Joop

Crisissfeer in Den Haag over bestrijden etnisch profileren

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
17183125297_9f6d670b95_b

© cc-foto: Roel Wijnants

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen dreigt met een collegecrisis over een proefproject om etnisch profileren door de politie tegen te gaan. Een meerderheid van de partijen, waaronder de coalitiepartijen D66, Haagse Stadspartij en PvdA, wil dat de politie stopformulieren gaat gebruiken. Daarop moeten agenten na iedere staandehouding invullen waarom iemand staande is gehouden. Die formulieren moeten beter inzicht geven in de handelwijze van de agenten maar dienen hen ook bewust te maken van hun eigen overwegingen.
Burgemeester Van Aartsen heeft tevoren gezegd de motie niet te zullen uitvoeren, meldt Omroep West :
"Van Aartsen nam het tijdens de discussie echter op voor de politie. Volgens hem wordt bij het Haagse korps ‘ongelofelijk veel gedaan’ om de relatie tussen burger en politie te verbeteren. Het invoeren van stopformulieren zou niet goed helpen, blijkt uit onderzoek in andere landen, zei hij. Bovendien gaat de Haagse raad er niet over, maar ligt een beslissing op landelijk niveau."
Van Aartsen stelde direct nadat de motie werd aangenomen dat hij deze niet zal uitvoeren. Onduidelijk is of er nu een motie van wantrouwen komt tegen het college.
Update 22:09
Er werd een motie van treurnis ingediend maar die kreeg geen steun.
Voorlopig loopt de zaak met een sisser af. Het college komt met een brief en die zal wellicht tot nieuw debat leiden.
De Haagse politie is regelmatig in opspraak geraakt wegens racistische incidenten.
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

spagaat
spagaat2 jul. 2016 - 12:08

Geen agent gaat invullen 'reden aanhouding: donkere huidskleur'. Dus krijg je een stapel nietszeggende formulieren terwijl de politie nu al hoognodig ontbureaucratiseerd moet worden. Inhoudelijk heeft Van Aartsen hier gewoon gelijk.

il viaggiatore
il viaggiatore1 jul. 2016 - 12:10

Ik snap de weigering niet. Het gaat om een proefproject. Uit dat proefproject kan misschien ook wel een stukje gewaarwording komen wat dan weer tijdens training gebruikt kan worden om politie agenten er gewaar van te laten worden. Het is geen volledige aanpassing. Enkel maar een proefproject. Overigens in Amsterdam is het proefproject ook door de burgemeester tegengehouden.

R. Man
R. Man1 jul. 2016 - 11:04

Etnisch profileren gebeurt vaak onbewust. Onbewust zijn we allemaal aan het profileren op basis van etniciteit, gelacht, leeftijd, lengte, gewicht, afkomst, opleiding enz. De agenten die het systematisch met opzet doen moet je aanpakken.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jul. 2016 - 9:31

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 17:35

het is staandehouding. bij aanhouden wordt een proces verbaal opgemaakt waarbij de verdachte kan tekenen.

JeMine
JeMine1 jul. 2016 - 9:11

Zo'n stopformulier lijkt me een prima methode voor agenten om bewust te worden van onbekende onderbuikgevoelens en om inzichtelijk te maken waarom agenten handelen zoals ze handelen. Ik denk dat velen zich dood zullen schrikken van zichzelf. Bovendien heeft het een goed afschrikkend effect. Moet een agent voor de zoveelste keer uitleggen waarom hij of zij iemand heeft aangehouden met als enige reden de huidskleur van de verdachte.

komputerhulp
komputerhulp1 jul. 2016 - 8:31

Verbazend was het wel. Geluidsfragment http://tinyurl.com/zcj7esh

omaoeverloos
omaoeverloos1 jul. 2016 - 8:08

Goed plan, laat de agenten zo veel formulieren invullen dat ze niet meer aan staandehoudingen toekomen.

2 Reacties
Acid Prune
Acid Prune1 jul. 2016 - 9:23

Nogmaals dan schaffen ze maar een ander papiertje af . Als het al te moeilijk is om een reden te geven waarom je iemand in zijn integriteit hebt aangetast dan moet je maar een ander baantje zoeken . Wat is dit voor waanzin. Maar ik weet wel een betere hoor , dan hoeven die lui ook geen papiertje in te vullen ; bodycamera's dan kan iedereen zien of ze buiten hun boekje gaan en hebben de nabestaanden van dodelijk politiegeweld ook iets meer voor de rechter .

ikdus2
ikdus21 jul. 2016 - 21:25

wie weet gaan ze dan eens aangiften oppakken ipv onschuldige mensen lastig te vallen omaatje

Ron Halkes
Ron Halkes1 jul. 2016 - 7:07

Bizar dat hier mensen van Aartsen gelijk geven. Dat is hier niet de kwestie,maar zijn weigering.........

Ron Halkes
Ron Halkes1 jul. 2016 - 7:04

So much for de Nederlandse democratie; de uitvoerende macht weigert uit te voeren......... Alleen al die houding zou een burgemeester zijn ambt moeten kosten,en zijn evt. wachtgeld..........

johan bakker
johan bakker30 jun. 2016 - 22:16

Laat de agent op straat nu gewoon zijn werk doen. Door alle bureaucratie komt de agent al erg weinig buiten. Nog meer administratieve druk zal resulteren in nog minder blauw op straat. Het is voor die mannen en vrouwen toch al niet makkelijk. Ze doen het immers nooit goed ... Voor een keer ben ik het met Van Aartsen eens.

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop1 jul. 2016 - 8:11

racisme is geen werk.

crumb2
crumb230 jun. 2016 - 21:14

Ja, laten we de hermandad vooral verplichten om nóg meer formulieren in te vullen. Van het half uur dat ze over hebben om nog op straat te zijn, kan er best nog een kwartier af om nóg meer formulieren in te vullen. Zeker als dat gaat helpen om het racisme binnen “the force” terug te dringen. Was het al onmogelijk gemaakt om gewoon het plaatselijke pliesieburo te bellen, om gewoon over de balie aangifte te doen of om direct de wijkagent te bellen, nu wil de PvdA en D66 de koddebeier het liefst helemaal uit het straatbeeld zien verdwijnen en hem/haar vast te ketenen achter de tiepmasjien op het buro teneinde formulieren in te vullen. Formulieren betreffende activiteiten die ze niet eens meer uit kunnen voeren omwege tijdgebrek wegens het invullen der formulieren over activiteiten die ze niet meer kunnen uitvoeren enz. enz. ad infinitum. Waarom niet de hele politiemacht opgeheven ? Dan nemen we gewoon een aanvoerder à la de Filipijnen en een goedkoop anoniem death squad. Denk eens aan de kostenbesparingen qua salarissen, wapens, uniforms, vervoersmiddelen, rechtszaken en jarenlange detentie ! Psychiaters, medicijnen, herintredings trajecten,…..the mind boggles.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 22:40

Dan schaffen ze maar een ander papiertje af Is toch te gek voor woorden dat ze zich niet hoeven te verantwoorden voor hun daden

rbakels
rbakels30 jun. 2016 - 20:46

Andere discriminatie: de politie "profileerde" mij als demente bejaarde toen ik 's avonds laat door de stad liep. Ik ben niet jong meer maar alles behalve dement, maar maak dat een agent maar eens duidelijk. Die vrezen krantenberichten in de trant van 'politie laat hulpbehoevende bejaarde barsten". Gevolg is dat je als allerminst hulpbehoevende bejaarde niet meer veilig bent. Je wordt geprofileerd als hulpbehoevende en probeer dat maar eens te ontkennen. Als je dat probeert ziem ze dat als bevestiging dat je niet spoort.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper1 jul. 2016 - 0:23

Goh, nou dat verhaal had ik nog nooit gelezen. Vertel nog eens over die keer dat u over de stoep fietste.

CJJelle
CJJelle1 jul. 2016 - 9:09

haha @ Nick. Ik krijg een redelijk beeld ondertussen bij Frits

Bert Vlierman
Bert Vlierman30 jun. 2016 - 20:19

Het is een gegeven dat de relatie tussen burger en politie in veel gevallen problematisch is. Eén van de oorzaken is al dan niet vermeend racisme. Om die reden is een analyse van eventueel etnisch profileren van belang. Het is begrijpelijk dat Van Aartsen voor zijn agenten gaat staan, maar het is tegelijk onbegrijpelijk dat hij een aanzienlijk deel van zijn burgers laat vallen.

2 Reacties
Donostia2
Donostia21 jul. 2016 - 9:09

Van Aartsen doet niets anders dan de rechtstaat handhaven. De gemeenteraad van 's Gravenhage gaat helemaal niet over de procedures en werkwijzes van de politie. Men moet zich wenden tot het loketje van van der Steur. Howel er een vermogen is geïnvesteerd in opleiding van gemeenteraadsleden, heeft men het niveau nog steeds niet op peil.

Bert Vlierman
Bert Vlierman1 jul. 2016 - 10:41

Donostia, is dit niet een formalisme waarachter zich doorgaans politici verschansen als zij hun verantwoordelijkheid niet willen nemen? I.c. de verantwoordelijkheid die Van Aartsen draagt voor zijn burgers? Wat kan een eenvoudig onderzoek op verzoek van die burgers nu voor kwaad aanrichten? De signalen over racisme zijn toch te sterk om te negeren? Overigens kan Van Aartsen zowel de rechtsstaat handhaven als tegelijkertijd een onderzoek instellen naar het voorkomen van etnisch profileren. Deze botte weigering doet alleen maar kwaad.

Bobby Byrd
Bobby Byrd30 jun. 2016 - 19:58

De politie zal nooit het recht opgeven om alle bruine mensen als weggelopen slaven te mogen behandelen. Allemaal schuldig totdat het tegendeel bewezen is.

Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 19:24

Waarom zijn stopformulieren eigenlijk een probleem? Me dunkt dat de enigen die er last van hebben racistische politieagenten zijn. Laat nu net Den Haag dat dat probleem hebben.

2 Reacties
ATM2
ATM230 jun. 2016 - 21:04

Nog meer bureaucratie is per definitie een probleem. Heb niet de illusie dat een meldingssysteem iets van een onderbuik probleem oplost.

ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 21:35

dan doen ze toch andere formulieren in de ban.. ik zou zeggen laten ze declaratieformulieren voor politieagenten afschaffen en i.p.v.daarvan stopformulieren.

Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 19:00

Amnesty zegt dat de ervaringen in het buitenland juist wel helpen. http://weblogs.amnesty.nl/mensenrechtenvandaag/2015/06/11/stopformulieren-geen-probleem-maar-oplossing/

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 18:24

Lastig weer een formulier in te vullen. Van aartsen heeft gewoon gelijk.

4 Reacties
Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 19:21

nee dat heeft hij niet. Zie mijn link naar amnestie international.

ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 19:48

wat dacht je van een app

Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 19:51

Ja moeilijk hoor Reden aanhouding: . . . . . . . . . Nee dat is echt iets dat een universitaire studie behoeft

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 22:19

@acid nu ken ik de Haagsche politie een beetje. Reden van aanhouding : zwart, wit, nutroma Doorstrepen wat niet van toepassing is :-)

Donostia2
Donostia230 jun. 2016 - 18:19

De burgemeester heeft kennelijk kennisgemaakt met een molenwiek. Zou hij dan toch tot bezinning zijn gekomen? De raad van Den Haag gaat helemaal niet over procedures van de politie. Goed dat hij de rechtstaat serieus neemt. Nu nog stoppen met de burgerknokploegen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2016 - 18:16

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 19:20

racistische politie maakt de wereld onveilig

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 19:37

Van aartsen is vvd

ikdus2
ikdus230 jun. 2016 - 19:50

als er echt links beleid werd gevoerd was er geen politie nodig. ongelijkheid werkt onveiligheid in de hand. de politie is met alles bezig behalve met het verminderen van ongelijkheid

Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 19:52

Is al jaren zo dat de rechtse partijen over de politie gaan

Bert Vlierman
Bert Vlierman30 jun. 2016 - 20:23

Linkse partijen maken politiewerk onmogelijk? Wat is dat nou? Het zijn toch al jaren rechtse partijen die aan de touwtjes trekken? Bij politie, defensie, justitie en veiligheid. Bij alle vier is het een bende. Zijn die rechtse ministers, ook al zijn zij de baas en niet links, dan zulke slapjanussen dat buigen voor ze linkse partijen langs de zijlijn?

Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 21:15

[etnisch profileren is bewezen geen racisme] Wie heeft dat bewezen? Wilders ofzo?

Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 9:09

Lijkt me dat fijn domweg blaten. Blaaaaatttttt, dat lucht inderdaad op. Oh ja. Schuld van rechts. Blaaaatttt (lekker)

Acid Prune
Acid Prune1 jul. 2016 - 17:55

zeg paul rechts gaat al jaren en jaren over beleid van justitie gewoon een feit