Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Colombiaanse president krijgt Nobelprijs Vrede voor onderhandelingen FARC

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
colombian
Het Noorse Nobelprijscomité kent de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar toe aan de president van Colombia, Juan Manuel Santos. Die krijgt hij vanwege de vredesonderhandelingen die hij voert met de FARC-beweging in zijn land.
De burgeroorlog in Colombia duurt al bijna vijftig jaar en dit jaar leek er – door de inspanningen van Santos – er een eind aan te komen. De FARC en de regering zijn tot een overeenkomst gekomen, die in een referendum door het volk verworpen is maar de partijen zijn weer aan het onderhandelen om tot een oplossing te komen waar iedereen mee akkoord kan gaan.
Kaci Kullmann Five, de voorzitter van het Nobelprijscomié noemt de toekenning van de prestigieuze prijs ook een ode aan het Colombiaans volk en de partijen die meedoen aan het vredesproces.
"(…) Zij hebben ondanks de zware beproevingen en wandaden nooit de hoop op een rechtvaardige vrede heeft opgegeven. Het feit dat de meerderheid van kiezers ‘nee’ zei betekent niet dat het vredesproces dood is"
De Colombiaanse burgeroorlog heeft ongeveer 220.000 mensen het leven gekost. En zes miljoen burgers moesten door de oorlog vluchten.
Andere genomineerden waren de hulpverleners in de Syrische stad Aleppo, de ‘withelmen’, en de bewoners van Griekse eilanden die de afgelopen twee jaar bootvluchtelingen uit Turkije opvingen. Met de prijs win je een bedrag van 830.000 euro.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

karel6
karel67 okt. 2016 - 15:17

Ze hadden hem ook net zo goed weer aan Obama kunnen geven, hij heeft er net als de vorige keer niets voor gedaan. En inderdaad, een miskleun, de FARC is van een guerrillabeweging verworden tot een cocaïne producent, de landhervormingen die ze nastreefden zijn niet gerealiseerd, en de zaden voor een nieuwe oorlog zitten al in de grond. Hoezo, vrede?

2 Reacties
Andy Capp
Andy Capp7 okt. 2016 - 23:30

Jij weet duidelijk niet waar je het over hebt. Google om te beginnen eens: How Drug Cartels Work: The CIA, Money and Trade in Central America Day 1 Part 1 - http://tinyurl.com/h6psbx4 Nee, geen conspiracy theory, maar een onderzoek van de Amerikaanse senaat onder leiding van niemand minder dan John Kerry. Je kunt ook verder zoeken onder "Kerry committee" en dan zul je vele uren luisterplezier tegenkomen, waar je mond bij open valt: de grootste (tussen-)handelaar was de CIA. En ja, dit heeft ook zijn uitstraling gehad naar Nederland: zoek op IRT-affaire, Fred Teeven (ja, die!) en -vooral- de commissie Kalsbeek: "Ook de commissie-Kalsbeek heeft haar dissident: J. Niederer (VVD). Vijftien ton cocaïne, dat lijkt hem ,,onwaarachtig veel''. (...) "Ik onderschrijf wat er staat, maar een deel is ook gebaseerd op vermoedens. Dat in totaal ten minste 15 duizend kilo (cocaine) is ingevoerd, daarvan ben ik niet overtuigd. Ik vind dat onwaarachtig veel.'' - http://retro.nrc.nl/W2/Lab/IRTvervolg/990610c.html In werkelijkheid was het misschien wel 20 ton, die onder het toeziend oog van Fred Teeven Nederland binnen gesmokkeld werden. ZO werkt dat!!

karel6
karel68 okt. 2016 - 15:31

Nee okee, I stand corrected, het was Fred Teeven die de Nobelprijs voor de vrede had moeten hebben. Gelukkig weet jij het wel.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder7 okt. 2016 - 14:07

Iemand die die prijs een keer toekomt. Jammer dat hij een strategische fout heeft gemaakt om zo snel na die overeenkomst een referendum uit te schrijven. Je kan niet verwachten dat als je FARC vijftig jaar als van de duivel bezeten afschildert de bevolking dat binnen een paar dagen vergeten is. Ondanks alle indoctrinatie die de bevolking te verduren heeft gehad is het een hele goede uitslag voor FARC geworden.

aburrido
aburrido7 okt. 2016 - 13:58

Santos??? De man die vice president was onder Alvaro Uribe en het AUC en andere autodefensas opdracht gaf om hele dorpen uit te moorden en buurten te terroriseren.. Die Santos verdient een Nobel prijs? omg.. Laten we vooral NIET kijken naar het verleden van deze smeerlap.

crumb2
crumb27 okt. 2016 - 13:37

Ik sta nergens meer van te kijken als't Nobel prijzen voor de vrede betreft.

Bram Emanuel
Bram Emanuel7 okt. 2016 - 12:59

Alweer zo'n miskleun. Kunnen ze niet met die prijs wachten totdat er ook daadwerkelijk een bewezen vrede is? Ze geven de nobelprijs voor de natuurkunde toch ook niet 2 weken na een ondekking?

Ben Sanders
Ben Sanders7 okt. 2016 - 12:54

Verdient, maar jammer dat de farc niets krijgt. Zij nemen een nog groter risico gezien de moorden na de vorige vredesakkoorden.

1 Reactie
Andreas Cappen
Andreas Cappen8 okt. 2016 - 9:58

Het is terecht dat de narcotica terroristen van de Farc die prijs niet krijgen.

Charlie Hebdon't
Charlie Hebdon't7 okt. 2016 - 12:10

Is toch een beetje een dooie mus, zo'n Nobelprijs voor de Vrede als je bevolking net je vredesovereenkomst heeft verworpen. Misschien dat de partijen met dit publicitair duwtje in de rug alsnog tot een duurzame vrede kunnen komen waar de bevolking wel mee kan leven, als het tenminste niet regent. Wie weet komt Tanja zelfs weer naar huis!

bob b.
bob b.7 okt. 2016 - 11:37

Ik had het de withelmen zeker ook gegund. Maar de verdienste van Santos is zeker ook een prijs waard. Het is schrijnend dat het volk andere opvattingen had. Referenda zijn de waan van de dag, ze brengen de minst sympathieke menselijke karaktertrekken naar boven. Angst, xenofobie, wraak: eng groepsdenken en eigenbelang. Het korte termijndenken. Een referendum kan een waardevolle toevoeging zijn om politiek draagvlak te zoeken. Maar wanneer het wordt ingezet om onvrede te mobiliseren en aan te wakkeren, leidt het vooral tot polarisatie en ondermijning van gezag.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood7 okt. 2016 - 13:21

Niet "het volk" heeft deze overeenkomst met minimale meerderheid verworpen. De minimale meerderheid kwam van de grootgrondbezitters en de rijke elite in Colombia. Zij zijn bang dat als het FARC heel misschien deel uit gaat maken van parlement of regering zij hun privileges kwijt raken!

Bram Emanuel
Bram Emanuel7 okt. 2016 - 14:55

Het zijn juist de stemmingen in het parlement die groepsdenken en eigenbelang stimuleren. Als het volk stemt zijn er miljoenen individuen die anoniem en onafhankelijk kunnen bepalen wat ze het beste vinden. Als er in het parlement wordt gestemt zijn dat hooguit 4 of 5 partijen die als blok stemmen en de partijen zijn zelf niet eens onafhankelijk want vaak wordt er van alles bekonkeld.

bob b.
bob b.8 okt. 2016 - 14:45

Vuurrood: ik denk dat die elite en grootgrondbezitters zo marginaal in aantal zijn dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het Nee. Bram, het mooiste is als ze elkaar aanvullen. Voor de bevolking om te zien of zij nog steeds aansluiting hebben bij hun partij - en niet andersom zoals zo vaak onterecht wordt gedacht, wij stemmen op hen, zij niet op ons. Voor de partijen kan een referendum waardevol zijn om te zien of de logica die voortvloeit uit de eigen dynamiek van het politieke proces nog steeds in lijn ligt met wat ze de kiezers beloofden.