Joop

‘CDA moet zich schamen voor samenwerking met Orbán’

  •  
08-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13581867193_27d2e35ded_k
De Hongaarse premier Viktor Orbán is bezig in het hart van Europa een dictatuur te vestigen. De Europese Christendemocraten moeten zich schamen dat ze in het Europees Parlement nog met hem willen samenwerken. Dat zegt de Duits-Amerikaanse politicoloog Yascha Mounk in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.
‘We zijn er scherp over’, stelt vertrekkend CDA-voorzitter Ruth Peetoom in dezelfde podcast. Orbáns partij Fidesz speelde een belangrijke rol bij de overgang van communisme naar een liberale democratie, maar streeft nu – naar eigen zeggen – een ‘illiberale democratie’ na: een niet-liberale staatsvorm. ‘Het makkelijkst is om er dan maar met je rug naartoe te gaan staan’, zegt Peetoom. ‘Juist als je nog in dezelfde Europese familie zit, kun je elkaar scherp de waarheid zeggen. We laten toch niet gebeuren dat in Hongarije de democratie naar de knoppen wordt geholpen?’
Volgens Yascha Mounk is dat ‘schandelijke kletspraat’: ‘Volgens Freedom House is Hongarije geen vrij land meer. Volgens de OVSE waren de verkiezingen van vorig jaar niet vrij en eerlijk. Het land heeft een onafhankelijke universiteit weggejaagd, dus het is duidelijk dat er geen vrijheid van meningsuiting meer is. De partij van een dictator tolereren als onderdeel van een relatief gematigde centrumrechtse stroming. Ze zou zich daarvoor moeten schamen. Elk lk lid van de Europese Volkspartij, inclusief Spitzenkandidaat Manfred Weber (een van de kandidaten om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie) moet zich daarvoor schamen.’
Mounk zegt dat Viktor Orbán meer gemeen heeft met Erdogan en Poetin dan met de christendemocraten: ‘Iemand die in het hart van Europa de democratie vernietigt als een partijpolitieke vriend beschouwen is echt een schande.’
Mounk publiceerde vorig jaar het boek ‘The people vs. democracy. Why our freedom is in danger and how to save it’.
Zaterdag neemt het CDA afscheid van Ruth Peetoom na acht jaar partijvoorzitterschap. Op het CDA-congres in Amsterdam spreekt ook Manfred Weber, die de samenwerking met de partij van Orbán eveneens verdedigt.
cc-foto: EPP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld9 feb. 2019 - 23:37

Ach, er zijn meer Nederlandse partijen die zich in Europees verband moeten schamen. De PvdD en SP zitten met de terroristen van Sinn Fein en nog wat communisten en linksextremisten in een fractie, GroenLinks zit met een zooi extreem nationalistische partijen uit Schotland, Wales en Catalonië in een fractie. CU en SGP in een fractie met extremistische Unionisten uit Noord-Ierland, en nog wat godsdienstfanaten waar de kleine extremistisch religeuzen in Israël jaloers op zijn.

OlavM
OlavM9 feb. 2019 - 0:52

[.....zegt Peetoom. ‘Juist als je nog in dezelfde Europese familie zit, kun je elkaar scherp de waarheid zeggen. We laten toch niet gebeuren dat in Hongarije de democratie naar de knoppen wordt geholpen?’] Het is juist uiterst kortzichtig, dat Peetoom/het CDA nog meent "in dezelfde Europese familie" te zitten als Orbán, en kennelijk niet inziet dat deze dictator juist iedere vorm van democratie in Hongarije volledig naar de knoppen helpt, wat het CDA ook zegt en doet binnen "de familie".

1 Reactie
OlavM
OlavM9 feb. 2019 - 0:55

Dat ge-familie klinkt trouwens aardig maffioos.

msj_meijerink
msj_meijerink8 feb. 2019 - 21:23

De zakken in het cda: vuilnisman, mogen deze ook mee?

PetervdB2
PetervdB28 feb. 2019 - 16:06

De Tjeven (Belgisch bargoens voor Christen-Democraten met een ruim geweten) hebben wel meer op hun geweten. Daarbij vergeleken is Orban maar een koorknaapje. Wat dachten we van de affaire rondom Martin Selmayr? Hoe kan het dat deze Duitse Christen-Democraat zonder één serieuze stemming door de eveneens Christen-Democraat Jean-Claude Juncker tot secretaris-generaal van de Commissie. Dit raakt de EU een stuk meer dan een ietwat overdadige president van Hongarije. Waar zijn alle vluchtelingenstromen uit Hongarije? Ze kunnen vrij gaan en staan waar ze willen.

Bernie2
Bernie28 feb. 2019 - 12:44

Helder. De Europese Christendemocraten beschermen elkaar, nemen het voor elkaar op en meer moois in het EP, net als elke andere club dat ook doet. De kersverse dictator Orbán had natuurlijk allang verwijderd moeten worden. De man voert een streng repressief beleid, neemt media over, sluit kritische universiteiten, schopt NGO's het land uit en vervolgt de liberale filantroop Soros net zo ongenadig als Joram van Klaveren dat jarenlang deed met moslims. Het CDA biedt dus gristelijk onderdak aan een dictator maar "...we zijn er scherp over", kakelt CDA'er Ruth Peetoom die klaarblijkelijk vindt dat Orbán met zijn dictatuur waarachtig tot de christelijke cultuur behoort. Wat een ongelooflijke lulkoek. Zou Buma dit gedrag kunnen uitleggen?

Hiltermann
Hiltermann8 feb. 2019 - 11:22

Mooi die lijst verbindingen in de EU. Voor je het weet werk je samen met een dictator die de democratie nin zijn land naar de knoppen helpt. Dat zijn onverwachte voordelen van de EU.

1 Reactie
Contramine
Contramine8 feb. 2019 - 13:44

@Hilterman 12:22 Dat heeft niets te maken met voordelen (of nadelen) van de EU, maar met het maken van keuzes bij de samenstelling van een fractie.

Libertain
Libertain8 feb. 2019 - 8:05

("‘CDA moet zich schamen voor samenwerking met Orbán’") Wat dan met de EU?