Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze boeren belagen provinciehuis Zwolle weer, politie grijpt nu wel in

  •  
01-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1715 keer bekeken
  •  
ANP-458675044

De politie heeft ingegrepen bij een protest van boze boeren bij het Overijsselse provinciehuis in Zwolle. Daarbij heeft de politie gebruik gemaakt van een shovel om opgewassen te zijn tegen de trekkers van de boeren. Met die shovel is onder meer een trekker aan de kant gezet die een politievoertuig had ingeklemd. De bestuurder van de trekker is aangehouden.

Volgens RTV Drenthe zijn er meer aanhoudingen geweest, onder andere voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. In elk geval een boze boer is gearresteerd omdat hij de politieshovel hinderde.

De omroep meldt verder dat de spanning rond het provinciehuis “om te snijden” is en dat volgens de politie de sfeer “in enkele gevallen” omslaat. De medewerkers van het provinciehuis zijn donderdagochtend al naar huis gestuurd, waardoor het gebouw nu verlaten zou zijn. 

Er zijn volgens de regionale omroepen nog altijd enkele honderden boeren op weg naar Zwolle. Niet alleen vanuit Overijssel, maar ook vanuit Drenthe. De boeren hebben de weg tussen het provinciehuis en de rechtbank geblokkeerd uit onvrede met de dwangsommen voor de PAS-melders. Twee weken geleden belegerden de boeren het provinciehuis ook al. Daarbij werden de provinciebestuurders gesommeerd naar buiten te komen en op een meegebracht podium tekst en uitleg te komen geven. De politie greep toen niet in. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Huub53
Huub538 dec. 2022 - 6:56

Het woord "belagen" in de titel is een beetje overdreven. Maar verder heb ik geen kritiek op dit artikel. Wel heb ik kritiek op meerdere krankzinnige anti-boeren reacties hier op dit forum. Het begint op haatzaaien te lijken. Ik schrik er, als 69 jarige man van boerenafkomst, echt van. Blijkbaar zijn er naast rechtse ook veel linkse mensen met erg enge onderbuikgevoelens. Ieder besef over wat de protesterende PAS melders is overkomen ontbreekt blijkbaar.

Greendutch
Greendutch2 dec. 2022 - 10:52

applaus[je] voor de politie

Déjà vu
Déjà vu2 dec. 2022 - 0:23

En weer mogen agressieve boeren de handjes dichtknijpen dat de politie bij hen de dubbele moraal hanteert. Bij de politie moet nu ook langzamerhand het besef indalen, dat het meten met twee maten zich uiteindelijk tegen hen zal keren.

EenMening3
EenMening31 dec. 2022 - 22:08

Voedsel is, samen met water, het belangrijkste wat er is. Zonder voedsel is het snel afgelopen met ons aardbewoners. Dat maakt degenen die voedsel produceren, de boeren, tot de belangrijkste en onmisbaarste mensen die er zijn. Het is daarom enigszins ironisch dat mensen die vaak weinig of niets bijdragen aan deze maatschappij, zo te hoop lopen tegen de boeren.

15 Reacties
MG1968-2
MG1968-22 dec. 2022 - 8:27

"Het is daarom enigszins ironisch dat mensen die vaak weinig of niets bijdragen aan deze maatschappij, zo te hoop lopen tegen de boeren." Die zullen er vast zijn, maar andersom, ik geloof nou ook niet dat jij zo'n groot licht bent. Daarnaast kan de principiële vraag gesteld worden of rechts wel zoveel bijdraagt aan de maatschappij. Jazeker, met het centraal stellen van je zelf zal er wat doorlekken naar anderen (niet omdat je dat wilt maar omdat je anderen nodig hebt) maar het is zeker niet de bedoeling. De aloude vraag. Zet je de verlichting aan of druk op het knopje.

MG1968-2
MG1968-22 dec. 2022 - 8:28

@GeenMening "Voedsel is, samen met water, het belangrijkste wat er is." Maar weet dat dat niet alleen voor jou en je naasten of je natie geld. Acteer naar die wetenschap.

r v b
r v b2 dec. 2022 - 8:44

Het zijn er gewoon te veel, en net als je van te veel water drinken dood kan gaan kunnen er ook te veel boeren zijn.

Proletarier
Proletarier2 dec. 2022 - 8:57

@ Een Mening 3 70% van het voedsel word verkocht aan het buitenland. We kunnen dus met 70% minder boeren af. Probleem opgelost, nu jij weer

KM2
KM22 dec. 2022 - 11:41

"70% van het voedsel word verkocht aan het buitenland. We kunnen dus met 70% minder boeren af. Probleem opgelost, nu jij weer" Het hele exportverhaal is een bijeengezocht fabeltje. - Nederland is binnen Europa de grootste exporteur van soja, koffie, graan; het gevolg van een exportland. In Nederland groeien geen commercieel rendabele koffieplanten. Voedselexport in zijn totaal is een wezenlijk verschil met de export van in Nederland geproduceerd voedsel. - In Nederland geproduceerd voedsel gaat veelal op export voor buitenlandse bewerking, zie bijvoorbeeld varkens slacht in Duitsland of garnalen pellen in Marokko. Deze producten komen (gedeeltelijk) terug op de Nederlandse markt en vallen toch onder export. - De overblijfselen van een rund nadat de courante delen van het rund weggesneden zijn is niet voor de Nederlandse consument. Die wil wel de biefstuk maar niet de nieren. Die eet wel de kipfilet maar weet niets te maken van de nek. Elk dier heeft organen, botten en diverse ingewanden, meesten zijn eetbaar. Ik kom ze vrij weinig tegen bij de appie of de jumbo...zo wel dan zijn het ambachtelijke hemaglobine staven met rooksmaak. - Veel hoogwaardige producten gaan op export omdat het voor de Nederlander te duur is. Massale import uit lage lonen landen voor een goedkoop prijsje in je tasje. Van rundvlees uit Argentinië tot avocado's uit Nieuw Zeeland. Een bakje fruit de mer in de winkel is gewoon 4 continenten vis. Elk werelddeel voor max 3 euro in een 1 plastic bakje!

DaanOuwens
DaanOuwens2 dec. 2022 - 13:01

@ EenMening3 Jij schrijft: Het is daarom enigszins ironisch dat mensen die vaak weinig of niets bijdragen aan deze maatschappij, Het is vooral ironisch dat de boeren niets bijdragen aan deze maatschappij. Er gaan miljarden staatssubsidie en Europese subsidies naar de boeren terwijl hun bijdrage aan het BNP en de belastinginkomsten te verwaarlozen is. Daarnaast vergiftigen zij het milieu, putten het grondwater uit, zijn waardeloze werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten, mishandelen hun beesten en bedreigen mensen die kritiek op hun aanpak hebben. Het benodigde voedsel kan tegen lagere kosten en minder schade ook buiten Nederland gekocht worden. Dus boeren en hun medestanders dragen niets bij aan de samenleving maar brengen slechts alle Nederlanders schade toe.

Farmer3.0
Farmer3.02 dec. 2022 - 13:13

Ik ben het wel eens met EenMening3

Vervatte
Vervatte2 dec. 2022 - 14:03

@daan ouwens 'Het benodigde voedsel kan tegen lagere kosten en minder schade ook buiten Nederland gekocht worden' mwah, dat weet ik niet of dat wel correct is. Als je alleen naar de 'schade' in Nederland kijkt heb je wel een punt. Kijk je naar de schade over het geheel genomen, dus schade per kg over de hele linie/wereld, denk ik niet dat je gelijk hebt.

MG1968-2
MG1968-22 dec. 2022 - 15:53

@KM En de conclusie van je verhaal is dat rvb gelijk heeft.

EenMening3
EenMening32 dec. 2022 - 21:27

@Daan "Het is vooral ironisch dat de boeren niets bijdragen aan deze maatschappij. " Dat is niet waar. Boeren produceren voedsel, het belangrijkste wat er is. "Het benodigde voedsel kan tegen lagere kosten en minder schade ook buiten Nederland gekocht worden. " Je gaat ervan uit dat ze het elders beter en efficiënter doen. Dat is nog maar de vraag, de Nederlandse landbouw staat wereldwijd bekend als zeer efficiënt. Het is niet meer dan een verschuiving van de problemen. Voedsel importeren levert bovendien CO2-uitstoot en andere vervuiling op. Het is bovendien riskant om voor je voedsel afhankelijk te zijn van het buitenland. "zijn waardeloze werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten, " Dit geldt met name voor de tuinbouw, veehouders hebben zelden arbeidsmigranten in dienst. Het zijn meestal familiebedrijven.

Marinus C.
Marinus C.3 dec. 2022 - 9:39

De Gemiddelde NL boer is een gesubsidieerde miljonair en grootgrondbezitter die weinig tot niets bijdraagt aan de economie, werkgelegenheid en maatschappij. Ik ben helemaal vóór zelfvoorzienend blijven qua voedselvoorziening, maar dat kan ook prima als je de driekwart aan boerenbedrijven die nutteloos of erger zijn schrapt. Ik was altijd voor uitkopen, maar ben steeds meer een voorstander aan het worden van de optie de markt zijn werk te laten doen. De gemiddelde boer stemt rechts of rechtser, en mss wordt het een keer tijd dat de boer een keer aan de lijve ondervind wat dat in de praktijk betekend. Om te beginnen niet langer op kosten van de samenleving hardwerkend Nederlanders hinderen met je uitkeringstrekker.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 dec. 2022 - 10:30

Het aantal boeren gaat al jaren achteruit, er zijn weinig bedrijfstakken waar de vergrijzing zo heeft toegeslagen. De schaalvergroting blijft doorzetten. Het is maar de vraag of buitenlands voedsel milieu en diervriendelijk wordt geproduceerd. "Onze" agro-industrie is ook bij veel mega vee-projecten in andere werelddelen betrokken. De Nederlandse burgers betalen daar aan mee en de dieren hebben dezelfde ellendige omstandigheden als hier.

DaanOuwens
DaanOuwens3 dec. 2022 - 11:48

@ Een Mening 3 Jij schrijft: Dat is niet waar. Boeren produceren voedsel, het belangrijkste wat er is. Nee dat doen ze niet. Ze produceren veevoer. Een groot deel van het voedsel dat Nederlanders eten wordt hier niet geproduceerd. Afhankelijk van hoe je naar de data kijkt zelfs het grootste deel. De rest van je betoog is gebaseerd op deze onzinnige aanname. Nederland is al afhankelijk van voedsel uit het buitenland. Nederland exporteert vooral agrarische producten, voedsel is allang een mondiale markt. Dus het hele fundament onder jouw mening over de agrarische industrie is gebaseerd op totale onzin. Een soort drijfzand, of wellicht is mestvaalt een beter woord. Het zou wel fijn zijn als rechtse types, zoals onder meer jij, niet iedere keer dit soort flauwekul niet de discussie zouden brengen. Dan zou er tenminste een serieuze discussie op basis van feiten gevoerd kunnen worden in plaats van het soort waandenkbeelden dat je hier opschrijft.

WIE-o-W1E
WIE-o-W1E3 dec. 2022 - 14:33

Daan, jij schrijft “ Het benodigde voedsel kan tegen lagere kosten en minder schade ook buiten Nederland gekocht worden.” Mijn advies is om een keer vlees of zuivel te kopen bij de lokale boer of landwinkel. Een wereld van verschil met vlees dat naar Nederland wordt vervoerd.

MG1968-2
MG1968-24 dec. 2022 - 9:26

@wieowie Ja, een wereld van verschil, maar jij wil maar 1 verschil zien. En ook dat verschil materialiseert alleen bij de kleinschalige boer en niet als je dat lapje uit die industrie betrekt die welliswaar vlees produceert maar niets met die boer te doen heeft waar jij het nu over hebt. Niemand zegt dat die er ook mee moet ophouden overigens.

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines1 dec. 2022 - 20:49

De beschrijving van het gebeuren is m.i. sterk gekleurd. De protestactie door de boeren was een grotendeels prima verlopen demonstratie bij het provinciehuis en daarmee op de plaats waar die met recht gevoerd werd. Dat zij ontsierd werd door een paar driftkikkers onder boeren die daarop terecht zijn aangepakt verandert niets aan de overwegend vreedzame maar actie die daarom nog niet zonder uitgesproken woede over zaken hoeft te blijven. Zelfs de tocht naar Zwolle zelf was dit keer een bewijs van een intentie van goed gedrag door niet met tractoren over de snelweg A28 te rijden maar over de daaraan parallelle Hermelenweg.

4 Reacties
Tjeerd Meines
Tjeerd Meines1 dec. 2022 - 21:17

Even de opgesomde feiten omtrent de vele honderden boeren die netjes maar zeer beslist een boos demonstreerden met onder hen dan die paar driftkikkers die dus terecht aangepakt zijn. Er is "een trekker aan de kant gezet die een politievoertuig had ingeklemd. De bestuurder van de trekker is aangehouden." Dat er verder "In elk geval een boze boer is gearresteerd omdat hij de politieshovel hinderde." en "Volgens RTV Drenthe zijn er meer aanhoudingen geweest, onder andere voor het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie." Nou nou, poe poe. En daarmee zijn al die boeren dus fout?

LaBou
LaBou 2 dec. 2022 - 8:01

Ach, dat een deel van de binnenstad compleet geblokkeerd was mag blijkbaar geen naam hebben. Als het maar netjes gebeurd. Overigens gaat het bij deze "demonstranten" niet bepaald om goede bedoelingen.

r v b
r v b2 dec. 2022 - 8:47

De boeren zijn fout omdat ze alleen demonstreren voor eigen portemonnee, en te veel vervuilen. Die vervuiling moet naar beneden, dus moet er minder agrarische industrie komen. Dat betekent of minder boeren, of kleinere boeren. Alle agrarische bedrijven verkleinen gaat niet lukken, dus moet er maar wat agrarische industrie verdwijnen.

Tjeerd Meines
Tjeerd Meines2 dec. 2022 - 20:50

@Labou Je schrijft: "Ach, dat een deel van de binnenstad compleet geblokkeerd was mag blijkbaar geen naam hebben." Dat waren geen blokkade-acties van de boeren maar niet serieus verkeersproblemen veroorzakende belemmeringen door de politie die zo wilden voorkomen dat boeren met tractoren de binnenstad zouden inrijden. De boeren zijn daarop te voet gegaan. Zie het verslag en foto ten bewijze daarvan in de Stentor. https://www.destentor.nl/zwolle/drie-mensen-opgepakt-bij-protest-in-zwolle-voor-nu-geen-gesprek-tussen-burgemeester-en-boeren~a128b219/

PVDB2
PVDB21 dec. 2022 - 18:14

Ga eens een keer voor de voedselvoorziening zorgen van dit land stelletje miljonairs. Waar je het altijd over hebt. Het draait om de centjes die je probeert binnen te harken. Men weet dat men de grootste uitstoters is van stikstof. Je eigen grond naar de kloten helpen door overbemesting, al dan niet illegaal. Monoculturen. Het werd tijd dat er gehandeld werd. Gestopt werd met pamperen. Waar een klimaatactivist snel opgepakt wordt door politie, werd in relidorp Staphorst de fascisten niets in de weg gelegd. Dat de overheid nu eindelijk eens handelt, omdat ze moeten. Dat er minder boeren moeten komen, minder vleesproductie, minder landbouwgif, is duidelijk. Sommige grote uitstoters zullen het eerst zijn. Duidelijkheid. Een deel zal aan moeten passen naar een ander manier van productie. Een ondernemer die zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden is levensvatbaar. Niet als een kwart van je inkomsten subsidie is. Gemiddelde activa min kosten en leningen hou je nog bijna 2 miljoen over. +20% is over de 2 miljoen. Iets minder export dan die 75% kan wel. Grootverbruiker van veevoer, water en uitstoter van methaan. Toegevoegde waarde maar 1.4% is van het BBP). Ruim 60% van NL is landbouwgebied, dus iets minder kan ook best. Meer voor huizen, meer natuur, of voor productie van duurzame energie. Wat je toch zal moeten doen. Liever vroeg dan laat. Kan mischien ook nog een aardige cent aan verdienen als het bouwgrond word of molens worden gepklaatst.

Panthera
Panthera1 dec. 2022 - 18:13

Ik waarschuw jullie, maak het niet te bont, anders verwijder ik die vlag.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-22 dec. 2022 - 8:39

;)

Norsemen
Norsemen1 dec. 2022 - 15:36

Boze boeren… Laten we eens een woord bedenken dat beter de lading dekt. Achterlijke asocialen bijvoorbeeld

2 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 dec. 2022 - 18:02

Gemelijk grefogeboerte uit de bijbelriem. (wat ik van de figuur Mening hier niet mag zeggen)

Marinus C.
Marinus C.2 dec. 2022 - 11:07

Iets met "uitkeringstrekkers", wellicht?

Volrin
Volrin1 dec. 2022 - 15:14

Goed dat de politie nu wel een keer ingrijpt. Hoop dat ze nu ook doorpakken.

Vervatte
Vervatte1 dec. 2022 - 14:49

Het wordt een hete winter...