Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

De klerken van Trump

  •  
15-08-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
trumpwhospeech
De enablers van Trump hebben een beheersbaar probleem — de presidentsverkiezing van een incompetente clown met psychologische issues — laten uitmonden in een algehele crisis van een van de oudste democratieën van de wereld.
Toen Trump bijna vier jaar geleden president werd, werd de kans dat hij zijn ambtsperiode zou volmaken door de bookmakers laag ingeschat. Ook ik verwachtte dat hij inmiddels door het zelfreinigende vermogen van het Amerikaanse politieke systeem — de checks and balances — uit het Witte Huis zou zijn verwijderd. Ik rekende erop dat het Amerikaanse justitiële systeem Trump ter verantwoording zou roepen, dat een meerderheid van senatoren, ongeacht politieke kleur, tot de conlusie zou komen dat het genoeg was geweest; dat geldschieters de haat en verdeeldheid zaaiende Trumpcampagne niet langer zouden willen steunen; of dat de kiezers Trumps incompetentie en leugenachtigheid de rug zouden toekeren. Wat is er mis gegaan?
Aan Trump heeft het niet gelegen. Hij heeft zich driedubbel bewezen als de sociopathische, bestuurlijk onbekwame en moreel bankroete leider die hij altijd al was. Wat de bookmakers en ik vier jaar geleden totaal verkeerd hebben ingeschat, is niet zozeer de volslagen ongeschiktheid van Trump, maar de bereidheid van een kliek van consorten om het Trump-presidentschap, ongeacht bestuurlijk falen en evidente overschrijding van alle normen, drijvend te houden. Zij hebben een beheersbaar probleem — de presidentsverkiezing van een incompetente clown met psychologische issues — laten uitmonden in een algehele crisis van een van de oudste democratieën van de wereld.
Wie zijn die enablers die het Trump presidentschap in stand houden? Wie zijn die “klerken” om een algemenere term uit een recent boek Twilight of Democracy (2020) van historica Anne Applebaum te gebruiken — met de bewuste verwijzing naar de etymologische wortel “clerus,” lagere geestelijken — die zich dagelijks inzetten om de gebreken en tegenstrijdigheden van Trump en zijn 21 ste eeuwse soortgenoten glad te strijken? Volgens Applebaum is het probleem van deze tijd niet zoals in de vorige eeuw de lokroep van het totalitarisme, maar het overal opborrelen van opportunisten en tweederangs politici die de instituities van de democratische rechtsstaat bejegenen met cynisme en ressentiment en die de opkomst van autoritaire leiders aangrijpen als een carrièrekans. De grote totalitaire leugens van de 20 ste eeuw — het communisme, fascisme en nationaal-socialisme — hebben definitief afgedaan. Ze hebben plaatsgemaakt voor de middelgrote leugens, sociale media hypes en internet memes van de autoritaire leiders van de 21 ste eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de leugen van Viktor Orban (ook in Nederland populair), dat de joodse miljardair George Soros achter de schermen alle touwtjes in handen heeft in Hongarije en dat Orban met zijn Fidesz-beweging de vrijheid van Hongaren beschermt. Of denk aan de “leugen van Smolensk” van zijn Poolse collega Jaroslaw Kaczyński, de complottheorie dat achter het vliegtuigongeluk waarin zijn tweelingbroer de toemalige Poolse president Lech Kaczyński omkwam een sinister politiek complot schuilgaat om Polen te knechten. De animerende leugen van Donald Trump is dat Barack Obama geen echte Amerikaan was en dat deze bedrieger — waar is zijn geboorteakte? — de belangen van de Verenigde Staten heeft verkwanseld en Amerika ernstig heeft verzwakt. (Een leugen die nu op Kamela Harris wordt losgelaten. Is zij wel een echte Amerikaanse burger, of wordt straks achter de seniele “sleepy Joe” Biden de werkelijke macht uitgeoefend door een bedriegster.) Deze dolkstootlegendes zouden niet zoveel kracht en invloed uitoefenen als ze niet door een trouw kader van loyale volgelingen, de klerken, in weerwil van logica en feitelijk bewijs, constant werden herhaald en bekrachtigd.
Het is schokkend te zien hoever de Trump-klerken bereid zijn te gaan in de ondersteuning van hun boegbeeld. Minister van Buitenlandse zaken, Mike Pompeo, is een gewillige loopjongen voor de president en voert een desastreus buitenlands beleid dat vooral gericht lijkt op het terugdraaien van alle initiatieven van Obama ongeacht de consequenties. Zo is de op verdragen en regels gebaseerde liberale wereldorde waaraan niet alleen Obama maar de hele westerse wereld sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gewerkt in een paar jaar om zeep geholpen. Daarvoor in de plaats is een chaotische wereldorde gekomen die wordt geïnformeerd door America First en de binnenlandse electorale overwegingen van Trump.
Minister van Justitie, William Barr, heeft de onderzoeken naar Trump’s samenwerking met de Russen en zijn duistere financieën — het Mueller-onderzoek en de lopende onderzoeken van openbare aanklagers in Washington D.C. en de staat New York — effectief geneutraliseerd. Lastige openbare aanklagers zijn vervangen en zaken tegen Trumps handlangers zijn stopgezet. Veroordeelde wetsovertreders als Trumps oud adviseur Michael Flynn, en Trumps handlanger in duistere politieke kunsten, Roger Stone, gaan inmiddels vrijuit, terwijl Barr een onderzoek is gestart naar de mogelijke criminaliteit van al deze afgelaste onderzoeken naar Trump en de mensen die erbij betrokken waren — ongefundeerde hallucinaties uit het Trump kamp. Dat is de wereld op zijn kop en een stap die in Orbans Hongarije niet zou misstaan.
De meest belangrijke klerk van allemaal is op het moment echter hoofd van de posterijen, Louis Dejoy. Aanvankelijk leek hij vooral een onvervalste zakkenvuller. Dejoy heeft een miljoenenbelang in XPO logistics, een concurrent van de US Postal Service waar hij nu leiding aan geeft. Hij is grootschalige en onnavolgbare hervormingen aan het doorvoeren die de posterijen in chaos hebben gestort en grote vertragingen hebben opgeleverd. Daarmee roept hij op zijn minst de verdenking van belangenverstrengeling over zich af. Het lijkt de US Postal Service rijp te maken voor privatisering, iets waar de Republikeinen al langer op aansturen. Maar het is vooral de rol die de posterijen in de verkiezingen gaan spelen die Dejoy momenteel een cruciale figuur maken. Door Trumps labbekakkerige aanpak van de Covid-19 epidemie zullen de posterijen een belangrijke rol in de verkiezingen gaan spelen. Met een oplaaiende epidemie is het simpelweg voor veel mensen een te groot risico om in een stemlokaal te gaan stemmen, en stemmen per post zal een belangrijk alternatief zijn. Trump ziet daarin een gouden mogelijkheid om twijfel te zaaien over de verkiezingen en een overwinning te claimen, iets wat hij in recente media optredens min of meer openlijk toegeeft. Als het een rommel is bij de posterijen, hoe kan iemand dan vertrouwen op het verkiezingsresultaat?
We gaan een aantal spannende maanden tegemoet en een goede afloop is niet verzekerd. Toegegeven, de VS heeft al eerder met wilde politieke bewegingen te maken gehad en een grote meerderheid van het Amerikaanse electoraat heeft zich inmiddels waarschijnlijk tegen Trump gekeerd. Niettemin, grote groepen republikeinense kiezers blijken geen problemen te hebben met het nauwelijks verhulde racisme van Trump, bedroevend weinig republikeinse politici hebben zich openlijk tegen Trump gekeerd en zijn kennelijk tot iedere vuile truc bereid om ondanks de tanende populariteit onder de kiezers aan de macht te blijven en Trump heeft veel klerken op de juiste plaats om ontwikkelingen naar zijn hand te zetten. Laten we hopen dat de Amerikaanse Republiek in 2020 Trump overleeft.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

[verwijderd]
[verwijderd]17 aug. 2020 - 20:28

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Pater
Pater19 aug. 2020 - 2:26

En wat klopt er zoal niet Mark ? Je keert de zaak om: jij bent een dusdanige Trumpf-gelovige dat je de feiten niet wilt zien.

[verwijderd]
[verwijderd]17 aug. 2020 - 20:07

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Pater
Pater19 aug. 2020 - 2:24

Barr is natuurlijk wel degelijk minister van justitie onder Trumpf, en haalt de meest schandalige truukken uit om de rol van het Trumpf-organisatie bij de Russische hulp aan Trumpf te verhullen.

Phil2
Phil217 aug. 2020 - 5:26

Ik wil iedereen waarschuwen dat de race nog lang niet gelopen is. https://thehill.com/homenews/campaign/512264-bidens-lead-over-trump-narrows-in-new-national-poll

1 Reactie
Phil2
Phil217 aug. 2020 - 15:16

Hier een aardige "Think Again": https://medium.com/@wiredgourmet/why-trump-is-likely-to-win-again-23e56ccff95b "Trump's supporters didn’t elect him because they mistook him for a competent administrator or a decent man. They’re angry, not stupid."

Bouwman2
Bouwman216 aug. 2020 - 15:40

Je verkijkt je op de verliefdheid die Trump oproept. Wie verliefd is is ontoerekeningsvatbaar, en je kunt honderd keer zeggen doe het niet, het is een Loverboy, je laat je voor de gek houden, het is een charlatan. Maar dat helpt niet, er wordt toch mee gegaan. En de tranen als die er zijn komen altijd later.

gimli55
gimli5516 aug. 2020 - 10:20

Het wereldbrede systeem van onuitputtelijke groei en alles ondergeschikt maken aan de grillen van het geld faalt en is in essentie ziek Of het nu om WitRusland of de VS gaat, verkiezingen worden gekocht door geld en macht, het gaat om het verdienmodel waarbij de leiders optimaal kunnen profiteren van hun macht en rijkdom. Zelfs in Nederland is er een autocratie ontstaan die geen kritiek verdraagd of ander beleid toestaat. De regeringspartijen doen zich voor de verkiezingen democratisch voor en na de verkiezingen is het glas, plas en was principes die de boventoon voeren. Er is geen ontkomen aan en iedereen dient zich aan het systeem aan te passen. Resistance is futile. Andersdenkenden worden door slimme trucjes van Facebook en Linkedin verwijderd, genegeerd door de media en als blijkt dat ze felijk hadden, wordt dat niet bekend gemaakt en heimelijk in de richtlijnen aangepast. De echte vitale beroepen blijven vitaal, maar zoals al 40 jaar onderbetaald tov de managers functies. Er is door de marktwerking een wildgroei van consultants en advies bureautjes ontstaan, waar een veelvoud van het noodzakelijke geld blijft hangen. Zo wel op ecologisch als klimatologisch gebied heeft het systeem geen oplossingen en sociaal wordt het bij de kwetsbaren in de schoot geworpen, zowel lokaal als internationaal. Een steeds kleinere groep profiteert van de voordelen en een steeds grotere groep mag de gevolgen van de schade dragen. Het systeem is ziek en faalt, het is wachten op de wal. Die zal het schip keren, en dan is de vraag of de mensheid in die transitie past. Er zijn genoeg diersoorten uitgeroeid, mede door de mensheid. Gezien de ineenstorting van genoeg vorige beschavingen, geven die een garantie op de toekomst.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 aug. 2020 - 15:20

"Het systeem is ziek en faalt, het is wachten op de wal." En de klap zal hard aankomen.

Marco de Jong2
Marco de Jong217 aug. 2020 - 9:39

'Het systeem is ziek en faalt, het is wachten op de wal. Die zal het schip keren, en dan is de vraag of de mensheid in die transitie past. Er zijn genoeg diersoorten uitgeroeid, mede door de mensheid. Gezien de ineenstorting van genoeg vorige beschavingen, geven die een garantie op de toekomst.' Dat is wel een heel gigantisch grote open deur die je daar in trapt...

Richard58
Richard5816 aug. 2020 - 7:16

De herverkiezing is waarschijnlijker dan ooit. Het probleem wordt het morrelen aan het systeem om nog een termijn daarna of een vazal daarna tot in lengte van jaren. Poetinachtige strapatsen! Het volk krijgt de leiders die het verdient. Kijk naar Wit-Rusland en alleen een volksopstand met behulp van het leger kan het daar veranderen. Dat zie ik in de VS echt nooit gebeuren, dus Trump zal er alles aan doen om de macht voor hele lange tijd bij de Republikeinen te houden. En inderdaad is het nauwelijks nog een democratie te noemen. Een eng land is het!!

2 Reacties
tempest
tempest16 aug. 2020 - 9:26

Een derde termijn Trump? De man is nu al 74 jaar. Hij lijkt momenteel in goede gezondheid, en ik gun iedereen een lang gezond leven, maar om een dictator te worden heb je het wel erg slecht gepland als je daar pas op je 78ste mee gaat beginnen. Hij is echt wel weg over 4 jaar en misschien zelfs al in november als hij zo erg blijft falen als de afgelopen tijd (en de Democraten het niet voor zichzelf weten te verzieken).

Richard58
Richard5816 aug. 2020 - 11:19

Volgens mij is hij er al vier jaar mee bezig hoor. De invloed van de familie is groot en hij heeft het zelf meerdere malen geopperd. Deze man spiegelt zich aan Erdogan, Poetin etc.

José
José16 aug. 2020 - 7:06

In haar uitstekende blog Letters from an American volgt de historica Heather Cox Richardson de ontwikkelingen op de voet. Op 13 en 14 augustus schrijft ze over de aanval op de US Postal Service, op de 15de over de aanval op de Amerikaanse democratie. https://heathercoxrichardson.substack.com/

tempest
tempest16 aug. 2020 - 6:59

Dat het Amerikaanse politieke systeem niet functioneert om rampen te voorkomen, was allang duidelijk. De Irak oorlog met honderd-duizenden slachtoffers is ook gewoon doorgegaan, niks geen checks and balances. En chaos rond verkiezingen is in de VS ook van alle tijden: Bush vs Gore in Florida vergeten? Je hebt zeker wel gelijk dat deze verkiezingsstrijd nog een stuk smeriger zal worden, maar voor de meeste problemen is Trump niets meer dan een symptoom, die voor vele de problemen akelig zichtbaar weet te maken.

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein16 aug. 2020 - 5:51

De komende verkiezingen worden de ultieme krachtproef voor de democratie in de VS.

Vetineri
Vetineri16 aug. 2020 - 5:17

Beste Wouter. Als voorbeeld wordt Michael Flynn genoemd, als een ‘veroordeelde’ lakei die door Trumps zogenaamde corruptie uit de wind gehouden wordt. Ik zou verwachten van iemand gelieerd aan een rechtsfaculteit dat hij wat meer oog zou hebben voor de feiten. Inmiddels is duidelijk geworden dat de FBI ontlastend bewijs heeft achtergehouden bij diens veroordeling en hem gedreigd heeft zijn zoon te vervolgen indien hij niet zou bekennen meineed te hebben gepleegd. Daarnaast bestaat er nu zelfs bewijs, documenten van de FBI zelf, waarin duidelijk wordt dat de FBI doelbewust bezig is geweest om Flynn te raken (‘Get Him fired or convicted’), ongeacht de daadwerkelijke feiten in het onderzoek. Dit heet in de VS entrapment en is zeer kwalijk De zaak Michael Flynn gaat nog een staart krijgen voor de Democraten. Het OM wil de vervolging staken omdat er inmiddels geen enkel bewijs is voor enige misdragingen van Flynn. Echter de verantwoordelijke rechter, Emmet Brown, aangesteld door Obama, heeft de, nog nooit eerder vertoonde, keuze gemaakt om het verzoek van het OM om te seponeren te negeren en zelf een ’onpartijdige’ rechter aan te stellen die de rol van het OM moet overnemen. Deze kansloze actie is inmiddels met success aangevochten door Flynn, maar laat juist de partijdigheid zien binnen het politieke en rechterlijke systeem van de VS. de schijnbare reden voor deze ongehoorde rechtsgang is om ervoor te zorgen dat het staartje pas naar buiten komt na de verkiezingen. Op Trump valt veel aan te merken, maar zijn termijn heeft wel aangetoond dat ook Democraten en Republikeinen niet vies zijn van machtsmisbruik en corruptie

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden16 aug. 2020 - 15:17

Yep, het is een bananenrepubliek.

Paulus3
Paulus315 aug. 2020 - 22:33

Trump is gewoon president. Ideeen zoals dat de VS voldoende zelf reinigende vermogens zou hebben of dat het een nationale parliamentary democratie zou zijn van vershillende partijen zijn vals. Het is een establishment monarchie die elke paar jaar door de staten aangesteld worden gebaseerd op een corrupt spelletje dat biljoenen kost. Het is Vietnam en Iraq en Apartheid en corporaties die het zooitje bezitten en basale nationale en sociale rechten en diensten blokeren voor prive profijt. Trump mag dan een beetje gekker zijn, maar ELKE president helpt mee aan het Amerikaanse rijk en zijn groeiend fascisme van de magnaten en hun clienten. Obama gooide niet alles weg wat Bush aan presidentieele machten en agentschappen vergaarde en gooide er wat dingen bij. Trump is weer meer van het breken van natuur wetten en clienten inzetten in wat voorheen wat meer onafhankelijke plekken. Zoals Nixon en anderen dus. Presidentieele administraties does wat ze doen. De VS is geen democratie. Als het ergens grondwettelijk op lijkt is het het Duitse Rijk van voor Hitler.

Ryan2
Ryan215 aug. 2020 - 20:07

Hmm.. "een van de oudste democratieën van de wereld." Sinds wanneer? Het Amerikaanse systeem is met opzet niet democratisch. Dat geven ze zelf ook toe. Waarom het hele gedoe met de kiesmannen? Men houdt bij de presidentsverkiezingen dus altijd een stok achter de deur. Dat men die stok in het geval van Trump niet gebruikt heeft, en ook niet bij Bush, is juist tekenend voor de decadentie van het ondemocratische systeem.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 aug. 2020 - 8:24

https://www.nu.nl/buitenland/3528694/vs-volgens-carter-geen-functionerende-democratie.html

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij15 aug. 2020 - 17:37

Louis Dejoy is openlijk brievenbussen aan het weghalen. Geautomatiseerde postverwerking met machines wordt gestopt. Het is er, open en bloot. En onbestraft. https://www.huffpost.com/entry/trump-usps-mailbox-mail-in-ballot-louis-dejoy_n_5f36f7adc5b6959911e471de

9 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong216 aug. 2020 - 10:14

Ik zie het probleem niet met het stoppen van het stemmen via de post, het is enorm fraudegevoelig..

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof16 aug. 2020 - 12:00

@Marco, Fraudegevoelig? Heeft u, naast de opinie van de oranje clown, een begin van een bewijs dat dit zo zou zijn?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij16 aug. 2020 - 15:17

[ Ik zie het probleem niet met het stoppen van het stemmen via de post ] Dat is precies wat Trump wil. Stemmen via post geeft mensen die bang voor corona zijn een mogelijkheid van huis uit te stemmen. En mensen die ver van een stempost wonen zonder vervoer. En mensen die slecht ter been zijn. Allemaal stemmen die Trump kan missen als kiespijn. Fraude via de post is zeldzaam, maar dat fraudeframe gaat er in als zoete koek bij de Trump adepten.Die zien het probleem niet.

Recht door Zee
Recht door Zee16 aug. 2020 - 20:23

Dit verhaal is al debunked.... De rede dat je ineens meer van die verhalen leest is omdat mensen er ineens meer op gaan letten, terwijl dat soort auto met brievenbussen er gewoon dagelijks rijden voor onderhoud e.d. dit heet selectieve perceptie Misschien niet in complot theorien geloven https://www.boston.com/news/local-news/2020/08/15/usps-mailboxes-brighton-photo

Marco de Jong2
Marco de Jong217 aug. 2020 - 9:36

@Franss 'En mensen die ver van een stempost wonen zonder vervoer. En mensen die slecht ter been zijn. Allemaal stemmen die Trump kan missen als kiespijn.' Wat een rare opmerking? Insinueer je nu dat mensen die invalide zijn automatisch democraat zijn puur omdat ze invalide zijn?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij17 aug. 2020 - 12:20

In a statement Friday night, Rod Spurgeon -- a USPS spokesperson for the service's the Western region -- told CNN that the service will stop the removal of letter collection boxes in 16 states and parts of two others until after the election https://edition.cnn.com/2020/08/14/politics/usps-removes-letter-collection-boxes-reduces-post-office-operating-hours/index.html

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij17 aug. 2020 - 21:08

En arme mensen die slecht ter been zijn.

Recht door Zee
Recht door Zee18 aug. 2020 - 8:18

@ Fransss en Vrij Die fraude is er wel degelijk en er zijn vele voorbeelden van hie het fout kan gaan met mail im voting en volledig laten stemmen is verre van perfect en veilig. Universal mail in voting is het probleem niet zozeer absentee ballot voting

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij18 aug. 2020 - 12:03

[ Die fraude is er wel degelijk ] Laat maar zien dan. Bij de verkiezingen van 2016 stemden 30 miljoen mensen per post. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-04/absentee-ballot-vs-vote-by-mail-a-guide-to-voting-terms

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 aug. 2020 - 17:07

Wouter Been heeft in ieder geval twee van de belangrijkste lakeien juist geïdentificeerd: Mike Pompeo en William Barr, alleen wordt de leider van de Republikeinen in de senaat, Mitch McConnell, ten onrechte niet genoemd. Van de moeilijkheden bij de posterijen had ik al gehoord, maar de naam van het hoofd van de posterijen, Louis Dejoy, was me nog onbekend, -bedankt. De roots gaan diep: Every Man a King - https://www.youtube.com/watch?v=AGn0lFlEV3A Huey P. Long - https://www.youtube.com/watch?v=VzU0Cok3guQ