Joop

Boze boeren rijden toch over snelweg, bord met NSB-verwijzing

  •  
19-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
Boeren komen aan in Den Haag

© 2020-02-19 06:15:58 DEN HAAG - Een boer wordt bekeurd op de A12 bij Den Haag voorafgaand aan de landelijke demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. ANP SEM VAN DER WAL

Ondanks de oproep van Farmers Defence Force (FDF) om niet over de snelweg te rijden, zijn woensdagochtend toch vijftien boeren met hun tractors over de snelweg Den Haag binnengereden. Volgens het AD was een van de trekkers voorzien van een bord met de tekst: ‘Het is oorlog’.
Bij Apeldoorn moest de politie een boer klemrijden, omdat hij op de snelweg reed. De agenten sloegen zijn ruit in en gebruikten pepperspray om de boer te kunnen aanhouden, meldt Omroep Gelderland.
Bij Goedemorgen Nederland van WNL was woensdagochtend een tractor te zien met de tekst ‘Voor volk en vaderland’. Volk en Vaderland was het weekblad van de NSB, dat na de Tweede Wereldoorlog werd verboden. Het is niet voor het eerst dat boze boeren dubieuze oorlogsverwijzingen maken. In december vergeleek FDF-voorman Mark van den Oever de situatie van de Nederlandse boeren met die van de joden in de Tweede Wereldoorlog.
In Den Haag zijn maatregelen genomen om de komst van de boze boeren in goede banen te leiden. Omroep West meldt dat verscheidene wegen in de hofstad zijn geblokkeerd met legertrucks. Op die manier hopen de autoriteiten te voorkomen dat de boeren oprukken naar het hart van de Nederlandse democratie: het Binnenhof. Dinsdagavond werden er al tientallen tractors bij het Binnenhof geparkeerd. Nadat agenten op de boeren hadden ingepraat, vertrokken ze daar weer.
In Rolde en Hoogeveen deelde de politie dinsdagavond boetes uit, omdat boeren met hun trekkers over de snelweg reden. Hoewel de politie ruim van tevoren had aangekondigd deze keer wel te zullen optreden tegen tractors op de snelweg, reageerden de boeren verongelijkt. Met tractors op dorpswegen rijden is volgens de actievoerende boeren gevaarlijk. “We rijden juist over de N33 omdat dat een veilige weg is.”
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het stikstofbeleid. Volgens Johan Vollenbroek, die met succes het Programma Aanpak Stikstof (PAS) aanvocht bij de Raad van State, zijn de kabinetsplannen om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, volstrekt onvoldoende : er gebeurt nog steeds veel te weinig om de natuur te beschermen, omdat het kabinet de oren laat hangen naar Farmers Defence Force en LTO.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (136)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 14:34

Boeren zijn het dwingen en dus het afdwingen gewoon geraakt, met dank aan het CDA. Het CDA dar er ook geen enkele moeite mee had met de PVV in zee te gaan en met FvD.

3 Reacties
Jorah
Jorah20 feb. 2020 - 17:05

Het CDA had er wel degelijk moeite mee om met gedoogsteun van de PVV een kabinet te vormen met de VVD. Dat zie je oa in de verslagen van vele discussies terug (lokaal, provinciaal en landelijk) en in de afname van het ledenaantal rond die periode. Waarom spreek je onwaarheden?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 feb. 2020 - 18:55

Geen enkele moeite? Even lezen en dan uw mening herzien, zit dat er in? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-cda-congres-van-minuut-tot-minuut~b0d65b4f/

Pater
Pater21 feb. 2020 - 11:45

Vandaag de dag ligt alles weer open voor het CDA. Buma was tegen nieuwe samenwerking met extreem rechts, Heerma vindt dat gewoon mogelijk, het land moet tenslotte bestuurd worden ! In Limburg doet de PVV al mee, in N Brabant gaat het waarschijnlijk gebeuren.

Break on through
Break on through20 feb. 2020 - 6:14

En waar is het leger? Agenten moeten ruiten inslaan en dan met pepperspray in de weer om een boer staande te houden, gewoon omdat hij meent dat hij in z'n tractor boven de wet staat. Valt er met de ondernemers knuffelende overheid te fucken door ondernemers?

5 Reacties
Jorah
Jorah20 feb. 2020 - 6:38

Je wil daadwerkelijk het leger inzetten tegen burgerbevolking? Tenzij je uit bent op een burgeroorlog en schending van diverse wetten en verdragen is dit geen goed idee.

Tom7
Tom720 feb. 2020 - 7:37

@Break on through "En waar is het leger? " Ik snap je bezorgdheid, denk ook dat het daarom hoog tijd is dat er op dat punt ook meer naar D66 geluisterd zou moeten worden, hup Europees leger, dat is nu toch zeker wel duidelijk. Bij een Europese leger hadden Onze jongens uit landen als Spanje (Guardia Civil), Frankrijk (neerslaan gele hesjes) of wat onbekendere landen zoals de Grensbewakers van Hongarije, veel input kunnen geven. Zo kunnen krachten gebundeld worden, en kan er netjes weer wat fatsoen ingeknuppeld worden. We zien nu toch zeker wel hoe noodzakelijk dat is.

LaBou
LaBou 20 feb. 2020 - 11:19

"We wachten op een sterke man die het fatsoen er weer in knuppelt". Goh, en toch is hier niemand een fascist.

Jozias2
Jozias220 feb. 2020 - 12:08

@tom Je weet niet waar je het over hebt. De guardia civil en de Franse gendarmerie zijn politieorganisaties die vallen onder het ministerie van binnenlandse zaken en hun politietaken uitvoeren onder civiel gezag en volgens de normale wetten. De leden van deze organisaties hebben wel een militaire rechtspositie waardoor zij in voorkomt geval ook in opdracht van de regering internationaal inzetbaar zijn en geen stakingsrecht hebben.

Libertain
Libertain21 feb. 2020 - 7:38

@Jorah, ("Je wil daadwerkelijk het leger inzetten tegen burgerbevolking? Tenzij je uit bent op een burgeroorlog en schending van diverse wetten en verdragen is dit geen goed idee.") Jorah, ben je gebruikelijk selectief bezig. Toen KOZP de meest milde mogelijk betoging naar de burgerechten in Nederland wou uitvoeren werden ze door de politie klem ghezet en met vuisten in het gezicht (Viedeobeelden op internet) in arrestatie bussen met geweld geduwd. Hoe verklaar je hier tegenover dat de boeren na deze massal schending van de wetten in ons land enkel op de bol worden geaaid? Omdat het basis electoraat van de rechtse CDA vormen?

Jorah
Jorah19 feb. 2020 - 17:37

Ik ben benieuwd of extreem links waaronder Meat the Victims wisten wat ze zouden veroorzaken met hun stalbezetting. Zouden ze die ondoordachte en extreme actie herhalen in de wetenschap dat ze daarmee FDF in het leven zouden roepen?

5 Reacties
rvb2
rvb219 feb. 2020 - 20:32

Zou FDF zich beter gedragen en zich aan de regels houden, wetende dat het wangedrag van boeren de acties van linkse activisten uitgelokt hebben?

Jorah
Jorah20 feb. 2020 - 7:37

Rvb, je geeft geen antwoord op de vraag.

Norsemen
Norsemen20 feb. 2020 - 9:54

Tuurlijk Jorah. Dat mensen zich gaan misdragen is niet de schuld van die mensen zelf maar van anderen. Heb je nog wat voorbeelden nodig om te beseffen hoe dom en gevaarlijk jouw manier van denken is?

Jorah
Jorah20 feb. 2020 - 17:03

Een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen daden Norsemen. Maar het is feitelijk vast te stellen dat de boeren zich niet hadden georganiseerd in de FDF als de stalbezetting niet had plaatsgevonden. Door de stalbezetting zijn deze figuren tot elkaar gekomen en gaat het een bedenkelijke richting op. Extreem links heeft zichzelf weer eens in de voet geschoten.

Libertain
Libertain21 feb. 2020 - 7:44

@Jorah, begrijpt u zeker niet de regels van de democratie die voor iedereen principieel gelijk zijn. Het feit dat de Nederlandse boeren durfden in Duitsland niet op het weg te rijden lag aan hun besef dat hun extremisme in Ditsland zou niet getolereerd worden waarbij de politie meteen hard zou gaan optreden. Wat in Nederland niet gebeurd is, "Voor volk en Vaderland˜.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout19 feb. 2020 - 16:54

In kleinboertig koor juichen wederom een paar drammerige tractorchauffeurs, op zwaar EU gesubsidieerde landbouwvoertuigen, het zelfverklaarde Hollands nationaalpopulisme toe als Leitmotiv voor misplaatste patriafilie. Cultivez votre jardin! En zaai niet het zaad van de armoede in het Haagse.

3 Reacties
Robotnik1
Robotnik119 feb. 2020 - 19:02

U bent weer terug van weggeweest ? Of de andere nickname weer even genoeg gebruikt? Welkom terug

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout19 feb. 2020 - 21:24

@ De Robotspam: `Of de andere nickname weer even genoeg gebruikt? Welkom terug' Incoherente en ietwat misplaatst geëmotioneerde reactie. Slechts het residu van het zoutzure smaldeel wisselt telkenmale rechtsom van pseudo. Zonder inhoudelijke bijdrage. Waarom is zulks eigenlijk? En waartoe dient het? Me dunkt dat het ceremonisme van chtonisch gecelebreerd slachtofferschap appelleert aan de hunkering naar een feitenvrije pseudorealiteit waarin de waarheid ondergeschikt is aan het meest recent gedicteerde dogma der Duisterlingen van de ontborgde Orde.

Andy JPL
Andy JPL20 feb. 2020 - 5:50

De subsidie is voor u en mij hoor, zodat we voor een lage prijs ons eten kunnen kopen.

msj_meijerink
msj_meijerink19 feb. 2020 - 15:22

Gewoon de tractoren in beslag nemen, dat raakt dit rapaille het meest!

3 Reacties
Biokat
Biokat19 feb. 2020 - 15:27

Volgens het meer neutrale NU.nl zijn de protesten gemoedelijk en zonder grote problemen verlopen. Tractors in beslag nemen van deze schavuiten bleek niet nodig.

Loebkesman
Loebkesman19 feb. 2020 - 17:55

Man, we ontnemen jou het stemrecht toch ook niet?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend19 feb. 2020 - 18:56

Pffff, "de heer" kijkt neer op het boeren gepeupel.. oude tijden herleven inderdaad...

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 15:15

SamV waarschuwt ons er nog eens voor: "dat er ook uiterst rechtse bouwvakkers, zorgmedewerkers, bijstandsgerechtigden, advocaten, politici en werklozen zijn." En dan zijn er toch nog mensen die het gevaar van het neo-fascisme proberen te bagatelliseren.

4 Reacties
Pater
Pater19 feb. 2020 - 17:28

Welk neofascisme precies ?

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 19:29

Pater - Wat een rare vraag. Dat van de uiterst rechtse bouwvakkers, zorgmedewerkers, bijstandsgerechtigden, advocaten, politici en werklozen waar SamV het over heeft natuurlijk.

Libertain
Libertain21 feb. 2020 - 7:46

@Verdulleme, Pater heeft vanochtend de kleppen nog niet weg gehaald.

Pater
Pater21 feb. 2020 - 12:08

De reactie van Libertain vind ik wel geestig, maar natuurlijk zonder inhoud. Verontrustend echter dat hij de reactie van Verdulleme kennelijk serieus neemt, terwijl dat klinkklare onzin bevat. FDF vertoont zo langzamerhand fascistoïde trekjes. Daarmee is van neofascisme (nog) geen sprake.

vdbemt
vdbemt19 feb. 2020 - 14:16

Als je in goed overleg, in vrede, tot een oplossing weet te komen, heb je oorlog overwonnen. Betere overwinning is er niet te bedenken.

Ryan2
Ryan219 feb. 2020 - 13:26

Hou toch op. De boeren produceren grotendeels voor de export. In veel te grote stallen, met veel te veel vee. De installaties werken niet naar behoren, en kunnen gemakkelijk gesaboteerd worden. Dat gebeurd dan ook, omdat de controle niks voor stelt. Dus belandt het fijnstof alsnog in de omgeving. En stikstof? De overheidsmaatregelen om mest in de bodem te injecteren, zorgen er juist voor dat de bodemflora naar de knoppen gaat. De boeren zijn dus ook de dupe van diezelfde overheid, die samen met de banken en de bouwmaffia jarenlang op groot, groter grootst hebben ingezet. Die trekkers zijn daar zo'n voorbeeld van. Op zich hebben ze dikwijls de functie van statussymbool. Het kan raar gaan.

6 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander19 feb. 2020 - 16:11

En wie eten er van die export?

LaBou
LaBou 19 feb. 2020 - 18:23

Zeg het zelf maar Norm, want het echte antwoord wil je toch niet horen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 feb. 2020 - 18:29

'En wie eten er van die export?' Chinezen en die boeren. Voor de rest van NL blijft er na aftrek van de kosten om de troep op te ruimen, en gezien de lage marges, waarschijnlijk vrijwel nul of een negatief bedrag over.

Jorah
Jorah19 feb. 2020 - 19:40

Export is een vies woord tegenwoordig? Dus elk land voor zichzelf zonder export en dus ook geen import? Het produceren van accu's is zwaar belastend voor het milieu in die regio's. Zullen die dan maar gewoon stoppen met de export ervan? En zo nog honderden voorbeelden van producten die wij gretig importeren en ge ruiken zonder dat we daarvan de gevolgen dragen.

mariamaria2
mariamaria219 feb. 2020 - 21:53

@Joe Speedboot U denkt dat alleen de boeren ervan eten? Wat dacht u van alle loonwerkers, banen in de verwerking, banen in de export, voer-/ melktransport etc. In totaal werken er ruim 600.000 mensen in banen die direct afhankelijk zijn van de agrarische productie. Iets verder kijken dan uw neus lang is zou ik zeggen...

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 feb. 2020 - 22:46

'Export is een vies woord tegenwoordig?' Nee. Export is prima zolang het iets nuttigs betreft. Vlees de halve wereld over sturen is 20ste eeuws economisch denken. Minimale marges terwijl dit land letterlijk met de stront blijft zitten. Er zijn zat industrieën in dit land die met minimale milieubelasting veel meer geld in het laatje brengen.

I am Legion
I am Legion19 feb. 2020 - 13:16

De N33 is geen snelweg maar een autoweg. Daar mogen overigens ook geen landbouwvoertuigen rijden maar in tegenstelling tot een snelweg geldt er geen minimumsnelheid. Er zijn wel enkele boeren aangehouden die op een snelweg reden maar die vormden een uitzondering op de regel. De waargenomen tekst op een enkele tractor "Voor volk en vaderland" is daarnaast veel meer waarschijnlijk een voor de hand liggende gekozen woordencombinatie dan dat deze naar de gelijke naam van het ooit uitgegeven periodiek van de NSB verwijst. Zeg eens eerlijk. Hoeveel van jullie zouden die naam paraat hebben of zelfs maar ooit geweten als die van dat blad? Het bewuste pogen de boeren te associeren met nationaal-socialisme, fascisme, of extreem-rechts is het enige zekere feit wat we hier niet voor het eerst bezig zien. De Godwin, waarvan we wél weten van wie het steeds bottere wapen is, keert zich andersom steeds scherper tegen haar gebruikers.

17 Reacties
MG1968
MG196819 feb. 2020 - 14:41

"Het bewuste pogen de boeren te associeren met nationaal-socialisme, fascisme, of extreem-rechts is het enige zekere feit wat we hier niet voor het eerst bezig zien." Meld je bij van den Oever als deze associatie je niet zint. Hij heeft dit in gang gezet. En de boer die zeer wel wist welke tekst hij op zijn tractor plaatste ging er in mee. "De Godwin, waarvan we wél weten van wie het steeds bottere wapen is, keert zich andersom steeds scherper tegen haar gebruikers." Je hebt gelijk, als er steeds meer mensen opschuiven richting van den Oevers zullen er steeds meer mensen zijn die het wapen als bot ervaren, want anders zouden ze moeten erkennen en herkennen dat ze zelf worden aangesproken. En die zorglijke ontwikkeling is inderdaad te herkennen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 feb. 2020 - 14:42

'Het bewuste pogen de boeren te associeren met nationaal-socialisme, fascisme, of extreem-rechts Flauwekul! Die associatie komt van de boeren van FDF zelf. De vormgeving van hun logo, de zwarte shirtjes, hun slogans. Het fascisme druipt er van af.

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 14:57

Iedereen die zijn geschiedenislessen op school gevolgd heeft weet dat de leus “Voor volk en vaderland” afkomstig is van het "periodiek van de NSB" - https://www.youtube.com/watch?v=Ph3iGB_dwYQ "Op te ruimen is het doel, van die rustverstoorders."

Sonic2
Sonic219 feb. 2020 - 15:15

Die laatste zin die wordt altijd gebruikt. Ik mag geen enkele boer/ PVV'er/FvD'er een nazi noemen want dan zijn ze allemaal boos en gaan ze helemaal PVV en FvD stemmen en staan ze achter de boeren. Totaal flut argument. Nooit enig bewijs voor. Merk ik ook dagelijks hier op Joop. Al die mensen die zogenaamd door mij en andere ( in hun ogen) te linkse mensen in de armen worden gedreven van Baudet en Wilders. In werkelijkheid liggen de meningen en kloven al van te voren vast. Het is ook nooit de GL vleugel van de PvdA die naar de PVV overstapt. Het is nooit de Weisglas VVD vleugel die overstapt naar FvD en PVV. En nooit bij het CDA de Koppejan, Kroeger vleugel. Het zijn altijd mensen die er al heel erg naar neigen. Ik ben een conservatieve sociaal democraat. PvDA en SP zijn de meest voor de hand liggende partijen dan. Maar door de enorme haat richting vooral Groenlinks krijg ik meer sympathie voor die partij. Hetzelfde met mensen die bij ultra links noemen. Extreem links noemen. Eigenlijk ben ik door hun gaan verdiepen in de CPN en heb ik ook het communistisch manifest van Marx gaan lezen. Ook ben ik me gaan verdiepen in verkiezingsprogramma's. Ben er met een open blik naar gaan kijken. Ik moet zeggen. Het viel mij alleszins mee. Ik ben nergens goelags in die programma's tegen gekomen. Idiote voorstellen mijn inziens werden afgewisseld met hele goede voorstellen. De CPN had ook gewoon veel normale standpunten.En ik heb in mijn sociaal liberale tijd nog VVD/D66 gestemd. Moet je nagaan. En even inzoomen. Je ziet het ook op deze site. Kan zo een rijtje met namen opnoemen van mensen die op het randje staan van overstappen naar FvD en PVV. En mensen die het echt nooit gaan doen. Al zou ik die uitschelden voor fascist of racist. Zou ze niets doen. Laat ultra rechts eerst eens stoppen met iedereen die het niet met ze eens is weg te zetten als communist, antisemiet, radicaal links of extreem links. Voordat ze om respect gaan bedelen. Als ik trouwens naar peilingen kijk zie ik FvD op 16 zetels staan. Ze hebben op 28 gestaan. De PVV heeft nog geen enkele keer op winst gestaan sinds 2017. Dus om nu te zeggen dat het niet werkt. Bovendien bemerk ik een merkwaardig fenomeen. Korheiden deed het ook al in ander topic. Van te voren wordt ingevuld hoe links over een onderwerp denkt. Links zal Baudet en FvD wel racistisch vinden en hun aanhangers ook. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar zal er aan toevoegen dat ik het ook andere mensen NIET zie doen. Ik ben zelf in Auschwitz geweest. Ik zal nooit Baudet en Wilders 1 op 1 zetten met Hitler of Mussolini. Baudet en Wilders duwen geen moslims gaskamers is. En als je toch mensen beschuldigt van het doen van beschuldigingen die vooral in je eigen hoofd bij elkaar fantaseert dan vind ik dat niet fraai. Je vult als het ware een belediging in die andere niet maken. Een verschil tussen vergelijken, de associatie opwerpen of gelijk zetten. Ik zet niets gelijk. Dat zie ik ook helemaal niemand doen op deze site. Ik zie ook verschillen tussen FvD/PVV en NSDAP. Ik zie ook overeenkomsten, maar daar mag ik van u niet over praten. Maar zo gauw je aan B en W komt dan zijn de emotionele chantage middelen niet van de lucht. En uiteraard een indirect verwijzing naar Fortuyn. Als het meest laffe wat je kan doen. Geen verkeerd woord over B en W of je hebt aangezet tot moord. Fortuyn zou zich vijftig keer omdraaien in hun graf als hij ziet hoe onfatsoenlijk en ultra rechts zijn dood misbruikt om de vrijheid van meningsuiting in te perken. Wat laf, laag en misselijkmakend.

OlavM
OlavM19 feb. 2020 - 15:51

@ ! am Legion: [Het bewuste pogen de boeren te associeren met nationaal-socialisme, fascisme, of extreem-rechts is het enige zekere feit wat we hier niet voor het eerst bezig zien.] De FDF doet zelf niet anders dam deze associaties op te roepen.

OlavM
OlavM19 feb. 2020 - 15:56

@ I am Legion: [De waargenomen tekst op een enkele tractor “Voor volk en vaderland” is daarnaast veel meer waarschijnlijk een voor de hand liggende gekozen woordencombinatie dan dat deze naar de gelijke naam van het ooit uitgegeven periodiek van de NSB verwijst.] Hoe verzin je deze opzichtige nonsens, nadat een FDF-leider de boeren nog had afgeschilderd als slachtoffers van een "holocaust", net alls de joden in de Tweede Wereldoorlog? Je zit belachelijk, en wat mij betreft ook zeer bedenkelijk, vergoelijkend te kletsen.

Bert de Vries
Bert de Vries19 feb. 2020 - 16:32

Sonic, ik lees je reactie met genoegen. Los van waar ik het wel of niet mee eens ben, het toont oog voor de nuance en er blijkt niets uit van vrees voor het scherpst van de snede. Prima. Want als er één ding verloren gaat door compromis of tact, dan is de objectiviteit.

I am Legion
I am Legion19 feb. 2020 - 16:35

@Sonic De gelijkstelling aan fascisten, extreem-rechts, en neonazi's is zeker velen hier maar wat bekend. Net als dat het tegen steeds meer mensen en groepen wordt gericht. Maar men Godwint er maar op los hoor. Van mij mag het. Ik en veel anderen worden ook helemaal niet boos. Boos op idiotengedrag? Waarom zou je? Het zal alleen, juist omdat het zo idioot is, degene die het graag gebruikt niet als serieus te nemen maken. En het zal ook niemand die hen daarom niet meer serieus nemen in de armen drijven van de een of andere politieke partij. Wie gebruikt hier dat "flutargument"? Dat ben viert niet anders jezelf en het is met dergelijke wanen vergelijkbaar met die van het Godwinnen. Over "bewijs" gesproken. Bij een beschuldiging ligt dat bij degene die deze uit. Zonder ook maar in de verte serieus te nemen geloofwaardig bewijs dat de demonstrerende boeren, en net zo veel anderen tegen wie de Godwin wordt gebruikt, wordt het een steeds botter wapen wat omgekeerd juist de gebruiker ervan toenemend scherp treft. En als je bij de klassieke PvDA- en SP-aanhangers hoort dan zou je toch ook moeten weten dat vooral uit die kringen er overstappers zijn naar eerder de LPF en later PVV en FVD. Trouwens.. Wat let je om na je interesse voor de vroegere CPN en haar bijbehorende geschriften en leninistische en stalinistische sympathieën, net als de SP met haar maoïstisch-leninistische sympathieën, en nog andere Nederlandse linkse partijen in hun geschiedenis, niet ook die van de niet erger (!) kwalijke geschriften van werkelijk nationaal-socialistische of fascistische partijen zoals die vanaf 1923 tot de bezettingstijd hebben bestaan? Er is bij al deze volksbewegingen behalve het nationale tegenover het internationale aspect, wezenlijk weinig inhoudelijke verschil, ook niet op het gebied van de slachtoffers ervan. Niet voor niets was er tussen revolutionair socialisten, communisten, fascisten, en nationaal-socialisten behalve veel wedijver omdat ze in dezelfde vijver vissen, ook veel wederzijdse en zelfs uitgesproken bewondering. "De CPN had ook gewoon veel normale standpunten." Ja dat hadden de NSB, de Russische en Chinese Communistische Partij en de Duitse NSDAP ook. En over mensen die (overwegen te) stemmen op FvD of PVV: "Al zou ik die uitschelden voor fascist of racist. Zou ze niets doen." Nee. Waarom zou het ze ook iets doen als ze het niet zijn? Hoe zou volgens jou iemand het beste reageren als deze op GL of de SP stemt te horen krijgt dat deze de Cambodjaanse Killing Fields of de Russisch Goelags in Nederland gerealiseerd zou willen zien? Zo iemand die dat beweert neem je dan beter toch niet serieus? Je zegt dan opeens dat jij FvD-ers en PVV-ers níét gelijkstelt aan de NSDAP en ze ook geen racisten noemt. Dus niet zal vergelijken, de associatie opwerpen, of gelijk zetten. "Ik zet niets gelijk. Dat zie ik ook helemaal niemand doen op deze site." Ach heus? Het vergelijken, associaties maken, én gelijkstellen met fascisten, neonazi's, Hitler, Musollini, en raciscten is hier juist een niet aflatende hobby van velen net als dat elders gebeurt in uiterst linkse kringen. Buiten die extreem-politieke beschuldigingen is die van racisme zeker niet minder maar gaat deze hier en in die uiterst linkse kringen ironisch genoeg áltijd over racistische witte mensen. Alsof het geen feit is dat menselijke eigenschappen, en dus ook racisme, onder ieder bevolkingsdeel naar huidskleur, etniciteit, of afstamming in gelijke mate zal voorkomen. Wie onderscheidend naar huidskleur, in dit geval witte Nederlanders, aantijgingen doet m.b.t. eigenschappen, dus ook als het racisme betreft, is een racist.

Mark Huysman
Mark Huysman19 feb. 2020 - 21:23

@I am Legion 19 februari 2020 at 17:35 [Niet voor niets was er tussen revolutionair socialisten, communisten, fascisten, en nationaal-socialisten behalve veel wedijver omdat ze in dezelfde vijver vissen, ook veel wederzijdse en zelfs uitgesproken bewondering.] Kun je wat voorbeelden noemen waaruit blijkt dat revolutionair socialisten en communisten uitgesproken bewondering hadden voor de fascisten en nationaal-socialisten? Was die bewondering net zo groot als die van Winston Churchill, die over fascistisch Italië o.a. het volgende schreef: “This country gives the impression of discipline, order, goodwill, smiling faces. A happy strict school... The Fascists have been saluting in their impressive manner all over the place” en “I could not help being charmed, like so many other people have been, by Signor Mussolini’s gentle and simple bearing and by his calm, detached poise in spite of so many burdens and dangers. Secondly, anyone could see that he thought of nothing but the lasting good, as he understood it, of the Italian people, and that no lesser interest was of the slightest consequence to him. If I had been an Italian I am sure that I should have been whole-heartedly with you from the start to finish in your triumphant struggle against the bestial appetites and passions of Leninism.” En over Hitler: "While all those formidable transformations were occurring in Europe, Corporal Hitler was fighting his long, wearing battle for the German heart. The story of that struggle cannot be read without admiration for the courage, the perseverance, and the vital force which enabled him to challenge, defy, conciliate, or overcome, all the authorities or resistance’s which barred his path. He, and the ever increasing legions who worked with him, certainly showed at this time, in their patriotic ardour and love of country, that there was nothing that they would not dare, no sacrifice of life, limb or liberty that they would not make themselves or inflict upon their opponents.”

Sonic2
Sonic219 feb. 2020 - 21:46

@ Bert de Vries Dankjewel. En het is wederzijds. Ook uw reacties lees ik met veel plezier. @ I am Legion U verwart weer vergelijken met gelijk stellen. Ik stel nogmaals Baudet en Wilders niet gelijk met Hitler. Maar kennelijk wilt u dat ik dat doe. En wilt u dat andere linkse mensen dat doen. Baudet en Wilders hebben( nog) geen Auschwitz veroorzaakt. Dus zal elke gelijkstelling onzinnig zijn. Maar mogelijk bedoeld u mij niet, maar richt u zich op andere mensen hier. Zou kunnen. Dan over die godwin. Wat ik al eerder zei. Baudet en Wilders aanhangers leven in een paralel universum. Het zal waarschijnlijk zwevende kiezers wat afschrikken. Niets met al dan wel of niet extreem rechts te maken. Alles met een kiezers smaldeel dat totaal is los gezongen van de werkelijkheid. In zijn eigen wereld leeft. En je krijgt ook een Placebo effect. Net zolang tot je denkt dat Marcel van Dam een paar weken voor de dood van Fortuyn hem een minderwaardig mens noemde. Dat was uiteraard in 1997. 5 jaar voor de dood. Daarna een hele reeks totaal niet verifieerbare claims. Die bovendien aantoonbaar onjuist zijn. https://nos.nl/artikel/2277050-dit-is-de-forum-kiezer-en-zo-ziet-de-rest-van-de-stemmers-eruit.html 6% van de SP kiezers. Totaal verwaarloosbaar. Een verzinsel dus. Dan over nazisme en communisme. Ik ken een totaal mislukt experiment tussen communisme en nazisme ergens in Rusland. En ik ken wat leugens van Bosma dat Hitler en Stalin de beste vriendjes waren. Al in de begin jaren 20 liet Hitler in allerlei geschriften zijn zeer, zeer, zeer diepe haat richting het communisme blijken. Dus al die leugens, verzinsel en fantasietjes waar je mee komt, klopt geen hout van. Dus u maakt een koppeling. Die er niet is. Communisme en nazisme zie ik als totaal verschillende politieke stromingen. Niemand heeft ook nog echt goed kunnen onderbouwen waarom ze op elkaar lijken. Een verzinsel. De steun van Hitler kwam vooral van de DNVP, Zentrum en wat van de liberalen en van de conservatieve vleugel van de SDP en KPD. Maar de socialistisch overloop was zeer nihil. Verzinsel dus. Een onderbelicht onderdeel van de nazi ideologie is dat ze een enorme hekel en haat hadden tegen mensen die uitkeringsgerechtigd waren. In dat opzicht was de NSDAP nog een gewelddadige kopie van de VVD. Dan over de CPN. Meteen trek je hetzelfde in een godwin situatie. De NSDAP en de NSB hebben net als PVV en FvD altijd en overal alleen maar rotzooi en ellende veroorzaakt. De communisten hebben in Nederland na de oorlog de druk op de rechtse sociaal democraat Drees gezet. Drees wilde helemaal geen verzorgingsstaat. In 1983 ging hij in een boek nog tekeer tegen de verzorgingsstaat. De CPN was tegen de oorlog in Vietnam. CPN had punten over woningen, zorg, homo en vrouwen emancipatie En zoals altijd grijpt u terug naar Mao/Lenin/ Stalin als het even niet weet. Dan smoor je elke discussie. - FvD en PVV stemmers zou ik niet eens zozeer racistisch willen noemen. Ik vind dat ze echt compleet achterlijke keuzes maken. En voor de rest al die labels. Stemmen op Baudet/Wilders vind ik meelijwekkend, dom en achterlijk. Ik zie de zorgen wel hoor. Ik zie de problemen ook. Er op stemmen is gewoon dom. Nul respect voor dat volk wat er op stemt. Net zo'n dwaling als de GOP kiezers die Trump stemmen. Of de NSDAP kiezers die Hitler stemmen. Achterlijk is nog een milde constatering. - Het zou wel eens gemakkelijk zijn als rechtse nationalisten eerst eens een links manifest, programma of een linkse FB pagina bekijken. Gewoon een half uur lezen voordat ze meteen hun grote waffel open trekken. Veel van die FvD en PVV kiezers weten niets van wat linkse partijen nu echt willen. Geen enkele kennis. Ik stoor me er aan hoor. En u mag me richting de Killing fields duwen. Maar ik weet dat ik een onderscheid maak tussen Oosters communisme en Westers communisme. En ik weet welk communisme ik aanvaardbaar vind. En het zit dicht tegen socialisme aan. Ik vind Bernie Sanders dan ook een midden politicus. Vind niets extreem links aan zijn standpunten. - Ik mis bij mensen zoals u de echte wil en de echte kracht om echt racisme, fascisme de wereld uit te helpen. Ook bij Baudet en zijn trein tweet zie ik u alleen maar alles goed praten. Racisme is echt erg. En vooral voor degene die het moet ondergaan. Maar er is op dit punt met u en wat vrienden van u ook geen debat te voeren. Omdat het patroon dus al uitgetekend is. Ik vind alles wat rechts van de PvdA staat extreem rechts, racistisch. En dat geldt voor nog een paar hier. Die net zo denken. Dus het is een discussie met labels. Maar het werkt he. Je merkt het ook in de media. Niemand wil het verwijt demoniseren meer krijgen. Ultra rechts maakt daar echt vreselijk misbruik van. De moord op Fortuyn. Dus als je het echt niet weet, kan je altijd demoniseren er bij halen. De Pimwin. In uiterste nood komt dat argument uit de kast. En voor de rest kan ik net zo goed tegen een muur praten. U blijft toch wel hangen in uw bubbel.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 feb. 2020 - 23:07

'associaties maken' Hou toch op! Holle blikken, agressieve beeldtaal en leuzen. Blijkbaar heb je weinig meegemaakt of ben je gillend naïef dat je niet ziet dat FDF een enge club is waar ieder verstandig mens liever verre van blijft.

I am Legion
I am Legion19 feb. 2020 - 23:09

@Een aantal hier. Als je de tekst van een enkeling, zo gemakzuchtig geduid, of de vormgeving van een logo, dan wel de taal en strijdkreten van de demonstranten, in dit geval boeren, met fascisme verbindt en toepast op de hele groep dan geldt dat in ieder geval. Dan is dus ook iedere individuele vakbonds- en linkse demonstrant of deelnemende subgroep genoeg die hetzelfde oud socialistische en communistische jargon en strijdkreten voerde tijdens een demonstratie of de Internationale zong, een grove tekst gebruikte, de vaak duidelijk rode regimes gelijkende logo's voerden (een rode ster, hamer & sikkel, en gebalde vuist) om alle demonstranten gelijk te stellen aan het voormalige communistische Sovjet-regime, het huidige Chinese communistische regime etc. Ik wil zelfs nog wel aantonen dat diverse kopstukken van partijen (CPN en PPR) van wat nu GroenLinks is, maar ook van de PvdA tot ver in de jaren zeventig, en zeker SP openlijk hun liefde en idealen bij diverse van deze extreem misdadige rode regimes hadden voor die van de westers pluriforme democratieën. De boze en protesterende boeren collectief of zelfs maar voor een groot deel als fascisten of extreem-rechts wegzetten is behalve minderwaardig ook zeer dom. Ik zou ondanks de verscheidenen gronden dat links in zeer recent verleden, en verschillenden nog steeds, een openlijke droom hebben over een socialistische revolutie die overal waar ze de kans kreeg misdadige regimes opleverde, geen van de huidige linkse partijen en ook niet de links georiënteerde mensen collectief als aanhangers van die rode regimes noemen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 feb. 2020 - 7:57

'en toepast op de hele groep' Het bestuur van FDF heeft dat logo, die kleding en die naam toch zelf gekozen? Als je daarvoor kiest dan moet je vervolgens niet gaan lopen piepen dat je als groep (FDF) met fascisme wordt geassocieerd. Als volwassene ben je, mits toerekeningsvatbaar, zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.

LaBou
LaBou 20 feb. 2020 - 11:27

En Lego, hij kwakkelt voort. Ook al heeft hij niets dan loze woorden, hij kan het niet laten zich voor schut te zetten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 feb. 2020 - 15:40

@Mark Huysman U citeert Churchill over Hitler een beetje uit de context als ik zo vrij mag zijn op te merken. Uw citaat komt uit een publicatie uit 1935 als ik me niet vergis. Het volgende uit 1937: "But the internal stresses are even more striking. The Jews, supposed to have contributed, by a disloyal and pacifist influence, to the collapse of Germany at the end of the Great War, were also deemed to be the main prop of communism and the authors of defeatist doctrines in every form. Therefore, the Jews of Germany, a community numbered by many hundreds of thousands, were to be stripped of all power, driven from every position in public and social life, expelled from the professions, silenced in the Press, and declared a foul and odious race. The twentieth century has witnessed with surprise, not merely the promulgation of these ferocious doctrines, but their being enforced enforcement with brutal vigour by the Government and by the populace. No past services, no proved patriotism, even wounds sustained in war, could procure immunity for persons whose only crime was that their parents had brought them into the world. Every kind of persecution, grave or petty, upon the world-famous scientists, writers, and composers at the top down to the wretched little Jewish children in the national schools, was practised, was glorified, and is still being practised and glorified. A similar proscription fell upon Socialists and Communists of every hue. The Trade Unionists and liberal intelligentsia are equally smitten." Op deze site zijn beide terug te vinden: https://winstonchurchill.org/publications/finest-hour/finest-hour-156/the-truth-about-hitler-1935-hitler-and-his-choice-1937/

Pater
Pater21 feb. 2020 - 12:37

Legioen gaat in zijn/haar moeizame, kromme zinnen steeds verder de grenzen van fatsoen over. De v beschuldigigingen over verwantschap tussen socialisme en fascisme zijn honderd keer weerlegd maar Legioen trekt zich er niks van aan en trekt steeds weer van leer met dezelfde onzin. De laatste infame beschuldiging: dat o.a. PPR- en PvdA-kopstukken liefde koesterden voor de stalinistische regimes, boven die van de democratie. Natuurlijk maakt hij dat weer niet waar. Huysman constateert dat de discussie met Legioen gelijk staat met praten tegen een muur. Ik stel voor Legioen voortaan af te doen als de gebruikelijke, extreemrechtse praat die altijd links van van alles beschuldigt en extreemrechts tegen van alles in bescherming neemt. En er verder geen energie meer in te stoppen; dat geeft Legioen alleen maar nieuwe redenen om onzin te spuien.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 feb. 2020 - 18:29

@Pater Zoveel moeite zou het Legion niet kosten om aan te tonen dat in sommige linkse kringen er wel degelijk sympathie bestond voor het communisme zoals dat bijv. bestond in de DDR. Hij hoeft slechts te verwijzen naar de dissertatie 'Nederland en de DDR' van Jacco Pekelder, hier besproken in Trouw van meer dan twintig jaar geleden. .https://www.trouw.nl/cultuur-media/ulbricht-moest-maar-niet-te-lang-stilstaan-bij-de-pro-ddr-resolutie-van-de-pvda~bb4971bd/. U (en uw vrienden) kunt wel doorgaan met te doen alsof u steeds Legion ontmaskert als een extreem rechtse idioot maar ik denk dat u zichzelf belachelijk aan het maken bent. Hij toont in ieder geval over een kritischer geest te beschikken die zijn standpunten beter onderbouwt dan u.

Buitenstaander
Buitenstaander19 feb. 2020 - 12:54

Scherp hoor, dat bord gezien. Gefundenes Fressen. Laten we in het vervolg ook zo scherp zijn bij andere betogingen.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 13:55

Dat zijn we nu niet?

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 14:59

Het zijn wel fascisten, maar het is natuurlijk niet verstandig als ze dat hardop zeggen, dus kijk even de andere kant uit mensen.

Buitenstaander
Buitenstaander19 feb. 2020 - 16:16

@Paul Wat dacht je zelf Paul? Ooit gelezen dat bij een linkse demonstratie erop gewezen werd dat mensen bv met een Hamasvlag liepen, om maar weer even de toon te zetten. Uiteindelijk moeten we het in NL met z'n allen 'rooien', dan is dat zgn NSB bordverhaal polariserend, natuurlijk ook van die suffe boeren, maar ook stemming maken hier.

Mark Huysman
Mark Huysman19 feb. 2020 - 21:30

[Ooit gelezen dat bij een linkse demonstratie erop gewezen werd dat mensen bv met een Hamasvlag liepen…] Volgens mij gebeurt dat niet zo veel maar als het gebeurt is er altijd stennis over. Overigens: je mag kritiek hebben op Hamas maar er is natuurlijk een fundamenteel verschil tussen Hamas en de NSB. Hamas is een bevrijdingsorganisatie terwijl de NSB juist samenwerkte met de bezetter.

TwoTone
TwoTone19 feb. 2020 - 12:46

Tsja, ondanks alle ruis is natuurlijk de vraag: willen we idd in Nederland zonder boeren, maar ook zonder vissers, we dachten blijkbaar zelfs even zonder bouwers (pfaslimiet op 0) te kunnen. Op z’n minst kunnen we stellen dat het huidige kabinet Rutte vele vragen oproept met allerlei onduidelijk beleid en de verhulde gevolgen van ‘t beleid. En dan ook nog allerlei verkeerde rekensommetjes.....

2 Reacties
Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 15:08

Op z’n minst kunnen we stellen dat het huidige kabinet Rutte vele vragen oproept met betrekking tot de verhulde gevolgen van een beleid dat 10 jaar geleden werd ingezet. Waarschijnlijk gokte Rute het er op dat de natuur het evenwicht wel weer zou herstellen, maar dar was niet zo en nu zitten we met de gebakken peren.

Greendutch
Greendutch19 feb. 2020 - 19:56

pffff....weer rebellie door boeren, wanneer gaan die mensen gewoon werken in plaats van ruzie zoeken, met lelijke teksten en andere bedoelingen. het heeft niet veel zin om te zeggen wat ik ervan vind omdat die boeren die op het binnenhof stonden vandaag, hier niet meelezen en die madam die vanmorgen , voor de camera zei dat 'zij daar zouden blijven tot hun eisen(?) ingewilligd worden' zit straks bij Nieuwsuur, die is dus ook al niet te vertrouwen want houdt zich niet eens aan haar eigen woord. boeren aan het werk, gewoon in balans met de natuur ofwel biologisch, onafhankelijk van wie dan ook en liefst zelfstandig, alsof het volwassen mensen zijn. evt in een eigen coöp om hun producten aan de man te brengen. de rust weergekeerd, allemaal lekker slapen en morgen vroeg op om het boeren leven voort te zetten vanmorgen op NOS: de boeren hebben de afgelopen 6 jaar vergroeningssubsiedies gekregen die niks hebben opgeleverd (op hier en daar kleine beetjes na). hebben ze dus ook gekregen zonder er iets voor te hebben gedaan. belastinggelden. hopelijk wordt er niet veel belastinggeld besteed aan al die uit-koperijen, er zijn veel kleine bedrijfjes, zelfstandig ondernemers, die niks vergoed krijgen als hun bedrijf om bepaalde redenen moet stoppen. die moeten het helemaal zelf zien te redden dus waarom boeren ook niet

Frits Jansen
Frits Jansen19 feb. 2020 - 12:44

Als ze het leger tegen de eigen bevolking inzetten overschrijden ze een grens. Trek desnoods soldaten een politiepak aan of leen de politie wat legervoertuigen, maar we moeten geen boerenoorlog willen.

1 Reactie
Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 15:09

Heeft de politie soms opdracht gekregen de dienstwapens thuis te laten?

Audio
Audio19 feb. 2020 - 11:46

Die hooivorken en rieken doen me denken aan boerenopstanden uit het verleden. Toen gingen boze boeren ook los op de bovenhengestelden; met zeisen, hooivorken, spaden en dorsvlegels. Meestal liep het niet goed met ze af. Ze hebben nu natuurlijk wel trekkers, toen moesten ze zich per paard of lopend verplaatsen.

Sonic2
Sonic219 feb. 2020 - 11:42

Ik kan me nog goed voor de geest halen dat ik een aantal maanden geleden opmerkte dat een deel van de boeren nogal akelig dicht tegen uiterst rechtse groeperingen aan hingen. Toen kreeg ik de wind van voren. Met de gebruikelijke nationalistisch agressie. Zoals wel vaker zaten de rechts radicale schreeuwers( zoals altijd) er zeer fors naast. Zoals gebruikelijk ontberen ze elk norm en fatsoensbesef om excuses te maken. Zo zal het ook gaan als FvD een flop wordt. Wat nu al in de sterren staat geschreven. En een deel van de NSB aanhang waren inderdaad kleine boeren. Boeren die zich toen al in het nauw gedreven voelde. Dat mag je niet zeggen van rechts "politiek incorrect" Nederland". Maar vooral de kleinere boeren liepen nogal achter de NSB aan. Maar dat is demonisering geloof ik en een taboe. Want het komt boeren gecombineerd met hun uiterst rechtse vazallen in het parlement niet zo uit. Geloof ik.

6 Reacties
MG1968
MG196819 feb. 2020 - 12:02

"..en een taboe." Want? Waren ze dan toch selectief voor het 'benoemen'?

Sam V
Sam V19 feb. 2020 - 12:57

@Sonic Hoewel ik niet gereageerd heb op uw blijkbaar maanden geleden profetie over het uiterst rechts zijn van een aantal boeren, was het natuurlijk dan een overbodige bewering en nu nog steeds. Ik kan u vertellen, dat er ook uiterst rechtse bouwvakkers, zorgmedewerkers, bijstandsgerechtigden, advocaten, politici en werklozen zijn. U kunt een beroepsgroep benoemen en er direct vanuit gaan dat er mensen zitten met bepaalde ideeën. Bij het ene beroep waarschijnlijk wel wat meer dan bij de ander. Dus roepen dat een deel van de boeren dat ook is, lijkt mij evident. Ik snap ook niet waarom er dan excuses aangeboden zouden moeten worden. Omdat iemand een ander beeld had? Iemand zou kunnen zeggen dat nu blijkt dat u het bij het rechte eind hebt, maar dat was natuurlijk evident, zoals ik net aangaf. Vanwaar die borstklopperij?

Sonic2
Sonic219 feb. 2020 - 14:41

@ Sam V Ten eerste beticht u mij van borstklopperij. Dat is een leugen en daar moet u alleen al excuses voor maken. Het is geen borstklopperij. Eerder een rectificatie van de grote haat die ik een aantal maanden geleden over ons heen kreeg. Als u eens stopt met het bashen van mij en eens u ogen opent dat is het duidelijk dat FDF aan FvD en PVV gelieerd is. Geurts werd uitgefloten door de ultra rechtse boeren. Baudet en die andere oplichter worden altijd toe gejuicht. Boeren zaten vroeger al aan de verkeerde kant. De NSB. En nu nog steeds. En voor de rest noemt u bar slechte voorbeelden. De meeste advocaten zijn in ieder geval niet rechts. Buiten Bram M en Theo Hiddema ken ik nauwelijks advocaten die ultra rechts zijn. Bijstandsgerechtigden stemmen altijd hun uitkering achterna. Dus meestal links. Behalve een zeer enkele ultra nationalist. Die zich graag door dat rechtse geteisem wil laten misbruiken. Wat Bouwvakkers stemmen weet ik niet. En het is natuurlijk een zeer zinvolle bewering. En totaal niet overbodig. Wat u doet is continue knettergekke figuren normaliseren. Dat doet u als met al dat vreselijke FvD en PVV volk. Dat doet u met Trump FDF is een ultra rechts clubje. Die niet terug deinzen van intimidatie. En liever duidt u dat ook zo. In plaats van uiterst respectloos mij te schofferen. En zoals altijd het gevaar van die nationalisten niet te zien. En de aan hun gelieerde boeren. FDF is geen theekrans clubje. Open uw ogen toch eens. @ MG 1968 Scherp. Ultra rechts benoemt altijd selectief, overdreven of eenzijdig.

Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 15:11

SamV: "Ik kan u vertellen, dat er ook uiterst rechtse bouwvakkers, zorgmedewerkers, bijstandsgerechtigden, advocaten, politici en werklozen zijn." En SamV kan het weten, want die is kaderlid van het Forum.

Sam V
Sam V19 feb. 2020 - 22:03

@Sonic Het valt me nu ook weer op dat u telkens weer doet alsof u de genuanceerdheid zelve bent, maar ondertussen wel een sterke afkeer uit tegenover de nationalistische rechtse medemens. Dat u de extreem-rechtse lieden niet moet, vind ik prima. Ik ook niet. In uw reacties neigt u echter telkens de rechts extremistische kant breder te trekken dan dat het volgens mij is. Niets mis met een bepaalde mate van nationalisme. In uw bijdrage grijpt u terug naar maanden geleden om op te merken dat de “rechts radicale schreeuwers” er toen naast zaten. Zonder enige onderbouwing. Als rectificatie van de grote haat. Want u ziet nu nieuwe informatie? Want alle boeren zijn FDF en alle FDF leden zijn rechts-extreem? Nee, u gebruikt een verwijzing naar conversaties van lang geleden om u gelijk te halen. Immers de schreeuwers zaten er naast, in uw woorden. Daarnaast begrijpt u ogenschijnlijk mijn punt niet ten aanzien van die andere beroepen. Ik zeg dat bij elke beroepsgroep rechts-extremisten zitten. Statisch zal dat bijna al moeten, waarbij natuurlijk bij de ene groep wat meer dan bij de andere. Maar met uw opmerking dat het bar slechte voorbeelden zijn, verraad u direct uw mening over de boer in het algemeen. Nog een paar keer duidelijker verwoord zoals met “Boeren zaten vroeger al aan de verkeerde kant. De NSB. En nu nog steeds.”. Als u zo over een gehele beroepsgroep praat, zijn excuses terecht nog ver weg. @Verdulleme Uw opmerking kan ik niet eens serieus nemen, zelfs als zou u in een paar dagen mijn reacties tot nu toe tot u genomen hebben.

Verdulleme
Verdulleme21 feb. 2020 - 14:37

Sam V - OK, ik zal je in het vervolg niet meer serieus nemen.

Markzelluf
Markzelluf19 feb. 2020 - 11:10

Twee opmerkingen: 1. ik heb niet de indruk dat de boeren vinden dat ze een bepaalde bevolkingsgroep moeten uitroeien (wat NSB wel had), maar dat ze zich juist slachtoffer voelen van het beleid dat hen wil uitroeien. 2. ik heb de indruk dat de boeren al enige tijd geleden hun hand flink overspeeld hebben. Waar ik eerst fikse sympathie had voor hun eis enige compensatie te krijgen omdat zij het slachtoffer zijn van een enorme beleidswijziging van de overheid, waardoor hun perspectief op continuïteit van hun bedrijfsvoering verdween, is dat nu aanzienlijk verminderd. Ook vind ik inmiddels de schadeloosheidsregeling te ruim. Geld geven aan boeren die toch al wilden stoppen? Dat geld kun je als overheid beter besteden. Boeren hadden een hoge gunfactor als hardwerkende 'gewone' mensen. Nu krijgen ze steeds meer het imago van asociale rauwdouwers die aan het subsidie-infuus liggen. Beide beelden zijn waarschijnlijk waar, maar het slaat steeds meer door naar het laatste.

2 Reacties
Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 16:46

Markzelluf: "ik heb niet de indruk dat de boeren vinden dat ze een bepaalde bevolkingsgroep moeten uitroeien (wat NSB wel had) Anton Mussert in een open brief in de Volk en Vaderland van 22 april 1933, getiteld Enkele woorden aan onze Joodse leden: "Onze NSB is principieel niet-antisemitisch. De toestanden zijn hier te lande op dit punt nu eenmaal geheel verschillend met die in Duitsland. Wat dit betreft, sluit onze beweging zich dus meer aan bij Italië, waar de leer van het fascisme het antisemitisme niet kent. Niettemin wordt met voorbedachten rade door onze tegenstanders soms openlijk, doch meestal in het geniep, verkondigd dat ook wij NSB’ers jodenhaters zijn. Gij weet als NSB’ers dat dit niet zo is, dat onze zin voor rechtvaardigheid […] dit niet toelaat, omdat er een gehele categorie van Nederlandse Joden aanwezig is, die Nederlands voelt, denkt en in wezen Nederlands is; de categorie waartoe Gij behoort.’ - https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/nieuws/23418/het-ware-gezicht-van-de-nsb.html

Sonic2
Sonic219 feb. 2020 - 23:33

@ Verdulleme De NSB was inderdaad in haar begin tijd niet antisemitisch, maar is eind jaren 30 erg opgeschoven naar Hitler zijn antisemitisme onder leiding van Rost van Toningen. Meinoud dus. Niet Florrie. Die heeft zijn verderfelijke gedachtengoed doorgezet na de oorlog. @ Markzelluf Als je speeches en betogen van Hitler door neemt dan zie je dat hij vooral Duitsland wilde beschermen tegen het Joodse en communistische gif. Joden maakte met hun communisme en kapitalisme Duitsland kapot. Rechts bralt altijd dat Hitler antikapitalist was. Hitler nam hele sommen met geld aan van kapitalisten. Hitler vond kapitalisme een Joodse samenzwering, dus daarom was hij anti kapitalist. Dus dat argument gaat niet op. Op een gegeven moment wordt het defensief het nieuwe offensief. Mark van den Oever heeft goed geleerd van andere volksmenners. Al denk ik niet dat er bij van den Oever er een plan achter zit. Van den Oever heeft net als andere rechts nationalisten geen flauw benul van de geschiedenis.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 11:06

Als FDF zichzelf bedoelt is de verwijzing best wel treffend.

nikita72
nikita7219 feb. 2020 - 10:34

Ik denk dat die boeren nauwelijks weten wat de NSB is. Hoe dan ook protesteren ze niet voor "volk en vaderland" maar voor zichzelf en de agro-industrie (veevoederbedrijven, slachthuizen).

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas19 feb. 2020 - 12:02

En voor de riante subsidie die ze krijgen.

Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 13:59

"Ik denk dat die boeren nauwelijks weten wat de NSB is." Waarom denk je dat?

Grooteman2
Grooteman219 feb. 2020 - 9:46

Als je afspreekt dat men niet via een snelweg mag rijden en je rijdt over de N33 (autoweg, geen snelweg) dan is het inderdaad vreemd dat die boeren bekeurd zijn.

1 Reactie
Verdulleme
Verdulleme19 feb. 2020 - 15:01

Op de N33 is het rijden met trekkers verboden, maar ze kunnen natuurlijk altijd nog in beroep gaan.

Proletarier
Proletarier19 feb. 2020 - 9:36

Ik zie een dubbele moraal. Weet je nog dat demonstranten werden opgepakt die demonstreerde voor meer klimaatmaatregelen en hoe die verwijderd werden? Waarom wordt dit volk niet met harde hand de kop ingedrukt of zou er sprake zijn van een dubbele standaard?

6 Reacties
Peterrr2
Peterrr219 feb. 2020 - 11:18

Ik denk dat het komt doordat ze met tractoren demonstreren en die zijn wat lastiger af te stoppen. Maar goed om te lezen dat er nu wel opgetreden wordt. Wel weer grappig dat die boeren nu verongelijkt reageren... denk dat sommigen echt dachten dat ze boven de wet stonden!

Tony Soprano
Tony Soprano19 feb. 2020 - 12:02

Ik zie ook een dubbele moraal. Voor klimaatprotesten is 100% begrip op deze site. Voor de boerenprotesten 0%. Ik vind dat een ieder mag protesteren tegen wat of wie dan ook.

itsme3
itsme319 feb. 2020 - 12:19

Die klimaatdemonstranten, waren dat niet degenen die een week lang een volledige (doorgaande) weg wilden afsluiten, Gelukkig duurt de overlast van de boeren steeds maar kort.

Grijstint
Grijstint19 feb. 2020 - 12:39

"Waarom wordt dit volk niet met harde hand de kop ingedrukt of zou er sprake zijn van een dubbele standaard? " Waarschijnlijk omdat het volk dat u zo denigrerend als "dit volk" bestempeld het volk is dat smorgens voor dag en dauw opstaat om "uw volk" van voedsel te voorzien. Hetzelfde volk waar linkse politici vroeger voor opkwamen voordat ze hun focus verschoven naar echt belangrijke dingen zoals daar zijn: stroopwafelpieten en genderneutrale toiletten.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 13:01

@Tony "Ik vind dat een ieder mag protesteren tegen wat of wie dan ook" Echt waar? Geloof ik niet. "Voor klimaatprotesten is 100% begrip op deze site" Op deze site? Je bedoelt bij ieder normaal denkend mens

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 feb. 2020 - 14:48

Tony, bij klimaatprotesten gaat het om het algemene belang, bij de boeren protesten om het boeren eigen belang. Dat verklaart alles.

Thuiszitter
Thuiszitter19 feb. 2020 - 9:36

Politie die tractoren in beslagnemen lijkt mij in deze de beste oplossing , mafkezen denken echt dat ze alles kunnen maken .

Joop den Uil
Joop den Uil19 feb. 2020 - 9:33

laat ze toch; waait vanzelf over , en schakel over op rijst en vis

JasDon
JasDon19 feb. 2020 - 9:32

Frank van der Laar heeft volgens mij wel een punt, heeft die boer met de zijn bord wel door wat de historische betekenis is? En zo nee, doet dat af aan zijn protest? Daarnaast gaan er 10.000 boeren protesteren, en gaan er 50 op de bon zo ik lees. We gaan het toch ook niet hebben over de mogelijk 50 bekeuringen voor zwartrijden tijdens een klimaatprotest? Ondertussen is de situatie in Den Haag overzichtelijk, ik moest eigenlijk alleen omrijden vanwege afsluitingen door de politie.

Kilted
Kilted19 feb. 2020 - 9:13

Ze zijn terug, en niet terug gefloten Hetzelfde slag, dezelfde vlag, hetzelfde lied Ze zijn terug, en niet terug gefloten Dezelfde steen, en toch nog weer gestoten Dezelfde steen (Uit de Song 'Ze zijn terug vd Jazzpolitie)

1 Reactie
Tony Soprano
Tony Soprano19 feb. 2020 - 11:59

Vind je niet dat je beetje doorslaat? Dit nummer gaat over de opkomst van neo-nazi's in de jaren negentig met een duidelijke verwijzing naar het nazisme. Je hoort onder meer een gedeeltelijke tirade van Hitler in dit nummer. Dit gaat over protesterende boeren. Ja, daar zitten een aantal horken tussen, maar ik vind de aantallen nog wel meevallen. Ik begrijp sowieso dat de belangstelling onder de boeren om nu weer aan de protesten mee te doen tegenvalt. Dus om dan een loepzuivere godwin van stal te halen en alle boeren over één nazistische kam te scheren, vind ik ridicuul en polariserend. Ben zelf een inwoner van de Randstad en alles behalve boer trouwens.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 9:01

Dat dit domme klootjesvolk van FDF nog vrij rondloopt is schandalig.

8 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman19 feb. 2020 - 10:10

Dus jij wilt mensen oppakken omdat ze dom klootjesvolk zijn? Dan wordt het hier ook rustig.

Tony Soprano
Tony Soprano19 feb. 2020 - 12:03

@Norsemen Wat stel je voor? Knokploegen in bruine hemden?

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 12:54

"Dus jij wilt mensen oppakken omdat ze dom klootjesvolk zijn?" Nee, omdat ze van FDF zijn. Waarom deze rare vraag van je?

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 12:55

"Wat stel je voor? Knokploegen in bruine hemden?" Andere kleur lijkt me beter, anders wordt het moeilijk uit elkaar houden.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend19 feb. 2020 - 14:00

Ah, mensen vanwege hun mening en het gebruik maken van hun grondrechten oppakken... ga lekker naar Noord-Korea mafketel! En klootjesvolk... mensen die geen haver van gerst kunnen onderscheiden maar wel denken te weten waar het met onze landbouwsector naartoe moet, dat is klootjesvolk. Net zoals mensen die koeien alleen kennen van plaatjes, klootjesvolk, mensen die honden en katten op drie hoog achter houden, maar de mond vol hebben over dierenrechten, dat is klootjesvolk.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 16:50

"mensen vanwege hun mening en het gebruik maken van hun grondrechten oppakken" Raar idee heb jij van wat gebruik maken is van grondrechten. Misschien dat je te ver van de bewoonde wereld woont om te snappen hoe e.e.a. werkt of misschien heb je te lang in de gierput gelegen maar je praat onzin.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend19 feb. 2020 - 19:19

Voor welke misdaad wil je ze dan oppakken? Geen misdaad gepleegd tijdens die demonstratie. Hooguit een paar verkeersovertredingen en daar zijn boetes voor uitgeschreven. Jij hebt in ieder geval geen gierput nodig om peop te praten. Jij bent hier de grote anti-democraat. Mensen als jij staan een dictatuur voor en zijn veel gevaarlijker dan een paar boeren die naar het Malieveld gaan. En nee, ik ben geen boer, verre van dat, maar snap helemaal dat ze nogal pissed zijn.

Norsemen
Norsemen20 feb. 2020 - 11:01

O.a. mensen bedreigen, deuren inrijden, verboden negeren, het in gevaar brengen van burgers. Wat de boeren doen, en de FDF in het bijzonder is een gevaar voor de rechtsstaat. Boeren steunen in het doel wat ze willen bereiken prima, FDF steunen in hoe ze dat willen bereiken schandalig. Dat je mij anti democraat noemt en voorstander van een dictatuur geeft aan hoe weinig je snapt van de begrippen rechtsstaat en democratie.

de Boer2
de Boer219 feb. 2020 - 8:53

De verwijzing naar de voormalige NSB en naar het voormalige blad Volk en Vaderland behoort tot het oorlogsverleden en een situatie die onvergelijkbaar is met die van 75 jaar later. Uiteraard komt fascisme altijd terug, maar ook die opleving van oude sentimenten is niet zo virulent als in dat verleden waarin de NSB een overigens beperkt aantal Kamerzetels bezette. Het heeft geen zin om nu nog angst te creëren door agrariërs in verband te brengen met nationaal socialisme. Het oproepen van eesten uit het verleden is in het algemeen onverstandig. Mensen leren maar lastig, dat is waar, maar er is wel progressie geboekt. De historica Jolanda Withuis schreef recentelijk over haar verleden met de CPN om maar een voorbeeld te geven an hoe ontluisterend het verleden was. Maar de CPN bestaat niet meer, er is enkele nog de Marcus Bakker zaal en beelden van het ingooien van de ruiten van het dagblad De Waarheid van een gebouw waar je nu heel duur kunt gaan eten. De tijden veranderen, de EU staat voor stabilisatie en welvaart en als voor afrekening met het verleden. Nederland is bovenal een rechtsstaat die vitaal is. Natuurlijk hadden we ooit hier een Boerenpartij, was er veel boosheid in de perifere gebieden, maar ook de satire van de Tegenpartij. De Boer gedenkt daarom de heren van Kooten en de Bie regelmatig in zijn gebeden, zij beoefenden de satire. Hij beveelt dat iedereen sterk aan: cultiveer de humor en niet het verleden.

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 10:14

"Het heeft geen zin om nu nog angst te creëren door agrariërs in verband te brengen met nationaal socialisme" Sorry hoor, maar dat doen zij dus zelf. Smeerlappen.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 11:24

@Tom "Sorry hoor, maar dat doen zij dus zelf." En niet alleen de volgers, ook de organisatoren doen hier aan mee. Dit deel van de demonstranten kan niet weggezet worden als 'idioten liften altijd mee', ze zijn door het FDF expliciet aangespoord.

de Boer2
de Boer219 feb. 2020 - 11:46

Hoe wel niet gaarne, toch even een vraag voor meneer Meijer. Tom, lucht dat nou op, zo'n, scheldwoord? Toen de Canadezen lang geleden Nederland deden herleven en Trees naar eigen zeggen een Canadees had, vond men dat schelden ongepast. En nu dus niet, want Canada is nu eng en de EU nog veel griezeliger. U ook Tom, geef het maar toe. Eigenlijk had u het liever gehad dat de Canadezen net gekomen waren en Trees alleen was gebleven? U stemde toch tegen Europa? U deed toch toen de disco roll? Begrijpt u nou waarom je beter niet over de NSB moet reppen Tom? Je maakt honden wakker die je beter kunt laten slapen.

OlavM
OlavM19 feb. 2020 - 22:22

@ de Boer: [Begrijpt u nou waarom je beter niet over de NSB moet reppen Tom? Je maakt honden wakker die je beter kunt laten slapen.] Je loopt achter, de Boer. De honden zijn al lang wakker en gaan gretig in de aanval als van hogerhabnd het bevel wordt gegeven.

OlavM
OlavM19 feb. 2020 - 22:26

Herstel laatste regel: van hogerhand

frankie48
frankie4819 feb. 2020 - 8:42

Ach ja, straattaal die voor 1933 ook vaak in straat- en verzetsliederen werd gebruikt, is vergiftigd geraakt omdat landverraders daarmee aan de haal gingen! Maar wat bedoelen de boeren met de tekst "Voor Volk en Vaderland" nou precies te zeggen?

9 Reacties
Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 8:57

"Maar wat bedoelen de boeren met de tekst “Voor Volk en Vaderland” nou precies te zeggen?" Dat ze verschrikkelijke domme sukkels zijn.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 9:18

"Dat ze verschrikkelijke domme sukkels zijn." Ze praten niemand na. Ze gebruiken het bewust. Dit zijn geen sukkels. Dit zijn slechte mensen.

JasDon
JasDon19 feb. 2020 - 9:41

"Ze praten niemand na. Ze gebruiken het bewust. Dit zijn geen sukkels. Dit zijn slechte mensen." Ik vind het stuitend dat je dit zegt, ik denk dat je het niet meent, maar dat het je voor de frame wel heel erg goed uitkomt.

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 10:15

Ik geloof dat MG1968 gelijk heeft.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 11:11

@MG1968 Het klopt wat je zegt dat ze niemand napraten en het bewust gebruiken maar toch denk ik dat ze bovenal gewoon verschrikkelijk dom zijn. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iemand die niet verschrikkelijk dom is de verwijzing zou maken.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 11:34

@JasDon "Ik vind het stuitend dat je dit zegt, ik denk dat je het niet meent, maar dat het je voor de frame wel heel erg goed uitkomt." Ik vind het stuitend dit te moeten concluderen, meen het echt, en welk frame? Ik heb niet -zoals de mensen achter het FVD- mensen aangespoord tot de uitingen die je hier ziet. Degene die dat overnemen doen dat bewust. Degene die dat te ver gaan en meelopen met de door het FVD gesteunde of georganiseerde protesten: dat zijn de sukkels. Deze mensen hebben niet door voor welk karretje gespannen worden en hoe hun belangen door de insteek schade toegebracht wordt. Kijk in mijn tijdlijn terug. Heb ten tijde van de start van de protesten aangegeven dat het wellicht slim is om de mogelijkheden tot fatsoenlijke compensatie aan te grijpen. Dat de manier van protesteren die optie zal doen verdwijnen. En kijk... Ik heb niets tegen boeren. Ook vind ik dat hetgeen nu staat te gebeuren niet alleen (of volledig maar wel deels") onder de noemer bedrijfsrisico te vatten is. Nog niet. Over een bepaalde periode gezien waarin de boeren de hakken in het zand blijven zetten natuurlijk wel. En als ik naar de publieke opinie kijk, en hoe het FVD het krediet dat de boeren hebben weten te verspelen, ben ik nog redelijk mild. Maar, dat laat onverlet. Als je nu, in deze tijd, na alles wat er onder die retoriek heeft plaatsgevonden, zinsneden gebruikt als 'voor volk en vaderland' dan ben je zoals ik het hierboven noemde een slecht persoon. En ja daar blijf ik bij.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 14:20

*FVD = FDF Ja, ik zie overeenkomsten, maar hier toch foute afkorting gebruikt.

JasDon
JasDon19 feb. 2020 - 20:15

"Ik vind het stuitend dit te moeten concluderen, meen het echt, en welk frame?" Dan moet je eens uit je echokamer komen, mensen zitten er echt niet zo in als jij het probeert af te schilderen. Ook bijna al deze boeren zitten er in de realiteit een stuk genuanceerder in en zullen weinig op hebben met fascisme en racisme.

MG1968
MG196820 feb. 2020 - 11:48

@JasDon "Ook bijna al deze boeren zitten er in de realiteit een stuk genuanceerder in en zullen weinig op hebben met fascisme en racisme." Degene die 'Volk en Vaderland' op de tractor hebben zeker wel... Maar bij overige boeren die er een stuk genuanceerder in staan -en ik hoop en verwacht dat die inderdaad in de meerderheid zijn- begrijp ik niet waarom zij onder de door de FDF uitgerolde vlag willen opereren. Meelopen onder foute vlag.

Sam V
Sam V19 feb. 2020 - 8:41

De boeren hebben op dit moment twee voordelen om hun zin te krijgen: voorlopig nog steun van de Nederlandse bevolking en twee partijen in het kabinet die hun belangen zullen behartigen. Dat wetende zou je verwachten dat de boeren vooral met het CDA en de CU in gesprek blijven zodat die belangen ook gediend worden. Het doorgaan met dit soort publieksonvriendelijke acties lijkt dan niet logisch of verstandig. Uitzondering is wellicht als er uit de gesprekken met deze twee partijen blijkt dat CDA en CU de “verkeerde” kant op bewegen. Dan moet je weer druk zetten. Twijfelachtig is het dan wel dat je dat op deze manier het beste doet. Voorlopig houd ik het op een zeer domme actie door domme boeren.

6 Reacties
Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 8:59

Ik denk niet dat de boeren nog op veel sympathie vanuit de bevolking kan rekenen. Nog sterker, het gedeelte dat deze boeren als een gevaar voor de samenleving ziet wordt met de minuut groter.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 9:22

"Nog sterker, het gedeelte dat deze boeren als een gevaar voor de samenleving ziet wordt met de minuut groter." Ja, maar voor de verkeerde reden. Het gevaar van de boeren is dat de omvang alhier zo groot en werkwijze zo intensief is dat er een te groot beslag gelegd wordt op milieu. Laten we dat vooral niet vergeten.

JasDon
JasDon19 feb. 2020 - 9:42

"Ik denk niet dat de boeren nog op veel sympathie vanuit de bevolking kan rekenen." Ondertussen geeft elke enquete/poll nog aan dat er een significante steun is voor de boeren. Waar koop jij je oogkleppen?

Henk Tuinman
Henk Tuinman19 feb. 2020 - 10:00

Inderdaad. Je ziet ook dat ze steun krijgen van mensen die met hun handen werken. De tegenstanders zijn de zogenaamde intellectuelen die in paniek raken als de handen vuil worden en dan direct naar een pedicure rennen.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 11:16

@MG1968 Dat is het gevaar van wat de boeren willen bereiken. Hoe de boeren dit willen bereiken is waar ik op doel.

Norsemen
Norsemen19 feb. 2020 - 13:09

"Bij de protesten op 1 oktober gaf 89 procent van de panelleden aan achter de acties te staan, op 16 oktober was dat 60 procent, nu nog 49 procent" #EenVandaag Overal neemt de steun af voor dit soort protesten af. Onder boeren zelf, onder mensen uit de randstad, mensen van het platteland, academici en fabrieksarbeiders. Ik denk zelfs onder de grootste idioten van Nederland, FvD'ers en PVV'ers.

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 8:27

Wat mij betreft grijpt de politie nu harder in. Neem die voertuigen in beslag, permanent.

1 Reactie
Jorah
Jorah19 feb. 2020 - 17:34

Lang leve de politiestaat die zich niet aan eigen wetten hoeft te houden. Laten we dat maar gewoon niet doen.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 8:19

"Voor volk en vaderland" Het was al langer duidelijk wat voor boter in de kuip zit.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 8:16

"We rijden juist over de N33 omdat dat een veilige weg is." Het rijden met de tractor is een eigen en provocatieve keuze. Er zijn nogal wat andere vervoersmogelijkheden. Wat mij betreft worden de tractors van de weg gehaald en kan deze worden opgehaald door het betalen van de kosten van het vervoer naar het depot. Tevens alleen vrijgeven als de boer vervoer van het depot naar de eigen boerderij heeft geregeld dat niet zelf-rijdend via de openbare weg plaats vindt maar via een oplegger. Zoals het met ieder vervoermiddel gebeurd dat niet (of niet meer) geschikt is voor de openbare weg en daar een gevaar vormt (of niet verzekerd is op de plaatsen waar deze deelneemt aan het verkeer).

Frank van der Laar
Frank van der Laar19 feb. 2020 - 8:06

Denken jullie eerlijk dat de boeren zich door de titel van dat NSB blaadje hebben laten inspireren? Of zou de alliteratie zo voor de hand liggen dat meerdere keren dezelfde uitdrukking bedacht is?

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 10:16

naïef

Case65
Case6519 feb. 2020 - 10:47

Nee, natuur niet, maar het bekt hier zo lekker

Paul250371
Paul25037119 feb. 2020 - 11:03

Zouden zij onbewust het wiel weer hebben uitgevonden? Hahahahaah.

MG1968
MG196819 feb. 2020 - 11:11

@Frank Bij Bloemetjes en Bijtjes ligt de alliteratie ook voor de hand en is óók door het eerdere gebruik direct duidelijk wat bedoeld wordt.

OlavM
OlavM19 feb. 2020 - 16:03

@ Frank van Laar: Je moet wel heel slecht hebben opgelet bij geschiedenisles of publicaties (kranten, TV, radio enz.) over de Tweede Wereldoorlog (recent nog talrijk vanwege 75 jaar bevrijding) als je de naam "Volk en Vaderland" niet zou kennen als berucht NSB-weekblad. En verschrikkelijk goedgelovig als je denkt dat de associatie niet bewust is gemaakt.