Joop

Boa's mishandelen al jarenlang asielzoekers in azc Hoogeveen

  •    •  
05-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2382 keer bekeken
  •  
ANP-466050058

Boa’s gebruiken ongeoorloofd geweld tegen asielzoekers in de afgesloten asielopvang in Hoogeveen (htl). In oktober vorig jaar werd na onderzoek door de Inspectie Justitie en Veiligheid al vastgesteld dat asielzoekers er werden mishandeld. Uit nieuw onderzoek blijkt het probleem zelfs nog groter dan eerder gemeld en lopen gewapende boa’s rond die tegen alle voorschriften in misbruik maken van hun macht en dat al jaren straffeloos konden doen.

In de opvang in Hoogeveen zitten asielzoekers die vanwege overlast uit reguliere asielopvangcentra zijn gezet. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte ervoor deze overlastgevers op een strengere locatie met een idem regime te plaatsen. In oktober bleek al dat de asielzoekers door de reguliere medewerkers werden “geschopt, geslagen, uitgescholden en uitgelachen”. Maar ook boa’s maken zich hier schuldig aan.

De boa’s komen van de Dienst Vervoer & Ondersteuning dat het vervoer van gevangenen regelt, zo meldt NRC:

In de htl worden de boa’s ingezet om asielzoekers in toom te houden. Zodra de asielzoekers zich ‘onwenselijk’ of ‘grensoverschrijdend’ gedragen, schrijft de inspectie, treden de boa’s op. Dan wordt de asielzoeker ‘met dwang naar de grond’ gebracht, en ‘zo nodig worden geweldsmiddelen toegepast en handboeien om gedaan’. De boa’s mogen dit echter niet doen, omdat zij hier geen wettelijke bevoegdheid voor hebben en de htl geen gevangenis is.

Behalve over de onmenselijke behandeling van de asielzoekers in Hoogeveen, maakt de inspectie zich ook zorgen over het gebrekkige toezicht op de boa’s. Geweldsincidenten gepleegd door de boa’s worden al sinds 2019 “niet of nauwelijks” gemeld bij de toezichthouder.

De inspectie heeft zijn bevindingen gerapporteerd aan staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel en Migratie) en geadviseerd dat het ministerie samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opnieuw naar de situatie in Hoogeveen kijkt. Of er op dat gebied veel van de VVD-staatssecretaris te verwachten valt, is de vraag. In oktober zei hij zich niet in het beeld van de mishandelingen te herkennen, ondanks dat de inspectie over video-opnamen van het geweld beschikte. Na het nieuwe verslag beweerde Van der Burg dat boa’s wel bevoegd zijn om geweld tegen de asielzoekers te gebruiken.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Karingin
Karingin6 apr. 2023 - 9:36

Dat mensen overlast veroorzaken of agressief gedrag vertonen betekent niet meteen dat het criminelen zijn. Waarom zitten daar BOA’s op?? Die inderdaad helemaal niet bevoegd zijn, laat staan opgeleid om toezicht op zo’n moeilijke groep mensen te houden

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem6 apr. 2023 - 10:20

‘ niet meteen dat het criminelen zijn.’ Geweld gebruiken is toch strafbaar?

BrotherV
BrotherV6 apr. 2023 - 13:29

GP: Klopt, die BOA's overtreden de wet.

Karingin
Karingin6 apr. 2023 - 15:47

Ze veroorzaken overlast, dat is niet hetzelfde als geweld gebruiken. Al zullen er ongetwijfeld mensen bij zitten die dat wel hebben gedaan. Maar dat is nog geen reden om ze te mishandelen, al helemaal niet als je daar niet toe bevoegd bent. Dus nogmaals; waarom zitten daar BOA's? Het zijn mensen die vaak getraumatiseerd zijn of op zijn minst constant in de stress zitten. Ze verdienen professionals die daarmee om weten te gaan en indien nodig psychologische behandeling

GeenProbleem
GeenProbleem6 apr. 2023 - 16:13

@Karingin 'Het zijn mensen die vaak getraumatiseerd zijn of op zijn minst constant in de stress zitten. ' Beetje makkelijk om die kaart te trekken en alles met de mantel der liefde te bedekken, het zijn gewoon overlastgevende veiligelanders die daar zitten omdat ze zich niet kunnen kunnen gedragen.

Tuck'R
Tuck'R6 apr. 2023 - 9:17

Komen ze hier voor asiel, schoppen zo veel stennis dat ze in een ASO opvang komen en worden ze niet eens bij een kopje thee bijgepraat over hun gedrag. Het is wat....

11 Reacties
Zandb
Zandb6 apr. 2023 - 9:27

Tuck'R Kijk, dat is nog eens een redenering: Het is de schuld van de vluchtelingen, want dan hadden die hier maar niet naar toe moeten komen. Tuurlijk. Zo is het natuurlijk ook de schuld van Klaassen, dat die iets op zijn hoofd kreeg: Had die daar maar niet moeten gaan staan!

Satya
Satya6 apr. 2023 - 10:02

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Satya
Satya6 apr. 2023 - 10:28

Hier word geweld tegen mensen goed gepraat, hier word het rechteloos maken van mensen goedgepraat. Dit komt door het normaal maken van wierd duk en Geert Wilders.

LaBou
LaBou 6 apr. 2023 - 10:31

Met de term "aso opvang" wordt volgens deze reaguurder blijkbaar bedoeld dat de boa's aso's zijn. En dat dat de schuld is van de daar geplaatste asielzoekers.

Tuck'R
Tuck'R6 apr. 2023 - 11:13

Goed lezen, Zand. Waar zeg ik dat het de schuld van de vluchteling is. En waar dat ze hier maar niet moeten komen. Discussie gaat over de vraag of overlastgevers, geweldplegers etc. met fluwelen handschoenen aangepakt moeten worden. Niet er zo maar van alles bij verzinnen!

r v b
r v b6 apr. 2023 - 11:39

wie mishandeling goedpraat of goedkeurt is een gevaarlijk persoon, dat is een oproep tot geweld.

BrotherV
BrotherV6 apr. 2023 - 13:31

Tuck'r het gaat er niet om of ze met fluwelen handschoenen moeten worden aangepakt. Ze moeten gewoon behandeld worden zoals de wet voorschrijft. Waarom bagatelliseer jij de misdrijven van de BOA's? Het wordt een hele enge wereld als jouw gedachtegoed het voor het zeggen krijgt.

H@wkeye81
H@wkeye817 apr. 2023 - 7:00

Iedereen heeft de mond vol hier over het wat het juiste is om te doen. Maar iedereen hier zou eens een week mee moeten lopen in deze laat ik het " speciale zorg" opvang locatie noemen dan zingen ze wel een ander deuntje. En ik zal nu de Karingin/Satya/Zanb wel weer over mij heen krijgen maar als je jezelf gedraagt is er niets aan de hand maar deze probleemgevallen willen dat niet. Dan zul je de consequenties moeten aanvaarden. (Que the hate......)

Grijs gebied
Grijs gebied7 apr. 2023 - 7:27

@Zand Waar leest u dat het vluchtelingen zijn? Er staat duidelijk asielzoekers. Daarbij vertonen ze blijkbaar onwenselijk en grensoverschrijdend gedrag. Het punt is vervolgens dat er alleen boa's zijn om te handhaven. En die mogen geen geweld toepassen. Hadden er agenten gestaan, was er dus niets aan de hand geweest. Er wordt dus enkel verbaasd gereageert omdat het boa's zijn. Niet omdat agressieve asielzoekers mensen bedreigen en lastigvallen. Nee nee, boa's die met gevaar voor eigen leven proberen te handhaven, met middelen die ze (niet) hebben, dát is het probleem...

Grijs gebied
Grijs gebied7 apr. 2023 - 7:29

"Hier word geweld tegen mensen goed gepraat, hier word het rechteloos maken van mensen goedgepraat. " Nee @Satya, u draait het weer eens heel mooi om. U praat geweld door asielzoekers goed. Boa's reageren. Ze handhaven. Blijkbaar ongeoorloofd. Maar hoe reageert u als u wordt aangevallen? Ik heb wel een vermoeden hoor.

Zandb
Zandb8 apr. 2023 - 6:34

Grijs gebied. Klopt. Ze komen hier voor asiel. En ze schoppen stennis. Maar dat is geen reden, om hen de schuld er van te geven, dat die BOA's de wet overtreden. En ja, als er agenten waren dan was er misschien wel niets aan de hand geweest. Nee. Maar die waren er niet en die BOA's hebben de wet overtreden en daar zijn die asielzoekers niet schuldig aan! H@wkey Ik heb geen behoefte over u heen te gaan. Waarom zou ik. Ik ben het niet met u eens, dat wel: Wie in een democratische rechtsstaat de wet wil handhaven, moet zich aan de wet houden. Wie aan dat principe tornt, ondermijnt die democratische rechtsstaat.

AssoerBamibal
AssoerBamibal6 apr. 2023 - 6:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

3 Reacties
Adaestuo
Adaestuo6 apr. 2023 - 8:19

@AsoerBamibal 6 apr. 2023 - 8:59 Er staat al zoiets in de eerste drie regels van de tweede kolom. Ik dacht zo van: ik ga dat even mededelen aan de rechtse reaguurders, die niet of slechts gebrekkig kunnen lezen.

Zandb
Zandb6 apr. 2023 - 9:29

Assoer Als iets niet mag, dan mag iets niet. Dus uw "toelichting" past niet in het plaatje. Als u zich namelijk misdraagt geeft dat niemand het recht om zich - zelfs niet tegen u - te misdragen. Als dat principe niet in ere gehouden wordt, dan zijn we wel heel ver afgedaald.

Grijs gebied
Grijs gebied7 apr. 2023 - 7:35

Ok Zand. Iets mag niet. Helder, Boa's mogen idd niet fysiek worden. Een vraag, als u op straat wordt aangevallen. Wat doet u dan? Verdedigt u zichzelf? Of laat u zich zonder verzet in elkaar slaan? Boa's moeten in zulk soort situaties bevoegd zijn om op te treden. Simpel. Anders zou ik er als Boa niet meer naar toe gaan. Lekker laten sudderen. Eens zien hoelang het goed gaat en we smeken om handhaving. Maar veilig vanachter het computerschermpje is het makkelijk oordelen. Ga er aub zelf staan. Wees zo'n kerel. Maar niets terug doen he! Pas op.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 apr. 2023 - 6:26

Wat zijn we toch een gaaf land!

3 Reacties
Zandb
Zandb6 apr. 2023 - 9:31

Wir Goed. Dan zijn we geen gaaf land. En nu?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 apr. 2023 - 10:18

@ Zandb Ken uw klassiekers! Dit was namelijk zo’n nietszeggende en ook nog volstrekt bij elkaar gelogen uitspraak van onze PM.

Grijs gebied
Grijs gebied7 apr. 2023 - 7:37

Wat wilt u zeggen? Dat we wél een gaaf zijn wanneer we kansloze asielzoekers uit de bergen van Marokko de boel laten verstieren? We hebben het niet over vluchtelingen he. Het zijn overlast gevende asielzoekers. Die moeten we natuurlijk in de watten leggen nadat ze weer een buschauffeur hebben belaagd...

Ch0k3r
Ch0k3r6 apr. 2023 - 5:19

Dus in Hoogeveen zit het tuig dat uit andere AZC's is geschopt. Zet er dan echte politieagenten neer ipv BOAs. En als bepaalde personen dan nog steeds onhandelbaar zijn, dan beëindig je de asielprocedure en schop je ze weg. Je hebt m.i. geen recht op asiel als je geweld ontvlucht om hier vervolgens gewelddadig te gaan doen. Het is schandalig dat veiligheid daar wordt overgelaten aan BOAs. Geen wonder dat het uiteindelijk uit de hand loopt. Lekker goedkoop wel, typisch rechts beleid.

4 Reacties
Willem D2
Willem D26 apr. 2023 - 8:44

Probleem is dat je deze aso’s het land niet uitkrijgt. Marokko bv neemt haar onderdanen niet terug. Bovendien komen veel Marokkanen volgens eigen zeggen tegenwoordig uit Algerije, dat als onveilig is gekwalificeerd en waar ze dezelfde taal spreken. Ook niet ongebruikelijk is dat de politie in de banlieu’s van Parijs hen iets te dicht op de huid zat, dus dat ze naar Nederland komen om even uit te rusten in een AZC, waar ze een bed en eten krijgen. Daarnaast gaan ze dan verder met zaken waarom de politie in Frankrijk achter hen aan zit. De Franse politie is overigens nog minder zachtzinnig dan onze BOA’s.

GeenProbleem
GeenProbleem6 apr. 2023 - 10:36

De politie zit met gigantische personeelstekorten.

Karingin
Karingin6 apr. 2023 - 15:54

De politie is daar ook niet voor, maar BOA's ook niet. Als er dan geen alternatief is, zorg dan tenminste dat ze opgeleid zijn, mandaat hebben en vooral toezicht

Grijs gebied
Grijs gebied7 apr. 2023 - 7:40

"...typisch rechts beleid." In Hoogenveen zijn CDA en PvdA toch écht het grootst....

Trees2
Trees26 apr. 2023 - 2:06

Het is daar niet pluis. Heb het al eerder van slachtoffers gehoord. electronische controle schijnen ze ook veel last van te hebben.

1 Reactie
Grijs gebied
Grijs gebied7 apr. 2023 - 7:42

Welke slachtoffers heeft u gesproken daar? De kleine ondernemers de worden bestolen of de asielzoekers die wegens wangedrag elders daarnaartoe zijn overbracht?