Joop

Britse oppositie wil onderzoek naar serieleugenaar Boris Johnson

  •  
19-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BRITAIN - HEALTH - VIRUS - POLITICS

© A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Boris Johnson attending Prime Minister's Questions (PMQs) in a socially distanced, hybrid session at the Hous

Zes oppositiepartijen in het Verenigd Koninkrijk willen dat er een onderzoek wordt ingesteld naar Boris Johnsons leugens in het Lagerhuis. Volgens de partijen slaagt Johnson er “consequent niet in om eerlijk te zijn”.
Het idee voor een parlementair onderzoek naar de leugens van Johnson is afkomstig van het Groene Lagerhuislid Caroline Lucas. In haar brief spreekt ze van “minachting van het Lagerhuis” door de Britse premier.
Aanleiding voor het onderzoeksverzoek is een video van Peter Stefanovic, schrijft The Guardian. In de video, die op het moment van schrijven 11,5 miljoen keer is bekeken, wijst de filmmaker op enkele aantoonbare leugens van Johnson.
Lucas verwijt Johnson niet alleen dat hij liegt, maar ook dat hij zijn onwaarheden niet rechtzet. Het standaardverweer van de premier luidt dat hij verkeerd begrepen is.
De kans dat een Lagerhuismeerderheid zich achter de onderzoeksmotie van Lucas schaart, is door de Conservatieve meerderheid nihil. De oproep tot onderzoek krijgt wel steun van de Scottish National party, de Liberal Democrats, Plaid Cymru, SDLP en Alliance. De grootste oppositiepartij, Labour, heeft de oproep niet ondertekend omdat de partij vrijwel nooit initiatieven van andere partijen steunt.
De oppositiepartijen hopen dat de voorzitter van het Lagerhuis wel een debat toestaat over de leugens van Johnson. Het willens en wetens misleiden van het Lagerhuis is in strijd met de ministeriële code. Het overtreden daarvan lijkt echter geen probleem voor Johnson. Alleen hijzelf kan een onderzoek gelasten naar schendingen van de ministeriële code.
De Britse oppositie staat niet alleen in de kritiek op de premier. Ook verscheidene geestverwanten van Johnson hebben hun buik vol van zijn leugens. Recent publiceerde Peter Oborne, die politiek verslaggever was bij het tijdschrift The Spectator toen Boris Johnson daar hoofdredacteur was, een boek met de titel ‘The Assault on Truth’ (De aanval op de waarheid). Het boek is volledig gewijd aan alle leugens van Johnson.
Osborne stelt dat hij in dertig jaar nog nooit een vooraanstaande Britse politicus heeft ontmoet die “zo vaak, zo schaamteloos en zo systematisch liegt” als Johnson.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Ryan2
Ryan220 apr. 2021 - 18:07

Ach, er is helemaal niks nieuws onder de zon. Tony Blair heette ook als Tony B..liar :) Liegen en politiek is hetzelfde. Het is gewoon een gegeven. Macht maakt corrupt. Overal. Maar vooral in Engeland, Nederland en de Verenigde Staten. Het grote Anglo-Amerikaanse liegen. De Engelsen hebben er ooit eens een serie over gemaakt.. "Yes Minister!" .. Echt pijnlijk accurate voorstelling van de werkelijkheid in de politiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 apr. 2021 - 10:31

Liegen in de politiek is m.i.het nieuwe normaal geworden. Als je ervoor kiest te noemen als iemand eerlijk is, dan ben je sneller klaar. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/19/deze-cbs-publicatie-riekt-naar-propaganda-a4040355

2 Reacties
Zandb
Zandb20 apr. 2021 - 14:22

Minoes Beweren dat mensen liegen, zonder bewijs is hetzelfde als geloven dat mensen de waarheid spreken, zonder bewijs. Als het bewijs werkelijk en altijd overtuigend moet zijn, weet ik echt niet wanneer je eerder klaar bent, met de waarheid of met de leugen.

LaBou
LaBou 20 apr. 2021 - 16:22

In flagranti betrapt worden en dan nog ontkennen; hoeveel duidelijker had zandb het nog willen hebben.

Paul250371
Paul25037120 apr. 2021 - 9:30

Leugende politici die er mee wegkomen zijn de nagel aan de doodskist voor (het vertrouwen in) de democratie. Deze mensen zouden berecht moeten worden. Er zou een wet en dus een gerechtelijke straf moeten zijn op het opzettelijk torpederen van de democratie.

Bouwman2
Bouwman220 apr. 2021 - 7:19

Ik kan je het sterker vertellen. In Rusland en in Hongarije wordt veel erger gelogen dan Boris en Mark bij elkaar jokken. Mar in Hongarije zeggen ze, het zal ons salami wezen en in Rusland wordt de oppositie het zwijgen opgelegd. Nou zou het normaal zijn als beide feiten van grote misleiding uitgebreid zouden worden becommentarieerd. Maar het gaat over een afgelast dansfeest. En over de toeslagenaffaire wordt eindeloos doorgepraat. . Over het naadje van de kous, terwijl mensen in Sierra Leone de kous op de kop krijgen. Daar gaan mensen dood, aan de toeslagenaffaire niet.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen20 apr. 2021 - 9:46

Wat bedoel je met erger liegen? Zeggen dat 1+1=4 is erger liegen dan zeggen dat 1+1=3?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 apr. 2021 - 10:28

Bouwman Schaam je!

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 apr. 2021 - 6:04

De les hier is dat leiders in andere landen pas ECHT liegen. In landen met twee partijen regiemes kan dat gewoon ongestraft. Het miniscuul woord spelletje van Rutte zou daar maar een klein schouder ophaaltje krijgen.

EenMening
EenMening19 apr. 2021 - 18:54

Boris Johnson heeft gezorgd voor voldoende vaccins en dat telt uiteindelijk. Dat heeft hij veel beter gedaan dan de regeringen van de 27 EU-landen. Het is begrijpelijk dat dat kinnesinne oplevert bij de oppositie maar het is nu niet het geschikte moment om de PM aan te vallen. Dat kan na afloop van de pandemie middels een parlementair onderzoek.

5 Reacties
adriek
adriek19 apr. 2021 - 21:50

Beter gedaan? Het aantal doden per miljoen inwoners is in het VK ongeveer het dubbele van het aantal in Europa. Als je dat 'beter' vindt is dat een mening waar velen het mee oneens zullen zijn.

Zandb
Zandb20 apr. 2021 - 6:24

Mening U praat over 'aanvallen'. Je kunt het ook interpreteren als een poging om mensen te doen inzien, dat ook leugens om een eventueel bestwil, leugens zijn. Boris liegt. Dat is een. Maar hij geeft, wanneer hij er op betrapt wordt, ook nog eens niet toe. En dat laatste is nog veel belangrijker. Ik bedoel: In Engeland hebben ze hetzelfde probleem als in Nederland: 'Kan een volksvertegenwoordiging, die niet de juiste informatie krijgt, wel haar werk doen?' Tot slot ben ik bang, dat er voor iemand die meent dat kinnesinne de drijfveer is, er nooit een goed moment zal komen, om aan de orde te stellen dat zo'n 'succesvol iemand' de volksvertegenwoordiging belemmert in haar werk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 apr. 2021 - 7:52

"Boris Johnson heeft gezorgd voor" Zo werkt een land niet. Johnson is PM. Niet Pharaoh. Heb je het over indrukken ipv realiteit? Ok, maar er zijn zo VEEL indrukken.

EenMening
EenMening20 apr. 2021 - 7:57

@Eirda Ik doelde op de aankoop van vaccins en het vaccineren zelf; meer niet. Dat heeft hij goed geregeld, mede door wetenschapper en durfkapitalist "Kate the Great" in te schakelen. Ere wie ere toekomt. Het beroemde Britse improvisatietalent heeft het weer eens gewonnen van de Duitse pünktlichkeit. Boris Johnson heeft in dit geval de juiste maatregelen genomen en de juiste persoon ingeschakeld. Daar kan de EU een voorbeeld aan nemen. BJ is een rare snuiter. Hij kan hele rare fratsen uithalen, die de meeste andere politici de kop zouden kosten, maar hij blijft om een of andere duistere reden populair. Hij is een fantast die nogal eens een loopje met de waarheid neemt, maar dat lijkt niet aan hem te blijven kleven. Teflon pur sang. Het is goed dat er politici zijn die dat aan de orde stellen. Maar of dit nu het meest geschikte moment is, is de vraag. Ook een oppositiepoliticus moet tijde en wijze weten.

Zandb
Zandb20 apr. 2021 - 10:43

Een mening Ik vind niet dat u een erg onlogische uitspraak. Immers, een "oppositiepoliticus" moet dan ZEKER weten, dat er nooit een tijd of een manier is, voor een onderzoek dat volgens u voortkomt uit "kinnesinne".

Sonic2
Sonic219 apr. 2021 - 17:04

Ja dat is een beetje het gevolg van totaal hysterisch links bashen. Nu was er ook genoeg mis met Corbyn en ook met Keir Starmer, maar Johnson is 1 grote rechtse en neoliberale ramp. Hij wordt een beetje gered door de vaccins, maar Johnson deed in 2020 eigenlijk alles fout. Maar de ( irrationele) haat van velen tegen links is zo groot dat ze dit soort volksverlakkers met rust laten. Toen Corbyn verloor stonden hier 200 reacties. Maar nu 3. En uiteraard geen spoor van berouw. Net als het met Baudet ook zo gegaan is. Bij het grote falen van dit soort leiders zie je overal het grote zwijgen. Nooit hun extreme ongelijk erkennen.

Leontrotsky
Leontrotsky19 apr. 2021 - 15:22

Ik hoorde uit (on)betrouwbare bron dat Boris les heeft gehad van Rutte?

MAD1950
MAD195019 apr. 2021 - 15:22

Goh, liegt Johnson? Van wie zou hij dat nou geleerd hebben?

adriek
adriek19 apr. 2021 - 14:45

Het zegt mischien iets over BJ, maar het zegt ook iets over de sufferds die om hem heen zitten en waarvan niemand bljikbaar de kennis paraat heeft om hem aam te spreken. Allemaal mensen die in de politiek zitten omdat ze in het weekend razendsnel enorme stapels dossiers kunnen doorlezen en opslaan, of toch niet?

1 Reactie
Zandb
Zandb20 apr. 2021 - 6:32

Eirda Inderdaad, "toch niet". We hebben hier te maken met een situatie waarin het aantal zetels bepaalt of je liegt of niet, onafhankelijk van welk bewijs ook.

gimli55
gimli5519 apr. 2021 - 14:39

Johnson heeft vast vaak naar de debat kunsten van Rutte gekeken, hij duikt weg met dezelfde trucjes. Verkeerd herrinert of verkeerd begrepen. Hoort vast bij politiek bedrijven op neoliberale voet, ook al is Johnson lid van een andere partij. Vast verkeerd begrepen.

7 Reacties
Gerygrr
Gerygrr19 apr. 2021 - 15:43

Lijkt mij duidelijk! Trucjes van rechts.

OlavM
OlavM19 apr. 2021 - 16:45

Rutte maakt inderdaad school. Net als crimineel Taghi kan Boris Johnson zeggen: "I have no active memory on that."

OlavM
OlavM19 apr. 2021 - 16:55

Overigens niets nieuws. Als correspondent in Brussel verzon Johnson al van alles en nog wat: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/krant-blijft-maar-rectificeren-vanwege-leugens-vertrokken-columnist-boris-johnson

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 apr. 2021 - 19:15

ja Rutte is een liegende politicus, maar nee, hij is bepaald niet de eerste.

adriek
adriek19 apr. 2021 - 21:52

Trucjes of niet: ze winnen er wel verkiezingen mee. Links: lieve waarheidslievende losers, Rechts: egoistische ratten die er alles voor overhebben om rijker en machtiger te worden, met succes: het gepeupel gelooft de mooie praatjes, betaalt belastingen en lijdt in stilte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 apr. 2021 - 4:00

Balkenende. Bij hem zag ik het voor het eerst zo veelvuldig en onbeschaamd! Kunst is een leugen schaamteloos vol te houden!

GHS
GHS20 apr. 2021 - 12:25

En komt dat liegen nu alleen voor bij politici? Nooit bij domine"s ( of derglijken?) die de mensen "dom houden"?