Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

  •  
04-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6748 keer bekeken
  •  
50436251527_58f0313bde_o

© cc-foto: Torsten Reimer

Het aantal coronabesmettingen neemt razendsnel toe. Niet alleen in Nederland maar ook in de omliggende landen België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het ANP meldt dat afgelopen weekend de grootste stijging sinds maart dit jaar werd gemeten. Er kwamen 146 patiënten bij in de ziekenhuizen wat het totaal op 842 bracht. 44 mensen zijn er zo slecht aan toe dat ze op de intensive care liggen.

In Groot-Brittannië, waar nu naar schatting meer dan een miljoen mensen besmet zijn, is corona ook bezig aan een come back. Medici maken zich zorgen omdat het gaat om varianten als Centaurus, oftewel BA.2.75.2, en om BQ.1.1. Van beide varianten wordt gevreesd dat ze in staat zijn de afweerreacties van het lichaam, gebaseerd op vaccinatie of eerdere besmetting, te omzeilen. 

Ook in België komt de zogeheten herfstgolf die voor half oktober voorspeld werd op gang. De Standaard schrijft:

Tussen 27 september en 4 oktober werden per dag gemiddeld 94,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 28 procent op weekbasis. Er liggen momenteel 1.294 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 39 procent tegenover een week eerder. Daarvan liggen 74 mensen op een afdeling intensieve zorg, dat is een stijging van 32 procent.

Belgen wordt aangeraden een boosterprik te halen

In Duitsland waar, in tegenstelling tot in Nederland, het aantal besmettingen wordt bijgehouden, is vorige week een verdubbeling van het aantal gevallen vastgesteld. Het gaat om bijna 100.000 besmettingen binnen een etmaal. In reactie op de verontrustende stijging heeft de regering verscherping van de coronamaatregelen doorgevoerd. Zo wordt in treinen weer een FPP2-masker verplicht in plaats van een gewoon mondmasker.

Nederland wil wachten met maatregelen tot de situatie uit de hand loopt. 

RIVM-baas Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat nieuwe maatregelen om verspreiding tegen te gaan vooralsnog niet nodig zijn. Volgens Van Dissel was de opleving van het aantal besmettingen voornamelijk te wijten aan de lagere buitentemperaturen en vertaalde het zich slechts in beperkte mate in een toename in ziekenhuis- en IC-opnames. Hij waarschuwde toen wel al dat dit niet betekent „dat het volgende week niet anders kan zijn”. Van Dissel heeft vooralsnog niet laten weten of de nieuwste opnamecijfers hem alsnog tot een ander advies nopen.

Update 15:30:

Het RIVM bevestigt nu ook dat de zogeheten najaarsgolf begonnen is, meldt Nu.nl. De instantie test alleen nog een selecte groep mensen maar ziet ook een toename, net als in andere landen.

Het aantal positieve coronatests en ziekenhuisopnames stijgt snel. Daarmee is de najaarsgolf officieel begonnen, concludeert het RIVM dinsdag. Het instituut adviseert mensen om zichzelf te testen bij klachten, thuis te blijven na een positieve test en een herhaalprik te halen. In de afgelopen zeven dagen zijn 19.031 positieve tests geregistreerd. Dat is een stijging van 55 procent ten opzichte van de voorgaande week. Toen kwamen zo'n 12.000 besmettingen aan het licht. Dat was al een stijging van 39 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor.

In Duitsland is sprake van een zeer grote toename aan besmettingen in München waar het befaamde Oktoberfest werd gehouden, met ook een grote toeloop van buitenlandse bezoekers. Het twee weken durende jaarlijkse festijn, dat voor het eerst sinds de pandemie weer gehouden werd, trok opvallend minder bezoekers dan voorheen. Er waren 5,7 miljoen bezoekers, waaronder veel meer jongeren dan gebruikelijk. In 2019 werd het Oktoberfest nog door 6,3 miljoen mensen bezocht.

In München is het aantal besmettingen met corona met 147 procent toegenomen. Dat is veel meer dan elders in Duitsland.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Wie o Wie
Wie o Wie6 okt. 2022 - 20:17

Nog even voor Labou die dit niet weet: https://www.nu.nl/295754/video/relatief-veel-asielvergunningen-in-nederland-verstrekt-hoe-komt-dat.html

Jopie666
Jopie6665 okt. 2022 - 15:28

Kreeg uitnodiging verpleeghuis om afspraak te maken als vrijwilliger in een verpleeghuis. Maandag krijg ik hem en dan heb ik plicht weer gedaan en 3 november griepprik.

Het is Anders
Het is Anders5 okt. 2022 - 10:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

pahan
pahan5 okt. 2022 - 5:12

Ik heb van het weekend afscheid genomen van de Dijk, en heb nog de nodige inhaalconcerten gepland staan de komende tijd. We zien wel.

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn4 okt. 2022 - 22:37

Ik ben inmiddels helemaal wappie af en zie corona als een rot ziekte die voor veel mensen heel vervelend en zelfs dodelijk kan aflopen. Echter, ik stel nog steeds vraagtekens bij welke waarde je aan het woord 'besmetting' kunt toekennen.

Wie o Wie
Wie o Wie4 okt. 2022 - 17:42

“ Nederland wil wachten met maatregelen tot de situatie uit de hand loopt. ” Sinds de “start” van Corona heeft Duitsland per miljoen inwoners meer doden dan Nederland. Nederland doet het daarnaast enorm goed qua economie. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5203433/economie-coronacrisis-nederland-scandinavie-world-economic-forum

6 Reacties
LaBou
LaBou 5 okt. 2022 - 6:36

Wie kon geen ouder artikel vinden?

Wie o Wie
Wie o Wie5 okt. 2022 - 19:12

Labou, er zijn zat nieuwsberichten. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/08/economie-nederland-sneller-hersteld-van-corona-dan-die-van-buurlanden Mooi toch? Binnenkort komt het nieuws over 2022.

LaBou
LaBou 5 okt. 2022 - 21:26

De energieprijzen zijn hier het hoogst. Nederland is nog steeds het smerigste jongetje. Nederland staat voor l*l met zijn probleem in ter Apel. Nederland, het land waar het aantal voedselbanken snel toeneemt en waar steeds meer mensen meer en meer maand overhouden aan het eind van hun geld. Ja, het is hier allemaal mooi. Je eerste link was 2 jaar oud en dat is een eeuwigheid. Maar wie denkt dat het hier allemaal dikke prima is. Wat een onbenul.

Wie o Wie
Wie o Wie6 okt. 2022 - 7:22

Labou, je hebt het over voedselbanken. Laat Nederland het land zijn met de minste kans op armoede (de zogenoemde armoedeverval). Daar is Europees onderzoek naar gedaan. Als je kijkt naar ter Apel, dan moet dat uiteraard veel beter. Kijk je echter naar het aantal asielgerechtigden dat Nederland opneemt (vele malen meer dan bijvoorbeeld grotere landen als Noorwegen en Zweden en ook meer dan Duitsland gerelateerd aan inwoners) dan gaat het echt de goede kant op. Kijk maar eens hoe het gaat als landen in Frankrijk of Italië of Polen. Daar wil je als asielzoeker echt niet heen.

LaBou
LaBou 6 okt. 2022 - 11:25

Wie laat zien dat een discussie zinloos is. Hij zoekt gewoon een stukje tekst waarin zijn stelling omschreven staat, vergeet de rest te lezen waarin staat dat iets niet waar is en blijft vervolgens gewoon dooreikelen. Het aantal mensen met armoe neemt in Nederland zienderogen toe, ongeacht wat wie ook roept. Nederland neemt ook helemaal niet zoveel asielzoekers op als wie doet voorkomen. Kortom, mijn uitspraak blijft staan: wat een onbenul. En daar laat ik het verder bij want ik heb wel wat beters te doen dan (zonder merkbaar resultaat) met dergelijke onbenullen te "discussiëren".

Wie o Wie
Wie o Wie6 okt. 2022 - 13:21

Hoi Labou. Kijk even naar de statistieken van de Europese unie over armoede. https://longreads.cbs.nl/europese-meetlat-2019/armoede/ Aantal vluchtelingen https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/nieuws-en-kennis/cijfers-over-vluchtelingen-nederland-europa-wereldwijd Labou, waar blijft jouw onderbouwing

Brutus de tweede
Brutus de tweede4 okt. 2022 - 15:43

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Marcus A.2
Marcus A.24 okt. 2022 - 15:19

Dit wakkert het complotdenken van mijn buurman en de zijnen weer aan. Nog een rondje world economic forum, Bill Gates en weet ik wat niet meer. Gelukkig is het tuinzitten bijna voorbij en zal het brullen en tieren vooral binnenskamers blijven.

EenMening3
EenMening34 okt. 2022 - 12:04

Er moet meer druk gezet worden op het boosteren van kwetsbare groepen en 60-plussers. Op dezelfde manier zoals dat al jaren wordt gedaan met de griepprik. Corona is endemisch geworden en zal, net als de griep, elk jaar terugkeren in de herfst en de winter. Afhankelijk van de ontwikkelingen kunnen aanvullende maatregelen, zoals mondkapjes en thuiswerken, nodig blijken. Sluiten van scholen moet als het enigszins mogelijk is, voorkomen worden.

4 Reacties
Hann63
Hann634 okt. 2022 - 13:15

Deze 60 plusser doet niet meer mee.

r v b
r v b4 okt. 2022 - 14:38

er moet meer druk gezet worden op boosters voor iedereen. Dat is de beste manier om draconische maatregelen te vermijden.

Hann63
Hann634 okt. 2022 - 15:49

RVB Hoe denkt U dit te bewerkstelligen? Er is een vrije keuze en naar een horeca gelegenheid ga ik toch niet naar toe. Kom hoogstens 1x per week in de supermarkt.

GeenProbleem
GeenProbleem4 okt. 2022 - 17:06

@rvb Waarom?

Sven Stevin
Sven Stevin4 okt. 2022 - 11:23

Vorige week voor het eerst corona gehad en het stelde in mijn geval niet tot nauwelijks iets voor. Als ik niet, afgaande op wat keelklachten, had getest had ik me met dergelijke klachten niet eens ziek gemeld wat nu door mijn werkgever wel van mij gevraagd wordt. Collega's vergaat het in de mij bekende gevallen net zo. Is er ook. een moment waarop dit virus, in haar huidig "woeden" wat zich dus overwegend beperkt in aantallen besmetten, als vergelijkbaar met een ons jaarlijks bekende griepgolf behandeld kan worden, waar trouwens bij steviger voorkomende vormen er ook altijd een aantal mensen met al achterliggende klachten dit niet overleeft?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2022 - 4:20

Het aantal opnames ziekenhuis stijgt vele malen sneller dan bij griep en de griep krijgen mensen er bovendien nog bovenop.

Miss Piggy
Miss Piggy4 okt. 2022 - 10:59

Dit was te verwachten. Dit is een virus dat in de herfst/winter steeds toeslaat. Ik hoop daadwerkelijk dat er geen maatregelen nodig zijn. Of dat die op feitelijke wetenschap zijn gebaseerd en niet op angst. Én bovendien dat we naar alle gevolgen voor de maatschappij kijken, voordat we weer iedereen in z'n huis opsluiten.

PamVlam
PamVlam4 okt. 2022 - 10:20

Je zou denken dat we nu wat ervaring hebben opgedaan met vaccinatiecampagnes. Maar nog steeds moeten we zieken en bejaarden het halve land doorslepen om ze op een vaccinatie locatie te krijgen. En maar verontwaardigd zijn dat er zo weinig animo is.

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 9:56

Ik wacht gewoon op het "advies" van de "forumdeskundige" voordat ik besluit wat te doen.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie4 okt. 2022 - 17:33

Jij kan inderdaad het beste afgaan op advies van anderen. Prima zelfkennis Labou!

LaBou
LaBou 4 okt. 2022 - 21:11

Inderdaad beduidend meer dan deze reaguurder laat zien. Die zwatelt gewoon wat zonder iets te zeggen. Dat is een typische trollentruc.

Joop  den Uil
Joop den Uil4 okt. 2022 - 9:55

In de voorbije jaren is 1 ding duidelijk geworden. Er bestaan 3 variaties corona: 1. lichte verkoudheid en thuis werken 2. zware verkoudheid en isolatie 3. dusdanig beroerd naar een IC (als die plek heeft) Voor de rest een mondkapje op (niet die van sywert want daar zit magnesium in) en achter je elleboog kuchen.

Logischrechts
Logischrechts4 okt. 2022 - 9:33

Gewoon rond laten gaan... Ouderen in lockdown maar de rest lekker open en vrij. Goed voor jezelf zorgen en dan is er helemaal niks aan de hand. Maak het nou niet erger dan dat het echt is.

3 Reacties
Nejras
Nejras4 okt. 2022 - 17:35

Wensdenken noem ik het. Covid is inmiddels een stuk milder dan 2 jaar geleden. Long covid daarentegen is echt een bitch. Waarschijnlijk zullen veel reaguurders dat dikke onzin vinden: loop het maar op. Gun je niemand. Mag ik van onze overheid minstens een plan verwachten? Bij de vorige lockdown reeksen was het als zzp’er werkloos worden de eigen verantwoordelijkheid. Hoe kan ik nou verstandige keuzes maken als onze overheid wacht met een plan tot het alweer te laat is?

Logischrechts
Logischrechts4 okt. 2022 - 20:32

@ nejras Long Covid kan jong en oud, gevaccineerd en ongevaccineerd krijgen. Dat blijft een gok en zeker een groot probleem. Wat hier te tegen doen? Geen flauw idee. Ik heb covid gehad (geen vaccinatie) , weekje ziek en daarna weer topfit. Blijft gok voor iedereen... Lastige situatie maar dat opsluiten heeft geen zin en geeft voor een boel andere problemen.

EricDonkaew
EricDonkaew5 okt. 2022 - 3:51

@Nejras: Covid is inmiddels een stuk milder dan 2 jaar geleden. Long covid daarentegen is echt een bitch. ---------------------------------- Je impliceert het zelf al, de problematiek rond Covid is hooguit wat verschoven. Maar laten we alsjeblieft geen draconische maatregelen nemen vanwege het gevaar van long Covid. Scholen, universiteiten et cetera moeten gewoon open blijven. Eigenlijk moet alles open blijven. Alleen in een nieuwe boostercampagne zie ik wel wat. Voor niemand een probleem: even een prikje halen, voor jezelf, je medemens en de maatschappij die dankzij gunstige cijfers volledig kan doordraaien. Wat long Covid betreft, moeten we een beetje uitkijken dat het niet de nieuwe muisarm gaat worden. In de jaren '90 had haast iedereen opeens een muisarm. Nu niemand meer. Kortom, een hoax, de muizen zijn er nog steeds en ik gebruik nog steeds hetzelfde type muis als 30 jaar geleden. Mensen die niet zo lekker in hun vel zaten, niet goed konden meekomen op kantoor, sowieso al vaak ziek-zwak-en-misselijk waren, juist die mensen klaagden vaak over een muisarm. Het zou me niet verbazen als diezelfde categorie werknemers nu klaagt over long Covid. Ik heb uit serieuze bronnen wel begrepen dat long Covid na een jaar toch wel echt verdwenen is. Maar goed, ik weet het niet zeker, zie het maar als een feitenvrije opmerking van mij. Maar wat long Covid ook is: alsjeblieft geen draconische maatregelen daartegen.

Hathor2
Hathor24 okt. 2022 - 8:43

Tsja, en dat ze nog steeds denken dat het OMT naast het MIT moet staan, terwijl het OMT ondergeschikt dient te zijn aan het MIT. Een pandemie stuur je niet op de cijfers van de IC bedden.

Greendutch
Greendutch4 okt. 2022 - 8:13

'wachten tot situatie uit de hand loopt’?? is dat dom of extreem dom? *uit de hand is paniek en in paniek neem je geen goede beslissingen. *bovendien is net bekend dat dokters in toenemende mate burnoutklachten hebben! uitval?! *wat doet dit met vertrouwen in de politiek? hecht men waarde aan mening van complotdenkers, dreigers, protesteerders uit aanhang van extreem-rechts of aan de mening van loyale bevolking die wel boostert?

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine4 okt. 2022 - 9:18

@green, de politiek hecht vooral waarde aan de grote meerderheid, en die zit nog niet te wachten op extra maatregelen. Ouderen halen zelf hun booster en doen voorzichtig, nog geen reden om daar iedereen al weer mee te belasten.

Jozias2
Jozias24 okt. 2022 - 10:02

@greendutch Als de situatie niet uit de hand gaat lopen hoef je ook geen maatregelen te nemen. En als je kijkt naar het verloop van de eerdere golven dan moet je in toenemende mate de proportionaliteit van de maatregelen afzetten tegen de verwachte schade.

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 okt. 2022 - 16:52

@ Green Over paniek gesproken.

GeenProbleem
GeenProbleem4 okt. 2022 - 17:07

'aan de mening van loyale bevolking die wel boostert?' De loyale bevolking die wel boostert? Wat betekent dat nou in hemelsnaam? Als je je niet als een gehoorzaam schaap laat boosteren ben je niet 'loyaal' ?!