Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boa's mishandelen al jarenlang asielzoekers in azc Hoogeveen

  •  
05-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2864 keer bekeken
  •  
ANP-466050058

Boa’s gebruiken ongeoorloofd geweld tegen asielzoekers in de afgesloten asielopvang in Hoogeveen (htl). In oktober vorig jaar werd na onderzoek door de Inspectie Justitie en Veiligheid al vastgesteld dat asielzoekers er werden mishandeld. Uit nieuw onderzoek blijkt het probleem zelfs nog groter dan eerder gemeld en lopen gewapende boa’s rond die tegen alle voorschriften in misbruik maken van hun macht en dat al jaren straffeloos konden doen.

In de opvang in Hoogeveen zitten asielzoekers die vanwege overlast uit reguliere asielopvangcentra zijn gezet. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte ervoor deze overlastgevers op een strengere locatie met een idem regime te plaatsen. In oktober bleek al dat de asielzoekers door de reguliere medewerkers werden “geschopt, geslagen, uitgescholden en uitgelachen”. Maar ook boa’s maken zich hier schuldig aan.

De boa’s komen van de Dienst Vervoer & Ondersteuning dat het vervoer van gevangenen regelt, zo meldt NRC:

In de htl worden de boa’s ingezet om asielzoekers in toom te houden. Zodra de asielzoekers zich ‘onwenselijk’ of ‘grensoverschrijdend’ gedragen, schrijft de inspectie, treden de boa’s op. Dan wordt de asielzoeker ‘met dwang naar de grond’ gebracht, en ‘zo nodig worden geweldsmiddelen toegepast en handboeien om gedaan’. De boa’s mogen dit echter niet doen, omdat zij hier geen wettelijke bevoegdheid voor hebben en de htl geen gevangenis is.

Behalve over de onmenselijke behandeling van de asielzoekers in Hoogeveen, maakt de inspectie zich ook zorgen over het gebrekkige toezicht op de boa’s. Geweldsincidenten gepleegd door de boa’s worden al sinds 2019 “niet of nauwelijks” gemeld bij de toezichthouder.

De inspectie heeft zijn bevindingen gerapporteerd aan staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel en Migratie) en geadviseerd dat het ministerie samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) opnieuw naar de situatie in Hoogeveen kijkt. Of er op dat gebied veel van de VVD-staatssecretaris te verwachten valt, is de vraag. In oktober zei hij zich niet in het beeld van de mishandelingen te herkennen, ondanks dat de inspectie over video-opnamen van het geweld beschikte. Na het nieuwe verslag beweerde Van der Burg dat boa’s wel bevoegd zijn om geweld tegen de asielzoekers te gebruiken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.