Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boerenorganisaties leven in een parallelle wereld

  •  
24-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
261 keer bekeken
  •  
51298632319_4c805bf0a8_c
Wie de goden willen verderven, slaan ze eerst met blindheid
Ze zijn bij Joop al aan eerder aan de orde gekomen, de gruwelijke beelden in het slachthuis Gosschalk in Epe (Gld), waarna de NVWA dit bedrijf sloot (tijdelijk) en afnemers als McDonald’s, Albert Heijn, Boni en Jumbo overstapten op een andere slachterij (tijdelijk?). Want wie wil er geassocieerd worden met die gruwelijke beelden? Dat geldt ook voor de NVWA, die in het verleden laks en ongeïnteresseerd handelde – terwijl haar eigen medewerkers nota bene geregeld worden bedreigd – als er geen gruwelbeelden viraal gingen. Geen principieel besluit dus, in andere slachterijen kunnen immers dezelfde misstanden optreden. Ook dat is hier al aan de orde geweest.
Gosschalk is geen incident. Het is deel van een systeem dat Nederland als de tweede agrarische exporteur ter wereld wil houden. Dat betekent geen of slecht toezicht en geen of slechte handhaving. Zeer late reacties van de overheid en haar onwil tot het scheppen van wetten en regels. Niet alleen landelijk, maar ook lokaal. De gemeente Epe is bang voor het verlies van werkgelegenheid bij Gosschalk. Locale agenten elders hinderen journalisten die een massale stalbrand willen bezoeken en kijken de andere kant op als een boze trekker de maximumsnelheid ruimschoots overschrijdt.
Het systeem treft niet alleen dieren, maar ook mensen. Denk aan de arbeidsmigranten die nauw op elkaar wonen in pensions, in krappe busjes worden vervoerd naar hun werk, waar het volgens dierenartsen onmogelijk is om 150 cm afstand te houden. Die arbeidsmigranten hoeven niet naar de disco om corona op te lopen. Je zou denken dat boeren geïnteresseerd zijn in wat er gebeurt als ‘hun’ dieren zijn verkocht. En als burger, in de omstandigheden waaronder mensen in slachterijen werken. Maar zoek op het internet en constateer hoe de boerenorganisaties hierover oorverdovend zwegen en zwijgen. Met name op hun eigen sites blijken ze vooral met zichzelf bezig, als de vermoorde onschuld die zo hevig wordt miskend door de slappe overheid en het onwetende publiek dat zich laat misleiden door het nepnieuws van milieuterroristen.
Door die almaar vermoorde onschuld moest ik weer denken aan de misstanden die twee jaar geleden in een Boxtelse varkenshouderij werden geconstateerd door een actiegroep. Meat the victims, in rond Nederlands. Meteen had ik destijds het gevoel, in hun taal: ‘with friends like these, who needs enemies’? Het was geen slimme en alles onthullende undercoveractie. Neen, met wel erg veel mensen lokaalvredebreuk plegen en slecht en onduidelijk communiceren met de media. Hierdoor had niemand het meer over de aangetoonde misstanden, waardoor de boer in kwestie niet ter verantwoording werd geroepen en boeren in het algemeen niet werd gevraagd om te reflecteren op dit soort misstanden.
Integendeel. Velen zijn het vergeten, maar Boxtel was de aanleiding voor het oprichten van Farmers Defence Force ‘tegen de terreur van milieuactivisten’.
Uiteraard heeft FDF in haar twee jaar van bestaan, gemeten met de criteria van de Nationaal coördinator Terrorisme en Veiligheid, alle acties van milieuactivisten sinds het begin dezer eeuw tezamen ruimschoots in terreur overtroffen. Dan mag de organisatie niet deren. Behalve agressief en intimiderend – FDF’ers brengen graag ‘bezoekjes’ aan dissidente collega’s – is de organisatie ook inconsequent. Ze voeren deze dagen actie tegen het Wob-verzoek van Omroep Gelderland aan het ministerie van LNV om de dieraantallen van veehouders in de provincie openbaar te maken. Geen pottenkijkers! Maar hebben op vrijdag 25 juni zelf een Wob-procedure aangespannen inzake het overleg dat het Ministerie van LNV voert over het stikstofbeleid. Juridische procedures, dat is ook meer de aanpak van BoerBurgerBeweging, de politieke arm van FDF.
Tijdens de watersnoden in Limburg en elders werd van diverse kanten gewezen op de houding van de boerenorganisaties in de periode na de overstromingen van 1993-1995. Die wilden geen dijkverzwaring en bestreden dat boerenland werd aangewezen als overloopgebied. Neen, de rivieren moesten maar worden uitgediept. En toen ze niet konden tegenhouden dat er overloopgebieden kwamen, eisten ze dat de waterschappen voorkomen dat die volstromen.
Wie de goden willen verderven, slaan ze eerst met blindheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (87)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 jul. 2021 - 14:07

"De schaalvergroting van de landbouw gaat onverminderd door. Terwijl de afgelopen twintig jaar de productie steeg, is het aantal boerenbedrijven bijna gehalveerd. Dit blijkt uit de voorlopige Landbouwtelling 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Schaalvergroting is natuurlijk het probleem in de agrarische sector, net zoals overigens in alle andere sectoren, er zijn ook nog maar enige supermarktketens over. Wat velen hieronder willen, minder boeren, gebeurt dus al tientallen jaren, de laatste 20 jaar zelfs versneld. Schiet je daar wat mee op? Welnee, de kleinschaliger vaak grondgebonden familiebedrijven sterven uit, (net als de zelfstandige kruideniers), en we krijgen er een grootschalige agri-industrie voor terug en juist die industrie is in grote mate verantwoordelijk voor de teloorgang van de natuur in Nederland maar vooral in Zuid-Amerika en Azie. Om het tij te keren moet de schaalvergroting juist worden doorbroken, er zijn niet minder maar juist meer boerenbedrijven nodig, kleinschalige grondgebonden kringloopbedrijven.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer26 jul. 2021 - 16:23

Schaalvergroting is helemaal niet opportuun in NL natuurlijk Dick, net zomin als bijvoorbeeld in Zwitserland of Oostenrijk. Ik heb in Wenen doosje eieren ooit gekocht, enkele jaren geleden, in het eierdoosje zat een leuk foldertje vd eierboer himself, fotootje van hem, met vrouw, hond en bos op de achtergrond. je gelooft het niet, hij heeft 1500 hennen, terwijl onze kippenboeren hier in NL in de orde van 20 of 30x zoveel hebben. Toch verdienen ze daar denk ik niet zo gek veel minder als wij (andere regelingen). Rarara, hoe kan dat??

Grietje Genot
Grietje Genot26 jul. 2021 - 11:30

Wat het maar waar. Helaas verzieken ze juist de onze.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2021 - 3:06

Wat ik wilde toevoegen en me ook geen goede ontwikkeling lijkt. https://www.ed.nl/brabant/cruciale-brabantse-buitengebied-vooral-in-bezit-van-belgen-en-andere-niet-brabanders~a7493adb/

The Apple
The Apple25 jul. 2021 - 17:19

Onlangs kwam ik het beste voorbeeld tegen van de manier waarop het wel moet: “A Farm for the Future” – https://vimeo.com/136857929 Tevens wordt daarin een einde gemaakt aan het sprookje dat een andere vorm van landbouw onvoldoende productie zou opleveren. Het tegendeel is het geval.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jul. 2021 - 15:14

Het kan ook anders, de wil ontbreekt!

Jan Man
Jan Man25 jul. 2021 - 17:11

Als je leest hoe het er aan toe gaat met dat tuig, vreselijk: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hoe-de-agressie-van-fdf-voorman-mark-van-den-oever-ruimte-wint~b5e74ddc/

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen27 jul. 2021 - 15:38

Bedankt voor het delen. Ik heb de VK, maar dit stukje gemist. Dat de politie wil bepalen waar de journalist mee praat of niet, echt bizar. Daar heeft meneer de agent niets over te zeggen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 jul. 2021 - 14:52

Dat de boerenorganisaties na 93 en 95 geen dijkversterkingen wilden is onzin. Het was juist de milieubeweging die zich in de decennia daarvoor tegen had verzet. En het Rijk niet te vergeten. Dijkversterkingen zouden de landschappelijke-en natuurwaarden teveel aantasten.

3 Reacties
rupsje2
rupsje225 jul. 2021 - 17:56

@FransAkkermans1947 het maakt niet uit welke onwaarheden er geschreven worden zolang de boeren maar in een kwaad daglicht gesteld worden zo lijkt het wel heel vaak. zo ook dit citaat ''BoerBurgerBeweging, de politieke arm van FDF'' pure kwats. overigens zijn/waren er wel mistanden in slachterijen, die zijn natuurlijk nooit goed te praten. Je zou je natuurlijk ook druk kunnen maken om echte problemen zoals milieu vervuiling. https://www.plasticsoupfoundation.org/2021/07/chemelot-mag-14-000-kilo-microplastics-per-jaar-in-de-maas-lozen/

gimli55
gimli5526 jul. 2021 - 8:52

@Frans en rupsje Juist het huidige politieke systeem propageert de uitbreiding van de industrie. De multinationals worden gesponsord en persoonlijke belastingconsultants die kunnen adviseren om hun noodzakelijke belastingen te ontwijken. De hele voedselketen wordt op een grote hoop gegooid en er wordt terecht gewezen naar excessen. Wie propageert die verindustrialisering op vele vlakken, waarbij de schade bij de burger wordt neergelegd. Dat is het neoliberale en globalistische systeem wat al 40 jaar faalt met de bekende apotheose van de laatste 10 jaar Dit kabinet is goed in het doorschuiven, weg duiken, ontwijken, bagatelliseren en wijzen. Doorschuiven : de milieu en klimaat doelstellingen van 2030 naar 2050 Wegduiken : de oplossing toeslagschandaal incluis Rutte doctrine Ontwijken : de gaswinning schade Bagatelliseren : alle falend beleid op vele fronten Wijzen : de boeren en de niet gevaccineerden. Als makke schapen wordt de bevolking gemanipuleerd in de aanname dat er geen ander systeem mogelijk is en met behulp van de MSM wordt het verder uitgewerkt. De industrie krijgt alle ruimte om het land en de burgers te vergiftigen en als het al te bont wordt, is er altijd wel een directeur die een onafhankelijk rapport herschrijft om de gevolgen weg te moffelen. De controlerende instanties worden afgebroken incluis het toezicht. De contolerende politiek faalt omdat moties niet worden uitgevoerd en de uitspraken van de rechtspraak, tot zelfs de Hoge Raad, worden niet uitgevoerd. De corruptie is tot de basis van onze maatschappelijke instanties uitgebreid, waardoor institutioneel racisme en discriminatie normaal zijn geworden. Het is echter makkelijker om de onschuldigen aan te wijzen, en de status quo in stand te houden, of het nu boeren, ongevaccineerden, kwetsbaren of armen zijn. De basis van het systeem is corrupt en ziek, het lost geen fundamentele problemen op en is bezig om de wereld voor ons nageslacht te vernietigen. Dat doet het al heel lang en we proeven nu de vruchten van dat falende beleid. Helaas zijn het altijd de verkeerde burgers die de gevolgen van het falende systeem ondervinden. Neoliberalisme en globalisme is corrupt, repressief en vernietigend voor de aarde.

Tom Lucassen
Tom Lucassen27 jul. 2021 - 15:41

Ach gut, het Calimero-syndroom. Het wordt eens tijd dat ze wakker worden en beseffen wat voor een ellende ze aanrichten.En dat wijzen naar de overheid, lekker gratuit. Het is toch echt het bedrijfsleven die de aarde verkloot heeft.

dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2021 - 11:40

Van een boek over de belabberde toestand vd afrikaanse landbouw (niet eens in staat zichzelf met elementaire basale middelen (rijst, mais, bonen) te voeden, laat staan met vlees en zuivel) herinner ik me de goede raad van mensen uit het veld die daar lang werkzaam waren. Het is onzin te verwachten dat die sector opveert of ten goede verandert, zonder dat je het hele sociaal/economische systeem aanpakt (dus meer geld voor onderzoek, voorlichting, onderwijs, instituties, stimuleren bedrijven etc etc, wat wij al ruim 100 jr zo uitstekend gedaan hebben, veel te uitstekend lijkt het wel). Deze opmerking (over sector als intrinsiek deel vh geheel eromheen en erboven geldt uiteraard ook voor NL en Europa, met andere zwaartepunten dan, en met terugwerkende krachten, vooruit is niet meer het vooruit van vroeger....

9 Reacties
dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2021 - 11:59

Op een vakantie in de Extremadura, Spanje, 10 jr geleden, maakte ik een foto van in de schaduw van een boom liggende zwarte varkentjes, ze leefden deels vd eikels van die bomen,de beestjes leveren de fameuze ibericoham die nu ook bij ons te krijgen is, maar die niemand koopt! Waarom? Is 2x zo duur als onze eigen York ham, dus.....verdwijnt uit schap of zelfs speciaalwinkel. Zo gaat het nu eenmaal in fort Europa, simple comme bonjour, en ook wel logisch, als je mensen de vrijheid geeft, doen ze het onverstandigste en slechtste voor de planeet en het dier (en de natuur).Ik snap eigenlijk niet goed dat daar nog zoveel over gedelibereerd wordt, het is toch zonneklaar en begrijpelijk allemaal??

GHS
GHS25 jul. 2021 - 12:18

Wat ik niet begrijp is: het vlees van de Ned. boeren wordt voor het merendeel uitgevoerd. Waarom? krijgt men in het buitenland een betere prijs? En dan ook nog:"Europa heeft een overeenkomst met Canada gesloten waardoor o;a. goedkoop vlees naar Nederland ingevoerd kan worden. Rarara.

dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2021 - 14:35

Ik weet het eigenlijk niet, maar wat ik denk, GHS,: in Canada heb je niet al die milieuregels die wij hier hebben, ze hebben de ruimte, en niet zo'n beetje ook, dus proppen ze 500.000 kuikens in een stal, waar daar bij ons allerlei grenzen aan zijn vanwege stikstof en phosphaat. Nederland kon door politieke afspraken in de jaren 1970 ineens heel goedkoop varkensvlees produceren, vanwege HET GAT VAN ROTTERDAM (voor graanvervangers, cassave chips uit Thailand, arme boeren daar kapten het bos voor ons veevoer, onbegrijpelijk dat zoiets kan, toegestaan wordt, geslikt door de goegemeente, maar gebeurt dis gewoon wel). Dat voordeel hebben we inmiddels niet meer (door weer andere politieke overeenkomsten in de Uruguay rondes), daar is die soja uit Brazilie, Paraguay en Argentinie inmiddels voor in de plaats gekomen, soms denk ik wel eens, in wat voor krankjorume wereld leven we eigenlijk? Mijn God, Alice in Wonderland is er niets bij.

vdbemt
vdbemt25 jul. 2021 - 15:36

@Dirk den Boer. "Zo gaat het nu eenmaal in fort Europa, simple comme bonjour, en ook wel logisch, als je mensen de vrijheid geeft, doen ze het onverstandigste en slechtste voor de planeet en het dier (en de natuur).Ik snap eigenlijk niet goed dat daar nog zoveel over gedelibereerd wordt, het is toch zonneklaar en begrijpelijk allemaal??" Dat is zonneklaar. Begrijpelijk was het ook nog wel. Was. Wat ik niet zonneklaar vind, is jouw idee over hoe het nu verder zou moeten. Of laten we dit, het onverstandigste en slechtste voor de planeet, gewoon doorgaan omdat het zo zonneklaar en begrijpelijk is? Of zeg je: de overheid moet breed (onderzoek, voorlichting, onderwijs, instituties, stimuleren bedrijven etc etc) investeren in de benodigde verandering!!

dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2021 - 16:14

Dat is stap twee natuurlijk, vd bemt, hoe verder? Daar heb ik alleen maar wat balonnetjes als idee over, eerste daarvan is: het Franse voorbeeld volgen over plattelands politiek: landbouw, veeteelt is wel even iets anders dan industriele productie, roquefort kaas is geen citroen. Nederland heeft lang gedacht dat het wel zou lukken op die wereldmarkt (daarom ook melkquotum afgeschaft, want China zou onze babyproducten gaan kopen),, dat is lang goed gegaan, maar is nu wel duidelijk (fosfaten, stikstof depositie etc etc) dat dat echt niet langer kan, met megastallen van melkvee in Brazilie en Californie van 10.000 dieren of meer. Vergelijk Zwitserland, laatst nog in een program van Yvonne, boer met 20 dieren, maar wel melkprijs van 70 cnt/lt, en toerisme als neveninkomsten. Dat hoeft nou ook weer niet natuurlijk in NL, maar let wel op wat wel kan en wat niet in eigen land met eigen mogelijkheden en wensen vd gemiddelde burger (zoals de fietser (zoals ik) en kanovaarder, die ineens nergens meer kieviten hoort en ziet):

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2021 - 17:19

Op trektocht in de bergen van Corsica heb ik ook nog loslopende varkens gezien. De relatief dure ham was op de markt en in de winkels in de steden te koop als delicatesse. Na thuiskomst zullen de veelal Franse toeristen waarschijnlijk ook weer goedkoop varkensvlees. naar binnen werken. Nederland zou om te beginnen kunnen stoppen met meedoen op de wereldmarkt waar uiteraard een race to the bottom gaande is en nadenken over wat ze met het platteland willen ipv doorsukkelen op de ingeslagen weg. Megastad omringd door sloppenwijken is ook een optie. Als voetganger is op het huidige platteland momenteel ook weinig te beleven.

vdbemt
vdbemt26 jul. 2021 - 15:03

@Dirk. Dank voor je reactie. Dit zie ik als belangrijk : " let wel op wat wel kan en wat niet in eigen land met eigen mogelijkheden ......" Die "wensen van de gemiddelde burger" zie ik nu niet als leidraad. Die zijn in ons (neo-)liberale land nogal egoïstisch geworden, waardoor we ineens nergens meer kieviten horen en zien. Het vereist ander beleid en moed om dat egoïsme te doen keren.

dirk den boer
dirk den boer26 jul. 2021 - 16:33

Wat ik dus denk, vd bemt, dat je er ook terdege mee zit, en niet houdt van die onnozele want onredelijke twisten tussen die of andere partijen. Ik heb Wageningen achtergrond, dus weet zo'n beetje wat er speelt. Maar zelfs daar was de zaak al in vroeg stadium volkomen verknipt in voor en tegenstanders van moderne of biologische landbouw. Soms wel eens komisch, maar meestal tragisch. je vraagt je dan af, hoe kan dit? Probeer je toch eens in de ander te verplaatsen? Dit schijnt heel moeilijk te zijn, en steeds moeilijker te worden. Beste wensen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 22:14

Dat egoïsme zou wel eens millennia oud kunnen zijn, net als de neiging dieren in kleine hokjes te stoppen om ze makkelijker vet te kunnen mesten.

Bouwman2
Bouwman225 jul. 2021 - 11:20

Onlangs zag ik beelden van een zeeschildpad die net uit het ei op weg naar zee werk opgepikt door een vogel. Ik dacht, wat is dat toch mooi bedacht. Want stel je voor dat al die duizenden eieren allemaal zouden uitkomen. Ik vind een mierennest al doodeng. En als ik de dorpsslager bezoek, denk ik maar: kijk wat een vogel is toegestaan kun je niet zo maar anderen gaan onthouden. Blieft die kleine een stukje worst, dominee? vraagt de slager. Nou best wel, slager. En geef mij maar een onsje kalfsvlees voor de vitello tonnato. Dun gesneden graag.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2021 - 12:07

Hahaha, Bouwman, ja mooie taferelen, hier en daar, komt allemaal gewoon voor (de vogel is meestal een zwarte gier, ze wachten in groepjes op het tegelijk uitkomen vd eieren, tafeltje gedekt, zonder dat dat veel invloed had op de natuurlijke balans van gier of schildpad in miljoenen jaren tot op heden, hoe anders is het bij ons?)

Petra Privacy
Petra Privacy25 jul. 2021 - 10:41

Mensen hebben de keuze om biologisch voedsel te kopen en te eten. Toxicologisch onderzoek is gaande naar de effecten van de combinatie van pesticiden en de sterke toename van de ziekte van Parkinson. Met de keuze voor biologisch voedsel steunen we de biologische boeren, het dierenwelzijn, het landschap om de boerenbedrijven heen en een vitale grond. Want gezond voedsel heeft een vitale bodem nodig. Met 'genoeg' insecten voor de bestuiving, maar ook insecten zoals wormen die zorgen voor 'beluchtiging' van de grond. Zaterdag 24 juli jl. had Nieuwsuur een interessante reportage. Deze maanden hebben vele ecologische groepen open dagen of meewerkdagen, waar u welkom bent. Biologische boeren vaak ook en ook zorgboerderijen doen vaak een open dag regelen. En op zondag 29 augustus 2021 heeft het Blauwe Huis in Drenthe een open dag, aanmelden daarvoor is nodig. Omslag in Eindhoven is het internationale kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven, zij verzamelen en verbinden mensen en mogelijkheden.

2 Reacties
Jozias2
Jozias225 jul. 2021 - 21:21

Nu is biologische veeteelt op zich slechter voor het milieu dan de intensieve veeteelt. Dus als het je om het milieu gaat en niet om dierenwelzijn zou je daar juist niet voor moeten kiezen. Dan kun je beter vegetariër worden of de prijs van vlees veel duurder maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2021 - 15:51

Halveren van de vleesconsumptie kan ook zonder enig gevaar voor de gezondheid waar carnivoren het zo druk mee hebben.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 jul. 2021 - 9:43

Als je misstanden in slachthuizen wil aanpakken moet je bij de slachthuizen zijn lijkt me. Als je graag wil dat er een kleinere veestapel is, zullen de mensen minder vlees moeten eten of een eerlijke prijs voor het vlees moeten betalen. Kwestie van vraag en aanbod naar mijn mening. Ik had t programma van Jeremy Clackson die een boerderij start gekeken (aanrader), en je vraagt je af hoe supermarkten hun producten zo goedkoop kunnen brengen. Die boeren werken keihard voor een marginale winst. Zonder subsidie gaan die allemaal over de kop. Ik denk dat niemand graag ziet dat er dieren worden mishandeld. Ook de boeren niet. Al was het alleen al dat het van de potentiele winst af gaat als er ondermaats geleverd wordt aan de slachthuizen. En die gaan weer af op wat de consument wil. Ik ben geen boer, maar wel een sympatisant. Ik denk dat serieus naar beide kanten van het verhaal gekeken moet worden. Het dialoog zal aangegaan moeten worden met de boeren. En dan niet met iemand die nog nooit uit de stad is vertrokken. Boeren zijn eigenwijs. Die luisteren nooit naar iemand die geen boeren afkomst heeft. Althans naar mijn mening.

9 Reacties
KM2
KM225 jul. 2021 - 11:25

Spijker op zijn kop Harba. Mooi om te lezen, des te meer omdat hieronder genoeg reacties zijn neergezet van mensen die totaal geen idee hebben van agrarisch ondernemen. Zo, ik ga de geiten voeren. De lammeren eerst, das zo mooi om te doen. Mooi op een rij met de kop naar benee en de staart omhoog.

rvb2
rvb225 jul. 2021 - 12:08

>Boeren zijn eigenwijs. Die luisteren nooit naar iemand die geen boeren afkomst heeft. daar zit het probleem. Boeren willen de alleenheerschappij, zonder rekening met anderen te houden of naar hen te luisteren. Het is nu tijd dat de boeren eens echt gaan luisteren naar mensen die een andere afkomst hebben.

GHS
GHS25 jul. 2021 - 12:22

Ik kijk bijna iedere dag naar Binnenste Buiten. Vaak een bezoek bij een boer, die goed met zijn vee omgaat en toch een goede boterham kan verdienen. Dus het ligt niet aan de boer, maar aan wat verder in de organisatie gebeurt, slachten, vervoer, het tot broodbeleg enz. maken.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 jul. 2021 - 12:22

Hoi rvb, Helaas geldt dat ook voor de stadsen. Daar zit vaak nog een stuk hooghartige arrogantie bij ook.

KM2
KM225 jul. 2021 - 13:11

Nee rvb, daar zit geen enkel probleem. En wat een boer wil snap je al helemaal niet. Je hebt nog nooit een boer gesproken, laat staan dat je ook maar enig idee hebt wat er voor nodig is om zo'n bedrijf te kunnen runnen. Geen enkele boer zou naar adviezen van je luisteren, inclusief mezelf, al is het voor mij (gelukkig) hobby boeren met wat kleinvee. En zoals eerder vermeld (in een geitentopic) geiten gaan voor wereldheerschappij, dus daar heb je gelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2021 - 10:09

@ Harba Lorifa Jij schrijft: Ik denk dat niemand graag ziet dat er dieren worden mishandeld. Ook de boeren niet. Ik denk dat het boeren helemaal niets kan schelen. Op de boerderij worden die beesten ook mishandeld dus waarom zouden ze er problemen mee hebben als dat in de slachterij ook gebeurd? Hoe hoog is de sterfte onder kalveren? Weet je dat nog? 10%? Kortom jij denkt dat boeren beesten niet willen mishandelen maar je hebt geen enkele onderbouwing. En je schrijft: Het dialoog zal aangegaan moeten worden met de boeren. En dan niet met iemand die nog nooit uit de stad is vertrokken. Waarom een dialoog? En waarom moeten stedelingen hun mond houden? Doet hun mening er niet toe? De stedelingen worden uitgesloten van de dialoog omdat hun opvattingen niet welkom zijn. Dit is exact de kern van het probleem. De boeren gemeenschappen zijn naar binnen gekeerde subgroepen in de samenleving die geen kritiek van buiten tolereren. Men wijst verandering af en wil slechts verder op het pas van overgrootvader, grootvader en vader zonder fundamentele aanpassingen. Die instelling maakt mensen ongeschikt als ondernemer. Het grootste deel van de problemen waar boeren tegenaan lopen komt voort uit de dominante maatschappijvisie van de gemeenschappen waar ze deel van uitmaken.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa227 jul. 2021 - 12:28

Hoi DaanOuwens, Stadsen weten nou eenmaal niet waar ze t over hebben als t over t boerenbedrijf gaat. Andersom ook niet. De sores van alle mensen zou iedereen aan moeten gaan, maar dan moet je wel praten met mensen die weten waar t over gaat. Jouw opmerking dat hun dieren de boeren niets kan schelen is natuurlijk absurd. Overigens geef ik wel een onderbouwing van mijn mening. En het grootste probleem waar de boeren tegenaan lopen is dat de supermarkten de prijs van uw brood bepalen. En indien u niet bereid bent om veeeel meer voor uw eten te betalen, ligt het probleem ook bij u. Althans, naar mijn mening.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jul. 2021 - 17:02

@ Harba Lorifa Jij schrijft: Jouw opmerking dat hun dieren de boeren niets kan schelen is natuurlijk absurd. Nee die is geheel correct. De hoge sterfte van dieren die al voordat zij naar de slachterij dood gaan toont dat aan. Met deze zin laat je ook zien dat je zaken opschrijft zonder enige onderbouwing. Hoezo kan het boeren iets schelen? Zie jij hen een traantje wegpinken als er 100 varkens naar de slachterij gaan? Of 500 geiten? Of 500 nertsen? Of staan boeren de tranen in de ogen als het honderden of duizenden beesten geruimd moeten worden en enorm kapitaal verlies het gevolg is? Dan zie ik tranen. Het probleem met mensen die met boeren sympathiseren is dat zij niet meer in staat zijn tot een objectief oordeel. Daarvoor moet je in de stad wonen. Je bent kennelijk bereid alles goed te praten. En je schrijft: En indien u niet bereid bent om veeeel meer voor uw eten te betalen, ligt het probleem ook bij u. Althans, naar mijn mening. De boeren produceren niet voor Nederland. Het grootste deel van de productie wordt geëxporteerd. Een groot deel van het voedsel dat hier wordt gegeten komt niet uit Nederland. Er is dus geen relatie tussen de productie van de Nederlandse boer en de prijs van brood. Dit zijn zinloze niet onderbouwde zinnen van jou. Ook vind ik het nogal laf dat jij dit soort zaken persoonlijk probeert te maken. Maar om je toch maar een persoonlijk antwoord te geven: Ik koop liever geen producten van de Nederlandse agrarische industrie. Liever vlees uit Schotland, groenten uit Egypte, fruit uit Polen. Ik vind de agrarische industrie een plaag voor Nederland en als het even kan koop ik de Nederlandse rotzooi niet. Het is elders niet per definitie beter maar de enorme hoeveelheid leugens en hypocrisie van de Nederlandse boer hangt mij de strot uit. Tenzij het daadwerkelijk biologisch is geproduceerd met respect voor mens, milieu en dier. Daar betaal ik graag wat meer voor. Maar het aandeel fatsoenlijk geproduceerd voedsel in Nederland is te verwaarlozen.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 jul. 2021 - 9:59

Hoi DaanOuwens, "Het probleem met mensen die met boeren sympathiseren is dat zij niet meer in staat zijn tot een objectief oordeel. Daarvoor moet je in de stad wonen. Je bent kennelijk bereid alles goed te praten." Indien u dit werkelijk geloofd bent u werkelijk van t padje af. In de stad kan men objectief oordelen hoe het er op t boerenbedrijf aan toe gaat is werkelijk de meest absurde bewering gemaakt hier op Joop. Proficiat. Staart u uw eigen maar lekker blind in uw spiegel.

Jan Blom
Jan Blom25 jul. 2021 - 6:44

Misdadige dierenmishandeling bij vleesproductie wordt door de gewelddadige boerenterreur van FDF en consorten in stand gehouden. De FDF boeren zijn met hun landbouwgif en massale dierenmoord de grootste vernietigers van natuur en leefbaarheid. Het wordt tijd voor strafklachten wegens vergiftiging van kostbare landbouwgrond en dierenmoord bij stalbranden. FDF is een terroristische organisatie die verboden hoort te zijn in een beschaafd land.

1 Reactie
Abma
Abma26 jul. 2021 - 13:44

# Volkomen mee eens. De wil van de boeren is al veel te lang wet. Ik wil graag in een ander soort land leven ,dat niet door landbouw, veeteelt en veel te massale economische activiteit verkracht is. Met zijn zogenaamde natuur. In werkelijkheid giftig grasfalt en “ zieke lucht”.

The Apple
The Apple24 jul. 2021 - 21:47

Gelukkig neemt het bewustzijn dat het anders moet toe, laat EenVandaad Zien (vanaf minuut 8:00) - https://www.npostart.nl/eenvandaag/24-07-2021/AT_2158965 Onlangs kwam ik nog deze prachtige documentaite van de BBC tegen: "A Farm for the Future" - https://vimeo.com/136857929 Overigens is het niet alleen een kwestie van gezondheid, maar ook van smaak. Wel eens zelf je notenpasta gemaakt? Gewoon een handjevol in de koffiemolen en klaar is Kees. Heerlijk op zuurdesembrood, -zo leer je weer wat eten is.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2021 - 10:18

Er was lang geleden een notenwinkel die op die manier gemaakte pindakaas aanbood. Zij werden gedwongen daarmee op te houden. Iets met regels.

The Apple
The Apple25 jul. 2021 - 17:01

Ook pindakaas maken wij gewoon thuis, van gebrande pinda's, zonder toevoegingen, behalve een beetje zout. Maar rauwe pinda's/aardnootjes kun je hier gewoon planten. Groeit als een tierelier als de grond een beetje OK is. Ik begrijp bijvoorbeeld waarom er in Nederland niet meer (wal-)notenbomen staan. Ik kreeg ze van een boer in de Betuwe, die er eentje had staan. Vers zijn ze nog een stuk lekkerder als de walnoten die je in de winkel koopt. Als mensen wisten hoe makkelijk het is om notenpasta te maken, zou iedereen dat zelf doen; denk ik wel eens..

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2021 - 17:27

In de tuin van het huis waar ik tijdens mijn schooltijd woonde stond een notenboom maar voor de eerste noot eraan zat reed de verhuiswagen voor.

The Apple
The Apple24 jul. 2021 - 20:18

De Provo's hebben al laten zien dat het een goede strategie is om het doelwit te prikkelen tot een overreactie, dus de actiegroep "Meat the victims",heeft wel degelijk succes gehad. Wat mij betreft jagen ze die boeren van het FDF nog veel meer op stang.

Mini2
Mini224 jul. 2021 - 19:11

'Die wilden geen dijkverzwaring en bestreden dat boerenland werd aangewezen als overloopgebied. Neen, de rivieren moesten maar worden uitgediept. ' Ja erg raar dat mensen opkomen voor hun belangen.

16 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens24 jul. 2021 - 19:25

@ Mini Jij schrijft: Ja erg raar dat mensen opkomen voor hun belangen. Zij kwamen niet op voor hun belangen. Zij wilden de belangen van alle anderen ondergeschikt maken aan die van hen. Op zich is dat niet raar maar het wordt wel vervelend als je desnoods het leven van anderen onder geschikt maakt aan jouw bedrijfsbelang. Als multinationals dat doen worden mensen boos. Als boeren dat doen vinden sommigen mensen zoals jij dat geen probleem. En dat is dan wel weer raar.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jul. 2021 - 19:57

Geradicaliseerd geboerte mag best een toontje lager zingen als het gaat om algemeen belang, ook hier.

Mini2
Mini225 jul. 2021 - 5:09

@Daan 'Als boeren dat doen vinden sommigen mensen zoals jij dat geen probleem. ' Omdat boeren ook mensen zijn beste Daan, ik durf er gif op in te nemen dat jij geen enkele boer kent, nog nooit op een boerderij geweest bent én denkt dat iedere boer zo'n FDF gekkie is.

JasDon
JasDon25 jul. 2021 - 7:17

Eens Mini, ik verwacht van August Hans den Boef dan ook geen artikel over de nimby's in Amsterdam die geen windmolens in de achtertuin willen. Meerdere mensen leven in parallelle werelden en wanneer de politieke wens van anderen opeens veel effect heeft op jouw wereld dan snap ik dat er veel weerstand is. Daarom vond ik dit stuk niet echt uitblinken in nuance of zelfreflectie.

lmgikke
lmgikke25 jul. 2021 - 9:07

@mini & jasdon. Geen enkele boer is lid van de FDF, alle boeren zijn biologische boeren, als ik jullie mag geloven. toch is de realiteit dat maar 10% een biologische boer is. De rest staat voor de manier van boeren waar de FDF voor opkomt. Dit heeft niets te maken met parallelle werelden van de schrijver. De boeren in Nederland maken letterlijk de wereld kapot. Ze voeren een bedrijf met schade aan mens , dier en milieu. Die leven in de parallelle wereld. En alles wat daarvan gezegd wordt wordt met intimidatie & geweld bestreden. Terroristen dat lijken het inderdaad te worden. Milieucriminelen zijn het al. Dierenmishandelaars zijn het al. Gewetenloze uitbuiters zijn het al . En ja ik ken redelijk wat boeren. Allemaal heel aardig in hun eigen wereld, op hun eigen boerderij. Allemaal geven ze zoveel om hun dieren. Maar sluiten collectief hun ogen en oren voor de realiteit. ONZE boeren zijn verantwoordelijk voor het kappen van de Amazone. ONZE boeren zijn verantwoordelijk voor het uit de markt drukken van miljoenen boeren elders (met armoede daar tot gevolg) ONZE boeren zijn verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden waarin men hun dieren houdt. ONZE boeren zijn verantwoordelijk voor het voorzien van vlees voor de hele keten van slacht/distributie/verkoop. ONZE boeren zijn verantwoordelijk voor de stikstofcrisis door hun eeuwigdurende groei ONZE boeren zijn verantwoordelijk voor mestfraude ONZE boeren zijn schuldig aan intimidatie en geweld.

vdbemt
vdbemt25 jul. 2021 - 10:06

Ja. Dat is behoorlijk raar, als je niet wil zien dat jouw belang ingaat tegen nationaal belang: gezondheid en veiligheid van de bevolking en de leefomgeving. Wat voor iemand ben je als je omgeving (mens, dier, natuur) overduidelijk schade aanricht en daar toch je boterham mee wilt blijven smeren??

vdbemt
vdbemt25 jul. 2021 - 10:06

....als je je omgeving.....

Mini2
Mini225 jul. 2021 - 10:32

@Hannes Ik ben het met je eens dat die FDF gekkies inderdaad een toontje lager mogen zingen. Maar ik ben wel van mening dat mensen wel voor zichzelf mogen opkomen als hun hele levenswerk en bestaanswijze 'zomaar' in gevaar komt.

Mini2
Mini225 jul. 2021 - 10:33

@Imgikke 'Geen enkele boer is lid van de FDF, alle boeren zijn biologische boeren, als ik jullie mag geloven. toch is de realiteit dat maar 10% een biologische boer is. De rest staat voor de manier van boeren waar de FDF voor opkomt.' Daar heb je vast cijfers van, of je loopt hier fact-free uit je nek te lullen.

Mini2
Mini225 jul. 2021 - 10:34

@Vdbemt Het doel heiligt de middelen?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 jul. 2021 - 15:35

Hoi Imgikke, "ONZE boeren etc." De supermarkten bepalen de prijs van al ons eten. Niet de boeren. Indien de boeren een eerlijke prijs voor biologisch voedsel produceren krijgen, zullen ONZE boeren ook liever een kleiner bedrijf willen lijkt me. Echter krijgen de boeren geen eerlijke prijs. Eén slecht jaar en zo'n bedrijf staat op de rand van faillisement. De boeren kunnen hun prijs niet omhoog doen anders wordt er niets afgenomen. De supermarkt bepaald. Maar u betaald liever 10 euro voor een brood? 20 euro voor n lapje vlees? Prima hoor, maar de meeste mensen hebben dat geld niet. Dus indien u iets tegen de boeren hebt, kunt u wellicht met één oog ook even in de spiegel kijken.

DaanOuwens
DaanOuwens25 jul. 2021 - 19:07

@ Mini Jij schrijft: Omdat boeren ook mensen zijn beste Daan, Dus omdat boeren mensen zijn vindt jij het geen probleem dat zij desnoods het leven van anderen ondergeschikt maken aan hun bedrijfsbelang. En dat vindt jij een goed argument? Dat argument past ook bij de coca boeren in Zuid-Amerika en fundamentalistische moslims in Afghanistan. En je schrijft: ik durf er gif op in te nemen dat jij geen enkele boer kent, nog nooit op een boerderij geweest Waarom wil je daarom wedden? Wat is het belang daarvan? Waarom zou ik met hen in gesprek moeten gaan? En waar zou dat toe moeten leiden? Deze mensen verzieken het milieu, mishandelen dieren en weigeren hun werkwijze aan te passen. Ik heb geen enkele behoefte aan een gesprek met de gemiddelde boer. In een andere tekst schrijf je: Maar ik ben wel van mening dat mensen wel voor zichzelf mogen opkomen als hun hele levenswerk en bestaanswijze ‘zomaar’ in gevaar komt. Hun levenswerk en bestaanswijze komt niet zomaar in gevaar. Die komt in gevaar omdat zij op grote schaal anderen en hun beesten schade toebrengen. En al enige decennia wordt op zachte wijze getracht daar verandering in aan te brengen zonder noemenswaardige medewerking van de boeren zelf. En daarna schrijf je: Daar heb je vast cijfers van, of je loopt hier fact-free uit je nek te lullen. Jij weet heel goed dat slechts een klein deel van de boeren kiest voor een betere manier van agrarisch ondernemerschap. 10% was nog heel coulant, de werkelijkheid in Nederland is veel somberder. 3.1 %. https://longreads.cbs.nl/europese-meetlat-2019/biologische-landbouw/#:~:text=In%20Nederland%20werd%20in%202017,bestemd%20hebben%20voor%20biologische%20landbouw. Cijfers genoeg die jij ook kent. Dat hooghartig om data vragen zijn we wel voorbij. De overige boeren blijven werken zoals ze altijd al deden. Ongeveer 50% steunt FDF en de rest is het eens met de doelen van die club maar wijst de aanpak af. De manier van leven en werken van deze mensen moet verdwijnen, niet omdat zij mensen zijn, maar omdat zij anderen tot last zijn.

lmgikke
lmgikke25 jul. 2021 - 21:46

@harba dat van de supermarkten roept men. Die zouden geen eerlijke prijs betalen. Onzin, het zijn de boeren met hun megaproductie die hun producten kwijt moeten. En VERVOLGENS betalen de supermarkten er weinig voor. Het overgrote deel wordt voor de export geproduceerd, de Nederlandse consument is een rest markt. De boeren zijn dan toch dubbel dom als ze zich laten naaien door de supermarkten maar vervolgens wel de bres op gaan om hun onderbetaling door te laten gaan. Nah, verhaaltje klopt niet echt. Het is afleiden van de echte problematiek, en die begint bij de boer zelf.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2021 - 10:02

@ Harba Lorifa Jij schrijft: Indien de boeren een eerlijke prijs voor biologisch voedsel produceren krijgen, zullen ONZE boeren ook liever een kleiner bedrijf willen lijkt me. Dus niet. https://www.melkvee.nl/artikel/410258-huismerkzuivel-plus-wordt-biologisch-voor-gangbare-prijs/ Supermarkten stappen meer en meer over op biologische producten. Een groot probleem met biologische melk is dat de Nederlandse boeren niet kunnen en niet willen leveren. Als een boer na 1 slecht jaar voor een faillissement staat is het een slechts ondernemer en moet hij zijn handel maar sluiten en iets anders gaan doen. In loondienst dan. Misschien is hij daar voor wel geschikt.

vdbemt
vdbemt26 jul. 2021 - 15:15

@Harba. Het is inderdaad niet alleen de boeren. Het hele systeem moet anders, waardoor het voor de boeren mogelijk is op een andere manier hun bedrijf te runnen. 1 van de verandering zal waarschijnlijk zijn dat de consument ook meer betaalt. Maar je bent niet verplicht iedere dag vlees te eten. Sterker nog: het is niet nodig. Je kunt best minder. En zo blijft het, ook voor de kleine portemonnaie, betaalbaar.

vdbemt
vdbemt26 jul. 2021 - 15:15

1 van de veranderingen.....

dirk den boer
dirk den boer24 jul. 2021 - 17:13

Wat we hier natuurlijk wel steeds voor ogen dienen te houden: de consument die een goedkoop lapje vlees wil is hier voor groot deel medeverantwoordelijk voor, en natuurlijk de politiek en de banken die de arme boeren alsmaar opjagen om nog efficienter, nog groter, nog massaler dier en plant te produceren, alsof het om een fabrieksproduct vd lopende band gaat. Stel je bent boer, je woont op die plek en die boerderij al sinds je grootvader of nog veel langer, en je wil dat bedrijf netjes aan je kinders overdragen, wat doe je dan? De raad vd banken (die je opjagen, maar dat zie je niet direct, je denkt dat het om gezonde bedrijfsregeltjes gaat) volgen? Of stilstaan en afkalven, en wegdrijven??

22 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens24 jul. 2021 - 19:32

@ dirk den boer Jij schrijft: Stel je bent boer, je woont op die plek en die boerderij al sinds je grootvader of nog veel langer, en je wil dat bedrijf netjes aan je kinders overdragen, wat doe je dan? Een normaal toekomstperspectief zoeken met je kinderen. Laat ze hun eigen toekomst kiezen. Is het normaal dat een politieagent de 3de generatie agent is en vervolgens eist dat zijn zoon van 10 jaar later ook toegelaten zal worden tot het korps? Boeren hebben een aantal claims die belachelijk zijn en mede de oorzaak van de problemen die er zijn met de agrarische sector. Het grootste probleem is de boer zelf, daarna komt pas de Rabo-bank en uiteindelijk de wens van de consument. De meest effectieve oplossing is 50% van die bedrijven sluiten. De boeren een leuke flat aanbieden die gebouwd kan worden op de enorme hoeveel bouwgrond die dan beschikbaar komt en hen levenslang een bijstand uitkering toekennen. Dat kost de samenleving veel minder dan wat er nu aan nationale en EU landbouw subsidies naar die lui gaat en de enorme milieuschade die ze nu aanrichten.

The Apple
The Apple24 jul. 2021 - 20:11

Er zijn ook verstandige boeren die op biologische bedrijfsvoering zijn overgestapt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jul. 2021 - 21:00

Er is een verschil tussen het leiden van een familiebedrijf en het zijn van agent. Dat vele boeren het voor zichzelf en anderen verpesten staat daar los van. Het uitkopen van boeren zou m.i. met voorrang moeten gebeuren in de buurt van kwestbare natuur. Uiteraard moet daar ook niet gebouwd worden. Mijn verre familie, schapenboeren, (drie gezusters: Grietje, Willy en Emily) hebben hun eendenkooi overgedragen aan Natuurmonumenten.

DaanOuwens
DaanOuwens24 jul. 2021 - 21:08

@ DanielleDefoe Het betreft geen familiebedrijven. Het zijn ZZP-ers met een schuldenberg, geen eigen visie op de bedrijfsvoering met werknemers uit Oost-Europa. Jij doet hier nou net wat je niet moet doen. Het idealiseren van de agrarische industrie op basis van beelden uit een ver verleden. Jouw verre familie staat mijlenver af van de huidige gemiddelde boer.

Tjeempie2
Tjeempie225 jul. 2021 - 6:58

@ DaanOuwens, 'De boeren een leuke flat aanbieden die gebouwd kan worden op de enorme hoeveel bouwgrond die dan beschikbaar komt en hen levenslang een bijstand uitkering toekennen.' Ik denk dat 95% van de boeren liever voor het vuurpeloton gaat staan, dan dat ze voor zo'n einde kiezen.

Marinus C.
Marinus C.25 jul. 2021 - 9:04

@DaanOuwens…..je gaat mensen die buiten in de natuur willen werken, een woning aan bieden….ja, dat gaat werken! De megastallen en de monoculturen van het geboerte hebben geen flikker met de natuur te maken, integendeel zelfs. Boeren zijn vooral ook bezig met het slopen de laatste restjes natuur die we nog hebben. Daar moeten ze linksom of rechtsom dus mee ophouden. Verder hoef de rest ook niet dergelijke eisen te stellen. Als je buiten en in de natuur wil werken, dan moet je zelf zorgen dat je een baan krijgt in die richting. "Ik denk dat 95% van de boeren liever voor het vuurpeloton gaat staan, dan dat ze voor zo’n einde kiezen." Dus? zal wel voor meer mensen gelden die in de bijstand komen. Daar hoor je de fanclub van het geboerte ook niet over.

lmgikke
lmgikke25 jul. 2021 - 9:09

De consument is een bliksemafleider. De boeren produceren voor het buitenland. De Nederlandse consument heeft daar geen invloed op. Ja de boeren willen het graag bij de Nederlandse consument leggen. Zodat die zich schuldig voelt en meer wil betalen voor een stukje vlees. Vervolgens plakken ze er een 'beter leven 1 ster' keurmerk op, verhogen de prijs, maken meer winst en er verandert niets. Nee het probleem begint (en eindigt) toch echt bij de boeren zelf. Dank voor het schetsen van de parallelle wereld waar de auteur het in dit artikel over heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2021 - 9:38

@DaanOuwens [Jouw verre familie staat mijlenver af van de huidige gemiddelde boer. ]. Klopt, mijn grootvader was ook boer en zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist hoe het nu toegaat, al was het hebben van seizoensarbeiders van over de grens al gebruikelijk voor WOII. Hoeveel familiebedrijven er nog over zijn in Nederland weet ik niet. Uw analyse kan houtsnijden, maar boeren die wel willen overstappen naar een biologische bedrijfsvoering krijgen hoeven naar ik begreep niet te hopen op steun van de geldschieters. Megastallen afbreken levert geen grond op. Voorzover er wel grond vrijkomt door inkrimping van de veestapel hoop ik in de eerste plaats op meer ruimte voor de dieren niet op flatgebouwen ook niet voor het huisvesten van boeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2021 - 9:49

Voor het optreden van de Farmers Defence Force en aanverwanten heb ik uiteraard nul sympathie. Zelf eet ik ook geen vlees.

djh
djh25 jul. 2021 - 9:59

@ Daan Ouwens 24-07 "De boeren een leuke flat aanbieden die gebouwd kan worden op de enorme hoeveel bouwgrond die dan beschikbaar komt en hen levenslang een bijstand uitkering toekennen" Een flat? wat moet je met een flat op in een polder op boeren grond? In een flat wonen meestal 50 a 100 gezinnen bij elkaar.... En een boer een bijstandsuitkering aanbieden? Wat enorm genereus van je.... Hier boer, heb je wat geld, zodat jij en je gezin in absolute armoede kunnen leven.... wat... sorry boer...hoor ik je geen dankjewel meneer zeggen?? Denk even na met wat je zegt. Je zult de grond en rechten op moeten kopen en de betreffende boeren een marktconform bedrag moeten bieden voor hetgeen zij aan inkomsten gaan verliezen, en je zult de schulden van leningen voor de gedwongen milieumaatregelen bij de bank -meestal de rabo- af moeten vereffenen vanuit de staat zodat boeren niet met grote restschulden blijven zitten. Zo niet, dan vertrekken deze mensen met hun kennis naar het buitenland om daar het boeren bedrijf voort te zetten in landen waar men over het algemeen helemaal niets met regelgeving van doen heeft, en neemt op de lange duur de vervuiling alleen maar toe.

vdbemt
vdbemt25 jul. 2021 - 10:09

Ja. Het is niet alleen de boer. Het wordt ze al heel lang niet makkelijk gemaakt. Iedereen in dit systeem zal moeten bijdragen. Dus OOK de boer.

Mini2
Mini225 jul. 2021 - 10:37

@Apple 'Er zijn ook verstandige boeren die op biologische bedrijfsvoering zijn overgestapt.' Het probleem is, dat biologische bedrijfsvoering niet zo rendabel is. Denk dat er weinig ondernemers een onrendabel bedrijf willen. https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5185673/biologisch-landbouw-boer-boeren-eten-schouten-stikstof-bionext

Mini2
Mini225 jul. 2021 - 10:38

@Daan 'De meest effectieve oplossing is 50% van die bedrijven sluiten. De boeren een leuke flat aanbieden die gebouwd kan worden op de enorme hoeveel bouwgrond die dan beschikbaar komt en hen levenslang een bijstand uitkering toekennen. ' Echt bizar. Daar kunnen ze in Noord-Korea nog een puntje aan zuigen.

GHS
GHS25 jul. 2021 - 12:31

Daan Ouwens: boeren uitkopen. Dat was toch het voorstel van de regering ? En toen bleek het, dat veel boeren daarvoor belangstelling hadden. Ja, maar toen werd de uitkoopprijs veel lager, waardoor het voor een aantal boeren niet meer lonend was. Ergo........... ( dan had er misschien ook nog eens geloot kunnen worden, of gekeken kiunnen worden welke boerderij het meest urgent is om uit te kopen.

lmgikke
lmgikke25 jul. 2021 - 21:51

@ghs wat mij betreft hoeven ze de boeren niet uit te kopen. De boeren hebben de afgelopen decennia roofbouw gepleegd op onze aarde. Die staan zwaar negatief in de schuld. De uitkoopregelingen waren 'te laag'. EXACT, dat laat zien wat men echt is. Graaiers die alleen het onderste uit de kan willen. Als we de echte kosten van hun vernietigende manier van boeren op hen zouden verhalen, zouden ze allemaal failliet zijn. Het wordt tijd om de stekker uit deze onzin te trekken. Dan wordt het biologisch boeren vanzelf ook rendabel (iets van vraag en aanbod, trek de stekker uit het ongezonde allesvernietigende aanbod).

DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2021 - 6:32

@ Tjeempie Jij schrijft: Ik denk dat 95% van de boeren liever voor het vuurpeloton gaat staan, dan dat ze voor zo’n einde kiezen. Los van het feit dat dit onzin is illustreert je tekst het probleem. De beroepsgroep is inderdaad nauwelijks in staat adequaat te veranderen. Daardoor zit de samenleving met een enorm probleem. @ musa Jij schrijft: Hier boer, heb je wat geld, zodat jij en je gezin in absolute armoede kunnen leven…. wat… sorry boer…hoor ik je geen dankjewel meneer zeggen?? Er leven ruim 400.000 mensen van een bijstand uitkering. Ik verheug mij nu al op tekstjes van jou waarin je meldt dat de bijstandsuitkering van 1000 naar 2000 netto per maand moet. Totdat dit is gerealiseerd kunnen boeren gewoond de bijstand in. Het is het bestaansminimum voor iedereen dus ook voor boeren. Verder hebben boeren geen recht op een enorme financiële bijdrage van de belastingbetaler om hun eigen waardeloze ondernemerschap te compenseren. Voor ondernemers die hun zaak met verkiezen moeten sluiten is er het faillissement en de schuldsanering. Na 3 jaar zijn ze schulden vrij. Er is geen enkele reden boeren anders of beter te behandelen dan iedere andere Nederlander. @ Mini Jij schrijft: Echt bizar. Daar kunnen ze in Noord-Korea nog een puntje aan zuigen. Hoezo? Wat heeft mijn tekst met Noord Korea te maken? Heb je geen argumenten meer? Je had sowieso al weinig te melden om je standpunten te verdedigen nu verwijs je maar naar Noord Korea. Net zoals de boeren heb je niet een erg sterk verhaal. @ GHS Jij schrijft: Daan Ouwens: boeren uitkopen. Ik schrijf nergens dat de boeren van mij uitgekocht moeten worden. Ik zou liever die bedrijven gewoon sluiten. Vergunningen intrekken vanwege de milieuschade, het schaden van de volksgezondheid en het mishandelen van hun beesten. Er zijn vele tienduizenden ondernemers die als ze onderuit gaan opnieuw moeten starten. Er is zelfs een overheidsdienst voor het: Regionaal bureau zelfstandigen (Rbz). Schulden van ondernemers kunnen in 3 jaar gesaneerd worden. Er is geen enkele reden de boer als ondernemer anders te behandelen als iedere andere ondernemer. En ze zijn in deze positie terecht gekomen vanwege hun eigen ondernemerskeuzes. Er zijn genoeg voorbeelden van boeren die wel slagen hun bedrijfsvisie om te gooien. Een reeks faillissementen in de agrarische industrie kan wel de Rabo-bank in de problemen brengen. Maar deze bank heeft miljarden verdiend aan hun eindeloze leningen aan boeren en zijn mede verantwoordelijk voor de ontstane situatie. @ Allen Wat opvalt is de totale afwezigheid van argumenten in jullie reacties. Het laat een enorme armoede zien. En ook de ernst van het probleem. Er is geen besef dat het anders moet en de wil is er niet. De agrarische gemeenschap is sterk naar binnen gekeerd en staat met de rug naar de rest van de samenleving. Het christelijke geloof en de geïsoleerde gemeenschappen spelen daar een rol in. Maar los van de technische innovatie in de stallen betreft het een groep burgers die achter blijft bij de rest van de samenleving. Er zijn meer van dat soort groepen. Maar die brengen met hun manier van leven niet alle andere Nederlanders grote schade toe. Het zou jullie sieren als je eens kwam met inhoudelijke kritiek op deze stellingname van mij. Maar ik denk niet dat ik veel moet verwachten.

DaanOuwens
DaanOuwens26 jul. 2021 - 6:39

@ DanielleDefoe je hebt uiteraard gelijk. Ik heb ook begrepen dat de overstap naar biologisch boeren minimaal 3 jaar kost waarin de boer nog niet de hogere prijzen voor biologische producten kan claimen. Los van alle problemen die ontstaat bij het veranderen van de bedrijfsvoering. Maar het probleem is dat 90% van de boeren en wellicht meer ook niet wil overstappen naar een andere manier van werken en vermoedelijk ook leven. Daar zit het grootste probleem. Ik denk trouwens dat als je helemaal met een schone lei zou kunnen beginnen en het hele agrarische sector zou mogen inrichten op basis van de huidige samenleving dat er helemaal geen boerderijen zouden zijn met 1 boer en woonhuis op het terrein, megastallen, enorme import van veevoer, monoculturen met honderdduizenden import arbeiders tegen een slecht loon. Er is zoveel mis aan de huidige situatie dat het onmogelijk is iets te bedenken dat slechter in elkaar zit als dit.

Marinus C.
Marinus C.26 jul. 2021 - 8:19

"Het probleem is, dat biologische bedrijfsvoering niet zo rendabel is. Denk dat er weinig ondernemers een onrendabel bedrijf willen." Boeren zijn vaak notoire subsidieslobberaars die er geen enkel probleem mee hebben om hun onrendabele bedrijven zonder maatschappelijk nut met gemeenschapsgeld in stand te houden. Het zijn dus meer "nemers" als "ondernemers". Dat geld trouwens voor een groot deel van zogenaamd "ondernemend" Nederland. Die maken graag uitzonderingen voor zichzelf als het om hun "liberale" "principes" gaat.

ton14024
ton1402426 jul. 2021 - 9:24

´´de consument die een goedkoop lapje vlees wil is hier voor groot deel medeverantwoordelijk voor´´ Ik hoorde de veel geprezen Roxane van Iperen gisteren toch echt zeggen dat die consument geen deuk in een pakje boter slaat. Het is de door trekkers van FDF terreur belaagde politiek die hierover gaat.

ton14024
ton1402426 jul. 2021 - 9:30

T, ´in de natuur´ zeg je? Praat niet over zaken waar je geen verstand van hebt. Dat onkruid in jouw straat is meer dan de natuur op een boerderij.

ton14024
ton1402426 jul. 2021 - 9:40

M, ´´neemt op de lange duur de vervuiling alleen maar toe´´ Het stikstofprobleem is een lokaal probleem door de concentratie van boeren hier. Bij een goede spreiding is toename geen probleem.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2021 - 18:43

DaanOuwens 26 juli 2021 at 08:39 Voor het merendeel is het zo gegroeid, niet ontworpen, behalve oa in de Wieringermeer. De inrichting van deze polder vond plaats op basis van een door de Delftse hoogleraar bouwkunde M.J. Granpré Molière bedacht rationeel architectonisch plan. Als de overheid het opnieuw zou doen, vrees ik voor een herhaling van een vakkenstructuur met geisoleerde boerderijen. https://www.canonvannederland.nl/nl/noord-holland/noordkop/de-wieringermeer

KM2
KM224 jul. 2021 - 15:44

Van de meer dan 50 boerenorganisaties die ik ken komt er hier maar 1 aan bod in naam, de rest niet genoemd..., maar onder diezelfde noemer in dit stuk inbegrepen?...

2 Reacties
Jan Blom
Jan Blom25 jul. 2021 - 6:52

Alle vlees en landbouwgif boeren zijn medeschuldig aan de vernietiging van onze natuur maar alleen FDF gedraagt zich als een terroristische organisatie die al lang verboden had moeten zijn.

KM2
KM225 jul. 2021 - 7:55

Dus niet alle boeren organisaties Jan.