Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boekhandel trakteert btw-verhoger Pieter Omtzigt op koekje van eigen deeg

  •  
24-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249202 keer bekeken
  •  
ANP-496384332

Een boekwinkel heeft zelfstandig de prijs van het boek van Pieter Omtzigt verhoogd om te voldoen aan het extreme hoge btw-tarief dat zijn partij NSC wil doorvoeren voor boeken. Het boek van Omtzigt kost nu geen 20 euro maar 22,20, zo blijkt uit een foto op X. "Nu met 21 procent btw" staat er ter verduidelijking bij. De btw op boeken bedraagt tot nu toe 9 procent. De enorme prijsverhoging is onderdeel van het zogeheten Hoofdlijnenakkoord waarin de partijen van Wilders 1, PVV, NSC, VVD en BBB, de maatregelen hebben vastgelegd waar ze prioriteit aan geven.

In het in 2021 verschenen en inmiddels door het handelen van de auteur achterhaalde boek Een Nieuw Sociaal Contract belooft Omtzigt de kiezers onder meer een zorgvuldig opererende overheid. Hij schreef het omdat hij leider wilde worden van het CDA. Dat mislukte. De boekenverkoop droeg daarop mede bij aan het opmerkelijke verkiezingsresultaat van het oud-CDA-Kamerlid dat na zijn nederlaag en daarop volgende ontwikkelingen voor zichzelf is begonnen en bij de laatste verkiezingen voldoende kiezers wist te verleiden voor maar liefst 20 zetels. Het boek is inmiddels 12 keer herdrukt.

In Europa kent alleen Bulgarije een hoog btw-tarief voor boeken, andere landen vinden het belangrijk dat burgers in staat zijn boeken te kunnen kopen en houden de belastingtarieven voor dit cultuurgoed daarom laag.

Inmiddels loopt het storm bij een petitie waarmee tegen de exorbitante btw-verhoging door Wilders 1 wordt geprotesteerd. In korte tijd hebben al meer dan 70.000 mensen de oproep van de stichting CPNB, schrijvers en vertalers, ondertekend.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.