Joop

CIDI snapt niks van analogieën

  •  
09-07-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2562 keer bekeken
  •  
discussie

© cc-afbeelding: Ewa Urban

Negentien Amerikaanse Congresleden dienden een resolutie in dat de Amerikanen het recht op boycot hebben. De resolutie was tegen het stijgende aantal anti-BDS-wetten in meerdere Amerikaanse staten. Het CIDI schreef onmiddellijk een stuk met de kop “Radicaliserende Democraten VS vergelijken Israël met nazi’s in pro-BDS-motie.” En in de tekst staat: “De vergelijking is volgens de IHRA-definitie antisemitisch.” Ik zal hieronder aantonen dat de resolutie Israël niet met nazi’s vergelijkt en dat CIDI drogredeneert.

Drie soorten analogieën
Tijdens mijn college argumentatieleer leerde ik dat er drie soorten analogieën bestaan: illustratieve, inductieve en deductieve. (Voor een theorie daarover zie het artikel van filosoof Bruce N. Waller “Classifying and analyzing analogies” in het blad Informal Logic.)

Illustratieve analogieën
Illustratieve analogieën zijn geen argumenten. Zij leggen slechts iets uit. In de collegeaantekeningen staat het volgende voorbeeld: “Zoals er verschillende soorten schepen zijn voor verschillende doeleinden, zo zijn er ook verschillende types analogieën met verschillende functies.” Ze zijn dus metaforen.

Inductieve analogieën
Voorbeeld in de aantekeningen: “Ineke Smit woont in een buitenwijk van Leiden, heeft drie kinderen op het gymnasium, speelt tennis, rijdt in een cabrio en stemt VVD. Het ligt daarom voor de hand dat Brenda Kronenberg, die ook in die buitenwijk van Leiden woont, ook kinderen op het gymnasium heeft, ook tennis speelt en ook in een dure auto rijdt, ook VVD stemt.”

Inductieve analogieën concluderen dat een voorwerp A een eigenschap X moet hebben omdat dit voorwerp een aantal eigenschappen met voorwerp B deelt en dan heeft B ook eigenschap X.

Deductieve analogieën
Deze zijn de belangrijkste argumenten. Voorbeeld uit de aantekeningen:“Studenten moeten niet verplicht worden om aanwezig te zijn op college. Als je je inschrijft voor een cursus en collegegeld hebt betaald, heb je het recht om college te volgen. Maar dat betekent niet dat het verplicht moet zijn. Het is net als wanneer je een seizoenkaart koopt voor FC Utrecht. Als je de kaart koopt, heb je het recht op een plaats, als je die wilt, maar het geeft FC Utrecht niet het recht om van jou te eisen dat je er iedere wedstrijd bent.”

In deductieve analogieën gaat het om een principe. De deductieve analogieën vergelijken geval A met geval B en beweren dat in geval B een principe werkt en dit principe zou ook op geval A toegepast moeten worden. Deze analogieën kan je als een deductief argument reconstrueren mits je het principe kan ontdekken. Waller zegt daarover:

1. We both agree with case A.

2. The most plausible reason for believing A is the acceptance of principle C.

3. C implies B (B is a case that fits under principle C).

4. Therefore, consistency requires the acceptance of B.

Fictieve speelfilm
Maar laat ik het nog beter uitleggen met een fictieve deductieve analogie. Stel je voor dat je in de bioscoop een Amerikaans rechtbankdrama bekijkt, over een man Jean Valjean, die De Kolom Van Oneindigheid van Constantin Brâncusi steelt. De aanklager beargumenteert als volgt in de rechtbank:

Premisse 1: Adolf Hitler stal 20% van de kunst in Europa. Alleen al uit Polen voor 20 miljard dollar.

Premisse 2: In de rechtszaak The People versus Hitler besloot de rechter dat Hitler de kunst terug moest geven.

Conclusie: Ook in onze rechtszaak moet de rechter Valjean dwingen om de kolom terug te geven.

De aanklager ontdekt hier het volgende principe dat in beide gevallen moet gelden: wie iets steelt moet het teruggeven.

Hiermee maakt hij een deductief argument (een syllogisme):

Premisse 1 (het principe): In alle gevallen van diefstal, moet de dief de buit teruggeven.

Premisse 2: Valjean pleegde diefstal.

Conclusie: dus hij moet de kolom teruggeven.

Wat vergelijkt de aanklager? Hij zegt niet dat Valjean net zo kwaadaardig is als Hitler. Noch dat Valjeans misdaad net zo groot is als die van Hitler. Dus hij vergelijkt niet Valjean met Hitler. Hij vergelijkt slechts de daden en concludeert dat ze een gedeelde eigenschap hebben: ze zijn diefstallen. En beiden moeten volgens hetzelfde principe beoordeeld worden.

Terug naar de boycot-resolutie
Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse resolutie. Men gaf de volgende precedenten:

  • Boston Tea Party. De Amerikaanse boeren boycotten Britse thee als protest tegen belastingen.
  • United Farm Workers. De burgers boycotten druiven die niet door vakbonden werden geproduceerd.
  • De civil rights-activisten boycotten busmaatschappijen en andere bedrijven om de segregatie af te schaffen.
  • Boycotten van Japan en Duitsland tijdens WWII
  • Boycotten van Olympische Spelen in Moskou
  • Boycotten van Zuid-Afrika

Wat denkt u? Vergelijkt de resolutie Israël met nazi’s, slechts omdat men Duitsland als precedent noemt? Wat voor soort analogie is deze? Inderdaad, een deductieve analogie. Wat is het gedeelde principe in al deze precedenten? Eigenlijk zijn er meer en ze staan in de resolutie zwart op wit:

Principe 1, het belangrijkste: “Affirming that all Americans have the right to participate in boycotts in pursuit of civil and human rights at home and abroad, as protected by the Constitution.” Dus burgers hebben het recht om te boycotten om mensenrechten te promoten.

Principe 2: Vrijheid van meningsuiting.

Principe 3: Vrijheid van protest.

We kunnen het volgende deductieve argument reconstrueren:

Premisse 1. Men heeft het recht om te boycotten om mensenrechten te verdedigen.

Premisse 2: Israël schendt mensenrechten.

Conclusie: Dus men heeft het recht om Israël te boycotten.

Dus de indieners van de resoluties beweren NIET dat Israëli’s net zo slecht zijn als de nazi’s, noch dat ze net zo’n grote misdaad plegen als Hitler. Zij zeggen alleen dat we nu hetzelfde principe moeten toepassen als in de genoemde voorbeelden.

De stroman
CIDI gebruikt hier de drogreden met de naam stroman: men legt woorden in de mond van de indieners van de resolutie.

Geen incident
Ik kom deze stroman vaak voor. Enkele voorbeelden:

Journalist Bart Schut noemde Dries van Agt een antisemiet, “volgens de IHRA-definitie”, omdat Van Agt in een interview zei: “De bezetting van Nederland duurde vijf jaar. De Palestijnen leven al acht keer vijf jaar onder bezetting.”

Alle pro-Israëlische lobby’s in het Westen lobbyden tegen benoeming van Michael Lynk als VN-rapporteur, omdat hij in een artikel over de Israëlische nederzettingen ook de nazi-kolonisatie van bezette gebieden als precedent noemde.

Deze maand stemde de Amerikaanse Presbyteriaanse Kerk over resoluties, waarin stond:

“After World War II when the horror of the Nazi Holocaust was revealed, Jews around the world said ‘never again’…Christians too vowed that never again would they be silent if a government passed laws establishing and maintaining the domination by one ethnic group over another ethnic group through systematic separation, oppression and denial of basic human rights. Silence in the face of evil was wrong then, and it is wrong now.”

De krant The Jerusalem Post schreeuwde meteen: “Dit is antisemitisme volgens de IHRA-definitie.”

Echter de Presbyteriaanse Kerk vergelijkt het Israëlisch beleid NIET met de Holocaust, maar beweert slechts dat er hetzelfde principe zou moeten werken: we moeten niet meer zwijgen bij dominantie, onderdrukking en mensenrechtenschendingen.

We zien hier hoe de Israël-supporters de IHRA-definitie als een bingokaart der valsspelerijen gebruiken om alle mogelijke kritiek op Israël monddood te maken en de mensenrechten van de Palestijnen en van Palestina-supporters te kunnen schenden.

cc-afbeelding: Ewa Urban

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Eric Minnens
Eric Minnens10 jul. 2022 - 2:36

Ik ben waarschijnlijk maar een simpele ziel. Niet zo hoogdravend. (Nooit verder gekomen dan mijn kandidaats Nederlands, haha.) Ik heb dat hele verhaal over associatieve, inductieve en deductieve analogiën niet nodig om te begrijpen wat een stroman is. Of om te begrijpen dat "Israël-supporters de IHRA-definitie als een bingokaart der valsspelerijen gebruiken om alle mogelijke kritiek op Israël monddood te maken en de mensenrechten van de Palestijnen en van Palestina-supporters te kunnen schenden". Ik ben het met de strekking van bovenstaand artikel uiteraard wel eens.

1 Reactie
Karingin
Karingin10 jul. 2022 - 4:54

sja, alsof je met zo’n technische uitleg het CIDI zou overtuigen dat hun redenering niet zo jofel (יפה ) is -dat weten ze best

Sachs
Sachs10 jul. 2022 - 0:11

Het CIDI-artikel waarop Mihai ingaat is een potsierlijke verzameling onwaarheden en insinuaties. In de eerste twee regels ontspoort de trein al: "In de VS is al langer een debat over de BDS-beweging gaande. Die beweging heeft als doel om Israel als Joodse staat te doen verdwijnen." Wat is dat voor nonsens? De uitgangspunten en doelen van de BDS-beweging staan online beschreven en zijn volledig legitiem. Ze vormen een geweldloos antwoord op Israëls bezetting, illegale kolonisering, onderdrukking en apartheid. Ze bepleiten de inlossing van de rechten die de Palestijnen toekomen, maar die hen door Israël worden onthouden. Gelijke rechten zijn voor Israël onbespreekbaar, ook binnen de erkende grenzen van voor juni 1967. Het land is gebouwd op apartheid, etnische zuivering en kolonisering, en doet er alles aan om dat koloniale karakter te behouden en verder uit te bouwen. Zo is het universele Recht van Terugkeer gereserveerd voor Joden; ruim vijf miljoen Palestijnen wordt dat recht ontzegd. Apartheid, anybody? Anders dan het CIDI beweert heeft de BDS-beweging geen opvatting over 'staten' of politieke uitkomsten. BDS gaat over gelijke rechten, waarbij de rechten van Israëli's geen haar wordt gekrenkt. Logischerwijs zijn godsdienst of etniciteit geen criteria in dat streven – het gaat hier om universele rechten.

Mokker
Mokker9 jul. 2022 - 18:42

Veel van de mensen die BDS prediken hebben een motivatie die wel wat verder gaat dan de bezette gebieden. Terechte kritiek op BDS wordt helaas ook vaak gecensureerd.

4 Reacties
Karingin
Karingin9 jul. 2022 - 19:25

Jij verwart het negeren of tegenspreken van een mening met censuur. Als die kritiek gecensureerd was, dan had jij er dus ook geen weet van gehad hè. CIDI probeert zelf overigens iedereen die kritiek op Israël heeft - ook als dat Joden zijn - te cancelen. Als ze niet zoveel invloed hadden zou ik die lui allang niet meer serieus nemen

Mark Huysman
Mark Huysman9 jul. 2022 - 20:18

[Veel van de mensen die BDS prediken hebben een motivatie die wel wat verder gaat dan de bezette gebieden.] Ja veel mensen zijn ook tegen de etnische zuiveringen, de kolonisatie en de apartheid. Heb jij daar een probleem mee?

Sachs
Sachs9 jul. 2022 - 23:07

@ Mokker [Veel van de mensen die BDS prediken hebben een motivatie die wel wat verder gaat dan de bezette gebieden.] Klopt. Dat zie je aan de massale BDS-campagne die tegen Rusland wordt gevoerd. Die raakt Rusland en de Russische bevolking op elk gebied. En niemand lijkt er moeite mee te hebben. Maar oy veh als precies hetzelfde met betrekking tot Israël wordt gepredikt. Hoezo die uitzondering? [Terechte kritiek op BDS wordt helaas ook vaak gecensureerd.] Gezien de frequentie kunt u vast een lijst met voorbeelden overleggen. ook naar die 'terechte kritiek' ben ik benieuwd.

Zandb
Zandb11 jul. 2022 - 5:02

Mokker U beweert: "Terechte kritiek op BDS wordt helaas ook vaak gecensureerd." U kunt dat niet bewijzen, anders had u dat wel gedaan.

Volrin
Volrin9 jul. 2022 - 15:44

"En in de tekst staat: “De vergelijking is volgens de IHRA-definitie antisemitisch.” Iemand die dat als argument gebruikt kan ik niet serieus nemen aangezien de IHRA-definitie zionistische polemiek is.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen9 jul. 2022 - 14:15

"Dus de indieners van de resoluties beweren NIET dat Israëli’s net zo slecht zijn als de nazi’s, noch dat ze net zo’n grote misdaad plegen als Hitler. Zij zeggen alleen dat we nu hetzelfde principe moeten toepassen als in de genoemde voorbeelden. (...) CIDI gebruikt hier de drogreden met de naam stroman: men legt woorden in de mond van de indieners van de resolutie." Dit klopt allemaal als een zwerende vinger, alleen hebben we het over politiek, dus over retorica niet alleen over logica. Deductief geldige argumenten zijn prachtig, maar je overtuigt er lang niet altijd mee. Logisch geldig of niet, het effect van een vergelijking met Hitler gaat zijn dat mensen daar volledig op los gaan, en zo de aandacht in feite verleggen. En dat kun je van tevoren weten, je zegt zelf al dat je die stromannen vaker tegenkomt. Dus je wil als congreslid het recht op boycot bepleiten met een paar collega's. Je hebt een paar mooie precedenten als de Boston tea party, United farm workers en de civil rights activisten, voorbeelden die opzichzelf overtuigend genoeg zijn en waar niemand aanstoot aan zal nemen. Dan moet je je ernstig afvragen waarom je dat rijtje in 's hemelsnaam uit zou willen breiden met Hitler. Wat heb je daarbij te winnen? Je geeft je tegenstanders alleen maar de gelegenheid om de aandacht af te leiden en met het antisemitisme verwijt te schermen. En het klopt, dat verwijt is logisch gezien onterecht maar retorisch is het beter om het bij die eerste precedenten te laten.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman9 jul. 2022 - 20:40

@Kees, [Je hebt een paar mooie precedenten als de Boston tea party, United farm workers en de civil rights activisten, voorbeelden die opzichzelf overtuigend genoeg zijn en waar niemand aanstoot aan zal nemen. Dan moet je je ernstig afvragen waarom je dat rijtje in 's hemelsnaam uit zou willen breiden met Hitler.] Dat zijn allemaal voorbeelden die betrekking hebben op de situatie in de VS zelf. De indieners van de motie vonden het ook belangrijk om voorbeelden te noemen van boycot-acties tegen mensenrechtenschendingen in andere landen omdat dat natuurlijk meer overeenkomt met de acties tegen de Israëlische bezettingspolitiek. Ze noemen in dat kader vier voorbeelden van boycotacties waar Amerikanen aan deelnamen. Natuurlijk kun je zeggen, had uit dat rijtje de boycot van nazi-Duitsland, weggelaten want dat wordt tegen je gebruikt maar je kan ook zeggen ‘laat ze maar met hun gebruikelijke onzin komen, we gaan er stevig tegen in’. CIDI en aanverwanten zullen *altijd* met drogredenen en valse beschuldigingen komen om Israëlische misdaden glad te strijken. Daar kun je je niet door laten leiden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 jul. 2022 - 9:55

Mark Huysman, Het zijn wel allemaal binnenlandse voorbeelden inderdaad, maar precies wat je zegt, je kunt Hitler Duitsland weglaten en dan is het ook nog overtuigend. En het idee dan gaan we er stevig tegenin, tja. Mihai moet hier een heel artikel schrijven over drie soorten analogieën, Jean Valjean en FC Utrecht. Dat was allemaal niet nodig geweest als je die verwijzing naar Hitler vermeden had. Dan hadden ze bij het CIDI vast wel weer iets ander verzonnen, maar dan hadden ze in ieder geval die moeite moeten doen. Maar goed, het is ook een inschatting van wat overtuigender is bij het grote publiek, dan zou ik zeggen laat het weg, dat geeft je meer ruimte om het over de inhoud te hebben.

Lopez
Lopez11 jul. 2022 - 1:53

@Kees van Bemmelen Ik begrijp uw overweging, maar in het kader van een uiterst belangrijke en principiële resolutie als deze is het verwijzen naar de boycot van het nazibewind domweg relevant; het zou vreemder zijn ‘m weg te laten. Daarmee zou je bovendien toegeven aan de taboeverklaring van dit soort verwijzingen door het CIDI en andere agressieve lobbyclubs, en zo een kwalijk mechanisme op gang helpen houden. Laat het CIDI zich met zijn absurde en leugenachtige betogen maar te kijk zetten als de kwaadaardige propagandaclub die het is. Hoe vaker hoe beter, des te eerder krijgt het de oppositie waar het al zo lang naar solliciteert - zoals nu in de VS met de ADL en AIPAC gebeurt, om dezelfde reden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen11 jul. 2022 - 13:19

Lopez, Ik zou als een soort vuistregel zeggen geef je tegenstanders zo min mogelijk de gelegenheid om de aandacht af te leiden en ergens anders over te beginnen. In het kader van die strategie is het gewoon niet handig. Je helpt wel het taboe in standhouden, daar heb je gelijk in, dat is een belangrijk bezwaar waar ik nog niet aan gedacht had.

Zandb
Zandb9 jul. 2022 - 12:24

Wat een indrukwekkend staaltje 'zindelijk denken' - ik refereer aan het boekje dat ooit beroemd was - weer. Zo horen mensen met hun meningen om te gaan.

tinekea2
tinekea29 jul. 2022 - 11:09

je snapt dat "Inductieve analogieën" ook drogredenen zijn?

5 Reacties
mihai2
mihai29 jul. 2022 - 11:30

Niet altijd. Zie de voorbeelden van Bruce N. Waller. https://ojs.uwindsor.ca/index.php/informal_logic/article/view/2246 Daarna, men gebruikt big data om gedrag van mensen te voorspellen. Daarmee vergelijkt men welke eigenschappen je met andere deelt om voorspellingen over andere gedeelde eigenschappen te doen, of gedrag te voorspellen. Ook politieke microtargeting doet hetzelfde.

tinekea2
tinekea29 jul. 2022 - 12:44

Niet altijd, is al een foute opmerking. óf je komt (volgens bv de klassieke logica) tot een sluitende conclusie, óf je gebruikt een drogreden omdat je ene keer wel en de andere keer niet volgens dezelfde redenatie een conclusie kunt trekken.

Zandb
Zandb11 jul. 2022 - 5:09

tinekea Zou het er ook toe doen, hoe stellig je voorspellingen doet? En of al dan niet gedrag oplegt! Zie de Toeslagenafaire voor hoe het niet moet. Wat wel zou kunnen is dat een fabrikant zo kan inspelen op de markt. Het besef dat "inductieve analogieën" levensgevaarlijk zijn, dat is vereist wil je die toepassen. Dat staat buiten kijf.

tinekea2
tinekea211 jul. 2022 - 14:47

Het zou ons misschien beschermen van dit soort prietpraat

Zandb
Zandb12 jul. 2022 - 7:15

tinekea Geen idee wat u precies bedoelt. Iets als "inductieve analogieën" bestaat. Ik kan dat geen prietpraat noemen, wanneer je er aandacht voor vraagt om met iets wat bestaat zorgvuldig (voorzichtig) om te gaan.