Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze Belgische boeren breken Brussel af

  •  
01-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1583 keer bekeken
  •  
ANP-489959770

Donderdag hebben Belgische boze boeren Brussel bezet. In de vroege ochtend reden ruim duizend tractoren de Europese wijk in de stad in. In de stad staken de boeren afval in brand, werd er mest geloosd voor het Europees parlement, werd er met eieren gegooid en werd een standbeeld vernield. De boeren zijn in Brussel om te klagen over onder meer de vrijhandelsakkoorden, de in hun ogen te strenge Europese regels, te lage prijzen en administratieve rompslomp.

Het monument dat eraan moest geloven, was het standbeeld van John Cockerill, een Britse industrieel die in België een industrieel imperium opbouwde. Het door kunstenaar Armand Cattier vervaardigde beeld van Cockerill stond op het Luxemburgplein en stond symbool voor de Belgische industrie. Premier De Croo reageert verbouwereerd op de vernieling die hij ‘compleet fout noemt’. Op X schrijft hij: ‘We moeten weg van de clash tussen landbouw en industrie. Boeren en ondernemers zijn niet mekaars tegenpolen. We hebben ze beiden nodig voor een sterke en duurzame economie.’

De Brusselse schepen (een soort wethouder, red.) Yves Rouyet laat ondertussen weten: ‘Vanuit erfgoedstandpunt, is het onherstelbaar. Vanuit symbolisch oogpunt, is het een schande. De politie onderzoekt de beelden van de videocamera's om te bekijken wat er precies gebeurd is.’ Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zegt dat de politie zal ‘ingrijpen waar nodig’: ‘Monumenten vernielen, straatinfrastructuur afbreken, kat- en muisspel met onze politiemensen, zullen worden aangepakt.’

Ook op andere plekken in België hebben boze boeren zich verzamend. Zo hebben enkele honderden boeren met tractoren de ring van Gent geblokkeerd. Volgens de politie blijft daar, in tegenstelling tot Brussel, de sfeer gemoedelijk.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2024 - 10:37

Boeren steken elkaar aan. Daarna gaat het als een lopend vuurtje Europa door. In elk land hebben de boeren andere grieven/

EenMening3
EenMening31 feb. 2024 - 15:16

"Gansch het raderwerk staat stil als uw machtige arm het wil" Albert Hahn De 'machtige arm' van de boeren is hun trekkervloot.

2 Reacties
JoostJK
JoostJK1 feb. 2024 - 16:38

Daar gaan we nog veel plezier mee beleven! Hebben ze ook al hun eigen "trekkersgroet" met bijbehorend armgebaar? Uniformen, met petjes?

LaBou
LaBou 1 feb. 2024 - 17:18

Maar wel kritiek op die vermaledijde "terroristische" demonstranten van XR.

Gentleman
Gentleman1 feb. 2024 - 14:48

Hier kan XR nog een puntje aan zuigen.

5 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer1 feb. 2024 - 15:50

Integendeel. XR past geweldloos verzet toe, in tegenstelling tot deze agressieve en vernielzuchtige boeren, die kennelijk de BBB in Nederland willen overtroeven.

JoostJK
JoostJK1 feb. 2024 - 16:10

@Gentleman Waar aan? En wat heeft teen met tander te maken trouwens? En, huh?

Gentleman
Gentleman1 feb. 2024 - 17:46

@Olav/Joost Dat is precies wat ik bedoel XR geweldloos en bereikt niets boeren gebruiken geweld en bereiken veel meer.

E w T
E w T1 feb. 2024 - 20:41

Gentleman. Ik stond eens in een actie vast tussen Dijon en Nancy van de HH boeren waar men op het lumineuze idee kwam om alle buitenlandse vrachtwagens van hun lading te ontdoen. Alles van Deense zuivel tot Duitse wijn werd over de snelweg gegooid want het water stond de HH boeren aan de lippen.ik had een lading bielzen uit Becançon dit kon op de wagen blijven,dit even terzijde. Eea vond plaats in de vroege eighties. Wat schetst nou mijn verbazing? Verleden week verloor ik op een rit naar Spanje en Portugal minimaal 6 dure uren rijtijd. Vandaag ben ik al weer 3 uur vertraagt omdat de HH boeren actie voeren.blijkbaar is men ondanks 40 jaar geweldadig actievoeren geen ene ruk vooruit geboerd, eerder achteruit. Dit ondanks bijna 40 jaar aan miljarden subsidies van jouw en mij en miljoenen andere Europeanen. Opgedane ervaring met boeren actie leert mij dat jij niet weet waar je over praat. En dan nog ff ter overdenking. Wat mij echter het meest bevreemd is dat de HH boeren liever parkinson oplopen (een erkende beroeps ziekte onder boeren in Frankrijk overigens) dan dat men de round up spuit laat staan. Het is Europa wijd een zieke bedrijfstak.

Leman
Leman2 feb. 2024 - 9:07

@ E w T: "Dit ondanks bijna 40 jaar aan miljarden subsidies van jouw en mij en miljoenen andere Europeanen." Al die subsidies zijn eigenlijk verkapte consumentensubsidies en subsidies voor grote afnemers zoals Coca Cola. De boer moet zo goedkoop mogelijk produceren dan kan iedereen goedkoop eten krijgen en kunnen de grote afnemers goedkoop aan grondstoffen komen en hun winst maximaliseren. Deze grote afnemers lobbyen ook constant in Brussel om de boeren subsidies te verstrekken. Het voedsel mag ook niet allemaal naar het buitenland verkocht worden want dan ontstaat er een voedselprobleem. De boer krijgt dan geen exportvergunning en is aangewezen op de lokale Europese markt. Jammer dat het subsidieverhaal niet duidelijk wordt uitgelegd.