Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze boeren gebruiken extreem geweld, omdat ze weten dat intimidatie werkt

  •  
02-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5466 keer bekeken
  •  
boerenbrussel

Na Nederland zuchten nu ook België en Frankrijk onder gewelddadige boerenprotesten. Donderdag vernielden boze boeren in Brussel een 19e-eeuws standbeeld neer en stichtten ze brand. Volgens Yves Segers, hoogleraar rurale geschiedenis aan de KU Leuven, zoeken boeren hun toevlucht tot extreem geweld omdat ze weten dat politici daar gevoelig voor zijn. Tegen Knack zegt Segers:

Tractoren als “de tanks van het platteland”: die intimidatie werkt inderdaad. Boeren gebruiken geweld omdat ze weten dat de politici er bang voor zijn. (lachje) Vroeger gebruikten de vertegenwoordigers van de boerenorganisaties dat dreigement zelfs letterlijk aan de onderhandelingstafels met de regering als ze vonden dat ze onvoldoende gevolgd werden: “Dit weekend zullen we nog gewoon betogen. Maar als het moet, staan we er volgende week met onze tractoren.” Dat maakte altijd indruk.

Segers wijst erop dat alleen boeren nog hun toevlucht nemen tot gewelddadige acties. Klimaatactivisten, zorgmedewerkers en docenten kiezen voor veel softere, geweldloze actiemethodes. “Tegen hen treedt de politie vaak veel beslister op dan tegen landbouwers.”

De dreiging met geweld zorgt ervoor dat politici noodzakelijke maatregelen op de lange baan schuiven. Ook in Nederland blijven opeenvolgende kabinetten de natuur en de volksgezondheid opofferen aan de belangen van Big Agro. Vorige week waarschuwde het RIVM nog dat Nederland er volgend jaar opnieuw niet in slaagt een belangrijk stikstofdoel te halen.

Om te zorgen dat de Nederlandse overheid toch in actie komt, hebben milieuorganisaties MOB van Johan Vollenbroek en Grootouders voor het Klimaat donderdag een brief gestuurd naar de Europese Commissie.

Wij hopen met deze brief te bewerkstelligen dat de Europese Commissie in overleg treedt met Nederland om tot goede afspraken te komen. Mocht dit tot niets leiden dan moet er een inbreukprocedure tegen de Nederlandse staat worden gestart.

Europa kan volgens MOB en Grootouders voor het Klimaat een belangrijke rol spelen. De EU-lidstaten zouden moeten werken aan “een groen verdienmodel voor natuurinclusieve landbouw”. De milieuorganisaties stellen dat de natuur decennialang “ondergeschikt was aan de economische belangen van de voedselketen zoals veevoederfabrikanten, vleesindustrie, supermarkten en de Rabobank. De natuur én de boeren zijn hiervan de dupe.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

Norsemen
Norsemen5 feb. 2024 - 9:28

"Boze boeren gebruiken extreem geweld, omdat ze weten dat intimidatie werkt" Ik weet ook dat intimidatie werkt, toch gebruik ik geen extreem geweld. Boeren gebruiken extreem geweld omdat ze een stelletje asociale egoïstische randdebielen zijn.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands4 feb. 2024 - 17:47

Dit is precies het gezeur dat je krijgt van niet handhaven. Demonstreren is een recht, maar niet overal en altijd. Boeren kijken naar XR en zien dat er niet of nauwelijks wordt opgetreden en denken: kunnen wij ook. En omgekeerd kijkt XR weer naar de boeren. Politie en OM moet eens leren te handhaven. En mensen moeten eens leren consequent te zijn. Je kunt niet voor verboden demo's van XR zijn en vervolgens op boeren gaan schelden. En omgekeerd hetzelfde.

2 Reacties
JoostJK
JoostJK4 feb. 2024 - 20:18

(...) "En mensen moeten eens leren consequent te zijn"(...) Één ding is zeker: Dat jij altijd heel consequent bent in het verdraaien van zaken, en het rondvertellen van nonsens.

Pater
Pater5 feb. 2024 - 8:52

Vergelijken tussen XR (vreedzaam, zonder trekkers, laten zich netjes wegslepen) en boerenprotest is bespottelijk.

JS4
JS44 feb. 2024 - 13:25

https://www.facebook.com/share/p/HRqjCrVTJ3t7W5rA/ Dhr Omtzigt

Radio-Head
Radio-Head3 feb. 2024 - 23:21

Voor de zombies diegene die gevangen in hun slavenmoraal met ressentiment hun dagelijkse gang door de Unilever krochten wat kleur proberen te geven. Diegene die in gemak en ongezondheid zwelgen, en sowieso te lui zijn om eens bij een biologische boerderijwinkel langs te hobbelen, een kort filmpje in de link, over hoe jullie dagelijkse prak tot stand komt, en hoe je die binnen harkt. Samsara~Voedsel Keten~(6.15min) https://m.youtube.com/watch?v=k56NBsZXjr8&t=6s&pp Fijne zondag.

1 Reactie
JoostJK
JoostJK4 feb. 2024 - 20:20

prachtige film, in de traditie van "Koyaanisqatsi" ( wellicht zelfs van dezelfde maker, maar die informatie heb ik even niet bij de hand )

Phantom3
Phantom33 feb. 2024 - 21:23

Iedereen heeft het steeds over die A12 demonstranten van XR, maar die boeren zijn ook geen lieverdjes.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr34 feb. 2024 - 9:44

Volgens mij heeft iedereen het vooral over die boeren en oh ja, XR is ook weer begonnen, las ik ergens.

Effie2
Effie23 feb. 2024 - 16:52

'Boze boeren gebruiken extreem geweld, omdat ze weten dat intimidatie werkt'. In mijn bescheiden beleving maken de met trekkers gewapende soldaten van de Europese Agro industrie weer eens gretig misbruik van de politieke machtsverhoudingen door te eisen dat zowel de natuur als de wetenschap zich aanpast aan wat zíj in hun vergeeflijk onbenullige eigenbelang voor ogen hebben. De VVD levert immers al heeeel lang de minister van justitie. Of dat de samenleving en leefomgeving ernstige schade toebrengt, boeit hen blijkbaar niet. En wat hierin volgens mij ook mee lijkt te spelen, is dat een niet te verwaarlozen deel van de Argro bonzen VVD stemt, lid is van deze ondernemerspartij, of inmiddels de steeds radicaler lijkende BBB heeft omarmd. Hiermee wil ik niets insinueren. Maar als ik zie dat onze bezorgde vredelievende klimaatactivisten publiekelijk gedemoniseerd worden ga ik toch twijfelen aan de actuele prioriteiten van deze minister.

MG1968-2
MG1968-23 feb. 2024 - 11:43

Jamaar, XR.

2 Reacties
JoostJK
JoostJK3 feb. 2024 - 17:30

Jamaar, dat is dan ook drammerig tuig, vaak ook ongewassen , in tegenstelling tot de frisgeschoren boeren, ondanks hun moeilijk bestaan ( over dat laatste: hoe komt het dat ik het wel geloof van Franse boeren, en niet van hun Nederlandsche en Vlaamsche "collega"s? )

Peterrr3
Peterrr34 feb. 2024 - 9:48

Andersom doe je precies het zelfde.

EenMening3
EenMening33 feb. 2024 - 10:14

De EU zou ook kunnen besluiten om helemaal te stoppen met landbouw en al het voedsel dat we nodig hebben importeren. Graan uit Rusland, Oekraïne en de VS, zuivel uit Nieuw-Zeeland en de VS, vlees uit China en Brazilie. Dan zijn we ook meteen van de landbouwsubsidies af...

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew5 feb. 2024 - 1:48

@EenMening3 --------------------------- Ik mag toch aannemen dat dit een grapje is.

VeganHarrie
VeganHarrie5 feb. 2024 - 7:14

Vraag is dan waarmee we het geld gaan verdienen om de zaken te importeren die we zelf niet (meer) zouden produceren.

PVDB2
PVDB23 feb. 2024 - 9:33

Eindelijk iemand van NCS die de realiteit ziet en omarmt. Minder vee. Vrijgekomen stikstofrechten uit de markt halen. Het is vraag en aanbod. Als er meer aanbieders zijn en meer volume geproduceerd en aangeboden dan dat er afnemers zijn, dan heeft die laatste de keuze. Tenzij je kan exporteren. Netto geproduceerd in Nederland zelf maakt de omzet een fractie uit van het BNP. Minder export kan. De leveringen zullen geen gevaar lopen. Zorg dat het evenwicht terugkomt zonder milieu en omgeving extra te belasten. Minder vee is minder watergebruik, minder stalbranden, minder ziektes/ruimingen, minder methaan uitstoot, minder sloop van de Amazone (soja voor veervoerproductie), minder subsidie, minder mestproductie, minder stikstofdepositie, minder fraude, minder stierkalveren. Als de universiteit van Wageningen het al jaren adviseert, op basis van onderzoek en kennis, dat we een transitie van dierlijk eiwit naar plantaardig zullen moeten gaan en daarom een nieuwe visie (en wetgeving) nodig is, dan is het aan de politici om daar gehoor aan te geven. In Nederland en Europa. Want waterkwaliteit is slecht en zal een volgend crisis veroorzaken. Door GL, D66 en PVDD al jaren gesteld. Maar de ja de waarheid/realiteit wordt niet gewaardeerd. Het kan zelfs je auto kosten door boze burgers. Dan komen de nieuwe ontwikkelingen nog. Als kweekvlees opgeschaald kan worden voor productie kan dat een revolutie zijn. Veel minder water en land gebruik, minder uitstoot, ziektes, subsidie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2024 - 9:03

Boeren gooien altijd hun mest bij een ander over de schutting.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2024 - 8:51

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/02/02/de-boerenprotesten-in-europa-zijn-vooral-een-goed-getimede-driftbui-a4188925 Ik vind dat een mooie omschrijving van Caroline Gruyter. Eenderde van alle Europese subsidies gaan naar de boeren waarvan het meeste naar Frankrijk, maar dan vooral ( zoals vroeger al was) naar de grootste boerenbedrijven met heel veel geld. Terwijl ze maar een klein deel uitmaken van het BBP.

1 Reactie
Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 feb. 2024 - 22:48

Hoe welvarender een land is, hoe kleiner het aandeel van de landbouwproductie in het BNP.

Kees Mierlo
Kees Mierlo2 feb. 2024 - 14:58

"Boze boeren gebruiken extreem geweld, omdat ze weten dat intimidatie werkt" Nee, omdat ze weten dat er niet gehandhaafd zal worden.

2 Reacties
Zandb
Zandb2 feb. 2024 - 16:13

Kees Er wordt blijkbaar alleen gehandhaafd als het vreedzaam protesteren betreft. En om dat vreedzame demonsteren, daar ontstaat me toch een heisa over! Omdat dat zogenaamd zo veel gevaar oplevert, het gezag tart en zo veel en irritatie oplevert met name bij brave gezagsgetrouwe burgers, die zich zelfs geterroriseerd voelen.

Peterrr3
Peterrr34 feb. 2024 - 9:51

@Zandb, als ik naar de media kijk, dan is er veel meer ophef over de boerenacties, en terecht. Dus ik weet niet waar jij je nieuws vandaan haalt. Maar alleen ophef over XR en niet over de boeren, dat is best knap om te constateren.

Coolplayer
Coolplayer2 feb. 2024 - 13:55

Graaiboeren die met hun showroom tractors overgaan tot geweld, slopen niet alleen de natuur zo te zien, de volgende generatie kan weer eens de troep opruimen omdat deze generatie boeren niet zien dat zij het probleem zijn van alle ellende.

TwoTone
TwoTone2 feb. 2024 - 13:21

Een gezamenlijke vijand benoemen (big agro) is populisme. Elk onderdeel hangt aan elkaar in een economie, uiteindelijk bepaalt de consument zelf wat er wordt gekocht. Als je de economie wilt vergroenen lijkt mij dat we hier al mee begonnen zijn, ook de agrariërs. Drastische maatregelen zijn nooit goed, beleid moet met draagvlak, geleidelijkheid is pure noodzaak. Dus stop met dat autistische bureaucratische gedrag, kom gewoon tot oplossingen en gedragen beleid voor en door ondernemers door geduld en geleidelijkheid toe te passen. De bureaucraten zijn de “Harvard methode” inzake onderhandelen uit hun propedeusejaar blijkbaar al jaren geleden vergeten.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen2 feb. 2024 - 14:54

"uiteindelijk bepaalt de consument zelf wat er wordt gekocht" Je denkt dat de consument een rationeel wezen is?

Zandb
Zandb2 feb. 2024 - 16:18

TwoTone Bijvoorbeeld: Als er geen bespoten groente aangeboden wordt, kunnen consumenten geen bespoten groente kopen. Dus hoe u meent te kunnen stellen dat de consument uiteindelijk bepaalt wat er gekocht wordt......

TwoTone
TwoTone2 feb. 2024 - 20:55

@zanb De consument kan duidelijk kiezen: je kan gewoon wekelijks een kratje bio groente aan je huis laten bezorgen of naar de groentejuwelier gaan of bespoten groente kopen bij de super. Dat geldt ook voor vlees: massa vlees bij de supermarkt of vlees bestellen bij de boer die zelf slacht. Mensen kunnen ook vleesvervangers kopen (vergis je niet: dat is helemaal machinale productie). Alleen mensen zijn gemakzuchtig. Net zoals maar wat roepen en je er niet in verdiepen gemakzuchtig is. Uiteindelijk produceert een ondernemer waar vraag naar is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2024 - 6:56

TwoTone Dat klopt niet helemaal. Consumenten betaalden een redelijke prijs voor de melk gedurende het bestaan van de melkquota waar de boeren vanaf wilden. Toen de quota er vanaf ging, gingen ze ineens veel meer melkvee houden en dus veel meer melk produceren, Toen de prijs aldus omlaag ging begonnen ze weer te morren. Ik kan me ook nog de tijd heugen dat er vele liters melk door de straten liep recht de afvoer in. Is dat de waarde van je melk aangeven. Boeren zijn immer dwingelanden geweest en verwend geraakt aan vele subsidiegelden vanuit Europa. Ik hoorde overigens ook dat in Frankrijk ,België (?), ben ik even kwijt niet zoiets bestaat als (erf)belastingvrij overdragen van je boerenbedrijf aan je kinderen. Die moesten daar wel een lening voor afsluiten. Boeren in Frankrijk schijnen vele malen armer te zijn dan die in Nederland. Die leven nl.erg vaak onder de armoedegrens. Nederlandse boeren zijn strontverwend wat dat betreft.

Zandb
Zandb3 feb. 2024 - 8:09

TwoTone Ik heb alleen kritiek op de, vind ik, gemakzuchtige manier waarop u denkt. Ik noem dat 'schilderijdenken'. En daarmee bedoel ik, dat u alleen binnen een bepaalde lijst, een kader kijkt en denkt. Het aanbod bepaalt nou eenmaal wat er gekozen kan worden. De consument heeft daar, op wat er aangeboden wordt, geen enkele directe invloed op. Dat is een heel wezenlijk element, als je meent dat de consument het voor het zeggen heeft. U schimmert met verantwoordelijkheden. De ondernemer is niet verantwoordelijk want die verwijst naar de consument en de consument is niet verantwoordelijk want het wordt aangeboden. En als er dan sprake is van gemakzucht, dan is dit denken daarvan een goed voorbeeld.

Anna R. Chist
Anna R. Chist2 feb. 2024 - 13:02

Vroeger hadden ze hooivorken.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 feb. 2024 - 6:26

En strontkarren.

Gerygrr
Gerygrr2 feb. 2024 - 12:44

Kunnen we niet beter aandacht schenken aan de zeer schadelijke praktijken van de industrie en de handel? Wat moeten we allereerst verbieden? Alles wat dierenleed heet. Geen vervoer van levende dieren over land en ook niet over zee. Subsidies gaan uitsluitend naar biologische boeren…..

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus3 feb. 2024 - 10:49

En/en is geen optie?

TheunT
TheunT2 feb. 2024 - 12:09

Als er echt zoveel landbouwsubsidie is dan laat je die toch alleen gelden voor de deugdzame landbouw?

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 feb. 2024 - 12:05

Het houdt ook nooit op. Ze zijn met teveel, wat feitelijk de kern van het hele boerenprobleem is, en ze zijn uiterst bedreigend. De vraag die menigeen door het hoofd speelt is, hoe komen we van die lui af. De politiek kan er duidelijk niet tegen op, geeft ze zelfs alle mogelijkheden om beleidsplannen te dwarsbomen. BBB blijkt een paard van Troje dat op commando boeren optrommelt om haar politieke doelen te kracht bij te zetten. Is het toeval dat de boeren weer in beweging komen, juist nu de onderhandelaars er niet uit lijken te komen. Zitten we hier nu met een politieke vleugel en een terreurorganisatie als achterban?

8 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos2 feb. 2024 - 14:08

"Ze zijn met teveel, wat feitelijk de kern van het hele boerenprobleem is, en ze zijn uiterst bedreigend." Door anderen wordt dit weer over asielzoekers gezegd. Iedereen lekker zijn eigen vijandbeeld.

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 feb. 2024 - 14:52

Oma, de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen wordt veroorzaakt door overcapaciteit. Ze maken producten die ze niet allemaal kwijt kunnen waardoor ze gaan exporteren. Om er vervolgens achter te komen dat ze niet kunnen concurreren met producten uit andere landen. Waardoor ze om nog meer subsidies vragen waardoor het probleem alleen maar erger wordt. Als een hond die in zijn eigen staart wil bijten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2024 - 15:12

Het probleem zit in de bedrijfsvoering. Het aantal boeren neemt juist gestaag af.

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 feb. 2024 - 17:44

Daniëlle, het is de schaalvergroting, minder maar steeds grotere bedrijven. De enige manier om uit de economische problemen te komen is een steeds bedrijfsmatigere aanpak. Meer dieren, minder ruimte, meer uitstoot, meer dierenleed, etc. Precies dat wat we niet willen. Ook de consument niet, want de markt voor vleesloos en zuivelvrij groeit. De prijzen liggen al op hetzelfde niveau. En het aandeel zal groeien. Wat deze boeren willen ligt 50 jaar achter ons, ze voeren een achterhoede gevecht dat ze nooit gaan winnen. Tenminste niet allemaal. Vandaar dat sanering echt het enige is dat verlossing biedt. Kleinschalige productie voor een regionale markt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2024 - 10:39

Nederlanders zijn marginaal minder vlees gaan eten maar met name de varkenshouders produceren voor de export.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2024 - 12:48

Met name de grote boeren halen de subsidies binnen en zij drukken de kleinere eruit. Voor de laatste "keuterboeren" moet je naar Roemenië.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2024 - 8:18

DanielleDefoe Je kunt ook dichterbij gaan, je vindt ze blijkbaar ook vaak in Frankrijk. Zij profiteren doorgaans ook net van de subsidie, dat zijn vooral de rijke boeren. Is overigens altijd al zo geweest.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 feb. 2024 - 8:18

oma waar is je humor gebleven?

Farmer3.0
Farmer3.02 feb. 2024 - 11:59

Extreem geweld is wat anders. Extreem geweld werd bv toegepast in Den Haag en Den Bosch. Daar werden destijds winkels geplunderd en auto's in de brand gestoken. Momenteel zijn de politici bang voor het stemgedrag mbt de aankomende Europese verkiezingen. Daar zit de grootste angst.

2 Reacties
r v b
r v b2 feb. 2024 - 15:32

In Groningen werd ingebroken in het provinciehuis door met een tractor de deur in te beuken, en een fietser werd bijna doodgereden. En op het zebrapad werd ik door een tractor bijna aangereden, verkeersregels hadden de terroristische boeren ook schijt aan.

Zandb
Zandb2 feb. 2024 - 16:23

Farmer Ja joh, laten we net doen of er een door iedereen aanvaarde definitie van "extreem geweld" bestaat.

west012
west0122 feb. 2024 - 9:52

Als je een tractor hebt wordt er naar je geluisterd en krijg je je zin.

1 Reactie
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans2 feb. 2024 - 12:17

En met een tank hoef je niet te onderhandelen...

Elaya
Elaya2 feb. 2024 - 9:27

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
Effie2
Effie22 feb. 2024 - 10:33

Inderdaad, déze boeren gedragen zich als beesten. Hoe krijgen we hen nog terug in hun hok na ruim dertig jaar zakelijk- egoïstisch neoliberalisme, waarin het wij samen is vervangen voor het ieder voor zich? ...De rechter?

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers2 feb. 2024 - 9:17

"dan moet er een inbreukprocedure tegen de Nederlandse staat worden gestart" Een geinstitutionaliseert systeem van niemands' zijn schuld meer. Spelletje ping pong tussen de Lander en de federale regering.

JongMHF
JongMHF2 feb. 2024 - 8:25

Het is nu afwachten op de bekende rechtse riedels die nu goedpraten dat de boeren met geweld de straat opgaan en wegen blokkeren in een mate die bij de door deze rechtse kliek verfoeide klimaatactivisten niet wordt waargenomen en verketterd. De boeren flikken het weer, ze staan op hun strepen, zij willen de dienst uitmaken en ze krijgen een meerderheid van rechtse gladjanussen aan hun zijde. Want owee als iemand erop wijst dat boeren deel van het klimaat- en milieuprobleem zijn, dan zijn de rapen gaar. Nee, de boeren mogen de boel verzieken tot in het zevende geslacht en daarna, met het heilige kruis van het rechtse volk als dank.

1 Reactie
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans2 feb. 2024 - 12:22

Wij doen wat we willen en iedereen die er wat van zegt heeft een probleem. Half Nederland denkt tegenwoordig dat ze van de maffia zijn.

Langbroek
Langbroek2 feb. 2024 - 8:23

Deze reactie is verwijderd

4 Reacties
Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen2 feb. 2024 - 10:16

Deze opmerking is relativerend bedoeld?

itsme3
itsme32 feb. 2024 - 10:38

Die herinner ik me nog. Toen kon het terwijl de stad kort en klein gehakt werd van de joopers niet hard genoeg.

Enver63
Enver632 feb. 2024 - 10:47

Dat was even zoeken, om dat whataboutism [https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism] te vinden? Hier ter vergelijking nog een actie die onlangs in Brussel onder de aandacht werd gebracht, en waar de (overwegend rechtse) pers geen aandacht aan schenkt: [https://bluespeeds.org/nl/kom-in-actie-voor-walvissen/] Net als de G20 actie heeft dit niets met het artikel te maken, maar in tegenstelling tot de opmerking over de G20 is dit wel nuttig.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans2 feb. 2024 - 12:19

O dan is het goed...