Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze boeren graven eigen graf

  •  
18-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
49559533683_16bc8e5143_w

© cc-foto: Roel Wijnants

Er zijn vele miljarden subsidies naar de veehouderij gevloeid, en er is nog steeds geen overkoepelend plan om in Nederland een gezond evenwicht te bereiken in de agrarische sector
Vandaag las ik drie berichten die betrekking hebben op de toekomst van de agrarische sector. Het eerste ging over reacties uit de sector naar aanleiding van een advertentie van een aantal actieve organisaties. Zij vragen om een gesprek met de sector om wat in te leveren ten behoeve van de aanpak van milieu en energieproblemen. Dit leidde tot een woedende reactie van Farmers Defence Force die dreigde met de inzet van tractoren om op te stomen naar de ondertekenaars van de genoemde advertentie.
Het tweede bericht, uit de internationale pers ging over kweekvlees. De teneur was dat wetenschappers de kritiek uit de sector op kweekvlees begrijpen, maar dat ze niettemin vinden dat de overheid actief moet investeren in de cellulaire landbouw. Een kipnugget uit een kweekreactor zou een grote stap zijn om de milieubelasting te reduceren.
Een derde bericht betrof een opiniestuk in de Volkskrant over het dilemma van de keuze tussen intensieve en duurzame landbouw. Het laatste is beter voor het milieu maar leidt tot minder opbrengst waardoor er onvoldoende wordt geoogst om alle monden te voeden. De intensieve landbouw heeft een hoger rendement, maar geeft veel meer milieuproblemen.
Het blijkt dat er mogelijkheden zijn voor een andere en minder belastende manier van voedselproductie. Maar in de agrarische sector gaat het net als in andere sectoren zo dat we het er over eens kunnen worden wat we niet willen, maar dat een stap naar elkaar toe zetten om een aanvaardbare oplossing te vinden heel lastig is. Blijkbaar zijn we erg goed in het vinden en uitvergroten van tegenstellingen, het scheppen van vijandbeelden en onze hakken in het zand zetten, maar we hebben niet veel op met het gezamenlijk zoeken naar oplossingen van problemen.
Al vanaf de debacles rondom varkenspest, BSE, of vogelgriep wordt gezocht naar manieren om de landbouwsector om te vormen. Zo heeft de commissie Van Doorn in 2011 een voorstel gedaan voor de transitie van de veehouderij. Minister Schouten heeft geld vrijgemaakt voor de regeling beëindiging veehouderij. Maar door hevige protesten uit de verdeelde sector is er tot nu toe weinig van de grond gekomen. Er zijn vele miljarden subsidies naar de veehouderij gevloeid, en er is nog steeds geen overkoepelend plan om in het Nederland van nu een gezond evenwicht te bereiken in de agrarische sector. Intussen zijn goedwillende boeren de grote verliezers. De machtige spelers in de sector gaan verder op het pad van schaalvergroting en intensivering, en vervreemden zich daarmee van de rest.
Ik wil daarom de sector, en in het bijzonder groepen zoals Farmers Defence Force oproepen om goed na te denken over wensbeelden die passen bij de ontwikkelingen en die haalbaar zijn in het Nederland van nu en van de toekomst. Als doorgaan op de huidige weg de boodschap is dan zal dat onherroepelijk leiden tot meer tegenreactie, en uiteindelijk zal de sector haar eigen graf graven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (64)

dirk den boer
dirk den boer21 okt. 2021 - 15:25

Vandaag hierover weer aardig stuk in de VK. De woordvoerder van het CDA aan het woord, de partij die vroeger de boerenpartij was, en nu nog maar 4% vertrouwen geniet. De arme man zit tussen twee vuren, want wat de boze boeren willen, is nu eenmaal niet meer in belang van het land (meerderheid). Ik moet denken aan Gerrit Braks, ik zat aan tafel bij hem in de KSV mensa, aardige man, helemaal voor de boeren en uit de boeren voortkomend, bij hem thuis hadden ze 1 varken en 9 kinderen, nu ligt dat anders, 2000 op 2 zo ongeveer. Hij was ook de laatste die voluit voor de boer en de vissers ging, en struikelde daarover, want de bakens waren verzet, zo gaat het. Die woordvoerder kwam wel met aantal leuke dingen, dat zelfs bij Farmers Defence boeren niet tegen beheersfuncties waren, als ze maar zekerheid hadden. Het geval van boer die zijn veestapel van 90 terug brcht tot 70 en toch 20.000 extra maakte vanwege natuurbeheer, ja, daar gaat het natuurlijk wel heen, kan gewoon niet anders, het is hier geen USA, Argentinie of Rusland, waar ruimte geen probleem is, helaas we zitten in het overbevolkte NL dus. Maar waar blijft Wageningen, om de hoognodige alternatieven voor boer en burger en wolf uit te werken en aan te geven, voor te schotelen aan de politiek als betere alternateven??(ipv de lijn Aalt Dijkhuizen door tr zetten, hou toch eens op daarmee.....)

15 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2021 - 16:39

@ dirk den boer Jij schrijft: Het geval van boer die zijn veestapel van 90 terug brcht tot 70 en toch 20.000 extra maakte vanwege natuurbeheer, ja, daar gaat het natuurlijk wel heen, kan gewoon niet anders, Waarom zou de samenleving 20.000 euro geven aan een boer om de natuur te beheren? Laat hem zijn land en boerderij verkopen en ergens anders gaan wonen. Hoe kan iemand die dagelijks als veeboer beesten liet sterven een goed natuurbeheerder zijn? Als een boer geschikt is voor een dergelijke functie kan hij solliciteren. Is hij geschikt dan heeft hij een baan. Jouw hele verhaal blijft maar uitgaan van de onaantastbaarheid van de boer en zijn land. En daar moet de hele samenleving aan meebetalen. Er zijn wel betere bestemmingen voor dat geld te bedenken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 17:04

[Het is hier geen USA ... ]. Die schitterende bloemrijke prairies waar de buffels ooit rondtrokken zijn ook verdwenen. Zo'n 99% is in gebruik als bouwland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 17:21

Van der Plas van BBB ziet deze hardliner wel zitten als de volgende minister van Langbouw. In diens perceptie is de klant koning en die wil geen bio. Dat gaat het niet worden.

dirk den boer
dirk den boer21 okt. 2021 - 21:37

@ Daan en Danielle:Het merendeel vh nederlandse landschap (ca 3/4) wordt beheerd door prive boeren ( weide en akkers) en staatsbosbeheer (natuur, bos, duinen). Tot nu toe vaak strict gescheiden, maar lang niet altijd, schaapherders houden de heide bij (groeit anders dicht), op Schiermnnikoog lopen koeien in de duinen en de op de platen, ik zag staatsbosbeheer bezig met aanleggen van afrastering voor de moeflon, is dit natuur of veehouderij? In de US worden10tallen miljoenen hectares droge prairie gebruikt als opfokgrasland voor vleesrunderen, daar hebben boer en natuurliefhebber en prairiehoen plezier van, in Spanje worden de iberico varkentjes (van de hammen) in eikenbossen gehouden, ze delen de eikles met kraanvogel, wilde varkens en herten, boer, jager, toerist, ornitholoog zuigen allemaal aan dezelfde pijp kaneel (figuurlijk dn), dat gaat het ook deels in NL worden natuurlijk, deel blijft gewoon megafarming in de saaiere regionen en Flevopolder. Ik zag net Keuringsdienst van Waarden, boer die skyr maakt van de melk van zijn koeien, oud ijslands ras, grazend in de woeste, boomloze natuur, zoals de nederlandse moeflon, grenzen vervagen langzamerhand, niet zonder noodzaak natuurlijk, de commercie vd gemiddelde boer loopt tegen die grenzen aan. Hoe de betaling van de ecologische diensten zal zijn? Ligt nog niet vast, onderwerp van vergaderingen (talloze).

dirk den boer
dirk den boer22 okt. 2021 - 10:45

Niet te hopen dat Aalt minister van landbouw wordt, Danielle, en ik geef hem in huidig tijdsbestek en windvanenstand ook weinig kans. Braks was de laatste boerenminister die geloofde in volle kracht vooruit (de plankgas boer), na hem werd het een jusristen en schipper voorstelling die allemaal de remmen opzochten, maar niet vonden, de spuigaten ginge de dienst uitmaken. Arme Carola, ze wilde naar een cyclische landbouw toe (mooi doel) en had ideeen over minder vervuilende veevoeding (minder eiwitrijk), allebei teruggefloten of op niets uitgelopen. Ook te verwachten, want de NLse landbouw is een klein europees schakeltje in een geheel van afspraken en regels. Het is wel een drama aan het worden, wel spannend eigenlijk. Geen flauw idee hoe het afloop, al heb ik wel visioenen en ideen hoe het zou moeten, of zou kunnen (zie boven).

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2021 - 12:17

Geen tijd om op alles in te gaan. Ik ken de "wilde"varkentjes van Corsica waar ik ze in het verleden tegenkwam bij bergtochten. De dure ham is gewild onder toeristen. De moeflons komen ook uit Corsica, 100 jaar geleden liet Anton Kröller er twaalf uitzetten in zijn Park. De schaapjes waren oa. bedoeld als jachtwild, maar al gauw bewezen zij hun diensten bij het open houden van de heidegebieden en ze zien er natuurlijk ook leuk uit voor de "natuurgenieters". Het lijkt mij een soort extensieve veehouderij maar wel erg kleinschalig. Tegen de wolf kunnen ze niet op. Ze worden dus nu in veiligheid gebracht achter (nog) hogere hekken. Wanneer er niet meer "bulkvlees" voor de export wordt geproduceerd kan onder bepaalde voorwaarden de veeteelt extensiever worden. Dat vereist wel een ander soort "boeren" & "consumenten".

dirk den boer
dirk den boer22 okt. 2021 - 12:42

Nog even achter het ijslandse skyrkoetje aangegaan Danielle, een stokoud Noors Vikingenras, kortbenig, maar inmiddels wel veredeld tot 6000 lt koe, de weides een bloementapijt in de zomer, de bevolking wil dat oude laag produktieve ras perse aanhouden voor de kwaliteit melk en de landschapskwaliteit (prachtige getijgerde en gespikkelde robuuste beestjes), het is nog steeds het enige veeslag daar, Islandska Mjolkurkyrinn, jij weet ongetwijfeld de letterlijke vertaling. In Oostenrijk zweren ze ook bij hun oude bergrassen (premies van Brussel helpen daarbij), waarom hebben wij onze aloude Friezen en Lakenvelders toch ooit ingeruild voor die monsterlijke topmelkers van Holsteiners die zoveel soja verbruiken en dure oerlelijke stallen nodig hebben die elk landschap verpesten?? Te hopen dat Aalt geen minister wordt, anders wordt het nog erger natuurlijk....

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2021 - 16:10

Islandska Mjolkurkyrinn betkent niet meer dan ijslandse melkkoe.

dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2021 - 15:19

Dat is me ook wat, gewoon melkkoe dus? Wat een deceptie, voor zo'n raadslachtig en exotisch noordelijk ijzig woord, en is het noorse -melkeku- heel wat ordinairder (net opgezocht), hoe kan het oud noors zover af zijn gaan staan van het modern, en dat modern weer zoveel op nederlands lijken?

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2021 - 17:41

@ dirk den boer Jij schrijft: at gaat het ook deels in NL worden natuurlijk, deel blijft gewoon megafarming in de saaiere regionen en Flevopolder. Dat gaat het niet worden. Als je luistert naar de boeren dan is er slechts mega farming. Dus je presenteert hier een sprookjes oplossing. De enige manier om die oplossing te realiseren is alle boeren van hun land en uit hun boerderij te zetten en vervolgens natuurbeheer heel veel extra medewerkers aan te laten nemen, geen ex boeren dus, om ook de Nederlandse varkens naar eikeltjes te laten scharrelen. Je suggereert dat je een oplossing hebt waarbij de boeren een rol kunnen spelen bij de oplossing en die optie bestaat niet. Zij staan een oplossing in de weg. Ik heb niet veel met deze manier van een discussie voeren. Jij vindt kennelijk dat ik moet gaan geloven in jouw sprookjes om vervolgens met jou in gesprek te gaan over deze onrealistische werkelijkheid. Jij wil op 5 december heel veel gratis kadotjes en ik mag niet zeggen sinterklaas bestaat niet. Dat is maf. Ga jij maar onderbouwen waarom de Nederlandse staat miljarden moet geven aan een paar duizend boeren die niet of nauwelijks bijdragen aan het BNP en ook niet noodzakelijk zijn voor de voedsel voorzieningen. Waarom mogen deze mensen niet van hun land en huis gezet worden? En waarom kan dat wel met ondernemers die werkzaam zijn in een andere branche? Waarom mogen boeren beesten mishandelen en waarom mag dat in een dierentuin niet? Waarom mogen boeren het milieu verzieken en worden bedrijven zoals Tata staal wel aangepakt. Waarom mogen boeren frauderen en banken niet? Waarom moeten boeren tot 200.000 Oost Europeanen naar Nederland halen om werk te doen dat geen Nederlander kan en wil doen? Waarom wordt het huisvestingsprobleem van deze tijdelijke werknemers afgewenteld op de samenleving? Ga eens aan de slag met deze feiten en vergeet het sprookje maar even.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2021 - 18:01

In norrønt was het woord voor melk "mjǫlk" en voor koe "kýr". Over het meervoud koeien in modern noors wordt gebakkeleid, in het ene dialect is het meervoud kyr in weer andere kuer. Zie dialoog in de link: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/2020/01/16/kuer-eller-kyr/ Er zijn ook vele interessante koeienspreekwoorden. https://naob.no/ordbok/ku

dirk den boer
dirk den boer23 okt. 2021 - 21:36

Alle boeren van hun land weg en ui de boerderij, dat is nog gewelddadiger dan wat na de opkomst vd communisten in Rusland en China is voorgevallen, al komt het in de buurt. Wat boeren aangeven te willen, is natuurlijk niet zo belangrijk, het punt is wat er nog kan en welke grenzen er zijn. Nu al is voor 4 vd 10 boeren, dat boeren niet de enige inkomstenbron (ook zorg, boerengolf, camping, opvang patienten, waterberging, natuurbeheer), dat gaat zeker ook uitbreiden, want het model 1000 melkkoeien(zoals in Canada en US) is voor NL pie in the sky, niet haalbaar in NL met zijn dure grond en milieuregels en nutrient plafonds etc. Zwak punt is de richting die Wageningen uit wil gaan (alhoewel niet allemaal!), daar zijn unis in Fankrijk, Zwitserland en Oostenrijk beter in, waar landbouw en veeteelt gewoon een vd gebruisvormen van terroir, approche ptrimoine is, het bos, de wandelaar, skier, dagjesmens is er ook nog. Zoals je in VK enquete onder 1000 boeren in de afgelopen vrjdagkrant VK kunt lezen, 45% wil best krimpen met al dat vee, mits onder voorwaarden en gunstige alternatieven, helaas, die alternatieven in NL blijft het zwakke punt, met mr van Dalen wacht ik op de antwoorden, wij hebben het grotr nadeel lng voorop gelopen te hebben in Europa, dat wreekt zich nu, de eersten zullen de laatsten zijn, lijkt het wel.......

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2021 - 9:25

[Zwak punt is de richting die Wageningen uit wil gaan] vergeet ook de FDF niet op ramkoers met Den Haag en verder ook (bijna) iedereen. Zij verpesten ook de laatste cultuurlandschappen met hun schaalvergroting enz enz. Natuurbeheer zou ik al helemaal niet aan dit soort ondernemers willen over laten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2021 - 9:39

In China worden megazuivelboerderijen gebouwd met Nederlandse hulp van oa een voormalig staatssecretaris die het natuurbelied in NL stevig heeft gehinderd. Daar gaat het niet over tien- maar honderduizend koeien tegelijk. China's toenemende welvaart leidt ook tot enorme (rund)vleesimport ook uit Brazilië . Slecht nieuws voor het Amazonegebied.

dirk den boer
dirk den boer24 okt. 2021 - 10:39

Kikuyu spreekwoord: je gaat ,n melkkoe pas echt waarderen, als ze er niet meer is. Het kan verkeren.....in btabant is - kuij- het meervoud van koe, het is overal wat met die beesten.

DaanOuwens
DaanOuwens21 okt. 2021 - 8:30

Het probleem met boeren is dat ze in een bubbel leven met betonnen wanden. Hun eigen achterhaalde denkbeelden blijven eeuwig resoneren binnen die gemeenschap. Daar zit de enorme rem op de noodzakelijke verandering. De NOS had een aardig artikeltje. https://nos.nl/artikel/2402481-veehouders-hebben-geen-vertrouwen-in-overheid Het laat het hoge vertrouwen zien in de eigen gemeenschap, het wantrouwen van de overheid maar ook het gebrekkige zicht dat de boeren hebben op de rest van de samenleving. Er zijn meer groepen die nauwelijks contact hebben met anderen in de samenleving maar bij de boeren is het wel erg extreem. Dit is waar het helemaal mis gaat. Jammer dat dit soort informatie die boeren zelf nooit bereikt, het vertrouwen in de NOS zal ook wel nihil zijn en ze zullen hun eigen boeren informatie bronnen hebben. En daar treft men dit soort artikeltjes natuurlijk nooit aan.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2021 - 17:12

Uit de oren van Annie Schreijer Pierik komt inmiddels ook stoom geloof ik. Het CDA verliest zijn greep. Boze boeren en boze burgers vinden elkaar in een gedeeld wantrouwen tegen de overheid en de mainstream media. Volgens onderzoek van De Groene in samenwerking met de Utrecht Data School. Ze halen hun informatie van sociale media, waar ze steeds meer overtuigd raken van hun eigen gelijk, zo blijkt uit onderzoek samen met de Utrecht Data School. https://www.groene.nl/artikel/kijk-op-facebook-niet-naar-de-nos

DaanOuwens
DaanOuwens22 okt. 2021 - 10:56

@ DanielleDefoe Ik heb vanmorgen de rest van dat artikel gelezen in de Volkskrant over de onderzoek. Het is werkelijk verbijsterend. Een groot deel van die boeren is geheel van het pad. Men claimt miljoenen van de overheid sommigen 40% meer dan hun bezit werkelijk waard is, de grond mag niet afgenomen worden, zij willen verder met akkerbouw als het veebedrijf gesloten moet worden, het huis van de boer is heilig en de grond mag geen natuur bestemming krijgen. Dat ze denken dat vrijwel iedereen in Nederland het met hen eens is was gisteren al bekend. Ik ben kritisch over het bevattingsvermogen van de Nederlandse boer maar wat uit het onderzoek blijkt is dat de boeren nog verder afstaan van de realiteit dan ik al dacht. 40% wil wel stoppen maar uit woede en niet vanuit het besef dat zij schade aanrichten aan de rest van de samenleving. En uiteraard nadat alle Nederlandse burgers even donoren om de heren dik miljonair te maken. En inderdaad er is weinig geloof in media die niet thuishoren in de eigen bubbel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 okt. 2021 - 15:00

De Groene analyseerde met hulp van de UU ruim 7000 berichten geplaatst op de Facebook-groep van Farmers Defence Force, en de "Steungroep boeren&burgers 2.0 van Jan Huzen". De resultatenn lijker erg op die in de VK.

dirk den boer
dirk den boer18 okt. 2021 - 15:17

China heeft geen gras en weidegrond, en dus ook geen zuivel en kaas in hun dagelijks dieet (zelfs niet in de chinese restaurants nu in NL), dat Friesland/C er wil uitbreiden heeft met iets anders te maken, er zijn daar zat rijke westers (universeel?) gezinde yuppen en baasjes die ook graag franse wijn drinken en russische kaviaar, maar het past daar echt niet, te weinig agrarisch areaal per inwoner. Koeien, gras en kaas is iets behrend tot de NW hoek vn Europa en de hoge Alpen (vanwege dat gras), moet dat nu kost wat kost over de hele wereld verspreid, ook als dat allerlei kopzorg en import betekent,bovendien milieu schaadt ??

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2021 - 16:45

Niet doen dus dat propageren van westerse zuivelconsumptiepatronen. De meeste Chinezen zijn ook nog eens lactose intolerant.

Jozias2
Jozias219 okt. 2021 - 10:48

@dirk Volgens mij is er veel behoefte aan kwalitatief goede baby melkpoeder als het zelfs hier wordt ingekocht bij supermarkten en illegaal naar China verstuurd.

dirk den boer
dirk den boer19 okt. 2021 - 14:53

Die babymelk was misschien wel voornaamste reden om het melkquotum op te heffen, en dat hebben we geweten,Ffriesland Campina komt om in de melk, en betaalt de boeren uit om niet nog meer te leveren (want hebben pllich om alles op te kopen). Dat melkquotum was zo'n prima vinding (bestaat ook in Canada), en dan vanwege de wereldmarkt (die zich tegen ons keert) afstand van doen, onbegrijpelijk, god waar zijn we mee bezig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 okt. 2021 - 15:40

De Chinese leveranciers hadden met melkpoeder geknoeid waardoor er babies ziek waren geworden en zijn overleden. Aangezien dat op hardhandige wijze is aangepakt zou de import uit Nederland niet meer nodig moeten zijn. https://www.trouw.nl/nieuws/twee-executies-in-china-wegens-melkschandaal~ba483c19/

Sonic2
Sonic218 okt. 2021 - 12:43

Zoals altijd zijn het de radicalen die het verkloten. Farmers defense Force dus. Het is nooit de media en nooit links. Het zijn altijd de radicale flanken die alles, maar dan ook werkelijk alles kapot maken. Of het nu Pegida, PVV en FvD is met Zwarte Piet. Of het nu FDF is met boeren. Het is altijd hetzelfde. Boeren zijn namelijk over het algemeen vriendelijke en hardwerkende mensen. Degene die wel hard werken die hoor en lees je ook nergens. Degene die roepen dat ze hard werken hebben het overgenomen. Zoals altijd. Dit zal worden geframet als een (extreem) links betoog, maar eigenlijk zijn al deze betogen rechts te noemen. Neem eens terug wat van je gekaapt is. Snap niet dat op deze site mijn vrienden hier eerder links zitten. Zal wel komen omdat rechts en zeker radicaal rechts 0,0 zelfreflectie heeft. En 100 procent naar andere wijst. En omdat links 100% zelfreflectie heeft en altijd 100% naar zichzelf wijst.

DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 12:37

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: Er zijn gewoon boeren voor wie boeren hun hele identiteit is. Laat die mensen lekker boeren. Dat is inderdaad het probleem maar het is onmogelijk om ze te laten boeren. Ze zijn namelijk schadelijk voor de rest van Nederland. Wij laten ook niet cocaïne dealers door dealen omdat het hun identitreit is. Ook dat is schadelijk. Boeren vernietigen het milieu, frauderen met mest, leveren niet de producten waar de bevolking om vraagt, dumpen hun producten op de wereld markt en verzieken de arbeidsmarkt door Oost-Europeanen uit te buiten. Ze staan pas open voor uitkoopregelingen als zij op kosten van de gewone hardwerkende Nederlander een paar miljoen toegestopt krijgen en reductie van het aantal boeren leidt slechts tot schaalvergroting van de rest. Er valt niets te de-escaleren want dan gebeurd er helemaal niets. Dat jij je hele leven weilanden heb zien veranderen in woonwijken zegt niets. Minder dan 10% van Nederland is bebouwd met woonwijken meer dat 70% is landbouwgrond. Dus dat wat jij ziet geeft niet echt de verhoudingen weer.

23 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 13:13

@Daan, alleen al het feit dat jij de Nederlandse boeren vergelijkt met cocaïne dealers zegt voldoende. Ik denk dat er gewoon polderend een oplossing gevonden kan worden, alleen moeten we ons niet gek laten maken door FDF aan de ene kant en mensen als jou aan de andere kant.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 okt. 2021 - 13:46

Daan doet even een Keldertje.

DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 13:50

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: @Daan, alleen al het feit dat jij de Nederlandse boeren vergelijkt met cocaïne dealers zegt voldoende. Het zegt veel dat jij die vergelijking niet begrijpt. Ik leg namelijk keurig uit waarom ik dat doe. Namelijk: Boeren vernietigen het milieu, frauderen met mest, leveren niet de producten waar de bevolking om vraagt, dumpen hun producten op de wereld markt en verzieken de arbeidsmarkt door Oost-Europeanen uit te buiten. Dat is nogal wat. Dus polderen komt neer op wegkijken van deze problemen en FDF de ruimte bieden. Jij claimt een neutrale positie in de confrontatie van belangen maar je leunt tegen het FDF aan. Je kiest dus partij, wees daar dan open in en kom niet aan met dit soort smoezen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen18 okt. 2021 - 14:24

"Ik leg namelijk keurig uit waarom ik dat doe." Je laat je onderbuik leegrochelen over een bevolkingsgroep die je niet moet. Dat noem ik geen uitleggen, laatr staan keurig.

KM2
KM218 okt. 2021 - 14:31

"leveren niet de producten waar de bevolking om vraagt, dumpen hun producten op de wereld markt" De Nederlandse bevolking wil alleen de mooie courante en/of makkelijke delen: ribben, hamlappen, karbonade en bij rund voornamelijk het stuk van de cote de boeuf, (entrecote, ribeye-gedeelte). Er zit voor maar 4 personen kogelbiefstuk in een rund en dat willen we graag eten. Alleen al vanuit Ierland wordt jaarlijks meer dan 50.000 ton (2020) aan courante delen vlees naar Nederland geïmporteerd. De rest van de mindere delen gaat naar het buitenland omdat de Nederlanders niets kan of wil met de "moeilijkere" delen zoals tong, zwezerik, lever, long, hart, nek, wang, maagwand, botten, staart, uier, peeseind of hersenen. Dus ja, als je een rund hebt van ongeveer (hangt af van het ras) 700KG dan zit daar voor 200KG aan vlees op wat de Nederlander wil, die andere 500 gaat naar andere landen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 14:32

@Daan, jij zet gewoon een hele groep mensen weg als criminelen. En omdat ik dat niet wil doen noem je mij een extremist. Het moet niet gekker worden ;-)

vdbemt
vdbemt18 okt. 2021 - 15:00

@A little bit of sunshine. Het feit dat jij vindt dat Daan Ouwens boeren vergelijkt met cocaïne dealers zegt genoeg over jou. Hij doet dat namelijk niet. Er zijn gewoon boeren voor wie boeren hun hele identiteit is. Laat die mensen lekker boeren."" is geen argument. Het is zoiets als: iets is zoals het is, laat het. Als 'iets is zoals het is' allerlei problemen met zich meebrengt, dan is het niet verstandig dat 'te laten zoals het is'. Het gaat er niet om boeren te vergelijken met cocaïne dealers. Het gaat om jouw benadering van het probleem. Bij cocaïne dealers zeg je toch ook niet: het is hun identiteit, laat ze lekker dealen. Ofwel: laat ze hun gang gaan. Laat het probleem bestaan. De boerenbusiness in Nederland levert een probleem, meerdere problemen (Klimaat, natuur, waterstand/waterbeheer, stikstof). Zij zullen hun identiteit moeten veranderen en niet in de tijd, en het probleem, blijven hangen. Ik zie er best de nodige die dat doen. Maar dat FDF is een heel verkeerd kluppie.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 okt. 2021 - 17:00

Als je dealt in cocaïne overtreedt je strafwetten en dat maakt je tot crimineel. Als je de boeren in het algemeen criminaliseert moet je er wel bij zeggen welke wetten ze dan overtreden. Daan Ouwens is iemand die hier duidelijk zijn rancune ten opzichte van en minachting voor boeren heeft laten blijken en daarin ook volhardt: "Verder blijft voor mij staan dat aan pissen op boeren niets mis is. Dat doen de boeren namelijk ook op anderen in de samenleving."

DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 18:17

@ Dick Roelofsen Jij schrijft: Je laat je onderbuik leegrochelen over een bevolkingsgroep die je niet moet. Dat noem ik geen uitleggen, laatr staan keurig. Ik schreef: Boeren vernietigen het milieu, frauderen met mest, leveren niet de producten waar de bevolking om vraagt, dumpen hun producten op de wereld markt en verzieken de arbeidsmarkt door Oost-Europeanen uit te buiten. Dat is geen keldertje maar een aantal feiten ten aanzien van de boeren bedrijfsvoering. Probeer er eens iets tegen in te brengen. Deze teksten van jou zijn zo op het niveau van de FDF. @ KM Jij schrijft: De Nederlandse bevolking wil alleen de mooie courante en/of makkelijke delen: De Nederlandse bevolking wil gewoon vlees van beesten die niet uit de bio industrie komen. Leuk verhaal hoor maar je beweert hier dat 200 kilo per rund voor de Nederlandse markt wordt geproduceerd. Zo veel biefstuk wordt niet gegeten in Nederland. @ A little bit of sunshine Jij schrijft: jij zet gewoon een hele groep mensen weg als criminelen. En omdat ik dat niet wil doen noem je mij een extremist. Ik zet boeren neer als de de incompetente asociale ondernemers die ze zijn, voor het overgrote deel met uitzondering van een hele kleine minderheid die streeft naar een fatsoenlijke bedrijfsvoering. Jij ontkent de dingen die ik opsom. Je hebt er zelfs geen enkel weerwoord op. Dat maakt de vergelijking met de cocaïne dealer heel legitiem. Daar kunnen we dus ook over polderen. Polderen is immers het probleem ontkennen en beweren dat er best over gepraat kan worden in jouw taal. Daarmee ben jij een extremist. @ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Als je dealt in cocaïne overtreedt je strafwetten en dat maakt je tot crimineel. Boeren ontduiken op grote schaal de mestregistratie. Die zijn dus ook crimineel. Het grote verschil is dat de ene crimineel volgens jou wel strafbaar is en de andere niet. En je schrijft: Dat doen de boeren namelijk ook op anderen in de samenleving. Inderdaad pissen boeren op alle anderen in de samenleving met jouw goedkeuring en instemming. Dat geeft mij het recht tot kritiek en daar heb je helemaal geen steekhoudend argument tegen in te brengen.

dirk den boer
dirk den boer18 okt. 2021 - 19:08

@KM & Daan: over dat dumpen op de wereldmarkt van boeren, wat stel je je daarbij voor? Een varkensboer die reclame maakt of wil verkopen aan/bij een chinese winkelketen of horeca om zijn varkensoren, staarten en pootjes te sllijten? Zelfde bij boeren die het milieu schaden, of de kievieten en gruttos verjagen, in hoeverre zijn dat persoonlijke overwegingen en daden vd boer? In mijn tijd was een boer eenlocale producent van een aantal meest eetbare zaken van zijn gemengd bedrijf,fruit vd boomgaard, eieren, melk aan de fabriek, biggen voor de weekmarkt, aan de tussenhandel meestal, nooit direct, tot de banken en de voorlichting er zich mee gingen bemoeien, en hij opgejaagd werd om uit te breiden, op te schalen,te specialiseren, te invsteren in dure stallen, krachtvoer gebruik etc etc. Daar is hij zelf natuurlijk wel bij betrokken, maar de zgn padafhankelijkheid, de maatschappelijke stroom van verwachtingen en verplichtingen is veel belangrijker, met andere woorden: hij kan vaak niet anders, op straffe van verlies van bedrijf en positie. De banken, de leverancies de agribusiness maken daar gebruik van, maar ook zij kunnen nauwelijks anders, het is als met de red queen uit de Alice Books: rennen om gelijk op te blijven, dimmen of kalmer aan is geen optie meer. Uiteindelijk kan niet de markt of de consument, maar alleen de politiek hier iets aan doen, en zelfs de nationale politiek is vrij machteloos, zal iets internationaals moeten worden.

vdbemt
vdbemt18 okt. 2021 - 19:58

@FransAkkermans. Het is toch niet zo dat, zo lang je je maar aan de wet houdt het oké is? Wie criminaliseert de boeren? Daan? Omdat hij het over de mestfraude heeft? Heb je dat gemist? Die was niet mis. Het gedrag van FDF gaat ook aardig die kant op. " Laat de boeren boeren, want het is hun identiteit" is een stompzinnige opmerking. De boerenbusiness is doorgeslagen en brengt veel schade teweeg. Dat moet echt anders.

Sonic2
Sonic218 okt. 2021 - 21:45

@ Frans Akkermans Ik praat voor alle duidelijkheid niet minachting goed. Het is niet goed om mensen min te achten. We zijn de afgelopen 20 a 30 jaar in de andere kant van de spiraal gekomen. Elke gek wordt maar op het podium getrokken. En iedereen is een bezorgde burger en ook terecht boos. En je mag daar geen onderscheid in maken. Behalve als het linkse demonstranten zijn. Dan mag je ze hand ophouder noemen. Of extreem links. Of je nu demonstreert of stemt. Of je nu vocaal je mening scherp uit of dat niet doet. Al je acties hebben gevolg. FDF doet aan slechte pr voor boeren. En die sleept daar gematigde boeren in mee. Het verbaast me niet dat FDF, Pegida, klunzen die achter Baudet aanlopen worden gezien voor wat ze zijn. Als domkoppen. Dat zijn ze ook en als je dat al niet eens meer mag benoemen en mag uiten. Dan is er geen vrijheid van meningsuiting meer. Het is electoraal Marxisme. Elke kiezer en elke demonstrant is hetzelfde. Nou nee. Moet je kunnen benoemen. Ik handel niet uit haat, maar als je zo veel moet inslikken en blauw niet meer blauw mag noemen, maar rood dan kunnen we beter alleen maar wenselijke discussie houden. Met wenselijke waardeoordelen en wenselijke meningen. @ a little bit of sunshine FDF is een uiterst radicale flank van de boeren protesten. Ook de flank die achter Baudet aan loopt. En dan zet je je zelf sowieso al buitenspel. Daan Ouwens is een reageerder waar ik het 90 a 95% mee eens ben. Prima kerel. Hij zal niet altijd gelijk hebben, maar als hij iets stoms zegt dan is het van iemand die weet waar hij over praat. Die in tegenstelling tot een aantal hier WEL normen en waarden heeft. Dat is heel wat anders als FDF. Die sporen niet. Maar dat is de paradox van Nederland ook. We besteden heel veel aandacht aan politici die tussen al hun foute gebral een "punt hebben". Daar focussen we op. Terwijl elke idioot kan iets zinnigs zeggen.

KM2
KM219 okt. 2021 - 7:18

Daan, Hoe verklaar je dan de import in nederland van Courant vlees uit ierland en ongetwijfeld ook uit Argentinië.Dat je werkelijk waar geen verstand van voeding hebt is mij allang duidelijk met je uitspraak dat horeca best betaalde branche in Nederland is. Dirk, Ik kan geen gedachten lezen, dus geen idee. De 2 boeren/buren die ik ken doen hun stinkende best om duurzamer en beter te worden. Gebruiken geen krachtvoer, doen niet aan natte bemesting etc etc.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2021 - 7:55

Niemand in Nederland heeft het recht dat de boeren zich denken te kunnen veroorloven. As dierenmishandeling/uitbuiting en fraude een identiteit is waarvan verschilt die dan van een drugscrimineel. Ook mensen met een kruidenierswinkel hadden vroeger een identiteit. Geld verdienen over de ruggen van anderen, t.k.v. de gezondheid van anderen, zowel dier als mens, ook dat is een identiteit die niet benoemd mag worden. Alle zaken die Daan Ouwens benoemt zijn gewoon correct. Boeren menen ook dat ze als enigen geen erfbelasting behoeven te betalen zoals alle andere Nederlanders, door precies diezelfde identiteit natuurlijk, de troonopvolging. Hun identiteit is ook spelen met de levens van anderen, dier en mens, zodra het geld oplevert.

dirk den boer
dirk den boer19 okt. 2021 - 10:06

Geen krachtvoer KM? Dan horen ze bij die 3% die het anders doen, op de biotour of BD, en hebben melkgiften van 15 lt/dg of minder, of hebben ze vleesvee en leveren ze direct aan restaurant? Met een of ander apart frans veeslag en dure klandizie die elke prijs betalen? In ieder geval, niet de gangbare boer dus. En om stalmest uit te strooien heb je speciale vergunning nodig, iedere boer hier kerft de vloemest vanaf eind februari weer vrolijk de grond in, ten koste van bodemleven, wormen en kieviten. Blijf wel benieuwd naar die buren boeren, krijg ik er nog details over te horen hier?(melkgift, aantal dieren en ras,inkomen, bijverdienste??)

dirk den boer
dirk den boer19 okt. 2021 - 10:26

Maar voor 4 personen kogelbiefstuk uit een rund, KM, maar de supers weten er wel voor 20 of meer personen uit te snijden, al zal de slager het niet zo noemen.

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2021 - 10:35

@ KM Jij schrijft: Hoe verklaar je dan de import in nederland van Courant vlees uit ierland en ongetwijfeld ook uit Argentinië. Waarom moet ik dat verklaren? Talloze supermarkten en horeca ketens importeren vlees. Vlees is geen lokale industrie maar een mondiale. Er komt vlees van overal Nederland in en er gaat vlees uit Nederland overal naartoe. Er is geen enkele reden om de veestapel hier niet af te bouwen. En je schrijft: Dat je werkelijk waar geen verstand van voeding hebt is mij allang duidelijk met je uitspraak dat horeca best betaalde branche in Nederland is. Voeding en horeca hebben niets met elkaar te maken. Het salaris van het personeel heeft ook niets te maken met de kwaliteit van het voedsel. Probeer eerst eens wat samenhang in je eigen opvattingen te brengen voordat je kritiek op anderen hebt. @ dirk den boer Jij schrijft: @KM & Daan: over dat dumpen op de wereldmarkt van boeren, wat stel je je daarbij voor? Als je kijkt naar de aantallen varkens in Nederlander en de milieu belasting daarvan dan kan zonder enige problemen voor de voedsel voorziening de helft van de varkens weg. Verder is de boer de producent en ik verwacht van een producent dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor de hele keten. De boeren hebben zich zelf door de extreme schaalvergroting, de afhankelijkheid van de financier en de diervoeder producenten in deze positie laten zetten met als enige motief zelf miljonair te worden. Hun situatie zal mij een zorg zijn. Zij zijn de eerst verantwoordelijke voor deze puinhoop. En zij zijn de enige partij die niet wezenlijk wil veranderen. Zelfs de Rabo bank wil anders. Dus ik heb heel weinig met jouw betoog. Het is een onterecht wij zijn zielig verhaal. Boeren verdienen echter geen enkel mededogen. Net zoals andere ondernemers die milieu, arbeidsmarkt en samenleving verzieken.

dirk den boer
dirk den boer19 okt. 2021 - 15:05

Nogmaals Daan, het is geen individueel probleem (wat doe ik als boer nu met een zoon die de zaak wil overnemen en bedrijf doorzetten), maar een sector probleem, en als die sector ook zijn verantwoordelijkheid niet neemt, kun je de personen an sich niets kwalijk nemen. uiteindelihk is het een probleem van nationale planning en leefomgeving, die in NL's agrarisch gebeuren gewoon aan de vrije markt wordt overgelaten( alhoewel in de marges wel gerommeld, de verkeerde kant op dan), ja, wat krijg je dan? Makkelijk te voorspellen......

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2021 - 19:38

@ dirk den boer Jij schrijft; Nogmaals Daan, het is geen individueel probleem (wat doe ik als boer nu met een zoon die de zaak wil overnemen en bedrijf doorzetten), maar een sector probleem, Met dit soort uitspraken doe je de werkelijkheid verschrikkelijk veel geweld aan. Ik kan mij niet anders voorstellen dan dat je het bewust doet. Gezien je bijdragen weet je iets van de materie. Dan kan ik dit soort teksten alleen zien als erg weinig integer. Ik vind dit erg laf. Je weet dat die boeren collectief vele malen het verkeerde besluit nemen. Al vele generaties. De term varkens cyclus is naar aanleiding van boeren beleid ontstaan. Ook nu is weer het handelen en denken van de individuele boer het probleem. En die fout maken ze tegelijk. Het zijn waardeloze ondernemers. Vrijwel alle melkboeren zagen de Chinese babyvoeding als nieuwe groeimarkt, allemaal. En er is een tekort aan biologische melk in Nederland. Ze kunnen het gewoon niet. Te dom. Het probleem van de boeren is dat het een gesloten domme gemeenschap is die collectief maar 1 kant uit kan denken. Schaalvergroting en lagere productiekosten. Het is een cultureel probleem. De groep boeren is homogeen ze zijn het vreselijk met elkaar eens, ze willen hetzelfde. Dat is het probleem. Boeren die kiezen voor een ander pad worden door hun buren als melaatsen behandeld. Zelfs de nieuwe generaties doen hetzelfde. Allemaal een zorgboerderij en een B&B als nieuwe businesscase. Straks kan je bij iedere boer een verstandelijk gehandicapte zijn dagbesteding zien doen en een stel oudere Randstedelingen bij de B&B hun reistassen mee naar binnen dragen. Er zijn misschien enkele goede ondernemers onder de boeren en zijn zijn biologisch aan het produceren. De rest kan er beter helemaal mee ophouden. De problemen komen niet van buiten maar de ellende zit in de gemeenschap. Een nationale planning is trouwens een ook totaal idioot idee. Een soort 5 jarenplan van een Sovjet politbureau. Er is geen enkel nationaal orgaan te bedenken dat met enige kans op succes een agrarische productieplanning kan organiseren. Bizar dat je met dat soort gedachten rond loopt.

Arjan_Vaan
Arjan_Vaan20 okt. 2021 - 6:11

Beste Daan, ik schrik een beetje hoe jij boeren als domme, stomme, asociale mensen neerzet. Een klein deel (die aan jouw ideaal voldoet) is maar oké. Het lijkt er ook op dat in jouw beeld elke boer een extreem intensief bedrijf heeft met vee. Misschien handig voor jouw beeldvorming dat je de aankomende tijd meerdere boeren bezoekt en verslag uitbrengt over de idioten die je bent tegengekomen. Ik heb me speciaal geregistreerd om op deze discussie te reageren, ik vind het stuitend hoe makkelijk een beroepsgroep over 1 kam wordt geschoren.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2021 - 8:09

@ Arjan_Vaan Jij schrijft: Beste Daan, ik schrik een beetje hoe jij boeren als domme, stomme, asociale mensen neerzet. Weinig reden om daarvan te schrikken, het is de realiteit. En je schrijft: Misschien handig voor jouw beeldvorming dat je de aankomende tijd meerdere boeren bezoekt en verslag uitbrengt over de idioten die je bent tegengekomen. Ik heb weinig behoefte dat volk te bezoeken. Ga zelf die tocht maken en maak een mooi youtube filmpje als je er 1 hebt gevonden die fatsoenlijk omgaat met zijn arbeidskrachten, zijn beesten, het milieu en de omgeving van zijn bedrijf. Ik zie het met belangstelling tegemoet. Verder goed dat jij jezelf registreert, het probleem met de domme gesloten boerengemeenschap is dat het geluid en de kritiek van buiten niet binnenkomt. Dat is een groot deel van het probleem. Je bent dus van harte welkom. Men heeft de neiging te denken dat de rest van de samenleving hetzelfde denkt als zij. Geef de boodschap maar door dat het niet zo is.

dirk den boer
dirk den boer20 okt. 2021 - 10:09

Beste Arjan: inderdaad, Daan heeft het alleen over de plangasboeren, maar heeft niet in de gaten dat hij zelf ook een plankgas reaguurder is (waarvan bij GeenStijl zoveel), dus elkaar de hand kunnen schudden. Door het simpele bestaan van websites als Joop en GS is die zgn plankglas scribenten schrikbarend toegenomen, en is dom, gevaarlijk en crimineel niet eens extreem meer, nee het leidt zelfs vaak tot regelrechte bedreigingen, of nog erger, laten we hopen dat Daan hier toch niet in gaat vervallen, of we zetten hem op een tractor tussen andere plankgassers, hoofd in de zeewind, om wat af te koelen.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2021 - 14:53

@ dirk den boer Jij schrijft: nee het leidt zelfs vaak tot regelrechte bedreigingen, of nog erger, laten we hopen dat Daan hier toch niet in gaat vervallen, of we zetten hem op een tractor tussen andere plankgassers, hoofd in de zeewind, om wat af te koelen. De regelrechte bedreiging hier komt van jou en dat doe je in deze zin. Jij/wij gaat mij op een tractor zetten tussen agressieve boeren? Ben je wel helemaal lekker? Overigens wie wilde je daar voor meenemen? Ik ben nou niet iemand die je moet bedreigen. En ben je nou echt niet in staat om een inhoudelijk tegenargument te geven om dat tekstje van mij wat volgens jou zo extremistisch is? Dat moet toch heel eenvoudig zijn. Ik schreef: Boeren vernietigen het milieu, frauderen met mest, leveren niet de producten waar de bevolking om vraagt, dumpen hun producten op de wereld markt en verzieken de arbeidsmarkt door Oost-Europeanen uit te buiten. En jij hebt helemaal niets te melden. De stikstof uitstoot vernietigt het milieu, er is grootschalig mestfraude waar de ruime meerderheid van boeren aan meedeed, er is een groot te kort aan biologisch geproduceerde producten in Nederland die worden vaak geïmporteerd, een groot deel van de agrarische productie wordt geëxporteerd en er zijn een paar honderd duizend Oost-Europeanen die tegen een slecht loon tijdelijk ingezet worden door boeren en op een mensonwaardige manier worden gehuisvest of in juist arme wijken het woon- en leefklimaat verzieken. En jij hebt niets te melden? En jij verwijt mij dat ik extreem ben? Ik denk dat jij wereldkampioen hypocrisie en wegkijken bent.

dirk den boer
dirk den boer18 okt. 2021 - 11:01

Er is maar een land in Europa waar het goed gaat met de boeren en het landschap, en dat ligt buiten de EG, Zwitserland. Yvonne was er op bezoek bij een Limburgse (getrouwd met Zwitser), ze hadden meen ik 20 melkkoeien die 15 lt/jr gaven (helft van in NL), en kregen 70 cnt per liter, uiteraard bergboerenregeling. Waarom dit land niet als voorbeeld nemen? Ipv Canada en de USA, waar ze 700 koeien hebben van 30 lt/jr op puur industriele wijze (met mexicaanse werknemers). Gewoon het roer om, al zie ik het vanwege Carola's verwijt van stroperigheid niet zo snel van komen, want is eerder Europese dan nationale kwestie.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer18 okt. 2021 - 11:15

Die 15 lt/dag (niet /jr uiteraard) betekent geen of nauwelijks behoefte aan krachtvoer, dus ook geen invoer van soja van gekapt oerwoud, plus minder uitstoot en milieukosten, meer wormen, vogels, cyclisch gebeuren, een en al voordelen dus, maar wel iets duurdere melk dus gebeurt het tot op heden niet bij ons, helaas, helaas.

Eid
Eid18 okt. 2021 - 9:58

Ik denk dat de toonzetting van dit verhaal, wanneer dit in het verleden richting de boeren was gedaan, een veel minder polariserende situatie had opgeleverd. Maar het starten met vooral beschuldigend wijzen en daaraan heel populistisch flink roepen dat 'de helft vd veestapel moet verdwijnen' omdat 'we' ( lees: vooral randstadters) vinden dat er huizen moeten komen op hun land, en de vermetele bijdrage van de PvdD die ineens ook vond dat vooral stikstof een probleem was, maar eigelijk gewoon van 'vlees' afwilden, heeft de boel op scherp gezet met enorm veel wantrouwen tot gevolg. Zo hebben wij in het verleden nooit gepolderd, met oog voor belangen aan beide kanten....

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 10:50

@ Eid Jij schrijft: Zo hebben wij in het verleden nooit gepolderd, met oog voor belangen aan beide kanten…. Er is decennia lang beleid gevoerd zonder oog voor de belangen aan beide kanten. Inmiddels wordt 70% van Nederland gebruikt voor agrarische productie, waarvan 75% wordt geëxporteerd voor een bijdrage aan het BNP van een te verwaarlozen omvang en zonder enige bijdrage aan de werkgelegenheid omdat het grootste deel van de arbeidskrachten geïmporteerd moet worden. Kortom er is nooit gepolderd rechts christelijk conservatief Nederland heeft gewoon gedaan wat het wilde. Dan komt inderdaad een moment waarop de weerstand heel groot wordt. Dan is het te laat om te de polderen. Als rechtse Nederlander schrijf je hier dus een nogal hypocriet stukje want je weet heel goed dat jouw gedachtegoed de oorzaak is van de problemen die zijn ontstaan en rechts heeft nooit willen polderen over de agrarische sector. Nog steeds niet. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/farmers-defence-force-neemt-de-hele-agrarische-sector-in-gijzeling~b8ec0124/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

dirk den boer
dirk den boer18 okt. 2021 - 9:28

Ik vrees dat een gesprek met FDF weinig uit zal halen, ze zullen blijven hameren op hoeveel maatregels ze al genomen hebben om ons te gerieven, hoe intensief het beste is voor milieu en natuur (per kilo product geringste uitstoot, en hun rol als voedselproducent voor NL en rest wereld. Het zal toch echt via andere wegen moeten, en zelfs via Carola kan eigenlijk niet, zal via Brussel moeten, vanwege internationale afspraken en handel. Over subsidie: die is voor de extensieve en bergboeren nog vele malen hoger dan voor de NLse gangbare melkveehouder. het allerjammerlijkst is nog wel dat de politiek het gooit op de consument die niet zou willen (want bio laat staan of nauwelijks koopt). Roxane van Iperen heeft dit nog eens ter dege duidelijk gemaakt in haar zomeravond gesprek, maar zij is een vd weinigen.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2021 - 11:37

In landen waar vanwege het klimaat, bodemgesteldheid, overbevolking, etc niet voldoende voedsel wordt geproduceerd om de plaatselijke bevolking te voeden zijn er gewoonlijk ook geen middelen om voedsel te kopen. Daar gaan de Nederlandse vlees en zuivelproducten niks oplossen terwijl China zeer wel in staat zou moeten zijn om zelf zuiveltoetjes te produceren. Dan is het nog maar de vraag of al die zuivel wel zo gezond is. https://mena.nl/artikel/frieslandcampina-blijft-hongerig-naar-uitbreiding-in-china

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2021 - 16:40

De meeste Chinezen zijn lactose intolerant. Alhoewel China koemelk produceert zou de behoefte eraan gelimiteerd moeten zijn. https://www.statista.com/statistics/268191/cow-milk-production-worldwide-top-producers/

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2021 - 9:20

Er zijn gewoon boeren voor wie boeren hun hele identiteit is. Laat die mensen lekker boeren. 40% van de boeren heeft geen opvolging, en heel veel boeren staan wel open voor uitkoopregelingen of biologisch boeren. Zet gewoon in op innovatie voor degenen die perse willen boeren en maak het interessant(er) voor degenen die willen stoppen / schakelen. Jaag nu niet degenen die wel willen minderen/stoppen tegen je in het harnas door bijvoorbeeld te gaan praten over onteigenen en zo. Gewoon de-escaleren. Er zijn mogelijkheden genoeg. Tijdens mijn hele leven heb ik al weilanden zien veranderen in woonwijken, en zo zal het nog wel even doorgaan.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 12:36

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: Er zijn gewoon boeren voor wie boeren hun hele identiteit is. Laat die mensen lekker boeren. Dat is inderdaad het probleem maar het is onmogelijk om ze te laten boeren. Ze zijn namelijk schadelijk voor de rest van Nederland. Wij laten ook niet cocaïne dealers door dealen omdat het hun identitreit is. Ook dat is schadelijk. Boeren vernietigen het milieu, frauderen met mest, leveren niet de producten waar de bevolking om vraagt, dumpen hun producten op de wereld markt en verzieken de arbeidsmarkt door Oost-Europeanen uit te buiten. Ze staan pas open voor uitkoopregelingen als zij op kosten van de gewone hardwerkende Nederlander een paar miljoen toegestopt krijgen en reductie van het aantal boeren leidt slechts tot schaalvergroting van de rest. Er valt niets te de-escaleren want dan gebeurd er helemaal niets. Dat jij je hele leven weilanden heb zien veranderen in woonwijken zegt niets. Minder dan 10% van Nederland is bebouwd met woonwijken meer dat 70% is landbouwgrond. Dus dat wat jij ziet geeft niet echt de verhoudingen weer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2021 - 14:03

Dat de huidige vorm van landgebruik schadelijk is valt moeilijk te ontkennen. Maar dat minder dan 10% van Nederland is bebouwd met woonwijken dat meer dan 70% landbouwgrond is zegt niet zoveel vanwege de enorme versnippering & verrommeling van de groene ruimte. Het opheffen van megastallen zou wel wat meer prioriteit mogen hebben ook al levert dat weinig extra ruimte op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2021 - 10:59

DanielleDefoe Mee eens. Gezondheid en welzijn van hun dieren, gezondheid en welzijn van mensen in de omgeving, gezondheid en welzijn van de natuur de kwaliteit van de lucht, het zal ze een worst zijn. En als regelgeving hen niet zint, criminaliteit alom. Boeren die zeggen dat dat hun identiteit is, dat ze van hun dieren en hun 'grond' houden (door ze beiden uit te buiten!), van de natuur door ze kapot te maken. Als dat werkelijk zo zou zijn (geweest) zouden ze anders met beiden omgegaan zijn en de 'identiteit' van de dieren, van anderen, van de natuur hebben gerespecteerd. De enige liefde die ik heb gezien is die van de eigenliefde en zoveel mogelijk geld verdienen om in zo groot mogelijke vrijheid bezit te genereren, vanwege hun 'identiteit' natuurlijk. En natuurlijk bevoordeling door het erfrecht met als excuus het recht op 'troonopvolging' vanwege diezelfde identiteit, Men heeft recht op troonopvolging, welk recht ieder ander natuurlijk niet heeft, dus het recht op geen erfbelasting betalen zoals ieder ander dat wel moet, het recht op subsidie met het recht op bezit of gedurende 'bezit' in tegenstelling tot de ander... etc..etc.. ( zet daar de toeslagenaffaire tegenover). Dat dieren zelf ook een identiteit hebben is ze intussen geheel ontgaan, al doen ze alsof ze die respecteren door ze 'liefdevol' met Bertha te benoemen en hun 'karakter' te beschrijven als de camera's erbij zijn. Dat los je echter niet op met liefkozend Bertha 1 etc.. te zeggen voor de bühne als ze daar staan in volle stallen en niet naar buiten mogen., met niet zelden allerlei aandoeningen omdat ze tot op het bot uitgemolken worden, letterlijk wel te verstaan. Die continue zelfbevrediging waar de boer aan ten prooi is gevallen, Het gevoel overal boven te staan alsof ze God zelf zijn en alles en iedereen daaraan ondergeschikt mogen maken, inclusief ons ecosysteem, dat ze te grabbel mogen gooien.....

KM2
KM218 okt. 2021 - 9:16

Als voormalig kok ben ik erg tegen kweekvlees wat er momenteel is. Ik heb de twijfelachtige eer gehad om eens zon stukje "vlees" klaar te maken en te proeven en er is helemaal niks aan. Het gebrek aan smaak en bot maken het tot een culinaire teleurstelling. Het gebrek aan vet-dooraderend en de afwezigheid van botstructuur is het voor mij niet duidelijk welk stuk vlees het moet voorstellen. Dit gaat trouwens ook op voor plakvlees zoals de consument dit noemt. De plakossenhaas (tournedos populair) met de luchtbubbels er in is een culinaire aanfluiting. De maillard reactie van kweekvlees is heel anders en veel minder intens, alleen de structuur van kweekvlees komt in de buurt. Een jus de veau (Kalfsjus, getrokken van gepinceerde botten) of andere jus of bouillon van kweekvlees is niet mogelijk en ook stoven, frituren, grilleren, opbinden of vullen is erg lastig zo niet onmogelijk, als je creativiteit met kweekvlees wilt zijn ben je aan. De structuur is redelijk goed maar ontbreekt echter aan stevigheid, volgens mij door de afwezigheid van bindweefsel. Het voorbeeld van een kipnugget heeft ook niets met vlees te maken, het vlees, bindweefsel en overige vleesdelen worden gefarceerd en zo gekruid dat er van een vleessmaak niets overblijft. Een kipnugget kan net zo goed zonder vlees gemaakt worden, ze zijn er al voor veganisten en die doen niet onder voor de nuggets met kip, beiden hebben niets met vlees te maken.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer20 okt. 2021 - 11:15

Jus de veau leg je nog wel uit door je vertaling, KM, maar wat is die maillard reactie nou? Een vakterm neem ik aan, maar behoeft op een website altijd wel enige uitleg zodat we begrijpen waarom en wat. Mocht je dit nog lezen (want alweer stokoude reactie): ik vond via google dat de hele kogenbiefstuk per bil zo rond de 1 kg woog (bij echte vleesrassen iets daarboven) dat betekent dus 2 kg per karkas, dan kom ik wel op 20 eters (100 grs elk) per karkas uit, en niet op slechts 4....toch?? Naarmate je er ook nog vd gewone biefstuk bij gaat snijden, wordt het dan steeds meer, maar dan ontaardt het in gefoezel natuurlijk, terecht eens door de Keuringsdienst van Waarde aan de kaak gesteld (was in Juni dit jaar).

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2021 - 10:47

Het bruinen van vlees tijdens bakken is een chemische reactie die de maillardreactie wordt genoemd. Het kennen van de vaak Franse kookterminologie is voor deze discussie weinig relevant. De meeste huis tuin en keuken kokers zullen ook de diverse runderlapjes hooguit kunnen onderscheiden van gehakt.