Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Christendemocraten in Europarlement op de bres voor het verbranden van bomen

  •  
14-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1524 keer bekeken
  •  
bomenbiomassa

© cc-foto: Roberto Bellasio

De christendemocraten in het Europees Parlement zijn er woensdag in geslaagd om strengere regels voor het verbranden van biomassa af te zwakken. Als gevolg daarvan mag het verbranden van bomen nog altijd duurzaam worden genoemd.

Er is al jaren forse kritiek op de kwalificatie ‘groen’ voor primaire houtige biomassa, zoals boomstammen en stronken. In een opiniestuk op Joop.nl wezen Fenna Swart, Maarten Visschers en Johan Vollenbroek er woensdag nog op dat bij het opstoken van hout meer CO2 vrijkomt dan bij het verbranden van steenkool.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout was het tot het laatste moment spannend. Eerder had de milieucommissie van het Europees Parlement nog geadviseerd om het verbranden van boomstammen niet langer als duurzaam te beschouwen.

De GroenLinkser is wel blij dat het parlement heeft uitgesproken dat het verbranden van bomen niet langer mag worden gesubsidieerd. Ook moet energie uit biomassa in de toekomst worden afgebouwd.

Het Europarlement heeft nieuwe doelen gesteld voor het opwekken van duurzame energie en energiebesparing. In 2030 moet 45 procent van de energie duurzaam zijn. De energiebesparing moet over acht jaar 14,5 procent bedragen.

Eickhout: “Als GroenLinks wilden we nog hogere doelen, maar ik ben blij dat het we het parlement de goede kant op hebben weten te duwen. De energiecrisis laat iedereen nu nog duidelijker zien dat de doelen echt omhoog moeten en kunnen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.