Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Petitie voor tweede referendum blijkt gestart door Leave-stemmer

  •  
25-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
27266638814_ae68fb15c7_b
Update zondag:
De iniatiefnemer van het referendum blijkt afkomstig uit het Leave-kamp, maar hij claimt dat zijn petitie – die hij aanmaakte toen het er nog op leek dat Remain zou gaan winnen – na de uitslag ‘gekaapt’ werd door het Remain-kamp. Dat schrijft de initiatiefnemer van de petitie, William Oliver Healey, op zijn Facebookpagina:
Nadat de website van de petitie, die in mum van tijd miljoenen handtekeningen vergaarde, ten prooi bleek te zijn gevallen aan ‘lollige’ hackers die duizenden handtekeningen vervalsten, hebben de autoriteiten 77.000 handtekeningen verwijderd. Volgens het twitteraccount van ‘the petitions committee’ werkt de site nu naar behoren en wordt gemonitord op valse handtekeningen.
Zaterdag: Binnen een dag hebben al meer dan een miljoen Britten een petitie getekend waarmee een nieuw referendum over het lidmaatschap van de EU wordt aangevraagd. Om een dergelijk voorstel in het parlement te laten bespreken zijn 100.000 handtekeningen nodig. De belangstelling voor de petitie was zo overweldigend dat de site van het parlement, waar petities getekend kunnen worden, enige tijd uit de lucht was wegens overbelasting.
Initiatiefnemer William Oliver Healey wil niet alleen dat er een tweede referendum komt maar ook dat de regels worden aangepast. Als de uitslag door minder dan 60 procent van de kiezers gesteund wordt en de opkomst lager is dan 75 procent, dan moet het referendum ongeldig worden verklaard. Bij het referendum was de opkomst 72,2 procent. 51,9 procent van de kiezers bepaalde zo dat de andere helft van de kiezers (48,1 procent) niet langer bij de EU mag horen.
Veel ondertekenaars van de petitie komen uit Londen. Een andere petitie om die stad tot vrijstaat uit te roepen en vervolgens aansluiting te zoeken bij de EU, trok inmiddels bijna 125.000 handtekeningen.
Update 19:20
Saillant: Ook Brexit-aanvoerder Nigel Farage vindt dat er een nieuw referendum moet komen. Tegenover de krant Daily Mirror verklaarde de leider van Ukip dat een marginale overwinning betekent dat de zaak nog niet beslecht is. Volgens hem is dat het geval bij een uitslag van 52-48. Alleen een tweederde overwinning zou een zege betekenen. Farage deed zijn uitspraken in mei, toen hij zelf nog dacht dat Remain met een kleine meerderheid zou winnen. In dat geval zou er een tweede referendum moeten komen, zei hij. Wellicht dat hij intussen van mening is veranderd want de uitslag was weliswaar precies 52-48 maar dan in zijn voordeel.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.