexslavinnen goedkeurde en bovendien gemeenschap had met minderjarigen, aisha. De voorbeeldfiguur in het christendom had geen vrouwen, seksslavinnen etc.

9 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 6:49

Marcus Ik ben bang dat u met zo'n redenering niet bij de opperrechter hoeft aan te komen.

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:54

Ow! Voel je je als christen in een rottig hoekje gezet? Naar hè! Het christendom is gee haar beter dan de islam , het enige verschil is dat die eerste een langer track record heeft

Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 9:03

@karingin Neehoor ik voel me niet in een rottig hoekje gezet. Waarom zou ik ook. Bovendien, vergelijk het leven van Mohammed en Jezus. Ik weet niet wat jouw morele principes precies zijn, maar het verschil tussen deze twee spreekt voor zichzelf.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 10:50

"Jahoor, kritiek is geen probleem, je hebt verder ook geen beveiliging nodig." Jawel hoor, vraag het maar bij die abortusklinieken. Jawel hoor, denk eens aan de coronapas. Doe nou niet alsof je niet over andermans leven wilt gaan.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 11:00

Macus Ook hiermee komt u bij de opperrechter niet zo heel ver. Hij schreef ook nog zoiets als het oude testament.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 12:46

@Marcus A "Oh ja? Mogen deze vrouwen ook niet naar school? Mogen ze als werk uitsluitend vrouwen toiletten schoonmaken? Mogen ze niet stemmen? Zijn er lijfstraffen? Moeten deze vrouwen hun hele lichaam bedekken? Mogen sgp vrouwen de straat niet op zonder begeleiding?" Het klopt wat je zegt. Maar jij lijkt te denken dat dit dankzij het christendom is, terwijl het ondanks het christendom is.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 13:43

"Bovendien, vergelijk het leven van Mohammed en Jezus. Ik weet niet wat jouw morele principes precies zijn, maar het verschil tussen deze twee spreekt voor zichzelf" Mensen die dit gaan roepen zijn het engst en gevaarlijkst van allemaal.

Andre6
Andre621 sep. 2021 - 17:10

@Norsemen "Mensen die dit gaan roepen zijn het engst en gevaarlijkst van allemaal" Want?

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 20:24

@Andre Prima dat iemand het concept religie verdedigt. Maar als je de ene religie als iets goeds gaat wegzetten en de ander als iets slechts, maak je jezelf volledig belachelijk. Het verschil tussen christendom en islam is zo verschrikkelijk klein, dat het onder een microscoop nog niet zichtbaar is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 sep. 2021 - 23:43

Er is wel een vershil tussen een paar centjes op een keer aan een klein dienstje die niet alles perfect doet en een totale theocratische staat van massale diepe onderdrukking en vervolging. Een verschil als tussen de kras van een muis en de jacht van een kudde Tyrannosaurusen. Maar het princiepe, dat geloof uit de staat moet blijven en dekerk geen staat apart mag zijn, juist omdat geloof vrij is, is natuurlijk altijd zo.

Middenman
Middenman20 sep. 2021 - 21:18

Wat een onzin. Deze zin klopt al niet: "Siriz, een organisatie die zogenaamd hulp biedt aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt." Het woord 'zogenaamd' hoort hier niet in thuis. Wat je ook van deze organisatie en de subsidie vindt, hulp bieden aan vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt en desondanks hun kind willen houden is precies wat ze doen. En er zijn vrouwen die daar behoefte aan hebben. Ook niet-christelijke vrouwen. Dat is toch niet zo ingewikkeld?

6 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 6:59

Middenman Is het 'hulp aan u' wanneer ik u onder druk zet, omdat u naar mijn idee iets heel zondigs doet of gaat doen? Ik vind de term "zogenaamde hulp" wel van toepassing. Doet me denken aan waarom Bartjes vader werk kreeg omdat zijn baas (een rijke, gelovige boer) vond, dat het veel beter was, dat zijn kinderen naar de christelijke school gingen. Daarbij: Je naaste liefhebben als je zelf betekent ook, dat je er bent voor mensen die niet aan je voorwaarden willen/kunnen voldoen. Daar past bijvoorbeeld bij uitstek geen 'verdienmodel'

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:38

Oh, dus het bewust geven van verkeerde informatie om iemand angst en schuldgevoel aante jagen, aan een emotioneel zeer kwetsbare persoon , met levenslange gevolgen voor minstens twéé mensen, dat vind jij niet zo’n punt?

Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 8:55

@karingin Wat is hier precies de verkeerde informatie? Wie ben jij om daar een oordeel over te vellen? Het is niet per definitie verkeerd als vrouwen besluiten om hun kind niet te aborteren. En steun zoeken bij die beslissing.

Middenman
Middenman21 sep. 2021 - 9:03

@Karingin - Dat zou ik wel een punt vinden. Als dat zo zou zijn. Maar daar gaat het hier niet over, want organisaties als Siriz en FIOM worden gecontroleerd en er zijn ook al debatten over gevoerd in de Tweede Kamer. Druk om juist wel een abortus uit te voeren kan dezelfde gevolgen hebben die jij noemt. Hiervoor verwijs ik naar een artikel van FIOM, een prima organisatie waarvoor GroenLinks ooit op dezelfde manier als de SGP bij Siriz subsidie heeft geregeld: https://fiom.nl/kenniscollectie/abortus/onderzoeken/besluitvorming-ongewenste-zwangerschap-online-hulp. Daarom ben ik een groot voorstander van keuzevrijheid en het geven van volledige informatie aan mensen die zo'n ongelooflijk moeilijke keuze moeten maken.

Middenman
Middenman21 sep. 2021 - 9:24

@Zandb - nee, dat is geen hulp. En dat geldt ook voor pro-abortus organisaties die vrouwen niet vertellen over andere opties of over de mogelijke psychische gevolgen. Organisaties als Siriz en FIOM worden terecht gecontroleerd op hun neutrale informatievoorziening. Als Siriz daar niet helemaal aan voldoet dan moet daar iets aan gebeuren. Niet meer en niet minder. Siriz is onderdeel van een speciaal GGD netwerk over dit onderwerp en betrokken bij onderzoeken van het RadboudUMC. Kritiek hebben is goed, maar probeer het wel een beetje te baseren op feiten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 9:42

Volgens de publicaties hield Siriz zich ook bezig met het geven van incorrecte informatie. Dat "zogenaamd" kan wel blijven staan.

Albinus
Albinus20 sep. 2021 - 21:18

Typisch voorbeeld van tendentieuze framing. Dat je het met de orthodox-christelijke gemeenschap niet eens bent als het om vrouwenzaken gaat kan ik me goed voorstellen. Maar de term 'Talibanisering' slaat als een tang op een varken. De Taliban is in wezen helemaal geen religieuze club. Ze gebruiken de Islam om een machtsstructuur in stand te houden die het mogelijk maakt om ongestraft heroïne te verhandelen. Taliban zijn ordinaire drugscriminelen - daar zit de kern van het Afghaanse probleem. Nu kun je Van der Staaij en Segers een hoop verwijten - maar toch niet dat ze heroïneboeren zijn. Blijf ook in je kritiek een beetje eerlijk en integer, please.

5 Reacties
Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:23

Nee inderdaad, die premie van10.000 dollar als je iemand verlinkt is totaal niet des Talibans, die gaan er gewoon vanuit dat je dat uit godvruchtigheid doet. Of omdat ze je kop eraf slaan als ze erachter komen dat je iets wist natuurlijk. Heel sociologisch verantwoord hoor, die wortel ipvde stok,

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:24

Nee inderdaad, die premie van10.000 dollar als je iemand verlinkt is totaal niet des Talibans, die gaan er gewoon vanuit dat je dat uit godvruchtigheid doet. Of omdat ze je kop eraf slaan als ze erachter komen dat je iets wist natuurlijk. Heel sociologisch verantwoord hoor, die wortel ipvde stok

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:24

Ow da’s 2x

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 8:39

Geeft niet Karingin. Aan dit afschuwwekkende dieptepunt mag best extra aandacht worden besteed.

Paul250371
Paul25037121 sep. 2021 - 10:43

"Ze gebruiken de Islam om een machtsstructuur in stand te houden die het mogelijk maakt om ongestraft heroïne te verhandelen. Taliban zijn ordinaire drugscriminelen – daar zit de kern van het Afghaanse probleem. " Bullshit. De taliban stopte met het produceren van opium omdat het niet des Islam was. "Omstandigheden" van buitenaf zorgde er voor dat ze weer moesten produceren.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2021 - 21:06

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 7:04

teun Geen probleem wat mij betreft. U verwart wel de vrijheid hebben om je in te laten enten met de gevolgen die mn dat niet inenten in dit geval heeft; u kunt bv niet naar de VS. Aan de vrijheid om over je lichaam te beschikken, hangt wel een prijskaartje net als aan iedere vrijheid.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 8:15

"Je bedoelt dat mensen zelf een eigen keuze over hun lichaam moeten hebben, zoals abortus? Heel Joop juicht, Teun is Super-Links" Dat is niet linkse opvatting, maar een liberale opvatting. Ook is er vrijwel geen mens in Nederland voor verplichte vaccinatie. Wel is het zo dat PVV/FvD stemmers vaak hele domme mensen zijn, maar dat is iets anders.

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:15

Sodehannes op! Ik ben Joop-meubilair, links als de neten, vóor abortus maar pertinent tegen vaccinatiedwang - al heb ik ze zelf wel in mijn mik. Zodra je gaat rotzooien met grondrechten is het einde zoek, en dat gebeurt op allerlei andere gebieden om de haverklap… Wat dat betreft, hoe lullig het ook is; ja nou maken zowel Henk&Ingrid, als Diederik&Frederik, als Mo&Fatima (denk er zelf even alle andere bevolkingsgroepen bij) aan den lijve mee wat de macht van de overheid is en hoe het voelt als jouw rechten worden geschonden

Eid
Eid21 sep. 2021 - 8:57

@Karin Het gemak waarmee mensen noodzakelijke vaccinatie in verband brengen net grondrechten... Dat kan nog leuk worden als we het over dwang hebben met maatregelen mbt milieu als ik zo de ideeen lees van de hardliners. Ineens is vaccineren een 'grondrecht' issue, terwijl voorheen nagenoeg niemand een probleem maakte van dtp prikken etc. Het lijkt er echt op dat we zo'n heerlijk sociale maatschappij krijgen waarin ieder wel uitmaakt wat ie doet, zonder rekening te houden met het geheel. Sommigen noemen dat a-sociaal. Wel ironisch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 8:58

Lui die pro-choice zijn zouden vrouwen die een besluit hebben genomen niet lastig willen vallen op de stoep van de kliniek.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 11:10

Eid Belachelijke reactie. Karin neemt de grondrechten uiterst serieus en beweert daarom, dat je er niet mee moert rotzooien. En prompt gaat u er mee rotzooien; vrijheid is nu juist dat je iets wel of niet kunt doen maar niet altijd en overal. Bijvoorbeeld! Je mag 'in het openbaar behalve op daartoe aangewezen plekken" niet naaktlopen, kamperen, je behoefte doen....... Onder vrijheid verstaan we OOK dat je iemand niet tot iets kunt dwingen. Bijvoorbeeld: Wel of geen abortus, wel of inenten, wel of niet een eind aan het leven maken.......

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2021 - 14:42

Teun komt uit de omgeving waar zwangerschap nog als een besmettelijke ziekte wordt gezien.

Eid
Eid20 sep. 2021 - 20:17

Het probleem met zulk soort absurde vergelijkingen is dat mensen zich druk gaan maken over de term, ipv waar het echt over moet gaan. Dat heet overschreeuwen, iets waar criticasters van rechts conservatieve zaken zich tegenwoordig teveel schuldig aan maken...

2 Reacties
Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 7:07

Eid Helemaal eens. Maar waarom beperkt u dat tot 'mensen die kritiek hebben op rechts'. Komt dat andersom niet voor dan? Met name dan uw bloedeigen reacties zijn schoolvoorbeelden van dat 'overschreeuwen' van uw kritiek maar dan op links.

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 8:02

???? allemachtig nou je drukt je uuh, genuanceerd uit zeg, je bedoelt natuurlijk cultuurmarxisten van wie je geen vergelijkingen mag maken met andere extreme voorbeelden, behalve als het in hun straatje past. Nou, ik zou een meldpunt instellen, en een website oprichten om al die akkefietjes te verzamelen ein die lui met naam en toenaam erop zetten

Greendutch
Greendutch20 sep. 2021 - 19:48

*inderdaad , we zien ook hier in NL en de rest van gelovig EU dat conservatieve christelijke groeperingen anderen willen domineren. Alsof men 'beter is' dan de ander en anderen wil overtuigen van 'hun' christelijke geloof in 'leven verdient bescherming' maar tegelijkertijd: het leven van een andersdenkende verdient blijkbaar geen respect. zo blijkt uit hun gedrag. ik vraag me af hoe hun god daarover denkt?? *en van der Staaij lobbyt voor de club want vindt dat vrouwen niet zelf na kunnen denken. respect?? *en van der Staaij wil de doodstraf weer invoeren: respect? vind god dat goed? mogen zij voor god spelen? hoeveel beter is dat t.o.v. de taliban? *bovendien wordt -m.b.t/ abortus- altijd de vrouw de schuld gegeven?? hoezo ? en waarom wordt de man niet beschuldigd van een vrouw zwanger maken? is dat de rechtvaardigheid van god? hun god?

7 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 1:32

"Alsof men ‘beter is’ dan de ander en anderen wil overtuigen van ‘hun’ christelijke geloof in ‘leven verdient bescherming’ maar tegelijkertijd: het leven van een andersdenkende verdient blijkbaar geen respect. zo blijkt uit hun gedrag." Christelijke organisaties als het leger des heils helpen mensen ongeacht hun denkwijze. En er is geen organisatie in nl die zoveel doet voor dak en thuislozen en verslaafden.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 7:10

Marcus Christelijke organisaties ALS het Leger des Heils....... Het Leger des Heils vormt helaas een uitzondering binnen de christelijke organisaties.

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 7:45

Ja het Leger wel, over het algemeen kun je die als menslievend en sociaal beoordelen. Dat geldt niet voor de SGP. Je hebt en je hebt hè, de ene christen is de andere niet, het zijn net mensen

Middenman
Middenman21 sep. 2021 - 8:11

@Karingin - Tjonge, dat noemt ik nog eens generaliseren en aan hele groepen bepaalde kenmerken toedichten. Ik ga ervan uit dat je beide groepen erg goed en volledig kent om zulke uitspraken te kunnen doen.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 11:18

Middenbman Dat is een domme opmerking als het om de SGP gaat; een GEREFORMEERDE partij, die hele duidelijke en vooral wezenlijke uitgangspunten hanteert. Je mag er van uitgaan dat iemand die zich SGP-er noemt, het met die uitgangspunten eens is. We kunnen over termen twisten maar het idee, dat je mensen niet sociaal of menslievend vindt, wanneer die vrouwen minder rechten toekennen, geen abortus toelaten en wanneer die de macht hebben, ze mensen hun godsdienstige regels opdringen, dat is heel goed mogelijk. In ieder geval steekt zulk gedrag schril af bij de werkwijze van het leger des Heils.

Middenman
Middenman21 sep. 2021 - 12:43

@Zandb - met andere woorden: u vindt dat er geen menslievende en sociale SGP-ers bestaan? Dat is namelijk wat Karingin stelt.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 16:44

Middenman Nee, u leest helemaal verkeerd. Dat is niet wat Karin volgens mij stelt. Het is een logisch manier van denken: ALS je meent dat je niet sociaal bent en menslievend, wanneer je geen abortus of euthanasie kunnen toelaten, vrouwen niet dezelfde rechten verlenen, andere geloven als dwalingen moeten beschouwen, DAN bestaat er geen sociale, menslievende SGP-er.

wittecisnoot
wittecisnoot20 sep. 2021 - 19:44

Onzin. Talibanisering, laat me niet lachen. Dit is net zo dwaas als antivaxxers die jodensterren dragen. Pas als er veewagons met mensen naar het oosten rijden die verdwijnen, mag je die vergelijking maken. Zelf haat ik religie, dus ook gristendom. Maar Taliban? Als de Taliban vrouwen zou behandelen als de gristenen hier, dan zou Afghanistan een betere plek voor vrouwen zijn dan veel andere landen. "We zijn gezegend dat we hier kritiek kunnen uiten jegens het geloof" : nou, die laatste regel toont al aan dat de schrijver BS praat. Als de gristenen hier echt talibaniseerden, dan was zijn leven niet meer zeker. Ja, net als die anti-vaxxers met Jodensterren op: heel stoer zo'n hyperbool zal de drager maar als volwassene maak je jezelf belachelijk omdat je totale onbenulligheid ten toon stelt.

21 Reacties
Paul250371
Paul25037120 sep. 2021 - 20:02

Ben blij dat jij constateert dat de Nederlandse vrouwen in goede handen zijn bij de SGP / CU en Siriz.

wittecisnoot
wittecisnoot20 sep. 2021 - 21:14

@Paul250371 : kan je even aanhalen waar ik dat zeg?

Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 1:35

@Paul Je praat over deze vrouwen alsof het willoze inschikkelijken zijn

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!21 sep. 2021 - 5:49

Paul, Bijzonder hoe jij constateert dat dit van hetzelfde niveau is..

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 5:55

@ wittecisnoot Jij schrijft: Pas als er veewagons met mensen naar het oosten rijden die verdwijnen, mag je die vergelijking maken. Jouw maatgevoel is nogal zoek. Zelfs de taliban plegen geen grootschalige genocide. Wat deze christenen laten zien is een primitief geloof dat zij opleggen aan anderen. En dat doen de Taliban ook. Ik heb er een artikeltje bij gezocht waar ook de christenen aan het woord komen. https://www.destentor.nl/zwolle/demonstratie-bij-abortuskliniek-zwolle-tegenprotest-met-waterpistolen~a2233632/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F Hier organiseren studenten een tegendemonstratie. Maar mijn punt is dat deze christenen twee dingen doen. Allereerst bemoeien zij zich met iemand anders zijn abortus. Dat gaat hen helemaal geen zak aan. En ze staan bij een abortuskliniek daar hebben ze niets te zoeken. Het is asociaal om vrouwen lastig te vallen als ze bezig zijn een moeilijk besluit te nemen. Dit verzin ik niet, dit is wat de woordvoerder van de christenen zelf zegt in het artikel. Integer zou zijn. Christelijke vrouwen uit deze groep mogen geen abortus plegen en anderen wel. En protesten worden gehouden op het Malieveld. En aangezien deze christenen dat soort normale actie vormen niet weten te hanteren en zij lak hebben aan de rechten van anderen is een vergelijking met de Taliban terecht te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 6:36

@ Marcus A. Jij schrijft: Je praat over deze vrouwen alsof het willoze inschikkelijken zijn Dat is een mooie samenvatting van de christelijke opvatting over een vrouw. Willoos en inschikkelijk.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 7:16

cisnoot U vergeet één element: Hoe zou Nederland er uitzien als de SGP het voor het zeggen zou hebben. Nu zit de SGP met het feit, dat ze vrouwen niet KAN afhouden van wat zij denken dat gods bedoeling is. Ze hebben de wetten te respecteren en dat doen ze ook. Maar als ze de wetten zouden mogen maken....... De overeenkomst tussen Taliban en SGP is, dat zij zich laten leiden door wat zij menen dat in de koran/de bijbel staat.

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 7:39

Allemaal drogredeneringen om maar te kunnen blijven volhouden dat moslims veul erger zijn dan christenen. News flash; religie is niet de oorzaak van moord en onderdrukking, het is alleen maar een kapstok, een excuus. De oorzaak zit inde mens zelf

Karingin
Karingin21 sep. 2021 - 7:41

Voor de duidelijkheid; dit clubje is wel degelijk net zo erg als de taliban. Dwingend en levensverwoestend

Marcus A.2
Marcus A.221 sep. 2021 - 8:51

@daan "Dat is een mooie samenvatting van de christelijke opvatting over een vrouw. Willoos en inschikkelijk." Nee joh. Lees eens over Maria Magdalena. Esther, Ruth, Deborah en vele anderen. De bijbel heeft meerdere krachtige vrouwelijke figuren, allerminst willoos en inschikkelijk. Moeder Theresa, majoor Bosshardt. De lijst is eigenlijk eindeloos.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 9:50

Agnes Gonxhe Bojaxhiu, weer zo iemand waarbij je je afvraagt of ze Nobels fredspris wel terecht heeft gekregen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 10:15

@ Marcus A. Jij schrijft: De bijbel heeft meerdere krachtige vrouwelijke figuren, allerminst willoos en inschikkelijk. Allemaal willoos en inschikkelijk. En het zijn verzinsels het betreft geen echte vrouwen. Alleen al het feit dat jij denkt op basis van een sprookjesboek bewijs te leveren laat zien dat je niets snapt van ongelovigen. Christelijke vrouwen horen thuis, mannen zijn de baas in het gezin, vrouwen zijn verantwoordelijk voor de opvoeding. De christelijke rol van de vrouw is willoos en inschikkelijk.

Cageman2
Cageman221 sep. 2021 - 10:16

Ach houd toch op met je grijsgedraaide grammafoonplaat karingin. Alsof maar veel herhalen het dan wel een goed punt maakt. Er is wel degelijk verschil in religies en bepaalde religieuze stromingen/interpretaties. Begint al bij het gekozen voorbeeld (mohammed de oorlogsvoerende slavenhouder), tot conservatievere vs lossere interpretaties (wat als de sufis beheer van mekka hadden gekregen ipv de wahhabisten?). Maar goed. Ipv de scherpe kantjes van religies aan te kaarten kies je ervoor om alle religie op 1 hoop te gooien en als “allemaal even slecht” aan te pakken (grote meerderheid van de mensheid is religieus…succes ermee…) .

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 10:21

@Marcus A "Lees eens over Maria Magdalena. Esther, Ruth, Deborah en vele anderen. De bijbel heeft meerdere krachtige vrouwelijke figuren, allerminst willoos en inschikkelijk. Moeder Theresa, majoor Bosshardt." Wat is er gebeurd met je Marcus? In de huidige tijd bezie jij vrouwen de hun bijdrage hebben op door mannen gedomineerde terreinen toch als excuustruus?

wittecisnoot
wittecisnoot21 sep. 2021 - 10:45

@DaanOuwens : het feit dat wij deze discussie al hebben, zonder dat een SGP groepering raketten door puien schiet, zegt al een hoop. Ik mag de SGP niet leuk vinden maar ze respecteren de democratie in grote lijnen. Ik heb nergens de taliban van genocide beschuldigd. Maar op het gebied van andere mensenrechten zijn het schurken. @Zand: wederom: geen raketten door puien. De reden dat de SGP niet aan de macht is, of macht efficient projecteert (geweld is efficient), is omdat ze zich redelijk aan democratische spelregells houden. Precies daarom zijn ze geen machtfactor.

Paul250371
Paul25037121 sep. 2021 - 11:34

wittecisnoot Excuus, nergens. Marcus A. "Je praat over deze vrouwen alsof het willoze inschikkelijken zijn" Dat is jouw interpretatie en dat zegt meer over jou dan mij.

MG1968
MG196821 sep. 2021 - 11:50

@Cageman "Er is wel degelijk verschil in religies en bepaalde religieuze stromingen/interpretaties." Ja zekers. En die worden ook wel gezien door de seculieren. Neemt niet weg dat overeenkomstig de manier waarop Ajax supporters naar Feyenoord supporters de onderlinge verschillen enorm weten uit te vergroten, de neutrale beschouwer toch vooral de overeenkomsten zal zien. Die zijn belangrijker en bepalender. Niet op wie zich de heldenverering zich richt. Niet wie de oprichters zijn. Niet dat de toorn zich op anderen richt en niet dat daarvoor in de tijd gezien niet altijd op hetzelfde moment de zelfde methoden worden gehanteerd. Wat belangrijk is dat de manier van denken, de processen die spelen en de conclusies die getrokken worden vergelijkbaar zijn. En dan zijn er nou eenmaal objectief beschouwd meer overeenkomsten dan verschillen. Hoe ze ook niet hetzelfde zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2021 - 12:46

@ wittecisnoot Jij schrijft: Ik heb nergens de taliban van genocide beschuldigd. Maar op het gebied van andere mensenrechten zijn het schurken. Jawel namelijk hier: Pas als er veewagons met mensen naar het oosten rijden die verdwijnen, mag je die vergelijking maken. En je schrijft: Ik mag de SGP niet leuk vinden maar ze respecteren de democratie in grote lijnen. Het gaat hier niet om de democratie maar om het recht van vrouwen hun eigen keuze te maken. Ik snap hele maal niet waarom je met dit argument komt? Het is helemaal niet aan de orde in deze discussie. Het gaat erom dat vanuit het geloof beperkingen worden opgelegd aan vrouwen. En dat doen zowel de taliban als de sgp.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2021 - 14:23

De bijbelvrouwen waren allereerst dienstbaar en dat is ook de rol die ze door hedendaagse christelijke leiders nog steeds krijgen toebedeeld.

Zandb
Zandb21 sep. 2021 - 16:51

Cageman Doe niet zo belachelijk. De SGP en Taliban geloven dat in respectievelijk de bijbel en de koran beschreven staat volgens welke onwankelbare normen iedereen moet leven. Voor de SGP-er geldt, dat wanneer bijvoorbeeld abortus of wat ook anders, niet in lijn is met de wil van god, een SGP-er dat niet kan en mag toelaten. Ik vind het zo gevaarlijk dom, dat mensen dat dan wel van de Taliban snappen, hoe onzinnig (gevaarlijk) dat is en dat zoiets maar niet moet gebeuren, maar niet van de SGP.

Norsemen
Norsemen21 sep. 2021 - 17:13

“ het feit dat wij deze discussie al hebben, zonder dat een SGP groepering raketten door puien schiet, zegt al een hoop. Ik mag de SGP niet leuk vinden maar ze respecteren de democratie in grote lijnen. ” Onzin, dat zegt helemaal niets. En ze respecteren de democratie totaal niet, lees hun grondbeginselen er maar eens op na. Dat de SGP geen geweld gebruikt is niet omdat ze vinden dat het gebruik van geweld niet gerechtvaardigd is, maar omdat ze denken dat in de huidige situatie beter andere middelen kunnen gebruiken.