Joop

Consultant wil niet nog een keer CDA-lijsttrekker worden

  •  
10-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1216 keer bekeken
  •  
wopkehoekstra

Alles en iedereen die met Mark Rutte in zee gaat, gaat ten onder. Wopke Hoekstra zal bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker worden van het CDA, zo heeft hij bekendgemaakt. De voormalige McKinsey-partner voelt zich naar eigen zeggen “meer een bestuurder dan een beroepspoliticus”.

Hoekstra lag de laatste maanden ook intern flink onder vuur. Zijn partij doet het dramatisch in de opiniepeilingen, en Limburgse CDA’ers dreigden met een afsplitsing van de landelijke partij. “Je krijgt altijd kritiek als partijleider”, erkent Hoekstra in De Telegraaf. “En eerlijk is eerlijk: in een aantal gevallen was die ook terecht. Tegelijkertijd moet je je daar ook niet door gek laten maken.”

De vraag is nu wie Hoekstra gaat opvolgen als CDA-leider. Zijn voorganger, Hugo de Jonge, verklaarde zaterdag bij Op1 dat hij niet op de kieslijst zal gaan staan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

PVDB2
PVDB210 jul. 2023 - 18:30

Onder Hoekstra die als minister van Financiën 16 miljard verjubelde, de "bonnetjes" van 5 miljard niet kon vinden en onder zijn watch en van De Jonge een dealtje van 100 miljoen euro gesloten kon worden, waar de personen in kwestie miljoenen euro's bij konden schrijven op hun bankrekening. Net als de heer Kromans die een 24 met 6 nullen kon bijschrijven. Waar de rekenkamer constateerde dat bij Kaag de uitgaves beter te herleiden waren ("bonnetjes" voor zaken die je uiteindelijk zal moeten gaan doen) dan bij Hoekstra. Ons McKinsey mannetje, de consultant. Wat dat betreft is het aloude bijnaam van het CDA niet echt meer van toepassing; De rentmeesters. Het was meer de spendmeesters...

Pater
Pater10 jul. 2023 - 15:48

"Consultant": beetje oneerlijk maar toch een goede typering. Meer hoef je er niet over te zeggen; het was heel vreemd dat de CDA-top heem op de 1e plaats complotteerde nadat hij eerst het referendum had verloren. Verrassender vind ik het vertrek van De Jonge. Zijn eigenschap om van alles te roepen en het daarna niet waar maakte is een groot mankement; zijn nooit aangetaste optimisme is tegelijk een pré. En hij is een wat socialer type, dat had richtinggevend voor een verjongd CDA kunnen zijn.

Polarisario
Polarisario10 jul. 2023 - 9:29

Hij wilde deze rol zelf niet en deed het toch nadat door de partijleiding een klemmend beroep op hem was gedaan. Iedereen kon wel zien dat hij het ook niet echt goed deed, maar ik vond hem langzaamaan wel groeien in zijn rol als partijleider. Triest voor hem als persoon en triest voor het CDA.

guy yacobi
guy yacobi10 jul. 2023 - 9:03

pieter omtzigt zou een goeie partijleider en lijsttrekker van een geheel gezuiverd cda kunnen zijn laat die cda-ers hun mond maar eens gaan uitwassen met groene zeep en flink wat wasmachine reinigingstabletten eer ze weer eens het woord christelijk in de mond gaan nemen

Pindaklaas
Pindaklaas10 jul. 2023 - 8:50

Ze hebben eerst het land verwoest, burgers in armoede gestort, burgers in een vreselijk P-wet gegooid, kinderen ontvoert, toeslagenouders aan hun vreselijke lot achtergelaten, de zorg ontmanteld, Groningers kapot gemaakt, burgers laten ze opdraaien voor de klimaatcrisis maar de veroorzakers blijven vooral buiten schot, het OV verpest, en de lijst is nog langer. En nu moet een andere club de scherven, het puin, het gif in de samenleving gaan ruimen.

Palipka
Palipka10 jul. 2023 - 8:31

Nu het cda nog fuseren met vvd ik bedoel het heeft toch geen eigen gezicht meer. Het is eigenlijk al een partij.

ChefSache
ChefSache10 jul. 2023 - 8:30

Persoonlijk heb ik liever mensen die daadwerkelijk ‘gewerkt’ hebben dan lui die bestuurskunde gestuurd hebben en daarna direct de kamer in zijn gegaan..

2 Reacties
r v b
r v b10 jul. 2023 - 10:31

in de politiek werken is ook werken, en politicus is ook een beroep.

onyxcumulus
onyxcumulus10 jul. 2023 - 11:13

@r v b 10 jul. 2023 - 12:31 ###in de politiek werken is ook werken, en politicus is ook een beroep.### Theoretisch gezien wel....

Joop  den Uil
Joop den Uil10 jul. 2023 - 7:59

Wat een beerputten worden er momenteel opengetrokken: oppositie die (eindelijk?) hun gram weet te halen en op de man / vrouw gaat spelen, en onsmakelijke karaktertrekken van kabinet- en kamerleden die nu wel heel zichtbaar worden. Ben benieuwd (nee, eigenlijk niet..) hoe D66 zich weet te drukken vandaag bij de debatten, zoals ze ook de afgelopen dagen tactisch gedaan hebben. Over een komkommertijd in de media hoeven we ons nu geen zorgen te maken !!

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2023 - 7:53

Partijleider heeft m.i. voor hem te weinig status. Hij wil niet minder hij wil meer!

EenMening3
EenMening310 jul. 2023 - 6:52

De lemmingen die het zinkende schip verlaten...

1 Reactie
Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 7:06

Mening Lemmingen zouden nou juist blijven.....

EenMening3
EenMening310 jul. 2023 - 6:52

Zowel Hoekstra als Rutte hebben in het bedrijfsleven gewerkt. Die vinden wel een functie elders. Er zijn ook politici die niets anders kennen dan de vierkante kilometer van de Haagse kaasstolp.

2 Reacties
Zandb
Zandb10 jul. 2023 - 7:07

Mening Fijn voor ze maar dat is nou niet bepaald het grootste probleem dat we hier op te lossen hebben.

Pindaklaas
Pindaklaas10 jul. 2023 - 8:51

Ik zal geen medelijden met ze hebben als ze niets vinden. Als ze uiteindelijk in de P-wet terecht zouden komen.