Joop

Boeren dreigen met terroristisch verzet, dat moet wel domme grootspraak zijn

  •  
05-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
955 keer bekeken
  •  
3483704481_cf34be9fa1_k

© cc-foto: J Mark Dodds

Het belegeren van distributiecentra en het frustreren van de voedselvoorziening lijkt erg op een oorlogsdaad, meer in het bijzonder op terrorisme in de zin van de wet
Zo hee, de boeren en de bouwers zijn heel wat van plan. Zij willen met hun trekkers en hun shovels de grote distributiecentra van bedrijven als de supermarktketen Jumbo omsingelen en isoleren zodat de voedselvoorziening aan de Nederlandse bevolking stokt. De Farmers Defense Force lijkt de spil te zijn van dit streven en het gerucht gaat dat de strijders van Duindorp zich ook al bij deze coalitie hebben aangesloten. Hun zwaar vuurwerk zal goed van pas komen.
Het is moeilijk voorstelbaar dat deze plannen daadwerkelijk doorgaan. Het is waarschijnlijk bedoeld als een dreigement om de urgentie van de boeren- en bouwerseisen nog eens te onderstrepen want als je zulke dingen van plan bent, moet je er niet van tevoren hoog over van de toren blazen. Dan worden je doelwitten namelijk afdoende beveiligd.
De activisten hebben nog een probleem. Het belegeren van distributiecentra en het frustreren van de voedselvoorziening lijkt erg op een oorlogsdaad, meer in het bijzonder op terrorisme in de zin van de wet. Er wordt immers op een gewelddadige wijze de burgers schrik aangejaagd terwijl men ook nog eens probeert de autoriteiten tot een bepaalde gedragslijn te dwingen. Eveneens met geweld of de dreiging daarmee.
Terrroristen krijgen de kans om met de handen omhoog uit hun trekkers te komen. Anders wordt het vuur geopend. De overlevenden – zo die er zijn – kunnen rekenen op zeer zware gevangenisstraffen.
Pantserwagens tegen trekkers. Granaten in die lui hun mik. Dat zouden we immers ook doen als een detachement van de kalief zich voor de deur van het Jumbo distributiecentrum vertoonde.
Nee, die plannen, dat is allemaal maar grootspraak. Geloof me. Ze zijn niet helemaal van hun eigen varkens en kistkalveren besnuffeld. Domme grootspraak.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (177)

JV3
JV310 dec. 2019 - 14:11

Blijft hoe dan ook een confrontatie tussen een hopeloze achterhoede met een te grote bek versus een voorhoede die een hoopvolle toekomst biedt maar daar veel te bescheiden in is. Of: de compromisloos conservatieve denkwijze van de op materialistisch voordeel gespitste "agrarisch ondernemer" versus de verlichte visie van mensen die voldoende denkvermogen hebben om naar duurzame oplossingen te zoeken maar te weinig "ballen" hebben om domme en kortzichtige meningen te ontmaskeren en de mond te snoeren met feiten. En als je je als burger bedient van persoonsbedreigende, maatschappij-ontwrichtende dan wel terroristische methoden (of het dreigen daarmee) dan diskwalificeer je jezelf per definitie om nog serieus genomen te worden in het beschaafde maatschappelijke debat.

Vlaggenroof
Vlaggenroof10 dec. 2019 - 11:39

Het is wel een beetje een overdreven verwoording "terroristisch verzet", vind je niet? De meeste mensen die wij terroristen noemen nemen 1 tot 200 anderen mensen mee in hun "daad", en dan ga je boeren opzadelen met de term "terroristisch verzet".

Ryan2
Ryan29 dec. 2019 - 16:51

Tja, moeten die boeren ook niet gaan leuren, dat we zonder hen van honger omkomen. Als ze eerst maar eens met al die globalistische exporten stopten. Want dan hadden ze redenen om te mauwen. Waar de kern van het probleem verder ligt, is dat juist de supermarktketens de boeren tegen elkaar uitspelen. Leve de vrije markt toch? De VVD klapt in de handjes. Maar ondertussen concurreren de boeren elkaar kapot. Al lijkt het nu of ze allemaal met elkaar solidair zijn. Nee, dat zijn ze niet. Boeren zijn eigengereid, en daar helpt niks tegen. Het doet me denken aan de situatie voor de oorlog. Toen neigden de boerenorganisaties ook al snel naar het fascisme, en gleden in de loop van de tijd af naar de NSB. Ik zie nu al precies hetzelfde gebeuren. Een bende van Jan Hagel.

4Vier!
4Vier!8 dec. 2019 - 11:04

“Het belegeren van distributiecentra en het frustreren van de voedselvoorziening lijkt erg op een oorlogsdaad, meer in het bijzonder op terrorisme in de zin van de wet“ Gelukkig een “oologsdaad” waar je vrij makkelijk omheen kan: gewoon nu al wat inkopen doen en wat vlees in de vriezer, en net een beetje minder bunkeren dan normaal is ook nuttig voor het klimaat.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2019 - 20:00

@ 4Vier! Jij schrijft: Gelukkig een “oologsdaad” waar je vrij makkelijk omheen kan: gewoon nu al wat inkopen doen en wat vlees in de vriezer, en net een beetje minder bunkeren We kunnen ook met oude kinderwagens te voet langs boerderijen gaan en ons tafelzilver en linnengoed aanbieden in hoop dat de boeren ons een paar kruimels van hun rijkdom geven. Maar eerdere tochten hebben duidelijk gemaakt dat de boeren veel vragen en weinig geven. Het dringt blijkbaar niet tot je door dat niemand om dergelijke acties heeft gevraagd, dat ze misplaatst zijn en dat ze niets opleveren. De agrarische sector moeten hoe dan ook gesaneerd worden en een beetje verstandig mens begrijpt dat ook. Maar verstandige mensen zijn blijkbaar geen boer.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 dec. 2019 - 13:44

Actievoeren is een grondrecht behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet. Dat anderen, niet betrokkenen, daar last van kunnen ondervinden hoort daarbij. Dat is juridisch al lang uitgemaakt en de grens wordt meestal in een kort geding per geval vastgelegd. Waarom vergeet u dit nu als het om boeren gaat? HvdH maakt zich belachelijk door blokkadeacties als terroristisch te framen maar dat moet hij weten. De boeren hebben een redelijk belang de grootwinkelbedrijven onder druk te zetten gelet op de positie die ze op de markten voor hun producten innemen. Ze kijken daarbij ook naar Frankrijk waar boerenacties tegen de grootgrutters wat opleverden. Van het uithongeren van de bevolking is geen sprake. Dat is fantasie. Wacht eerst maar eens af wat het concreet wordt. ( Dat de boeren onverstandig bezig zijn is een heel andere zaak en komt u goed uit.)

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 dec. 2019 - 15:06

Sorry. Bedoeld als reactie op OlavM, 04.03

Katootje2
Katootje27 dec. 2019 - 15:09

"Actievoeren is een grondrecht behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet." Als je de commentaren van FransAkkermans1947 leest, dan zou je bijna denken dat de laatste acties van de boeren aan die regel voldeden, omdat hij gewoon alles weglaat wat daarmee in strijd is. Dat haalt hij weer uit zijn vergeetboekje als linkse actievoerders de boeren blokkeren.

OlavM
OlavM7 dec. 2019 - 23:34

@ FransAkkermans1947: [.....de grens wordt meestal in een kort geding per geval vastgelegd. Waarom vergeet u dit nu als het om boeren gaat?] Dat "vergeet" ik helemaal niet, want ik noem N.B. expliciet de kort geding-rechter. Dat is de civielrechtelijke kant van de zaak. Dat staat helemaal lso van het feit, dat vanuit strafrechtelijk oogpunt een "terroristisch oogmerk" kan worden vastgesteld bij de voorgenomen strafbare feiten, want dat zijn het ook: lokaalvredebreuk, gevaar veroorzaken in het verkeer, gijzeling, enz. Dat is dan ook de betekenis van: "behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet".

Libertain
Libertain9 dec. 2019 - 9:45

OlavM, (...“terroristisch oogmerk” kan worden vastgesteld bij de voorgenomen strafbare feiten, want dat zijn het ook: lokaalvredebreuk, gevaar veroorzaken in het verkeer, gijzeling, enz...") Krijg ik een déjà-vu met een grote groep terreurfrizen op een autosnelweg die andere burgers hun mensenrechten proberen te ontnemen.

herman46
herman4611 dec. 2019 - 11:47

https://www.lc.nl/friesland/Hoogleraar-vreest-het-ergste-boerenblokkades-bij-distributiecentra-lopen-uit-op-clash-met-legerinzet-25111460.html

Vlaggenroof
Vlaggenroof7 dec. 2019 - 10:54

Ik keur dit normalerwijs af, maar die boeren moeten wat mij betreft extra rechten hebben, kijkende hoe ze mishandeld worden.

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra7 dec. 2019 - 12:03

'die boeren moeten wat mij betreft extra rechten hebben kijkende hoe ze mishandeld worden.' Nou, nou. Mishandeld? Toe maar! Welke mishandelingen heb je allemaal waargenomen? Verder kan ik moeilijk geloven dat je écht vindt dat iedereen die wordt mishandeld, om die reden extra rechten zou moeten krijgen, maar ik ben met je eens dat iedereen er recht op heeft om niet mishandeld te worden. Alleen heb ik niet gezien dat er boeren werden mishandeld.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 dec. 2019 - 12:04

'kijkende hoe ze mishandeld worden.' Mishandeld? Daar kan je vast wel wat voorbeelden van geven..

herman46
herman4611 dec. 2019 - 11:55

Geleuter. Boeren zijn juist veel te veel bevoordeeld. Hun alibi was 'nooit meer honger'. Mansholt is de aanstichter tot de nationale schande die vee-industrie heet. De grenzen het toelaatbare zijn al lang overschreden door de agrarische sector. Onbeschrijflijk dierenleed, verpeste lucht, water en bodem, vernield landschap, gedecimeerde biodiversiteit, stankoverlast, ziektes en ga zo maar door. Nu ingrijpen door de veestapel tenminste(!) met 50% in te krimpen, subsidies te stoppen en boeren te behandelen als gewone ondernemers met gewone risico's. Doorpakken!!!

Frits Jansen
Frits Jansen7 dec. 2019 - 8:05

"Terrorisme volgens de wet"? Volgens de Nederland is terrorisme op zich niet strafbaar, al zijn allerlei terroristische daden dat al lang volgens het traditionele strafrecht. De strafwet ziet een "terroristisch oogmerk" slechts als strafverzwarende factor bij allerlei "gewone" misdrijven. Artikel 83a Wetboek van Strafrecht zegt: Onder terroristisch oogmerk wordt verstaan het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land ernstige vrees aan te jagen, dan wel een overheid of internationale organisatie wederrechtelijk te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de fundamentele politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen. Voor verkeersovertredingen (zoals het rijden met trekkers op de snelweg) geldt een "terroristisch oogmerk" niet als strafverzwarende factor.

3 Reacties
OlavM
OlavM7 dec. 2019 - 23:24

@ Frits Jansen: Het gaat hier niet over "verkeersovertredingen", maar blokkades van grote distributiecentra en ontregeling van de voedselvoorziening. Dat is het oogmerk van de acties. M.i. wordt hiermee aan de omschrijving van art. 83a WvSr voldaan, met uitzondering van het deel na het laatste "dan wel". Overigens zullen de voorgenoemen acties, als ze worden doorgezet, ongetwijfeld door de kort geding-rechter worden verboden bij afweging van de betrokken belangen.

Frits Jansen
Frits Jansen8 dec. 2019 - 11:33

@OlavM: voor de duidelijkheid: ze moeten dan eerst een "gewoon" misdrijf begaan, waarbij de wet tegenwoordig vermeldt dat een zwaardere strafmaximum geldt bij een "terroristisch oogmerk". Iemand "zomaar" vermoorden wordt dus milder bestraft dan wanneer je het volk daar bang mee wil maken.

OlavM
OlavM9 dec. 2019 - 17:37

@ Frits Jansen: [.....ze moeten dan eerst een “gewoon” misdrijf begaan,....] Klopt. Die heb ik hierboven ook benoemd: lokaalvredebreuk, gevaar veroorzaken in het verkeer, gijzeling, enz.

OlavM
OlavM7 dec. 2019 - 3:03

[Er wordt immers op een gewelddadige wijze de burgers schrik aangejaagd terwijl men ook nog eens probeert de autoriteiten tot een bepaalde gedragslijn te dwingen. Eveneens met geweld of de dreiging daarmee.] Han van der Horst heeft er gelijk in, dat de voorgenomen boerenacties –blokkades van grote distributiecentra en ontregeling van de voedselvoorziening- als “terroristisch” zijn aan te merken. Alleen de dreiging ermee dus al! En dat is een zeer ernstige ontwikkeling. Extreem-rechts heeft duidelijk veel – en te vrezen valt: steeds meer- invloed in de boerenprotesten, gezien ook de steun die van bepaalde zijden wordt gegeven. Gelukkig is een deel van de boeren met gezond verstand hiertegen gekant, en te hopen valt dat de stem van de redelijkheid de overhand krijgt. Citaat: ,,Dan moeten ze maar naar boeren om spullen te halen, zoals vroeger.’’ Voor het gros van de bevolking natuurlijk ondoenlijk, maar toch wel een zeer bedenkelijke uitlating met een nare bijbetekenis. De actievoerders raken losgeslagen, en ik ben er nog niet zo zeker van dat het alleen maar bij dreigementen blijft. Als de acties werkelijk dreigen te worden doorgezet zal in kort geding ongetwijfeld een rechterlijk verbod komen. Daarin worden immers belangen afgewogen, en de voedselvoorziening van Nederland weegt echt wel veel zwaarder dan doorgeschoten acties van een belangengroep. De boeren zullen met dit alles in hun eigen voeten schieten, en de uitermate grote publieksonvriendelijkheid zal sympathie voor hen krachtig doen slinken. Ze kunnen dus beter hun knopen tellen. Ook dreiging met het “platleggen” van Schiphol zal hun zaak bepaald niet vooruit helpen. Als de boerenactievoerders zelfs een rechterlijk verbod dreigen te negeren zal werkelijk met zware politie- of zo nodig zelfs militaire middelen tegen hen moeten worden opgetreden. Nooit gedacht dat ik zoiets ooit over actievoerders zou zeggen. Maar dit geval is dan ook totaal van de ratten besnuffeld.

8 Reacties
frankie48
frankie487 dec. 2019 - 8:15

Beste OlavM, Als ik van iemand deze reactie niet had verwacht, nou uw kunt het wel raden. Dus alle strafbare feiten mogen als terroristische misdrijven worden aangemerkt volgens u, ook als er geen terroristisch oogmerk in terug te vinden is, want bestaat er bij u echt de vrees dat als de boeren gaan blokkeren de Nederlandse staat niet in staat is om dit op een andere manier te gaan beëindigen dan Han hier suggereert? http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%20van%20Strafrecht/83a.html

frankie48
frankie487 dec. 2019 - 8:43

Beste OlavM, De Raad van State heeft ook telkens zijn vraagtekens geplaatst als het over de bestrijding van terrorisme gaat, en hoe die nu in ons strafrecht door wetswijzigingen zijn opgenomen, en er nu een vingerwijzing bestaat die er voordien niet was. En als wij als burgers van dit land nou al bij elke actie die ons niet aanstaat gaan roepen dat je hier een terroristisch oogmerk in terug zou kunnen vinden, het voor de politiek dan een koud kunstje wordt om elke actie die uw dan wel van harte wenst te gaan ondersteunen, om die ook als terroristisch misdrijf weg te gaan zetten omdat zij vrezen...........

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 dec. 2019 - 12:17

Beste frankie, De boeren dreigen met zwaar materieel de voedselvoorziening te blokkeren. Dreigen met een hongerwinter, dat is toch gewoon schandalig? Zelfs al beschikken ze absoluut niet over de middelen om dit dreigement uit te voeren, alleen dit dreigement op zich zou al zwaar bestraft moeten worden. Daarin ben ik het van harte met OlavM eens.

frankie48
frankie487 dec. 2019 - 17:58

Beste Molly, Het zou mijn keuze niet zijn geweest om te gaan lopen bluffen met een herhaling van een hongerwinter die wij in Nederland in oorlogstijd gekend hebben, en waar de boeren zelf niet onder hebben hoeven lijden, en terecht dat Han hier op gaat aanslaan en die grootspraak veroordeeld. Maar bluffers willen wij toch niet gaan vervolgen en zwaar straffen, omdat ze te dom zijn geweest om de gevolgen van hun woorden te kunnen overzien. Koning Willem Alexander kwam er ook met een standje vanaf.

OlavM
OlavM7 dec. 2019 - 23:15

@ frankie48: [Dus alle strafbare feiten mogen als terroristische misdrijven worden aangemerkt volgens u,.....] Hoe kom je daar nu weer bij? Nee hoor, ter geruststelling: een simpele diefstal beschouw ik niet als een "terroristisch misdrijf". Het punt is, dat Van der Horst er m.i. gelijk in heeft, dat bij de voorgenomen acties wel degelijk wordt voldaan aan de wettelijke omschrijving van een terroristisch oogmerk: "onder terroristisch oogmerk wordt verstaan het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land ernstige vrees aan te jagen, dan wel een overheid of internationale organisatie wederrechtelijk te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de fundamentele politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen." (art. 83a Wetboek van Strafrecht). Overigens zeg ik ook, dat de voorgenomen acties in een kort geding zeker en vast verboden zullen worden, bij afweging van de betrokken belangen. Als de actievoerders toch, ondanks een verbod, willen doorzetten, zullen die alsdan met de legitieme machtsmiddelen verhinderd moeten worden. De deelbelangen van de boeren wegen domweg niet op tegen ontwrichting van de voedselvoorziening. [En als wij als burgers van dit land nou al bij elke actie die ons niet aanstaat gaan roepen dat je hier een terroristisch oogmerk in terug zou kunnen vinden....] Wat zit je toch te raaskallen! We hebben het hier niet over een ludieke actie met zangkoren, hè. Je snapt toch ook wel dat, als wat je zegt al het geval zou zijn, dat zal worden aangevochten en door de rechter getoetst?

frankie48
frankie487 dec. 2019 - 23:42

Beste OlavM, Dus het fenomeen wat wij nu zien, dat hele groepen jongeren een winkel gezamenlijk inrennen en leeg stelen, daar gaat niet de vrees vanuit hoe vaak dat ook daadwerkelijk p/d gaat gebeuren, dat dit een ontwrichtende werking op onze maatschappij heeft omdat het om een simpele diefstal gaat?

Molly Veenstra
Molly Veenstra8 dec. 2019 - 0:23

'Koning Willem Alexander kwam er ook met een standje vanaf.' De koning komt nou eenmaal overal vanaf met een standje. Klaas Dijkhof en Mark Rutte mogen nou eenmaal wachtgelden en reiskostenvergoedingen opstrijken die ze helemaal niet nodig hebben. Quod licet iovi non licet bovi. Gewone mensen als jij en ik komen daar echt niet mee weg! En de boeren zouden daar dus ook niet mee weg mogen komen, tenzij ze nu ook in een soort van adelstand verheven gaan worden door verwarde geesten in de merkwaardige schaduwzijde van ons politieke bestel. Bovendien is dreigen half Nederland dood te hongeren toch echt een misdrijf van heel andere orde dan een paar grijpstuivers binnen te harken.

OlavM
OlavM9 dec. 2019 - 17:30

@ frankie48: Wat jij als voorbeeld noemt heet juridisch diefstal in vereniging. Nee, dat voldoet dus inderdaad niet aan het criterium "terroristisch oogmerk", zoals omschreven in art. 83a WvSr, dat ik hierboven heb geciteerd. (Lees het nog eens goed over). Verricht even wat meer denkwerk, Frankie!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 dec. 2019 - 22:03

“Nee, die plannen, dat is allemaal maar grootspraak. Geloof me. Ze zijn niet helemaal van hun eigen varkens en kistkalveren besnuffeld. Domme grootspraak.” Ik hoop van niet, dat ze de euvele moed hebben ons met de kerst op rantsoen te zetten, dat het ongemak bouwvakkers die met de kerst zonder baan zitten om te benadrukken welk offer de vvd heeft gebracht, van 130 naar 100 het hele land mag treffen, m.a.w. bouwvakkers met de kerst zonder baan, wij zonder vreten, ik vind het des te opmerkelijker dat de bouwvakkers een pact hebben gesloten met de boeren aangezien de boeren een belangrijke oorzaak zijn dat bouwvakkers met de kerst zonder baan moeten doorkomen, laten de boeren hun eigen stront opruimen en laat je niet voor hun karretje spannen, en als door boeren onze kerst verziekt wordt is het gauw gebeurd met sympathie voor de aso boeren horden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 dec. 2019 - 21:05

De vergelijking van de actievoerende boeren, 'het geboerte' met de strijders van IS gaat niet helemaal op vindt ik. Heeft IS ooit onze voedselvoorziening voor straf geprobeerd lam te leggen? Dat is wel gedaan door de Duitse bezetters in 1944. Een represaille voor de spoorwegstaking, afgekondigd door de Nederlandse regering in ballingschap. Voor een periode van zes weken werd het vervoer van voedsel naar het westen geblokkeerd; relatief eenvoudig, door blokkades op te werpen bij de Afsluitdijk, de bruggen over de IJssel en de Friese/Overijsselse IJsselmeerhavens en het niet meer afgeven van transportvergunningen. Dit veroorzaakte in West-Nederland een hongerramp van catastrofale omvang. Waar de boeren mee dreigen is een hongerwinter. Om de mensen in de randstad een lesje te leren. De inzet van het leger is meer dan gerechtvaardigd.

2 Reacties
frankie48
frankie487 dec. 2019 - 9:58

Beste Molly, Het ene is een feit waarbij de juridische- en machtsmiddelen die nu wel bestaan buitenspel waren gezet, het andere is nog niet meer dan grootspraak, grootspraak als die daadwerkelijk in acties wordt omgezet, met deze middelen gewoon te stoppen zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 dec. 2019 - 11:48

Beste frankie, Als je met 'de machtmiddelen die nu wel bestaan' en die de actie's van het geboerte uiteindelijk moeten gaan stoppen het leger bedoelt, ben ik het helemaal met je eens. Tenminste, zolang de partijen die het geboerte zeggen te vertegenwoordigen niet teveel te vertellen krijgen in dit land.

I am Legion
I am Legion6 dec. 2019 - 19:19

De supermarkten spelen een zeer kwalijke rol door hun vrijwel ongereguleerde macht die boeren treft die zelf juist wel al eerder door overheid en steeds meer gereguleerd worden, welke regulering tot nog toe ook nog eens onbetrouwbaar wisselend, en daarnaast nauwelijks of niet correct gehandhaafd werd, zodat de goede boeren onder de slechten hebben geleden, maar zij vrijwel allemaal ook steeds opnieuw moesten investeren om er later weer achter te komen dat het toch nog weer anders moest. De boeren hebben vanwege dat wanbeleid van de overheid dus zeker een punt daarom woedend te zijn en bovendien ook tegenover die machtige supermarkten die hen dwingend afknijpen.

4 Reacties
MG1968
MG19686 dec. 2019 - 22:21

Die supermarkten zijn wij @legion, wie willen die kiloknaller. Daar zou de overheid moeten inspringen, want zolang die kiloknaller er is blijven we hem kopen maar ergens willen we hem ook wel kwijt.

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2019 - 13:00

@ I am Legion Jij schrijft: De supermarkten spelen een zeer kwalijke rol door hun vrijwel ongereguleerde macht die boeren treft De boeren leveren voor meer dan 75% aan het buitenland en dus niet aan de Nederlandse supermarkten. Dus je houdt een betoog dat nergens op slaat.

4Vier!
4Vier!7 dec. 2019 - 23:21

DaanOuwens 7 december 2019 at 14:00 Volgens mij gaat die 75% over alle landbouwgoederen, dus ook sierteelt (blommetjes) en zaden. We zouden natuurlijk ook ons eigen (hoogwaardig) vlees kunnen eten, maar kiezen voor het goedkopere, minder duurzame alternatief: “ Ook exporteert Nederland voor 9 miljard euro aan vlees, maar daar komt voor 5 miljard euro aan vlees voor terug. „Vooral een prijskwestie”, zegt CBS-econoom Pierik. „We exporteren hoogwaardig vlees , maar importeren goedkoop vlees uit Argentinië en Brazilië, dat we dan hier in de supermarkt verkopen.” https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/05/nederlandse-boeren-produceren-grotendeels-voor-het-buitenland-a3975757

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2019 - 17:47

@ 4Vier! Je schrijft: We zouden natuurlijk ook ons eigen (hoogwaardig) vlees kunnen eten, maar kiezen voor het goedkopere, minder duurzame alternatief: Nederland maakt geen hoogwaardig vlees. De Nederlandse agrarische industrie is net zo dieronvriendelijk als die elders. Het Nederlandse vlees dat wordt geëxporteerd heeft dezelfde waardeloze leefomstandigheden als die in het buitenland. En in sommige landen zelfs veel beter. Het verhaal van Pierik is nogal genuanceerd. Er zijn namelijk in Nederland nauwelijks biologische veeboeren. In landen zoals Schotland en Argentinië wel. Het artikel is ook nogal globaal omdat de melkvee sector buiten beschouwing wordt gelaten de grootste producent van stikstof. In dit verband zegt je linkje helemaal niets. I am Legion stelde dat het de schuld van de supermarkten is. Dat kan dus niet stelde ik al vast want 75% van de Nederlandse productie gaat naar het buitenland. Dus jouw reactie voegt daar niets aan toe en doet er niets aan af. Je zou eens wat beter moeten lezen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 dec. 2019 - 17:30

Omslag landbouw onontkoombaar. Dat kleinschalige land- en tuinbouw in de huidige tijd niet zou kunnen lijkt mij niet geheel juist. Vaak wordt dan een vergelijking gemaakt met de landbouw van voor de tweede wereldoorlog en vlak daarna. Die was bovendien ook niet zo schoon als we soms wel denken. Het voorbeeld van de subsidiestroom bij Franse boeren is ook een wat los argument. Dat heeft ook te maken met de ongeremde marktwerking en exortexplosies. Subsidies nationaal, Europees en/of op productie/ producten komen namelijk vooral ten goede aan grote industriële boeren en tuinders. Het is goed om land- en tuinbouw in een breder context te beschouwen. In de biodynamische en sommige takken van de biologische land- en tuinbouw ( waar ook wel grotere bedrijven van bestaan) heeft men dat goed begrepen. Daar is al meer dan 100 jaar een kwaliteitsslag gaande en is men niet met het Mansholt gebeuren meegegaan. Daar heeft men de vooruitgang niet gezocht in kwantiteit maar in kwaliteit en creativiteit. Er zijn daar flink wat agrariërs die een mooie boterham verdien, hard werken en dat vooral ook met plezier doen. Boeren met ‘slechts’ 40 koeien en soms minder hangen niet aan het infuus van supermarkten en foute banken en hebben voldoende om een mooi leven te hebben. Creativiteit en bereid zijn wat te leren van het heden en van het verleden biedt bijzonder mogelijkheden en diversiteit in zeer brede zin,sociaal en ecologisch. Extensiveren, bodemvruchtbaarheid herstellen, schone niet meer verzurende lucht zullen gepaard moeten gaan met een systeemomslag. Dat gaat niet met nog grotere blokkeertractoren en uit eigen belang opererende blokkeerboeren. Ook niet met nog meer technische innovaties die nog meer schulden veroorzaken, steeds weer hoger wordende uitkoopregelingen en het rondpompen van vervuiling van het ene milieucompartiment naar het ander. Innovaties waarvan is aangetoond dat ze niet zo werken als voorspelt. Minder landbouwhuisdieren, minder industriële boeren, meer echte boeren, daar is geen ontkomen meer aan. Vooruitgang zit in creativiteit en kwaliteit. Niet in intimidatie of het met stinkende tractoren blokkeren van god mag weten welk gebouw of dienst nu weer. De grootste blokkade zit in de hoofden van de boeren en boerinnen van het ‘Landbouwcollectief’ met daarin de FDF als extreemrechtse stoottroepen. Het lijkt mij verstandig dat de politiek daar eindelijk eens van wordt doordrongen. Zover is het nog niet. Dat heeft tot gevolg dat de kleine groep ecologisch werkende boeren door de generieke maatregelen vooralsnog als deel van het probleem worden behandeld terwijl ze juist een groot deel van de oplossing zijn. Zij zitten nog niet aan tafel, wonderlijk! Er liggen enorme kansen om natuurgebieden in stand te houden en juist kwalitatief te verhogen (biodiversiteit) en uit te breiden door optimaal gebruik te maken van de ecologische land- en tuinbouw. De stoottroepen van de agressieve en intimiderende FDF blokkeren die nieuwe kansen. En ja , u als consument kan zelf ook iets(heel veel) doen. Niet om de industriële blokkeerboeren op hun schreeuwtractor te laten rondbrullen maar om ruimte te geven aan nieuwe jonge ecolgische werkende boeren en aan ecologische groei.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 dec. 2019 - 0:32

Mooie post

vdbemt
vdbemt6 dec. 2019 - 11:38

Ik mag hopen dat je gelijkhebt. Ik heb niet die overtuiging.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2019 - 12:59

Ze hebben tot op heden relatief ongestoord hun gang kunnen gaan. Best mogelijk dat ze er overmoedig van zijn geworden.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2019 - 10:37

Die trekkers gaan gewoon weer naar Den Haag en vernielen onderweg alles waar ze last van hebben en wij mogen blij zijn als er geen gewonden vallen of erger. Dus waarom Van der Host denkt dat het bluf is, is mij een raadsel. Die boeren vormen al sowieso een weinig ontwikkeld en asociaal deel van Nederland. Men is totaal geld gedreven, de beesten mogen gemarteld worden, het milieu doet er niet toe, de medeburgers mogen vergiftigd worden en de consulent is onbelangrijk. Het is een soort ondernemerschap met normen en waarden van voor de 1ste wereld oorlog. Die groep wordt nu bedreigd door de klimaatdiscussie. De heren spreken elkaar al aan als strijder en zijn aangeland op hetzelfde haat niveau als geradicaliseerde moslims. Merkwaardig genoeg heeft de politiek en de samenleving nogal wat moeite om deze vervelende werkelijkheid onder ogen te zien. En gezien zijn artikel heeft ook Van der Horst er moeite mee. Echter in 2020 is die naïviteit verdwenen want dat er in de komende weken een aantal dingen flink escaleren lijkt mij zeker. Soms leren mensen dingen op de vervelende manier. Mijn tekstjes hebben dan ook geen enkele zin, maar het is wel leuk hier over een paar weken op terug te komen.

14 Reacties
MountEverest
MountEverest6 dec. 2019 - 11:59

@Daan "Die groep wordt nu bedreigd door de klimaatdiscussie. De heren spreken elkaar al aan als strijder en zijn aangeland op hetzelfde haat niveau als geradicaliseerde moslims. " Wat een ongelooflijk onzin om boeren te vergelijken met moslimterroristen. Boeren hebben net zo goed als andere mensen het recht om te demonstreren en voor een hun belangen op te komen. In het verleden werden bedrijven en kerncentrales geblokkeerd waarom dan nu geen distributiecentra? Het is aan de rechter om te bepalen of iets onrechtmatig is.

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 12:13

@daan, Jou tekstjes hebben ook geen zin want ze slaan nergens op. Kom eens uit de tunnel ipv een diaree aan bagger uit te storten. Ik waardeer je bijdragen als het gaat over artikelen over de zorg. Daar ben je in thuis dat zie ik. Maar op onderwerpen waar je niet in thuis bent mag je wel een wat gematigdere toon voeren.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2019 - 12:20

@ MountEverest Jij schrijft: Wat een ongelooflijk onzin om boeren te vergelijken met moslimterroristen. Nou nee, beide groepen spreken elkaar als "strijder" aan. Dus zij maken zelf die vergelijking al En je schrijft: In het verleden werden bedrijven en kerncentrales geblokkeerd waarom dan nu geen distributiecentra? Destijds werd niet de voedselvoorziening bedreigt en werden ook geen andere mensen in gevaar gebracht. De boeren worden gesteund door extreem rechts, door Baudet, Wilders en dus ook door mensen zoals jij. Een erg steekhoudende argumentatie en objectiviteit levert dat dus nooit op. Dat blijkt dan ook uit jouw tekstje.

Rebel met mandaat
Rebel met mandaat6 dec. 2019 - 12:33

Zeker wel zinnig! Spread the word

MountEverest
MountEverest6 dec. 2019 - 12:42

@Daan Je hoeft geen aanhanger van Baudet of Wilders te zijn om de boeren te steunen. Dit zou betekenen dat hun aanhang inmiddels gestegen is tot 80%. De vijanden van de boeren bevinden zich vooral in het (extreem)-linkse deel van het politieke spectrum. Daan, jij presenteert jezelf als een arrogante, zelfingenomen betweter die denkt dat hij overal verstand van heeft. Een dergelijke houding is kenmerkend voor iemand die erg onzeker is en dat probeert te overschreeuwen. Waarschijnlijk verdien je je geld met een BS job en vul je je tijd met onderzoekjes en rapportjes die ongelezen in laatjes verdwijnen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend6 dec. 2019 - 12:56

@DaanOuwens Nee Daan, de boeren zijn niet extreem-rechts. Ze worden "gesteund" door de rattenvangers op extreem-rechts omdat het reactionaire deel van links de boeren heeft laten vallen. Ze worden door hen uitsluitend langs een groene en identitiaire meetlat gelegd en te licht bevonden. Waar is in godsnaam de sociaal-economische component gebleven, je weet wel; dat van arbeiders en boeren die altijd op het aambeeld van het neo-liberale grootkapitaal (in dit geval de supermarktketens) liggen. Het aandeel boeren dat extreem-rechts stemt is ongeveer hetzelfde percentage als dat van de gehele bevolking. Het zijn wat dat betreft net gewone mensen. En natuurlijk is een transitie van de landbouw er een van hoge urgentie. Maar dat gaat echt niet lukken met reactionaire praat richting de boeren acties. Het percentage rechts-extreem stemmers zou dan onder boeren wel eens flink hoger uit kunnen vallen. Baudet, Wilders, c.s. hebben zo echt geen vrienden meer nodig.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2019 - 16:11

@ MountEverest Jij schrijft: Daan, jij presenteert jezelf als een arrogante, zelfingenomen betweter die denkt dat hij overal verstand van heeft. Nou nee. Ik schrijf alleen over zaken waar ik verstand van heb. En je schrijft: Waarschijnlijk verdien je je geld met een BS job en vul je je tijd met onderzoekjes en rapportjes die ongelezen in laatjes verdwijnen. Nee dat doe ik niet. Je hebt nu laten zien dat je kan schelden. Argumenteren wil niet lukken. @ Herr Vorragend Jij schrijft: Nee Daan, de boeren zijn niet extreem-rechts. Dat zijn ze wel. Qua gedachtegoed en qua stemgedrag. Vermoedelijk eerst SGP en CDA. Later meer VVD en PVV en nu FvD en PVV. En je schrijft: Waar is in godsnaam de sociaal-economische component gebleven, je weet wel; dat van arbeiders en boeren die altijd op het aambeeld van het neo-liberale grootkapitaal (in dit geval de supermarktketens) liggen. Nergens omdat dit onzin is. Die boeren zijn het grootkapitaal. 20% van de Nederlandse miljonairs was of is boer. Je leeft in het verleden zeker meer dan 70 jaar geleden. Verder produceren de Nederlandse boeren voor het buitenland en niet voor de Nederlandse supermarkten. En je schrijft: Het aandeel boeren dat extreem-rechts stemt is ongeveer hetzelfde percentage als dat van de gehele bevolking. Het zijn wat dat betreft net gewone mensen. O, hoe denk je dat te bewijzen? De gebieden met veel agrarische industrie stemmen overwegend FvD en PVV. Het zijn gewone extreem rechtse mensen. Daarom waren Wilders en Baudet in Den Haag en stonden alle aanwezige boeren te klappen voor hen. En je schrijft: Het percentage rechts-extreem stemmers zou dan onder boeren wel eens flink hoger uit kunnen vallen. Persoonlijk zal mij dat een zorg zijn. Je suggereert hier dat er een soort spreekverbod moet komen voor mensen die kritiek hebben op de manier waarop boeren hun bedrijfsvoering doen. Er is inmiddels een hele lange waslijst met hele grote incidenten die plaatsvinden op de boerenerven. Volgens mij mag er wel een tandje bij die kritiek. Bovendien slaan die 100.000 boeren que stem volume geen deuk in een pakje boter. Het zou mij trouwens erg verbazen als minder dan 70% extreem rechts zou stemmen. Maar ik wacht vol belangstelling op jouw informatie. Ik weet niet hoe jij op deze zotte denkbeelden bent gekomen maar met de realiteit heeft het erg weinig te maken.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal6 dec. 2019 - 19:02

Mijn tekstjes hebben dan ook geen enkele zin, maar het is wel leuk hier over een paar weken op terug te komen. @Daan, ik vind je tekstjes wel vermakelijk. Net als die van Drunken Pumpkins. Ik hoop ook dat je niet wacht tot een paar weken.

Paul250371
Paul2503717 dec. 2019 - 0:37

DaanOuwens Met plezier je posten gelezen en ben het met je eens.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 dec. 2019 - 10:11

@Daan Jij schrijft dat de boeren het grootkapitaal zijn en daar ligt ons grote verschil van mening. Je verwijt mij 70 jaar in het verleden te leven maar als je denkt dat de boerenstand nog steeds uit grootgrondbezitters bestaat die hun pachters uitzuigen dan ben je ook niet helemaal van deze tijd. Het grootkapitaal van nu zijn de grote supermarktketens de boerenleenbanken en de grote voedsel- en drankbedrijven. Zij bepalen de mondiale landbouw en zuigen op grote schaal vissers en boeren uit. Door hen werden ze gedwongen tot schaalvergroting en een exportpolitiek waarvan we nu de desastreuze gevolgen zien. De boeren klagen al decennia over de catch 22 waarin ze zich bevinden maar niemand was en is in hen geïnteresseerd. De rechtse elite niet want vriendjes van het voornoemde grootkapitaal en de linkse stedelijke elite ook niet. Voor dat laatste verwijs ik naar jouw neerbuigende houding richting de boeren en ander plattelanders. Het grote probleem is dat onze neo-liberale regeringen niet de handvatten aanreiken om tot een goede transitie te komen en in plaats dat de linkse oppositie de handschoen opneemt geven ze de boeren een trap na (direct richting extreem-rechts). En inderdaad de boeren zijn een kleine groep die met 100k nauwelijks electoraal een deuk in een pakje boter kunnen slaan. Maar de boeren zijn beslist niet de enigen die met een enorm brok sociaal-economisch ressentiment zitten. Links heeft hier met haar goede sociaal-economische agenda nog steeds een kans om in te stappen maar men is vooral bezig met reageren op extreem-rechts die daardoor alle tijd en ruimte hebben om de acties voor hun troebele smoezelige karretje te spannen. En dat al die actievoerders extreem-rechts zijn wordt dan een self-fullfilling prophecy. Ik denk overigens dat wij alle twee hetzelfde denken over extreem-rechts. Wat mij betreft het grootste gevaar van dit moment. Wij denken alleen totaal verschillend over hoe we dat probleem moeten tackelen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 dec. 2019 - 12:58

@ Herr Vorragend Ik reageer even op je belangrijkste opmerkingen. Je schrijft: Ik denk overigens dat wij alle twee hetzelfde denken over extreem-rechts. Wat mij betreft het grootste gevaar van dit moment. Wij denken alleen totaal verschillend over hoe we dat probleem moeten tackelen. Nou nee. Ik weet zeker van niet. Extreem rechts zijn voor mij doodgewone mensen. Met erg gevaarlijke ideeën. Soms al meerdere generaties. Deze mensen willen geen verandering en een periode uit het verleden conserveren. En tot die groep behoren ook vrijwel alle boeren. Verder schrijf je over het dwingen van de boeren. Dat is niet waar. In Duistsland kunnen boeren wel biologisch produceren. Onze Nederlandse biologische melk komt vaak uit Duisland. Die 5 % Nederlandse boeren die biologisch produceren blijft ook in leven. Het is die 95% die zo snel mogelijk hun zakken willen vullen en miljonair worden. En je schrijft: Voor dat laatste verwijs ik naar jouw neerbuigende houding richting de boeren en ander plattelanders. Je begrijpt weinig van mijn opmerkingen. Ik ben niet neerbuigend. Ik constateer dat er achterlijke gemeenschappen zijn met een opvatting die niet meer past in deze tijd. Dat is heel feitelijk. Ik wil die mensen niet beledigen maar ik vind wel dat we moeten ophouden te doen alsof deze mensen ook in 2019 leven. Dat doen ze niet. Ze leven in hun eigen geïsoleerde wereld. En ook in de grote steden hebben mensen vergelijkbare opvattingen. Dus die zijn niets beter. Maar de innovatie en vernieuwing komt nu eenmaal voort uit de grote steden. En zeker niet van het platteland Verder zijn begrippen groot kapitaal zo gedateerd. De grootste potten met geld zijn de pensioenfondsen. Het geld van Jan met de Pet. De rijkste bedrijven zijn Apple, Google en Alibaba. Het begrippenkader waarmee je de problemen probeert de analyseren past niet meer omdat het verouderd is. Er is een nieuwe werkelijkheid waarin het grootkapitaal een hardwerkende werknemer is die geld voor later opzij zet of een eigenaar van een startup die na 5 jaar 100 miljoen waard was. Dat is de nieuwe realiteit.

4Vier!
4Vier!8 dec. 2019 - 0:06

DaanOuwens 6 december 2019 at 17:11 Daar is nog wat discussie over: “ Wat verdient een boer gemiddeld? Een tweet van CBS-econoom Peter Hein van Mulligen leidde afgelopen week op Twitter tot discussie over het inkomen in de landbouwsector. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is van alle miljonairs in Nederland 18 procent actief in de landbouw, tegenover 1,5 procent miljonairs onder alle werkenden. Boeren hebben gemiddeld een inkomen van 42 duizend euro, alle werkenden 34 duizend euro. Uit cijfers van de Nationale Rekenkamer over 2019 blijkt echter dat 36 procent van de boeren onder het wettelijk minimuminkomen zit, dat ruim 19.000 euro per jaar bedraagt” https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/05/nederlandse-boeren-produceren-grotendeels-voor-het-buitenland-a3975757 Er zit volgens mij nauwelijks marge (soms iets positief, soms negatief) op melk voor boeren. Daar worden ze niet direct miljonair van. Dat er desondanks redelijk wat “miljonairs” onder de boeren zijn, zal zijn omdat boerderijen vaak van (groot)ouders op kinderen overgaan, waarbij de overige kinderen afzien van de erfenis om broer/zus in de gelegenheid te stellen het bedrijf voort te zetten; door zuinigheid met vlijt zal beetje bij beetje meer grond verworven zijn. Stijgende grondprijzen zullen ook wel helpen. Maar misschien moeten de boeren inderdaad maar al hun bezit liquide maken, lekker gaan rentenieren en Nederland geven waar het om vraagt: geen Nederlandse landbouw, maar voor de eerste levensbehoefte afhankelijk van het buitenland. 1 liter melk €0,85 1 liter Coca Cola €1,77 En kennelijk niemand die dat raar vindt....

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2019 - 13:42

@ 4Vier! Jij schrijft: Dat er desondanks redelijk wat “miljonairs” onder de boeren zijn, zal zijn omdat boerderijen vaak van (groot)ouders op kinderen overgaan, waarbij de overige kinderen afzien van de erfenis om broer/zus in de gelegenheid te stellen het bedrijf voort te zetten; door zuinigheid met vlijt zal beetje bij beetje meer grond verworven zijn. Stijgende grondprijzen zullen ook wel helpen. Er zijn heel veel miljonairs onder boeren, niet redelijk wat. Dat is een feit en verder heb je geen verhaal alleen fantasie. Boeren die onder het bestaansminimum leven kunnen gewoon hun bedrijf beëindigen. Dat doen zelfstandige ondernemers ook, na 3 jaar kan men schulden vrij zijn en opnieuw beginnen. Dat 36% te dom is om dat te doen is het gevolg van hun slechte ondernemerschap. Ze gaan liever door met het mishandelen van hun beesten en het verzieken van het milieu dan te constateren dat hun aanpak niet werkt. En liever geven zij de EU, de overheid, milieuactivisten of links de schuld van hun slechte bedrijfsresultaten dan bij zichzelf te rade te gaan. 75% van de Nederlandse agrarische productie gaat naar het buitenland. Dus als 75 % van de bedrijven dicht gaat en de boer gaat rentenieren of in de bijstand, wordt iedereen in Nederland daar beter van. En dan nog is er voldoende voedsel voor de bevolking. Het zou prettig zijn als je jezelf zou realiseren dat dit soort populistische niet onderbouwde teksten niet meer kunnen. Er is inmiddels een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar over de falende landbouw in Nederland. Sicco Mansholt heeft de aanzet gegeven tot schaalvergroting en modernisering van de Nederlandse landbouw. Dat is destijds een goede stap geweest. Maar de belangrijkste financier de Rabo-bank, de boeren zelf en de EU met de subsidies zijn vervolgens volstrekt doorgeslagen en de sector mist ieder zelfreinigend vermogen. En brengt alle inwoners van dit land enorme en onherstelbare schade toe. Er is een grootschalige ingrijpende sanering nodig om weer tot normale verhoudingen te komen. Bij de boeren slechts onwil, bij de minister lafheid en jij verkoopt onwaarheden. Dat is het probleem.

Jaap8
Jaap88 dec. 2019 - 18:47

"De hoofdverdachte is een in Augsburg geboren 17-jarige Duitser met ook een andere nationaliteit. De andere arrestant is ook 17, is in Augsburg geboren en heeft een Zuid-Europese nationaliteit." Yep Daan, val onze eigen boeren maar aan. Dat zijn de echte criminelen.

harmmeijer
harmmeijer6 dec. 2019 - 10:13

Leesvoer voor eenieder die belangstelling heeft: “Wat ging er mis met de Europese landbouw? ‘De rationalisering was doorgeschoten. De grootste fout van Sicco Mansholt werd “het lek van Rotterdam” genoemd. Mansholt maakte de hele Europese landbouwketen sluitend, maar hield de Rotterdamse haven open voor import van voedingsstoffen uit de Derde Wereld. Nederlandse landbouwbedrijven konden daar dankzij hun ligging maximaal van profiteren. Zij voerden grote hoeveelheden goedkoop veevoer in. Aan de ene kant leverde dat welvaart op, aan de andere kant betekende het een zware belasting voor het milieu. Al die mineralen zijn via de mest in de Nederlandse bodem terechtgekomen. Verder berokkende de industriematige veehouderij enorme schade aan het dierenwelzijn. Onze hebzucht ging over de lijken van dieren. Vergeet ook niet de anonimisering van het voedsel met alle gevolgen van dien. We hebben koeien tot kannibalisme gedwongen door ze diermeel te voeren. Zo is de BSE-crisis ontstaan. Toen Sicco Mansholt dat alles de in de gaten kreeg, was het te laat. Na 1972 was hij niet meer in de positie om zelf de mammoettanker te keren. Hij heeft de moed gehad te wijzen op de zwakke plekken in zijn eigen beleid. Toch is hij zwaar bekritiseerd. Zijn herpositionering werd uitgelegd als een enorme draai. Mansholt zou hebben gefaald.’” https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/5636/het-plan-mansholt.html

11 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2019 - 10:54

" Onze hebzucht ging over de lijken van dieren". Tijdens de mond- en klauwzeerepidemie werden dieren preventief afgemaakt, ook kuddes zeldzame schapen, om de export te beschermen. Dat, terwijl MKZ niet gevaarlijk is voor mensen en voor de meeste dieren die MKZ krijgen is de ziekte ook niet dodelijk, als ze niet door mensen worden `opgeruimd'.

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 12:06

Hier nog wat info over mansholt en de achtergrond van het landbouwbeleid. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/214587/Landbouweconoom-Landbouwsubsidie-is-geen-gratis-geld De boeren hebben gedaan wat ze moesten doen. Dat is doorgeslagen en nu zal er net als 70 jaar geleden een nieuw plan moeten komen. In overleg.

Katootje2
Katootje26 dec. 2019 - 12:09

Boer eet boer. In de periode 1950-2016 zijn zes op de zeven landbouwbedrijven verdwenen, de blijvers zijn flink groter geworden. In 1950 had een doorsnee bedrijf 5,7 hectare, inmiddels is dit 32,4 hectare. Ook het aantal dieren per bedrijf steeg in een rap tempo. Een doorsnee varkenshouder had in 1950 nog 7 varkens, tegenwoordig zijn er op een bedrijf met vleesvarkens gemiddeld 1600 varkens. Het gemiddeld aantal runderen per rundveebedrijf steeg van 13 tot bijna 160 dieren. En voor werkgelegenheid zorgen ze ook niet; in 2016 waren 172 duizend mensen werkzaam in de landbouw, in 1950 waren dat er nog 580 duizend.

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 12:15

@katootje, Dat schijnt vooruitgang genoemd te worden. Waar is de kleine detailhandel gebleven. Waar zijn de kleine scholen gebleven. Groter is niet altijd beter.

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2019 - 12:25

@ Katootje Wonderlijk. Zo waar een zinnige bijdrage. Mijn compliment. Ergens tussen de 7 varkens per boer en de 1600 varkens is het dus misgegaan. Dat had de bedrijfstak zelf moeten inzien. De kleinschalige landbouw is financieel niet rendabel dat blijkt uit de enorme hoeveelheden landbouw subsidie die nodig is om de boeren in Frankrijk in leven te houden. En de grootschalige landbouw levert enorme milieuschade op, dierenmishandeling en overproductie. Erg ingewikkeld om deze zaken meer in balans te brengen kan het niet zijn. Die boeren moeten natuurlijk willen. En dat is het probleem.

José
José6 dec. 2019 - 14:19

Hier nog een mooi en uitgebreid portret van Sicco Mansholt. https://decorrespondent.nl/1666/nooit-meer-oorlog-nooit-meer-honger-wil-de-europeaan-die-dat-nog-gelooft-nu-opstaan/76859244-acc08b40 En drie luisterverhalen over de noodzaak het roer om te gooien in de Europese landbouwpolitiek. https://decorrespondent.nl/8951/lees-of-luister-een-revolutie-in-de-landbouw-is-nodig-voor-de-natuur-het-klimaat-en-ons-levensgeluk/412945434-d8bf3019

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 16:23

@jose, Mooi stuk in de correspondent. We moeten allemaal met minder tevreden zijn.

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 20:25

@katootje, Over het algemeen waren de boeren in de jaren 50 gemengde bedrijven. Je kunt een varkensboer of koeienboer van toen niet vergelijken met een specialistisch bedrijf nu. Mijn vader had 4-5 varkens, 15 koeien en akkerbouw en dat op 12ha. Ook moest er ruimte zijn voor de twee paarden. Trekkers waren er niet. Dat is nu absoluut niet meer rendabel.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2019 - 9:15

@ Henk tuinman Jij schrijft: Mijn vader had 4-5 varkens, 15 koeien en akkerbouw en dat op 12ha. Ook moest er ruimte zijn voor de twee paarden. Trekkers waren er niet. Dat is nu absoluut niet meer rendabel. Dat tekstje van jou geeft exact aan waar het probleem zit. Voor jou is blijkbaar de opschaling van 7 naar 1600 een volstrekt logisch traject. Ruim 200 keer zo veel. Als je niet ziet dat er iets mis is met die verhouding ligt dat toch echt aan jou. Heeft ook niets te maken met het wel of niet rendabel zijn. Heeft wel te maken met gewetenloosheid, gebrekkig ondernemerschap en hebberigheid.

Henk Tuinman
Henk Tuinman8 dec. 2019 - 12:33

@daan Volgens mij heb ik al een paar keer aangegeven dat het allemaal wel wat minder mag, zeker in de intensieve veehouderij. Maar je kunt een gemengd bedrijf niet vergelijken met een specialistisch bedrijf. Maar om nu te spreken van gewetenloosheid, gebrek aan ondernemerschap en hebberigheid slaat de plank volledig mis. Scheer niet alle boeren over een kam.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 17:45

Hoe vaak moeten we nu nog bevestigen dat er geen enkele kritiek is op biologische boeren? We scheren ze niet over 1 kam. De intensieve veehouderij wel, maar dat kan ook moeilijk anders als je ziet wat voor een praktijken daar gangbaar zijn (geworden).

Herr Vorragend
Herr Vorragend6 dec. 2019 - 9:27

Dit artikel doet mij erg denken aan hijgerige rechtse reacties in de jaren tachtig. Vooral de Telegraaf sprak dan van terrorisme waar het leger mee diende af te rekenen. De boeren worden nu door links gezien als klimaatverpesters en omdat die sneue Baudet op een trekker heeft staan schreeuwen worden ze ook maar meteen als extreem-rechts betiteld. Ga vooral zo door met het opstoken van het feestje op extreem-rechts. Want waar is het sociaal-economische verhaal gebleven van links ? Waarom niet veel meer aandacht voor de almacht van de groot-grutters die met wurgcontracten voor de producenten de boeren al decennia klein houden ? Op die manier laten we als hebberige consumenten al tijden de boeren bloeden om de grootgrutters in de gelegenheid te stellen ons te verwennen met hun kilo-knallers. Noodzakelijke vergroening gaat niet lukken zonder het sociaal-economische verhaal van links. Laat men dit na dan zal extreem-rechts in dat gat springen.

5 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend6 dec. 2019 - 9:28

In de eerste alinea doel ik op de grote kraakacties en het blokkeren van kerncentrales.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 dec. 2019 - 11:36

U heeft er kijk op...

DaanOuwens
DaanOuwens6 dec. 2019 - 12:28

@ Herr Vorragend Jij schrijft: Waarom niet veel meer aandacht voor de almacht van de groot-grutters die met wurgcontracten voor de producenten de boeren al decennia klein houden ? Aangezien meer daar 75% van de landbouw productie wordt geëxporteerd is het wijzen naar de grootgrutters nogal dom. Dus er is geen sociaal-economisch verhaal van links. Alleen het gewetenloze kapitalistische verhaal van de extreem rechtse boeren.

Rebel met mandaat
Rebel met mandaat6 dec. 2019 - 12:37

Waarom is uitkopen in jouw optiek niet sociaal economisch?

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 16:36

@daan Dus jij denkt dat de supermarkten de boeren voldoende betalen en dat ze de export niet nodig hebben om de magere prijzen van de supermarkten te compenseren? Kleinschaligheid klinkt romantisch voor de buitenstaander maar zonder aanpassingen in de rest van de keten is het gedoemd te mislukken. Dat zei ik gisteren ook tegen mijn extreem rechtse buurman die met zijn bruine hemd en marcherend met zijn herderhond zijn giftige gewassen aan het bekijken was terwijl hij duitse strijdliederen zong.

Gefaald
Gefaald6 dec. 2019 - 8:58

De boeren hebben groot gelijk. Het is tijd voor actie, harde actie. Blokkades ? Ach, vakbonden hebben ook vaak genoeg bedrijven geblokkeerd. Greenpeace blokkeert oliebedrijven enzovoorts. Natuurlijk zal een rechter een blokkade verbieden. Maar om zo'n actie dan "terrorisme" te noemen, dat is echt absurd. Terrorisme heeft met doden te maken.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt6 dec. 2019 - 11:36

Het is alleen terrorisme als er doden vallen? Hoe simpel. Wanneer een terroristische aanval in die zin mislukt, dat er geen doden vallen, is het dus geen terrorisme. Bij de boerenacties in Groningen was er een boer die met zijn tractor door een hek rauzde, Dat hek vloog rakelings langs een passant. Het had zijn dood kunnen zijn. Niet dood, geen terrorist? Wel dood, wel een terrorist? Het is dezelfde actie. De boeren beginnen knap terroristisch te worden.

frankie48
frankie486 dec. 2019 - 8:37

Beste Han, Ik dacht dat ze in Den Haag naar een oplossing zochten om bepaalde boeren in gebieden waar dat behoeft te gaan uitkopen of met overheidshulp te gaan verplaatsen, maar jij reikt onze machthebbers hier een oplossing aan waarbij je met scherpschutters die boeren een reis naar het hiernamaals kan beloven, als zij op een manier gaan protesteren die jouw waarschijnlijk niet aanstaat. Ik persoonlijk houdt wel van acties waarbij de rest van Nederland ook moet gaan nadenken over de weg die door de politiek ingezet is, als dat in het recente verleden iets vaker was gebeurd dan hadden wij het nou waarschijnlijk niet steeds over ondoordachte bezuinigingen en politieke beslissingen hoeven te hebben die heel veel maatschappelijke schade heeft aangericht.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 dec. 2019 - 8:57

Je hebt dan zeker begrip voor de uitreizigers naar Syrie want die willen volgens jouw redenering dat er wordt nagedacht over de weg die de politiek is ingezet.

frankie48
frankie486 dec. 2019 - 9:22

Beste Han, Om heel eerlijk te zijn, begrijp ik je nou niet zo goed. Want zeg je nou tegen ons, dat als de slachtoffers van de toeslagenaffaire zich verenigend hadden en met net zulke harde acties als de boeren hadden gedreigd, zoals de omsingeling en bezetting van belastingkantoren wij dit op voorhand als een terroristische daad hadden moeten zien?

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 dec. 2019 - 14:28

Nee, Frankie, dat zeg ik niet. Om te zien wat ik wel zeg verwijs ik je naar mijn opiniestuk.

frankie48
frankie486 dec. 2019 - 17:49

Han ik vind het zonde dat het politieke falen hier door jouw niet wordt aangehaald, terwijl jij het gevoerde beleid in het geval van de slachtoffers van de toeslagenaffaire wel logischerwijs kon veroordelen. De strijders van Duindorp kunnen niet begrijpen waarom het helemaal over is met hun vreugdevuren, en boeren vrezen hun bedrijf te verliezen of met milieuregels te maken krijgen die opeens naar voren worden gehaald. Enerzijds gebeurd dit omdat de voorwaarden die in vergunningen zijn opgenomen niet worden gehandhaafd, waardoor het in Scheveningen uit de hand kan lopen, en het dan onbegrijpelijk wordt voor feestvierders als je belooft om je nu wel aan de voorwaarden van een vergunning te gaan houden, dat die vergunning dan niet meer afgegeven gaat worden. Je had verleden jaar als overheid zijnde die over het toezicht gaat, gewoon op tijd moeten ingegrepen, dan hadden wij deze hele discussie over vreugdevuren in Den haag nou toch niet gehad. Of anderzijds tot voor kort nog steeds vergunningen aan de agrarische sector werden verleent door onze overheid met investeringsvoorwaarden over bedrijfsvergroting en uitbreiding van een veestapel of waar vernieuwde milieuvoorwaarden voor in de toekomst in stonden, voorwaarden in de toekomst die nu opeens naar voren worden gehaald, terwijl diezelfde overheid al heel lang had kunnen bevroeden dat door de klimaatverandering, er nieuwe en strengere wet- en regelgeving op dit gebied zou komen, en soms er gewoon ook al was.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 dec. 2019 - 8:28

Die woke cultuur aan de ene zijde schreeuwt om een tegenreactie vd andere kant Lekker polariseren, welkom in de huidige tijdsgeest Ik wil gelijk en de rest kan verrekken

Jorah
Jorah6 dec. 2019 - 6:30

Terrorisme nog wel. Ik zie het als een uitstekende kans om eens een punt te maken tegen de overconsumptie. Net zoals in Frankrijk men tegen Black Friday opkwam en waar deze site zo enthousiast over was. Ik doe komende week gewoon wat meer boodschappen en ga helemaal niets meekrijgen van deze terroristische aanslag op ons land.

henk-alexander
henk-alexander6 dec. 2019 - 6:17

Geef die club de status van ngo, pomp er wat subsidie in van de Postbode Loterij en/of de overheid en ze laten de burger-consument met rust.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503716 dec. 2019 - 9:07

Het ontbreekt die club inderdaad aan subsidie.

madbako
madbako6 dec. 2019 - 11:28

Subsidieslurpers hebben we nog niet genoeg van.. De grootste slurpers zijn die boeren al.

henk-alexander
henk-alexander6 dec. 2019 - 14:42

@Paul250371, @madbako In bestuurskundig opzicht is subsidie (naast repressie) een sturingsinstrument om stabiliteit te brengen in een samenleving - verwacht wordt dan wel dat niet de hand gebeten wordt die men voedert. Fascinerend om te zien hoe boeren zich hier niet aan houden.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty6 dec. 2019 - 5:54

Han, bedrijven in de agrarische sector worden ernstig in hun voorbestaan bedreigd. Normaal gesproken wordt burgerlijk verzet en ongehoorzaamheid hier passievol verdedigd, maar als het om 'boertjes' uit de provincie gaat gelden kennelijk andere maatstaven. Dan zijn kennelijk alle hyperbolen geoorloofd en worden zij door forumgenoten geframed als onnadenkende 'useful idiots' van extreemrechts.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst6 dec. 2019 - 8:58

De boerenbedrijven worden ernstig in hun voortbestaan bedreigd door de manier waarop ze boeren. Elke dag gooien twintig boeren de handdoek in de ring. Op deze manier is over een jaar of twintig de veestapel niet gehalveerd maar het aantal boeren wel. Ik zie liever het omgekeerde gebeuren en dat kan gewoon.

webmaatje
webmaatje6 dec. 2019 - 9:07

Er zijn ook boeren zonder lening van de bank en die toch een goed bestaan opbouwen door een kringloop op de boerderij te organiseren. In Trouw stond niet lang geleden een portret van zo'n boer die zo wel 50.000 euro als inkomen had.

Paul250371
Paul2503716 dec. 2019 - 9:09

Het ene burgerlijk verzet is de andere niet. Die tractorcriminelen moeten eens wat vaker actievoerders in hun moordfabrieken krijgen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 dec. 2019 - 11:03

@Deblorable Lefty en @HanvanderHorst, De hier wat korte beantwoording van Han is in wezen volkomen juist. Ik heb daar in de noordelijke kranten in een wat groter verband al over geschreven. Vorig jaar heb ik een in de krant(Friesch Dagblad) gepubliceerde open brief aan Carola en de LNV geschreven. Daarin was halvering van de veestapel een onderdeel van veel andere met elkaar samenhamgende maatregelen. In feite komen de maatregelen neer op meer echte (ecologisch werkende)boeren en netto veel minder landbouwhuisdieren. Dat zullen dan vooral minder dieren zijn die dus niet-grondgebonden/industrieel worden gehouden, zoals varkens en kippen. Netto is er dan meer ruimte voor koeien, minder luchtvervuiling en bodemdegeneratie en ook nog een veel minder dierenleed. Burgerlijke gehoorzaamheid en een demonstratie een democratie versterken. Daar is bij de boerendemo's echter geen sprake van. Intimidatie en veel grof verbaal maar ook fysiek geweld met op de bühne de predikers van extreemrechts(PVV FvD). Dat alles voor een eigen belang - hou toch op met dat domme wij voeden de wereld- zonder in de achteruitkijkspiegel te kijken en al helemaal niet vooruit. Dit is toch heel anders dan bij bijvoorbeeld een ER demo's of een KOZP demo( waarbij we voor onze veiligheid, vanwege gewelddadige horden door de politie naar een veilige locatie moesten worden gebracht). En ja, de politiek is volgens de boeren nu de gebeten hond. Een politiek van het 'midden' waar de meeste boeren altijd zelf uit eigen belang op gestemd hebben. Een politiek die decennia lang de ecologische gevolgen van grootschalige industriële activiteiten heeft genegeerd en voorrang heeft gegeven aan ongeremde economische groei. Het ontbreekt bij veel boeren toch aan creativiteit en zelfreflectie. Het roer moet om. Nu maar hopen dat de regering niet halve maatregelen treft en nog meer vitale leefruimte in de uitverkoop doet.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 dec. 2019 - 11:08

''Burgerlijke gehoorzaamheid ' is natuurlijk Burgerlijke ongehoorzaamheid. En ergens is er nog het woordje 'kan' vergeten.

MountEverest
MountEverest6 dec. 2019 - 12:03

@paul Het is niet aan jou om te bepalen welk verzet geoorloofd is. De boeren hebben het volste recht om te protesteren met alle toegestane middelen. Dus het Malieveld, RIVM, blokkades etc.

Break on through
Break on through6 dec. 2019 - 4:35

Heel goed verhaal Han. Ik mag toch hopen dat een paar van die bewuste boeren je stuk ook tot zich genomen hebben. Dat ze zich goed realiseren wat ze willen en vooral ook wat de gevolgen ervan kunnen zijn... Ik vraag het me sterk af. Volgens mij is het meer een clubje van onderbuikende, onnadenkende en vooral maar wat aan klooiende boeren op een trekker....

Dehnus
Dehnus6 dec. 2019 - 1:02

Wat mij nog het meest tegenstaat, en waarom ik niet kon reageren uit boosheid, is hun eigen beleving van hun geschiedenis. Zij waren de helden van de hongerwinter? Denken ze dat echt? Waarom hadden mensen dan honger, waarom vraten bloembollen, en waarom waren er dan horror verhalen van herenboertjes en hun woekerprijzen! Of dat ze joodse mensen aangaven? Nee herenboertjes staan er om bekend, ja er komen steeds minder boeren, dat klopt, maar elke boer die stopt die zijn land word weer opgekocht door de herenboertjes families van weleer. Die groeien dus, en dat zijn nu dus de mensen die dit soort dingen schreeuwen. Maar stel ze doen het, dan gaan ze dus de kerst van de minima verpesten. Mensen die pas net voor kerst hun geld gestort krijgen, als ze het al krijgen. En als ware calvinistische herenboertjes lekker naar beneden trappen. Deze mensen kunnen dan geen inkopen doen, en zitten lekker thuis met niks. Want zij kunnen niet eventjes een "boer" opzoeken om het daar te kopen of die prijzen betalen, dat mag namelijk niet van HUN GEKOZEN KLOTE CDA EN VVD REGERING! Dat word op het minimum gehouden. En dat weten ze donders goed. Ik begin me weer kwaad te maken dus ik laat het hier maar bij, maar een ding weet ik nu wel. Nederland is erger dan een zuidelijke staat in de Verenigde Staten. Daar proberen mensen elkaar tenminste nog te helpen tijdens kerst, daar in Nederland gaan ze lekker de minima de kerst vergallen. Het enige wat nog mist is de gezondheidszorg, maar ook daar gaan we snel heen, geef het nog eens 20 jaar.. de VS krijgt straks weer ziekenfonds, en in Nederland gaan ze lekker uitverkoop aan de zorgverzekeraars doen.

4 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 8:54

Dehnus, Wat ben jij slecht geinformeerd. Jij doet nu net of alle boeren NSB’ers waren in de oorlog. Natuurlijk zullen er een paar zich misdragen hebben. Net als mensen in de steden die huizen van de weggevoerde joden hebben gestript. Maar weet jij hoeveel onderduikers er bij de boeren hebben gezeten en hoeveel kinderen daar zijn opgevangen in de hongerwinter. Vergeet ook niet dat in de hongerwinter de kippen, schapen, koeien etc van de boeren gejat werden. En ga je eens inlezen over de oorzaken van de hongerwinter. Zou het blokkeren van transporten naar de steden daar ook iets mee te maken kunnen hebben?

Proletarier
Proletarier6 dec. 2019 - 9:29

@ Dehnus Als je het hier zo erg vind zou ik god op zijn blote knietjes danken dat je niet in de VS geboren bent. Wat jij zegt over de zuidelijke staten in de VS en dat NL daarop lijkt is puur populisme en onderbuik. De feiten zijn anders. Vergeleken met de VS is NL een vrijplaats van sociale rechtvaardigheid. Dat komt niet omdat er dingen in NL niet beter kunnen maar op de VS een hellhole is.

johannn2
johannn26 dec. 2019 - 11:45

Dehnus, Het platte land werd overlopen door mensen op hongertocht. Dat gaf natuurlijk wel spanningen tussen hongertrekkers en boeren. Ik maak uit de onderstaande bronnen op, dat het normaal was dat de mensen op hongertocht de boeren in een of andere vorm moesten betalen voor het voedsel. Bron: https://historiek.net/hongerwinter-1944-1945-hongersnood/69273/ [citaat] “Niet honderden ondernamen zo’n hongertocht, het waren er honderdduizenden. Een sprinkhanenzwerm die alles kaalvrat, klaagden de landlui, terwijl de hongeraars juist op de hardvochtigheid van de polderboeren afgaven.” Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hongerwinter [citaat] “ Hongertochten[bewerken] Veel mensen, vooral vrouwen, fietsten of liepen naar het oosten of noorden van het land om daar aan eten te komen, met het beetje geld dat ze hadden of om bezittingen: textiel, zilveren bestek en gouden sieraden te ruilen voor voedsel. Dergelijke tochten werden hongertochten genoemd. Veel boeren gaven onderdak aan mensen die over straat trokken. Die mensen worden hongertrekkers genoemd. Sommige boeren vroegen uit winstbejag veel te hoge prijzen voor het voedsel. “ .

MountEverest
MountEverest6 dec. 2019 - 12:05

@Proletarier " Dat komt niet omdat er dingen in NL niet beter kunnen maar op de VS een hellhole is. " Dat is aantoonbaar niet waar: ook in de VS gaat het met 80% van de mensen redelijk tot goed. Daarom wil bijna heel Latijns-Amerika daar naar toe.

O3
O36 dec. 2019 - 0:31

Dus die boze groepen willen Nederland uit protest een hongerige winterweek bezorgen. Maar ze verwachten wel, dat tijdens die hongerweek onze politieagenten, brandweerlieden, dokters, zusters en andere hulpverleners bij calamiteiten direct voor hen klaarstaan. Nederland staat een chaos te wachten, als iedereen met zulk soort chantage zijn doel denkt te bereiken.

Erommel
Erommel5 dec. 2019 - 23:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Sonic2
Sonic25 dec. 2019 - 22:57

Je hoeft alleen al de naam Farmers Defence Force te lezen en je weet al wat voor vlees je zo'n beetje in de kuip heb. Dit clubje is niet op het compromis gericht, maar wordt uiteraard door rechts en opportunistisch rechts verdedigd. Ze verdedigen de "goede" zaak. Dus is wangedrag goed gekeurd. Volgens mij is het inderdaad grootspraak, maar zo handelen dit soort agressieve clubjes. Die zijn tot de gekste dingen in staat. Verrassend? Volgens mij niet. Dit is een patroon wat je ook al bij die "verzetsclub" voor de vreugdevuren zag. En vergeet dat 2e woord niet. Zul je de komende 20 a 30 jaar vaak meenemen. De massa zal waarschijnlijk ergens zo dom en stom zijn om de politieke arm van dit soort clubjes aan de macht te helpen. Dus dan zul je meer met het woord defence krijgen. Was voor de 2e wereldoorlog ook al zo. Hitler vond in zijn eigen hoofd dat hij ook Duitsland maar tegen de Joodse samenzwering beschermde. We gaan nog hele fijne jaren tegemoet. Gelukkig weten een heleboel hier hun prioriteiten in de goede volgorde te stellen. En ontzien ze (uiterst) rechts en schoppen ze naar links. Chapeau.

8 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet5 dec. 2019 - 23:06

Vul voor FDF, KOZP in, vervang rechts voor links en je verhaal klopt nog steeds. Oftewel, de context en perspectief bepalen je visie. Die vlieger gaat zowel voor jou als voor mij op...

Paul250371
Paul2503716 dec. 2019 - 9:22

Jerry Bidet Je pretendeert dat het verhaal dan klopt want dan lijkt het net of jouw extreem rechts gebral normaal is. Nee, die vlieger die Sonic beschrijft gaat niet voor hem (of mij) op. Het heeft niets met KOZP of links te maken. De vergelijking loopt helemaal mank. Tegen een racistische karikatuur geweldloos demonstreren met gevaar voor lijf en leden staat niet in verhouding met een organisatie dat de wetenschap negeert en geen verantwoording neemt voor de problemen die hun sector veroorzaakt. En hun gelijk met agressie en geweld probeert te halen. Buiten het feit dat ze onmenselijke massamoord op dieren verdedigen. Hele verschillende zaken.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 dec. 2019 - 10:52

Paul toch. Je begrijpt perspectief in deze niet. Geeft ook niet. Hier op Joop, zitten jullie elkander na te blaten zonder enige tegenspraak. Kan en mag, geen probleem. Maar besef dat jullie visie en hokjes denken totaal niet overeenkomt met de werkelijkheid. Alles waar jij het niet mee eens bent, is extreem rechts. Zie je mij bijvoorbeeld, hier andere constant extreem links noemen? Nee, omdat het totaal niet bevorderlijk is. Zo snap ik oprecht niet, waarom het boerenprotest extreem rechts zou zijn. Dit gaat om het behoud van hun bedrijven, heeft geen mallemoer te maken met rechts, links of het midden. Maar jullie zijn voor de maatregelen, ook dat is je goed recht, maar dan is diegene die dat niet is direct extreem rechts. Stop daar mee, en voor op een normale manier een discussie. En vandaar mijn opmerking richting Sonic. Oh, dat geweldloos demonstreren tegen een zogenaamd racistisch karikatuur is in realiteit niet zo geweldloos. Het spijt me dat ik die illusie moet doorpikken, maar beide zijden maken zich hieraan schuldig.

Sonic2
Sonic26 dec. 2019 - 10:54

@ Jerry Bidet Interessant standpunt. KOZP wil dat Zwarte Piet niet meer Zwart is. Ik zie dat nuchter als een debat over de kleur die de assistent van Sinterklaas moet hebben voor een kinderfeest. Wat mij betreft mag je dus voor Zwarte Piet zijn. Maar ook voor roetveegpiet en Witte Piet. Piet is zwart door de schoorsteen. Je kunt de Zwarte Piet zien als een hulpje van de Witte Sinterklaas. Net als je hier een aantal dagen terug een betoog had voor Nadine. Die in mijn ogen niets anders deed als het vrouwelijke perspectief vermelden. Dat schijnt zoiets als mannenhaat te zijn. Ik zie KOZP vooral dus wedijveren om gewoon een andere kleur voor de assistent van Sinterklaas op een kinderfeest. Meer niet. Zal ook wel ideologische agenda achter zitten. Dat zie ik meer aan de andere kant van het spectrum. Voor alle duidelijkheid. Ik ben nooit tegen normaal rechts geweest. Dat onderscheid heb ik altijd gemaakt. Ik ben wel kritisch op VVD en CDA. Ik krijg hier soms het verwijt dat ik afwijk van het onderwerp . Maar het is van u creatief dat u in een topic wat gaat over boeren er in slaagt om met KOZP te komen. Ik vind dat geen route die we moeten begaan. Straks valt Trump ook mee, omdat hij vergelijken met Stalin niet zo erg is. Het gaat Han geloof ik over dat nogal wat boeren zich extreem uiten. En daar reageer ik op. En daarmee zit niet in mijn achterhoofd dat ik me moet verantwoorden voor gedragingen van KOZP. Zover had ik nog niet door geassocieerd zeg maar. Maar kennelijk is dat ook iets wat je in dit politieke klimaat je moet realiseren. Dat kritisch zijn op boeren. Ook betekent dat je kritisch moet zijn op KOZP. Omdat je anders selectief en hypocriet bent. Ik had de oversteek van boeren naar KOZP niet zo snel gemaakt. Maar iedereen zijn rechts op creatief associeren.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 dec. 2019 - 11:15

@Sonic Dank voor je reactie, oprecht. Ik spreek niet graag in termen van voor- en tegenstanders. dus het is niet persoonlijk naar jou. Maar het was een (extreem) voorbeeld om te aantonen waar iemand staat in een discussie afhankelijk van het gekozen standpunt. Vandaar dat ik ook aangeef dat het zo wel voor jou als mij geldt. En ik vond dit wel een onderwerp wat aanspreekt, maar inderdaad niet in direct verband staat met de boeren. Dus jij hoeft je nergens voor te verantwoorden in deze. Maar wat ik specifiek duidelijk probeer te maken, terugkomend op voor- en tegenstanders: Discussies in Nederland zijn tegenwoordig zover gepolariseerd dat bij ieder onder onderwerp links en rechts aan de haren erbij worden getrokken. Daar erger ik me aan, omdat 8 van de 10 keer het totaal niet van toepassing. (Ik zal mezelf er ook weleens schuldig aanmaken, daar niet van) Wat er dus voor zorgt dat je discussies krijgt, verwijten over en weer etc. etc. die totaal niet relevant zijn mbt het onderwerp. Een beetje het idee van een vergadering met 20 vrouwen…… (Is dit nu mansplaining?)

Karingin
Karingin6 dec. 2019 - 17:28

Jerry: Nee. Dat is gewoon een sexistische opmerking, die bovendien niet klopt. Mannen praten meer dan vrouwen, en vrouwen vliegen elkaar ook echt niet de hele tijd aan.

OlavM
OlavM7 dec. 2019 - 2:01

@ Jerry Bidet: [Oh, dat geweldloos demonstreren tegen een zogenaamd racistisch karikatuur is in realiteit niet zo geweldloos. Het spijt me dat ik die illusie moet doorpikken, maar beide zijden maken zich hieraan schuldig.] Geklets, deze vergelijking. KOZP heeft altijd geweldloos geprotesteerd. Het geweld kwam altijd van de zijde van de politie of van extreem trchts. (Slechts één gewelddadige uiting kan je noemen van een miniscuul "actiegroepje" ("De Grauwe Eeuw", waarschijnlijk slechts één verdwaald persoon) welke totaal niets van doen heeft met KOZP).

OlavM
OlavM7 dec. 2019 - 2:05

Herstel tweede blokje, laatste regel: extreem rechts.

johannn2
johannn25 dec. 2019 - 22:37

De vrijheid van meningsuiting - met o.a. het demonstratierecht - is, net als alle Grondrechten, niet onbegrensd. Het wordt begrensd door ander rechten en Grondrechten. Het mag niet willekeurige anderen gericht disproportioneel schaden. Het plan om o.a. de Jumbo's te blokkeren is ongetwijfeld zo'n overschrijding. .

Karingin
Karingin5 dec. 2019 - 22:22

Ik dacht het ook meteen: dit soort acties kondig je toch niet aan? De hele goegemeente zal zich voorbereiden. Los daarvan; enige zelfreflectie in de boerengemeenschap zou wel op zijn plaats zijn.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout5 dec. 2019 - 21:30

Ik zou het toejuichen als het geboerte de trekkers en de shovels op hun erf liet staan. Het zou als belangengroep mans genoeg moeten zijn gewoon te voet in een optocht te willen demonstreren, net als iedereen die iets heeft uit te roepen.

3 Reacties
Kazonga
Kazonga5 dec. 2019 - 21:58

Nee, man. Dit komt immers veel meer imponerend over. De overheid kan daar tegenover immers enkel zwaar materieel inzetten. En dat gaat op deze wijze ook gebeuren.

Dehnus
Dehnus6 dec. 2019 - 1:04

Het is geen protesteren, het is intimideren! Dit zijn fascistische bijeenkomsten van Herenboeren (boeren met geld en hun dronken kroost) en bouwbedrijven (niet de ZZPer die daar voor werkt, die heeft namelijk geen shovel van zichzelf). Dit is wat fascisten doen, intimideren met geweld en overmacht.Het zijn lafbekken. Ook word Farmer's Defense Force georganiseerd vanuit het FVD. Lees maar eens in over die groep en hun leiders.

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 dec. 2019 - 9:02

Geboerte. Die houden we erin.

Katootje2
Katootje25 dec. 2019 - 21:05

Het lijkt er sterk op dat extreem-rechts -na zwarte piet- ook de protesten van de boeren heeft gekaapt en dat de boeren zich laten gebruiken als het paard van Troje. Alleen wisten de Grieken dat ze zich dan muisstil moeten houden. Nu zijn ze al ontdekt voordat ze de muren binnen zijn gekomen.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 22:26

"Het lijkt er sterk op dat extreem-rechts -na zwarte piet- ook de protesten van de boeren heeft gekaapt en dat de boeren zich laten gebruiken als het paard van Troje." Of vice versa. tomato / tomato?

wilster
wilster5 dec. 2019 - 21:04

Als het gezonde bedrijf, wat generaties voor jou met hard werken hebben opgebouwd, en wat je zelf met net zo hard werken verder hebt ontwikkeld, in haar voorbestaan wordt bedreigd door overheidsmaatregelen, opgelegd door de EU, uitgevoerd door slaafse, Roomser-dan-de Paus zijnde, EU-orders volgende politici....dan word je moedeloos, depressief en boos. En kan het zijn dat je, hoewel je normaal een gezagsgetrouw burger bent, tot dingen komt die je normaal niet voor mogelijk had gehouden. Als je de keuze hebt tussen een buiten jouw schuld dreigend faillissement, het touw aan de hanebalken of door radeloosheid geïnspireerde acties....dan zijn de aangekondigde acties best te begrijpen. Ben zelf geen agrariër, maar snap hen heel goed en ze hebben mijn volle sympathie.

10 Reacties
Karingin
Karingin5 dec. 2019 - 22:16

Wie wordt dan bedreigd door faillissement?

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 22:34

En als dat gezonde bedrijf, economisch bedoel je hoop ik, want voor de omgeving is de stikstof uitstoter en met name de stank van dat slachtkamp abso;uut niet gezond. En het op een ongelooflijke inhumane manier systematisch dieren stallen, misbruiken en vermoorden is voor de dieren verre van gezond. Ik snap dat er compensatie moet komen en terecht. Maar de systematische genocide op dieren onder vreselijke omstandigheden en de uitstoot van troep, voor 75% gemaakt voor de export, MOET stoppen.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 22:40

Ondernemersrisico. Wat denk je dat de tankstations klappen hebben gekregen toen ze geen alcohol meer mochten verkopen terwijl het 200 meter verder gewoon in de supermarkt verkocht mag worden. Of de horeca met het rookverbod? Ook buiten hun schuld. En je kan niet zeggen dat de EU onder de streep naar is voor de boeren.

Luneau
Luneau5 dec. 2019 - 22:51

Leuke frame dat "opgelegd door de EU", maar Nederland zit gewoon in die EU, mag over alles meebeslissen, regelgeving uit de EU moet langs de Tweede en Eerste Kamer. Gewoon eigen regeringsbeleid dus. Beleid dat de regering overigens al jarenlang te laks aanpakt (o.a. door druk vanuit de boerenlobby en agrarische sector), waardoor nu draconische maatregelen nodig zijn.

Dehnus
Dehnus6 dec. 2019 - 1:07

Als het echt zo bedreigt word, dan koop je niet zo'n dure trekker. En ga je er helemaal al NIET MEET RAMMEN EN BEUKEN! Want een trekker is duur, en daar ga je dan voorzichtig mee om. Dus NEE deze mensen die je hier ziet zijn geen boeren in de problemen, het zijn fascisten en herenboeren en hun dronken kroost die lekker aan het intimideren zijn en hier mensen in de minima (die pas laat hun geld krijgen, soms pas na kerst soms, ja zo werkt Nederland!) lekker hun kerst vergallen.

Dehnus
Dehnus6 dec. 2019 - 1:09

Verder opgelegd door de EU!? man ga terug in je FVD hok! Er word je niks opgelegd Nederland haar rechterflank, gebruikt dat als zondebok om zo de fascisten te paaien. Ze weten niet met wat voor vuur ze spelen, maar goed dat wisten de voorgangers van het CDA ook niet toen ze lekker mee hielpen met staking breken door het leger in te zetten. Dus dat is niks nieuws.

Katootje2
Katootje26 dec. 2019 - 4:21

"Wie wordt dan bedreigd door faillissement?" "De Boeren"..., in zijn fantasie. Je moet toch iets heel ergs verzinnen om volle sympathie te kunnen hebben voor mensen die heel Nederland er even aan willen herinneren hoe het was in de hongerwinter, als een opgestoken middelvinger op de snelweg niet meer helpt. Dan kom je er niet met verschrikkelijke beelden in zwart-wit bij "Andere Tijden", maar dan doe je het zo, dat de mensen het echt zelf aan den lijve ondervinden. En als 3 dagen niet helpt, nou ja, dan gewoon een keer een hele week en als dat dan ook niet helpt... Begrijp je niet hoe empathisch wilster is, dat hij dat helemaal kan begrijpen en dat zoiets dus zijn volle sympathie heeft? Welke hardwerkende Nederlander zou nou niet liever eerst heel Nederland willen uithongeren, dan van de bijstand te moeten leven? Ik vind dat wel mooi hoor...

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 11:53

Paul, Ik denk dat belangrijk is om onderscheid te maken tussen intensieve veehouderij, melkveehouderij, akkerbouwers, vollegrond tuinders, kassenteelt etc. Nu wordt her mishandelen van dieren ook op andere takken van landbouw geprojecteerd.

Henk Tuinman
Henk Tuinman6 dec. 2019 - 12:09

@paul, Maak aub onderscheid tussen akkerbouw, intensieve veehouderij, melkveehouderij, tuinbouw etc. Nu haal jij dingen door elkaar.

MG1968
MG19686 dec. 2019 - 13:30

@wiltster "opgelegd door de EU" Een nogal groot gedeelte van de inkomsten komt vanuit die EU. En niet door de verkochte waar maar door directe subsidie. Bedreigd door overheidsmaatregelen.... zonder viel er weinig te boeren.

MountEverest
MountEverest5 dec. 2019 - 19:59

@Han Zover ik weet wordt het blokkeren van distributiecentra van levensmiddelen niet als terroristische daad aangemerkt. Zeker niet als het maar voor 48 uur is. Bij terrorisme denk je toch eerder aan het in brand steken van benzinestations en groothandels, het opblazen van buitenmuren van huizen, het doorzeven van een meisje van 19 in een tram, het vermoorden van politici en filmmakers, uitreizen naar het Kalifaat, de Mocromafia en nog wat van die zaken. Wat jij doet is onverantwoorde stemmingmakerij.

10 Reacties
Katootje2
Katootje25 dec. 2019 - 20:58

Ik ben benieuwd wat je reactie zou zijn als de dierenbeschermers of de BDS-beweging hetzelfde zouden doen. Laten we maar eens kijken wat de overheid doet, daar kunnen we van leren.

MG1968
MG19685 dec. 2019 - 21:00

Weet je mount, als je nu zou zeggen dat deze berichtgeving niet conform waarheid is en dat de boeren niet zo stom kunnen zijn dat ze de eigen glazen ingooien had ik je ook nog geloofd ook. Maar om han hier beschuldigen van stemmingmakerij, dan ben je wel helemaal van de weg kwijt. Stemming maken ze zelf blijkbaar wel.

Peterrr2
Peterrr25 dec. 2019 - 21:06

Kan allemaal wel zijn. Toch vind ik dat mochten de boeren over gaan tot deze acties, dat politie e.d. keihard in moeten grijpen. Dit lijkt wel een ordinaire machtsstrijd. Met die tractoren waan je je blijkbaar heel machtig, maar dat moet geen reden zijn om machtsmisbruik te tolereren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 dec. 2019 - 21:09

BOEM! Haha.

Karingin
Karingin5 dec. 2019 - 22:14

Han: LOL

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 22:53

Toen er een stal werd bezet om die genocide van die beesten aan te tonen oordeelde je dacht ik anders.

MountEverest
MountEverest6 dec. 2019 - 8:04

@paul "Toen er een stal werd bezet om die genocide van die beesten aan te tonen oordeelde je dacht ik anders. " Huisvredebreuk

MountEverest
MountEverest6 dec. 2019 - 8:16

Het voor een beperkte tijd blokkeren van distributiecentra lijkt mee een geoorloofd actiemiddel. Maar daar moet de rechter maar over oordelen. Als de rechter dit verbiedt wordt het burgerlijke gehoorzaamheid maar dat wordt algemeen gezien als acceptabel mits men de consequenties aanvaardt. Wat ik wel zorgelijk vind zijn de extreme reacties van extreem-links op de acties van de boeren. Die zijn op geen enkele manier in overeenstemming net de zwaarte van hun "misdaden".

Karingin
Karingin6 dec. 2019 - 10:06

Extreme reacties van extreem links? Waar dan? Waarmee dan?

MG1968
MG19686 dec. 2019 - 13:35

"Wat ik wel zorgelijk vind zijn de extreme reacties van extreem-links op de acties van de boeren." Ik zie alleen maar getypte reacties van mensen op de acties van de boeren. Als je die extreem vind vraag ik mij af waarom jij de acties van de boeren -waar nogal wat zaken zijn gebeurd die niet mogen, ook al is het niet voorgelegd aan deze of gene rechter- niet als 'extremer' typeert. Want immers minder extreem dan je mening uiten in de media bestaat immers niet.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub5 dec. 2019 - 19:49

Boeren moeten gewoon 1 maand staken. Geen voedsel meer leveren, geen zuivel, geen groenten, niks. Kijken wat er dan gebeurt.

12 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot5 dec. 2019 - 20:54

'niks. Kijken wat er dan gebeurt.' Dreigen.. Lekker als iedereen binnenkort op die manier zijn 'gelijk' gaat proberen af te dwingen. Het was toch SAMENleving? Wel zelf blijven nadenken aub.

MG1968
MG19685 dec. 2019 - 21:01

Dan zijn ze ook jou krediet kwijt.

Peterrr2
Peterrr25 dec. 2019 - 21:06

Tja, kijken wat er dan gebeurt? Dan ook stoppen met de subsidies die ze krijgen. Eens kijken wat er dan gebeurt!!!

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 21:26

Lekker doen. Draai de subsidiekraan maar dicht. En voer zware sancties op het overtreden van qutoata's, regels, dierenmishandeling etc. En tractoren op de openbare weg daar moet een afranseling met een bramenstruik op de bips op slaan. Maar daar beginnen die PVVFVD rechters niet aan. Je reinste Discocroatie politica.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 21:27

Dikastraatzofobieoikie

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 21:28

"quota" ging ook niet helemaal lekker.

Kazonga
Kazonga5 dec. 2019 - 21:56

Haha, ze exporteren 75% van hun productie en in onze schappen ligt 75% van buitenlandse productie. Dus, als zij het land willen lamleggen, dan treffen zij niet alleen ons in een daad van collectief straffen, maar schaden zij vooral die buitenlandse boeren. En dan willen zij daarmee meer consideratie met het lot van boeren bewerkstelligen? In ons land?

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 dec. 2019 - 22:03

@Joe Dat samenleven is bij jou ook maar relatief. Wanneer driekwart van Nederland zwarte Piet wil behouden, vind jij dat die driekwart zich moet aanpassen aan de minderheid. En dreigementen uit die hoek negeer je, vanuit de meerderheid is het racisme. Lekker samenleven met jou, mits iedereen het met jou eens uiteraard.

Abma
Abma6 dec. 2019 - 5:34

Dat scheelt een enorme berg dierenleed en stikstofuitstoot. Ik zou zeggen doen! Mensen zullen dan weer overgaan op het zelf verbouwen van groenten, ook in de groenstroken langs de weg. Ik kijk er naar uit, weg met megalomane voedsel fabrieken. Dat went echt wel! En als je echt dieren wil eten dan mag je ze zelf ook slachten dus, boeren maak het ajb langer als een maand.

madbako
madbako6 dec. 2019 - 9:19

@Zelfblijvennadenkenaub 5 december 2019 at 20:49 Boeren moeten gewoon 1 maand staken. Geen voedsel meer leveren, geen zuivel, geen groenten, niks. Kijken wat er dan gebeurt. Yep, gewoon doen. Misschien komt men er dan eindelijk achter dat je de Nederlandse boeren helemaal niet nodig hebt en kunnen we ze allemaal opdoeken. Het merendeel wat in de schappen ligt komt toch uit het buitenland, waarbij nog moet worden opgeteld dat de Nederlandse sperciebonen echt niet te vreten zijn.

vdbemt
vdbemt6 dec. 2019 - 16:20

Dan verdienen ze een maand niks en maken wel kosten.

vdbemt
vdbemt6 dec. 2019 - 16:35

Of had je daar niet bij nagedacht?

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 dec. 2019 - 19:39

De politiek terroriseert de bevolking al enige tijd, dit kunnen we er ook nog wel bij hebben Han. Persoonlijk ben ik blij dat er eens iemand op staat en niet alles maar laat gebeuren. Het is hier geen Frankrijk waar om iedere scheet een protest is. Maar de emmer is aan het overlopen, dan kan men een tegenreactie verwachten.

10 Reacties
MG1968
MG19685 dec. 2019 - 21:03

Ben je nou aan het dreigen jerry? Of impliceert een verdere intensivering van de boerenprotesten -gezien hoe ze er in staan- geen geweld?

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 21:33

"Maar de emmer is aan het overlopen, dan kan men een tegenreactie verwachten." Weet jij meer? Gaat (extreem, eigen volk eerst) rechts een terroristische aanslag plegen? Vertel. Weet jij meer of kan je het je alleen maar voorstellen dat er een "tegenreactie" komt? (Hoop je er stiekem op?)

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 dec. 2019 - 21:59

Geweld? Waar dan? Niet op de zaken vooruit lopen. En ja, ik steun deze protesten. Zolang daar geen geweld bij gebruikt wordt, blijf ik de boeren steunen. En kom alstublieft niet aan met een aantal excessen, die zijn er bij ieder grootschalig protest. En MG1968, als je dit al een dreigend vindt hoop ik dat de Sint je zo'n mooi groot sumopak cadeau heeft gedaan. Kan je jezelf ook niet bezeren wanneer je de grote mensenwereld in gaat.

Jerry Bidet
Jerry Bidet5 dec. 2019 - 22:10

Paul Vandaag hoorde ik in de Bierkeller inderdaad dat er een putsch gaat plaatsvinden. Maar niet doorvertellen he?!

rvb2
rvb25 dec. 2019 - 23:27

Het zijn juist de boeren die de bevolking terroriseren. Ik heb totaal geen begrip voor die aso's die alleen maar aan hun eigen portemonnee denken. Met een lichte reductie van de export (van 75% naar 50% van de totale productie) zijn we er al. De voedingsindustrie (met name de veehouderij) is zware industrie. We kunnen de vervuiling van die zware industrie niet aan, dus moet het minder.

Paul250371
Paul2503716 dec. 2019 - 9:34

Jerry Bidet "Vandaag hoorde ik in de Bierkeller inderdaad dat er een putsch gaat plaatsvinden. Maar niet doorvertellen he?!" Weer in een Bierkeller? Er zit ook geen variatie in he, zo voorspelbaar. en ik maar zeggen dat rechts de geschiedenis niet kent. Dit vertel ik niet door, gedoemd om te mislukken maar het geeft zo een rotzooi.

madbako
madbako6 dec. 2019 - 11:32

@Jerry Bidet 5 december 2019 at 23:10 Paul Vandaag hoorde ik in de Bierkeller inderdaad dat er een putsch gaat plaatsvinden. Maar niet doorvertellen he?! Ah, ein, zwei, drei...saufen!

MG1968
MG19686 dec. 2019 - 13:56

@Jerry "En MG1968, als je dit al een dreigend vindt hoop ik dat de Sint je zo’n mooi groot sumopak cadeau heeft gedaan. Kan je jezelf ook niet bezeren wanneer je de grote mensenwereld in gaat." Als reactie op het artikel waarin o.a. staat: "Zij willen met hun trekkers en hun shovels de grote distributiecentra van bedrijven als de supermarktketen Jumbo omsingelen en isoleren" en "Het belegeren van distributiecentra en het frustreren van de voedselvoorziening lijkt erg op een oorlogsdaad, meer in het bijzonder op terrorisme in de zin van de wet" laat je dat verder onweersproken en geef je aan: "Persoonlijk ben ik blij dat er eens iemand op staat en niet alles maar laat gebeuren." En ja, ik schat jou slim genoeg in om te weten dat wat jij schrijft daar een impliciete bedreiging is. De overlopende emmer van mijn buurman is een andere dan de jouwe. Trekkers en Shovels worden hier ingezet als geweld-instrumenten. Zoals een angry mob dat zou doen met fakkels en honkbalknuppels. Het is irrelevant of ze ook daadwerkelijk ingezet worden voor uitvoering van geweld. Ze zijn bedoeld om een voordeel te creëren als geweld plaats zal vinden en om met de dreiging van ertoe eisen kracht bij te zetten. "Kan je jezelf ook niet bezeren" Maak je geen zorgen. Ik houd me vast ook wel staande in een 'grote mensenwereld' waar geweld en intimidatie de norm wordt, maar je lijkt het me vooral te verwijten dat ik zo'n samenleving eigenlijk niet zo zie zitten.

Jerry Bidet
Jerry Bidet6 dec. 2019 - 15:11

MG1968 Fijn om te lezen dat je het wel weet te rooien! Maar ik zie nog steeds niks dreigends in onderstaande: “Zij willen met hun trekkers en hun shovels de grote distributiecentra van bedrijven als de supermarktketen Jumbo omsingelen en isoleren” Dat Han dat omschrijft als terrorisme, is zijn pakkie-an. Kijk voor de lol naar Frankrijk, daar is het al maanden een slagveld. Ja, dan ben ik het met je eens dat het dreigend wordt. “Persoonlijk ben ik blij dat er eens iemand op staat en niet alles maar laat gebeuren.” Zeker, je moet niet denken dat ze personen of iets dergelijks aan gaan vallen. Ze frustreren de voedselvoorziening. (Als het al gebeuren gaat) En ze zijn echt wel pienter genoeg, dat op zo'n wijze te doen dat er niemand door verhongert. Maar wat ik ook daar ook mee bedoel, er is momenteel veel onvrede onder de Nederlandse bevolking. Kan de thema's opnoemen, maar die ken je waarschijnlijk wel. Maar echt in protest komen, doet men niet. (Begint de laatste tijd wel te komen, dat dan weer wel) En daarom vind ik het te prijzen, ongeacht of de boeren het gelijk aan hun zijde hebben, dat zij het in ieder geval niet pikken.

MG1968
MG19686 dec. 2019 - 22:37

@jerry Hoewel we beide aktie ondersteunen, ondersteun ik deze gelegenheidscoalitie van specifieke boeren, specifieke pyromanen en specifieke onrustzoekers niet. En je weet waarom niet. Net zo goed als ik de linkse rellen op de g7 en zo verafschuw. Maar ja, we zijn het eens, sommige geoeperingen mogen wel meer voor zich zelf opkomen, maar dat verwijt was 10 jaar geleden meer terecht dan het nu is. Want blijkbaar is het nodig om serieus genomen te worden met groot materieel te komen of snelwegen te blokkeren of woonwijken onveilig te maken. En daar zou ik ook voor passen, en dat maakt degene die het volgens de democratische spelregels doet bij voorbaat ongehoord: dat is wat het schuiven van de panelen nu als gevolg heeft. Ja, ook ik was bij die rellen van geen woning geen kroning, noem het jeugdzonde, maar toen werden de oneigenlijkr methoden niet tot norm gebombardeerd, hoe jammer ik dat toen ook mocht vinden... En dat is wat nu wel gebeurd.

Grietje Genot
Grietje Genot5 dec. 2019 - 19:39

Het vee vegeteert, gewassen en kroppen groeien. De boer krabt wat aan zijn kloten, drukt tweemaal daags op een knop en rijdt een rondje over het erf op een van zijn drie trekkers (van ca 70.000€ p.s). De boer is schathemeltje rijk maar kan als holle bolle Gijs en rupsje-nooit-genoeg van de honger niet slapen. Tuig.

12 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet5 dec. 2019 - 19:45

Boeren zijn over het algemeen helemaal niet rijk, uitzondering daargelaten. En ze tuig noemen getuigt al helemaal niet van intelligentie.

Henk Tuinman
Henk Tuinman5 dec. 2019 - 20:14

Als je niet weet waar je het over hebt, moet je je mond houden.

NL2019
NL20195 dec. 2019 - 20:18

Tuig? het zijn de boeren die ons moeten redden van de klimaatwaanzinnigen die ons land naar de rand van de afgrond voeren. En helaas is daar blijkbaar grof geschut voor nodig. Via de inmiddels volledig geconditioneerde democratie (particratie) gaan we het niet redden. Daar hebben nieuwkomers geen schijn van kans meer. Zelfs de ooit liberale VVD zit volledig onder de plak van de milieu- en klimaatreligieuzen, aangevoerd door enge clubs als Urgenda en Milieudefensie, maar ook vanuit Brussel. De tijd van polderen en overleg is reeds lang voorbij. Dat er nu steeds meer verharding en gewelddadige actie volgt, is het resultaat van het decennia lang terroriseren van de samenleving met linkse en Groene Khmer-plannen en maatregelen. Nu dat mis gaat, moeten de veroorzakers daarvan niet gaan janken.

fries2
fries25 dec. 2019 - 20:48

Volgens mij slaat Grietje weer eens de spijker op de kop.

MG1968
MG19685 dec. 2019 - 21:10

Deze boeren zijn tuig. Maar blijkbaar spreekt dat sommige mensen mensen blijkbaar aan. Maar goed jerry en consorten, dat wisten we al. NL2019, ik zal niet zeggen dat ik mijn mening altijd even genuanceerd uit. Maar lees je eigen tekstje nog eens... Je zou oproepen tot geweld als de moderatie en justitie het zou toe staan. Aan die kant sta jij.

Grietje Genot
Grietje Genot5 dec. 2019 - 21:49

Ja, we kennen hun successen: q-koorts, varkenspest, gekke koeienziekte, de vogelgriep, giftige eieren, doodzieke komkommers etc enz. De lijst is onafzienbaar. Tuig is misschien te zwak uit gedrukt. Stinkerds zijn het, rijke stinkerds.

Grietje Genot
Grietje Genot5 dec. 2019 - 21:58

Soms des avonds, na gedane arbeid, als het weer het toelaat vertreed ik me weleens op mijn erf om het wonder van de melkweg te aanschouwen en om wat te mijmeren. Als je goed luistert kun je het horen, op windstille avonden, tussen de sterren, het gekrijs van de duizenden varkens en kippen die levend verbrand zijn dit jaar, omdat heer boer 't verdomde om 'n ventilatiesysteem van enige tientjes aan te leggen. Moge hij branden in 't eeuwige vage vuur.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 22:45

Grietje Genot Hahahaha. Inderdaad, geteisem bennezeh, gewoonweg geteisem. Uitzonderingen daargelaten, dat benne rijke stinkerds. Briljant.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2019 - 22:50

NL2019 "De tijd van polderen en overleg is reeds lang voorbij. Dat er nu steeds meer verharding en gewelddadige actie volgt, is het resultaat van het decennia lang terroriseren van de samenleving met linkse en Groene Khmer-plannen en maatregelen. Nu dat mis gaat, moeten de veroorzakers daarvan niet gaan janken." Fijn lijkt me dat voor je dat je met een hele rare kronkel links weer als oorzaak kan noemen om je behoefte aan haatgeweld te etaleren. Gaan jullie deze keer weer met bruine hemden over straat marcheren?

Luneau
Luneau5 dec. 2019 - 23:00

Wat moet het toch heerlijk zijn als je, zoals NL2019, de schuld aan een ander kan geven voor je eigen gewelddadige gedrag. En dan vooral links, terwijl we al sinds 1977 geen links kabinet meer hebben gehad. Kon ik maar zo simplistisch feiten en eigen verantwoordelijkheid afschuiven...

Dehnus
Dehnus6 dec. 2019 - 1:12

Hey FVD Jerry, ja het is tuig. Iemand die intimideert met zwaar materieel is tuig. Of het nu een Auto is of een Trekker.

Jorah
Jorah6 dec. 2019 - 13:19

Een boer heeft veel leningen. Je denkt toch niet dat zo'n tractor van de boer zelf is? Die is van de bank. Evenals heel veel investeringen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Een behoorlijk vertekend beeld schets je. Veel boeren hebben moeite met rondkomen.