Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Brief burgemeesters gaat problemen politie Haaglanden niet oplossen

  •  
27-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Volkswagen Politie

© cc-foto: Michel Curi https://flic.kr/p/MXL6SX

De huidige vertrouwenscrisis bij de politie Haaglanden is een kans om de gesprekken over inclusiviteit werkelijk op gang te brengen. In plaats daarvan proberen de burgemeesters de problemen te bagatelliseren.
Het broeit binnen de politieregio Haaglanden. Etnische discriminatie, Islamofobie en seksisme zouden aan de orde van de dag zijn. Het bureau Hoefkade, gevestigd in de Haagse Schilderwijk, wordt herhaaldelijk genoemd als epicentrum van deze misstanden.
In een poging om de rust terug te brengen hebben 27 burgermeester uit de regio Haaglanden in een gezamenlijk brief ‘met kracht afstand genomen’ van de suggestie dat er structurele misstanden zijn bij de politie. Ik vraag mij of dit zorgt voor herstel van het vertrouwen van de burger in onze politie.
Structurele misstanden Maar laat we even eerst de feiten kort op een rij zetten:
Juli 2019: Carel Boers, een hoge adviseur van de Nationale Politie, zegt zijn medewerking aan het korps op. Hij vindt dat de leiding te weinig actie onderneemt tegen Islamofobie, de intimidatie van homo’s, en de vrouwonvriendelijke cultuur binnen de politie. De korpsleiding predikt diversiteit maar handelt er niet naar, aldus Boers. Hij wijst in het bijzonder naar bureau Hoefkade.
FatimaAboulouafa

© Screenshot Jinek

September 2019: Fatima Aboulouafa, teamchef van de politie in Leiden, is naar huis gestuurd omdat haar kritiek over misstanden binnen de politie te veel spanningen veroorzaakt. Aboulouafa, een succesvolle politiechef met een Marokkaanse achtergrond die zo goed als een kwarteeuw als politievrouw had gediend, zocht sinds deze zomer de confrontatie met de heersende cultuur binnen de politie door publiekelijk te ageren tegen het structureel voorkomende seksisme, de xenofobie en de etnische discriminatie.
Oktober 2019: Een groep van twintig maatschappelijke- en migrantenorganisaties dient een klacht in bij korpschef Erik Akerboom over de politieleiding in Den Haag. Volgens hen is er al jaren sprake van ‘structurele misstanden’ bij het Haagse team, zoals racisme en intimidatie.
Bovenmatig geweld tegen allochtonen Reden genoeg voor de burgervaders van de regio Haaglanden om op zijn minst te constateren dat dit echt om een grote maatschappelijke kwestie gaat die met aandacht en zorg en in alle openheid en in gesprek met alle partijen dient te worden onderzocht, zou je denken.
Maar nee. “Het voortdurend ten onrechte in twijfel trekken van de integriteit van de politie is niet alleen verwerpelijk, maar ook gevaarlijk”, staat in de verklaring van de burgemeesters. “Nu is het afgelopen met gezeur over politie”, willen de burgervaders zeggen.
Maar helpt het bagatelliseren van de huidige vertrouwenscrisis in Den Haag en omstreken om het vertrouwen terug te winnen? Ik ben bang van niet. In plaats een brief te schrijven zouden de burgemeesters beter een transparant en maatschappelijk breed gedragen dialoog over de nodige diversiteit binnen de politie op gang kunnen brengen.
Alles wijst er namelijk op dat de interne problemen van de politie rondom vooroordelen en racisme en het externe ongemak met het opereren in een superdiverse stad als Den Haag ernstig en hardnekkig van aard zijn.
De problemen met de Haagse politie zijn niet van vandaag of gisteren. In 2015 vroeg Amnesty om onderzoek naar discriminatie binnen de Haagse politie. In 2013 meldde Omroep West dat agenten in de Schilderswijk zich te buiten gaan aan bovenmatig geweld tegen allochtonen en dat er een sfeer van intimidatie en racisme heerst bij dat deel van het Haagse korps.
Integratie-paradox De vertrouwenscrisis bij de politie speelt zich in een heel precaire tijd af. Op alle fronten gaan we in onze superdiverse steden richting de climax van wat de Franse socioloog Olivier Roy een ‘integratie-paradox’ noemt.
Wat is dat, een integratie-paradox? Dat is het toenemen van interculturele en interetnische conflicten, juist in tijden dat integratie zijn vruchten afwerpt. De kinderen van de immigranten zijn hoger opgeleid, mondiger en assertiever, nemen actiever deel aan de samenleving en dragen veel meer bij aan het draaiend houden van de economie.
Binnen deze groepen is een middenklasse van zelfbewuste burgers aan het ontstaan. Ze zijn veel meer bewust van hun rechten en plichten en eisen ook erkenning en respect voor hun individuele rechten en hun culturele identiteit. Dat heeft grote consequenties voor de samenleving. Dat vergt culturele sensitiviteit en een zelfkritische non-discriminatie houding van maatschappelijke instituties.
Maar onze maatschappelijke instituties zijn daar nog niet op voorbereid. Dat is niet gek. Organisaties en instituties zijn logge entiteiten en lopen altijd achter op maatschappelijke ontwikkelingen. Ze zijn nog niet voldoende inclusief om die gelukte integratie ook institutioneel gestalte te geven.
Ware inclusiviteit De aanpassing van organisaties en instituties zal pijn doen: er zullen ruzies en conflicten ontstaan. Dat is in mijn ogen onvermijdelijk voor de fase van integratie waar we in zitten. Migrantenkinderen als Fatima Aboulouafa hebben al meer dan genoeg gedaan aan “zich invechten”, om met Mark Rutte te spreken.
Nu beginnen ze te schoppen tegen de mono-culturele stilstand van de instituties waar ze deel van uitmaken. Ze schoppen niet zomaar, ze schoppen om die instituties in beweging te krijgen richting ware inclusiviteit. Wat mij betreft zijn het de helden en heldinnen die Nederland helpen te veranderen.
De 27 burgemeesters hebben de ijdele hoop dat ze met hun brief de chronische onvrede de mond kunnen snoeren. Ze hadden beter moeten weten. Ze zouden de maatschappelijke cohesie een betere dienst bewijzen door de huidige integratie-paradox bespreekbaar te maken en voor de juiste randvoorwaarden te zorgen om met alle partijen tezamen en in alle openbaarheid een culturele veranderingsroute binnen de politie Haaglanden uit te stippelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Libertain
Libertain29 okt. 2019 - 11:31

De gebruikelijke ontkenning van de realiteit in het schrijven van burgemeesters die nooit democratisch door middel van verkiezingen uitgekozen zijn geweest. Tja, waar ligt dan het startpunt voor bevordering van diversiteit en inclusiviteit?

Auslander
Auslander29 okt. 2019 - 10:07

De “inclusiviteit” is een manipulatieve en ontoereikende benoeming/benadering van oplossingen voor de huidige problemen. Voor de migranten en etnische minderheden betekent “inclusiviteit” het erkennen van diversiteit als vertrekpunt en eindstation, terwijl voor de witte waarneming is “inclusiviteit” een beweging van segregatie naar assimilatie toe. De kern van het witte integratiebeleid en het doel van de witte diversiteitspolitiek is het bereiken van zo’n “inclusiviteit”. Zonder continue aanhalen van diversiteit als het karakter van de maatschappij, nu en in toekomst, versterkt de term “inclusiviteit” de manipulatie en het voortduren van huidige problemen, oftewel deze dient de huidige mono culturele heerschappij. Ik zelf gebruik liever de “sociale cohesie in diversiteit” of “diversiteit als oplossing tegen racisme en uitsluiting”.

Grietje Genot
Grietje Genot28 okt. 2019 - 7:53

De term 'inclusiviteit' werkt achtereenvolgens op mijn lach- en geeuwspieren. De problematiek is ongetwijfeld ernstig genoeg, maar de term is zo mallotig dat ik er geen minuut mijn aandacht bij kan houden. Kom op, weg met die foeilelijke anglicismen en fantasieloze speelgoedtermen.

1 Reactie
Sam V
Sam V28 okt. 2019 - 10:45

Klopt, maar inclusiviteit is wel een belangrijk doel. Dat in tegenstelling tot het maken van diversiteit als doel.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty28 okt. 2019 - 6:45

Volgens mij wordt in de brief van burgemeesters niet ontkend dat er zich misstanden hebben voorgedaan, maar vinden zij dat de stelling van mw. Aboulouafa dat er volgens haar sprake is van grootschalig machtsmisbruik en discriminatie binnen het korps niet juist is. Het zou eerder gaan om een aantal "rotte appels" dan om een diversiteitsonvriendelijke cultuur binnen het korps. Neemt natuurlijk niet weg dat dit goed onderzocht en aangepakt dient te worden.

1 Reactie
Pater
Pater31 okt. 2019 - 17:06

De feiten in het artikel wijzen echt op méér dan rotte appels. Of het moet zijn dat de burgermeesters heel veel rotte appels bedoelen ...

Bert de Vries
Bert de Vries28 okt. 2019 - 6:22

De burgemeesters hebben geen keus. Als ze de steunbetuiging niet geven, worden als medeverantwoordelijken (in formele zin) aangepakt door de korpsen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg28 okt. 2019 - 6:03

Zeer terecht artikel. Ik vind het beschamend hoe Fatima Aboulouafa wordt geofferd in plaats van dat de problemen ter hand genomen worden. Maar ik krijg dan wel vaker een misselijkmakend gevoel bij de ethiek van de Nederlandse instanties, in het bijzonder die van de blauwe enveloppen, de laatste tijd. Waar komt deze door-en-door-rotte cultuur vandaan?!

Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2019 - 3:04

"27 burgemeesters" ? Volgens Trouw van 5 dagen terug, gaat het om een verklaring van 11 burgemeesters: "Het gemeenschappelijke standpunt werd ingenomen door de burgemeesters van Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Westland, Gouda en Den Haag, Delft, Leiden en Zoetermeer." Nog kwalijk natuurlijk. Maar 11/52 is toch iets anders dan 27/52. (Zuid-Holland telt 52 gemeenten.) Wél de feiten op een rijtje.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens28 okt. 2019 - 3:08

https://www.trouw.nl/binnenland/burgemeesters-regio-den-haag-ontkennen-verziekte-cultuur-politie~bbd5862f/

OlavM
OlavM27 okt. 2019 - 22:19

Goed artikel. Deze struisvogelpolitiek van de 27 burgemeesters van de regio Haaglanden werkt natuurlijk averechts. Ontkenning van de problemen lost ze niet alleen niet op, maar verergert die zelfs.

Karingin
Karingin27 okt. 2019 - 20:40

Die brief is inderdaad erg raar. Aangezien het al tijden duidelijk is dat er in elk geval bij een deel van de politie inderdaad structurele misstanden zijn. Dat zulke problemen ontzettend moeilijk aan te kaarten zijn, laat staan op te lossen, laat de zaak Aboulouafa eens te meer zien. Maar dat 27 burgemeesters het totaal ontkennen, vind ik best schokkend.

Katootje2
Katootje227 okt. 2019 - 19:00

"In een poging om de rust terug te brengen hebben 27 burgemeesters uit de regio Haaglanden in een gezamenlijk brief ‘met kracht afstand genomen’ van de suggestie dat er structurele misstanden zijn bij de politie. Ik vraag mij of dit zorgt voor herstel van het vertrouwen van de burger in onze politie." Nee, natuurlijk niet. "Daarnaast staat hij (de burgemeester) ook aan het hoofd van de lokale politie op bestuurlijk vlak of zetelt hij in de politieraad indien het lokale politiekorps verschillende gemeenten bedient. Hij moet ervoor zorgen dat de wetten en de besluiten van hogere overheden uitgevoerd worden." - wikipedia Als ze ‘met kracht afstand (hebben) genomen’ van de suggestie dat er structurele misstanden zijn bij de politie, dan hebben ze dus met ‘met kracht afstand genomen’ van kritiek op zichzelf.

Sam V
Sam V27 okt. 2019 - 17:08

Ik ben groot voorstander van diversiteit, maar wel anders dan deze schrijver beoogt. Wat de heer Nekuee doet en helaas ook veel overheidsinstanties en politici is bedrijven van identiteitspolitiek. De indentiteit van een persoon wordt beperkt tot zijn kleur, religie, geslacht of seksuele voorkeur en dat ene kenmerk is dan allesbepalend voor die persoon. Absurd. Het politiekorps al heel divers. Politie-agenten hebben verschillende religies, seksuele voorkeuren, politieke denkbeelden, hobby’s, studie-achtergrond, migratie-achtergrond, geboortestreek, etc. Het zijn net gewone mensen. Waarom dan toch die beperkte blik? Een Marokkaanse agent kan beter de Mocromaffia aanpakken of een Turkse agent kan beter een trouwstoet beboeten? Of is het zelfs zo dat allochtonen in de criminaliteit belanden omdat de politieagenten blank zijn. De diversiteit van de politie is geen probleem. Het denken op deze manier wel. We zetten mensen tegen elkaar op, alsof een blanke politieagent niet een moslim mag oppakken v.v.