Joop

Britse minister van Justitie stapt op om feestjes en leugens van premier Boris Johnson

  •  
13-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
911 keer bekeken
  •  
ANP-447007873

De Britse minister van Justitie David Wolfson heeft ontslag genomen wegens de "schaal, context en aard" van het overtreden van de coronaregels in 10 Downing Street. In een brief aan Boris Johnson schreef Wolfson dat het "inconsequent" zou zijn voor hem om in functie te blijven, gezien de schendingen van de wet midden in het hart van de regering.

Dinsdag maakte het kabinet van de Britse premier bekend dat zowel Johnson als zijn minister van Financiën Rishi Sunak boetes opgelegd kregen vanwege het overtreden van de coronaregels. Woensdag zei David Wolfson dat dit bericht van de Londense politie "heeft geleid tot de onvermijdelijke conclusie dat er herhaaldelijk regels werden overtreden en dat het strafrecht werd geschonden in Downing Street [het kantoor en de ambtswoning van de premier]."

Volgens Wolfson gaat het niet alleen om de feestjes tijdens de lockdown zelf, “maar ook, en misschien nog wel meer, de officiële reactie op wat er is gebeurd”. De reacties van Johnson op Partygate varieerden van zogenaamd niet aanwezig zijn geweest, tot niet weten dat het feestje een feestje was. Minister Sunak heeft lange tijd volgehouden dat hij er helemaal niet bij was, terwijl hij wel degelijk van de partij was. 

Wolfson zegt nu dat hiermee het Verenigd Koninkrijk "de democratische normen in het buitenland niet op geloofwaardige wijze kan verdedigen" als de regering zelf niet "resoluut toegewijd is aan zowel de naleving van de wet als de rechtsstaat". Wolfson, die zelf niet op de feestjes was, is het eerste kabinetslid dat opstapt vanwege de affaire. Andere leden en ministers van de Conservatieve Partij van zowel Wolfson als Johnson schaarden zich deze week juist rond de premier. Volgens hen heeft de premier zijn excuses aangeboden en is daarmee de kous af. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Greendutch
Greendutch14 apr. 2022 - 5:24

verstandig

Déjà vu
Déjà vu14 apr. 2022 - 0:23

Niets kan neoliberalen afstand laten doen van hun verkregen positie. Rutte of Johnson, da's om het even: ze blijven gewoon zitten op het pluche!

Olav Meijer
Olav Meijer13 apr. 2022 - 23:19

Minister Wolfson heeft tenminste wél politiek en moreel fatsoen.