Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze boeren belegeren provinciehuis Zwolle

  •  
16-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1766 keer bekeken
  •  
ANP-378256075

Enkele honderden boze boeren zijn woensdag naar het provinciehuis in Zwolle gegaan om te protesteren tegen dwangsommen voor ‘PAS-melders’. Dat zijn boeren die van de rechter eerst een vergunning moeten aanvragen voor ze stikstof-uitstotende uitbreidingen aan hun bedrijf doen. De boze boeren eisen dat de provinciebestuurders naar buiten komen en op een podium tekst en uitleg geven.

De PAS-melders zijn voornamelijk veehouders die ten tijde van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) voor hun stikstofuitstoot mochten voldoen met een 'melding' in plaats van een natuurvergunning. Nadat de PAS in 2019 door de Raad van State van tafel werd geveegd, bevonden deze boeren zich plots in een illegale situatie. Door het gebrek aan stikstofruimte is het voor hen lastig de nu benodigde vergunning te krijgen. Het kabinet zegt de boeren pas tegemoet te kunnen komen, als op andere plekken de stikstofneerslag is verminderd. De rechter heeft de provincies ondertussen opgedragen op te treden tegen illegale uitstoot.

De boeren in Zwolle eisen nu van de provincie dat het opleggen van dwangsommen onmiddellijk wordt ingetrokken en dat er een noodwet wordt uitgeschreven waarmee de PAS-melders alsnog worden gelegaliseerd. De boeren hebben met trekkers de omgeving van het provinciehuis geblokkeerd en eisen dat het bestuur naar buiten komt en het podium betreedt. De politie treedt niet op tegen de boeren, maar heeft in plaats daarvan de bestuurders gevraagd naar buiten te komen.  

Meer over:

nieuws, boze boeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

Snowflake89
Snowflake8917 nov. 2022 - 8:09

Dit was volgens mij een vreedzame demonstratie zonder vernielingen. En wegen die heel even geblokkeerd waren zijn zeker niet cruciaal voor de stad. Toch moet het weer geframed worden als belegerd... Zet het artikel dan onder het kopje opinie ipv nieuws.

2 Reacties
LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 11:53

Dat gebied met die privéjets was ook niet cruciaal voor het fu ctioneren van de rest van schiphol. En toch waren de commentaren hier toen héél anders.

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:24

"En wegen die heel even geblokkeerd waren zijn zeker niet cruciaal voor de stad." Dat maakt het niet minder illegaal. Daarnaast zijn privévliegtuigen ook niet cruciaal.

Dehnus
Dehnus17 nov. 2022 - 7:59

Ik moet tegenwoordig twee keer kijken of het geen parodie is... Maar dat de politie niet optreedt, wat had je dan verwacht? Nederland heeft gewoon twee wet systemen, een voor de door "God gezegende bezittende klasse" en een voor de rest.

Déjà vu
Déjà vu17 nov. 2022 - 1:00

Iedere activist is boos op het gevoerde beleid van de overheid. Kan 'boze boeren' derhalve niet vervangen worden door de hier meer terzake doende term ' agressieve boeren'!

TwoTone
TwoTone17 nov. 2022 - 0:10

De rechter stelt dus dat de regels van de overheid niet deugden. Boeren hebben wel geïnvesteerd op basis deze ,achteraf niet deugdelijke, regels. Dat kan je dus de boeren niet aanrekenen. Weer een faaldossier van de overheid dus. Lijkt me dus typisch iets waarvoor Den Haag en de provincies met een werkbare oplossing moeten komen. Als de pas boeren moeten stoppen is een rechtzaak voor compensatie dus eenvoudig gewonnen door de boeren. Dus beter maar gelijk een goede oplossing zoeken.

6 Reacties
r v b
r v b17 nov. 2022 - 8:32

De rechter stelde dat boeren zich niet aan de regels hielden, en dat de overheid de regels niet afdwong. De regels deugen (al is dat volgens rechts vaak een vies woord).

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 8:51

"De rechter stelt dus dat de regels van de overheid niet deugden. Boeren hebben wel geïnvesteerd op basis deze ,achteraf niet deugdelijke, regels. Dat kan je dus de boeren niet aanrekenen. Weer een faaldossier van de overheid dus." Ten eerste: inderdaad een faaldossier van de overheid. In de tweede plaats: vanaf het ingaan van de PAS-regeling was bekend dat het op zijn zachtst gezegd niet bepaald legaal was. Als boeren dan toch op basis van die regeling investeren nemen ze en ingecalculeerd risico. En dus moeten ze zich niet nu beroepen op onwetendheid.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 13:34

@LaBou Ik heb u in een andere reactie al gemeld wat voor quatsch uw redenatie werkelijk is. Feitelijk zegt u dat elke ondernemer op elk willekeurig moment elk stukje wettekst dient te kennen, omdat de ondernemer de juristen van de OVERHEID niet zou kunnen vertrouwen. Dat is van de zotte, niks meer of minder.

Mohawk2
Mohawk217 nov. 2022 - 16:57

"Feitelijk zegt u dat elke ondernemer op elk willekeurig moment elk stukje wettekst dient te kennen" Daar zou LaBou dan feitelijk ook gelijk in hebben, want we worden allemaal geacht de wet te kennen, TJ. "Ik wist niet dat het niet mocht van de wet, edelachtbare", is nog nooit een geldend en gehonoreerd verweer geweest in de rechtbank.

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 17:48

En ik heb teejee al meerxer keren verteld dat hij niet met onzin moet ,omen om iets recht te lullen wat krom is. De stikstofregels waren duidelijk en de regering, samen met de boeren dacht daar de reet mee af te kunnen vegen. En dan is het gewoon duidelijk: wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

TeeJee2
TeeJee221 nov. 2022 - 9:14

@Mohawk2 Ah, de gebruikelijke fabel. Neen Mohawk, wij zijn allen geacht de wet 'te kennen' in het gebied waarin wij ons begeven of werkzaam zijn. Zelfs dan gaat het niet om de letterlijke teksten, maar om de uitwerking en gevolgen daarvan. In dit geval vergist u zich dus schromelijk, want de uitvoering van die wet door de provincie stond de boeren dus toe om uit te breiden. Zij kenden dus de wet en de regelingen, conform de uitleg van de juristen van de provincie. "Ik heb gehandeld volgens de wet en de uitvoeringsregelingen" is wel degelijk een verweer, hoe graag u ook de boeren onrecht aangedaan ziet worden. @LaBou Die regels waren inderdaad duidelijk voor de boeren; zij mochten doen wat ze gedaan hebben. Nu wordt er achteraf bepaald dat de uitvoering door de provincie en staat onjuist was, en wordt de boeren onrecht aangedaan. De personen die hier dit krom pogen te lullen zijn flink van het padje af, en ik hoop echt van ganser harte dat u eens dergelijk onrecht mee mag maken. Dan piept u wel anders, met uw domme, blinde haat.

Volrin
Volrin16 nov. 2022 - 19:22

"De politie treedt niet op tegen de boeren, maar heeft in plaats daarvan de bestuurders gevraagd naar buiten te komen. " Ah, dan leren we de kinderen dat verkeerd bij staatsinrichting.

TeeJee2
TeeJee216 nov. 2022 - 17:04

Lijkt mij in dit geval een terecht protest. Deze boeren kunnen niet zomaar de investeringen ongedaan maken, terwijl ze zich aan de regels gehouden hebben die destijds golden. Plots verandert de situatie, WILLEN ze wel legaliseren maar gaat dat niet, en gaat de provincie dwangsommen opleggen aan boeren die de regels gevolgd hebben. Dat is inderdaad vrij krom.

14 Reacties
r v b
r v b16 nov. 2022 - 18:06

Ze hebben zich niet aan de regels gehouden, de rechter deed een uitspraak dat ze zich eindelijk wel aan de regels moesten houden. Boeren zijn niet dom, die wisten best wat de regels waren. Of denkt u dat de boeren te dom waren om de regels te lezen?

Volrin
Volrin16 nov. 2022 - 19:19

"Lijkt mij in dit geval een terecht protest." Het was niet zomaar een protest. Er werd een ultimatum gesteld. "Deze boeren kunnen niet zomaar de investeringen ongedaan maken, terwijl ze zich aan de regels gehouden hebben die destijds golden." Regels die in strijd zijn met de wet, zijn in strijd met de wet, lullig voor die boeren, maar dan moeten ze boos zijn op Den Haag, niet op Zwolle/Overijssel. " Plots verandert de situatie," Niet plots. Er werd bij de invoering van de PAS al gewaarschuwd dat het niet kon. "Dat is inderdaad vrij krom." Dat geeft je nog niet het recht de weg te blokkeren en ultimata te stellen.

TeeJee2
TeeJee216 nov. 2022 - 20:55

@r v b Neen, die regels waren dat zij een melding moesten maken, en dat zulks genoeg was. Achteraf werden die regels gewijzigd door een pennestreep en nu gaat diezelfde provincie, die voorheen genoegen nam met de melding, dwangsommen opleggen. Het staat letterlijk in dit artikel. @Volrin De boeren stellen simpelweg dat er meer acties zullen volgen mits er niets iets veranderd aan de houding van de provincie. KOZP doet niks anders dan zulks stellen, maar dan hoor ik u niet. ["Regels die in strijd zijn met de wet,"] Niet relevant, de boeren hebben destijds kennis genomen van hun plichten en zich daaraan gehouden. Dat de provincie die wet verkeerd toepast kunt u de boeren niet aan rekenen, hoe bijzonder graag u dat ook zou willen. ["maar dan moeten ze boos zijn op Den Haag, niet op Zwolle/Overijssel."] Geen zorgen, dat zijn ze ook. De provincie legt echter de dwangsommen op, en daar ging het protest tegen. Staat letterlijk in het artikel. ["Dat geeft je nog niet het recht de weg te blokkeren en ultimata te stellen."] Of om je vast te plakken op de snelweg, of je aan vliegtuigen vast te ketenen, om taarten te gooien. Etc etc. Ook hier bent u weer bijzonder selectief, dus ik moet een beetje lachen dat u dit als argument durft te gebruiken.

oproerkraaier
oproerkraaier17 nov. 2022 - 8:38

Feiten zijn echt te moeilijk voor u vooringenomen geest?

oproerkraaier
oproerkraaier17 nov. 2022 - 8:40

"KOZP doet niks anders dan zulks stellen, maar dan hoor ik u niet." Maar u wel. lol. Ongelooflijk de hypocrisie die u hier ten toon stelt.

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 8:55

De regel, zoals door Brussel gesteld en door den Haag aanvaard was dat er een vergunning nodig was. De PAS-regeling is bedacht om daar de hand mee te lichten. De boeren wisten dat of althans hadden dat kunnen cq. moeten weten.

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:27

@Teejee "De boeren stellen simpelweg dat er meer acties zullen volgen mits er niets iets veranderd aan de houding van de provincie. KOZP doet niks anders dan zulks stellen, maar dan hoor ik u niet." Omdat KOZP niet bij de woonadressen van politici gaan intimideren of met zwaar materieel de weg bezetten. "["Regels die in strijd zijn met de wet,"] Niet relevant," Dank u dat u aangeeft dat de wet niet relevant is. Weet ik meteen dat een inhoudelijke discussie met u voeren over dit onderwerp voeren, zinloos is. " de boeren hebben destijds kennis genomen van hun plichten en zich daaraan gehouden." Dus niet. Zoals zowel ik als anderen er u al op wezen, werd er bij het invoeren van PAS al aangegeven dat het in strijd was met afspraken en bestaande wet en regelgeving. " Dat de provincie die wet verkeerd toepast kunt u de boeren niet aan rekenen, hoe bijzonder graag u dat ook zou willen." Dat de provincie de wet verkeerd toepast heeft u in de verste verte niet aangetoond.

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:29

@Teejee "["maar dan moeten ze boos zijn op Den Haag, niet op Zwolle/Overijssel."] Geen zorgen, dat zijn ze ook." En toch staan ze bij de verkeerde organisatie te protesteren. " De provincie legt echter de dwangsommen op, en daar ging het protest tegen. Staat letterlijk in het artikel." De provincie houd zich aan de wet, staat letterlijk in het artikel. Het is de staat die dit probleem heeft gefaciliteerd, niet de provincie. "["Dat geeft je nog niet het recht de weg te blokkeren en ultimata te stellen."] Of om je vast te plakken op de snelweg, of je aan vliegtuigen vast te ketenen, om taarten te gooien. Etc etc. " Die mensen zijn gearresteerd, deze boeren niet. "Ook hier bent u weer bijzonder selectief, dus ik moet een beetje lachen dat u dit als argument durft te gebruiken. " Behalve dat ik dus niet selectief ben, want ik heb helemaal niet gesteld dat die andere activisten niet opgepakt hadden moeten worden. Dus in plaats van wanhopig stropoppen aan te vallen, zou u eens in moeten gaan op wat ik daadwerkelijk zeg.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 13:10

@oproerkraaier Ach kijk, WEER een jij-bak van de oproerkraaier, die hier altijd zo fanatiek ten strijde trekt tegen personen die een jij-bak er in gooien. Gut gut, wat een inhoudsloze hypocrisie toch weer. Schijnbaar kunt u simpelweg niet beter. @LaBou Neen, die schuld kunt u niet leggen bij degenen die netjes de regels hebben nageleefd zoals die aan hun gecommuniceerd zijn. Dat is een drogredenatie, en getuigt bovendien van grote oneerlijkheid en onbetrouwbaarheid. Voorbeeld: U maakt een melding van een uitbouw, nadat u bij de gemeente heeft gecontroleerd en zij vertellen u dat een melding volstaat. Een grote verbouwing later heeft u een pracht van een aanbouw, uw keuken staat er in, wijnkelder er onder en alles werkt zoals het moet. Vervolgens komt er een uitspraak, dat er eigenlijk voor alle woning-uitbouw in Nederland een vergunning moet gelden. U wil legaliseren, dolgraag zelfs, maar het kan niet want er kan nooit een vergunning afgegeven worden voor de kelder. Vervolgens krijgt u dwangsommen, want zonder vergunning mag dit niet, en u moet het maar afbreken. Tja LaBou, dit had u kunnen en moeten weten, ondanks het feit dat de autoriteit die er over gaat u heeft verteld dat het mag. Duidelijk uw schuld, duidelijk uw kosten. Zelfde gang van zaken, en het slaat geheel nergens op om dit aan de boeren, of de LaBou uit het voorbeeld, aan te rekenen. Totale onzin.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 13:17

@Volrin [" Omdat KOZP niet bij de woonadressen van politici gaan intimideren of met zwaar materieel de weg bezetten."] Een klassiek gevalletje van 'moving the goalposts'. Uw argument wordt ontkracht, dus gaat u bijstellen omdat u geen weerwoord heeft. Deze boeren stonden bij het provinciehuis en kondigen meer acties aan tenzij er aan hun tegemoet wordt gekomen. Standaard activisten uiting, niet meer of minder. Daarnaast blokkeren activisten wel vaker een weg of doorgang, daar is niks bijzonders aan. ["Dank u dat u aangeeft dat de wet niet relevant is. Weet ik meteen dat een inhoudelijke discussie met u voeren over dit onderwerp voeren, zinloos is."] Het is inderdaad vrij zinloos om met u te discussiëren wanneer u alleen uw selectieve riedeltje wenst te horen. De provincie heeft regels gesteld aan de hand van de wet, en DIE regels toegepast voor de boeren wanneer zij uit wilden breiden. Dat u nu alleen wil horen wat de rechter daar ACHTERAF over heeft gezegd geeft alleen maar aan dat u oneerlijk en vals in deze discussie staat. De historie van de regelgeving is van groot belang in deze gang van zaken. Als u dat niet wil erkennen dan is uw mening van generlei waarde. [" Dus niet."] Dus wel. Keurig gehouden aan de regels zoals opgelegd door de provincie. U blijft hier maar van weg kijken, maar het verandert het feit niet. De werkelijkheid bevalt u duidelijk niet, jammer dan voor u.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 13:24

@Volrin [" Die mensen zijn gearresteerd, deze boeren niet."] Deze mensen weigerden weg te gaan na meerdere sommaties. De boeren zijn in overleg were vertrokken. Heeft u nog meer makkelijk te ontkrachten drogredenaties die u kwijt moet? [" Behalve dat ik dus niet selectief ben, want ik heb helemaal niet gesteld dat die andere activisten niet opgepakt hadden moeten worden. Dus in plaats van wanhopig stropoppen aan te vallen, zou u eens in moeten gaan op wat ik daadwerkelijk zeg."] Ik ga exact in op wat u zegt, en wat u niet zegt. Mijn kritiek op uw selectiviteit blijft onverminderd van kracht, want u legt aan deze demonstranten (veel) hogere eisen op dan aan anderen. ["Dat de provincie de wet verkeerd toepast heeft u in de verste verte niet aangetoond."] Dat heeft de rechter gezegd, weet u nog, dat de regelingen zoals die getroffen zijn duss onwettig waren. De uitvoerende instanties hebben dit dus verkeerd toegepast. 1+1 = twee hier [" En toch staan ze bij de verkeerde organisatie te protesteren." ] [" Het is de staat die dit probleem heeft gefaciliteerd, niet de provincie."] Neen, u zit er consistent faliekant naast. Het is de provincie die de dwangsommen, en de provincie die de macht heeft om dat niet te doen ongeacht wat de staat daarover stelt. Tevens is de provincie verantwoordelijk voor de uitvoer van wet en regelgeving. Als zij dat in eerste instantie verkeerd gedaan hebben, zijn zij nu ook degene die het op dient te lossen voor de boeren in HUN beheersgebied.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 14:19

@Volrin Ik ben na deze reactie en het gehele weekeinde niet meer in de gelegenheid om verder te reageren, maar ik denk ook niet dat wij het eens gaan worden over dit onderwerp. Ik dank u voor deze uitwisseling, ondanks ons verschil van mening, en wens u verder een prettige avond en weekeinde.

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 17:53

Volgens ene teejee heb ik het recht om te gaan janken dat ik verkeerd wordt aangepakt omdat ik een verbouwing die ik heb gemeld niet kan legaliseren. Wat een flauwe kul. Ik meld dat ik een serre bouw en vervolgens knoop ik daar gewoon van alles, zoals een kelder aan vast. Geen wonder dat ik dan het deksel op de neus krijg.

TeeJee2
TeeJee221 nov. 2022 - 9:09

@LaBou Bewust het voorbeeld verdraaien omdat u donders goed weet dat uw argumenten met speels gemak onderuit getrokken zijn. Kinderachtig en sneu, u bent weer terug op uw gebruikelijke niveau.

Mooie Marc
Mooie Marc16 nov. 2022 - 16:52

Laten we eens het bestormen van start- en landingsbanen en zich vastketenen aan privéjets zoals op Schiphol vergelijken met die van deze boeren. Publicist Hans Beerends keurde die laatste acties hier op Joop in zijn artikel goed vanwege de relatie met de zaak waar ze tegen gericht waren omdat het "actieobject" en "actiedoel" duidelijk waren. De actievoerders werden echter gearresteerd en worden waarschijnlijk vervolgd. Zij mochten, zoals vooraf aangegeven, demonstreren op Schipholplaza maar dat was hen niet genoeg. Ze forceerden met vernieling tot gevolg zich een weg naar de start- en landingsbanen en ketenenden zich er vast aan privéjets. De boeren daarentegen togen vandaag naar het gemeentehuis in Zwolle, als hoofdstad van de provincie Overijssel, bleven erbuiten demonstreren zonder zich toegang te forceren en daarbij vernielingen aan te richten en al helemaal zonder een zicht vastketenen of vastplakken. Een kleine delegatie van hen overhandigden om half drie een brief met eisen aan commissaris van de Koning Andries Heidema. Wie dan geen verschillen ervaart is er bewust blind en doof voor.

9 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2022 - 18:48

En toch zijn er verschillen als je ze maar wilt zien.

Volrin
Volrin16 nov. 2022 - 19:21

"Laten we eens het bestormen van start- en landingsbanen en zich vastketenen aan privéjets zoals op Schiphol vergelijken met die van deze boeren. " Waar honderden mensen gearresteerd werden bedoel je? Want dat is hier volgens mij niet gebeurd. "De boeren daarentegen togen vandaag naar het gemeentehuis in Zwolle, als hoofdstad van de provincie Overijssel, bleven erbuiten demonstreren zonder zich toegang te forceren en daarbij vernielingen aan te richten en al helemaal zonder een zicht vastketenen of vastplakken." Maar wel door illegaal de weg te blokkeren. "Wie dan geen verschillen ervaart is er bewust blind en doof voor." Als je bewust gaat plukken in details en andere details weglaat kun je alles krom praten wat recht is.

Mooie Marc
Mooie Marc16 nov. 2022 - 19:53

@Volrin Uit het Stentor-krantenartikel wat in het Joop-bericht als link is toegevoegd: "De boze boeren verzamelden zich vanaf het middaguur op het plein voor het provinciehuis in Zwolle waar een provisorisch podium in elkaar werd gezet. Daarop, vonden zij, moest hun brief met eisen door een delegatie van Gedeputeerden Staten in ontvangst worden genomen." Geen sprake van een blokkade, vernielingen, e.d. maar een demonstratie met een overhandigen van een petitie. Bij de Schiphol-actie werd er illegaal, door vernieling, toegang verkregen, gingen de activisten de start- en landingsbaan op, en ketenden zij zich vast. Maar jij bent er doof en blind voor terwijl je in het andere geval je spoken ziet.

Jonathan2
Jonathan217 nov. 2022 - 3:50

Pak dat hele zaakje op en gooi ze voor een jaar of 3 in de bak. Los je meteen een deel van het stikstofprobleem op. Kunnen we ook nog miljarden, die nu in de zakken van deze subsidieslurpers verdwijnen, stoppen in zaken waar we als maatschappij wel wat aan hebben, zoals zorgpersoneel, onderwijzers en politie opleiden die geen criminelen steunt die de bevolking vergiftigen en terroriseren, maar ze oppakt. In de bak kunnen ze dan meteen inburgeringscursus volgen hoe het in democratische rechtstaat werkt, mochten ze dat niet begrijpen na 3 jaar, dan uitzetten, kunnen ze mogelijk politiek asiel in Hongarije - oeps, nemen geen vluchtelingen op - aanvragen. Want dat is wel een land dat ik onze terreurboeren van harte gun. Nog een voordeel is dat boeren in de arme gebieden van de planeet dan eindelijk een kans krijgen als ze niet meer tegen het overgesubsidieerde dumpfood van onze terreurboeren hoeven te concurreren.

Mag
Mag17 nov. 2022 - 8:45

Hebt u de laatste maanden onder een steen geleefd?? Op de snelweg barbecueën, vuur op het asfalt aansteken, gemeente huizen rammen, asfalt vernietigen, politie auto in fik steken, afval op de snelweg dumpen, etc, etc, te veel om op te noemen. En ze worden niet gearresteerd, zelden veroordeeld. En dat doen ze voor de poen, voor eigen gewin dus. Daarentegen andere activisten hebben nobele doelen, ze doen dat voor de wereld, dus voor ons allemaal, ze zijn overwegend vreedzaam, bij kleinste geringste worden ze gearresteerd. Ziet u dan geen verschil?? Andere acti

LaBou
LaBou 17 nov. 2022 - 9:00

De beelden, die ook in de Stentor te vinden zijn laten wat anders zien dan wat lego ons hier wil doen geloven.

Mooie Marc
Mooie Marc17 nov. 2022 - 9:27

De boeren blokkeerden of bezetten helemaal niets maar verzamelden zich op het plein voor het provinciehuis in Zwolle waar een provisorisch podium in elkaar werd gezet, hielden zo een demonstratie, en overhandigden de Commissaris van de Koning een document met hun eisen na deze dringend verzocht te hebben naar hen toe te komen hiervoor. Een voorbeeldige demonstratie dus.

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:33

@Marc @Volrin Uit het Stentor-krantenartikel wat in het Joop-bericht als link is toegevoegd:" Heb je de foto gemist die ook bij dit artikel staat? Evenals de tweet? "Geen sprake van een blokkade," Nee, je hebt de foto en de tweet dus niet gezien en roept dus maar wat. Er werd wel degelijk geblokkeerd. "Bij de Schiphol-actie werd er illegaal, door vernieling, toegang verkregen, gingen de activisten de start- en landingsbaan op, en ketenden zij zich vast. Maar jij bent er doof en blind voor terwijl je in het andere geval je spoken ziet." Ik heb nergens ontkent dat bij Schiphol de wet werd overtreden. Jij bent degene die negeert dat ook bij deze actie wel degelijk de wet werd overtreden door het blokkeren van de weg.

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:36

@Marc "De boeren blokkeerden of bezetten helemaal niets maar verzamelden zich op het plein voor het provinciehuis in Zwolle waar een provisorisch podium in elkaar werd gezet, hielden zo een demonstratie, en overhandigden de Commissaris van de Koning een document met hun eisen na deze dringend verzocht te hebben naar hen toe te komen hiervoor. Een voorbeeldige demonstratie dus." Het enige dat je met deze tegen feitelijke bewering bewijst is dat je OF de foto bij het artikel niet hebt gezien. OF de foto wel hebt gezien en dus bewust de feiten verdraait.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen16 nov. 2022 - 15:58

"De politie treedt niet op tegen de boeren, maar heeft in plaats daarvan de bestuurders gevraagd naar buiten te komen" Wederom de omgekeerde wereld : In plaats van de protesterende wetsovertreders te verbaliseren en hun voertuigen af te slepen, beloont de politie de actievoerders omstandig, door handhaving van de wet achterwege te laten en faciliteert diezelfde politie de wetsovertreders ook nog eens door nota bene hun eis tot direct contact met het provinciaal bestuur. per ommegaand te doen inwilligen. Eigenlijk precies zoals de hoogste politiefunctionaris Woelders tijdens de eerdere acties van militante boeren reageerde, ofschoon hij nog maar kort voor die eerste protestgolf in een interview te kennen had gegeven, dat boeren, die tijdens hun protestacties de wet overtreden, zonder onderscheid des persoons zouden worden aangesproken op wetsovertredingen. In aansluiting hierop wil ik nog een keer verwijzen naar de grootschalige wederrechtelijke acties, want ongeclausuleerd frauduleus gedrag door (veelal) diezelfde veeboeren inzake de mestwet. Hoe anders werden nog maar een paar weken geleden (e.e.a. nog voor de meest recente acties tegen privéjet gebruik) actievoerders tegen de extreem schadelijke invloed van het vliegverkeer op onze globale habitat behandeld door de autoriteiten van de gemeente Haarlemmermeer : Op bevel van loco-burgemeester J. Nobel (VVD), werden de actievoerders door het bevoegd gezag [aan hun haren] uit de door hen bezette gebouwen verwijderd..!

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2022 - 18:50

Het is terecht dat er verschil is. Verschillende situaties vragen een eigen aanpak. Maatwerk heet dat!

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen16 nov. 2022 - 22:02

@IkHebAltijdGelijk 16 nov. 2022 - 19:50 Laat ik nou al die jaren van mijn leven in de boude veronderstelling verkeerd hebben, dat onze kostbare democratische rechtsstaat bij uitstek haar bestaansrecht ontleent aan het grondbeginsel, dat iedereen gelijk is voor de wet. En in het verlengde daarvan, dat de handhavers van die wet - van BOA tot de hoofdcommissaris van de NLse politie - zich derhalve per definitie exclusief door dat adagium hebben te laten leiden. Sociaal Darwinisme - een maatschappij-visie, die ten nauwste is verweven met de pendant van het voornoemde rechtsgelijkheidsbeginsel, te weten "het recht van de sterkste" - is niet alleen ten ene male, want ten principale onverenigbaar met de grondbeginselen van onze democratische rechtsstaat, maar ondermijnt diezelfde rechtsstaat zelfs in hoge mate en vormt derhalve een gevaar voor onze hele maatschappelijke orde en alles wat daarmee samenhangt. Het kernbegrip exceptionalisme - zo noemen wij, als ik bekend mag veronderstellen, ongelijke behandeling voor gelijke feiten - staat centraal in deze verderfelijke rechtsopvatting en heeft (via precedentwerking bij voorbeeld) op haar beurt weer een directe en diepgaande negatieve uitstraling op het draagvlak voor én het totale gezag én de legitimiteit van de gehele Trias Politica in ons maatschappelijk bestel. Het Recht op Demonstratie an sich is overigens een groot goed en zal door mij tot het uiterste verdedigd worden. Maar hier wordt een kritische grens overschreden.!

Gerygrr
Gerygrr16 nov. 2022 - 15:45

Stikstofemissierechten worden verhandeld inmiddels? En dat mag wel? Het stinkt naar een nieuw verdienmodel. Het ging toch om de natuur?

Gio Servas
Gio Servas16 nov. 2022 - 15:18

De boeren hebben natuurlijk al heel lang last van een onbetrouwbare overheid en dat heeft ze inmens veel geld gekost. Ook dit weer.

2 Reacties
r v b
r v b16 nov. 2022 - 18:08

we hebben nog veel langer last van onbetrouwbare, subsidievretende, rijke, criminele boeren.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 5:52

@r v b We hebben vooral last van extreme figuren die eenieder met wie ze het niet eens zijn in de gevangenis willen zien belanden. Eng volk is dat.

Volrin
Volrin16 nov. 2022 - 14:24

Nu volgen er arrestaties. Toch?

5 Reacties
r v b
r v b16 nov. 2022 - 16:04

en hopelijk naast de dwangsommen ook gevangenisstraffen voor de criminele boeren die de stikstofregels aan hun laars lappen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 nov. 2022 - 18:51

Waarom? Er is toch niets aan de hand?

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 5:51

@r v b Wellicht moet u even aan Iran vragen hoe repressie werkt. U heeft er schijnbaar wel oren naar. Eng manneke.

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:37

@Teejee "Waarom? Er is toch niets aan de hand?" Er wordt een weg geblokkeerd. Met zwaar materiaal.

TeeJee2
TeeJee217 nov. 2022 - 13:01

@Volrin U reageert op de verkeerde persoon. Ik neem echter aan dat de reactie van IkHebGelijk hetzelfde blijft. Er was niks aan de hand. Er worden wel vaker wegen geblokkeerd door demonstranten voor het een of ander. U heeft behoorlijk last van het selectief toepassen van uw denkbeelden.

Sam V
Sam V16 nov. 2022 - 14:15

Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur. Het is immers de overheid die een melding afdoende vond. Op basis daarvan worden zeer grote investeringen gepleegd. Uiteindelijk blijkt de overheid iets te beloven dat niet waargemaakt kan worden. In plaats van dwangsommen zou je financiële tegemoetkoming en een overgangsregeling mogen verwachten. Nu verschuilt de overheid zich achter de rechter. Het is echter de overheid die goede wetten en regels moet maken. Maar helaas, telkens weer. De boeren zijn terecht heel erg boos. Ze staan immers buiten hun schuld tegen de muur. Dit in tegenstelling tot klimaatactivisten die doemscenario’s volgen en onrealistische eisen stellen. Voor de boeren is het hier en nu een probleem. Een eenvoudig op te lossen probleem ook nog. Niet een probleem voor de verre toekomst waar we geen enkele invloed op hebben anders dan aanpassen.

7 Reacties
Dr. McLovin
Dr. McLovin16 nov. 2022 - 15:20

Wellicht is er sprake van onbehoorlijk bestuur vanuit de overheid, echter het is niet dat de boeren dat niet wisten. De vonden het wel al te graag wel best terwijl als ze enigszins uit hun bubbel waren gekomen ze overal in de voor hun relevante literatuur en media hadden kunnen lezen dat wat de overheid toen bedacht had geheel en al niet haalbaar was op de lange termijn. Ja de overheid moet wellicht iets pro-actiever reageren en zich niet verschuilen achter de rechter (zie ook toeslagen affaire) maar deze boeren zijn i.t.t. de vele geraakte ouders in die affaire wel professionals met een hele horde adviseurs en belangengroepen achter zich die ook beter hadden moeten weten. Een zelfde riedel gaan we wellicht op termijn ook krijgen in de luchtvaart; dat het onbehoorlijk bestuur is om het aantal vluchten op Schiphol terug te schroeven en de belastingen op brandstof te verhogen. Kan je wel zielig doen over onbehoorlijk bestuur, je kan het ook zelf zien aankomen en als professionele organisatie je aanpassen aan de veranderende omgeving, tijdgeest en regelgeving?

r v b
r v b16 nov. 2022 - 15:22

De overheid had goede regels gemaakt, maar weigerde op te treden tegen overtredende boeren (een steeds terugkerend motief, ook nu weer met een niet optredende politie). De klimaatactivisten komen met realistische eisen, voor het milieu is er hier en nu een probleem, de boeren kunnen gewoon een andere baan zoeken. De beroepsvervuilers moeten niet zeuren nu ze zich eindelijk eens aan de wet moeten houden.

MG1968-2
MG1968-216 nov. 2022 - 15:31

"Maar helaas, telkens weer. De boeren zijn terecht heel erg boos. Ze staan immers buiten hun schuld tegen de muur." Dat de overheid -onder aanvoering en invloed van de boerenlobby- foute keuzes gemaakt heeft staat buiten kijf en niet ter discussie. Maar dat feit legitimeert je 'buiten hun schuld' op geen enkele manier. Not even close. "Dit in tegenstelling tot klimaatactivisten die doemscenario’s volgen en onrealistische eisen stellen." Je kunt dat omdraaien. Wat jij onrealistische eisen noemt zouden wel eens minimum eisen zijn om die doemscenario's zich niet te laten voltrekken. Daar zijn genoeg aanwijzingen voor om dat zo als te verwachte gevolgen op zijn minst niet terzijde te schuiven. Waarmee het geen onrealistische maar de enige reële eisen zijn. En ik zeg 'je kunt dat omdraaien' terwijl je best weet dat jij zelf de omdraaiing van de realiteit hier voorstelt. "Voor de boeren is het hier en nu een probleem." Ja, en nee. Ja, want het is niet fijn om met de nieuwe werkelijkheid geconfronteerd te worden. Nee, want in vergelijkbare gevallen in het verleden zijn wel meer mensen de baan/het bedrijf/de werktraditie van de familie kwijt geraakt omdat tijden nu eenmaal veranderen. En daar -beste sam- was niet eens de mogelijkheid om het van verre zien aan te zien komen en te adapteren. Wat de boeren wel konden en in grote getalen hebben nagelaten. Nee... adaptatie in de zin van meer van hetzelfde is geen adaptatie maar blind doorgaan op de ingeslagen weg.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout16 nov. 2022 - 15:32

En daarom blokkeer je een doorgaande weg langs het autovrije centrum met een busverbinding naar een regionaal ziekenhuis met tractoren? Oppakken die hufters en wegslepen die rotzooi!

r v b
r v b16 nov. 2022 - 16:32

Inderdaad, het boerenprobleem is zo op te lossen, ze kunnen zo een andere baan zoeken.

LaBou
LaBou 16 nov. 2022 - 17:06

Iedereen kan weten (of had kunnen weten) dat het melden van een overtreding met de (vage) belofte daar eventueel in de toekomst eventueel wat aan te doen op enig moment zou vastlopen. Dan de vermoorde onschuld spelen gaat dus niet op.

Volrin
Volrin16 nov. 2022 - 19:23

"Dit in tegenstelling tot klimaatactivisten die doemscenario’s volgen en onrealistische eisen stellen. " Het zijn juist boeren die decennia lang onrealistische scenario's hebben nagejaagd ondanks waarschuwingen vanuit de wetenschap en journalistiek. En hoe zwaar de boeren het ook mogen hebben, dat geeft ze niet het recht de wet te overtreden.

MG1968-2
MG1968-216 nov. 2022 - 14:03

Natuurlijk moet je ze geen vrij baan geven. Maar -ach- als het wel gebeurd... het blijkt dat werkelijkheid bij anderen dan de boeren zelf wel doordringt. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Deze acties versterken de wil om de juiste keuzes te maken alleen maar. De noodzaak daartoe wordt namelijk wel degelijk breed onderkend.

vdbemt
vdbemt16 nov. 2022 - 13:49

De boeren eisen. En hebben uiteraard hun wapens meegenomen. Het is wat lastig voor de provinciebestuurders de eisen van de boeren in te willigen. Al zouden ze dat willen. Zij moeten namelijk van de rechter het tegenovergestelde doen van wat de boeren willen. Daar valt niet aan te tornen. 'Gelukkig' werkt de politie hier ook opnieuw mee. Met de boeren dan. Ze vragen niet de blokkade op te heffen. Maar staan achter de eis dat de bestuurders naar buiten komen. Van wie is de politie nu de vriend? Niet van de bedreigde.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2022 - 16:30

"Politie politiek" zette ik ooit als kop boven een stuk over dubieus politieoptreden waar het ging om de bejegening van activisten die zich inzetten ter bestrijding van de lange armen in Nederland van buitenlanders fascistische regiems. (Toentertijd met name in Spanje, Portugal en Griekenland). Deze kop lijkt me hier nu ook van toepassing.

Olav Meijer
Olav Meijer16 nov. 2022 - 22:34

"buitenlanders fascistische regiems" = buitenlandse fascistische regiems

r v b
r v b16 nov. 2022 - 13:44

Dit is dus de reden dat steeds meer mensen geen vertrouwen in de politie meer hebben: handhaving is selectief. Klimaatactivisten worden opgepakt, terreurboeren worden niet aangepakt. Ik roep de bestuurders op om niet met de relschoppers in gesprek te gaan, maar wel met de politie die weigert op te treden.

9 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier16 nov. 2022 - 14:00

r v b noah, nee, het is niet echt selectief. Boeren wordt geen strobreed in de weg gelegd omdat zij zorgen voor ons voedsel. Klimaatactivisten wel omdat zij geen toegevoegde waarde leveren aan onze maatschappij.

Karingin
Karingin16 nov. 2022 - 15:35

Pieterpester: dat doen ze maar voor een klein deel . En wat ze verder toevoegen is vervuiling en doen dat nog illegaal ook, fraude vinden ze zelfs geen enkel probleem. Net als intimidatie, bedreiging en geweld. Klimaatactivisten komen op voor het algemeen belang en doen dat vreedzaam. Maar ik jouw dimensie staat een tractor natuurlijk gelijk aan een fiets

oproerkraaier
oproerkraaier16 nov. 2022 - 15:35

PP: brrrr, de volhardendheid waarmee u deze onzin nu nog blijft roepen is best wel eng. De boeren zorgen helemaal niet voor ons voedsel, ze zorgen alleen voor de stront en het exportvlees. De klimaatactivisten proberen juist onze aarde te redden. Heeft u misschien aandelen in de olie? Dat zou u klimaatactivistenhaat kunnen verklaren.

Inuga Shabetta
Inuga Shabetta16 nov. 2022 - 17:06

@Pieterplezier Die klimaatactivisten zijn over het algemeen gewoon mensen met een baan die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de maatschappij. En boeren produceren voedsel ook niet helemaal uit eigen kracht; ze zijn afhankelijk van machines, elektronica, software, speciaal gecultiveerde zaden, chemicaliën, weervoorspellingen, diergeneeskunde enz. waarbij ingenieurs, natuurkundigen, chemici, wiskundigen, informatici, biologen, genetici, meteorologen, veeartsen enz. direct of indirect bij betrokken zijn. We zijn allemaal afhankelijk van elkaar, daarom heet het de "maat-schappij". Tussen de boeren die het recht eisen om hun private winsten te maximaliseren door hun kosten naar de rest van de maatschappij te externaliseren en de klimaatactivisten die eisen dat de politiek een existentiële crisis voor de mensheid de aandacht geeft die het nodig heeft, zie ik niet hoe de eerste groep speciale behandeling verdient.

Inuga Shabetta
Inuga Shabetta16 nov. 2022 - 17:07

@Pieterplezier Die klimaatactivisten zijn over het algemeen gewoon mensen met een baan die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan de maatschappij. En boeren produceren voedsel ook niet helemaal uit eigen kracht; ze zijn afhankelijk van machines, elektronica, software, speciaal gecultiveerde zaden, chemicaliën, weervoorspellingen, diergeneeskunde enz. waarbij ingenieurs, natuurkundigen, chemici, wiskundigen, informatici, biologen, genetici, meteorologen, veeartsen enz. direct of indirect bij betrokken zijn. We zijn allemaal afhankelijk van elkaar, daarom heet het de "maat-schappij". Tussen de boeren die het recht eisen om hun private winsten te maximaliseren door hun kosten naar de rest van de maatschappij te externaliseren en de klimaatactivisten die eisen dat de politiek een existentiële crisis voor de mensheid de aandacht geeft die het nodig heeft, zie ik niet hoe de eerste groep speciale behandeling verdient.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque16 nov. 2022 - 18:02

Een boer is voor de samenleving vele malen nuttiger dan een stel narcistische, morele zelfverwenners die voor hun eigen egootje de planeetredders uithangen met n tube tweecimponentenlijm. Daarbij komt dat de boeren te dealen hebben met bijzonder reëele en direct gevolgen van beleid, terwijl de klimaatactivisten enkel acteren op aan religieuze mystiek grenzende irreële angst voor een soort vage apocalypse.

Volrin
Volrin16 nov. 2022 - 19:26

"r v b noah, nee, het is niet echt selectief. Boeren wordt geen strobreed in de weg gelegd omdat zij zorgen voor ons voedsel." Onzin, de overgrote meerderheid wordt gewoon geëxporteerd. " Klimaatactivisten wel omdat zij geen toegevoegde waarde leveren aan onze maatschappij." Want wat maakt dat klimaat nou helemaal uit, toch? /facepalm

Proletarier
Proletarier16 nov. 2022 - 20:20

Deze reactie is verwijderd

Volrin
Volrin17 nov. 2022 - 12:40

@Kaptein "Een boer is voor de samenleving vele malen nuttiger dan een stel narcistische, morele zelfverwenners die voor hun eigen egootje de planeetredders uithangen met n tube tweecimponentenlijm. Daarbij komt dat de boeren te dealen hebben met bijzonder reëele en direct gevolgen van beleid, terwijl de klimaatactivisten enkel acteren op aan religieuze mystiek grenzende irreële angst voor een soort vage apocalypse." Een goede tweestelling is wanneer je beide partijen even grondig afbeeld. 'Boeren' versus 'Een boer is voor de samenleving vele malen nuttiger dan een stel narcistische, morele zelfverwenners die voor hun eigen egootje de planeetredders uithangen met n tube tweecimponentenlijm. Daarbij komt dat de boeren te dealen hebben met bijzonder reëele en direct gevolgen van beleid, terwijl de klimaatactivisten enkel acteren op aan religieuze mystiek grenzende irreële angst voor een soort vage apocalypse.' is geen één op één vergelijking. Dat kun je namelijk net zo makkelijk andersom stellen: Klimaatactivisten zijn voor de samenleving veel nuttiger dan egocentrische, puur op winst beluste, milieuvervuilers die zich boer noemen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout16 nov. 2022 - 13:28

Waar zijn de Kóninklijke Marechausséé, alsmede de Nationale Politie, als men deze Korpsen van node heeft in de strijd tegen recalcitrant muitend geboerte? Ik denk het antwoord te weten: Omdat de recruten voor onze operationele Koninklijke en Nationale Orde-apparaten van oudsher vooral uit de Zeeuwsche en Overijsselsche klei worden getrokken.