Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Boze boeren blazen acties bij distributiecentra af

  •  
17-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boerenoptocht
Farmers Defence Force (FDF) ziet af van alle protestacties bij distributiecentra en supermarkten. Dat verklaart Piet Postma van FDF tegenover RTV Noord. De rechtbank in Lelystad bepaalde dinsdag dat de boeren de bevoorrading van de supermarkten niet mogen platleggen. “Wij gaan in hoger beroep, maar zolang wij nog geen andere uitspraak hebben, roepen wij jullie op hieraan te voldoen”, schrijft FDF.
Mochten geradicaliseerde boeren toch proberen om de distributiecentra stil te leggen, dan moeten zij rekening houden met forse dwangsommen. De rechtbank van Lelystad stelde FDF een dwangsom van 100.000 euro per locatie in het vooruitzicht. In een toelichting op de uitspraak schrijft de rechtbank:
"Iedereen heeft het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren. De voorzieningenrechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt. De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Heel veel supermarkten, maar ook derden, denk aan zorginstellingen, worden gedupeerd."
Via de NOS lekte maandag een lijst uit van veertig locaties waar de boeren willen actievoeren. Het gaat om supermarkten en distributiecentra van waaruit supermarkten als Jumbo, Albert Heijn en Lidl worden bevoorraad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

OlavM
OlavM18 dec. 2019 - 0:29

Goede uitspraak van de rechter in kort geding. Helemaal het punt waar het om gaat bij afweging van de betrokken belangen: wel demonstratievrijheid voor de boeren, maar geen maatschappelijke schade mogen toebrengen als blokkades van distributiecentra. van levensmiddelen e.d. Wel weer onzinnige uitspraken van de FDF: ze zouden nooit uit geweest zijn op blokkades, de pers (en met name de Volkskrant) heeft het helemaal verkeerd begrepen, enz. Pfff!

Henk Tuinman
Henk Tuinman17 dec. 2019 - 20:23

Hmm, toch niet de handdoek in de ring !

1 Reactie
MG1968
MG196818 dec. 2019 - 8:24

Nee, de boeren willen juist alleen protesteren als het maatschappelijk ongemak daadwerkelijk kunnen maximeren. Dat is géén teken van de handdoek in de ring maar wel een manier van opereren die de goodwill die bestaat (bestond?) behoorlijk te verspelen. Ben er van overtuigd dat ook CDA en VVD weten dat echte maatregelen op dit dossier uiteindelijk onvermijdelijk zijn en gezien het opereren van deze twee partijen zou ik er niet van staan te kijken dat ze deze protesten verwelkomen omdat daarmee de maatregelen voor de overheid uiteindelijk goedkoper zullen zijn (want minder draagvlak voor de echte compensaties). Wellicht had het voor de boeren achteraf gezien nog wel eens beter kunnen uitpakken om mee te gaan in de gedachten van partijen als groenlinks en d66, die welliswaar hard willen doorpakken maar (nu nog) volledig op de compensatiegedachte zitten. Dit zal ook bij deze partijen anders worden als de publieke opinie draait. Het zou me niet verbazen dat de omhelzing van de VVD en het CDA uiteindelijk een eigen gekozen wurggreep zal blijken.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes217 dec. 2019 - 19:56

Die boze boeren toch, ze doen me denken aan boze buurman......

4Vier!
4Vier!17 dec. 2019 - 19:49

Nou gelukkig maar, toch mooi de hongerwinter is voorkomen.

Henk Tuinman
Henk Tuinman17 dec. 2019 - 17:36

Mooi dat de rechter heeft besloten dat voedselvoorziening cruciaal is. Geeft toch maar weer mooi aan dat de boeren nog steeds hard nodig zijn ????

2 Reacties
Lucas2000
Lucas200017 dec. 2019 - 20:30

Ja voor 20%.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 6:09

'Geeft toch maar weer mooi aan dat de boeren nog steeds hard nodig zijn' Vrij naar Lubach: Laat de boeren zelf maar gaan staken ipv het werk van anderen verhinderen. Mogen ze zelf betalen en komen we er direct achter wat er klopt aan de uitspraak dat ze zo onmisbaar zouden zijn.

rupsje2
rupsje217 dec. 2019 - 17:24

jammer,jammer Veel mensen hebben het wel over de intensieve landbouw met zn kilo knallers maar wie denk je dat die gecreëerd hebben, wie knijpt die boeren uit zodat ze grote massa's moeten produceren? Juist de supermarktketens. En nu doen ze het in hun broek van angst want o wee dat er iets omzet mis loopt of den je nu werkelijk dat ze begaan zijn met mensen of ze misschien wel genoeg eten kunnen kopen? Geld dat is het enige wat telt.

1 Reactie
MG1968
MG196818 dec. 2019 - 9:36

@Rupsje Dat we niet de daadwerkelijke kostprijs van de producten betalen staat buiten kijf. Dat dat moet veranderen idem dito. Maar dat komt omdat de daadwerkelijke kosten (aan milieu, klimaat, dierenleed etc. etc.) uit de productiekant gehouden worden. Ja, daar doen de supermarkten aan mee. Ze kopen in bij de boer die het het 'beste' voor elkaar krijgt om te produceren voor een prijs waarbij er zo veel mogelijk afgewenteld wordt op 'toekomstige' (term klopt niet meer want we zitten er nu midden in) generaties. Maar niettemin de wijzigingen zullen in die productiekant moeten plaatsvinden. Daar moeten alle kosten meegenomen worden en het afwentelen moet stoppen. Ja dat zal een andere werkwijze opleveren en degene die fors geïnvesteerd hebben om maximaal te kunnen presteren door het verleggen van deze kosten zullen daarbij inderdaad waarschijnlijk op een achterstand staan ten opzichte van degene die dat niet hebben gedaan. Nu wordt geroepen dat het verschil tussen de inkoopsprijs van het product (zeg 20 cent) en de verkoopprijs van het product (zeg 1 euro) wel heel erg in het voordeel is van de supermarkt, maar de vraag is of dat wel zo is. Daar zitten ook kosten en daar vind ook betaling plaats op een manier die alleen bij studenten of bij mensen die onder de belastingvrije voet werken uit kan. Ook daar moet wat gebeuren. Als de kostprijs in plaats van die 20 cent de reële kostprijs wordt (zeg 2 euro) dan is het verschil tussen die boer en de verkoper, reclamemaker, marketeer en eindtransporteur (de supermarkt) ineens wat betreft verhouding wel een logische. Terwijl er niets veranderd is. En nee dus, de prijs die de boeren krijgen is niet te laag, de prijs waarvoor de boeren produceren is te laag, ze hoeven niet alle kosten daadwerkelijk zelf te maken.

Gi Raf
Gi Raf17 dec. 2019 - 13:46

De machthebbers hebben de protesterende boeren er toch maar mooi onder gekregen. Nu nog de boerenbedrijven zelf kapot maken en het stikstofprobleem is opgelost.

2 Reacties
Katootje2
Katootje217 dec. 2019 - 15:12

Als je daarmee de intensieve veehouderij bedoelt, dan wordt op die manier niet alleen het stikstofprobleem opgelost. Vooropgesteld natuurlijk dat het niet de bedoeling is om de boeren kapot te maken, maak als ze zo te werk gaan roepen ze het onheil over zichzelf af, dus daar zal ik geen traan om laten.

Jaap1002
Jaap100217 dec. 2019 - 16:02

Gi Raf Niet alle boerenbedrijven hoeven kapot. Er zijn ook goedwillende boeren. Die dienen we te koesteren.

WilE
WilE17 dec. 2019 - 13:30

Vreemd dat ze de afgelopen dagen aangaven dat ze nooit van plan waren distributiecentra te blokkeren, maar nu wel in beroep gaan tegen de uitspraak die ze verbiedt dat te doen...

2 Reacties
MG1968
MG196817 dec. 2019 - 15:43

Exact.

Weelildragon
Weelildragon17 dec. 2019 - 15:59

Stond er achter het bericht dat ze in beroep zouden gaan een smiley? Maar alle gekheid op een stokje, het zal wel te maken hebben met het verschil tussen distributiecentra hinderen en platleggen.

MG1968
MG196817 dec. 2019 - 13:28

"De rechtbank van Lelystad stelde FDF een dwangsom van 100.000 euro per locatie in het vooruitzicht." Tja, als je voor die rechtbank roept dat je niet van plan bent om te blokkeren. En de rechtbank je de vrijheid geeft om te protesteren behoudens het blokkeren. Wat zegt het dan van je uitspraken voor de rechtbank als je dan maar toch de acties afblaast? Het blokkeren was blijkbaar wel het doel.

Katootje2
Katootje217 dec. 2019 - 13:16

Hebben ze misschien wat te hoog van de toren geblazen?

7 Reacties
Jaap1002
Jaap100217 dec. 2019 - 13:33

Katootje, ze hebben hun hand duidelijk overspeelt. Nu maken ze terugtrekkende bewegingen dat het allemaal niet zo serieus was. Het is een uitslag waar de burger tevreden over kan zijn.

madbako
madbako17 dec. 2019 - 13:50

Ach, over het algemeen worden mensen nerveus als het geld gaat kosten. Plus dat het natuurlijk lafaards zijn die boeren

Jorah
Jorah17 dec. 2019 - 16:18

madbako, hoezo zijn de boeren nu weer lafaards? Wat is dat voor een misselijkmakende frame? Je doet er zo'n beetje alles aan om boeren te ontmenselijken.

MountEverest
MountEverest17 dec. 2019 - 16:42

Verstandige mensen weten wanneer ze in moeten binden. Onverstandige lieden gaan door totdat ze met harde hand gestopt worden. @mad Je kunt veel over boeren zeggen, maar laf zijn ze niet.

Henk Tuinman
Henk Tuinman17 dec. 2019 - 17:37

En denk je dat de handdoek nu in de ring gegooid is?

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend17 dec. 2019 - 22:49

Boeren lafaards.. nee, het zijn alleen geen toetsenbord ridders zoals jij madbako.. jij bent hier de grote lafaard.. die boeren vechten voor het voortbestaan van hun bedrijven. Hier in de Achterhoek staat iedereen achter de boeren. Lul maar dom vanuit je flatje in de stad, en zoals Normaal al zong : De boer is troef!

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 dec. 2019 - 6:13

'Verstandige mensen weten wanneer ze in moeten binden.' Die boeren verstandig? 75% ontkent gewoon dat er een stikstofprobleem is. Hoe dom kan je zijn.