Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Inspectie: Asielzoekers mishandeld en vernederd door werknemers azc Hoogeveen

  •  
13-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2443 keer bekeken
  •  
ANP-370230156

Asielzoekers in het speciale azc in Hoogeveen worden door medewerkers geschopt, geslagen, uitgescholden en uitgelachen. Dat is de conclusie van de Inspectie Justitie en Veiligheid die na meerdere meldingen eigen onderzoek deed. Het gaat om de speciale handhavings- en toezichtslocatie (htl) waar asielzoekers verblijven die eerder in een regulier azc voor overlast zorgden.

De medewerkers die zich schuldig maken aan de mishandelingen, zijn veelal werknemers die niet bevoegd zijn in bepaalde situaties gebruik te maken van geweld. Daar komt nog bij dat bij de mishandelingen die de Inspectie zelf heeft geconstateerd, er geen sprake was van agressief gedrag of verzet. 

De inspectie legde onaangekondigde bezoeken af en bekeek camerabeelden. Het AD schrijft:

,,We hebben talrijke voorbeelden gehoord van incidenten waarbij asielzoekers een klap of schop kregen. Ook in gevallen waarin de asielzoeker niet agressief was of zelfs al wegliep’’, schrijft de inspectie in haar rapport. Ook zijn er videobeelden van dergelijke incidenten. ,,Enkele woonbegeleiders zeggen dergelijke uitoefening van geweld en dwang normaal te vinden, terwijl dat alleen in gevallen van zelfverdediging, en dus als laatste redmiddel, geoorloofd is.” Tijdens het bezoek van de inspectie werd een asielzoeker hardhandig weggeduwd uit een ruimte waar hij niet mocht komen. ,,De asielzoeker vertoonde daarbij zelf geen agressief gedrag.”

De inspectie erkent dat de groep asielzoekers in de htl, veelal mensen uit veilige landen die niet in aanmerking komen voor asiel, geen makkelijke groep is. Des te belangrijker is het dat hun begeleiders beschikken over de juiste training en vaardigheden, iets wat bij veel medewerkers van de htl ontbreekt. Daarnaast ontbreekt het de asielzoekers aan een dagbesteding en is er geen zicht op een terugkeer naar een regulier azc, wat overlast en negatief gedrag in de hand werkt.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) zegt zich niet te herkennen in het rapport van de Inspectie, ondanks dat de inspecteurs de mishandelingen met eigen ogen hebben waargenomen. 

Meer over:

asielzoekers, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

reforcer
reforcer15 okt. 2022 - 12:25

Potjandorie nog aan toe! Iedere bezoeker krijgt een roos, oude dametjes worden geholpen met oversteken, het koor brengt prachtige deuntjes ten gehore. En dan krijgen ze stank voor dank. Tis me wat..

Gerygrr
Gerygrr15 okt. 2022 - 9:15

Opnieuw tekenen van een failliet systeem. Medewerkers zonder de juiste opleiding… Is hun salaris ook bekend? Tegelijkertijd worden onder het Utrechtse bollendak acties ondernomen tegen de overlastgevende veilige landers aldaar. Met veel geweld uitgeoefend door politieagenten. In opdracht van de burgemeester, mevr. Sharon Dijksma, PvdA.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal14 okt. 2022 - 14:32

Psychisch gestoorden moet je ook andere plek voor vinden met professionele hulp en begeleiding en nazorg langdurig.

tempest
tempest14 okt. 2022 - 6:20

Verbaasd me totaal niet, dit krijg je vanzelf in een niet functionerende situatie. -Overbelast opvangsysteem, check. -Geen doorstroming door stokkende woningmarkt, check. -Algemeen personeelstekort, check. -Werkzoekenden mijden deze werkgever door slecht image, check. -Niet functionerend terugkeer-beleid, check. -Onvrede bij asielzoekers vanwege de uitzichtloos-lijkende situatie, check. Je gaat hier werken om mensen te helpen, maar de situatie maakt dat extreem moeilijk. Dus haken mensen af en wordt het probleem groter. Geen idee hoe de overheid dit moet oplossen (leger inzetten misschien?),maar zonder drastisch ingrijpen duurt het misschien wel meer dan 10 jaar voordat je voldoende goed en gekwalificeerd personeel op de juiste plekken hebt. Tot die tijd is het aanmodderen in een onmogelijke situatie.

reforcer
reforcer13 okt. 2022 - 21:53

De jongens die daar zitten hebben diverse azc's op stelten gezet, terreur uitgeoefend op asielzoekers, berovingen en diefstal gepleegd in dorpen en bussen gesloopt. Dus je kunt nou niet bepaald verwachten dat het vredelievende jongens zijn. Wat die beelden betreft is er geen geluid bij? Want je kunt ook verbaal heel beledigend zijn tegenover de hulpverleners. En het lijken mij ook geen koorknaapjes, dus enig gepast geweld zal soms weleens nodig zijn om ze in het gareel te houden. en een beuk voor je kop is niks mis mee. Wellicht kunnen de meesten eerdaags liefdevol opgevangen worden in hun geliefde Marokko. Een winwin..

1 Reactie
Satya
Satya14 okt. 2022 - 14:31

Wilders fanboy, geen wonder dat geweld verheerlijkt wordt.

theepot2
theepot213 okt. 2022 - 18:34

De asielzoekers die daar zitten, zitten daar niet voor niets. Op een normale manier met deze mensen omgaan heeft niet gewerkt, blijkbaar verstaan deze lieden alleen de taal van geweld. Als er iemand een duw of een corrigerende tik krijgt, zal die dat wel verdient hebben met terugwerkende kracht.

9 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem13 okt. 2022 - 18:53

'Als er iemand een duw of een corrigerende tik krijgt, zal die dat wel verdient hebben met terugwerkende kracht.' Mwuah, daar ben ik het niet mee eens. Geweld moet je gewoon vermijden, maar je moet je als AZC medewerker ook niet in elkaar laten slaan oid.

Pindaklaas
Pindaklaas13 okt. 2022 - 19:19

"De asielzoekers die daar zitten, zitten daar niet voor niets. Op een normale manier met deze mensen omgaan heeft niet gewerkt...." Dus dan is schoppen en slaan goed?

Volrin
Volrin13 okt. 2022 - 19:56

"De asielzoekers die daar zitten, zitten daar niet voor niets." Ook gevangen zijn mensen moeten op een normale en humane manier behandeld worden. "Als er iemand een duw of een corrigerende tik krijgt, zal die dat wel verdient hebben met terugwerkende kracht." Misschien het artikel even lezen voordat je vanuit je onderbuik reageert: "Ook in gevallen waarin de asielzoeker niet agressief was of zelfs al wegliep’’, schrijft de inspectie in haar rapport."

theepot2
theepot213 okt. 2022 - 20:16

Volrin Misschien het artikel even lezen voordat je vanuit je onderbuik reageert: "Ook in gevallen waarin de asielzoeker niet agressief was of zelfs al wegliep’’, schrijft de inspectie in haar rapport." De reden waarom de asielzoeker een duw of tik kreeg staat er niet specifiek bij, dus word het speculatief, er zijn meerdere redenen voor te bedenken. Maar gezien het feit dat er "overlast gevende" asielzoekers zitten, doet mij het voordeel van de twijfel geven aan de bewakers. De reden dat de minister het rapport terzijde schuift, impliceer ik dat hij zijn pappenheimers kent in deze. De waarheid heb ik natuurlijk niet in pacht, maar geef de bewakers voordeel van de twijfel.

r v b
r v b13 okt. 2022 - 20:49

@theepot: Probeer je nu echt mishandeling goed te praten?

Zandb
Zandb14 okt. 2022 - 6:07

theepot Als ik u een mep geef, zal ik vinden dat u die verdiend heeft. U accepteert zoiets daarom vanzelfsprekend.

Zandb
Zandb14 okt. 2022 - 6:11

Probleem U hebt gelijk maar helaas is dat zo nietszeggend; medewerkers moet je inderdaad niet in elkaar laten slaan. Maar in de geconstateerde gevallen was dat helemaal niet aan de orde.

r v b
r v b14 okt. 2022 - 7:11

@Zandb: Volgens theepot hadden die medewerkers dat waarschijnlijk verdiend.

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 13:49

Geenprobleem: wat een luchtbel weer. Dat was hier niet aan de orde. Waarom brengt u dit nonissue op?

Satya
Satya13 okt. 2022 - 18:20

Dit is natuurlijk te verwachten, na te gaan dat dit het beginpunt is. Dit krijg je als een samenleving ontmenselijking toestaat. Fortuyn normaliseren was een grote misser van Balkenende en het cda. De gevolgen van het normaal maken van extreemrechtse identiteitspolitiek is dat het altijd tot ontmenselijking leidt. Vind de reacties van de Uil een schoolvoorbeeld.

3 Reacties
Nejras
Nejras14 okt. 2022 - 2:30

Volgens mij zijn er hier twee reacties te vinden die aan goedpraterij doen wat betreft deze bizarre behandeling van de mensen in het azc te hoogeveen. De overige reageerders zijn net zo verbolgen als u. “Dit krijg je als een samenleving ontmenselijking toestaat” Uitspraken zoals deze: klopt dat dan wel? De inspectie heeft deze akelige misstand aan het licht gebracht. Als er nu niks veranderd heeft u misschien gelijk. Nu maakt u, in mijn bescheiden mening, de term ontmenselijking onderhevig aan inflatie. U mag me helpen herinneren. Overigens is de hele azc opvang en procedure behoorlijk kansloos en schadelijk. En van een niveau waar ik me als nederlander voor schaam; random fysiek geweld toepassen lijkt me een ondergrens die binnen de maatschappij nog wel gedeeld word als onacceptabel.

Satya
Satya14 okt. 2022 - 10:09

Nejras Ik denk dat jij de definitie van dehumaniseren alleen in grootste term kent. Fortuyn is begonnen mensen te stereotypen van maken, dat is een vorm van ontmenselijking, de persoon is niet een individu maar een lid van een groep. Eeuwig zonde wat Balkenende daar heeft aangericht hopelijk gaat hij het ooit beseffen. Je ziet dat het steeds verder gaat.

Nejras
Nejras14 okt. 2022 - 11:32

@satya Daar heeft u wellicht een punt. Dat was me niet meteen duidelijk. Dank!

oproerkraaier
oproerkraaier13 okt. 2022 - 18:00

Ons eigen Abu Ghraib?

GeenProbleem
GeenProbleem13 okt. 2022 - 17:30

'De inspectie erkent dat de groep asielzoekers in de htl, veelal mensen uit veilige landen die niet in aanmerking komen voor asiel, geen makkelijke groep is.' Met deze zin weet ik wel genoeg...

8 Reacties
Satya
Satya13 okt. 2022 - 18:58

"Met deze zin weet ik wel genoeg..." Ik met deze, voor jou zijn deze mensen rechteloos. Suggestie voor volgende nick: Al Shabaab.

Volrin
Volrin13 okt. 2022 - 19:57

En wat weet je dan? Maak dat eens concreet....

GeenProbleem
GeenProbleem13 okt. 2022 - 20:38

@volrin Dat hier waarschijnlijk wel wat meer speelt.

GeenProbleem
GeenProbleem13 okt. 2022 - 20:39

@satya 'Ik met deze, voor jou zijn deze mensen rechteloos. ' Nee, ik ben tegen geweld. Maar als de inspectie zo iets al zegt denk ik dat die lui in dat AZC heel erg lastig zijn.

Zandb
Zandb14 okt. 2022 - 6:14

Probleem Ik weet helaas genoeg als ik úw reactie lees; zo veel domheid zit zelden besloten in zo'n opmerking.

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 13:51

Wij weten dat jij vaker onzin uitbraakt.

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 21:42

Geen Probleem: Heb je jezelf hier nu zelf geplust?

oproerkraaier
oproerkraaier14 okt. 2022 - 21:46

Satya, Geen Probleem is of te dom, of echt slecht. Een van de twee. Hij/zij loopt alleen maar te trollen. Nooit inhoudelijk/constructief, voor de discussie. Nee het zit vol haat en rancune. Een triest figuur. Ik zeg niet dat je hem/haar moet negeren, want het is heel giftig wat er allemaal uitgegooit wordt. Maar pathetisch is hij/zij wel.

Zomaareenmening
Zomaareenmening13 okt. 2022 - 17:20

Het antwoord van de staatssecretaris is buitengewoon alarmerend. Zeker gezien nhet feit ( dus geen aannames maar feiten) dat het rapport gebaseerd is op geconstateerde waarnemingen via camerabeelden en met eigen ogen. Maar blijkbaar is dit het jarenlange schofterige beleid bij de VVD waar niet de mens “an sich” telt! Ook zie je hierin direct de achterliggende gedachte bij de VVD hoe zij tegenover het asielbeleid staan. Ze durven het alleen niet rechtuit te zeggen maar laten dit achterbaks over aan partijen als PVV en FvD. En het grootste deel van Nederland zag dat het goed was en gingen oegensluitend huns weegs!

Greendutch
Greendutch13 okt. 2022 - 15:58

'geen herinnering aan?’ het ware VVD eigen karakter? waarom durft zo iemand niet te vertrouwen op waarnemers? denkt men dan dat anderen hun werk niet goed doen? gelooft men wel in onder-gekwalificeerde bewakers?

Joop  den Uil
Joop den Uil13 okt. 2022 - 15:42

Dit zijn momentopnames. Denk dat het hele plaatje er anders uitziet. Ik neem aan dat de ambtenaren op staande voet ontslagen zijn met een boete ?

3 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening13 okt. 2022 - 17:08

Dit zijn momentopnames? Dit is via camerabeelden en zelfs met eigen ogen geconstateerd. Buiten dat zijn er medewerkers die het, zoals ze zelf aangeven heel normaal vinden om fysiek hard op te treden. En jij durft dan met droge ogen te beweren dat dit momentopnamen zijn? Geeft meteen aan hoe jij tegenover dit soort uitwassen staat.

r v b
r v b13 okt. 2022 - 19:21

Meneer den Uil leest weer eens voor uit de fabeltjeskrant.

Volrin
Volrin13 okt. 2022 - 19:58

"Dit zijn momentopnames. Denk dat het hele plaatje er anders uitziet." Leg eens uit, in welk 'hele' plaatje, valt het fysiek en verbaal aanvallen van mensen die zelf geen agressie vertonen, goed te praten?