Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Charlie Hebdo drijft de spot met aardbevingsramp

  •  
08-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6806 keer bekeken
  •  
turkijeramp

Een tekening van Charlie Hebdo-cartoonist Juin over de aardbeving in Turkije en Syrië heeft tot woedende reacties geleid. “Het was niet eens nodig om tanks te sturen”, staat er onder een afbeelding van ingestorte gebouwen en puin.

“Walgelijk”, reageert Rebekka Timmer, partijvoorzitter van BIJ1, op Twitter.

Timmer is bepaald niet de enige die moeite heeft met de shockerende cartoon. Alexandre Boisson, een voormalige lijfwacht van twee Franse presidenten, roept de aanslag op Charlie Hebdo van begin 2015 in herinnering. “Mijn collega Franck Brinsolaro is dood omdat hij jullie beschermde”, schrijft hij aan de redactie van het satirische tijdschrift. “Als jullie pen moorddadig wordt en leidt tot nieuwe dode agenten, moeten jullie worden aangeklaagd wegens het aanzetten tot haat.”

In Turkije is er met ontsteltenis gereageerd op de ‘cartoon van de dag’ van Charlie Hebdo, meldt het staatspersbureau Anadolu. Terwijl hulpverleners proberen mensen onder het puin vandaan te halen, danst Charlie Hebdo op de graven van de slachtoffers, luidt de kritiek. Er zijn op het moment van schrijven bijna 9.000 doden geborgen in Turkije en Syrië.

Ook voor de aardbevingen klonk er in Turkije al regelmatig kritiek op het Franse tijdschrift – vanwege de cartoons van de profeet Mohammed, maar ook omdat het blad president Erdogan af en toe op de korrel neemt.

De redactie van Charlie Hebdo deinst er niet voor terug om ruimte te bieden aan beledigende en smakeloze tekeningen die elders nooit geplaatst zouden worden. Het blad is daarmee een vrijhaven voor uiteenlopende cartoonisten. De legendarische Nederlandse cartoonist Willem, die naar Frankrijk vertrok nadat hij in Nederland was aangeklaagd voor een tekening van koningin Juliana als prostituee en veroordeeld vanwege een tekening van een politieagent in de vorm van een hakenkruis, tekent sinds jaar en dag voor het satirische tijdschrift.

Vorige maand bracht Charlie Hebdo een speciale Iran-editie uit. Daarin verschenen ook tekeningen van Joop.nl-cartoonisten Maarten Wolterink en Emanuele del Rosso. Wolterink is het lang niet met alle keuzes van de redactie eens, zei hij bij die gelegenheid. “De focus van het blad is te veel beledigen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.