Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Boris Johnson en Rishi Sunak beboet voor illegale lockdownfeestjes

  •  
12-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
ANP-445995518

De Britse premier Boris Johnson en zijn minister van Financiën Rishi Sunak krigen een boete voor het overtreden van de Covid-maatregelen tijdens de lockdown. Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt. Johnson en zijn directe medewerkers hebben zich schuldig gemaakt aan feestjes in de ambtswoning van de premier terwijl de rest van Groot-Brittannië gedwongen thuis zat. Het is voor het eerst in de Britse geschiedenis dat een zittende premier schuldig wordt bevonden aan een wetsovertreding. 

Een woordvoerder van het kabinet laat weten: “De premier en de minister van Financiën hebben vandaag bericht ontvangen dat de politie van Londen van plan is boetes uit te vaardigen. We hebben nog geen verdere details, maar we zullen u opnieuw informeren wanneer we dat hebben.”

Voor Sunak, die vaak genoemd wordt als opvolger van Johnson als premier, zijn het roerige tijden. Hij ligt momenteel ook onder vuur vanwege belastingontduiking door zijn vrouw, die officieel niet in het Verenigd Koninkrijk woont en daardoor jaarlijks miljoenen aan belastingen niet afdraagt. Zijn echtgenote, Akshata Murty, is de dochter van een van de rijkste zakenmannen van India. Over de dividenden van haar aandelen in Infosys, het technologiebedrijf van haar vader, droeg ze om die reden tot nu toe niets af. Afgelopen weekend liet ze weten dit nu alsnog te doen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Déjà vu
Déjà vu12 apr. 2022 - 21:39

De neoliberalen kunnen wederom feest vieren: opnieuw is er een pootje onder de democratie afgezaagd.

Greendutch
Greendutch12 apr. 2022 - 20:03

R E C H T V A A R D I G H E I D wat een oen-gezicht heeft Bojo op de foto

EenMening3
EenMening312 apr. 2022 - 15:07

In het redactioneel commentaar van de Volkskrant schrijft Sacha Kester over de daadkracht van Boris Johnson. Aanvankelijk vreesde men dat het VK zich zou terugtrekken in "splendid isolation", maar dat is niet gebeurd. Het VK heeft als eerste wapens geleverd aan Oekraine en levert ook nu weer een substantiele bijdrage. Macron is vooral bezig met zijn herverkiezing, terwijl Duitsland vrijwel onzichtbaar is. Daarbij vergeleken toont Boris Johnson daadkracht. Dit wordt door president Zelenski zeer gewaardeerd, er wordt zelfs gesproken over een "bromance" tussen hen. Boris Johnson wordt, mede door zijn vaak excentrieke optreden, vaak onderschat. Arnold Scharzenegger zij ooit over hem: "That guy is fumbling around all over the place". Boris is typisch iemand die in het gewone leven vaak brokken maakt. Maar hij heeft meer in zijn mars dan velen denken. Hij versloeg, in de race om het burgemeesterschap van Londen, twee keer de Labourkandidaat. In 2019 won hij overtuigend van Corbin. Mensen als Johnson zijn minder geschikt voor het`normale`leven maar doen het vaak verrassend goed in crisissituaties. We zullen nog veel van deze man zien en horen. Zowel potsierlijk gedrag als daadkracht. Misschien gaat hij dan toch nog een heel klein beetje lijken op de door hem zo bewonderde Churchill.

1 Reactie
Karingin
Karingin13 apr. 2022 - 8:47

En jij denkt dat het buitenlandbeleid van BoJo de Britten iets aan hun reet zal roesten? Het gaat daar nog dagelijks over zijn schandalige optreden tijdens de lockdown. Bovendien gaan de prijzen daar nog meer door het dak dan hier, ik denk dat ze liever compensatie hebben dan dure wapens naar het buitenland te zien verdwijnen. Jouw bewondering voor deze debiel zegt veel over je minachting voor minderbedeelde burgers