Joop

De samenzwering van de boeren

  •  
28-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5889 keer bekeken
  •  
samenzweringboeren
Agro-activisten denken dat er een grote samenzwering is tegen de veehouderij. Met hetzelfde gemak kun je beweren dat de agro-activisten betrokken zijn bij een complot, tonen Jan ten Cate en Roos Vonk aan.
Al enige tijd circuleert onder agro-activisten een plaatje met suggestieve tekst en over contacten tussen diverse dierenbeschermers en instellingen waar zij werkzaam zijn. De suggestie wordt gewekt dat er een grote samenzwering gaande is tegen de veehouderij. Diverse meer en minder bekende Nederlanders, actief in politiek (met name Partij voor de Dieren), media (zoals Zembla, Koffietijd, Radar en Zondag met Lubach) en wetenschap, worden genoemd als onderdeel van een nationaal complot tegen de vleesproductie. Onlangs werd Unox volgens sommigen ook deel van het vermeende complot, toen het bedrijf een reclame voor vegetarische rookworst lanceerde (‘Geen Unox meer voor ons’, twitterd e iemand onmiddellijk). Dat kan natuurlijk alleen maar komen door die gevaarlijke intrigant, de Vegetarische Slager die overal zijn ondermijnende vega-propaganda weet te verspreiden. Zó oneerlijk: reclame voor dierlijk vlees zien we nóóit!
Hoewel wij – één van ons is ook deel van het zogenaamde complot – de meeste mensen in het denkbeeldige netwerk niet persoonlijk kennen, vermoeden we dat zij inderdaad allemaal graag zouden zien dat de huidige intensieve veehouderij verdwijnt: vanwege de effecten op klimaat, natuur (stikstof), water en vanwege het onnodige geweld tegen dieren in deze industrie. Tot zover is de verdenking dus correct. Het idee van een verborgen samenzwering gaat echter volstrekt voorbij aan het simpele gegeven dat mensen die dezelfde belangrijke waarden en interesses delen, vaker contact leggen met elkaar.
Van Yvon Jaspers tot Annie Schreijer-Pierik Om te illustreren dat dit zo werkt, niet alleen bij mensen die dieren en natuur een warm hart toedragen, hebben wij enkele relaties tussen agro-activisten in kaart gebracht, op analoge wijze. Te beginnen met Caroline van der Plas (op twitter @Lientje1967), het vermoedelijke ‘brein’ achter de zogenaamde complot-onthullingen over dierenbeschermers: voormalig voorzitter van de vakgroep van varkenshouders; oprichter van Team Agro NL (@TeamAgroNL: een PR-organisatie voor de traditionele agrarische sector); drijvende kracht achter andere agrarische twitter-accounts (zoals @BoerBurgerTweet) alsmede de BoerBurger Beweging (BBB), een nieuwe politieke partij voor boeren – althans, voor boeren die opkomen voor kortetermijn-boerenbelangen en alles bij het oude willen laten. (Er zijn ook boeren die naar de toekomst kijken en willen veranderen of dat al hebben gedaan: dier- en natuurvriendelijk boeren. Van der Plas weet het misschien nog niet, maar velen daarvan passen naadloos bij ‘ons’ in haar verdachtenschema.)
De BBB werd door Van der Plas opgericht samen met ReMarkAble, een reclamebureau dat diverse grote spelers uit de agri-sector als klant heeft, zoals Monsanto, VION en Bayer, en dus belang heeft bij een bloeiende agrarische sector. Het bestuur van de BBB, waar geen boer in zit, wordt gevormd door Van der Plas en topmensen van ReMarkAble (Wim Groot Koerkamp en Henk Vermeer).
Aankomend politica Van der Plas heeft warme banden met Yvon Jaspers, bekend van haar lucratieve contract met veevoederbedrijf For Farmers, waarvoor ze via NPO het boerenbedrijf promoot. Van der Plas is ook chef-redacteur bij agri-media Pig Business en Pluimveeweb. Voorts heeft ze in haar kennissenkring diverse CDA-prominenten, zoals Europarlementariër en agrarisch ondernemer Annie Schreijer-Pierik, die ze graag bij de BBB ziet komen – als Annie tenminste niet de Agrarische Sociale Partij opricht, met dezelfde initialen als zijzelf; die kan er makkelijk ook nog bij, want Henk-‘loserige veganisten’-Bleker (oud CDA-staatssecretaris van LNV, nu adviseur van Forum voor Democratie) ziet ruimte voor 15 zetels voor een boerenpartij.
Het gevaar van complotdenken Er lopen nog diverse lijnen naar andere CDA-bestuurders die veelal ook veehouder zijn, zoals Maurits von Martels (CDA-Kamerlid en melkveehouder) en Toos van Soest (CDA-raadslid in Woerden, fokker van melk- en rundvee, columnist Agraaf en ambassadeur van Team Agro NL). We hadden nog heel lang door kunnen gaan, bijvoorbeeld met melkveehouder en CDA-Statenlid Drenthe Eline Vedder, bekend van televisie ; met (ex-) varkenshouder en CDA-Kamerlid Jaco Geurts die schnitzelgate in Nederland aanzwengelde; of met de vertakkingen naar de Rabobank als grootste financier van de Nederlandse bio-industrie, maar we zijn hier opgehouden: het was maar ter illustratie. Bovendien vinden wij het belangrijker onze aandacht te richten op de zaak – het beperken van dierenleed en schade aan onze natuur – dan op de poppetjes.
Wat we wilden laten zien is: mensen die dezelfde doelen hebben, zoeken contact met elkaar; en mensen die veel tijd hebben, veel bevlogenheid (bij de tegenstander noemen we dat fanatisme), veel expertise, of dat allemaal, ontpoppen zich niet zelden tot spin in het web van interrelaties. Bij de groep behoudende boeren waar het hier om gaat is dat in feite nog veel pregnanter dan bij ‘ons dierenbeschermers’. Maar wij denken geenszins dat dit zou hoeven wijzen op een kwaadwillige samenzwering.
Het zijn vaak niet de vermeende complotten die gevaarlijk zijn; vooral het complotdenken zelf is gevaarlijk. Recent onderzoek wijst erop dat mensen die in samenzweringen geloven, zich minder verbonden voelen met de gemeenschap, een negatief mensbeeld hebben en anderen eerder zien als de vijand, en daardoor zelfs onethisch gedrag – bijvoorbeeld sjoemelen met gemeenschapsgeld – als meer aanvaardbaar beschouwen. Wij achten het raadzaam daar verre van te blijven. Daarom dit stuk – ter relativering van het boerenbedrog dat zich voordoet als agrarische belangenbehartiging, maar geen enkele oplossing biedt voor de vele boerengezinsbedrijven die dagelijks moeten sluiten terwijl de grote EU-subsidies naar de grote agrarische spelers gaan, noch voor de roofbouw die gepleegd wordt op dieren, natuur en planeet.
Roos Vonk Jan ten Cate
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Sonic2
Sonic230 dec. 2019 - 12:05

Ik zou het niet zo willen duiden eigenlijk. Het lijkt me meer dat het frustratie is die 30 of 40 jaar er is geweest en nu tot een uitbarsting komt. En ik begrijp de boosheid wel die de boeren over veranderde regels hebben. Over het zigzag beleid. Over het overvallen zijn. En ik snap dat een aantal dingen gevoelig liggen. In die casus denk ik dat het Landbouw collectief een stuk verstandiger is als FDF. Het kabinet moet een deal maken met de boeren. Die schijnt er al deels te zijn. De reactie van de boeren is een reactie op het beleid van de regering. Alleen de schuld bij de boeren leggen, is me wat te makkelijk. Misschien biedt de decennia en jaar wisseling ook de ruimte voor de jaarwisseling voor een verandering in het klimaatbeleid. En misschien wordt het ook eens tijd dat de regering eens echt in debat gaat met de mensen die er financieel door getroffen worden. En tijd voor actie uiteraard.

tinus1969
tinus196929 dec. 2019 - 14:54

Ik ben niet onder de indruk. Zowel voor- als tegenstanders hebben netwerken en lobbyclubs. Vroeger was de Vrij Nederland er ijzersterk in om zulke netwerken te ontwarren - nu doen de agro-actievoeders dat zelf. Ik vind de onthulling dat Niko Koffeman een sterk netwerk heeft, verder niet bijzonder nieuw of verrassend: De Volkskrant noemde hem al eerder de Godfather: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/niko-koffeman-de-godfather-van-de-partij-voor-de-dieren-trekt-aan-veel-touwtjes-tegelijk~b45d1ab8/ Dat kun je een complottheorie noemen, maar dat lijkt me een vorm van framing die meer zegt over de waard dan over zijn gasten.

Jansen7
Jansen729 dec. 2019 - 14:32

"De agrarische en de bouwsector worden in de stikstofcrisis harder aangepakt dat het verkeer, omdat er met twee maten wordt gemeten. Dat vindt de SGP. In het Aerius-systeem blijkt dat bij wegen en verkeer alleen wordt gekeken naar de stikstofneerslag tot 5 kilometer afstand van de weg, terwijl bij bouw en boeren het effect wordt berekend tot op op ‘oneindige afstand." SGP en CDA hebben hier kamervragen over gesteld waarvan ik nog steeds geen antwoorden heb gezien. Maar 1 vsimpel antwoord, en dit hele artikel was misschien niet nodig geweest. Er kunnen twee dingen zijn waar iemand na streeft: 1) Eerlijk beleid op basis van transparantie. 2) Opponenten wegzetten als complotdenkers, misschien zelfs zonder politieke bedoeling maar gewoon omdat iemand dat debattechnisch kan.

MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 14:28

Lang nadat wij allen dit aardse tranendal verlaten hebben, is er nog steeds de boer die voort ploegt: Ballade van de boer Er stonden drie kruisen op Golgotha, Maar de boer hij ploegde voort. Magdalena, Maria, Veronica, Maar de boer hij ploegde voort. En toen zijn akker ten einde was, Toen keerde de boer de ploeg En hij knielde naast zijn ploeg in het gras, En de boer, hij werd verhoord. Zo menigeen had een schone droom, Maar de boer hij ploegde voort. Thermopylae, Troja, Salamis, Maar de boer hij ploegde voort. Het jonge graan werd altijd groen, De sterren altijd licht, Gods woord streed in de wereld voort En de boer heeft het gehoord. Men heeft de boer zijn hof verbrand, Zijn vrouw en os vermoord; Dan spande de boer zichzelf voor de ploeg, Maar de boer hij ploegde voort. Napoleon ging de Alpen op En hij zag de boer aan 't werk, Hij ging voor Sint-Helena aan boord En de boer hij ploegde voort. En wie is er beter dan een boer, Die van de wereld hoort, En hij ploegt niet, wat er al geschiedt Op deze akker voort. Zo menigeen lei de ploegstaart om, En deed het werk niet voort, Maar de leeuwerik zong hetzelfde lied, En de boer hij ploegde voort. Heer God! De boer lag in het gras, Toen droomde hij deze droom: Dat er eindelijk een rustdag was Naar apostel Johannes' woord. En de kwaden gingen hem links voorbij En de goeden rechts voorbij, Maar de boer had zijn naam nog niet gehoord En de boer hij ploegde voort. Eerst toen de boer die hemel zag Zo vol van lichte schijn, Toen spande hij zijn ploegpaard af, En hij veegde het zweet van zijn voorhoofd af, En hij knielde naast zijn stilstaand paard, En hij wachtte op Gods woord. Een stem sprak tot aarde, hemel en zee En de boer heeft haar gehoord: "Ter wille van de boer die ploegt Besta de wereld voort!" J.W.F. Werumeus Buning

1 Reactie
Katootje2
Katootje229 dec. 2019 - 20:35

Het is ook mooi dat de heere de trekker heeft uitgevonden, zodat de boer naar Den Haag kan rijden. Je bent al net ze bijgelovig als Gefaald, die met oud- en nieuw de geesten wil verjagen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 13:15

'Roos Vonk? Die van de ‘vleeshufter’ affaire.' Blijkbaar waren de inhoudelijke argumenten op. 'Universiteiten zijn helaas onkritisch als het over linkse uitkomsten van onderzoek gaat. ' Blijkbaar waren de inhoudelijke argumenten op.

Lucas2000
Lucas200029 dec. 2019 - 13:10

Natuurlijk zijn vleeseters egoistischer; het is allang bewezen dat vlees eten slecht is vor natuur en klimaat; je doet de generatie na je dus schade aan en dat is egoistisch.

Gefaald
Gefaald29 dec. 2019 - 12:28

Universiteiten zijn helaas onkritisch als het over linkse uitkomsten van onderzoek gaat. Safe spaces voor onwetenschappelijke linkse activiteiten zijn zeer populair.

Paul!
Paul!29 dec. 2019 - 11:59

Complottheorieën zullen heus in beide kampen voorkomen, het hoort er gewoon bij. Wijzen naar de overkant is daarom een tikje flauw. Zeker als aan beide kanten het merendeel van de mensen NIET in dit soort theorieën gelooft. Dat geldt voor jouw kant, maar dus ook voor de kant waar je niet voor gekozen hebt. Laten we hopen dat beide partijen elkaar beter weten te vinden in het nieuwe jaar. Veel geluk in 2020!

Phil2
Phil229 dec. 2019 - 11:43

Begin vorige week hoorde ik een actievoerende boer zeggen: "Den Haag bepaalt niet het beleid, WIJ bepalen het beleid. We gaan pas praten als Den Haag op de knieën is"... Laat ik het maar gespreksstof op de middelbare school voor maatschappijleer noemen.

Marin Cielo
Marin Cielo29 dec. 2019 - 10:01

Ze worden weggezet als criminelen door figuren die zichzelf roomser dan de paus vinden dus ik vind dat ze een punt hebben.

1 Reactie
Katootje2
Katootje229 dec. 2019 - 15:57

De vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden.

Gi Raf
Gi Raf29 dec. 2019 - 9:51

Als je het massaal uitkopen van boeren door de rijken en hun ondernemingen een complot wilt noemen, ja dan is er een complot. De rijken nemen boerenbedrijven die het water aan de lippen staat voor een appel en een ei over en vervangen de boer door een paar arbeiders met een schamel loontje. Vervolgens plempen ze er megastallen op. Aanpakken die mega stikstofproducenten. https://www.ciwf.nl/vee-industrie/megastallen/ https://www.rtvoost.nl/nieuws/273659/Eigenaar-afgebrande-stal-in-Erichem-is-omstreden-varkenshouder-die-ook-megastal-wil-in-Marienheem Helaas wil het Rutte en ''progressieve'' gedogers nog niet lukken de handen op elkaar te krijgen voor het het stoppen van megastallen. Tot het zover is gaat de stikstofproductie nog wel even door.

AFDF
AFDF29 dec. 2019 - 1:09

Prachtig artikel. Naar mijn mening is de boeren discussie totaal uit de hand gelopen. De aanleiding van de algehele onvrede is nog steeds de stikstofcrisis. Om daar wat aan te doen is terugdringen van de uitstoot nodig, en één van de grootste uitstoters is de agrarische sector. Dat is balen voor deze sector, maar het is niks persoonlijks tegen de boeren. Zo wordt het helaas wel opgepakt en wordt de duvel en zijn ouwe moer erbij gehaald. Ineens heeft iedereen het op de boer gemunt? Bullshit. Dat men nu zo afgeeft op de boeren komt door hun eigen verzet. Dieren en klimaat activisten zihn er altijd al geweest. En als je als boer nou zorgt dat er voor hun niks te klagen valt, vallen ze je ook niet lastig. Geen complot, gewoon logisch gevolg. Als ik brand sticht en een fiets steel, krijg ik de brandweer en de politie op mijn dak. COMPLOT! Ze spannen tegen mij samen! Duh..

Henk Vermeer
Henk Vermeer28 dec. 2019 - 17:45

Best wel grappig... Vooral als je echt weet hoe dingen in elkaar zitten ????

FransBrinkman
FransBrinkman28 dec. 2019 - 17:32

https://www.nu.nl/weekend/6020408/woede-of-marketing-hoe-een-veevoergigant-boerenprotesten-een-zet-gaf.html

Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:31

Het voorbeeld is niet fictief.

Dandarez
Dandarez28 dec. 2019 - 15:40

Samenzwering is misschien wat sterk, maar de boeren worden al jaren met de nek aangekeken door (voornamelijk stadse) mensen. Ik woon in het centrum van een stad en ben al een jaar of 6 werkzaam in de varkenshouderij. Het is echt ongelooflijk hoeveel vooroordelen er zijn tegen de boeren. En het is ook steeds erger aan het worden, wat ook deels de schuld is van een aantal enorm domme acties en uitingen van de boeren zelf. Ik stem links, geloof 100% in de invloed van de mens op het klimaat en ook de stikstof problematiek is een terecht item in mijn ogen. Maar toch ben ik boos, boos om constant uitgemaakt te worden voor dierenbeul en dat mijn werkplek een concentratiekamp genoemd wordt, boos om de leugens vanuit de veganischtische hoek

11 Reacties
Dandarez
Dandarez28 dec. 2019 - 15:43

*boos om de leugens uit de veganistische hoek dat het beste wat je kunt doen voor het klimaat is het vlees laten staan. En ja, het stikstof is inderdaad een volkomen terecht probleem waar iets aan gedaan moet worden, maar ik ben na jaren al zo cynisch geworden dat ik toch nog achter de sector sta, ook al lullen ze dom uit hun nek.

Gefaald
Gefaald28 dec. 2019 - 16:08

@Dandarez Die veganisten hebben zelf geen goed verhaal, dus die hebben echt geen geloofwaardigheid bij de bevolking. De bevolking steunt de boeren, niet de grachtengordel.

ton14024
ton1402428 dec. 2019 - 17:11

Je heb gelijk Dandarez, nr. 1 is niet voortplanten.

Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:25

Hoeveel dieren houdt je en op hoeveel vierkante meters?

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2019 - 19:18

@ Dandarez Jij schrijft: *boos om de leugens uit de veganistische hoek Ik heb hieronder een linkje van een filmpje uit veganistische hoek over het slachthuis in Tiel. Geef nou eens aan welke beelden nu precies gelogen zijn? Volgens mij is het slechts waarheid. https://vimeo.com/319435554 Er zijn ook beelden van het mishandelen van varkens op boerderijen. Ook allemaal leugens volgens jou. Kan jij met jouw kennis even aangeven wat de waarheid en wat de leugen is? https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4509946/weer-vreselijke-beelden-van-mishandelde-varkens-nederlandse

Dandarez
Dandarez28 dec. 2019 - 23:41

@DaanOuwens Je hebt een stuk van mijn zin gemist of opzettelijk weggelaten. Ik geloof ook wel dat er misstanden zijn, maar dat is echt niet de norm. En slachten doe ik niet. Maar met de leugens vanuit de veganischtische hoek doelde ik in dit geval over het feit dat er te vaak gezegd wordt dat stoppen met vlees eten het beste is dat je kan doen in de strijd tegen klimaatverandering. En dat je niet mag zeuren over het klimaat als je vlees eet. Ik vlieg niet, leef zuinig, rij geen auto, heb zelden de verwarming aan. Ik doe op mijn eigen manier al veel om mijn invloed te beperken.

Lucas2000
Lucas200029 dec. 2019 - 13:12

Andersom net zo goed. Ik heb jaren in een dorp gewoond en daar kijken ze neer op stadsmensen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 13:16

'De bevolking steunt de boeren, niet de grachtengordel.' Het zal wel geen toeval zijn dat het gemiddelde IQ in De Grachtengordel aanzienlijk boven het landelijk gemiddelde ligt.

Katootje2
Katootje229 dec. 2019 - 15:45

Dandarez geeft geen antwoord op de vraag: "Hoeveel dieren houdt je en op hoeveel vierkante meters?" Dat lijkt me wel een teken aan de wand.

tinus1969
tinus196929 dec. 2019 - 20:10

Als aanvulling op @Dandarez: [*boos om de leugens uit de veganistische hoek dat het beste wat je kunt doen voor het klimaat is het vlees laten staan. ] Er is iets interessants aan de hand. Biologisch gezien hebben mensen vlees nodig als onderdeel van hun voeding. Full blown veganisme is pas sinds de industriële revolutie een optie: Voor die tijd was vlees alleen te vervangen door andere dierlijke producten (met name melk, zelf iets dat pas na de uitvinding van de veeteelt beschikbaar kwam en als zodanig ook een industrieel product). Wie dus veeteelt wil afschaffen, kan dat alleen doen door nog meer dan nu te vertrouwen op industriële landbouw en vooral de industriële verder-bewerking van landbouwproducten tot hoogwaardig voedsel. In hoeverre die industriële bewerking (inclusief genetische modificatie, een bruikbare manier om er voor te zorgen dat groenten en fruit genoeg hoogwaardige stoffen bevatten) eigenlijk milieuvriendelijk is, is niet meteen duidelijk. Kweekvlees is in dit opzicht geen optie: Een kweekreactor is extreem milieubelastend, vooral vanwege de eis van steriliteit -één bacterie is genoeg om de inhoud van de kweekreactor te veranderen in vieze prut. Die eis van steriliteit betekent in de praktijk: veel wegwerpmateriaal, veel agressief schoonmaken, veel uitkoken en andere vormen van steriliseren van materialen die bij de kweekreactor/fabriek horen. Dit is bekend uit gebruik van kweekreactoren voor andere doeleinden.

tinus1969
tinus196929 dec. 2019 - 20:26

Aanvulling op mijzelf: Ik heb wel een verklaring voor die fixatie op vegetarisme/veganisme om de wereld te redden: Als we maar veganistisch worden (en een Tesla kopen), hoeven we verder niets aan onze levensstijl te veranderen. Wel, dat gaat nog even tegenvallen. Binnen 5-10 jaar zal de luchtvaartsector grootschalig moeten minderen -met als consequentie dat er bv. minder verse groente in de supermarkt zal liggen, want die wordt opvallend vaak per vliegtuig ingevlogen. Zie bv https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sperziebonen.aspx#blok5 Zelf op vliegvakantie naar Z-Europa (laat staan andere werelddelen) gaat sneller verdwijnen dan vlees eten, vermoed ik.

I am Legion
I am Legion28 dec. 2019 - 14:46

Zullen we het er dan als verstandiger mensen maar op houden dat er van een of andere samenzwering geen sprake is maar dat er nood is onder verschillende partijen en t.a.v. verschillende belangen? De kennis, vaardigheden, innovatieve kracht van de Nederlandse agrarische sector verbonden met de landbouwhogescholen is bij uitstek, waarschijnlijk meer dan welke ook ter wereld, een macht die voor een transitie naar een duurzame vorm in te zetten is en dus niet alleen voor onze land. Dan moet je dat niet, zoals in geen geval iets, ideologisch dogmatisch bestrijden.

6 Reacties
Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:30

Maar we mogen wel stellen dat de intensieve veehouderij verboden moet worden en het aantal dieren in Nederland met zeker de helft moet worden verminderd? Overigens: is D66 volgens jou een dogmatische ideologische partij?

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2019 - 19:26

@ I am Legion Jij schrijft: De kennis, vaardigheden, innovatieve kracht van de Nederlandse agrarische sector verbonden met de landbouwhogescholen is bij uitstek, waarschijnlijk meer dan welke ook ter wereld, een macht die voor een transitie naar een duurzame vorm in te zetten is en dus niet alleen voor onze land. Wat een ontzettende opgeblazen lege bla bla. Er zijn in talloze landen instituten van vergelijkbaar niveau. In landen zonder de enorme handicap van de vastgeroeste behoudende extreem rechtse boeren gemeenschap met een aversie tegen innovatie. De Nederlandse agrarische gemeenschap gaat aan alle kanten voorbij gelopen worden door landen die wel kunnen en willen innoveren. Dit soort teksten van jou komen voor uit het verleden. Maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Agrarisch Nederland gaat gewoon door Aziatische en Zuid Amerikaanse landen voorbij gelopen worden omdat de Nederlandse boeren slechts 1 business model willen kennen. Namelijk het model dat roofbouw pleegt op milieu, dieren en samenleving. De tijd van dat model is voorbij. En de nieuwe methoden zullen niet uit Nederland komen.

MountEverest
MountEverest28 dec. 2019 - 21:21

@Daan "Wat een ontzettende opgeblazen lege bla bla. Er zijn in talloze landen instituten van vergelijkbaar niveau. In landen zonder de enorme handicap van de vastgeroeste behoudende extreem rechtse boeren gemeenschap met een aversie tegen innovatie. " Jij doet regelmatig beweringen zonder bronvermelding. Wageningen staat nog altijd zeer goed aangeschreven: "The top quality of research at Wageningen University is crowned with the university’s position within the top 6 of the important citation indexes of its domain." "Agrarisch Nederland gaat gewoon door Aziatische en Zuid Amerikaanse landen voorbij gelopen worden omdat de Nederlandse boeren slechts 1 business model willen kennen. Namelijk het model dat roofbouw pleegt op milieu, dieren en samenleving. " Maar zeker niet door boeren uit het Amazonegebied, China, Indonesië of Vietnam.

tinus1969
tinus196929 dec. 2019 - 18:43

Eens met @I am Legion. Het is misschien terecht maar ook heel makkelijk om te zeggen dat het anders moet; maar als Nederland eerst zn hele landbouwsector afschaft en daarna al het voedsel importeert, heeft Nederland effectief weinig invloed meer op landbouwbeleid en op het ontwikkelen van duurzame landbouw. Zulke ontwikkelingen gaan via subsidies, onderzoeksinstellingen, en pilotprojecten. En die gedijen het beste in een omgeving waar ook daadwerkelijk wordt geproduceerd.

Henk Tuinman
Henk Tuinman29 dec. 2019 - 18:57

I am legion, Inderdaad is wageningen een top instituut. Ook is wageningen al jaren bekend als links bolwerk. https://allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/wageningen/ Universiteit Wageningen is zeer progressief en loopt wereldwijd in de top van onderzoek en innovatie mee. Wel studeren er uitzonderlijk veel chinezen op dit moment. De nieuwe methoden komen wel degelijk uit Nederland aangezien andere landen nog niet de problematiek van nederland kennen. Tevens is de wetgeving in europa betreft bestrijdingsmiddelen en bemesting strenger dan waar ook ter wereld. Om daarmee om te gaan moet je wel innoveren.

Katootje2
Katootje229 dec. 2019 - 20:39

Gelukkig maar, al die wetenschap. Het zal Nederland dus ook geen enkele moeite kosten om over te stappen op kringloop-landbouw. We moeten alleen nog de boeren ervan overtuigen dat het anders moet.

de Boer2
de Boer228 dec. 2019 - 14:23

Vertel je weer eens van vroeger, vroeg de Boer jr wel eens aan grootvader de Boer, die toen nog niet was omgekomen. .En dan vertelde ie over de Telegraaf, over de roddelrubriek die veel bekijks trok. Want mensen krijgen altijd een goed gevoel als ze lezen hoe naar anderen zijn. Nu zul je natuurlijk denken dat de vooruitgang is voortgeschreden en dat dat gevoel wel krek antiek is. Niks daarvan, het gevoel is even levend als de boerenpartij in hersteld verband. Overigens, mevrouw Vonk, er worden veel kleinere boerenbedrijven gesloten omdat ze geen opvolgers hebben of ze het wel gehad hebben, met het al maar toeschuiven van de duivel in het spel. Alleen de grote industriële bedrijven leven - uiteraard - door. Was dat echt uw bedoeling, mevrouw Vonk?

1 Reactie
Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:32

Nee, dat is niet de bedoeling van mevrouw Vonk.

Andy JPL
Andy JPL28 dec. 2019 - 13:58

Het blijft moeilijk rede te geven aan onredelijke mensen, maar ik probeer het nog maar een keer. Toen wij nog lekker laveloos er op los leefden wisten de boeren al dat er iets moest gebeuren en dat is de laatste 30 jaar ook keurig gebeurd, misschien had het wel wat beter nog gekunt, maar helaas moet er ook geld verdient worden in deze tijden. De Nederlandse boeren zijn zeker niet perfect, maar veelal is er niet beter. De meeste boeren doen hun best mbt dierenwelzijn, maar ook voor het milieu. Er zijn er idd een aantal die om rond te kunnen komen enorm aan opschaling doen en er zijn een aantal zakenlieden die megastallen e.d. onderhouden om rijk te worden. Vooral bij mensen die niet beperkt zijn door enige vorm van kennis of intelligentie worden voor het gemak deze 3 groeperingen gewoon over 1 kam geschoren en wordt er keihard een onmenselijke aanval op alle boeren uitgevoerd. Deze mensen laten zich ook niet tegenhouden door de feiten en drammen gewoon door. De meeste hiervan vind ik hier op Joop.nl en dat vind ik eigenlijk best wel jammer, want tussen GS, Powned en noem maar op, zoek ik de redelijkheid... maar ik moet doorzoeken, want hier is deze niet te vinden. Bloggers zoals Han, maar ook hier weer weten niet hoe snel ze de boer tot nieuwe parasiet van de maatschappij moeten kronen en eerlijk gezegd, ik ken de boeken van Han.... ik had zeker wel wat beters verwacht van hem. Boeren zijn dom, extreem rechts en enorm egoistisch....... Deze uitingen worden gebezigd door mensen die ook echt... compleet niets hebben begrepen wat boeren zijn en l*llen maar wat terwijl zij niet begrijpen wat dit hun maakt, zij zijn niets beter dan de mensen waarvan zij zelf aangeven een hekel aan te hebben, zoals een Wilders of Baudet. Er vind daadwerkelijk een hetze en een complot tegen de boeren tegen de boeren plaats en God zij dank dat zij een groep zijn die dit na al die descennia getreiter een keer zat zijn en laten zien dat zij weerbaar zijn.

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 dec. 2019 - 15:30

Andy, allereerst de boer bestaat niet. Wat we de afgelopen periode zagen waren niet zo zeer de boeren maar een geradicaliseerd deel van de boeren. Zij bepaalden het beeld dat de publieke opinie tot inkeer bracht. En eerlijk gezegd denk ik dat een deel van de boeren die polarisatie bewust hebben uitgelokt. Zij plaatsten zichzelf in de rol van slachtoffer en benoemden iedereen die niet op kwam voor hun belang tot vijand. Dan roep je het onheil op je af. Zelfs de verwante bloedgroep van VVD stemmers is het boeren gedoe zat. Dan heb je toch ergens een foutje gemaakt. Het LTO probeerde nog te redden wat er te redden viel maar het kwaad was al geschied. Daarom vermoed ik dat het juist opzet was. Om twee redenen. Het was bewuste provocatie, een greep naar de macht binnen de boerenorganisaties om meer invloed te krijgen. Een verschijnsel dat we kennen uit jaren van vakbondsstrijd. Ten tweede ging het niet om het zoeken naar een oplossing of een breed gedragen compromis maar om het doordrukken van louter eigen belang. Een belang dat door vrijwel niemand gedragen wordt. Wereldvreemd en bovendien dwars op het algemeen gedeelde inzicht dat er dringend iets gedaan moet worden aan de enorme uitstoot door de veehouderij. Dat maakt de acceptatie van wat deze groep boeren wilde er bepaald niet makkelijker op. Dat de FDF zich daar niet bewust van is lijkt me sterk. Hoewel de oorlogsverhalen van FDF je doen afvragen hoeveel verstand er juist in die door ammoniakdamp aangetaste hersentjes. Hoe dan ook, ik vermoed dat de FDF uit was op rotzooi trappen. Zinloos geweld. Dat PVV en FvD zich zo snel aansloten lijkt die gedachte te versterken.

Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:35

Alleen de boeren die deel uitmaken van het FDF zijn dom, extreem rechts en enorm egoïstisch, daar is Andy JPL het vast wel mee eens.

Katootje2
Katootje228 dec. 2019 - 17:37

Niet alleen de boeren, maar alle boeren die deel uitmaken van het FDF, want er zijn vast wel meer....

ton14024
ton1402428 dec. 2019 - 17:46

Begin dit jaar gingen er nog verhalen rond dat 40% van de boeren wel zou willen stoppen. Waar zijn ze nu we ze nodig hebben? En waar waren ze toen halvering van de sector werd geroepen? Nu de boeren het pleit verliezen komen ze uit hun schuilplaatsen, met verwijten van generaliseren. Nu dragen ze mogelijkheden tot verbetering aan. En ze laten inderdaad zien dat ze weerbaar zijn. Alsof dat iets eerbaars is.

Gandalf2
Gandalf228 dec. 2019 - 18:57

Goed stuk, hetze is idd doorgeslagen.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet28 dec. 2019 - 13:30

goed stuk!!!!