Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse supermarkten gebruiken foto's om lege schappen te camoufleren

  •  
23-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
BRITAIN - EU - BREXIT - POLITICS - DISTRIBUTION - SUPERMARKETS

© Empty shelves are pictured where cartons of fruit juice would be stocked inside a Sainsbury's supermarket in London on September 7, 2021. Sparse shelves in some shops, empty shelves in others

Het is een raar gezicht dat doet denken aan Oostbloklanden in de vorige eeuw. Geen verse groenten in de schappen maar slechts foto’s van die producten. Een plaatje is waar Britse consumenten het mee mogen doen nu de supermarkten met steeds meer tekorten kampen, mede als gevolg van de Brexit en de daaruit voortvloeiende problemen.
De praktijk beperkt zich niet tot verse groenten. De tekorten doen zich ook voor bij andere producten, van sinaasappels tot wijn en wasmiddelen. Op Twitter wordt de draak gestoken met de methode om de lege schappen te verhullen. Overigens is een deel van de schappen ook leeg omdat supermarkten hun assortiment verkleinen. Een retail specialist verklaart in The Guardian dat veel van de grote winkels tegenwoordig te groot zijn.
Groot-Brittannië kampt door het weren van arbeidsmigranten met een ernstig tekort aan truckers en personeel in de voedselproductie. Bij de havens ontstaan grote problemen en vertragingen omdat er hausse aan leveringen is in verband met Kerst en die door de Brexit leiden tot opstoppingen. Groot-Brittannië wil onder het motto take back control immers geen gebruik meer maken van het vrije verkeer binnen de EU. Ze raken niet alleen hun leveranties kwijt maar ook de controle over de aanvoer. Wat overigens werd voorspeld door de tegenstanders van de Brexit.
Supermarkt Tesco ontkent dat de foto’s te maken hebben met achterstallige leveringen. Supermarkten hebben hun aanbod teruggebracht om efficiënter te kunnen werken en zo de kosten te drukken. Dat zou een gevolg zijn van de komst van Europese supermarkten als Aldi en Lidl die veel minder producten aanbieden tegen lagere prijzen. Volgens The Guardian zijn dat soort afslankoperaties wel in een stroomversnelling geraakt door de Brexit en de coronacrisis. Producten die minder goed verkopen zijn geschrapt om de beschikbare vrachtwagens te vullen met veelgevraagde producten.
Wales Online schrijft dat het probleem van de tekorten zichzelf versterkt. Uit angst met Kerst zonder voldoende eten te zitten gaan consumenten steeds meer hamsteren.
Het probleem beperkt zich niet tot supermarkten. Scholen bijvoorbeeld hebben steeds meer moeite hun leerlingen van maaltijden te voorzien, bleek al eerder deze maand.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Greendutch
Greendutch24 okt. 2021 - 20:55

maar ondertussen zitten veel engelse huishoudens in onzekerheid -politici hadden beter moeten voorlichten, eerlijker zijn- net zoals wij hier in het begin van de pandemie. als er een drama op je afkomt wordt je erg onzeker. laten we niet vergeten hoe ht hier was en aub wat medeleven tonen richting de gewone mensen die met valse beloftes van de hr. Farage in dit drama zijn gestort. ik heb tot nu toe alleen maar mensen gehoord die tegen Brexit waren.

HansHengelaar
HansHengelaar24 okt. 2021 - 16:54

Goedkope Oosteuropese arbeidskrachten verhaal is onzin . Nml. in de tijd van het ijzerengordijn (voor 1989), lagen de schappen in Brittanie wel vol ... dus ... en over handelstarieven weet ik niks van want ben geen econoom , zeg alleen wat mijn ogen zien ...

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 okt. 2021 - 17:39

Ja want toen betaalden ze Britten daarvoor - toen konden ze goedkoper mensen ergens anders weghalen. Dat was de hele opzet van de EU dat grote bedrijven beter de Europese bevolking kon uitbuiten - een van de redenen dat sommige linkse mensen voor Brexit waren.

OlavM
OlavM24 okt. 2021 - 16:10

Dit zijn gevolgen van de overwinning van de rechtse populisten als Nigel Farage en opportunist Boris Johnson. De tekorten aan arbeidskrachten en problemen met handelstarieven waren te voorzien en tevoren als argumenten aangevoerd door de tegenstanders van de Brexit. Het zal nog wel vele jaren kosten voordat het VK weer een beetje op orde komt.

1 Reactie
Erik Geven2
Erik Geven224 okt. 2021 - 17:38

'De tekorten aan arbeidskrachten en problemen met handelstarieven waren te voorzien en tevoren als argumenten aangevoerd door de tegenstanders van de Brexit.' Maar nu kunnen vrachtwagenchauffeurs in het VK wel een loon krijgen waar ze van kunnen bestaan.

FonsRietdijk
FonsRietdijk24 okt. 2021 - 13:54

Ik kom net terug uit Sheffield, in 2 grote Sainsbury's geweest en wat kleinere supermarkten. Daar was niets aan de hand, volle schappen. Het was vantevoren te voorspellen dat de Eurofielen geen propagandamiddel schuwen om de Brexit als mislukt af te schilderen. Dit is één van de duidelijke voorbeelden. Ga naar de UK en bekijk het zelf..

Erik Geven2
Erik Geven224 okt. 2021 - 12:42

Nooit geweten dat ze in de Engelse supermarkten dollars gebruiken..., want op die foto van een 'Arne Kaiser' zie ik toch echt dollar tekens staan.

11 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2021 - 19:23

Hun? Je hebt gelijk! Fake news!?

Eric Minnens
Eric Minnens24 okt. 2021 - 19:24

Hun=Huh

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2021 - 21:22

Mijn familie in de UK heb ik er niet over gehoord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2021 - 21:35

Tesco heeft het vervoer van producten per trein opgevoerd. Die rijden dus nog.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2021 - 3:04

@Danielle, Het gebeurt niet vaak dat ik je niet begrijp. Hoort jouw reactie wel in dit dollar-draadje?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 8:21

Lege schappen wegens gebrek aan truckers?

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2021 - 9:32

@DD, Maar waar komen die dollar-prijzen in de etalage dan vandaan? In de UK.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 10:06

Die kan ik niet verklaren, Voorzover ik weet moet je voor dollarwinkels niet in de UK zijn. Lege schappen zijn er bij de Nederlandse supers ook wel eens, maar ik kan me goed voorstellen dat het in de UK vaker voorkomt.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2021 - 10:42

Of het zijn foto's uit de USA. Fake news dus. Valt me nog mee dat het geen Chinese yens zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens25 okt. 2021 - 10:45

Chinese yuans, Japanse yens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 11:13

Nepnieuws kan, je weet het nooit met twitter. De tweet van Arne Kaiser (een Amerikaan zo te zien) was een retweet.

ZonderNaam2
ZonderNaam224 okt. 2021 - 10:08

Andere kant van het plaatje is wel dat de Britse vrachtwagenchauffeurs nu wel fatsoenlijk betaald krijgen. https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/uk-england-somerset-57656327.amp

FredD2
FredD224 okt. 2021 - 5:29

Bijna net zo erg als in Nederland waarbij hele winkelpuien beplakt zijn omdat de centra leeglopen.

HansHengelaar
HansHengelaar24 okt. 2021 - 1:33

"' Scholen bijvoorbeeld hebben steeds meer moeite hun leerlingen van maaltijden te voorzien, bleek al eerder deze maand. '' Zo zo , dus boterhammen mee naar school nemen is voor de Britten niet goed genoeg ?

5 Reacties
adriek
adriek24 okt. 2021 - 11:15

Voor Britse scholieren is de enige plaats waar ze groenten eten vaak op school. Een broodieet mondt uit in vitamine- en andere tekorten. Nee, boterhammen mee is niet goed genoeg.

HansHengelaar
HansHengelaar24 okt. 2021 - 14:35

Oh , dus Engeland is eigenlijk een derde Wereldland waar kinderen thuis een vitamine tekort oplopen als ze op school geen groente krijgen. Dat is nieuw voor mij . Daar moet ik eens serieus over nadenken wat de impact is van de opmerking van Eirda . ..

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2021 - 21:24

Lunchen met boterhammen is ook typisch Nederlands.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 10:16

In de UK werden schoolmaaltijden al in het begin vorige eeuw ingevoerd (The Education (Provision of Meals) Act of 1906) om de gezondheid van kinderen te bevorderen. Maar al daarvoor verstrekten scholen maaltijden aan arbeiderskinderen die te hongerig waren om veel plezier te hebben van het onderwijs dat verplicht werd in 1870. In Nederland kennen we deze traditie niet, al zijn er hier ook kinderen die baat zouden hebben bij een schoolmaaltijd.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 okt. 2021 - 13:41

Wat nou "derde wereld landen"? New report finds shocking lack of fruit and veg in children’s diet http://nmt-magazine.co.uk/new-report-finds-shocking-lack-of-fruit-and-veg-in-childrens-diet/ Slechts zo'n vier op de tien jonge kinderen in Nederland eten voldoende groente en fruit, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2017/kinderen-eten-te-weinig-groente-en-fruit/

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij24 okt. 2021 - 0:28

Het is gewoon neo kolonialisme, al die arbeidsmigranten. In plaats van dat we in een ver land de mensen uitbuiten halen we ze hier naar toe met als bijkomend voordeel dat het de lonen van de Nederlandse werknemer drukt. Hun beste krachten zoals verpleegsters halen we ook daar weg en ook hun briljante studenten zijn van harte welkom en mogen hier blijven.

Déjà vu
Déjà vu23 okt. 2021 - 23:58

Laten we ons nu eindelijk eens op EU richten, en daar behoren de Britten niet bij.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 okt. 2021 - 10:26

Ja maar dit wordt ons voorgeschoteld omdat we dan kunnen zien wat ons te wachten staat als we ons tegen de EU verzetten.

Mohawk2
Mohawk223 okt. 2021 - 21:13

Er is ook een groot tekort aan uitbeners in de slachthuizen, die zijn ook allemaal vertrokken en niet meer teruggekomen sinds Brexit. Het gevolg is dat de Britse boeren hun varkens niet meer kwijt kunnen omdat de slachthuizen ze niet kunnen verwerken. De varkens zullen vernietigd moeten worden, met tienduizenden per week... een catastrofe, die nog een tijdje gaat duren. Een boer legt in dit filmpje uit dat het stoppen van de productie van biggen 10 maanden duurt. Het zinloze dierenleed wat daar mee gepaard gaat is afgrijselijk, en slechts een van de krankzinnige aspecten van Brexit die de Britten ondanks alle waarschuwingen zichzelf toch hebben aangedaan. "Devastated Farmers: Thousands of Pigs to Die in Vain": https://youtu.be/2u9gXdi-2uk

5 Reacties
nikita72
nikita7224 okt. 2021 - 6:54

Ik denk dat het leed van een varken dat vernietigd wordt, niet verschilt van het leed van een varken dat geslacht wordt. Wat dierenleed betreft, zal dit niet uitmaken. Het blijft natuurlijk kapitaalvernietiging voor de varkensfokker, en voedselvernietiging voor de consument. Als de varkensfokker besluit voorlopig geen nieuwe varkens te fokken, scheelt dat wel dierenleed.

Mohawk2
Mohawk224 okt. 2021 - 9:24

"Ik denk dat het leed van een varken dat vernietigd wordt, niet verschilt van het leed van een varken dat geslacht wordt" Iets dergelijks zegt Boris Johnson ook, schouderophalend: "They're going to die anyway". Zie in de reportage wat de boeren daarvan vinden. "Als de varkensfokker besluit voorlopig geen nieuwe varkens te fokken, scheelt dat wel dierenleed" Ook dat legt een boer uit in de reportage: als men vandaag stopt duurt het nog 10 maanden voordat het proces van biggen produceren gestopt is. Bovendien, als ze stoppen met produceren worden ze beboet door de supermarkten vanwege contractbreuk. De supermarkten beboeten ook als de boeren de varkens te groot laten worden, wat onvermijdelijk gebeurt als de varkens niet geslacht kunnen worden. "It's a no-win situation at the moment", zegt een van de boeren.

adriek
adriek24 okt. 2021 - 11:16

Varkens tegen kostprijs (plus een bescheiden marge) verkopen voor de thuis-slacht, zou dat een optie zijn?

Erik Geven2
Erik Geven224 okt. 2021 - 21:32

@Eirda Thuis slachten gaat nogal moeilijk in Nederland, de VWA gaat daar iets van vinden..

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2021 - 10:18

Thuis slachten? Dat lijkt mij een goede manier om dierenleed nog eens extra te vergroten.

HansHengelaar
HansHengelaar23 okt. 2021 - 19:00

Oh, en ik maar denken dat westerse landen rijk waren door uitbuiting van derde wereld landen. heb ik me dan toch vergist ....

6 Reacties
Karingin
Karingin24 okt. 2021 - 6:47

Iets met verdragen en invoerrechten, en Brexiteers die daar van tevoren niet aan dachten en dat ook nu nog een heel gek idee lijken te vinden

nikita72
nikita7224 okt. 2021 - 7:01

Dat uitbuiten gebeurt evengoed: Een cacao-boer of koffieboer verdient veel minder aan zijn bonen dan de fabrikant van chocolade en de koffie-brander die het hier in een pakje stopt. Hetzelfde geldt voor mensen in naai-ateliers en de kledingwinkels. En dan praat ik nog maar even niet over de arbeiders die zeldzame metalen delven. Het grappige is dat wij hierdoor niet eens veel rijker worden: Als een cacao-boer het dubbele zou krijgen, wordt een reep chocola maar 20 cent duurder of zoiets.

adriek
adriek24 okt. 2021 - 11:18

Helaas peinzer, de berekening van prijzen gaat met procenten, niet met centen. Als de cacao verdubbelt in prijs, doet de prijs van de chocoladereep dat ook, ondanks dat de (kostprijs) van de cacao maar een fractie van het totaal is.

Erik Geven2
Erik Geven224 okt. 2021 - 12:44

@Peinzer.. 'Een cacao-boer of koffieboer verdient veel minder aan zijn bonen dan de fabrikant van chocolade en de koffie-brander die het hier in een pakje stopt. ' Ja sorry, maar moeten we je hier gaan uitleggen dat bij elke stap die een product in de productie maakt de waarde omhoog gaat??

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl24 okt. 2021 - 15:32

@ Erik Geven: Ja sorry, maar moeten we je hier gaan uitleggen dat bij elke stap die een product in de productie maakt de waarde omhoog gaat??" Ja sorry, maar moeten we je hier gaan uitleggen dat bij elke stap die een product in de productie maakt de prijs omhoog gaat en niet de waarde??

Erik Geven2
Erik Geven224 okt. 2021 - 21:29

@Ötkan Amahl En waar drukken we die waarde in uit? Inderdaad.....