Joop

De straat op voor Poolse vrouwenrechten

  •    •  
04-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-11-04 om 11.36.00

© Screenshot: GlobalNews

We moeten ons solidair tonen en laten zien dat vrouwenrechten en democratie ook in deze tijd niet ter discussie mogen staan
Sinds 22 oktober gaan mensen in Polen massaal de straat op om te protesteren tegen het verder aanscherpen van de abortuswet. Het is de grootste protest beweging in het land sinds de Solidariteitsbeweging in de jaren ’80, waarmee het einde van het communistische tijdperk werd ingeluid. De huidige abortuswet geld al als een van de strengste abortuswetten in Europa. Dit is een treurig feit, in de jaren ’80 had het land nog een van de meest progressieve abortuswetten ter wereld. Volgens polls over abortus is een meerderheid voor versoepeling van deze wet. De aanscherpingen van de wet hebben de afgelopen jaren dan ook telkens grote protesten teweeg gebracht.
De aanscherping van de abortuswet komt op een tactisch moment, Polen zit midden in een tweede coronagolf. De regering wist van te voren dat een strengere abortuswet voor onvrede zou zorgen (strengere wetten hebben immers telkens tot demonstraties geleid). De regering verschuilt zich achter het virus en roepen ze mensen op om thuis te blijven. Gelukkig houden de demonstranten vol en blijven ze de straat op gaan. De beweging is internationaal opgepikt. Demonstranten in Chicago, Glasgow, Brussel, Oslo en Londen gingen afgelopen week de straat op. Ook in Nederland vindt de beweging navolging, na Tilburg, Eindhoven en Maastricht zal er woensdag 4 november om 18:00 uur ook een demonstratie plaats vinden in Utrecht op het Stadhuisplein.
Ik wil mensen oproepen om ook te komen. We moeten ons solidair tonen, wel op 1,5 meter afstand en met een mondkapje. Ik ga niet graag demonstreren in coronatijd, maar dat is precies wat de Poolse regering hoopte. Ze hopen dat mensen niet de straat op willen en dat ze zo op ondemocratische wijze de wet kunnen veranderen. We moeten ons solidair tonen en laten zien dat vrouwenrechten en democratie ook in deze tijd niet ter discussie mogen staan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Zandb
Zandb5 nov. 2020 - 7:00

Ekiz Dan moet u leren lezen. Wat u meent te lezen staat er in de verste verte niet. U bent het dus gewoon eens met wat de schrijver zegt. Wat betreft het abortusbeleid is de huidige periode een achteruitgang. Veel andere staten zijn beheerst door strenge religie. Dat klopt. En natuurlijk hoort daar ook een verbod op abortus bij. Hier gaat het echter om een land binnen de westerse invloedssfeer, dat terugvalt en waar misschien nog iets aan te doen valt. En, ook niet belangrijk, wat zich op dit moment in het nieuws aandient. Wat het tweede deel betreft, ook daar is uw antwoord, niet relevant; wat u antwoordt, dat vraag ik niet. Misschien dat twee suggestieve 'vragen' u wakker schudden. Waarom zou u met alle geweld een dubbele moraal willen veronderstellen bij links, als het om abortus gaat? Waarom zou u zich niet drukker maken over 'consequente mensen', die zich over welke abortusregeling van welk land niet laten horen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 6:16

Liever niet de straat op in deze tijden!

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 15:06

Ekiz Alleen wat betreft het abortusbeleid is de huidige periode een achteruitgang. Bent u daar nu wel of niet mee eens? En verder ben ik bang, dat er wel heel wat meer dan alleen "zich progressief noemenden" zich zorgen maken over een westers land dat op een dictatuur afstevent.

Rick Hofland
Rick Hofland4 nov. 2020 - 11:48

Laten we eerst eens beginnen met de straat op te gaan om de vele vrouwen die in ons eigen land en eigen buurt in angst en onderdrukking moeten leven, terwijl daar liever van weggekeken wordt. Te complex en confrtonterend blijkbaar. De enige moedige groep die het voo rhen opneemt, femmes for freedom, wordt ook vaak weggehoond omdat ze de vinger bij ons op de zere plek leggen.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen4 nov. 2020 - 13:46

Eigen volk eerst Rick

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 15:18

Rick Wat een ongelooflijke flauwe kul. In Nederland mag je zelf weten of je abortus doet. Niemand - zelfs de overheid niet - kan je dwingen om het niet te doen of wel te doen. In Polen gaat het er om, dat de overheid je wel kan dwingen. Dat we daar in Nederland, waar het goed geregeld is in de wet, niet de straat op hoeven, dat is geen kwestie van wegkijken. Dat betreft een totaal ander probleem: Hoe bewijs je dat mensen gedwongen worden. Ekiz Tuurlijk kunt u het niet laten om maar weer eens uw stokpaard te beklimmen. Ook al valt u er telkens weer ongenadig hard van af. Want wie, laat staan links, zal in vredesnaam mensen die pleiten voor een goede abortuswetgeving ook maar een strobreed in de weg leggen. Maar in Nederland hebben we nu eenmaal een goede wetgeving. Norsemen Zoals u kunt lezen, meen ik dat het hier in Nederland een compleet ander probleem betreft.

Satya
Satya4 nov. 2020 - 20:05

Net alsof alleen migranten vrouwen in Nederland het zwaar hebben. Dit soort onzin is zo vals Rick. Veel vrouwen zijn ook gewoon tevreden en willen hun eigen leven leiden zonder steeds als onderdrukt weggezet te worden. Mijn moeder en haar vriendinnen zijn heel tevreden met hun leven en gelukkig. Extreemrechtse reageerders als Ekiz willen deze vrouwen in een rol die zij voor deze vrouwen in gedachten hebben.

MaxMax2
MaxMax25 nov. 2020 - 11:41

@Satya Zo makkelijk, iedereen wegzetten als fascist of extreemrechts. Hoef je het ook niet over de inhoud te hebben. Verder eens met Rick, regressief links liet haar ware kant zien tijdens die haatcampagne jegesn Femmes for Freedom.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 11:41

Als er een demonstratie aangekondigd wordt in mijn omgeving zou ik overwegen te gaan.

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 10:55

Als je het niet erg vindt blijf ik lekker thuis dat heeft de minister President gisteren aan ons gevraagd. Denk je dat überhaupt een demonstratie alhier ook maar iets zal helpen in de besluitvorming in Polen . De EU zou druk uit kunnen oefenen.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 15:19

Thuiszitter Als u wilt dat van tevoren duidelijk moet zijn, dat iets absoluut succes heeft, dan kunnen we maar weinig doen.

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 17:06

Zandb ik ben geen voorstander van welke demonstratie dan ook .

Zandb
Zandb5 nov. 2020 - 7:02

Thuiszitter Het is maar wat je onder 'demonstreren' verstaat. U vindt het wel van belang, zich hier te melden, terwijl dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook maar iets zal helpen aan wat dan ook.