Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boot met vluchtelingen slaat om in ijskoude water Kanaal, meerdere slachtoffers

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1891 keer bekeken
  •  
ANP-420955926

Een boot met daarop tientallen vluchtelingen is vanochtend vroeg omgeslagen in het ijskoude water van het Kanaal, net voor de kust van Engeland. Om hoeveel opvarenden het precies gaat, is nog niet duidelijk. Wel zou inmiddels zeker zijn dat er mensen bij het bootongeluk om het leven zijn gekomen.

Rond 3 uur ’s nachts raakte de boot door onbekende omstandigheden in moeilijkheden, zo’n 48 kilometer voor de kust van Dover. De watertemperatuur was op dat moment net onder de 2 graden Celsius. Zowel de Britse kustwacht als de Franse marine hebben hulptroepen gestuurd om naar drenkelingen te zoeken. Volgens Sky News zijn er inmiddels 43 mensen uit het water gehaald en overgebracht naar Engeland. Ten minste drie mensen zijn overleden, gevreesd wordt dat dit aantal in de loop van de dag nog zal oplopen. 

Het is iets meer dan een jaar geleden sinds de grootse ramp met een vluchtelingenboot in het Kanaal plaatsvond. Op 24 november 2021 raakte een boot met daarop 34 mensen in de problemen en zonk. Omdat Frankrijk en Groot-Brittannië de verantwoordelijkheid voor de reddingsoperatie heen en weer bleven schuiven, duurde het uren voor er hulp kwam. Slechts drie opvarenden overleefden de ramp. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Joop  den Uil
Joop den Uil14 dec. 2022 - 19:11

Wel bizar dat dit artikel staat tussen een Europarlementarier met 6 ton cash onder haar bed en een 2eKamerlid die op kantoor zich lam zuipt.

Polle Kamans
Polle Kamans14 dec. 2022 - 18:33

Deze reactie is verwijderd

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk14 dec. 2022 - 16:53

Zoals gebruikelijk reageren hier veel mensen met een boodschap in de strekking van "Waarom kozen ze ervoor om door te reizen als ze toch al veilig waren?". Hiervoor zijn verschillende redenen, maar één van de belangrijke redenen is dat er in de EU nog steeds geen echt gemeenschappelijk asielsysteem is, waardoor de kans dat je asielaanvraag wordt goedgekeurd in de ene lidstaat (veel) groter of kleiner is dan in de andere (vergelijk bijvoorbeeld Hongarije / Nederland). Dit betekent dus ook dat als jouw asielaanvraag wordt afgewezen je ook geen recht hebt om je familie die zich mogelijk in levensgevaar bevindt legaal naar Europa te laten reizen. Dat is dus een legitieme reden om door te reizen. Daarnaast gaan asielzoekers uit van informatie die ze ontvangen van onder meer mensensmokkelaars, ook als deze onjuist is. De oorzaak van deze zoveelste te voorkomen tragedie ligt - zoals altijd - in het keiharde niet-functionerende Europese asielsysteem en het gebrek aan politieke wil bij EU-regeringen om veilige toegang te bieden tot Europees grondgebied en asielzoekers eerlijker over EU-lidstaten te verdelen.

12 Reacties
Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 19:50

Probleem is, Daniel; dat er maar weinig landen zijn zoals Nederland waar je als statushouder alles van de staat krijgt. Je krijgt een huis, zorg en een inkomen en daar hoef je helemaal niks voor te doen. Die mensen willen helemaal niet naar Italië of Frankrijk, die willen naar Nederland of het VK.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 21:43

De lidstaten functioneren daardoor ook als communicerende vaten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 21:53

ook=niet

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk15 dec. 2022 - 7:29

@Y-Line: Het recht op onderdak en (beperkte) materiele voorzieningen zijn rechten die aan iedere vluchteling in de EU toekomen, omdat we met elkaar hebben afgesproken dat we mensen met een bepaalde menswaardigheid behandelen en dat deze rechten daarvan de basisvoorwaarden vormen. Helaas schenden veel EU-lidstaten deze regels, maar dat betekent niet dat landen die zich er wel aan houden daarmee een vrijbrief hebben om asielzoekers dan ook maar slechter te behandelen. Het is dus heel goed voor te stellen dat asielzoekers naar landen doorreizen waarvan ze weten dat hun rechten daar wél gerespecteerd worden en waar bovendien, zoals ik al aangaf, hun asielverzoek eerlijk wordt behandeld.

Y-Line
Y-Line15 dec. 2022 - 12:49

@daniel van dijk 'Het recht op onderdak en (beperkte) materiele voorzieningen zijn rechten die aan iedere vluchteling in de EU toekomen, omdat we met elkaar hebben afgesproken dat we mensen met een bepaalde menswaardigheid behandelen en dat deze rechten daarvan de basisvoorwaarden vormen. ' Allemaal leuk een aardig: op papier. In de werkelijkheid is het helemaal niet haalbaar.

Satya
Satya15 dec. 2022 - 13:52

"Allemaal leuk een aardig: op papier. In de werkelijkheid is het helemaal niet haalbaar." Waarom niet? Het is onwil.

Y-Line
Y-Line15 dec. 2022 - 16:51

@satya 'Waarom niet? Het is onwil. Er zijn geen huizen en een meerderheid komt in de bijstand terecht.

Satya
Satya15 dec. 2022 - 18:29

"Er zijn geen huizen en een meerderheid komt in de bijstand terecht." Onwil dus. Zonder het loslaten van de goudstandaard was het hier armoede.

Y-Line
Y-Line15 dec. 2022 - 20:40

@satya 'Onwil dus. Zonder het loslaten van de goudstandaard was het hier armoede. ' Ik denk het niet.....

Olav Meijer
Olav Meijer15 dec. 2022 - 23:56

@ Daniel van Dijk: Goede reacties. Jij hebt duidelijk verstand van zaken.

Satya
Satya16 dec. 2022 - 9:01

"Ik denk het niet....." En dan weten we welke kant alt right opgaat, Afrikanen zijn dom. Met een goudstandaard zijn grondstofrijke landen rijk. Walgelijk racisme dit.

Y-Line
Y-Line16 dec. 2022 - 12:23

@satya 'En dan weten we welke kant alt right opgaat, Afrikanen zijn dom. Met een goudstandaard zijn grondstofrijke landen rijk. ' Dat Afrikanen dom zijn is een conclusie die jij zelf trekt, ik trek die niet want ik weet dat Afrikanen niet dom zijn. 'Walgelijk racisme dit.' Zoek het maar lekker uit, jij laat keer op keer zien dat jij helemaal niet in gesprek kunt en wil gaan over dit onderwerp.

Norsemen
Norsemen14 dec. 2022 - 11:24

"Boot met vluchtelingen slaat om in ijskoude water Kanaal, meerdere slachtoffers" Hebben de FvD'ers weer iets om om te lachen aan het kerstdiner.

4 Reacties
Radio-Head
Radio-Head14 dec. 2022 - 13:15

Je bent geen haar beter. Het enige wat je kan is gif spugen. Moest vorig jaar nog aan Tarantulas zoals jij denken, met mijn knokkels wit om het stuur toen ik in de zakke dikke mist voor de Belgische Kust een bericht via Oostende Radio kreeg, dat ergens tussen de zandbanken in sterke getijdestromingen, waar schepen met een lengte van soms 400 meter tussen door knallen, een vluchtelingenbootje met een dertig opvarenden moest ronddrijven. --------------------------------------------------------------------- "Zo spreekt ik tot u lieden met een gelijkenis, die uw zielen duizelig maakt, gij predikanten van gelijkheid! Tarantula’s zijt gij voor mij en verholen wraakzuchtigen! Maar ik wil uw verholenheid aan het licht brengen: daarom lach ik mijn gelach vanuit de hoogten bij u lieden in het gelaat. Daarom trek ik aan uw web, zodat uw woede u uit uw leugenholen lokt en uw wraak naar voren springt vanachter uw woord ‘gerechtigheid’. Want dat de mens verlost wordt van de wraak: dat is voor mij de brug naar de hoogste hoop en een regenboog na lange stormen. " ~Aldus sprak Zarathoestra~ Nietzsche

Satya
Satya14 dec. 2022 - 18:00

"Moest vorig jaar nog aan Tarantulas zoals jij denken, met mijn knokkels wit om het stuur toen ik in de zakke dikke mist voor de Belgische Kust een bericht via Oostende Radio kreeg, dat ergens tussen de zandbanken in sterke getijdestromingen, waar schepen met een lengte van soms 400 meter tussen door knallen, een vluchtelingenbootje met een dertig opvarenden moest ronddrijven." Waarom zou je dan aan Norsemen denken? Het is jouw leugenachtige ideologie van nooit genoeg die ervoor zorgt dat mensen verdrinken.

Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 20:44

@radiohead 'Het is jouw leugenachtige ideologie van nooit genoeg die ervoor zorgt dat mensen verdrinken. ' Hoe dan, kun je uitleggen hoe er precies mensen verdrinken door de woorden van Radio-Head?

Satya
Satya15 dec. 2022 - 10:12

"Hoe dan, kun je uitleggen hoe er precies mensen verdrinken door de woorden van Radio-Head?" Omdat niet mensen als Norsemen het probleem zijn, de mensen die migratieredenen onbesproken laten zijn het probleem. Norsemen pleit altijd voor menswaardige oplossingen en zoiets heb ik van Radio nog nooit gelezen, die gaat vol mee met het mensen bestrijden.

Gio Servas
Gio Servas14 dec. 2022 - 11:10

Buiten het feit om dat het vreselijk is voor deze mensen, vraag ik mij af wat hen bezielt. Als vluchteling wil je jezelf het leven redden en die van je geliefden ook. Echter is er geen noodzaak om vanuit Frankrijk naar Groot Brittannie te vluchten. Dat heeft dan niets meer te maken met je eigen leven of het leven van je geliefden. Je bent immers al veilig en buiten oorlogsgebied.

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 dec. 2022 - 12:25

Het gras achter de heuvel lijkt altijd groener.

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 dec. 2022 - 13:07

Ze vluchten ook niet van Frankrijk naar Engeland. Er is niets om voor te vluchten in Frankrijk. Ze worden door mensenhandelaren voor veel geld op een boot geflikkerd, met alle ellende tot gevolg.

amarissimo
amarissimo14 dec. 2022 - 13:12

Dit zijn dan ook economische vluchtelingen. Begrijpelijk, maar niet op zoek naar asiel vanwege vervolging of ander gevaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 15:11

Praktisch iedere migrant heeft wel een meer of minder ver familelid, vriend of kennis in de UK en meent al een aardig mondje Engels te spreken. Dat leidt tot de veronderstelling daar makkelijker een nieuw leven te kunnen beginnen of werk te vinden dan in Frankrijk.

Satya
Satya14 dec. 2022 - 18:06

"Dat heeft dan niets meer te maken met je eigen leven of het leven van je geliefden." Je zult verbaast zijn over de bedrijvigheid van Joodse vluchtelingen, hun wil om iets van hun leven te maken. Veel mannen proberen ook hun familie te steunen thuis. Je maakt je schuldig aan ontmenselijking.

Satya
Satya14 dec. 2022 - 18:06

"Dit zijn dan ook economische vluchtelingen. Begrijpelijk, maar niet op zoek naar asiel vanwege vervolging of ander gevaar." Deze redenering slaat helemaal nergens op.

r v b
r v b14 dec. 2022 - 11:03

Zorg gewoon dat mensen met de trein de oversteek kunnen maken, de oplossing is makkelijk, als je maar wil. De te gesloten grenzen zorgen voor te veel problemen.

14 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 dec. 2022 - 12:25

Er bestaan niet voor niets grenzen.

Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 12:58

Waarom? Deze mensen zijn op zoek naar veiligheid, Frankrijk is een veilig land. Als ze niet op zoek zijn naar veiligheid zijn ze geen vluchtelingen en hebben ze zonder visum niet zomaar het recht om een land te betreden. Want toegang tot een land is een privilege, en geen recht.

Bert van der Neut
Bert van der Neut14 dec. 2022 - 13:03

Ze kunnen ook in Frankrijk blijven.

Gio Servas
Gio Servas14 dec. 2022 - 13:11

@r v b, waren ze niet veilig in Frankrijk dan? Grenzen open voor vluchtelingen, daar sta ik best wel voor open, maar deze mensen waren al veilig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 13:54

Dat willen de Britse kiezers niet en open grenzen veroorzaken ook problemen.

Karingin
Karingin14 dec. 2022 - 16:12

Je kan wel willen dat mensen op hun plek blijven, maar dat doen ze dus niet. Doe jij ook niet als je, bijvoorbeeld, liefde in een ander land hebt gevonden, of een geweldige baan, dan regel je dat gewoon. Mensen uit ontwikkelingslanden hebben die vrijheid niet maar willen het wel, dus dan krijg je dit. En je kan op je kop gaan staan, maar dat zal nooit veranderen

Norsemen
Norsemen14 dec. 2022 - 16:23

"Want toegang tot een land is een privilege, en geen recht" Hoe bedoel je, is?

Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 19:52

@norsemen Niet iedereen heeft bijvoorbeeld het recht (het is namelijk geen recht) om Nederland (of de Schengenzone) binnen te komen, het is een privilege wat je verkrijgt met je paspoort.

r v b
r v b14 dec. 2022 - 21:12

toegang tot een land is een recht, zelfs als de wet anders is. Ook de joden in WO2 hadden het recht om te leven in Nederland en Duitsland, wat de nazi's ook in de wet hadden gezet. De vergelijking met het nazisme is volledig terecht, gezien de vele doden die vallen door de haatdragende ideologie die mensen het recht tot leven ontzegt en die door extreemrechtse en racistische mensen wordt verspreid.

Norsemen
Norsemen15 dec. 2022 - 10:49

@Y-Line Het is geen natuurwet of zo. Dat is alleen maar omdat wij hier zeggen dat dit zo is. Morgen kunnen we weer wat anders zeggen/afspreken.

Y-Line
Y-Line15 dec. 2022 - 12:49

@rvb 'toegang tot een land is een recht, zelfs als de wet anders is.' Uh nee, dat is aantoonbaar onjuist.

Y-Line
Y-Line15 dec. 2022 - 12:50

@norsemen 'Het is geen natuurwet of zo. Dat is alleen maar omdat wij hier zeggen dat dit zo is.' Dit is een grap toch?

Norsemen
Norsemen15 dec. 2022 - 14:44

Je snapt het niet hè?

Y-Line
Y-Line15 dec. 2022 - 17:17

@norsemen Je snapt dat er zonder wetten en regels anarchie is?